Galerie artystyczne w internecie cz. II - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-13, 21:14   #3661
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

O dooooooooobre, nie ma jak rozdawać przepis na to, co się sprzedaje

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 21:26   #3662
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Ale masakra . To Ellefanta kupił pasart?

Swoją drogą zdziwiłam się jak zobaczyłam, że zdolne biżuteryjki zaczęły współpracować i "tworzyć dla" pasartu, który nigdy nie grzeszył jakością sprzedawanych półfabrykatów. Na obsługę też mogę trochę popsioczyć, ale to nie miejsce
FK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 21:26   #3663
dama_kameliowa
Przyczajenie

Nie ma się co dziwić, jeśli ostatni wpis na temat podstawowych narzędzi do wykonywania biżuterii, jest popełniony przez pasart.pl A może właściciel galerii jest też właścicielem sklepu z półfabrykatami....

A wracając do craftbooka macie jakieś informacje odnośnie reklamy (na razie napisali, że będą reklamować w google adwords) ? Jak na razie nic tam się nie dzieje, jeśli chodzi o sprzedaż.

Edytowane przez dama_kameliowa
Czas edycji: 2011-03-13 o 21:29
dama_kameliowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 21:33   #3664
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FK Pokaż wiadomość
Ellefanta kupił pasart?
Tak.
Właściciel ichniejszego, gwoli ścisłości, firma nazywa się inaczej

Na początku miałam nadzieję, że nowy właściciel = rozkręcenie tej galerii. Że potraktuje to jako po prostu nową gałąź swojej działalności. Ale teraz wygląda to tak, jakby chodziło przede wszystkim o to, żeby wśród klientów galerii (kupujących biżuterię handmade) znaleźć klientów na swoje półfabrykaty. No, super, gratuluję.....

Coś jak....kupuję cukiernię, a na jej ścianach i drzwiach rozwieszam przepisy na ciastka, które można w niej kupić i adresy sklepów z mąką, cukrem, i wszystkim co potrzebne, i jeszcze zachęcam, żeby nie kupować gotowego tylko zrobić samemu - jak wyjdzie tak wyjdzie, zamiast cudnego tortu z dekoracją z marcepanu (odsyłam do blogów z cukierniczymi cudami ), będzie zjadliwa paciaja, ale będzie zrobiona samodzielnie. No, to z grubsza taka logika.

Edit: Teraz doczytałam komentarz o cukierni na blogu Ellefanta.... Nie wiem kto wpisał, ale widzę, że wszyscy myślą podobnie

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2011-03-13 o 21:40
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 21:57   #3665
smoczek
Zakorzenienie

O LOL, ale numer. Masakra jakaś.
smoczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-13, 23:02   #3666
clementinne
Zadomowienie

Tak na logikę: Pasart mógł zaproponować współpracę projektantom. Teraz przejrzałam ten ich sklep - na upartego mają trochę srebra i swarów. Ponadto, projektanci mogliby im podpowiedzieć co jest potrzebne, przydatne, co się dobrze sprzedaje. Krótko mówiąc: rozmowa i współpraca. Obydwie strony korzystają: projektanci mają gdzie sprzedawać biżu, a Pasartowi rozkręca się sprzedaż dla firm, dla osób robiących dużo, generalnie.

Ale nie :-] Poprzednia właścicielka ładnie się pożegnała, nowy właściciel ani be, ani me, ani kukuryku. Ani słowa na dzień dobry. Za to podłożenie nam świnki na powitanie - no, to już uskutecznia. Już od dłuższego czasu przymierzam się do zabrania stamtąd zabawek (kiepsko sprzedają mi się nawet "ciepłe bułeczki" z innych galerii), ale teraz to już....wręcz kwestia honoru
Stary 2011-03-14, 00:38   #3667
nagaLy
Zakorzenienie

Obecnym właścicielem jest w zasadzie hugo_wie_kto ale pod podanym na stronie eleffanta adresem zarejestrowanych jest sporo firm, różnych, związanych z branżą odzieżową.
Mnie osobiście kojarzy się to wszystko z "aaaaaby sprzedać".

