|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Hmm, drugi raz wstawiło mi tekst, o co chodzi ???????????? Edytowane przez Maloka Czas edycji: 2013-02-04 o 20:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cześć, podczytuję ale brak weny na pisanie. Do tego wzięłam się za nadrabianie zaległości w książkach i pochłaniam jedną za drugą.
Z tego co pamiętam to tak: - my wozimy się jeszcze w gondoli i spacerówka cierpliwie czeka na przetestowanie - Szymon śpi w samym pajacu i na to kołdra, jak go kiedyś zapakowałam w body i pajaca to cały bok miał mokry - ja małemu kupiłam tylko jedną zabawkę, resztę dostał i i jestem na tak, jeśli chodzi o odkupowanie zabawek, tak samo jak i ciuchów. Zresztą same ładnie stwierdziłyście, że najlepsze zabawki to wyposażenie domu ![]() A u nas cudownie. Szymon jest przekochanym, wesołym i żywym dzieckiem. Raczkuje, uwielbia bawić się w ganianego, wspina się gdzie popadnie, buzia mu się nie zamyka (dziś miał dzień z sylabami "ma ma" ![]() Mamy pierwszego zęba, obyło się bez płaczu, jedynie wieczorem lekko temperatura szła w górę. W dzień cycek mógłby nie istnieć, albo tylko go dotknie albo pociągnie dwa razy i ucieka szorować dalej podłogi. Za to w nocy nadrabiamy. Może uda mi się przed wiosną wyrównać moje cycoliny, bo nie wyobrażam sobie, że będzie ciepło, a ja w workach będę chodziła. Z badań krwi Szymonowi wyszło uczulenie na mleko, jaja, orzech laskowy i mąkę żytnią. Na początku maja będziemy robić prowokację na nabiał i zobaczymy, póki co ja się ograniczyłam, ale nie jestem w stanie wykluczyć mleka i jaj całkowicie i powoli zastanawiam się nad mm. No i chcemy zaliczyć w tym tygodniu pierwszy basen z małym, mam nadzieję, że się uda. Benka Max świetny ![]() agata taki bałagan to nie bałagan ![]() Kism kochana, trzymam kciuki za zakopanie toporu ![]() I mam pytanie do Ciebie, otóż czy mogę upoważnić małego do konta, tak żeby po ukończeniu 18 roku życia (bądź też mojej śmierci) mógł korzystać z środków tam zgromadzonych? Póki co tyle, dalej będę podczytywała i postaram się uwywnętrzniać częściej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3634 | ||
Wtajemniczenie
|
Kochane! Dziękuję jeszcze raz za wszystkie kciuki
![]() ![]() Gratulacje dla wszystkich maluszków za wszelkie postępy i fajne foty! ![]() Ja akurat jestem tym przypadkiem, któremu po porodzie przeszły od razu wszystkie małpowe dolegliwości ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Natomiast pełnomocnictwo do konta jest tylko dla pełnoletnich, więc zajmiecie się tym za 18 lat ![]() Żeby dziecko miało jakieś pieniądze w banku, to wg mnie wygodnie jest po prostu założyć konto dla dziecka, gdzie rodzic z automatu jako opiekun prawny ma podgląd albo kartę przedpłaconą ładowaną na takiej zasadzie jak tel na kartę, ale takie rzeczy to chyba wszystko od ukończenia 13 lat, o ile mnie pamięć nie myli... Z małolatami to jednak rzadko się coś w banku robi, więc w razie czego po prostu spoglądałam w procedury, więc tak na 100% nie pamiętam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3635 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Rozeznanie
|
dziewczyny jak wykorzystujecie mrożone owoce w diecie maluchów? można dodać do gotującej się kaszy jaglanej i na koniec wszystko zmiksować ale co z kaszkami instant? rozmrozić owoce wcześniej i potem ugnieść widelcem? macie inne pomysły?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3637 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:33 ---------- Cytat:
A tak btw Witam wszystkich czytam od dawna lecz się nie udzielam. ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:40 ---------- O co mu chodzi z tym zbiegniętym mlekiem ? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chorują, my czekamy na krosty, bo w żłobku kwarantanna bo jedno dziecko na ospę zachorowało, więc czekamy czy Karole wysypie, z tym że im mniejsze tym lepiej przechodzi, też to słyszałam
![]() |
#3639 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Brawa dla Martusi ![]() No właśnie... o co chodzi z tym zbiegniętym mlekiem? Co do tego, że on się boi, że przytyjesz... No wiesz, ja jakoś szczupła nigdy nie byłam, przytyłam 18 kg w ciąży, zostały mi jeszcze 4 kg, mam rozstępy na biodrach, piersiach i jeden na brzuchu i jakoś nie ma problemu. Czy by wolał bym była szczuplejsza, jędrniejsza itp.? Pewnie tak, ale nie po to braliśmy ślub, żeby narzekać, że nie wyglądamy jak w dniu ślubu. A my chorujemy... Ja na zwolnieniu do końca tygodnia, bo kaszlę jak opętana i katar mnie męczy. Dawid się ode mnie zaraził i w niedzielę dostał katar. W nocy z niedzieli na poniedziałek nie zmrużyłam oka, bo co dwie minuty się przebudzał i płakał. Frida w ogóle nic nie ściągała, krople nie działały, masakra. Dzisiejsza noc już lepsza, ale marudzi od rana i z rąk mi nie schodzi. A teraz mija dokładnie 8 miesięcy odkąd ordynator mi powiedział, że powinnam tego dnia urodzić. O 23.07 Dawid skończy 8 miesięcy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() cześć mamuśki ![]() ciekawe jak Pola ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3641 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak mały miał katar to podnosiłam materac tak by głowa była wyżej, Małemu się lepiej oddychało a więc i lepiej spał ![]()
![]() |
#3642 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() piszę z innego komputera i jakoś nie mogę nic zacytować.. Dzięki za odpowiedzi co do ospy. To czekamy teraz aż Maksia wysypie, mam nadzieję że łagodnie to przejdzie. Zdrowia dla wszystkich chorujących dzieciaczków i mamuś ![]() Co do okresu to ja miałam w październiku wywoływany Luteinę. I następn dostałam dopiero w piątek, więc jest mega nieregularnie. W czwartek idę do gina, zobaczę co mi powie. Wczoraj dałam Maksiowi na talerzyku kawałki ziemniaka, banana i chleb z oliwa, zjadł pięknie, ani razu się nie krztusił więc chyba już załapał do czego służą mu ząbki ![]() Jeżli chodzi o nowe smaki to jeszcze wczoraj wypróbował jak smakuje podeszwa mojego pantofla a dziś pojadł trochę papieru toaletowego ![]()
#3643 |
Rozeznanie
|
Rośnie mi mały gaduła ostatnio nasze rozmowy wyglądają tak:
ja: powiedz ma-ma syn: ta-ta ![]() ogólnie to patrzy na męża i mówi "ta-ta" a ponoć jak pierwsze dziecko powie tata to będzie miał brata, a ja chcę córkę... ;( powtarza: a, da, ba, ga... ale mama nie powie czasem tylko me, albo ma... ehh uparty ![]() i zaczyna się przekręcać na brzuch, trochę mu to zajmuje ale nie pomagam a dopinguję ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez izotropia Czas edycji: 2013-02-05 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3644 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratuluję postępów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3645 |
Rozeznanie
|
Kism, dziękuję to faktycznie mnie pocieszyło
![]() idę wykręcić poduszkę bo dzieć leży i pluje.... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hm no ja osobiscie z 5 kg bym przytyla, ale on strasznie o to sie zlosci, ze juz mu sie nie bede podobac, i nie obchodzi go, ze ja sie zle tak czuje, no i na dodatek mam jeszcze inne objawy tej nadczynnosci tarczycy, z drugiej strony wiem, ze czasami tak jest, ze leczona nadczynnosc zamienia sie w niedoczynnosc i sie wtedy tyje bardzo mocno, moja babcia tak miala, no i jakas znajoma M tez przytyla tak ze jej nie poznal, wlasnie po tym leczeniu, wiec z drugiej strony tez sie boje... on tak uwaza, ze u kobiety najwazniejszy jest wyglad, i ze inni faceci tylko tak udaja, ze nie ma, a potem zdradzaja, i ze powinnam byc wdzieczna, ze jest szczery. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3647 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w sprawie siedzenia, raczkowania itd. Nie martwię się wobec tego
![]() Ps. Sailor ale egzemplarz Ci się trafił..... |
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nasteczka - ja też się martwiłam, że się jeszcze nie przekręca itp. Trzeba cierpliwości. Mój za to jeszcze nie mówi jeszcze ani "ma-ma" ani "ta-ta", a tak bardzo bym już chciała. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3649 |
Raczkowanie
|
Aha Dziewczyny o ospie było chyba :P Nie wiem czy wiedziecie, że przysługuje Wam darmowa szczepionka na to choróbsko jeśli dziecko uczęszcza do żłobka. Przedstawia się zaświadczenie ze żłobka i na tej podstawie szczepi bez opłaty. Z tego co się orientuję robi się ją jak dziecko skończy rok. O tym powiedziała mi bratowa, bo w przychodni ciszaaa nie wiem może taka polityka prorodzinna?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Makaron daję Maćkowi bezjajeczny. Obojętnie... ja bardzo lubię włoskie makarony, w Tesco są. Ale w Lidlu też są bezjajeczne, w Biedronce ![]() ![]() Śmiało możesz zrobić cieniutką pomidorową. Tylko żeby było czuć te pomidory ![]() Sprawdź czy w Tesco u Ciebie są takie pomidory krojone Dawtona https://www.google.pl/search?q=Pomidory+krojone +dawtona&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl ![]() ![]() A jak mu tak kwaśne podchodzi to może zupę ogórkową ugotuj, ja wczoraj zrobiłam Maciowi ![]() potrzebujemy: 2 łyżeczki klarowanego masła 2 większe ogórki kiszone 1 większa marchewka 1 mała pietruszka kawałeczek selera i pora łyżka ryżu albo mały ziemniak kawałek mięsa (ja gotowałam na wołowinie) - ok. 60g natka pietruszki albo koperek Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół i ścieramy na tarce tak żeby została nam w ręce skóra, czyli trzemy miąższem po tarce. Odlewamy sok do kubeczka, zachowujemy go. Dusimy ogórki na 1 łyżeczce masła pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż zmiękną. W drugim rondelku rozgrzewamy resztę masła i wrzucamy starte warzywa i pokrojony por. Dusimy 5 minut, dodajemy ryż albo drobno pokrojonego ziemniaka, zalewamy wrzątkiem, niedużo, tylko do wysokości warzyw. Dodajemy pokrojone surowe mięso i gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy uduszone ogórki i gotujemy jeszcze chwilę. W razie potrzeby dolewamy odlany z ogórków sok. Połowę zupy i mięso odlewamy i miksujemy, dodajemy do reszty, mieszamy. Gotowe! Smacznego! Jeśli nie gotujemy zup na wywarze, to mięso ugotowane dodajemy na koniec ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-02-05 o 11:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3651 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Dla Wszystkich Agat Wszystkiego Naj z okazji imienin ![]() ![]() U nas kolejny ząbek dolna lewa dwójka się przebiła ![]() ![]() ![]() Dziś miałam pobudkę o 7 i Mała dopiero poszła spać o 12, zawsze miała drzemkę o 9 a dziś nie chciała wtedy usnąć na trzy raz z nią walczyłam, aż w końcu dałam jej zabawki i przebawiła się zjadła deserek poszła spać. Dzięki za temat @ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3652 |
Zakorzenienie
|
A dziękuję, dziękuję
![]() Ja jeszcze okresu niet! ![]()
![]() |
#3653 | |
Zadomowienie
|
ech no niestety, a juz tak dobrze sie ukladalo...
