Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-03-31, 12:22   #391
natalia21
Zadomowienie

Dot.: Okres i Ciąza! Pomocy! do pana doktora i wizazystek

a ja bym radzila zrobic test a potem wybrac sie do lekarza...

5.01.2011 [*] Mój aniołek
natalia21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 13:00   #392
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milsik
Możliwe ze moge zajsc w ciąze?
Możliwe.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 13:21   #393
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milsik
Uprawialam sex w ostatni dzien okresu. Bez zadnego zabezpieczenia a moj chlopak skonczył we mnie bo na poczatku stwierdzilismy ze w koncu mam OKRES!!
Jak już pewnie wiesz, okres nie jest żadną metodą antykoncepcji
Nie jesteśmy w stanie powiedzieć ci, czy to już był czas płodny czy nie.
Zrób test.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 13:26   #394
tutusia
Rozeznanie

Dziewczyny Cie tu trochę nastraszyły widzę
Ja przychylę się do ich opini, że możliwe jest, ale podkreślę jednocześnie, że jest to mało prawdopodobne! Kiedyś czytałam, że prawdopodobieństwo zajście w ciążę przy pełnym stosunku w najpłodniejszym dniu cyklu wynosi 36%!! Jednak na przyszłośc radzę się zabezpieczyć, a teraz dla pewności wykonać test.
Wszystko będie dobrze.
Pozdrawiam!
tutusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-03-31, 13:35   #395
Daytona3
Raczkowanie

to mozliwe ale jeżeli masz bardzo któtkie cykle ok 21 dni, a plemniki przeżyja 72 godziny w płodnym rozciągliwym śluzie, który zmienia ph pochwy w innym razie giną w kwaśnym najdalej w kilka godzin. Radzę takze codzienna obserwację szyjki macicy i śluzu (zajmuje 5 min dziennie i nic nie kosztuje a przede wszystkim jest zdrowe) - wszystko będzie ok, nie martw się !!!
Stary 2006-04-01, 14:19   #396
milsik
Przyczajenie

Unhappy Okres i ciąża? Do P. Doktora i Wizażystek...

W ostatni dzien okresu uprawiałam sex z chłopakiem bez zadnego zabezpieczenia! Zawsze naszym "zabezpieczeniem" był stosunek przerywany. No i nigdy nic sie nie stało... A teraz stwierdzilismy ze i tak mam okres to zrobimy do konca bez przerywania. No i zrobił... Ale pozniej sie przestraszylismy ze jezeli to jest ostatni dzien a w necie przeczytalismy ze plemniki zyja nawet do 2 dni to moge zajsc w ciąże! Zrobiłam sobie tez kalendarzyk dni plodnych i wyszło ze jestem plodna od 31 marca a to własnie bylo 31 marca! Kolezanka mi powiedzialaze wlasnie 8 dni po okresie nie jest sie płodnym! To jak to w koncu jest?? Zaraz po okresie jest sie plodnym czy pozniej?? Moge zajsc w ciaże po tym co zrobilismy?? pomozcie prosze...
milsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 14:40   #397
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Dot.: Okres i ciąża? Do P. Doktora i Wizażystek...

przejrzyj forum, wczoraj czytałam tu kilka razy o takim problemie...
A moja odpowiedz na Twoje pytanie brzmi: Jest to możliwe.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 14:40   #398
tutusia
Rozeznanie

Po co zakładasz nowy wątek na ten temat? Przecież jest watek zbiorczy, w którym zresztą pisałaś i dostałaś odpowiedź. A tak na marginesie to jeżeli uważasz, że w wieku 15 lat jeseś gotowa na zostanie mamusią to polecam dalsze stosowanie stosunku przerywanego zamiast metod antykoncepcyjnych (bo nie wiem czy sobie zdajesz sprawę stosunek przerywany do takowych nie należy), ale jeżeli nie to zalecam się poważnie zastanowic nad awoim postępowaniem i wybrać albo abstynencję albo porządne zabezpieczenie.
Stary 2006-04-01, 14:44   #399
Fresa
Zakorzenienie