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 01:00   #3668
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nagaLy Pokaż wiadomość
Obecnym właścicielem jest w zasadzie hugo_wie_kto
Poprzednia właścicielka w pożegnalnym mailingu tłumaczyła, kto będzie nowym właścicielem, więc to owszem, właściciel m.in. sklepu pasart. A że pasart na początku był pasmanterią, to zapewne gdzieś go tam jakieś bliższe kontakty z branżą odzieżową łączą - no, tak sobie gdybam
Stary 2011-03-14, 07:19   #3669
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

W takiej sytuacji twórcy wystawiający w galerii powinni zbiorowo zagrozić odejściem...
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 07:33   #3670
heurek
Wtajemniczenie

Eee... Właściciel ma swój plan działania, niekoniecznie zgodny z tym do czego przywykłyśmy. Na stronie pasartu jest link do elefanta ale i do innego sklepu z handmadem z... powiedzmy innych lotów biżu. Jakiś pomysł na biznes tu jest- sieć handlowa ,,ze wszystkim" czy coś. Jako twórca jednak, zgłosiłabym protest i poczekała na wyjaśnienia. A potem zabrała manatki. Bo kontakt z pasartem jaki jest, wie ten, co u nich zamawiał

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 08:29   #3671
Martva
Zadomowienie

Dostałam tradycyjny poniedziałkowy spam o nowościach od Pasart:

Cytat:
Polecamy także Galerię Ellefant, w której możesz kupić dużo fajnych przedmiotów wykonanych ręcznie, lub samemu zacząć sprzedawać swoje wyroby. Sprawdź koniecznie:www.ellefant(...)
To znaczy że zaczną przyjmować wszystkich jak leci? To może się zgłoszę

Edytowane przez Martva
Czas edycji: 2011-03-14 o 08:31
Martva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 08:40   #3672
heurek
Wtajemniczenie

Faktycznie. Aż wygrzebałam z kosza, gdzie zwykle lądują ich newsy zgłaszać się

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 09:53   #3673
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Hmmm...może należy wypisać się i z tego i z tego (jeżeli ktoś kupował w pasarcie, bo ja dopiero tam dzisiaj zajrzałam). Generalnie ruch w Elefancie się pogorszył. Ostatnio jak coś wrzuciłam, zwróciłam uwagę, bo obok mnie pojawiło się coś w nowościach i po ułożeniu nowości wg oglądalności wyglądało to tak jakby w ogóle w te produkty nikt nie klikał, żaden się nie ruszył z miejsca.
Stary 2011-03-14, 14:26   #3674
staska_stasia
Zakorzenienie

Aż z ciekawości zajrzalam na te stronę z instrukcjami i zobaczyłam taki komentarz:
"Przedstawiona wyżej biżuteria jest na poziomie szkoły podstawowej, czemu Państwo nie pokażą jak zrobić porządnego wrapka czy zakuć kamień? Do kogo są skierowane ostatnie wpisy? chyba nie do projektantów Nowy narybek wystawiający tego typu biżuterię w galerii ??? Jaaasne. Kto tworzący taką biżuterię jak w/w Pani Magda dostałby się do Ellefant?! Jeśli to jest "kawał dobrej (plastikowej ) roboty" to ja bym nie chciała tu już wystawiać moich prac."
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 15:04   #3675
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

A ja z ciekawości zajrzałam sobie do pasartu i na stronkę- sklepik nowej współwłaścicielki Ellefanta - jesli ta Pani w SWOIM sklepie nie wstydzi się sprzedawać tak wykonanych biżutów to aż strach się bać jaki bedzie poziom prac w Ellefancie pod nowymi rządami Równaj w dół

Moje decoupage

blog

,,Rób to co lubisz a nigdy nie będziesz pracował"Konfucjusz

Reverie1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-14, 15:18   #3676
lubomirka
www.dulcedo.pl