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
U nas Nina z kolei mowi ta ta, ale mama jeszcze nie, za to jakies slowa sama tworzy jak w innym jezyku, np"abuda" he he, no i tak gada i intonuje jak by na prawde gadala tylko nie w naszym jezyku he he |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 | |
Rozeznanie
|
no właśnie agaty- wszystkiego najlepszego!
![]() pytam jeszcze raz - może ktoś napisze ![]() no i jak odmierzacie warzywa na zupke? ja zawsze ugotuję taką porcje że na 2 razy za mało a na raz za dużo ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- Cytat:
to my juz mozemy dawać maluchom ogórki kiszone? i dlaczego makaron ma być bezjajeczny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jejq dziewczyny czemu on tak siedzi i pierdzi ustami plując... przecież kanapę zamoczy całą ![]() aaaa my zębów też niet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W drugiej ciąży przytyłam trochę więcej, bo 17kg i również po porodzie spadło tylko 8kg, widać taki już mój urok. Karmiłam 6 m-cy i waga ani drgnęła. Znów walczę i już prawie 10 kg zrzuciałam. Nie stosuję żadnej konkretnej diety, ograniczyłam pieczywo, ziemniaki, kasze, a przede wszystkim sklepowe słodycze. Jak najdzie mnie ochota to coś trochę poćwiczę, ale nie za wiele, bo kiepsko z czasem. Także nie załamuj się, waga ruszy w swoim czasie... ale na pewno będzie Cię to kosztowalo sporo wyrzeczeń..... Trzymam kciuki Cytat:
Nie obchodzi go to, że Ty jesteś chora!!! Zrób coś ze swoim życiem! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Makaron bezjajeczny bo nasze dzieciaki jeszcze za małe na całe jajco (chociaż Macio dzisiaj pół całego jajca je, bo ja zjadłam pół na śniadanie ![]() ![]() Owoce daję mrożone, tzn. rozmrożone. Rano wyjmuję z zamrażalnika, do popołudnia rozmarzają, teść miksuje, lekko podgrzewa jak są jeszcze zimne, wsypuje kaszkę instant (więc możesz holle wsypać do takiej lekko ciepłej i wymieszać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- A widzisz, ja już wiem, że na dwie porcje potrzebuję marchewę, kawałek pietruszki, selera, do tego dodatki, i mam dwie zupy. Najpierw daję mało wody, a jak trzeba to dolewam odrobinę. Najlepiej gotuj sobie bazę na kilka dni, pakuj do słoiczków i po sprawie. ![]() ---------- Dopisano o 14:41 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Maciek zjadł ogórkową, wykręcało go strasznie bo kwaśna, ale dopominał się o więcej ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-02-05 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Warzywa na oko, zawsze gotuję w tym samym garnku więc już wiem ile musi być, żeby na dwie porcje starczyło ![]() Na początku jak ugotowałam za dużo to zjadalam a jak za mało to miałam kilka słoiczków i dokładałam trochę ze słoiczka np. marchewki albo zupki jarzynowej. Nie wiem czy to Ty smarowałaś Martę czymś z La Roche Posay? Jeśl tak to czym? U nas Dexeryl nie pomógł ![]()
![]() |
#3659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() oh ten Twój mąż seilo, aż się wierzyć nie chce, że są na świecie tacy faceci, a on od siebie to coś wymaga? Do 5 rano na necie ? hmm widać ma tam jakieś "obowiązki" napisze jedno zdanie MASZ TO NA CO ZGADZASZ SIĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.ceneo.pl/8720582 bardzo pomaga, juz właściwie nie musimy używać. powodzenia! i dzięki za odp ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:47.