|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 |
Zadomowienie
|
Dot.: Okres i Ciąza! Pomocy! do pana doktora i wizazystek
a ja bym radzila zrobic test a potem wybrac sie do lekarza...
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie jesteśmy w stanie powiedzieć ci, czy to już był czas płodny czy nie. Zrób test. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#394 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny Cie tu trochę nastraszyły widzę
![]() Ja przychylę się do ich opini, że możliwe jest, ale podkreślę jednocześnie, że jest to mało prawdopodobne! Kiedyś czytałam, że prawdopodobieństwo zajście w ciążę przy pełnym stosunku w najpłodniejszym dniu cyklu wynosi 36%!! Jednak na przyszłośc radzę się zabezpieczyć, a teraz dla pewności wykonać test. Wszystko będie dobrze. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#395 |
Raczkowanie
|
to mozliwe ale jeżeli masz bardzo któtkie cykle ok 21 dni, a plemniki przeżyja 72 godziny w płodnym rozciągliwym śluzie, który zmienia ph pochwy w innym razie giną w kwaśnym najdalej w kilka godzin. Radzę takze codzienna obserwację szyjki macicy i śluzu (zajmuje 5 min dziennie i nic nie kosztuje a przede wszystkim jest zdrowe) - wszystko będzie ok, nie martw się !!!
#396 |
Przyczajenie
|
![]()
W ostatni dzien okresu uprawiałam sex z chłopakiem bez zadnego zabezpieczenia! Zawsze naszym "zabezpieczeniem" był stosunek przerywany. No i nigdy nic sie nie stało... A teraz stwierdzilismy ze i tak mam okres to zrobimy do konca bez przerywania. No i zrobił... Ale pozniej sie przestraszylismy ze jezeli to jest ostatni dzien a w necie przeczytalismy ze plemniki zyja nawet do 2 dni to moge zajsc w ciąże! Zrobiłam sobie tez kalendarzyk dni plodnych i wyszło ze jestem plodna od 31 marca a to własnie bylo 31 marca! Kolezanka mi powiedzialaze wlasnie 8 dni po okresie nie jest sie płodnym! To jak to w koncu jest?? Zaraz po okresie jest sie plodnym czy pozniej?? Moge zajsc w ciaże po tym co zrobilismy?? pomozcie prosze...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Konto usunięte
|
Dot.: Okres i ciąża? Do P. Doktora i Wizażystek...
przejrzyj forum, wczoraj czytałam tu kilka razy o takim problemie...
A moja odpowiedz na Twoje pytanie brzmi: Jest to możliwe. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#398 |
Rozeznanie
|
Po co zakładasz nowy wątek na ten temat? Przecież jest watek zbiorczy, w którym zresztą pisałaś i dostałaś odpowiedź. A tak na marginesie to jeżeli uważasz, że w wieku 15 lat jeseś gotowa na zostanie mamusią to polecam dalsze stosowanie stosunku przerywanego zamiast metod antykoncepcyjnych (bo nie wiem czy sobie zdajesz sprawę stosunek przerywany do takowych nie należy), ale jeżeli nie to zalecam się poważnie zastanowic nad awoim postępowaniem i wybrać albo abstynencję albo porządne zabezpieczenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Miesiączka nie chroni przed zajściem w ciążę.W sprzyjających warunkach plemniki mogą przeżyć nawet 72 godziny,więc są to trzy doby.A ten kalendarzyk to na jakiej podstawie zrobiłaś?Określenie dni płodnych wcale nie jest takie proste
![]()
#400 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Rozeznanie
|
Rozumiem to. Tylko, że wczoraj zadała to samo pytanie na watku zbiorczym i dostała odpowiedzi. Ja również jej tam odpowiedziałam (bez komentarzy nie dotyczących wątku). Więc nie rozumiem po co pyta o to po raz drugi. Dosatnie te samo odpowiedzi. I przepraszam za tamta wypowiedź. Może rzeczywiście powinnam była sie powstrzymać. Chociaż z drugiej strony nie byłam bardzo zgryźliwa. Próbowałam jej uświadomić, że stosunek przerywany to nie jest zabezpieczenie przed ciążą, którego w tym wieku ona wymaga. To chyba tyle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
Zakorzenienie
|
Elu ,tu jest ten wątek o którym mówi Tutusia i rzeczywiście otrzymała ona odpowiedzi na zadane pytanie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=77688&page=13 .