A ja się zastanawiam jak się odbyła sprzedaż danych osobowych wszystkich klientów i artystów Galerii, bo spoko sam sklep można sprzedać, ale dane bazę już nie bardzo. Chyba, że było coś w regulaminie na ten temat??
Stary 2011-03-14, 15:32   #3677
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez lubomirka Pokaż wiadomość
A ja się zastanawiam jak się odbyła sprzedaż danych osobowych wszystkich klientów i artystów Galerii, bo spoko sam sklep można sprzedać, ale dane bazę już nie bardzo. Chyba, że było coś w regulaminie na ten temat??
Z tego co się orientuję nowy właściciel przejmując zbiór danych osobowych ma obowiązek poinformowac wszystkie zainteresowane osoby o tym fakcie (klientów i artystów) i uzyskać od nich na nowo zgodę na przetwarzanie danych. Czyli kazdy z artystów powinien np na nowo zaakceptowac regulamin po zmianie

Moje decoupage

blog

Stary 2011-03-14, 15:39   #3678
lubomirka
www.dulcedo.pl

Ciekawi mnie to zagadnienie tak po prostu, bo w dobie internetu i masowego przetważania naszych danych, obowiązek pełnej informacji powinien być i od tak nie można stać się właścicielem dantych zupełnie innej firmy.
Stary 2011-03-14, 15:53   #3679
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez lubomirka Pokaż wiadomość
Ciekawi mnie to zagadnienie tak po prostu, bo w dobie internetu i masowego przetważania naszych danych, obowiązek pełnej informacji powinien być i od tak nie można stać się właścicielem dantych zupełnie innej firmy.
To się odbywa w ten sposób że poprzedni własciciel zrzekając sie zbioru danych osobowych na rzecz nowego nabywcy informuje o tym fakcie Generalnego Inspektora Danych Osobowych. Nowy własciciel musi powiadomić osoby o przejęciu (by miały zapewnione gwarantowane przez ustawę prawo np do sprzeciwu) i albo na nowo zarejestrowac zbiór albo włączyć go do swoich istniejących zbiorów danych osobowych.

Moje decoupage

blog

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-14, 16:06   #3680
lookrecya
Zadomowienie

GG do lookrecya

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
A ja z ciekawości zajrzałam sobie do pasartu i na stronkę- sklepik nowej współwłaścicielki Ellefanta - jesli ta Pani w SWOIM sklepie nie wstydzi się sprzedawać tak wykonanych biżutów to aż strach się bać jaki bedzie poziom prac w Ellefancie pod nowymi rządami Równaj w dół
najszybszy sposob na znlezienie sie w gronie projektontow - kupic sobie wlasna galerie brawa za pomyslowosc......
lookrecya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 16:26   #3681
Bilq
Rozeznanie

Albo nieliczne komentarze przemówiły do nich albo i oni nas inwigilują W każdym razie usunęli tamte wpisy z bloga...
Stary 2011-03-14, 16:48   #3682
FK
przyczajona tygrysica

GG do FK

Podejrzewałabym bardziej inwigilację wizażu, bo komentarze mogli po prostu usunąć
FK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-14, 22:02   #3683
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Reverie1 Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję nowy właściciel przejmując zbiór danych osobowych ma obowiązek poinformowac wszystkie zainteresowane osoby o tym fakcie (klientów i artystów) i uzyskać od nich na nowo zgodę na przetwarzanie danych. Czyli kazdy z artystów powinien np na nowo zaakceptowac regulamin po zmianie

Ciekawe.... Bo jeżeli naprawdę tak jest, to nowy właściciel zarobił właśnie drugiego, ogromnego minusa. Nikt nikogo o niczym nie informował, ba, nawet się nie przywitał :-]
Stary 2011-03-14, 22:26   #3684
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Ciekawe.... Bo jeżeli naprawdę tak jest, to nowy właściciel zarobił właśnie drugiego, ogromnego minusa. Nikt nikogo o niczym nie informował, ba, nawet się nie przywitał :-]
Aż z ciekawości sprawdziłam czy czegos nie pokręciłam no i rzeczywiście poinformowac musi... : http://www.giodo.gov.pl/1520048/id_art/3354/j/pl/

Moje decoupage

blog

Stary 2011-03-15, 07:29   #3685
PiLLow
PiLLow Design

ale numer! a nie tak dawno jak przedwczoraj pochwalilam pasart....

wydaje mi się, że to była akcja pod tytułem - sprzedajmy ile się da i jak tylko się da. I ellefant moim zdaniem miał byc jednie kolejnym kanałem dystrybucyjnym pasartu a nie odwrotnie...zgodnie z żelazną zasadą marketingu - byle nas było widac wszędzie i tak często jak to tylko się da...
Jeśli nowa właścicielka ellefanta nawet się nie przywitała, to rzeczywiście, bardzo nieelegancko. Instruktarz do kolców za złotówkę to zwykłe świństwo. A nie poinformowanie projektanów o przejęciu danych osobowych to złamanie prawa...no, ładny początek....
Ale, mam nadzieję, że to tylko kwestia niewiedzy i tego, że właścicielka pasartu nie ma doświadczenia z galeriami biżu....no i że się szybko doszkoli! Bo, widze, że sporo projektanów ma tam swoje prace i szkoda byłoby ich potracic.

Edytowane przez PiLLow
Czas edycji: 2011-03-15 o 07:39
PiLLow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 12:02   #3686
nagaLy
Zakorzenienie

Wizaż zdecydowanie jest obserwowany.
Dziś dostałam maila od ellefanta - z info o zmianie właściciela, nowymi danymi bla bla

nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 12:37   #3687
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nagaLy Pokaż wiadomość
Wizaż zdecydowanie jest obserwowany.
Dziś dostałam maila od ellefanta - z info o zmianie właściciela, nowymi danymi bla bla
masakra...
Ale niezłym lobby jesteśmy .
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 13:07   #3688
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cóż, się ktoś nie potrafi zachować, to przynajmniej tu wyczyta co powinien zrobić

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-15, 13:23   #3689
loquacee
Zadomowienie

GG do loquacee

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
masakra...
Ale niezłym lobby jesteśmy .
Nie ma co zadzierać ze stadem rozsierdzonych biżuteryjek
Stary 2011-03-15, 14:03   #3690
Reverie1
Zadomowienie

GG do Reverie1

Dziewczyny myślę że temat ochrony danych osobowych jest o tyle dla nas ważny, ze wiele z nas planuje lub ma swoje własne sklepy internetowe. Ja przez temat polskich i unijnych przepisów przedzierałam się jakoś 1,5 rok temu, kiedy miałam ambitny plan zlecenia wykonania na nowo własnej stronki z opcją sklepu newslettera i w ogóle cuda wianki I przyznam że poległam na przedbiegach odkładając sobie to na "kiedyś tam" jak będzie mnie stać Może jednak przydadzą się komuś informacje które wtedy wygrzebałam a wczoraj sobie odświeżyłam. W dużym skrócie -
-dane zbierane wyłącznie w celu wystawienia faktury są wyłączone z konieczności rejestrowania zbioru- oznacza to że musimy mieć sklepik "jednorazowiec" - klient rejestruje się w celu dokonania zakupu a po wystawieniu rachunku i wysłaniu towaru jego dane są kompletnie kasowane - by dokonać kolejnego zakupu procedura się powtarza od początku.
- jeśli mamy sklep z opcją logowania i przechowujemy dane kontrahentów są one klasyfikowane jako dane o wysokim stopniu zagrożeń ze względu na połączenie z siecią publiczną. By zarejestrować taki zbiór musimy spełnić wymagania techniczne dotyczące systemu zabezpieczeń. Skoro jednak się na tym nie znamy powinnyśmy zatrudnić ABI- Administratora Bezpieczeństwa Informacji i ASI - Administratora Systemów Informatycznych.
- sam zbiór danych to też nie jest wrzucenie wszystkiego do jednego worka- baza klientów jest np jednym zbiorem ale lista mailingowa newslettera jest zbiorem kolejnym który wymaga odrębnej rejestracji, im bardziej rozbudowany sklep tym więcej zbiorów- statyczne, marketingowe,kontrahenci, dostawcy, dłuznicy itd itp
Mam nadzieję że komuś się to przyda. Karami i grzywnami nie będę już was zanudzać
Więcejinformacji na stronie GIODO:
https://edugiodo.giodo.gov.pl/
Tutaj też trochę.

Moje decoupage

blog

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości