|
|
#4261 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 6
Cytat:
Do czasu jak z niego zrezygnowala sporo jezdzilismy, spacery nieraz 2-3 godziny trwaly wiec musial dac rade ![]() A materac jak materac, jednej podpasuje taki, drugiej inny, raczej zaden wielkiej krzywdy dziecku nie zrobi. Kupcie to co sie wam podoba, sprzedawca tez nieraz ma nakazane z gory jaki produkt ma polecac i wciskac. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4262 |
|
Rozeznanie
|
Gratulacje udanych wizyt i wag ciężkich waszych maluchów
![]() Jestem po pierwszych zajęciach SR i jestem załamana :/ na początek było wystąpienie małżeństwa które prowadzi w naszym mieście sklep z rzeczami dla dzieci. Wygłaszali swoje teorie które są całkowicie sprzeczne ze wszystkim co sie do tej pory dowiedziałam z książek, forum czy od innych marek. Np. filtry do aspiratora są źle bo potem nie chce się ich wymieniać, każda kobieta musi używać nakładek na sutki, każde dziecko musi mieć poduszke-klin, materace lateksowe to najgorsze zło itd... A położna wydawała się spoko tylko mi się ciśnienie podniosło jak usłyszałam że po porodzie trzeba wykonać podstawowe czynności jak ważenie, mierzenie itd a potem następuje kontakt z mamą. Pewnie uznają mnie za wariatkę kiedy poproszę żeby dziecko zaważyło po kontakcie skóra do skóry i że zmierzyć je mogą na moim brzuchu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4263 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki
Bloody - jakas durna reklama swojego sklepu. Ciekawe ile za to placa szkoda ze tak jednostronnie mowili o wszystkim. NAjwazniejsza jest wlasna intuicja w zakupach ![]() Co do wozkow to jak bylosmy ogladac ten co mamy to wczesniej poogladalam na yt filmiki co i jak i w sklepie sie okazalo ze pani polowy rzeczy o nim nie wiedziala wiec zaufalam filmikom :p
|
|
|
|
#4264 |
|
Zakorzenienie
|
Haha kazda musi uzywac nakladki na sutki, tylko po co, zeby sobie karmienie utrudnic chyba. Potem takie dziecko nie chce inaczej pic. Jasne, sa przypadki, ze jedynie te nakladki pomagaja ale niech nie przesadzaja, ze kazda musi.
Ogolnie reklama jak nic, byle cos u nich kupic. |
|
|
|
#4265 |
|
Rozeznanie
|
E tam, żadnych nakładek nigdy nie używałam, filtry w aspiratorze wymienialam przynajmniej raz dziennie przy każdej chorobie (niezły zapas kupiłam), jedyne co to poduszka klin była u nas hitem
U malucha można coś postawić pod nogi łóżeczka, ale teraz przy dużym łóżku klin pod materac dalej się sprawdza ![]() A z mierzeniem i ważeniem naprawdę mogą poczekać. O ile nic się nie dzieje z dzieckiem to najpierw skóra do skóry, walcz o to! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4266 |
|
Zakorzenienie
|
No u nas jak u ciebie Pannkaka akurat poduszka klin bardzo sie przydala i mnie uspokoila bo malej sie nigdy nie odbijalo po karmieniu, dopiero pozniej dowiedzialam sie, ze nie ma sie czego obawiac, przy kp to bardzo czesto tak jest ale jednak mialam ciagle wizje krztuszenia sie dziecka wiec bez podwyzszenia pod glowka nie moglam spokojnie spac.
A w starszym wieku czesto wymiotowala przy chorobach i tez wtedy kladlam klin zeby sie czasami nie zakrztusila wymiocinami, oczywiscie nigdy mi sie nie zdarzylo nie zauwazyc, ze wymiotuje bo w takie noce zwyczajnie czuwalam przy lozeczku ale i tak spokojniejsza bylam wiedzac, ze nie lezy na plasko. Edytowane przez lelowa Czas edycji: 2018-01-08 o 22:51 |
|
|
|
#4267 |
|
Rozeznanie
|
U nas to bardziej w czasie przeziębienia używalismy i dalej używamy, bo mała poduszek nie lubi, a lekko podniesiona głowa naprawdę pomaga jej w oddychaniu przy katarze
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4268 |
|
Rozeznanie
|
Walczyć o kontakt sds będę ale obawiam się że skończy się tak że uznają mnie za wariatkę i przewrażliwiona matkę co się naczytałam w internetach. Podobnie jeśli chodzi o mycie dziecka, chciałabym żeby je wytarto a nie umyto. Mam wrażenie że i tak położne zrobią co chcą.
A z tą poduszką generalnie się z wami zgadzam, rozumiem używanie w określonych przypadkach. Ale nie jako standard. Wrr. Zobaczymy co ciekawego w czwartek powiedzą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- Bloodymarry mozna rownie dobrze pod materac podkladac segregatorz, ksiazke lub cos pod nozki lozeczka, po prostu kazdy stisuje to co dla niego wygodniejsze. Ale jasne, ze to nie standard. |
|
|
|
|
#4270 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:10 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#4271 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my akurat trafiliśmy na sklep idealny jezeli chodzi o wózek i fotelik. Wcześniej byłam w innym oglądałam wózki za 1800zl max. A ta zaczęła mi wymieniać zalety tych Eggów itp za 5tysiCytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4272 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
A co zlego mowili o materacach lateksowych? U nas ostatnio na SR położna mowila o smierci dziecka gdzie rodzice nieprawidlowo uzywali katarka do odkurzacza podobno trzymali caly czas przy nosie a powinny to byc króciutkie partie, tak jak w instrukcji jest napisane Cytat:
No i ogolnie dziecko moze na nim spac caly czas czy wazne jest zeby tez na plasko spało? |
|||
|
|
|
#4273 |
|
Raczkowanie
|
Nie śpię już od trzech godzin, bo tak mnie męczy kaszel. Musiałam wyjść z łóżka, bo żal mi męża, że nie spał przeze mnie. Chyba domowe sposoby mi nie pomogą i będę musiała iść do lekarza:-(
|
|
|
#4274 |
|
Rozeznanie
|
Nie mogę spać i weszłam poczytać.
O 2 w nocy obudził mnie częstoskurcz serca. Dziwnie się złożyło bo pisałam o tym na forum ostatnio z jedną użytkowniczką, nie pamiętam teraz którą. Jak ktoś się nie orientuję to częstoskurcz to są dodatkowe uderzenia serca w bardzo szybkim dziwnym rytmie, do tego dochodzi uczucie jakby skrajnego zmęczenia. Zadzwoniłam na pogotowie i przyjechała ekipa. Robili mi EKG, w końcu podali lek, który teoretycznie nie jest dla ciężarnych ale inne metody zawodziły a trzeba ten dziwny rytm przerwać. Pytali czy czuje ruchy dziecka i powiedziałam zgodnie z prawdą że odkąd się obudziłam to nie. Powiedzieli że nie zawiozą mnie na IP, że jak chce mieć badanie ginekologiczne to muszę jechać sama. Nie miałam siły dyskutować z nimi. Doktor tylko przyłożył słuchawki do brzucha i stwierdził "no jest puls". Pojechaliśmy z mężem na IP. Byłam tam pierwszy raz w ogóle. Nie ma oznaczeń, nie wiadomo gdzie jechać, gdzie iść. Wyszedł do nas lekarz obrażony właściwie że przyjechaliśmy. Zero pytań, badanie 30sek na fotelu i jeszcze krócej USG. Powiedział że wszystko ok. Nie pozwolił mi zadać żadnego pytania bo mam zapytać kardiologa/lekarza prowadzącego. Ogólnie potraktował mnie jak idiotkę, panikare, jakbym nie miała co robić o 3 w nocy tylko jechać do lekarza. zapytałam go na koniec o nazwisko i jest to lekarz który przyjmuje też porody w tym moim szpitalu. Powiem wam że czas czekania na pogotowie i ich wizyta to najgorszy stres jaki przeżyłam w życiu. Tyle czarnych myśli na sekundę taka bezradnośc, niewiedza, wyrzuty sumienia... I zastanawianie czy z dzieckiem wszystko ok, czy to jej nie zaszkodziło Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4275 |
|
Raczkowanie
|
Bloody_marry współczuję przeżyć :-( z dzieckiem na pewno wszystko ok. Nie martw się.
Ja zasnęłam po 4 i teraz znowu nie śpię. Czyli dziś 4 godziny snu, z 4 godzinną przerwa pomiędzy :-( Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4276 |
|
Zakorzenienie
|
bloody, współczuję
dobrze, że z maleństwem ok |
|
|
|
#4277 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry, Bloody_marrry, to brzmi jak sen! Najważniejsze, że z wami wszystko ostatecznie jest dobrze! Na pewno przezylas ogromny stres. Dziś tylko odpoczywaj
|
|
|
#4278 |
|
Wtajemniczenie
|
O rany Bloody... Najważniejsze, że już z Wami wszystko w porządku.
Ale ten stres... Wiem co to znaczy, też z duszą na ramieniu jechałam na IP. Ale to nieludzkie podejście... Ja nie mogę tego pojąć dlaczego jest tak, że tyle trąbi się o profilaktyce, o szybkim reagowaniu, nam ciężarnym też przecież się tłucze do głów że w przypadku najmniejszych wątpliwości jechać do szpitala, że nie ma tu nadgorliwości. A w praktyce wychodzi tak, że pacjent jest jak niechciany i namolny petent, czuje się jak zrugany mały dzieciak ale nie jest w stanie się bronić bo co innego go aktualnie trapi. A po wizycie często ma jeszcze większe wątpliwości niż wcześniej. A wystarczyłaby odrobina ludzkiego serca w tym wszystkim. Dużo jeszcze musi się zmienić. Jak byłam wtedy na IP to o ile przez lekarkę zostałam przyjęta bez zarzutu to pielęgniarka lub położna wyskoczyła do mnie z tekstem "pacjentko a dlaczego pacjentka przyjechała do nas? Nasz szpital jest proflilowy a pacjantka nie ma problemu ginkogiczno-położniczego tylko urologiczny!" Wtedy, siedząc w bólach podwinęłam ogon i przyrzekłam, że następnym razem pojadę do innego. Teraz myśląc na trzeźwo za taki tekst zrobiłabym jej szambo. Niefajne metody ale skoro składanie skarg ma działać to trudno. Jak wiecie pracuję w szkole. Nastały takie czasy, że wszyscy mają rację ale nie nauczyciel. Jak pracowałam w świetlicy to oddawałam dzieciom, które siedziały po 10 godzin w szkole swoje kanapki i picie a następnego dnia byłam wzywana na dywanik bo nie dopilnowałam, że dziecko wyszło bez kapci do toalety. To taki przykład jakich aktualnie setki za co się obrywa. Skutek tego typu doświadczeń jest taki, że czuję się zaszczuta ale przynajmniej pięć razy zastanowię się zanim coś zrobię lub powiem. Nie chciałabym występować w roli szczującego wobec medyków ale jak takie będzie traktowanie to w imię tego, żeby tak jak ja w swojej pracy, myśleli o tym co robią, będę się tak zachowywała.
|
|
#4279 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry w 30+0
Nabierałam dzis wprawy we wstawaniu co 1,5 godziny. Ledwo patrzę na oczy, ale jak juz o 5 wstałam to nie zasnelam i ktoś musiał meza do pracy wyprawić i mu o SR przypomnieć ![]() Torrence, ja tez na wagę kupuje i musze skorzystać z patentu na wybieranie smaków ![]() Lenka za wizytę. Na następnych nasze dzieciaczki juz bedą ponad 2,5 kg ważyć ale to cieszy ![]() Brilliant i jeszcze dla Ciebie brawa za pozytywne wiesci z wizyty ![]() Wy piszecie o skracaniu szyjki, a moja na ostatniej wizycie wyszła dłuższa niz do tej pory przez całą ciąże ![]() Jolinko, ja coraz cześciej mam myśli jak to bedzie jak nie bedzie dziecka juz w brzuchu i jak to tak nie czuc ruchów itd. Bloody, poszukaj sobie ulotek z fundacji rodzic po ludzku i im pokaz na następnych zajęciach. Na jednej był tekst, który od razu zapamiętałam: "najpierw kontakt z mamą, przez 2 godziny nie urosnę i nie zmienię wagi". A na resztę rzeczy co mówili Ci ze sklepu to przymknij oko. Oni przede wszystkim chcą sprzedać. Trzymaj sie po tych przygodach w nocy! Ściskam Cie mocno. Możesz przyspieszyć wizytę u swojego gina? Tak zeby sie uspokoić? Bo jak Ty jesteś zdenerwowana to dziecko juz bardzo dobrze to odczuwa i samo sie chowa i rusza przez co my denerwujemy sie jeszcze bardziej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4280 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No nic, mi ostatnio na oddziale powiedzieli, że nie ma głupich sygnałów w ciąży, że nigdy nie wiadomo co może się wykluc ze zwykłego przeziębienia i jaki to będzie miało wpływ na nasze dziecko. Tego będę się trzymać Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4281 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj i w zeszlym tygodniu mowila o nakladkach na sutki i mowila ze to jest ostatecznosc jak sa poranione i nie da rady wyleczyc w inny sposob. A tak na codzien to sie nie uzywa bo po co? Ja na wszelki wypadek kupie bo maz tego tematu nie ogarnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
I dowiedzialam sie bardzo cennej rzeczy: kapusty w nawale nie naklada sie na brodawki bo sie zmaceruja. Tylko na piers a na brodawki krem i mowila nam tez ze w szpitalach na oddzialach bardzo czesto w lodowkach juz jest kapusta bo pacjentki kupuja i zostawiaja Cytat:
Ja niestety tez przeszlam fatalne potraktowanie na ip wiec wiem jak sie czujesz. Ten lekarz przynajmniej cie zbadal a ten do ktorego ja trafilam to powiedzial mi zebym wracala do domu bo i tak poronie... no i jakos utrzymalam ta ciaze a do niego mam ochote zadzwonic i powiedziec ze z dzieckiem ok a gdyby nie byl takim prostakiem i chamem to sam moglby to stwierdzic. Na szczescie nie pracuje juz w szpitalu Cytat:
I to co napisalas troche przypomina mi to co mowi tesciowa. Ona boi sie nie przyjac pacjenta do szpitala bo jest straszna nagonka i potem jest jak zwykle winna, musi sie tlumaczyc. A w skrajnych przypadkach jet wzywana policja. To nic ze rodzice sie upieraja zeby dzieciaka z katarem przyjac na oddzial chociaz nie ma takiej potrzeby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez asiula1306 Czas edycji: 2018-01-09 o 07:48 |
|||||
|
|
|
#4282 |
|
Zakorzenienie
|
Bloody, masakryczna noc za Tobą, odpoczywaj i relaksuj się!
W rossmannie w nowej promocji jest też kilka dzieciowych rzeczy, zastanawiam się nad chusteczkami ![]() A w nocy złapał mnie taki skurcz w lydke chyba muszę łykać więcej magnezu.
|
|
#4283 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas w domu dziś od rana też był alarm, bo kot narobił pod choinkę...spóźniony prezent. Co za dziad. Wiem, że wśród Was jest sporo milosniczek kotów. Ja ich niestety nie lubię, a tych dwóch, co się paletaja po domu to wyjątkowo... Albo inaczej, unikam ich 😄 Dziś nie da rady udawać, że ich nie ma, bo tak śmierdzi w całym domu...wrrr Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:03 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Asiula, patent z kapustą zawsze powtarzała moja babcia, ale nie w nawale tylko przy zapaleniach piersi, kiedy kanały się zatykaly, piersi robiły się gorące i twarde jak skały. Że niby rozgnieciona kapusta wyciąga stan zapalny. To taka mądrość ludowa. A przy nawale pokarmu w czym to miałoby pomóc i ciekawe skąd pomysł okladania sutków? Pytam z ciekawości czy może położna powiedziała coś więcej 😊 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakoś nie wyobrażam sobie "nagrywania" dziecka... Normalnie jak w Big Brotherze a zresztą źle bym się czuła wiedząc, że w sypialni jest jakaś kamera (bez względu na to czy miałaby podłączenie do sieci czy nie. Chociaż... ona chyba działa na zasadzie podłączenia do sieci ).Nad niańką z opcją mówienia też myślałam, ale podobno aby znaleźć model, który nie zniekształca głosu to jest niezły wyczyn. I dziecko i tak może się nie uspokajać przy mówieniu do niego. No i cena... ja za swoją daje niecałe 2 stówki, a te z kamerką to koszt 600 zł wzwyż (za te lepsze oczywiście ).
|
|
|
|
|
#4285 |
|
Wtajemniczenie
|
Bloody - nie przejmij sie durnym gadaniem lekarza, sprawdzilas wszystko i mozesz byc spokojniejsza
My dzis na wyjezdzie takze nie napiszcie za duzo
|
|
|
|
#4286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i chyba woli od razu powiedziec zeby tak nie robic ![]() Mowila ze w nawale najlepiej sprawdza sie najpierw zimna, nakluta kapusta a potem cieply prysznic i ewentualnie na koniec sciagniecie odrobiny laktatorem zeby dziecko bylo w stanie chwycic piers, zeby nie byla za twarda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4287 |
|
Wtajemniczenie
|
Koma, tak, tak przez pęcherz. Za duzo herbatki i wody na noc. Trzeba zmienić przyzwyczajenia jednak zeby sie nie opijać przed snem (wtedy kiedy mi najbardziej chce sie pic)
Kasia, ja musze sie sama zagłębić w temat niani elektronicznej, bo mój maz to tak ambitnie podchodzi, ze on na dziecku oszczędzać nie bedzie i ma byc najlepsze ![]() Od wczoraj najeść sie nie moge. Śniadanie było po 6, a ja znowu głodna jestem :/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4288 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4289 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się w drugi dzień na zwolnieniu - nie fajnie jest
![]() Bloody_mary jeju! Najważniejsze że z Tobą i z maluchem wszystko w porządku. Reszta się nie przejmuj. Odpoczywajcie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4290 |
|
Rozeznanie
|
Lunak, super pomysł z tą ulotka, na pewno następnym razem się przygotuje. Jak ktoś zapyta skąd mam swoje teorie to będę miała na co się powołać.
Jak nigdy nie byłam w szpitalu to tego samego dnia kiedy olał mnie ten lekarz na IP to miałam przecież SR i położna podkreślała że lepiej 3 razy przyjechać bez powodu niż raz mieć powód i się ociągać. Smutne to jak wiele z nas już ma złe doświadczenia z lekarzami a jeszcze przecież nie rodziłyśmy. Asiula, zgadzam się z tym co piszesz, na pewno wiele osób nadużywa wizyt na IP. U mnie nawet wisi info na kartce że jak wizyta nie jest związana z sytuacją zagrożenia życia lub zdrowia to jest odpłatna. Ale moim zdaniem powinno funkcjonować jakieś "domniemanie niewinności" osoby która zgłasza się po pomoc. Traktowanie każdej pacjentki jak przewrazliwionej idiotki to dla mnie szczyt chamstwa, lenistwa i wyrachowania. Jeszcze mi się przypomniało że pokazałam temu lekarzowi opis po wizycie pogotowia żeby zobaczył co za leki mi podali i czy mogły zaszkodzić dziecku. Powiedzial że nie zna leku i nie ma przy sobie telefonu żeby sprawdzić. Także tego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.

pamiętała że miałaś i byłaś zadowolona.
Do czasu jak z niego zrezygnowala sporo jezdzilismy, spacery nieraz 2-3 godziny trwaly wiec musial dac rade
za wizytę
druga 40 min... ale dziewczyny mówiły, że ona jest najdokładniejszą lekarką, wiec coś za coś. No i wszystko jest ok, szyjka długa i zamknięta

wiec zaufalam filmikom :p
U malucha można coś postawić pod nogi łóżeczka, ale teraz przy dużym łóżku klin pod materac dalej się sprawdza 

my akurat trafiliśmy na sklep idealny jezeli chodzi o wózek i fotelik. Wcześniej byłam w innym oglądałam wózki za 1800zl max. A ta zaczęła mi wymieniać zalety tych Eggów itp za 5tysi
podobno trzymali caly czas przy nosie a powinny to byc króciutkie partie, tak jak w instrukcji jest napisane

czuje się powoli już ten oddech na plecach... a to przez pęcherz tak wstawalas??