|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39210490]Cześć Dziewczyny, U nas póki co wszystko dobrze, dzidzia sobie rośnie, a ja leżę i odpoczywam. Niestety się przeziębiłam, ale staram się kurować. I najprawdopodobniej będziemy mieli drugiego synka, Arturka ![]() gratulacje Perse ! Trzymam za Was moooooocno kciuki !!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4052 | |||||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
![]() co do glutenu - to nie jest jakiś niebezpieczna sbstancja ![]() ![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39210490] I najprawdopodobniej będziemy mieli drugiego synka, Arturka ![]() gratuluję ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() do kąpieli w wannie może łatwiej mu będzie się przyzwyczaić jak razem z tatą wejdzie do wanny? my tak dwa razy zrobiliśmy przed pójściem na basen, i teraz woda to jego żywioł! ![]() Cytat:
a rossmana właśnie wypełniłam ![]() zapomniałam napisać, dałam wczoraj maluchowi na noc zwykłe mleko niezagęszczone niczym, i bez zmian, znów 2 pobudki. dziś przeczytałam że w tym mleku 2R to tego kleiku ryżowego jest 4%... także też mi ZAGĘSZCZONE phi
Bycie mamą jest najlepiej opłacaną pracą na świecie - wynagrodzenie otrzymuje się w postaci czystej miłości _________________________ __ Edytowane przez minini Czas edycji: 2013-02-13 o 22:15 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4053 |
Rozeznanie
|
Martusia dzisiaj
![]() oo nie chce mi dodac zdj, chyba za duze.. Edytowane przez Timii Czas edycji: 2013-02-13 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Zakorzenienie
|
Hej!
![]() U nas kąpiele wyglądają tak https://www.youtube.com/watch?v=HDZJ...e_gdata_player ![]()
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2013-02-14 o 08:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4055 |
Zakorzenienie
|
to u nas jest podobnie jak u Agaty, a raczej u Macka
![]() ![]() Poźniej wszyyyystko wokół mokre ![]() mamy taką kule do kąpieli, z kaczuchą pływającą w środku- Non stop próbuję ją utopic i ciagle sie dziwi,że kula jednak wypływa ![]() Znowu jestem przeziębiona ![]()
#4056 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39210490]Cześć Dziewczyny,
U nas póki co wszystko dobrze, dzidzia sobie rośnie, a ja leżę i odpoczywam. Niestety się przeziębiłam, ale staram się kurować. I najprawdopodobniej będziemy mieli drugiego synka, Arturka ![]() Gratulacje!!!! i zdrówka życzę ![]() u nas kąpiel też wygląda jak u Maćka. na dodatek jak Malwina się kąpie w dużej wannie, to podpływa i wyciąga korek z wanny :P Mamy teraz intensywne nawilżanie - wg alergolog mamy bardzo wyruszoną skórę i stąd nam plamy wychodzą. |
![]() ![]() |
![]() |
#4057 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co macie walentyny dla swoich walentych? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4058 |
Zakorzenienie
|
Nam teść przyniósł rano czekoladki
![]()
![]() |
#4059 |
Zakorzenienie
|
Nic
![]()
#4060 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Własnie robie Mai barszczyk czerwony, ciekawe czy jej posmakuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4062 |
Zadomowienie
|
Mamy pierwszego ząbka
![]() ![]()
#4063 | |
Zakorzenienie
|
u nas ogórkowa
![]() Cytat:
obiad sie robi. mąż wróci z pracy to ja spadam do pracy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4064 |
Zakorzenienie
|
_Agata zrobiłam Mai barszczyk, wyszedł przepyszny, gdyby bardziej go doprawić sama bym go zjadła w całosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4065 | |
Zakorzenienie
|
To jeszcze kapuśniak ze słodkiej kapusty.
Maciek jadł dwa dni z rzędu z takim samym apetytem ![]() 2 porcje kawałek białej kapusty - wielkości bułeczki 1 niewielka marchewka kawałeczek selera malutka pietruszka kawałeczek pora lub cebuli 2 łyżki oliwy 2 łyżki ryżu lub mały ziemniak przecier pomidorowy lub trochę pomidorów listek laurowy, ziele angielskie natka pietruszki lub koperek Kapustę i cebulę/pora siekamy drobniutko, ziemniaki w drobniutką kosteczkę, resztę warzyw ścieramy na tarce jarzynowej. Wrzucamy wszystko na oliwę i dusimy ok. 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Zalewamy wrzątkiem, tylko do wysokości warzyw, dodajemy pomidory i ryż jeśli używamy, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy listek i ziele, połowę zupy miksujemy, dodajemy resztę i zajadamy ![]() Można dodać mięsko ugotowane lub gotować razem z warzywami jeśli dajemy zupy na wywarze. Można zrobić zupkę bezmięsną (ja tak robię, ponieważ Maciuś je już zazwyczaj dwa dania - wcześniej zupkę, a później drugie). ![]() Smacznego. ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Cytat:
![]() Tych buraczków jako jarzynki to nie za bardzo bo one wygotowane. Ale smiało możesz zmiksować z zupką, trochę zagęści ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4066 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny piszecie, że robicie zupki.. myślałam że to taki skrót myślowy i chodzi o papkę.. zmiksowane warzywa, mięsko ryż itp, bo jak podać zwykłą wodnistą zupę? ;/ gdzieś się chyba pogubiłam.. a dwa dania?
![]() Robiłam mojej małej przy niedzieli taki "kapuśniaczek" z tym że ja do tej pory gotuję na parze, później wodę z tego gotowania dodaję do warzyw i mięska i jest obiadek ![]() ![]() Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-02-14 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4068 |
Zakorzenienie
|
Timii, powiedzmy...
Debeściara, dlatego ja oderwany połowa i morduje.
![]() |
#4069 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór
![]() Mam nadzieję, że kilka osób jeszcze mnie pamięta ![]() Na bieżąco Was podczytuję, ale jak się długo nie uczestniczy aktywnie w wątku to później ciężko się wbić ![]() ![]() My z Oliwcią po prawie całej ciąży przeleżanej zaczynamy się zbliżać do końca ![]() ![]() Obstawia, że przy moich dolegliwościach urodzę po odstawieniu, chyba że natura spłata Nam figla ![]() Pozdrawiam Was serdecznie ![]()
#4071 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() gratulacje i powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co na drugie danie... ziemniaczek albo ryż/kasza trochę mięska mieszam z ziemniakami bo samo chude mięso tępe jest. Do tego ugotowane warzywa ![]() Jutro Macio będzie jadł ziemniaczka wymieszanego z łososiem i do tego marchewka z groszkiem ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki żeby szło do końća dobrze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4073 |
Wtajemniczenie
|
Bry...
Przepraszam, ze mnie nie bylo, ale mialam problem z internetem. U mnie nadal bedzie bez polskich znakow, bo nadal nie mam kompa. Na szczescie jest juz u mechanika. U nas w porzadku, maz spi po walentynkowej kolacji ![]() ![]() Uszka znowu nie zbadane ![]() U neurologa juz ok ![]() Nadrobie jutro, teraz budze meza hehe ![]()
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
![]() ![]() |
![]() |
#4074 | |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Pocytowałam, ale jak zwykle... coś poszło nie tak ![]() Pamiętam, że była mowa o zagęszczaniu mleka. Ja czasami zagęszczam kleikiem ryżowym, ale teraz jak Celinka ma katar, to sobie to podarowałam, bo strasznie się męczyła. Obecnie zresztą je tylko mleko i trochę papek owocowych. Warzywne, jak już wspominałam i tak jej zbytnio nie wchodzą, więc jej teraz nie męczę. Jeżeli chodzi o BLW, bo któraś mi tu proponowała, to myślę, że spróbuję z niej skorzystać również jak tylko przejdzie katar. Cytat:
![]() My jeszcze kąpiemy w pokoju i czasami podłoga jest strasznie zachlapana, ale w łazience jest dosyć zimno, dlatego się raczej ociągamy z przeprowadzką ![]() Jednak pojechaliśmy do neurologa, który okazał się być starszą panią z piecem kaflowym w gabinecie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4075 | |
