Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011 - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU!
Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem 5 6,41%
Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama 5 6,41%
Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury 1 1,28%
Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy 1 1,28%
Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! 2 2,56%
Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy 3 3,85%
Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! 21 26,92%
Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! 5 6,41%
Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają 0 0%
Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące 9 11,54%
Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane 0 0%
Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy 1 1,28%
Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują 2 2,56%
Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają 0 0%
Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! 3 3,85%
Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki 2 2,56%
Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają 8 10,26%
Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam 4 5,13%
Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam 1 1,28%
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 5 6,41%
Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-18, 19:29   #4261
dziubek79
Zakorzenienie

Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

Beatka Julcia śliczna
Oliweczka

no to i ja wrzucę Szymka w różnych okolicznosciach

1 spacerek
2 wycieczka do dziadków
3 spacerek
4 powrót od dziadków, i próba wypchania tygryska z fotelika
5 spię u mamusi po jedzeniu
6 nowy leżaczek-próba 4
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0212.jpg (117,5 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0219.jpg (161,5 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0220.jpg (130,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0222.jpg (89,5 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0229.jpg (68,0 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0232.jpg (94,5 KB, 52 załadowań)

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2011-08-18 o 19:30
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:30   #4262
iustyna1
Wtajemniczenie

Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Cześc dziewczynki
Jestem po wizycie i tak jak pisała Brunetka mam rozwarcie na 1,5palca, główka w kanale rodnym i jutro o 9 szpital, więc trzymajcie kciuki kochane i będę Was informowała na bierząco
No to wspaniałe wiadomości . Trzymam kciuki żeby poszło błyskawicznie!
- Szukam szczęścia.
- W lodówce???
- Gdzieś kur*a musi być!!

iustyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:34   #4263
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Biegunka - dzisiaj zrobiłam koope na przewijak i sama woda wypłynęła... od czego to może być ?
Żanetka przepraszam ale z pogrubionego

Brumeczku a Ty idz juz rodzić bo ja ciekawa jestem Twojego przyjecia na IP

ejjj ktoś mi dziecko podmienił... śpi od 17 a jadł o 16:30 szkoda że na spacerze tak nie było
Stary 2011-08-18, 19:38   #4264
zanetaa88
Zakorzenienie

"Kłopoty z wypróżnieniami
Rytm wypróżnień dziecka karmionego piersią przedstawia się następująco:
• Pierwsze doby - czarne, smoliste, gęste stolce zwane smółką minimum dwa dziennie
• Stolce przejściowe są luźniejsze i brunatne
• Od 2 tygodnia stolce są żółtawe, prawie półpłynne, z białawymi grudkami, zieleniące na powietrzu, minimum dwa na dobę, ale może być tyle ile karmień (8 - 12)
• Około 6 - 8 tygodnia liczba stolców maleje. W tym czasie może zdarzyć się kilka dni zupełnie bez stolca, po czym dziecko ustala swój rytm wypróżnień raz na dzień, raz na 2-3 dni, czy inny. Nawet stolec po pięciu dniach przerwy jest luźny, papkowaty.

CZY WIESZ, ŻE

• Biegunka to stan, w którym dziecko oddaje nagle więcej stolców, o ostrym fermentacyjnym zapachu, wodnistych, z ropą, śluzem lub krwią. Każdą biegunkę o intensywnym przebiegu, zwłaszcza poprzedzoną gorączką, objawami infekcji górnych dróg oddechowych, przebiegającą z wyraźnym pogorszeniem stanu dziecka trzeba natychmiast skonsultować z lekarzem pediatrą.
• Biegunka fermentacyjna może być związana z nieprawidłowym sposobem karmieniadziecka. Jeśli mama zbyt szybko zmienia pierś na drugą, dziecko może wypijać jedynie mleko pierwszej fazy zawierające sporo laktozy. Nadmiar laktozy jest przyczyną strzelającej biegunki o kwaśnym zapachu.
• Zaparcie to stan, w którym dziecko oddaje rzadziej niż dotychczas stolec twardy, zbity i wyschnięty. U dzieci karmionych wyłącznie piersią zaparcia występują bardzo rzadko. Jeśli stolce są skąpe, ciemniejsze lub zielonkawe trzeba pomyśleć o niedoborze pokarmu. Jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, a rzadko oddawane stolce powodują dolegliwości np. napięcie, prężenie, bóle brzucha można wprowadzić do diety matki produkty, które “przyspieszająâ€ pracę jelit np. otręby, ziółka łagodnie przeczyszczające. Można też dziecku 1-3 razy dziennie podać niewielkie ilości np. przetartego jabłka lub wywaru z suszonych śliwek czy jarzyn.

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY:

• Brak obserwacji rodzaju i częstości wypróżnień
• Złe interpretowanie fizjologicznego rytmu wypróżnień i błędne rozpoznawanie biegunki lub zaparcia
• Prowokowanie stolców termometrem, cewnikiem, czopki.

Jestem spokojniesza )
Ta koopa to możliwe, że taka była bo karmie piersią.
A ulewanie, coś czuję że chodzi o tą laktozę,
bo ona jest w pierwszej fazie mojego pokarmu,
a jak odciagałam w sumie dla ulgi to przecież samą tą pierwsza faze nie ?

Dziubek i jak leżaczek ? Moja w ogóle nie reaguje na wibracje,chyba ją nawet denerwują...dzisiaj nie umiałam na nim spać, a wczoraj spała pięknie. Woli zdecydowanie chyba pozycję na wznak.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Dziubek zawsze wyłapiesz moje błedy nie Ja nie zrobiłam.
Emilie zrobiła ! :P

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:39   #4265
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Nie ma zimnego chowu jest rodzicielstwo bliskości
Kochamy sie przytulac

Robisz mleko na zapas? chyba nie wolno...

my mamy NAN na ulewanie.
Czyli następna,super A i dzikujemy z Agatką za kołysanki

Można tylko nalezy spozyc w ciagudwóch godzin (o ile dziecko nie zacznie pic), zaczete nelzeyspozyc w ciagu godziny, nie przechowujemy w lodówce,tak pisze na Nutra,a Nan Wam pomaga na ulewanie?

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość
Dziękuję .
Brunetka Brumek dziękuję za odpowiedzi. Właśnie wydawało mi się, że te badania są bardzo podobne.

Ważne, że mała zdrowa.

Heh. A wiesz, że otwarta jest już ta część po remoncie? Ciekawe jak się prezentuje.
Zazdroszcze, ze bedziesz lezec juz w odremontowanej.Z tego co widziałam leząc na pato toładnie tam jest

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
oooooo Zanka nie brzmi to wszystko najlepiej trzymam żeby szybko kłopoty się skończyły... Kurde coś długo czekasz na to becikowe... JAK długo czekałyście dziewczyny na becikowe??
Ja miesiąc
Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość
tak, ulewała po każdym karmieniu.

może to tylko przejściowe? gorszy dzień, skok rozwojowy?

My czekaliśmy na becikowe 2 tyg od złożenia wniosku, dostałam do domu pismo o przewidywanej dacie przelewu.
Dzisiaj akurat dostaliśmy.
Muszę zamówić butelki na all, i torbę, bo w tą która jest do wózka tako się nic nie mieści.

DZIEWCZYNY które smarowały pępek spirytusem: dostałyście receptę na tą miksturę czy kupuje się jakiś specjalny spirytus w aptece bez recepty?
Dokładnie tez szukam innej torby bo ta od tako beznadzieja

Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Czyli norma z tym karmieniem, już myslałam, że my jakieś inne...
Mnie też 10 kg spadło Pewnie pięknie i tak bedziesz wygladac

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Mój mąż czeka do 2012 na 2 tygodnie - wg niego należy sie... Zobaczymy jak pracodawca...

Dziewczyny, potrzebowałyście peselu dziecka do becikowego?
Nie nie trzeba

Ania patrz na spot skosno-krzyzowy, bo o ile lekkiego niemowlaczka ponosisz, to z ciezszym bedzie problem. Lepiej kupic uzywana a jakiejs lepszej firmy, uzywane Nati czy lannylamb mozna kupic juz za 120 zł. A uzywana bedzie nawet lepsza, bo nówki są strasznie sztywne (te z samej bawełny)

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:41   #4266
madzia1k1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Dzień dobry

U mnie coś się ewidentnie dzieje Nie mówię, że rodzę, nie, nie! Ale na pewno lada dzień to nastąpi. Wczoraj (od 22 do 4 w nocy) bolała mnie brzuch. Ale już nie pobolewał, tylko bolał mocno i regularnie dość. Nie mierzyłam, ale kurczy się i rozkurczał. Brzmi dla Was pewnie znajomo, co? Dziś też pobolewa i się kurczy. A rano na bieliźnie miałam coś dziwnego - pasmo białego, gęstego śluzu. Nie wiem co to, czop czy nie czop, bo było idealnie białe, najmniejszych śladów krwi.
Tak więc organizm wyraźnie się szykuje. Ale miło by było z jego strony, jakby dał mi jeszcze ze 3-4 dni
Oj Brumku już niedługo... swoja droga to ja Ci przepowiadam szybkiego i sprawnego porodu tak jak Twoja ciąża i już nie moge sie doczekać Twojego opisu porodu

Cytat:
A, i wczoraj w ramach testu sprawdziłam, czy jeszcze mi nogi na szyję wejdą. I ... weszły Pomogłam sobie ręką, brzuszek lekko uciskła, ale założyłam je za szyję bez większych problemów
Już mnie nic u Ciebie nie zdziwi

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
A oto Julcia - dziś w nocy o 2.00 skończymy miesiąc
Juleczka słodka, i widać że rośnie

A u nas po wczorajszej wizycie wszystko jest ok. Oczka mam sola fizjologiczną przemywać i jak nie przejdzie do czasu kiedy będziemy milei szczepienie to kropelki pójdą w ruch. Krostki na buźce to nic poważnego, nie ma ich tak duzo , żeby sie martwić. Witaminę D mamy podawać. Na głowce to czerwone to jest znamię. I języczek też ok, to nie zadne pleśniawki, przed karmieniem mamy pieluszka nasączoną wodą przegotowaną przemywać języczek, tak jak Żanetka pisała.

No i najważniejsze: Dominik waży już 3750 i mierzy 56cm czyli przez 3 tygodnie przybrał prawie kilogram, bo na wizycie kontrolnej tydzień po urodzeniu ważył 2810
Mamusia i tatuś bardzo zadowoleni z wizyty

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:44   #4267
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:

Dziubek i jak leżaczek ? Moja w ogóle nie reaguje na wibracje,chyba ją nawet denerwują...dzisiaj nie umiałam na nim spać, a wczoraj spała pięknie. Woli zdecydowanie chyba pozycję na wznak.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

wiesz on w ogóle anty leżaczkowy ale na tym tfu tfu odpukać lubi leżeć a teraz śpi w nim od prawie 4 h ale bez wibracji , w dzień mu włączałam i wyglądał na zadowolonego

ja po prostu oplułam monitor ze śmiechu , nie żebym specjalnie się czepiała

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
"Kłopoty z wypróżnieniami
Rytm wypróżnień dziecka karmionego piersią przedstawia się następująco:
• Pierwsze doby - czarne, smoliste, gęste stolce zwane smółką minimum dwa dziennie
• Stolce przejściowe są luźniejsze i brunatne
• Od 2 tygodnia stolce są żółtawe, prawie półpłynne, z białawymi grudkami, zieleniące na powietrzu, minimum dwa na dobę, ale może być tyle ile karmień (8 - 12)
• Około 6 - 8 tygodnia liczba stolców maleje. W tym czasie może zdarzyć się kilka dni zupełnie bez stolca, po czym dziecko ustala swój rytm wypróżnień raz na dzień, raz na 2-3 dni, czy inny. Nawet stolec po pięciu dniach przerwy jest luźny, papkowaty.

CZY WIESZ, ŻE

• Biegunka to stan, w którym dziecko oddaje nagle więcej stolców, o ostrym fermentacyjnym zapachu, wodnistych, z ropą, śluzem lub krwią. Każdą biegunkę o intensywnym przebiegu, zwłaszcza poprzedzoną gorączką, objawami infekcji górnych dróg oddechowych, przebiegającą z wyraźnym pogorszeniem stanu dziecka trzeba natychmiast skonsultować z lekarzem pediatrą.
• Biegunka fermentacyjna może być związana z nieprawidłowym sposobem karmieniadziecka. Jeśli mama zbyt szybko zmienia pierś na drugą, dziecko może wypijać jedynie mleko pierwszej fazy zawierające sporo laktozy. Nadmiar laktozy jest przyczyną strzelającej biegunki o kwaśnym zapachu.
• Zaparcie to stan, w którym dziecko oddaje rzadziej niż dotychczas stolec twardy, zbity i wyschnięty. U dzieci karmionych wyłącznie piersią zaparcia występują bardzo rzadko. Jeśli stolce są skąpe, ciemniejsze lub zielonkawe trzeba pomyśleć o niedoborze pokarmu. Jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, a rzadko oddawane stolce powodują dolegliwości np. napięcie, prężenie, bóle brzucha można wprowadzić do diety matki produkty, które “przyspieszająâ€ pracę jelit np. otręby, ziółka łagodnie przeczyszczające. Można też dziecku 1-3 razy dziennie podać niewielkie ilości np. przetartego jabłka lub wywaru z suszonych śliwek czy jarzyn.

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY:

• Brak obserwacji rodzaju i częstości wypróżnień
• Złe interpretowanie fizjologicznego rytmu wypróżnień i błędne rozpoznawanie biegunki lub zaparcia
• Prowokowanie stolców termometrem, cewnikiem, czopki.

Jestem spokojniesza )
Ta koopa to możliwe, że taka była bo karmie piersią.
A ulewanie, coś czuję że chodzi o tą laktozę,
bo ona jest w pierwszej fazie mojego pokarmu,
a jak odciagałam w sumie dla ulgi to przecież samą tą pierwsza faze nie ?

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
Oj Brumku już niedługo... swoja droga to ja Ci przepowiadam szybkiego i sprawnego porodu tak jak Twoja ciąża i już nie moge sie doczekać Twojego opisu porodu

Już mnie nic u Ciebie nie zdziwi

Juleczka słodka, i widać że rośnie

A u nas po wczorajszej wizycie wszystko jest ok. Oczka mam sola fizjologiczną przemywać i jak nie przejdzie do czasu kiedy będziemy milei szczepienie to kropelki pójdą w ruch. Krostki na buźce to nic poważnego, nie ma ich tak duzo , żeby sie martwić. Witaminę D mamy podawać. Na głowce to czerwone to jest znamię. I języczek też ok, to nie zadne pleśniawki, przed karmieniem mamy pieluszka nasączoną wodą przegotowaną przemywać języczek, tak jak Żanetka pisała.

No i najważniejsze: Dominik waży już 3750 i mierzy 56cm czyli przez 3 tygodnie przybrał prawie kilogram, bo na wizycie kontrolnej tydzień po urodzeniu ważył 2810

za wizytę i wyniki wagowo-wzrostowe Dominika !!!!
Stary 2011-08-18, 19:54   #4268
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Ej, to moja mama - Piątka? A szóstek nie było?
Ze sprzątaniem to samo, cały dom wylizany to znalazła paproch do którego można się przyczepić.
Ja sobie pamięć odświeżam na własnej skórze, bo musiałam wrocić do domu
Nic się nie zmieniło.

Beatka - ja mam guza a nie torbiel, chyba struktura tego sprawia, że nie jest wskazaniem do CC sam w sobie, tylko jeśli bym i tak miała CC to "dobrze by było od razu się go pozbyć" - zobaczymy.
Wymiarów nie znam, bo ostatnio był widziany ok 20 tyg. Potem niby macica przysłoniła. Wymiary były na pograniczu zdatności do laparoskopii - jeszcze na tyle mały że się dało. Sama jestem ciekawa..
aha to mnie się coś pomyliło bo myślałam że Ty też masz torbiel.

U mnie tez podobnie miało być - jeśli cesarka okaże się koniecznością to przy okazji mieli mi tę torbiel zoperować - ale że obyło się bez cc to na wizycie popołogowej - mam umówioną na 30 sierpnia - gin ma zdecydować co dalej - i kiedy ją usuwamy - zapewne laparoskopowo właśnie.
Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
Beatka Julcia śliczna
Oliweczka

Szymuś śliczny - uroczo w wózku wygląda - taki błogi sen go ogarnął

Cytat:
Żanetka przepraszam ale z pogrubionego
no właśnie ja też trochę parsknęłam czytając. Chyba Żanetce o Emilie chodziło - bo nie sądzę żeby nasz Zanetka tak

ja też czekam aż królewna na karmienie się zbudzi - bo jadła o 16,30 - potem było kąpanie o 17,30 i po kąpieli usnęła sama jeszcze zanim zdążyłam ją "oporzadzic" - oczka przemyłam to ziewała, główkę nasmarowałam i buźkę - zasnęła całkiem jak jej paznokietki obcinałam - chyba lubi manicure widać działa na nią relaksująco

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:

aaa ja zapomniałam się pochwalić że u nas dzisiaj położna była na drugiej wizycie - mała się jej bardzo podobała, pokazałam jej buźkę Julki bo ma parę krosteczek na jednym policzku i myślałam że to może jakieś uczulenie ale położna twierdzi że to potówki ale w sumie ona ich nigdzie indziej nie ma gdzie się bardziej poci - plecki, brzuszek - wsio czyściutkie tylko na policzku ma tak z 7 malutkich i trochę takich grudek w kolorze skóry po tych które już zeszły.

Poza tym wszystko ok,

aha pytałam o witaminy i mówiła mi położna że jak karmię prawie samym mm już to mam nie dawać żadnych witamin bo one wszystkie są już w mleku .
a Ty też tylko MM i kazali Ci dawać wit. D?
mi tż właśnie dziś kupił wit D w kapsułkach zanim przyszła położna bo myślałam że trzeba jej podawac i szkoda żeby się zmarnowały...

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:54   #4269
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
jaką? pokaż
Proszę bardzo
http://allegro.pl/chusta-natibaby-ro...775934635.html

I mata niuni
http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ma...html?source=oo

dziekuję wszystkim za gratulacje i życzenia

Ja karmię samym mm i położna mi kazała dawać D

Edytowane przez brunetka2000
Czas edycji: 2011-08-18 o 19:55
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:58   #4270
Marina1
Zakorzenienie

A my po wizycie u pediatry.

Mały waży 7 kg...
No i mam dalej dawać Pepti ( tym razem wypisał mi już 10 puszek na receptę z symbolem P ). Ale jeszcze dziś nie wybrałam, bo cienko z kasą, a na razie mam jeszcze całą puszkę.

Charczenie, a raczej CHRAPANIE jak u starego chłopa ( którym się baaardzo martwiłam ) prawdopodobnie spowodowane jest wiotkim układem pokarmowym póki co. Mam kłaść małego na boku do spania. Kurde, wystraszyła mnie, by dziecko nie spało w nocy na brzuchu, bo grozi to uduszeniem ( ja to wiem, ale jakoś o tym nie myślałam za nadto ). A mój czasem spał 1 - 3 godzin na brzuchu, i ja wtedy też spałam i nie pilnowałam go.

No i jakiś syrop dostałam na L.

Wasze skarby piękne! Julcia, Szymuś!
śliczne zdjęcia!

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Ale dużo z nas kupiło już ta NatiBaby Ja już czekam na nią.
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 19:59   #4271
zanetaa88
Zakorzenienie

Beatko zobacz na 1 stronie tam jest informacja od witaminkach. Mi się wydaję, że też jakaś się podaje przy MM,ale nie wiem jaką.

Dziubek no kurde , przynajmniej monitor się umył moja chyba też antyleżaczkowa, zobaczę jutro jak zareaguje Ja zauważyłam, że moja w ogóle jak śpi to najlepiej jej nie dotykać bo się kwasi i robi dziwne miny

Torba tako
- Ja jej jeszcze nie wyprobowałam, ale wypróbowałam to dziadostwo pod wózkiem - myślałam, że zrobię fajne zakupy które wejdą bez problemu , ze wrzucę reklamówke i finito,a tam najlepiej wszystko wkładać pojedynczo - nie podoba mi się to!

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 20:00   #4272
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marina1 Pokaż wiadomość

Mały waży 7 kg...
No i mam dalej dawać Pepti ( tym razem wypisał mi już 10 puszek na receptę z symbolem P ). Ale jeszcze dziś nie wybrałam, bo cienko z kasą, a na razie mam jeszcze całą puszkę.

Charczenie, a raczej CHRAPANIE jak u starego chłopa ( którym się baaardzo martwiłam ) prawdopodobnie spowodowane jest wiotkim układem pokarmowym póki co. Mam kłaść małego na boku do spania. Kurde, wystraszyła mnie, by dziecko nie spało w nocy na brzuchu, bo grozi to uduszeniem ( ja to wiem, ale jakoś o tym nie myślałam za nadto ). A mój czasem spał 1 - 3 godzin na brzuchu, i ja wtedy też spałam i nie pilnowałam go.

śliczne zdjęcia!

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

wow waga niezła
mnie też lekarz mówił o tej wiotkości i ma to sens
a co do spania na brzuszku bez kontroli to fakt, takie maluchy jeszcze nie mają na tyle siły i koordynacji ruchowej główki żeby się przekręcać tak swobodnie na boki główką i może się to niestety skończyć źle.
Jak jakimś cudem Szymuś usnie na brzuszku to tylko w dzień i tylko jak przy nim siedze
Stary 2011-08-18, 20:02   #4273
youyou
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CrazyMachine Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie z innej beczki, wszystkie raczej walczymy tu laktacje niż odwrotnie, ale mnie nurtuje, jak to będzie jak wrócę do pracy. Nie będę wychodzić w trakcie na karmienie, to pewne i chciałabym się ograniczyć z karmieniem tylko do pobytu w domu przykładowo rano przed pracą i wieczorem przed snem. Jak do tego doprowadzić? Bo chyba nie można tak nagle z dnia na dzień? Nie chciałabym narobić sobie cyckowych kłopotów. Pewnie trzeba stopniowo jakoś rozciągać pory karmienia i rezygnować kolejno z jednego?
Crazy generalnie to taki system karmienia jak po powrocie do pracy powinnas wprowadzić parę dni/tygodni wcześniej aby dziecko się przyzwyczaiło i piersi nie zwariowały jak już wrócisz do pracy
Jak ja wracałam do pracy to od jakiegoś miesiąca wcześniej stopniowo modyfikowałam karmienie piersią usuwając cycka z "godzin pracy" - zamiast niego wprowadzałam słoiczki czy mm i nie miałam żadnych problemów Filipowo-piersiowych

Marina pytałaś o rodzicielstwo bliskości - ja podczytuje forum takie na gazecie:
http://forum.gazeta.pl/forum/f,97998...Bliskosci.html

generalnie nie ma tu jakiś reguł czy zasad to raczej takie postrzeganie i podejście do dziecka z szacunkiem do jego odrębności, uwaza się np. że takie małe dziecko nie jest zdolne do manipulacji, należy zaspokoić jego potrzebę bliskości (np chustonoszenie, wspólne spanie, bez smoczka)itp

ja nie wychowuję dzieci według tego bo wychowuję je zgodnie z własną intuicją, jednak po prostu część (większość) rzeczy się pokrywa
nie jestem jednak zwolenniczką wszystkiego jak np. długiego karmienia piersią -dla mnie rok to max

edit: Scio oo Carmelka jest nas więcej

Edytowane przez youyou
Czas edycji: 2011-08-18 o 20:57
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 20:02   #4274
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Beatko my na samym mm (nutramigen) i mamy podawać wit.D co drugi dzień

Agatka jest już z nami
Stary 2011-08-18, 20:11   #4275
zanka205
Zakorzenienie

ja jak na spokojnie robię mleko to daję małej kropelkę witaminy D (do wieczornego mleka) ale jak jest ostra jazda bez trzymanki to zapominam

jem od niedzieli antybiotyk na zęba i oczywiście zupełnie nie regularnie, nie mam głowy żeby trzymać się idealnej godziny
a do tego non stop mam po nim gorzko w gardle, jedyny skutek uboczny tego leku jaki mnie dotyka fee

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-18, 20:36   #4276
youyou
Zakorzenienie

Brumek mój Filip by powiedział "brum brum" - Brumek już niedługo na porodówkę

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak wkoncu jest z tym tacierzyńskim?
czekacie do 2012 ? czy teraz bierzecie?
my też czekamy do 2012

Cytat:
Cześc dziewczynki
Jestem po wizycie i tak jak pisała Brunetka mam rozwarcie na 1,5palca, główka w kanale rodnym i jutro o 9 szpital, więc trzymajcie kciuki kochane i będę Was informowała na bierząco
trzymam kciuki to już jutro
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 20:48   #4277
CrazyMachine
Zadomowienie

Youyou i meszsares dziekuje za odpowiedzi w sprawie powrotu do pracy i karmienia.
CrazyMachine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 20:48   #4278
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Cytat:

Mały waży 7 kg...

śliczne zdjęcia!

Ja tez sie nie moge doczekac swojej
Ja zawsze dostaje dwie recepty na dwie puszki, ale teraz chyba od razu poprosze o wiecej. Z tm ze u mnie w przychodni nie musze sie rejestrowac, ide z kartą małej do zabiegoweg i tam pielegniarka mi wypisuje

Agatka jest już z nami
Stary 2011-08-18, 20:50   #4279
bella7
Zakorzenienie

GG do bella7

w klubie swieże zdjątka dziewczyn i ja sie ujawniłam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-18, 21:00   #4280
Natka_
Zakorzenienie

Hej kochane!

Trochę Was zaniedbałam, ale jestem na bieżąco, zawsze kiedy chciałam odpisać coś mnie od komputera odciągało

U nas wszystko dobrze, dzisiaj byliśmy na usg bioderek- wszystko wporządku, nie musimy już pieluchować

W poniedziałek albo we wtorek idziemy na szczepienie, zdecydowaliśmy się na 6w1 pneumokoki+rotawirus. Głównie mąż się interesował szczepionkami.

Agulaaabar aaaale nadrobiłaś stron

Beatko fajnie, że już zaczyna się u Was ładnie układać. To prawda, że po czasie wszystko zaczyna mieć swój rytm i macierzyństwo nie jest takie straszne jakby się wydawało Trzeba się poprostu dotrzeć. Julka za miesiąc, śliczna dziewczynka

Brumku toż to Ty już prawie rodzisz, czekam z niecierpliwością i już dziś zaciskam

Dziubku Szymek świetny

Oliweczko trzymam

Patik nie możesz tak wszytskiego widzieć w ciemnych barwach Napewno wszytsko będzie dobrze, a Sarcia zdrowa!

Meszsares za Ciebie także trzymam

A to nasz grubasek, we wtorek skończył 5 tygodni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 300908_236180103093569_100001047444385_706993_2167672_n.jpg (36,5 KB, 61 załadowań)
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:23   #4281
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Stary 2011-08-18, 21:23   #4282
Bartessa
BAN stały

Hej

niebylo mnie kilka dni, ale w koncu mam chwile..

moj maly dostal ciemieniuche od jonsona
i co teraz??
Bartessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:31   #4283
Quick
Raczkowanie

Drogie mamusie.. przepraszam, ze tak wchodze w watek, ale czy ktoras z Was miala przed porodem takie bole w kosci ogonowej? Jutro mam miec wywolywany porod a teraz czuje wlasnie takie bole i nie wiem, czy to jakies skurcze bede wdzieczna za odpowiedz..
Quick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 21:32   #4284
Bartessa
BAN stały

bylismy tez dzisiaj na badaniu bioderek, maly wczoraj skonczyl 6 tygodni, jest ok. ale za miesiac jeszcze do kontoli..

bylam zmuszona juz dzis kupic spacerowke, poniewaz nasza locha nie zmiesci się do bagaznika jak rozlozy się 2 fotele ( dla 6 i 7 osoby ) ani w boksie na dachu... i musialam wybrac taki wozek zeby byl maly ale przystosowany dla maluszka. no i stracilam w ten spoob prawie 500 zl.

no a pojutrze chrziny, no i po chrzcinach w koncu jedziemy na zasluzone wakacje
Bartessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 22:30   #4285
DaKaro
Zadomowienie

za wszystkie bioderkowe wizyty.

Wasze dzieciaczki cudne

Cytat:
Cześc dziewczynki

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
powodzenia Oliweczko!:cm ok:
ja tez jutro rano wybywam do szpitala, ale raczej nic sie jutro nie wyjasni z moim porodem

A my poszliśmy do kina, to pewnie nasze ostatnie wyjście przed wielkim dniem.

Dobranoc.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 23:08   #4286
brumek
Zakorzenienie

Oliweczka - trzymamy mocno

Cytat:
Brumeczku a Ty idz juz rodzić bo ja ciekawa jestem Twojego przyjecia na IP
Rany, ale jakby mnie mieli tam przyjmować? Nie strasz!

Cytat:

Mam nadzieję że jesteś jasnowidzem

I gratuluję Wam pięknej wagi i wzrostu

Cytat:
Mały waży 7 kg...
Powiem krótko - WOW
Skąd Ty Marina, chudzino nasza, tak wielkie dziecko masz to ja nie mam pojęcia

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Brumek mój Filip by powiedział "brum brum" - Brumek już niedługo na porodówkę
No będzie niedługo to brum, brum, będzie... Ale może po weekendzie, co?

Cytat:
Brumku toż to Ty już prawie rodzisz, czekam z niecierpliwością i już dziś zaciskam

Jaki on grubasek? Cudne maleństwo Jest śliczny No i już bardzo dorosły

A kciuki kochana bardzo się przydadzą, niezależnie od tego czy nam pójdzie szybko czy wolno

Beatko - cudna Twoja Juleńka Taka maleńka i ... kobieca

Dziubek - mały Dziubek jest mistrzem strzelania fajnych minek

Edytowane przez brumek
Czas edycji: 2011-08-18 o 23:10
brumek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 05:36   #4287
Brida
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
u nas dołek finansowy
dziś wyłapałam mega doła przez te problemy, a becikowego jak nie było tak nie ma, a dziś konto chyba 10 razy sprawdzałam
Trzymam mocno kciuki za pozytywne zmiany bo wiem jak skutecznie problemy na tym gruncie dołują

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość

co do wagi to u mnie w podpisie widać jak się sprawy mają
dłuuuuuga droga przede mną
ja w prawie nic nie jem ostatnio, 1 posiłek na dzień bo albo Filip albo Lena... nie mam czasu nawet się wysr... za przeproszeniem (zresztą i tak nie mam czym )
Zauważyłam
Cały czas obserwuję stopniowy, ciągły spadek.
Nie powiem, pociesza mnie to.

Cytat:
Zanka u nas będzie nieciekawie z kasa najbardziej jak pójde na wychowawczy ( nie mam co z dzieckiem zrobić, państwowy żłobek-nie ma szans, na prywatny nie opłaca mi się kasy wydawac) więc będziemy żyć z jednej pensji i co do grosza wyliczonych oszczedności a i tak nie wiem jak to zrobić bo oszczędności starczy na 4 m-ce a ja chce do jego roku siedziec w domu więc potem zęby w ścianę...tylko zeby dla małego było ...
A po roku co robicie?
Też bym chciała posiedzieć z maleństwem przynajmniej rok, ale nie wiem jak sytuacja pozwoli.

Cytat:

Cytat:
Cześc dziewczynki

Na marginesie - skąd wiadomo, że głowa jest w kanale rodnym? Trzeba usg, czy są inne metody?

Cytat:

1 spacerek
2 wycieczka do dziadków
3 spacerek
6 nowy leżaczek-próba 4

Mój kawaler
Faktycznie miny robi mistrzowskie

Cytat:
U mnie tez podobnie miało być - jeśli cesarka okaże się koniecznością to przy okazji mieli mi tę torbiel zoperować - ale że obyło się bez cc to na wizycie popołogowej - mam umówioną na 30 sierpnia - gin ma zdecydować co dalej - i kiedy ją usuwamy - zapewne laparoskopowo właśnie
Oby i u mnie tak było

Cytat:
Napisane przez Quick Pokaż wiadomość
Drogie mamusie.. przepraszam, ze tak wchodze w watek, ale czy ktoras z Was miala przed porodem takie bole w kosci ogonowej? Jutro mam miec wywolywany porod a teraz czuje wlasnie takie bole i nie wiem, czy to jakies skurcze bede wdzieczna za odpowiedz..
Ja nie pomogę, bo też czekam, ale trzymam kciuki żeby to było to i poszło naturalnie.

Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
bylam zmuszona juz dzis kupic spacerowke, poniewaz nasza locha nie zmiesci się do bagaznika jak rozlozy się 2 fotele ( dla 6 i 7 osoby ) ani w boksie na dachu... i musialam wybrac taki wozek zeby byl maly ale przystosowany dla maluszka. no i stracilam w ten spoob prawie 500 zl.

Fajnie, że już tak szybko wyjeżdzacie. Mam nadzieję, ze ja tez się w miarę szybko ogarnę i będziemy jeździć.
A gdzie jedziecie? Dobrze kojarzę, że gdzieś nad morze?

Cytat:
Rany, ale jakby mnie mieli tam przyjmować? Nie strasz!
No jak .... z nogami zawiniętymi za głową

Tyle z wczorajszego wieczornego czytania, bo padłam.
Teraz jeszcze ze 2 godziny się prześpię

Czy wszystkim Wam opadały brzuchy przed porodem, bo ciągle mnie ktoś pyta aż zaczęłam sama obserwować...

Edytowane przez Brida
Czas edycji: 2011-08-19 o 05:38
Brida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 05:54   #4288
aania_20
Zakorzenienie

dzień dobry

BRUMEK, STO LAT!!! Wszystkiego co najlepsze, szybkiego i lekkiego porodu : roza:
Cytat:
Napisane przez wodaqua Pokaż wiadomość
Dziewczyny, potrzebowałyście peselu dziecka do becikowego?
nie trzeba

Cytat:
śliczna no i gratulacje za pierwszy miesiąc!

Cytat:
Cześc dziewczynki

Cytat:

Ania
a już się martwiłam, że mi coś zanika..choć wydaję mi się, że mała nie raz się nie najada właśnie z jednego.
Nie martw się, tym bardziej że sama mówisz iż czasem kilka minut wystarczy jakby było mało to na pewno by Ci dała znać
a mój czasami też z drugiego dojada, zależy jaki ma dzień

Cytat:

1 spacerek
2 wycieczka do dziadków
3 spacerek
6 nowy leżaczek-próba 4
jaki słodziak

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Ania patrz na spot skosno-krzyzowy, bo o ile lekkiego niemowlaczka ponosisz, to z ciezszym bedzie problem. Lepiej kupic uzywana a jakiejs lepszej firmy, uzywane Nati czy lannylamb mozna kupic juz za 120 zł. A uzywana bedzie nawet lepsza, bo nówki są strasznie sztywne (te z samej bawełny)
dziękuję

Cytat:
kolejny przystojniak

fajne zakupy

Cytat:

Mały waży 7 kg...
no to pięknie rośnie

Cytat:
Napisane przez Brida Pokaż wiadomość
Czy wszystkim Wam opadały brzuchy przed porodem, bo ciągle mnie ktoś pyta aż zaczęłam sama obserwować...
mnie nie przynajmniej nic takiego nie zauważyłam

Co do urlopu ojcowskiego - u nas nie ma szans - w pracy TŻa nie mają do niego prawa

Mały dał się wyspać, spał w nocy 5 godzin bez przerwy potem jedzonko i jeszcze do 6.00 spał, teraz piszczy w łóżeczku patrząc na karuzelę
a w ogóle to przekroczył już 5 kilo!

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 06:07   #4289
editka2022
Rozeznanie

witam witam ja tylko na chwile
Brumek 100lat wszystkeigo najjlepszegooo,szybkiego jak najmniej bolesnego porodu,samych przyjemnosci po nim
brida mi nic nieodpada
no to lece dalej spac
editka2022 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-19, 07:08   #4290
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

Brumek Sto Late kochana
Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
bylismy tez dzisiaj na badaniu bioderek, maly wczoraj skonczyl 6 tygodni, jest ok. ale za miesiac jeszcze do kontoli..

gdzie śmigacie na urlop? jaki wózio kupiłaś:?

ja dzisiaj u lekarza będę ważyć małego ciekawe czy przekroczył 4kg
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości