|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)
Sprobuje
![]() Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
|
#3602 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67958146]cudowanie ---- buraki czerwone - dobrze umyć albo obrać, zetrzeć na tartce czy pokroić, włożyć do słoika, zalać wodą, wsypać soli, wcisnąć czosnek i poczekać ---- gotowej przyprawy do kuszenia nie lubię, wypływa na górę i pleśnieje[/QUOTE]
Wciskasz czosnek przez praske? Ja biore główke i tnę na pół w poprzek i tak wrzucam. Do ogórków całą, do buraków pół główki. Tyko ta wodę to nie leję ot tak o, tylko najpierw przegotowuję z solą (NIE jodowaną! do kiszonek. Jod hamuje procesy kiszenia) i zalewam wszystko ciepłą solanką. Soi daję około sporą łyżkę na 2 litry tajemnica udanego kiszenia IMo sa 2 rzeczy: wyparzyć naczynie przed kiszeniem. Juz zalana kiszonke tak docisnać np słoikiem z wodą, żeby nic nie wystawało i nie wypływało ponad poziom wody. A kapustę nakrywam kilkoma liśćmi całymi i to dopiero przycciskam. Nigdy nie używałam żadnych suchych przypraw kupnych, nawet nie wiedziałam ze są. Za to w zamrażalniku trzymam 2 "wiechcie" do kiszenia ogórków z lata. Jak się pokażą wiosną ogóreczki pierwsze, będe zwarta i gotowa
|
#3603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I też nie jadłam takiego prawdziwego bigosu Myślę, że jednak bliższy mojemu sercu byłby ten postny, bo fanką tłustych mięs i kiełbas absolutnie nie jestem. A grzybki bardzo lubię ![]() Cytat:
Do metody piekarnikowej się zrazilam, wszystkie słoiki do wyrzucenia, ale możliwe, że ja coś źle zrobiłam
|
||
|
|
|
#3604 |
|
Konto usunięte
|
chyba więcej smaku wyjdzie z czosnku wyciśniętego niż z czosnku na pół, czasem jeszcze sok zlewam i dodatkowo doprawiam czosnkiem, to moja wersja wina czosnkowego, buraki zużywam do obiadu jako surówkę
|
|
|
|
#3605 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, do kiszenia buraków nie trzeba dawać żadnego chleba. Po prostu proces będzie trwał trochę dłużej (około 7 dni). Ja zalewam też zimna wodą prosto z kranu, dodaje sól zwykłą, pieprz, liść laurowy, ziele, czosnek i wychodzi elegancko
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3606 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67960966]chyba więcej smaku wyjdzie z czosnku wyciśniętego niż z czosnku na pół, czasem jeszcze sok zlewam i dodatkowo doprawiam czosnkiem, to moja wersja wina czosnkowego, buraki zużywam do obiadu jako surówkę[/QUOTE]
Musze kiedyś spróbowac jak to będzie z wyciskanym. Buraki kiszone przerabiam na tarte buraczki zasmażane z cebulką, ale one wymagają podrasowania koncentratem buraczanym, bo same z siebie, to kolor maja ... potworny Przez tą sól.
|
#3607 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu trochę gorzej, bo dochodzi pokrojenie, ale kilkadziesiąt słoików ogórków to jest żadna praca, a wyszły przepyszne. Uwaga na sól: ma być niejodowana! Dziewczyny z zagranicy rozumiem z tymi kiszonkami. Jest szansa w jakiejś dzielnicy żydowskiej na chleb na zakwasie. Buraki uwielbiam, od roku mam fazę na pieczone. ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
Tłuszcz jest niestety nośnikiem smaku, a kapusta wręcz go uwielbia. |
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3608 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mi w piekarniku pasztet wystrzelił ze słoików i też się zrazilam, wolę po babcinemu, w garnku ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- Cytat:
To racja, ciężko już o dobrą kapustę. Krojenie pracochłonne, ale za mnie to zrobi robot Dopisuje kapustę na listę i jutro nastawie do kiszenia.
|
||
|
|
|
#3609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- Ja do przecieru nie dodaję czosnku tylko samą sól, bo boję się, że cała praca poszłaby na marne. Wrzący wlewam do słoików i odwracam do góry dnem. Przetwory z wieloma dodatkami, ale bez octu, sporej ilości soli czy cukru są w warunkach domowych o wiele trudniejsze do zakonserwowania, przechowania. |
|
|
|
|
#3610 |
|
Zasiedzenie
|
Co do skutecznie.tv od roku przymierzam się do zrobienia domowej wegety, ale jakoś nie mogę się zabrać.
Nawiązując do ostatniej rozmowy o maśle, spieszę donieść, że u mnie masło ekstra 200 g. 82% to w niebiesko-złotym papierku, kosztuje 3,48 zł bez promocji.
|
#3611 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do skutecznie.tv, to te dawniejsze propozycje jednak z poprawiaczami. Teraz oglądałam parę i np. propozycje sałatek do pracy super. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2016-11-26 o 13:40 |
|
|
|
|
#3612 | |
|
Konto usunięte
|
U mnie hipermarketów niet...
Cytat:
nie mam porobionych zapasów z lata, a nie chciałabym kisić tylko z liściem laurowym jak w innych przepisach. Chociaż teraz przyszło mi do głowy, że może by po prostu zakisić jeszcze raz z dodatkami spod ogórków? Jeszcze raz ten sam baldach kopru i korzeń chrzanu dać, tylko czosnek wymienić na świeży... Ciekawe co by z tego wyszło, pewnie mniej smaku.... Będę musiała wypróbować. dobra wiadomość. Dziś jadę na zakupy większe, zobaczymy czy u mnie staniało. |
|
|
|
|
#3613 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67966246]U mnie hipermarketów niet...
nie chodzi o gotową przyprawę sensu stricte tylko o suszony koper, chrzan itp, tak jak w filmiku było nie mam porobionych zapasów z lata, a nie chciałabym kisić tylko z liściem laurowym jak w innych przepisach. Chociaż teraz przyszło mi do głowy, że może by po prostu zakisić jeszcze raz z dodatkami spod ogórków? Jeszcze raz ten sam baldach kopru i korzeń chrzanu dać, tylko czosnek wymienić na świeży... Ciekawe co by z tego wyszło, pewnie mniej smaku.... Będę musiała wypróbować. [/QUOTE] Przecież to już wszystko pozbawione aromatu, który wciągnęła woda, ogórki, a i zepsuć się może. |
|
|
|
#3614 |
|
Konto usunięte
|
Dobra, zakisiłam te buraki. Teraz podstawowe pytanie: jak sprać plamę z buraka ze spodni dresowych?
|
|
|
|
#3615 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67973631]Dobra, zakisiłam te buraki. Teraz podstawowe pytanie: jak sprać plamę z buraka ze spodni dresowych?
[/QUOTE]mydłem do plam, ludwikiem albo normalnie wyprać, nie mam żadnych plam z buraka, ani na ścierkach, ani na fartuchu - najwyraźniej znikły, a nadzwyczajnego sposobu na buraki nie mam Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2016-11-26 o 18:36 |
|
|
|
#3616 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67947396]No dobra, my tu gadu gadu, a ja ciągle nie wiem JAK się robi ten bigos krok po kroku
[/QUOTE]Najpierw trzeba ugotować posiekaną świeżą kapustę, potem dodać wędzony boczek z zeszkloną cebulą, kiełbasy i miesiwa, posiekaną kiszoną kapustę, grzyby suszone, suszone śliwki- polskie, trochę przecieru, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i gotować długo, ale z przerwami. Dopiero przy następnych gotowaniach można dodać wytrawnego czerwonego wina. W czasie tego ostudzania kapusta wchłania smaki. Nie potrafię podać aptecznych proporcji. ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67973876]mydłem do plam, ludwikiem albo normalnie wyprać, nie mam żadnych plam z buraka, ani na ścierkach, ani na fartuchu - najwyraźniej znikły, a nadzwyczajnego sposobu na buraki nie mam[/QUOTE] Zrobiłam wczoraj jedną z moich ulubionych sałatek zimowych z pieczonych buraków, kiszonych ogórków i odrobiny cebuli (niekoniecznie) z musztardą, śmietaną. |
|
|
|
#3617 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3618 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3619 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
|
|
#3620 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dodaje, jak mam do zuzycia.
Ale ja robie inaczej, na poczatku wszystko gotuje osobno, mieso tez podpiekam i dusze osobno, bo to wszystko ma rozna dlugosc gotowania a ja nie lubie jak np mieso mi sie tak calkiem rozgotowuje. Z kiebasa robie tak jak Hiiroko. Czyli tak; gotuje kiszona kapuste (najpierw plucze w zaleznosci od kwasnosci i siekam na drobniutko) z posiekanymi susznymi sliwkami i grzybami ewentualnie, plus zele i lisc laurowy, osobno gotuje swieza kapuche jesli ja mam, osobno dusze mieso. Pod koniec gotowania kiszonej kapuchy, ktora potrzebuje czasu, dodaje pokrojone mieso, ugotowana swieza kapuste, podsmazona kielbase i na sam koniec dodaje przecier pomidorowy. Zostawiam, zeby sobie popyrkalo . Na drugi dzien znowu sobie pyrka troche, na trzeci dzien takze i to tyle, potem zjadamy.
|
#3621 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Poza tym ja nie podsmażam kiełbasy, dodaję natomiast pokrojone kabanosy albo frankfurterki - też, zależy, co mam.
|
|
#3622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Frankfuterek nie probowalam, ale kabanosy juz wrzucalam, jak mialam Ale mi smaka na frankfuterki zrobilas, ide jesc sniadanie
|
|
#3623 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Moje (nasze, firmowe) stoi na stole i czeka aż się zbierzemy do kupy. Na razie kawę wypiłam i tylko czytam o tych smakowitościach.
|
|
#3624 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu robi się bigos mieszany zarówno ze świeżej i kiszonej kapusty. Najpierw gotuje się je osobno potem łączy, dodaje podsmazona cebulę, leśne grzyby, śliwki i trochę koncentratu i oczywiście liście laurowe i ziele angielskie. Dla miesozercow dodatkowo dużo mięsa, dla wege bez.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3625 |
|
Rozeznanie
|
Ja dodaje świeżą kapustę. Osobno gotuję świeżą, kiszoną, podsmażam kiełbasę i duszę mięso. Dopiero potem wszystko łącze i dodaje grzybki, śliwki, wino i gotuje 2 - 3 dni.
|
|
|
|
#3626 |
|
Zakorzenienie
|
Naczytałam się o tym bigosie, że sama dzisiaj robię. Pierwszy raz w życiu :-D
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
wogole to polecam bigosik z mlodej kapusty na wiosne, bez dodatku kiszonej. Pychotka! Zwlaszcza super pasuje do mlodych ziemniaczkow z koperkiem. mniam. Ewentualnie poza sezonem taki bigosik mozna zrobic z kapusty bialej,
|
|
#3628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego benzyna poleciala w dol gdy ropa zleciala (choc w porownaniu z US jest dalej tragicznie droga ).Zyc nie umierac
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#3629 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Młoda kapusta to młoda kapusta, bigos to bigos.
|
|
#3630 |
|
Zakorzenienie
|
a taki mix - bigos z mlodej kapusty
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:30.

Dużo kapusty, mięsa tłustego. W zasadzie dodatki też trudne i może nie dla każdego (grzyby, wino, śliwki polskie suszone wędzone). 

Dopisuje kapustę na listę i jutro nastawie do kiszenia.

[/QUOTE]

(choc w porownaniu z US jest dalej tragicznie droga
).