Miesiączka nie chroni przed zajściem w ciążę.W sprzyjających warunkach plemniki mogą przeżyć nawet 72 godziny,więc są to trzy doby.A ten kalendarzyk to na jakiej podstawie zrobiłaś?Określenie dni płodnych wcale nie jest takie proste ,tylko u kobiet z cyklem 28 dniowym jest pewność,że owulacja wystąpi w tym a nie innym dniu.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 14:49   #400
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tutusia
Po co zakładasz nowy wątek na ten temat?
Tutusiu, a po co Ty udziealsz takiej moralizującej odpowiedzi? Jak przeczytałam pyatnie dziewczyny, to pierwsze co pomyślałam "oho, zaraz posypią sie komentarze typu, za młoda jestes, za glupia, nieodpowiedzialna itp..." A ona nie o to pytała. Jesli to było nawet z ich strony nieodpowiedzialne to sami poniosą konsekwencje.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 14:57   #401
tutusia
Rozeznanie

Rozumiem to. Tylko, że wczoraj zadała to samo pytanie na watku zbiorczym i dostała odpowiedzi. Ja również jej tam odpowiedziałam (bez komentarzy nie dotyczących wątku). Więc nie rozumiem po co pyta o to po raz drugi. Dosatnie te samo odpowiedzi. I przepraszam za tamta wypowiedź. Może rzeczywiście powinnam była sie powstrzymać. Chociaż z drugiej strony nie byłam bardzo zgryźliwa. Próbowałam jej uświadomić, że stosunek przerywany to nie jest zabezpieczenie przed ciążą, którego w tym wieku ona wymaga. To chyba tyle.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-01, 15:12   #402
Fresa
Zakorzenienie

Elu ,tu jest ten wątek o którym mówi Tutusia i rzeczywiście otrzymała ona odpowiedzi na zadane pytanie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=77688&page=13 .

Stary 2006-04-01, 15:16   #403
milsik
Przyczajenie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.

dzieki za odpowiedzi. Zrobie ten test ale musez poczekac ten tydzien! postaram sie o tym nie myslec. Mam nadzieje ze bedzie ok
Stary 2006-04-01, 15:24   #404
milsik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Fresa
A ten kalendarzyk to na jakiej podstawie zrobiłaś?Określenie dni płodnych wcale nie jest takie proste ,tylko u kobiet z cyklem 28 dniowym jest pewność,że owulacja wystąpi w tym a nie innym dniu.
KAlendarzyk zrobiłam na necie. Sa takie strony gdzie mozna wpisac dni okresu itd. i Ci pokazuja kiedy jestes plodna a kiedy nie.
Stary 2006-04-01, 15:28   #405
milsik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tutusia
Rozumiem to. Tylko, że wczoraj zadała to samo pytanie na watku zbiorczym i dostała odpowiedzi. Ja również jej tam odpowiedziałam (bez komentarzy nie dotyczących wątku). Więc nie rozumiem po co pyta o to po raz drugi. Dosatnie te samo odpowiedzi.
Wiem ze załozylam tam watek ale nie zauwazylam ze to jest zbiorowy watek. Myslalam ze oddzielny. I pottem cos mi sie pomieszalo to zalozylam gojeszcze raz. Sorry jesli kogos to wkurzylo... Nie wiedzilam... tutusiu:/
Stary 2006-04-01, 15:31   #406
Fresa
Zakorzenienie

Nikogo nie wkurzyło ,po prostu chodzi o to,żeby nie zkładać wątków na ten sam temat

Stary 2006-04-01, 15:33   #407
tutusia
Rozeznanie

To nie chodzi o wkurzanie tylko niepotrzebnie dublujesz. skoro byla to pomyłka to nie ma sprawy. Następnym razem po prostu pamiętaj co robisz
I ponawiam radę (tym razem już z czystej zyczliwości) o zastanowienie się nad jakąs lepszą metodą zabezpieczającą, bo ze stosunku przerywanego mozecie mieć niedługo przykrą niespodziankę.
Pozdrawiam!
Stary 2006-04-01, 15:34   #408
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milsik
KAlendarzyk zrobiłam na necie. Sa takie strony gdzie mozna wpisac dni okresu itd. i Ci pokazuja kiedy jestes plodna a kiedy nie.
to na pewno są bardzo profesjonalne strony

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

oshinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-01, 15:35   #409
milsik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tutusia
A tak na marginesie to jeżeli uważasz, że w wieku 15 lat jeseś gotowa na zostanie mamusią to polecam dalsze stosowanie stosunku przerywanego zamiast metod antykoncepcyjnych (bo nie wiem czy sobie zdajesz sprawę stosunek przerywany do takowych nie należy), ale jeżeli nie to zalecam się poważnie zastanowic nad awoim postępowaniem i wybrać albo abstynencję albo porządne zabezpieczenie.
Aha a tak na marginesie to to ile mam lat i co w tym wieku robie to tylko moja sprawa. A mamusia wcale zostac nie chce i zrobie wszystko zeby nie zostac!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-01, 15:39   #410
Fresa
Zakorzenienie

Taki kalendarzyk z neta jest jak horoskop w gazecie,dla każdego coś dobrego.Nie korzystaj z niego ,bo on nie zna twojego organizmu.

Stary 2006-04-01, 15:45   #411
milsik
Przyczajenie

No ok moge nie kozystac. Ale wlasnie tu na forum przczytalam o tych kalendarzykach to postanowilam zrobic...Ale wlasnie chodzi mi o to jak mniej wiecej sa te dni plodne: zaraz po okresie, w srodku jakos czy zaraz przed?? No i ile tak mniej wiecej trwaja? bo juz slyszalam 8 dni 9 dni 11dni... hmmm...:/
Stary 2006-04-01, 15:56   #412
tutusia
Rozeznanie

A czy masz chociaż regularny cykl? owulacja zazwyczaj następuje 14 dni przed miesiączką i liczy się, że ok 3 dni około niej są płodne, chociaż może być i dłużej. No ale niestety organizm każdej kobiety ma to do siebie, że może się w każdej chwili rozregulować i owulacja może być w sumie w każdym momencie. Jeżeli nie masz regularnych cykli prawdopodobieństwo znacznie wzrasta. A co do tego, że robisz to co chcesz to się w zupełności z Toba zgadzam. To Twoje ciało, Twoje życie. Ja również wcześnie zaczęłam współżycie (miałam niecałe 17lat), ale bardzo dbałam o zabezpieczenie. I w tym momencie nie oceniam tego czy Ty jesteś już gotowa na seks, czy powinnaś go uprawiać czy nie. Chce Ci doradzić, abys bardziej uważała, bo seks to jednak nie zabawa i powtórzę jeszcze raz, że stosunek przerywany nie jest wystarczającym zabezpieczeniem. Nie wiem czy zdajesz sobie z tgeo sprawę, ale już przed wystryskiem z członka chłopaka wydostaje się wydzielna, która również zawiera plemniki, które mogą zapłodnić komórkę jajową. Jeżeli chcesz uprawiać seks, a nie chcesz na razie być mamą to naprawdę pomyśl chociaż o prezerwatywach.
Stary 2006-04-01, 16:00   #413
Amanda:)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez milsik
No ok moge nie kozystac. Ale wlasnie tu na forum przczytalam o tych kalendarzykach to postanowilam zrobic...Ale wlasnie chodzi mi o to jak mniej wiecej sa te dni plodne: zaraz po okresie, w srodku jakos czy zaraz przed?? No i ile tak mniej wiecej trwaja? bo juz slyszalam 8 dni 9 dni 11dni... hmmm...:/
Ale metoda kalendarzykowa nie polega tylko na wyliczeniu że "wczoraj skończył mi się okres to mam 2 dni niepłodne a później 12 płodnych".Trzeba wykonywać pomiary temp. i obserwację śluzu...Nie interesuję się nią bo znam skuteczniejsze metody. Radzę zastanowić się tobie i twojemu chłopakowi nad skuteczniejszą metodą antykoncepcji jeśli nie chcecie zostać rodzicami.

Amanda:) jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-01, 16:29   #414
Eleo765
Zadomowienie

tak właściwie to kobieta może nauczyć się określać swoje dni płodne po kilkumiesięcznej obserwacji własnego ciała i pomiarom temperatury. niestety każdy większy stres czy choroba mogą wpłynąć na nasz cykl i w nim "zamieszać". kalendarzyk w sieci powie ci co najwyżej w jakich dniach cyklu "książkowo" powinny być dni płodne i niepłodne. natomiast w jakich dniach występują one u ciebie, tego sama musisz się nauczyć określać.
oczywiście stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną ale jedną z lepszych metod zachodzenia w ciążę, bo plemniki wydostają się z członka wraz ze śluzem długo przed wytryskiem. pozostawienie nasienia w pochwie w ostatnim dniu miesiączki stwarza zagrożenie ciąży. teraz pozostaje ci tylko kupić test w aptece i być dobrej myśli. a na przyszłość: myśleć przed a nie po.
Stary 2006-04-01, 20:24   #415
milsik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tutusia
A czy masz chociaż regularny cykl?
Mam regularny ale nie co 28 dni tylko zawsze co 24 dni.
Stary 2006-04-02, 11:34   #416
tutusia
Rozeznanie

Skoro co 24 dni, to przypuszczalnie owulacja występuje 24 minus 14 czyli 10 dnia cyklu. Za dni płodne uznaje się 3-4 dni przed i po owulacji. Czyli ostatni dzień Twojej miesiączki był już prawdopodobnie dniem płodnym. Jak minie tydzień od stosunku zrób test.
Stary 2006-04-02, 13:06   #417
tootsie
Zakorzenienie

moja mała rada na przyszłośćzanim weźmiesz się za uprawianie seksu poczytaj wiarygodne źródła (i nie słuchaj więcej tej koleżanki )bądz wybierz się do ginekologa aby dowiedziec się czegokolwiek na temat antykoncepcji,bo Twoja wiedza jest naprawde znikoma.Zgadza sie,że to Twoja sprawa kiedy zaczynasz współżycie (i nie będe nikogo umoralniac choć mam na to straszną ochotę)i jak sama piszesz nie chcesz zostać jeszcze mamusią co jest oczywiście zrozumiałe.Ale nie stosując ŻADNEJ antykoncepcji (STOSUNEK PRZERYWANY NIE JEST METODĄ ANTYKONCEPCYJNĄ-dzięki niej 2 tyg.temu przyszedł na świat mój bratanek) możesz do tego łatwo doprowadzić.A wtedy wiadomo-płacz i lament.Długotrwałe konsekwencje krótkotrwałej przyjemnościSeks jest dla ludzi ale dla ludzi odpowiedzialnychA Ty uprawiając seks ,,na przypał,,(tak nazywam stosunek przerywany)pokazujesz własnie jak bardzo jesteś nieodpowiedzialna niestety.I nie wierzę że byłabys w stanie stawić czołą konsekwencjom bo jesteś jeszcze młodą dziewczyną przed którą czeka szkoła,studia,itp..Mam nadzieje że wszystko skończy się dobrze i ta sytuacja bedzie dla Ciebie solidną nauczką I tak jak napisała Eleo pomyśleć przed a nie po

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-02, 16:18   #418
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

a ja mam takie pytanko: czy jesli jest ciaza i dziewczyna normalnie miesiaczkuje to te miesiaczki sa takie same jak zawszE? Czy są dalej regularne, albo bardziej lub mniej bolesne? Oczywiscie mowie tu o ciązy i miesiączce a to tez sie zdarza
Stary 2006-04-02, 16:22   #419
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

już była mowa o tym, że miesiączki wtedy są zazwyczaj mniej obfite

ale nei można generalizować, bo każdy organizm jest inny i może się oakzać, zę masz "całkiem naturalną" dla siebie miesiączkę a i tak jestes w ciaży
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-02, 18:56   #420
covera
Raczkowanie

czy to ciąż?????

Witajcie
mam pytanko współzyłam z moim narzeczonym przed okresem po 3 dniach dostałm okres czy jest mozliwe ze moge byc w ciazy?
covera jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości