|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3872 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3873 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do karmienia w miejscach publicznych to powtórzę to co już raz pisałam do karmienia nie mam nic bo sama karmiłam i jak trzeba dyskretnie karmię. Preferuję jednak miejsca do tego przeznaczone jak np. ikea ma przeznaczony fotel za parawanem; do tego, większość galerii ma specjalne pokoje itp. Nie chodzi o to, że uważam karmienie piersią w miejscu publicznym za gorszące bo takie nie jest. Nie mam też problemu z nagością bo sama opalałam się topless i nie widzę w tym nic zdrożnego. Rozumiem jednak, że ktoś może się poczuć nieswojo gdy robi się to w sposób nazwijmy to oczywisty. Moja przyjaciółka gdy odwiedziła mnie po raz pierwszy widziałam, że sama nie wiedziała gdzie ma się schować i czuła się niezręcznie gdy miałam przy niej pierwszy raz nakarmić małą. I mimo iż kilka razy chcąc nie chcąc towarzyszyła mi podczas karmienia, widzę, że preferuje nie być w pobliżu gdy to robię. Mnie osobiście widok karmiącej mamy rozczula bo sama to polubiłam i uważam, że nie ma cudowniejszego obrazka macierzyństwa ale bym nie lubiła być postawiona w sytuacji bez wyjścia gdzie muszę uczestniczyć w tak intymnych chwilach mamy i jej dziecka. Cały czas podkreślam, że nie chodzi mi o karmienie samo w sobie, czy też dyskretne, ale o opcję bez krępacji i cenzury :P Cytat:
![]() |
#3874 |
Raczkowanie
|
kism - przykro mi, mam nadzieję, że następnym razem się uda... Może za dobra byłaś dla nich?
U nas ząbek drugi chyba idzie. Cały dzień na rękach, skrzeczy, piszczy, rzuca się. Jak mu podam gryzak z lodówki, to gryzie jak szalony. Pierwsze ząbkowanie mnie ominęło, bo byłam w pracy, a jak wróciłam to ząbek już był i mamie się dał wyczuć. Zobaczymy, co będzie się działo. Dawid teraz śpi a ja wsuwam obiadek. Dziś jest tak ładnie na dworze, a my też w domku, bo musimy się obydwoje wykurować. :/ Mam pytanie. Po chorobie dzieciaczków kiedy zaczynałyście z nimi wychodzić znowu na dwór? I najpierw na chwilę i stopniowo coraz dłużej? Co do karmienia piersią, to ja też karmiłam i zawsze starałam się to robić dyskretnie poza domem (np. w samochodzie albo przykrywałam się czymś), a potem nauczyłam Dawida pić z butelki, więc jak gdzieś wychodziliśmy, to miałam moje mleko w butelce i mu dawałam. Ale u siebie w domu to się nie krępowałam i nawet, jak ktoś przyszedł, to karmiłam normalnie. Pytałam i nigdy nikomu nie przeszkadzało. |
![]() ![]() |
![]() |
#3875 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niech ząbek szybko wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3876 |
Wtajemniczenie
|
DEBESCIARA a jesli ja jestem bezrobotna bo zostalam zwolniona z powodu likwidacji zakladu to ja nie moge pojsc na wychowawczy prawda?
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3877 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,które gotują same dla swoich pociech, jak myślicie: mogę zrobić gotowe zupki i zamrozić zamiast mrozić oddzielnie baze i mięso?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3878 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#3879 |
Wtajemniczenie
|
ONETHING ja zamralam dwa razy, raz byla to zupa raz 2danie
![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3881 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() stokroteczka: specem od KP nie jestem [jedynie od zasiłków rodzinnych i MOPSowych spraw bo pracowałam tam dłuższą chwilę], ale jeśli nie masz zawiązanego stosunku pracy to siłą rzeczy nie ma możliwości urlopu jakiegokolwiek w tym wychowawczego.. a jeśli nie masz urlopu to i dodatku wychowawczego nie dostaniesz ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-02-08 o 15:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3882 |
Wtajemniczenie
|
W poniedzialek rejestrowalam sie w urz.pracy jako bezrobotna a w kolejny poniedz juz kazali sie zglosic, no kto to wymysla takie zasady, potem sie dziwic ze takie tam kolejki. no ale poszlam dzis bo w poniedz Paulinia ma neurologa. Moja teczka jeszcze nie dotarla do nich od poniedz z pokoju rejestracji !!! daleka droga do pokonania dla urzedniczek :-D
![]() ![]() |
![]() |
#3883 |
Rozeznanie
|
dziewczyny obejrzałam ten filmik z "nianią"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Czyli jak mi się nie należy zasiłek, to nie muszę tych papierów zanosić do MOPSu? Co do karmienia w miejscu publicznym, to ja nie mam z tym żadnego problemu. Nie przeszkadza mi kompletnie, że ktoś przy mnie karmi i ja też nie wstydzę się karmić przy kimś. Nie robiłam tego często, bo może kilka razy w parku i może raz w CH, ale nie mam z tym żadnego problemu. Wiadomo, że nie siadam na środku pasażu, czy przy głównej alejce w parku i karmię, ale to bardziej ze względu na komfort mojego dziecka, niż na gapiów dookoła. Pokoje dla matek z dzieckiem są zazwyczaj w tragicznym stanie ![]() ![]() ![]() ![]() W jakiej formie podajecie dzieciom rodzynki? Przelewacie je wrzątkiem? Gotujecie? Podajecie w formie wyjściowej ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Rozeznanie
|
ogłaszam że Martusia raczkuje
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3886 | |
Raczkowanie
|
W naszej mieścinie to nawet porządnej galerii jeszcze nie ma (dopiero kopią fundamenty), więc jak jedziesz na zakupy do centrum to nie masz szans nigdzie nakarmić ani przewinąć. W wózku chyba.
![]() ![]() Ząbek się nie przebił dzisiaj. Marudny był strasznie, lekką biegunkę dostał, pupa się odparzyła, więc cyrki z przewijaniem. Jutro tż w pracy od 5 do 17-18, więc jeżeli będzie ząbkowania ciąg dalszy, to aż mnie trzęsie... Ale od poniedziałku są ferie!!! ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3887 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- byliśmy na kontroli -antybiotyk ma brać do końca buteleczki ,5 dni siedzenia w domu ![]() ![]() ![]()
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-02-08 o 19:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | ||||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() fajna ta ława bardzo Cytat:
a jeżeli chodzi o bonka to też mi przykro i mam nadzieję, że odpowiedzialne za to osoby poniosą konsekwencje czynow Cytat:
Cytat:
![]() wystarczy do pracodawcy jeśli nie chcesz korzystać z rodzinnego i dodatków Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() rodzynki dawałam w kaszkach i prosto z opakowania, smakują mu |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3889 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Kochane serdecznie dziękuję za odzew odnośnie żylaków
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Zapytaj o to co już pisałam wyżej dziewczynom. Cytat:
Zapytajcie jeszcze do jakiego lekarza się zgłosić, czy najpierw do ogólnego i on pokieruje? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- A dokładnie jak robisz ![]() ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3890 |
Zadomowienie
|
mam pytanko:lecimy całą rodzinką we wakacje do londynu,czy małej muszę wyrobić paszport?i jak jest z przewożeniem jedzenia dla dziecka.
#3891 | ||
Raczkowanie
|
onething -dziekuje ze wiadomosc
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-02-08 o 19:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3892 |
Raczkowanie
|
kurcze nie wszystko mi cytuje co chaciałam i nie wiem czemu, a że z głową u mnie nie najlepiej
![]() ![]() też się lubie chwalić moim skarbem. Wszystkie nasze dzieci są piękne kupiłam w tesco takie fajne pojemniczki o pojemności 250 ml i w nich mroże, tzn jak ugotuję obiadek to pakuje w te pojemniki, jeden ląduje w lodówce na dziś, a reszta do zamrażarkki. Jak jest potrzeba to wyciągam, wlewam na dno garnka trochę wody, wrzucam bryłkę i gotuję, studze i daję małemu pojemniki mam dokładnie takie https://www.google.pl/search?hl=pl&q...2F%3B800%3B600 z tym, że tu jest napisane, że na ptaszniki, a w tesco że na żywność dla dzieci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3893 |
Zadomowienie
|
Bry
Ale ten czas zapierdziela! W pracy jest tyle roboty, że ledwo wyrabiam, jeszcze wychodze godzinę wcześniej, więc już w ogóle muszę robić wszystko szybciej. załatwiłam ostatnio zaświadczenie lekarskie, że karmię piersią, myślałam, że do roku to każdy może wychodzic a że takie zaświadczenie jest potrzebne dopiero jeśli matka chce dłużej korzystać z tego przywileju. Niestety tydzień temu jak byłam z Adasiem u lekarza nie wzięłam i wczoraj się tyle nastałam, bo było dużo dzieci chorych i głupia baba z rejestracji nie chciala mi tego bez kolejki załatwić! Miałam napisać jeszcze, że zupę ogórkową Adaś zjadł chociaż na początku bardzo się krzywił, ale on na wszystko się krzywi, więc nie jest źle. Zaczęłam mu robić budyń żeby przemycić żółtko, bo jak dodałam do zupy to jak zjadał 1/10 zupki to pewnie niewiele w tej części było żółtka. Z czym można dawać ten budyń żeby był trochę słodszy? Dzisiaj dodałam mu banany ze słoiczka, bo inaczej nie chciał zbytnio. |
![]() ![]() |
![]() |
#3894 |
Zadomowienie
|
Musi być jakikolwiek dowód tożsamości czyli albo paszport albo dowód osobisty. Jeśli nie zamierzasz się w ciągu najbliższego roku poruszać poza UE to proponuję dowód. Tańszy, krócej sie czeka, na dłużej bo bodajże na 5 lat w przypadku takiego maluszka. A paszport tylko na rok.
#3895 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Trochę mnie faktycznie tu nie było, ale jednym słowem miałam swoje powody ![]() ![]() Niemniej jednak, Celinka jest kochana i daje przesypiać mamie całe nocki ![]() ![]() ![]() ![]() Z innych spraw - podejrzewam, że Celinka ma, już tutaj często od dawna wspominane, wzmożone napięcie mięśniowe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym od wczoraj pojawiły się częstsze kupy, zielone i bardziej wodniste + "szorowanie" dziąseł, więc zapewne idzie w końcu pierwszy ząb ![]() Jest jeszcze jeden problem - OBIADKI. Dziewczyny, ja już nie wiem co mam robić. Tak, jak wcinała na początku rozszerzania diety marchewkę, tak nie jadła z takim zapałem niczego innego. Nie jestem w stanie "wcisnąć" w nią więcej niż kilka łyżeczek. Widzę, że podchodzi jej tylko ugotowany ziemniak ode mnie z talerza i to podany ręką ![]() Niestety, nie jestem w stanie nadrobić zaległości w sensie odpisywania, ale z czytaniem jestem prawie na bieżąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3896 | |||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() No tu ( w kwestii wagi ) możemy sobie przybić pięć palców ![]() ![]() ![]() ![]() ale... zobaczymy, może teraz kiedy już wrócilismy do kp , to może z tej radości zacznę porządnie jeść , żeby rozpędzić znów laktację, bo to teraz nie takie proste jak wcześniej ![]() Cytat:
![]() Done! To samo robię z kaszami : gryczaną i pęczakiem. Ale ich akurat nie zamrażam ;-) Jaglanką na pewno nie zrobisz mu krzywdy, to produkt bezglutenowy, bezpieczny i przede wszystkim zdrowy ! Cytat:
![]() aż... co za pamiętliwe stworzenie ! ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
ba! sama sobie się dziwię ![]() Cytat:
![]() mnie pani od laktacji poradziła, żeby zalać je wrzątkiem i odstawić na chwilę a potem podać Borysowi w całości do jedzenia na podwieczorek jako jeden ze składników podwieczorku w ramach Bobas Lubi Wybór. Swoja drogą przegrzebałam dzisiaj cały sklep , market osiedlowy, za rodzynkami niesiarkowanymi i nie znalazłam ![]() Cytat:
![]() no a teraz powiem Wam, że mój dzieć budzi się w nocy i nie chce spać ![]() ![]() wczoraj za to wstał o północy! dopiero musiałam gościa wziąć do nas do łóżka ( staram się go nie brać bo idzie podczas gdy my śpimy w nasze nogi i spada z łóżka.. ![]() ![]() Chwaliłam się, że mamy już 7 zębów ?! ![]() Do tego wszystkiego dzisiaj mnie "połamało" w plerach, tzn w krzyżach - podejrzewam , że od tego wiecznego wkładania go i wyjmowania z łózeczka , które ma materac na najniższym poziomie, a gość waży już z dychę, to mam co dźwigać. Do tego, jesli on z nami śpi, to my jesteśmy pozginani i poskładani jak kartka papieru w origami, a księciunio rozwalony na 3/4 łóżka... no to mam! chciałam sama ![]() ![]() uciekam. DObranoc ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3897 | |
Wtajemniczenie
|
Kochane! Strasznie mi podnosicie samoocenę
![]() ![]() Mam nadzieję przede wszystkim, że na nieprzyjęciu mnie nie zaważył m.in. fakt posiadania małego dziecka... ![]() - A co pani robiła od maja 2012? - Byłam na urlopie macierzyńskim... Czy ktoś jeszcze oprócz mnie szuka pracy? Zdaje mi się, że większość albo nie musi wracać, albo ma do czego. Trochę doła łapię, tak to bywa jak z kasą krucho... ![]() ![]() Cytat:
![]() Jak zabieg ma być na nfz, to na pewno droga zaczyna się u ogólnego/rodzinnego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3898 |
Rozeznanie
|
Wczoraj byliśmy u pediatry, poweidziała, że to raczej nie jest uczulenie na mleko i już jest za późno, żeby zmieniać na Bebilon Pepti. Jej zdaniem Maks ma alergię na roztocza, ale to tylko jej podejrzenia, dostaliśmy skierowanie do alergologa.
Wczoraj wieczorem mały gorączkował a dzis rano zauważyłam, że wyszedł kawałeczek górnej dwójki ![]() A dziś wieczorem była jakaś masakra. Maks codzień chodzi spać po 19, po kąpieli już pada. Dziś nie chciał zasnąć, płakał strasznie zarówno na rękach, w łóżeczku, w wózku czy na łóżku. Chyba nic go nie bolało bo jak wzięłam go do pokoju, zapaliłam światło i dałam zabawki to się bawił i gadał ale po 5 min marudził i tarł oczy...ale jak chcieliśmy go uśpić to był ryk ![]()
#3899 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale co tu dużo mówić, mam w CV tylko stanowiska nauczycielki- a te są wszystkie obstawione, nawet nie ma co marzyć w tym mieście, a do prywatnych szkół nie pójdę- nigdy więcej... no więc szukam czegoś innego a tu wszędzie trzeba doświadczenie na podobnym stanowisku... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w biurze, w którym kiedyś pracowalam , szef miał taką super niepisaną zasadę, że nie zatrudniał kobiet na podstawie umowy na czas nieokreślony, tylko dostawały czasówki ( zazwyczaj długie, np 2-3 letnie , więc 3 umowa była po 6 latach, i albo same odchodziły, albo on im dziękował) , właśnie dlatego, żeby za szybko w ciążę nie zachodziły bo przecież nie będzie im się opłacało ![]() ![]() ![]() W każdym razie KISM ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.