#403 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.
dzieki za odpowiedzi. Zrobie ten test ale musez poczekac ten tydzien! postaram sie o tym nie myslec. Mam nadzieje ze bedzie ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#404 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#405 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#406 |
Zakorzenienie
|
Nikogo nie wkurzyło
![]() ![]() ![]()
#407 |
Rozeznanie
|
To nie chodzi o wkurzanie tylko niepotrzebnie dublujesz. skoro byla to pomyłka to nie ma sprawy. Następnym razem po prostu pamiętaj co robisz
![]() I ponawiam radę (tym razem już z czystej zyczliwości) o zastanowienie się nad jakąs lepszą metodą zabezpieczającą, bo ze stosunku przerywanego mozecie mieć niedługo przykrą niespodziankę. Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#409 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Taki kalendarzyk z neta jest jak horoskop w gazecie,dla każdego coś dobrego.Nie korzystaj z niego ,bo on nie zna twojego organizmu.
#411 |
Przyczajenie
|
No ok moge nie kozystac. Ale wlasnie tu na forum przczytalam o tych kalendarzykach to postanowilam zrobic...Ale wlasnie chodzi mi o to jak mniej wiecej sa te dni plodne: zaraz po okresie, w srodku jakos czy zaraz przed?? No i ile tak mniej wiecej trwaja? bo juz slyszalam 8 dni 9 dni 11dni... hmmm...:/
|
![]() ![]() |
![]() |
#412 |
Rozeznanie
|
A czy masz chociaż regularny cykl? owulacja zazwyczaj następuje 14 dni przed miesiączką i liczy się, że ok 3 dni około niej są płodne, chociaż może być i dłużej. No ale niestety organizm każdej kobiety ma to do siebie, że może się w każdej chwili rozregulować i owulacja może być w sumie w każdym momencie. Jeżeli nie masz regularnych cykli prawdopodobieństwo znacznie wzrasta. A co do tego, że robisz to co chcesz to się w zupełności z Toba zgadzam. To Twoje ciało, Twoje życie. Ja również wcześnie zaczęłam współżycie (miałam niecałe 17lat), ale bardzo dbałam o zabezpieczenie. I w tym momencie nie oceniam tego czy Ty jesteś już gotowa na seks, czy powinnaś go uprawiać czy nie. Chce Ci doradzić, abys bardziej uważała, bo seks to jednak nie zabawa i powtórzę jeszcze raz, że stosunek przerywany nie jest wystarczającym zabezpieczeniem. Nie wiem czy zdajesz sobie z tgeo sprawę, ale już przed wystryskiem z członka chłopaka wydostaje się wydzielna, która również zawiera plemniki, które mogą zapłodnić komórkę jajową. Jeżeli chcesz uprawiać seks, a nie chcesz na razie być mamą to naprawdę pomyśl chociaż o prezerwatywach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zadomowienie
|
tak właściwie to kobieta może nauczyć się określać swoje dni płodne po kilkumiesięcznej obserwacji własnego ciała i pomiarom temperatury. niestety każdy większy stres czy choroba mogą wpłynąć na nasz cykl i w nim "zamieszać". kalendarzyk w sieci powie ci co najwyżej w jakich dniach cyklu "książkowo" powinny być dni płodne i niepłodne. natomiast w jakich dniach występują one u ciebie, tego sama musisz się nauczyć określać.
oczywiście stosunek przerywany nie jest metodą antykoncepcyjną ale jedną z lepszych metod zachodzenia w ciążę, bo plemniki wydostają się z członka wraz ze śluzem długo przed wytryskiem. pozostawienie nasienia w pochwie w ostatnim dniu miesiączki stwarza zagrożenie ciąży. teraz pozostaje ci tylko kupić test w aptece i być dobrej myśli. a na przyszłość: myśleć przed a nie po. |
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Rozeznanie
|
Skoro co 24 dni, to przypuszczalnie owulacja występuje 24 minus 14 czyli 10 dnia cyklu. Za dni płodne uznaje się 3-4 dni przed i po owulacji. Czyli ostatni dzień Twojej miesiączki był już prawdopodobnie dniem płodnym. Jak minie tydzień od stosunku zrób test.
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
moja mała rada na przyszłość
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanko: czy jesli jest ciaza i dziewczyna normalnie miesiaczkuje to te miesiaczki sa takie same jak zawszE? Czy są dalej regularne, albo bardziej lub mniej bolesne? Oczywiscie mowie tu o ciązy i miesiączce a to tez sie zdarza
![]()
#419 |
Zakorzenienie
|
już była mowa o tym, że miesiączki wtedy są zazwyczaj mniej obfite
ale nei można generalizować, bo każdy organizm jest inny i może się oakzać, zę masz "całkiem naturalną" dla siebie miesiączkę a i tak jestes w ciaży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 |
Raczkowanie
|
czy to ciąż?????
Witajcie
mam pytanko współzyłam z moim narzeczonym przed okresem po 3 dniach dostałm okres czy jest mozliwe ze moge byc w ciazy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.