Wtajemniczenie
|
Agata ja znowu uderzam do Ciebie z serią pytań
![]() Zastanawiam się, czy trzeba podawać te 2 dania... ![]() ![]() Że co? ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() PS. Ja też niby miałam rodzić zaraz po odstawieniu fenka, ale Seba się wstrzymał jeszcze 2 tygodnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4076 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() Z telefonu pisałam ![]() Odlewam połowę i miksuję ![]() Nie zawsze są dwa dania, ale jak są to zupka rzadsza, a drugie tak jak wyżej pisałam. Jak mi zostanie zupki z poprzedniego dnia i jest jej mało to drugie od razu po zupie, a jak ma normalną porcję zupy to drugie później. A czasami sama zupka, wtedy gęsta z kawałkami warzyw ![]() Jeśli Seba się najada, to możesz zostawić tak jak jest, chociaż i tak w kocu trzeba będzie wprowadzić drugie danie ![]()
![]() |
#4077 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też używam brązowego, biały wydaje mi się trochę bezwartościowy. no ale ten brązowy to się wieki gotuje a i tak ostatecznie jest twardy. biały się tak fajnie da rozgotować... Ty podajesz taki twardy Maćkowi? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
ok, na pewno dziecko ma wtedy większą różnorodność zjedzonych produktów - jeśli ktoś tylko dba o to żeby układać porządny jadłospis... no i może ze względu na konsystencję też warto re 2 dania podawać. ale my np. jemy zawsze tylko 1 danie (zazwyczaj drugie, zup jemy bardzo mało). poza tym moje zupki dla Martusi są uważam dość treściwe. ostatnio mąż już wcale nie miksował tylko rozgniótł widelcem więc grudki też były. no sama już nie wiem... wyjmować z zupy ziemniaka, kaszę, mięso czy inne warzywa tylko po to żeby podać to osobno za 2 godziny??!! co myślicie? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4078 |
Zadomowienie
|
Kurcze, nie nadążam.. ledwie co zalapalam, że moje dziecko raczkuje i wstaje , ogarnęłam kuwetę z jego menu i żywieniem, już prawie poczulam się jak prawdziwa matka polka a wy mi piszecie, że znoooowu muszę rozszerzyć dietę Bo
![]() ![]() ![]() A z nowości. Dziś byliśmy ostatni raz na rehabilitacji , przynajmniej na razie. pani dr powiedziała, że jest super i że najbardziej się cieszy, że Borys zaczął porządnie raczkować. Że na dzień dzisiejszy wszystkie odruchy ma prawidłowe i mimo, że napięcie gdzieś tam jeszcze czasem się pokazuje, to już możemy nie ćwiczyć, mam zachęcać faceta do ruchu i raczkowania przede wszystkim, więc od jutra urządzamy spacery po domu na czworakach. Tak prawdę powiedziawszy, to ja juz od kilkunastu dni z nim nie ćwiczyłam, bo przecież darło się toto tak , że pół bloku stawiał na równe nogi. Mamy się pojawić dopiero wtedy gdy Borys zacznie samodzielnie chodzić. _agata a jak u Was? A u nas w "walę w tynki" mąż wrócil z pracy wcześniej, ugotowal pyszną obiado kolację , kupił dobre winko, zjedliśmy, Borys dostal kawałek bagietki , poszliśmy spać na 2 godzinki i wypoczęci wstaliśmy i teraz nikomu nie chce się spać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4079 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ha ha, ja też nie nadążam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4080 |
Zadomowienie
|
i mam pytanie do _agata
![]() jak pieczesz buraczki to w jakiej temp i jak długo ? ![]() i pytanie do wszystkich ![]() lekarka mi powiedziała, że Borys ma lekko żółtawą cerę (nosek , stópki i wnętrze dłoni) i że pewnie dostaje za dużo marchwi, co by się pewnie zgadzało bo dostaje ją codziennie. Widocznie jego wątroba nie przerabia tyle karotenu :/ Poradzila mi, żeby zdecydowanie ograniczyć dynię i marchew.. ...... to jak ma wyglądać moja baza? ziemniak i pietruszka ![]() znów muszę wrócić do gotowania, bo w każdym słoiku jest marchew....chciałam sobie ulatwić życie tymi bazami Agaty, ale w sumie.. nie wiem za bardzo co miałabym tam wrzucać do tej bazy... chyba tylko ziemniaka i trochę pietruszki ![]() _agata wekujesz sobie jeszcze bazy czy juz nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.