|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
danusiaes-Ja używam Ivostinowej 50 i sobie chwale.
Dobra cena,mnie nie zapycha,nie świece się jakoś strasznie (makijażu żadnego nie stosuje),nieco bieli-wiadomo,ale ja z natury jestem blada więc tragedii nie ma ![]() A na zimę skutecznie chroni przed mrozem ![]()
![]() |
#4232 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
Jeśli chodzi o przebarwienia to najlepsze bedą złuszczajace kwasy hydroksylowe, niacynamid, witamina C. Z gotowców dobry bedzie Acne derm, bo kwas azelainowy jest faktycznie składnikiem rozjąśniajcym, a nie tylko złuszczajacym oraz zel Iwostin Remover. Bobrze by było dodać do tego jakieś serum C, np. z BU lub samodzielnie odmierzane z półproduktów z Mazideł.
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-01-30 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skład: WATER (AQUA), DICAPRYLYL CARBONATE, OCTOCRYLENE, BUTYL METHOXYDIBENZOYL-METHANE, METHYLENE BIS-BENZOTRIAZOLYL TETRAMETHYLBUTYLPHENOL, CYCLOMETHICONE, TRIDECYL SALICYLATE, GLYCOLIC ACID, DODECYL GALLATE, GINKGO BILOBA EXTRACT, TOCOPHERYL ACETATE, ECTOIN, MANNITOL, XYLITOL, RHAMNOSE, FRUCTOOLIGOSACCHARIDES, LAMINARIA OCHROLEUCA EXTRACT, C20-22 ALKYL PHOSPHATE, DECYL GLUCOSIDE, C20-22 ALCOHOLS, SODIUM HYDROXIDE, XANTHAN GUM, DISODIUM EDTA, PROPYLENE GLYCOL, CITRIC ACID, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN. Na składach za dobrze się nie znam, kiedyś się tym interesowałam, ale moja wiedza nie jest wystarczająca,dlatego proszę o pomoc. 1. czy w filtrze przeciwsłonecznym może znajdować się kwas glikolowy? ![]() 2 czy pod nazwą C20-22 Alcohols nie kryje się zwykły alkohol etylowy? 3. obawiam się caprylic/capric triglyceride. Jedynym pocieszeniem jest dalekie miejscie w składzie... Generalnie jestem bardzo ostrożna co do parafiny i tego właśnie składnika. Iwostin Remover wygląda na moje oko bardzo zachęcająco ![]()
![]() |
![]() |
#4234 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. To są alkohole (chyba)tłuszczowe o 20-22 węglach w łańcuchu 3. Tak jak piszesz dalekie m-ce w składzie. Podejżewam, że wszystko począwszy od ekstraku z ginko jest w ilosci <1%
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-01-30 o 09:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4235 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4236 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4237 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4238 |
Konto usunięte
|
Jest wątek o filtrach, jest wątek o minerałach+nie każdy uzywa minerałów+nie każdy używa filtrów-więc nie jest właściwym w jednym wątku pisać o wszystkich kombinacjach, skoro te informacje z łatwością idzie znaleźć na wizażu. Sama nie używam minerałów. Skupiam się na parmsolu /bo mój filtr go zawiera/i kosmetykach, które mozna z nim łączyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4239 |
Raczkowanie
|
Zbliża się koniec miesiąca i wypłata, czyli nowe listy zakupów
![]() Stąd moja mała prośba o pomoc w skompletowaniu zamówienia idealnego: Mam prawie 20 lat, cerę mieszaną, coraz mniej tłustą, jednak nadal świeci się na nosie. Zmagam się z przebarwieniami po krostkach i zaskórnikami otwartymi na nosie i czole. Ostatnio zaczęły wyskakiwać niespodzianki na policzkach w miejscach przebarwień i nie chcą mi dać spokoju ![]() Moja obecna pielęgnacja: Rano: -hydrolat oczarowy -krem Ziaji ogórkowy pod makijaż -czasem pod oczy żel Flos-Leku arnikowy (zastanawiam się nad czymś innym, bo chyba niedostatecznie nawilża). -makijaż: kolorówka z drogerii (podkład L'oreal True Match mieszany z YSM Inglota, korektor Healthy Mix z Bourjois pod oczy, róż Miss Sporty lub Maybelline w musie), utrwalam pudrem perłowym z BU. Chcę niedługo przerzucić się na makijaż mineralny. Wieczorem: - staram się zmyć makijaż jak najszybciej, używam do tego OCM (olejek rycynowy + oliwka Hipp), - ew. spryskuję twarz hydrolatem oczarowym, - na bulbozaury nakładam pastę cynkową lub olejek z drzewa herbacianego Myślałam o kwasach, ale studencka kieszen nie pozwala mi na zbytnie szaleństwo z filtrami. Jest coś, co byłoby na tyle delikatne, żeby nie wymagało mocnego filtrowania, np. kwasy PHA? Serum migdałowe z BU by się nadawało? Szukam też dobrego nawilżacza, bo sam krem ziajkowy + OCM wydaje sie nie dawać wystarczającego. Wpadła mi w oko frakcja sojowa z Naturalisa i olej z pestek malin + żel hialuronowy. W ogóle nie korzystam z peelingów (nie licząc szmatki przy OCM) i myślałam o enzymatycznym z Naturalisa.
![]() |
#4240 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Serum migdałowe bedzie pod tym względem lepsze. Jesłi nie miałaś do czynienia z kwasami serum powninno byc dość złuszczające. Oba kwasy nie sa fotouczulające wiec sie nadają na bezfiltrową pielegnacje.
![]() |
![]() |
#4241 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4242 |
Zakorzenienie
|
Czy mogę się nieśmiało przypomnieć?
![]() ![]() Lat 30 (prawie ![]() rano - mycie olejkiem pomarańczowym z BU, filtr Biodermy 30akn matujący, puder rozświetlający sypki Vipery, podkład mineralny EDM, puder perłowy z BU + jakiś korektor i róż (tutaj niemineralne kosmetyki głównie) wieczorem - zmywam makijaż micelem Biodermy, następnie żel Babyderm (bez umycia tradycyjnego żelem i wodą czuję że nie zmyłam dobrze buzi), co 2-3 dni wspomniane serum migdałowe a w dni bezserowe ten krem. Często muszę też nawilżyć skórę kremem po użyciu serum, gdyż po ok. godzinie od nałożenia buzia jest tak jakby napięta i trochę sucha ![]() Widzę już pierwsze efekty tej pielęgnacji (po ok. 2 tygodniach), mianowicie: cera się wygładziła i pory w strefie T są zdecydowanie mniejsze, jednak wypryski nadal się pojawiają...
![]() |
#4243 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wydaje mi sie zeby dwa łagodne kwasy od nieco różnych możliwosciach to było za dużo. Migdał jako że ma troche lipofilne właściwości bedzie dobry na zaskórniki i choć salicyl byłby lepszy. Powinien tez ładnie rozprawiac sie z przebarwieniami po krostkach. Ja bym spróbowała toniku PHA i serum migdałowego. Zaczełabym od tygodnia z PHA na noc, zeby zobaczyć jak skóra działa na kwas, a później dołączyłabym migdała na co trzecią noc, powiedzmy. ---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
A teraz o problemach trądzikowych. Jak już bardziej przyzwyczaisz sie do 10% migdała to możesz zainteresować sie pilingiem migdałowym, albo wprowadzić jakiś mocniejszy kwas albo kupić Acne derm - on jest dobry i na zaskórniki i na przebarwienia, tylko może być nieszczególnie przyjemny w użyciu ![]()
![]() |
![]() |
#4244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogę Cię jeszcze pomęczyć kilkoma pytaniami? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4245 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Migdała używaj, no nie wiem, dopóki bedzie wyrażnie złuszczał, później dolącz Acne derm, albo zacznij robić peelingi migdałowe. Tak btw migdał i kwas azelainowy (Acne derm) nie sa fotouczulające. A nawet jeśli stosowałaś byś coś fotouczulającego wiosną, to jeśli tylko bedziesz prawidłowo używać filtrów to nie ma obaw
![]() |
![]() |
#4246 |
Raczkowanie
|
Moje drugie podejście do tego tematu, po przeczytaniu więcej postów na temat biochemii
![]() Z czym chcę walczyć: mocne przebarwienia i widoczne naczynka wokół ust, zaczerwienienia wokół nozdrzy, suche skórki w okolicach nosa. Oprócz rozjaśnienia przebarwień, chcę również rozjaśnić cerę na tyle, na ile będzie to możliwe. Postanowiłam kupić: - hydrolat z kocanki (BU) - odżywczy żel hialuronowy 1% (BU) - serum-olejek regulujący LEMON (BU) - olejek myjący pomarańczowy (BU) - tonik AHA/BHA 10% (BU) - Babydream (żel do mycia twarzy) - Bioderma Sensibo H20 - płyn micelarny - AcneDerm - Soraya SPF 45 lub 60 I teraz mam problem... Czy te wszystkie kosmetyki będą ze sobą współgrać? Czy może coś jest niepotrzebne lub zapomniałam o czymś ważnym? W jakiej kolejności (mniej więcej) stosować to wszystko? ![]() edit: próba ułożenia planu... RANO: - BabyDream lub olejek myjący pomarańczowy - hydrolat z kocanki - Soraya SPF 45/60 - makijaż Wieczorem: - Bioderma Sensibo H2O - BabyDream / olejek myjący pomarańczowy - hydrolat z kocanki - żel hialuronowy + serum (LEMON) - AcneDerm na przemiennie z tonikiem AHA/BHA 10% +2 razy w tygodniu peeling... kawowy??? I jak? Proszę o pomoc ![]() Edytowane przez Lilipedd Czas edycji: 2012-02-01 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4247 |
Zadomowienie
|
Za dużo szczęścia naraz. Zdecyduj się na 1 kwas z tej trójki wymienionych (Serum Lemon z BU, Acnederm, tonik AHA/BHA). Na przebarwienia może być najlepszy Acnederm, serum Lemon jest dość słabe, a tonik AHA/BHA jest bardzo silny i może podrażnić Ci naczynka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4248 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na przebarwienia pomoże tez serum z wit. C (pod filtr), na naczynka tez powinno byc dobre, a nawet rewelacyjne, choc może sie zdarzyć, że bedzie odwrotnie ![]() Nie wiem czy peeling kawowy to dobry pomysł, raczej przydałby sie enzymatyczny żeby rozpuszczać suche skórki, które pojwią sie przy AD. Uzywanie HA 1% nie ma raczje sensu, bo on nie jest wstanie wniknac w warstwe rogową i przez to nawilżyć coś innego niż tylko zewn. powierzchnie skóry. Poza tym w toniku PHA lub serum migdał. sa już składniki nawilżajace (w tym HA), nie licząc samych kwasów.
![]() |
![]() |
#4249 |
Raczkowanie
|
Czesc Wszytskim
![]() ![]() Mam 23 lata, cerę mieszaną , z obszarami przesuszenia w okolicach nosa i między brwiami. Znaczna ilość zatkanych porów, które doprowadzają mnie do białej gorączki i w sumie bardzo chcialabym sie ich pozbyc ...Dosyć często pojawi sie gnieniegdzie jakiś pryszcz. Pielęgnacja: RANO : - mam zamiar zakupić hydrolat oczarowy( ale czy nie jest skierowany dla osób tylko o tłustej cerze ,czy jednak sprawdzi się na mojej mieszanej skórze )? - używam Zelu głeboko oczyszczajacego Normaderm - krem nawilzajacy z nivei WIECZÓR: - mam zamiar zamówic olejek myjący pomaranczowy na BU , do zmywania makijażu -jak równiez olej Tamanu na poszczegolne wypryski - i tez chce zamowic Zestaw - Serum-olejek regulujący LEMON EKO z BU - tutaj ponownie zamierzam stosowac hydrolat oczarowy - mam tez krem nawilzajacy z nivei ,ale mam wrazenie ,ze mnie zapycha ,bo po uzyciu wyskakuja mi wypryski,a nie wiem ,jaki inny krem nawilzajacy moglabym stosowac... ![]() I jeszcze jedno moje pytanie ,czy nie powinnam stosowac jakiegos kremu z filtrem ? Bede ogromnie wdzieczna za jakiekolwiek odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
Hey, dziękuję bardzo za rady
![]() ![]() Czyli serum migdałowe jest raczej łagodniejszym kwasem? Czy jest jeszcze jakiś kwas, który nie robi masakry na twarzy na początku i jest w miarę łagodny? choć wiem że z tym różnie może być i to zależy od cery ![]()
![]() |
#4251 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chodzi o olejki to zastanawiam się nad tym z malin ![]()
![]() |
![]() |
#4253 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4254 |
Raczkowanie
|
hey, prettysimple - baardzo dziękuję za rady!
![]() ![]() Troszkę więc zmieniłam plany ![]() Do kupienia: - Hydrolat z kocanki (BU) - Olejek myjący pomarańczowy (BU) - Serum migdałowe AHA 10% (BU) - Peeling enzymatyczny z bromelainą (BU) - Serum z wit. C 10% (BU) - czemu nie ma go na liście KWC??? ![]() - Babydream (żel do mycia twarzy) - Bioderma Sensibio H20 - płyn micelarny - AcneDerm - Soraya SPF 60 A więc... RANO: - BabyDream lub olejek myjący pomarańczowy - hydrolat z kocanki - serum z wit. C 10% - Soraya SPF 60 - makijaż WIECZÓR: - Bioderma Sensibio - Babydream lub olejek myjący pomarańczowy - peeling enzymatyczny z bromelainą (2 razy w tygodniu) - hydrolat z kocanki - AcneDerm (4 razy w tyg.) - serum migdałowe AHA 10% (3 razy w tyg., naprzemiennie z AD) Teraz jest oki? ![]() Edytowane przez Lilipedd Czas edycji: 2012-02-02 o 01:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4255 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4256 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Olejek myjący polecam do zmywania filtra wieczorem, jest w tym świetny
Szukam i wymienię Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami) ![]() Edytowane przez hey Czas edycji: 2012-02-02 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4257 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]() ![]() Jeszcze jedno pytanie ![]() ![]()
![]() |
#4258 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie! Dziś zaczęłam przeszukiwać forum w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie czy planowana przeze mnie kuracja da jakiś sensowny efekt. Odpowiedzi nie znalazłam, więc... kto pyta nie błądzi, prawda?
![]() Mam cerę mieszaną, z normalną cerą okolic kości policzkowych, lekko przetłuszczającym się czołem, na którym bardzo rzadko pojawiają się wypryski, cera tłusta to partie brody i nosa, gdzie skóra na nosie jest bardzo cienka z widocznym rumieniem, a w okolicach skrzydełek nosa często gromadzą się wągry i zaskórniki, pory są mocno rozszerzone i dodatkowo w zimie często występuje ekstremalne przesuszenie z łuszczącymi się dużymi płatkami naskórka w tych okolicach. Poza tym broda i część twarzy poniżej kości policzkowych to miejsca usiane raz po raz wyskakującymi niespodziankami, grudkami, wągrami i przebarwieniami tzw. potrądzikowymi. Mój plan na pozbycie się problemu: Effaclar Duo na noc Cetaphil UVA/UVB Defense Facial Moisturizer SPF50 na dzień skład: Active Ingredients: Octinoxicate 7,5%,Octisalate 5%,Octocrylene 7%,Oxybenzone6%,Titanium Dioxide 5,7% Water,Propylene Glycol,Glycerin,Dimethico ne,Vp/Eicosene Copolymer, Cyclohexasiloxane, Stearic Acid,Potassium Cetyl, Phosphate, Gylcerylstearate, Peg-100 Stearate,Aluminum Hydroxide, Dimethiconol, Disodium Edta, Tocopherol, Cyclopentasiloxane, Triethanolamine, Phenoxyethanol, Ethylparaben, Chlorphenesin, Cethyl Alcohol, Acrylates/C10-30alkyl,Acrylatecrosspoly mer, Methylparaben, Xanthan Gum. Peeling enzymatyczny Lirene (z serii Dermoprogram) raz w tygodniu. Peeling mechaniczny Synergen soft raz w tygodniu Moje pytanie oprócz tego czy to dobry plan jest takie: czy będę mogła kłaść na ten krem z Cetaphilu makijaż i jeśli tak to jaki, co poza tym mogę zrobić aby moja kuracja była jeszcze lepsza. Zależy mi na uzyskaniu gładkiej jednolitej cery, nawilżonej bez przebarwień i rozszerzonych porów, oczyszczonej z wągrów i grudek. Cel chcę osiągnąć i nie zabraknie mi cierpliwośc ![]() ![]() Dodam jeszcze tylko że moja cera jest mało wrażliwa i że bardzo bym chciała zastąpić filtr i krem nawilżający na dzień jednym fotostabilnym produktem. Czytałam jeszcze o produkcie Soltan (Boots), ale nie wiem nic o jego konotacjach z makijażem. Dziękuję z góry serdecznie za wszelką poradę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4259 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4260 |
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
![]() ![]() ![]() Baaardzo proszę o pomoc bardziej doświadczone osóbki które służą dobrą radą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.