Mamusie listopad-grudzien 2011 - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-19, 14:07   #4261
elf27
Zadomowienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzien 2011

moja chrapidła rzuciły się na sofę i śpią obok siebie od 2 godzin, młody trzyma starego za ucho i tak se lezą

WIOLQN od dawna mieszkasz w Londynie?
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 14:12   #4262
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Napisłam posta i była na 100% przekonana ze poszedł ale chyba jednak nie.
Przepis Wilqn na kaszkę jaglaną:
2 łyżki kaszy opłukac i sparzyc wrzątkiem, zalac szklanka wody i gotować ok 15-20 min. Ostudzic i zblenderować. W połowie gotowania można wrzucić np. jabłko. JA czasem daje surowe do "czystej" kaszy

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
bylismy na zakupach.
W koncu doralam Lidla, wkurzyla msie bo chcialam stroj kapielowy ale nie bylo juz tego co chcialam w moim rozmiarze

ale za to kupilam mate piknikowa z wodoszczelnym spodem za 50zl ma 170x230cm o ile sie nie myle i fajnie sie ja zawija i ma raczke do rpzenoszenia!

co to za mata?? przejrzałam gazetkę Lidla na stronie i nie widze takiej maty? a pasowała by mi
Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
Glam a możesz napisać czemu kompot czy ciacho z rabarbarem jest niezdrowe?
mi się wydaje ze to dlatego ze rabarbar tak jak szpinak i szczaw zawiera sporo szczawianów i one lubia sie odkładacćw nerkach...
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 14:21   #4263
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
U nas tez lezaczek tylko do karmienia sluzy

Glam najlepszego dla chlopcow (powtorze sie tu,bo nie wszyscy sa przeciez na fejsie)-dzisiaj Ogolnopolski Dzien Blizniat
a dzieki nie wiedzialam

Molaa ponoc rabarbar tak jak szczaw jest niezdrowy ze wzgledu na zawartosc jakis tam kwasow ktore sie odkladaja w organizmie
Stary 2012-05-19, 14:42   #4264
pokszyfka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mszpilka Pokaż wiadomość
Dziewczyny zobaczcie na piosenkę Irlandii na Euro:
http://www.youtube.com/watch?v=Q_I0-ZPSFWo

bardzo ale to bardzo mi sie podoba.
Nogi mi same chodzą jak to słyszę, bo trochę tańczyłam tańców irlandzkich
nanana przyjemna nutka
Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
U nas z dnia na dzień powiedzieliśmy cycusiowi bye bye.
Mój gin odradzał branie tabl na zatrzymanie, lepiej zrobić to naturalnie. U mnie po prostu po pewnym czasie sam pokarm znikł, byla czasami kropelka, a potem już nic, null, zero
jej, ale ci fajnie...też bym tak chciała

fajny ten przepis na kaszkę...tylko sporo przy nim zachodu ajj

pochwalę się jaka jestem zajeFajna... włożyłam kapuśniaczki do piecyka i zapomniałam go zamknąć i poszłam na ogródek siekać trawsko...wcacam po 30min i db że tż tego nie widział
pokszyfka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 14:44   #4265
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
domi szparagi sa dobre na libido,czy mowisz z przekasem,ze nie potrzebujesz

Jakbym przyniosla jeszcze jeden sprzet do domu,to TZ by mnie z nim wywalil (sokowirowki,tostery,opie kacze,gofrownice itd )

jeszcze nidgy nie słyszałam, nawet nie jadłam szparagów

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:16   #4266
glamourous
Zakorzenienie

Ta piosenka irlandzka jest fajna... Az zatesknilam za Dublinem i czasami kiedy sie lazilo po knajpach z muzyczka live

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

A nasza piosenka zapewne k samo super ekstra jak bedzie gra naszej reprezentacji

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2012-05-19 o 15:15
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:22   #4267
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
no żesz napsiałam i skasowałam

Glam
-u nas leżaczek też długo byłw niełasce,ale jakos posiedzi teraz.no i jak karmię ją zupkami to właśnie w leżaczku wtedy ją sadzam

Goldika-a co to za mataę kupiłas???
taka http://fanlidla.pl/gazetka/2012.04.2...mata,piknikowa
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 15:23   #4268
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
GLAM spokojnej nocki ja pociągnęłam tylko 5 mcy więc żaden ze mnie hiroł a i tak wyszło, że na ryż uczulony, po co go tyle żarłam
bo samej wody jesc sie nie da

Cytat:
to u nas te blade krostki takie są...

kto mi powie czy świeżego ananasa można? i mango??
ja jadlam sorbet o smaku mango i bylo ok, ale co u Ciebie przejdzie to nikt nie wie, mozesz probowac, choc jako owoce poludniowe jest spora szansa, ze uczula

Cytat:
Napisane przez millla31 Pokaż wiadomość
Moj siedzi praktycznie sam...wiem ze nie powinien ale nie da sie go juz utrzymac a raczkowanie to chyba jeszcze nie predko....
Zreszta wykapac tez juz sie nie da na lezaka....kaczuszka i chlapu chlapu.....
Ale ten czas szybko leci...Co do zlotu czarownic to Mamuski z PL jeden zlot a zagramaniczne drugi...hihi....łatwo powiedziec...
no jak siedzi to juz nie powstrzymasz, ja probowalam troszke przykrocic wstawanie, ale sie nie da- wlasnie wstala opierajac sie o kanape i probuje stawiac kroki- a ma dopiero 6 mcy i tydzien.
raczkowanie zaczelo sie tak ok 5.5 miesiaca.

Cytat:
mogloby byc jeszcze blizej kurtka

Elf no my walczymy z wysypka .Caly czas sie trzyma.Mam kilka wariantow:
1.nadal skutki mm
2.mleko sojowe
3.sinlac
4.cos,co jem,np banan,czy jajko w postaci panierki co kilka dni
5.czekolada
Wlasnie pieke ciasteczka z Twojego przepisu i eliminuje wszystkie alergeny!!
no duzo alergenow, nas uczula soja, banan, bialko jajka w kazdej postaci, czekolady to nawet nie jadlam ale moge jesc zoltko, moze Ty tez?

Cytat:
Napisane przez mol_aa Pokaż wiadomość
Nam dr powiedziała, że tak mocne ulewanie to może być efekt alergii, no i sie sprawdziło, nie jem kilku rzeczy, które były podejrzane i mały nie ulewa

Elf
my próbowaliśmy SINLAC całkiem smaczny, mały dostał 2 razy i szału nie było (do kaszki dodałam mus z jabłka) ale zjadł
u nas tez ulewanie bylo czesciowo spowodowane alergia

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
kuzynka prowadza synka do pryw. zlobka klatke obok, osmioro maluchow, kurcze jak ja jej zazdrosczce
tez zazdroszcze

Cytat:

no to co wyeliminowałaś?bo ja bym musiała chleb,wodę,wędlinę bo to jem od początku...

podobno dzieci ulewające nie powinno się karmić na leżąco.
staram się by po jedzeniu około godzinę w leżaczku poleżała...ale wystarczy ja położyć na amtę i chwila moment i juz leży na brzuszku...

a ta jaglana to taka zwykła czy Holle co Wiolqn robi??
a wedline swoja pieczesz?
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 15:23   #4269
goldika
Zakorzenienie

Cytat:

co to za mata?? przejrzałam gazetkę Lidla na stronie i nie widze takiej maty? a pasowała by mi

mi się wydaje ze to dlatego ze rabarbar tak jak szpinak i szczaw zawiera sporo szczawianów i one lubia sie odkładacćw nerkach...
nie ma jej w gazetce ale jest chyba w kazdym Lidlu. mi o niej tesciowa powiedziala wiec dzis pojechalismy szukac i byly http://fanlidla.pl/gazetka/2012.04.2...mata,piknikowa
Stary 2012-05-19, 15:25   #4270
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
jeszcze nidgy nie słyszałam, nawet nie jadłam szparagów
a sezon na szparagi juz pmija powoli, bo ceny ida w gore, jak cos to trzeba sie pospieszyc

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

kurcze, na rynku pojawily sie truskawki...
jakies truskawkowe herbatki itd u nas przeszly, ale czy moglabym zjesc owoc? hm mamy alergiczne probowalyscie?
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 17:15   #4271
ela3010
Zadomowienie

Hej

Szpilko dziewczyny wyczerpały temat sernikowy, swoją drogą moje ukochane ciasto.

A właśnie dziewczyny dajcie linka do tego wypiekowego bloga do klubu, bo ja nie umiem, a będę korzystać na pewno.

Szpilko a Helusię planowaliście czy ogólnie staraliście się o dzieciątko? Jeśli chcieliście dziewuszkę to ile dni przed owu seksik? Jeśli za osobiście to nie odpowiadaj
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 17:40   #4272
agnieszka 0605
Zakorzenienie

karolinka_12 w takim razie będę szukać teraz bobovity

ela nam co prawda dziewczynka wyszła tak przypadkiem tzn. nie staraliśmy się o dziewczynkę, ale ogólnie o dziecko, ale z tego co czytałam to trzeba tak ok. 3-4 dni przed owu, ale widomo - u każdej z nas pewnie inaczej to "działa"

Goldi wkleiłabyś do klubu fotkę ze swoimi brwiami po malowaniu bo nie wiem jak wygląda ten brąz "na żywo" i nie wiem co zamówić

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:06   #4273
goldika
Zakorzenienie

Agnieszka prosze
moglam troche dluzej potrzymac bo nie wyszla az tak ciemno ale dzieki temu jest naturalniej na zdjeciu az tak nie widac roznicy ale w caloksztalcie jest wyraznie widoczne ze brwi sa ciemniejsze i pelniejsze.

nienawidze "kolorowac" brwi kredka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0032.jpg (12,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg page.jpg (23,3 KB, 18 załadowań)
Stary 2012-05-19, 18:41   #4274
wariateczka88
Zadomowienie

Hej dziewczyny
pozwole sobie wtracic trzy grosze do tego planowania plci dzieci
podobno zeby byla dziewczynka to trzeba sie starac 2 dni przed owu,bo plemniki ze tak powiem dziewczynskie sa wolniejsze,ale dluzej zyja,wiec chlopcy jak sie dostana w odpowiednie miejsce niczego jeszcze nie zastaja a o chlopca ponoc mozna sie starac 2 dni po owu,bo wlasnie plemniczki ze tak powiem meskie sa szybciutkie czytama to gdzies w necie,bo tam byly przyklady jak mozna zaplanowac plec dziecka,czysto teoretycznie,bo nie zawsze sie udaje

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:43   #4275
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Hej

Szpilko dziewczyny wyczerpały temat sernikowy, swoją drogą moje ukochane ciasto.

A właśnie dziewczyny dajcie linka do tego wypiekowego bloga do klubu, bo ja nie umiem, a będę korzystać na pewno.

Szpilko a Helusię planowaliście czy ogólnie staraliście się o dzieciątko? Jeśli chcieliście dziewuszkę to ile dni przed owu seksik? Jeśli za osobiście to nie odpowiadaj
Hehe tak sie zamyśliłam nad odpowiedzią ze sernik o mały włos byłby bez pianki. Na brzoskwinie położyłam kruszonkę i do pieca dopiero po chwili zobaczyłamn ze jeszcze piana stoi ZBOKU. No to wyciągałam balchę z pieca ściągnełam kruszonkę ile sie dało, pianka i znowu kruszonka.

A co do starań to bardzo chcieliśmy mieć dziecko wiec planowaliśmy. Starania zakończyły sie na pierwszym podejsciu ok 2-3 dni przed owu, więc sie domyslałam ze jesli zaskoczy to bedzie dziewczynka
Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Agnieszka prosze
moglam troche dluzej potrzymac bo nie wyszla az tak ciemno ale dzieki temu jest naturalniej na zdjeciu az tak nie widac roznicy ale w caloksztalcie jest wyraznie widoczne ze brwi sa ciemniejsze i pelniejsze.

nienawidze "kolorowac" brwi kredka
Piękna brew
Stary 2012-05-19, 18:45   #4276
wariateczka88
Zadomowienie

mszpilka u nas dokladnie tak samo staralismy sie o dzidzie i za pierwszym razem sie udalo,i tez 2 dni przed owu i dziewuszka

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 18:47   #4277
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
pozwole sobie wtracic trzy grosze do tego planowania plci dzieci
podobno zeby byla dziewczynka to trzeba sie starac 2 dni przed owu,bo plemniki ze tak powiem dziewczynskie sa wolniejsze,ale dluzej zyja,wiec chlopcy jak sie dostana w odpowiednie miejsce niczego jeszcze nie zastaja a o chlopca ponoc mozna sie starac 2 dni po owu,bo wlasnie plemniczki ze tak powiem meskie sa szybciutkie czytama to gdzies w necie,bo tam byly przyklady jak mozna zaplanowac plec dziecka,czysto teoretycznie,bo nie zawsze sie udaje
teoria podobno jest prawdziwa, ale są faceci którzy nie moga mieć chłopców, bo mają coś tam nie tak w nasieniu..
Najlepszy przykład z historii - Henryk VIII czy VI co zmieniał żony byle tylko mieć syna.

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:46 ----------

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
mszpilka u nas dokladnie tak samo staralismy sie o dzidzie i za pierwszym razem sie udalo,i tez 2 dni przed owu i dziewuszka
no to high five
Stary 2012-05-19, 19:07   #4278
muffinka90
Zakorzenienie

A tak w ogole to watek niedlugo nam sie konczy? Ktora zaklada nowy?

No i jak ja mam czas was doczytac, to nic nie piszecie

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:30   #4279
Oliveira79
Zadomowienie

witam wieczorkiem
caly dzień bez wizazu... nie wiem jak dalam rade
Młody sprzedany dziadkom, my od rana mielismy zaplanowane sprzatanie, ale moj ból ucha (prawdopodobnie zapalenie) pokrzyzował nam plany - sis zawiozła mnie na pogotowie (dr przepisał krople do ucha i zalecił apap przeciwbólowo);
więc tż zaczął porządki beze mnie, tzn miał zacząc ale Bianka jak na złość nie chciala zasnąc myslę ze po prostu tak się dogadali

po połedniu spacerek do sis na działkę - Młoda pierwszy raz pomemlała sobie kawalek buły

Cytat:

chciał coś polskiego, ale ze był ZBOKU Chicago więc nowojorski pewnie by przeszedł

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Hehe tak sie zamyśliłam nad odpowiedzią ze sernik o mały włos byłby bez pianki. Na brzoskwinie położyłam kruszonkę i do pieca dopiero po chwili zobaczyłamn ze jeszcze piana stoi ZBOKU. No to wyciągałam balchę z pieca ściągnełam kruszonkę ile sie dało, pianka i znowu kruszonka.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Jaką modyfikację wprowadziłaś? Może następnym razem zrobię po Twojemu Polecam się na przyszłość
taka tam niewielka - oprócz smietany dodalam jakis bialy sos chyba Winiar no i starłam marchewkę

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:36   #4280
ela3010
Zadomowienie

Szpilko i byłoby na mnie z tym sernikiem, właśnie tylko kwestia wiedzy kiedy jest owulka. Jak ją już miałam to wiedziałam bo jajnik bolał, a że okres nieregularny to zawsze te 2-3 dni poślizgu było.

Szpileczko cóz za powitanie będzie, sernikowe i nie tylko, mrrrrr.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:37   #4281
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
Witam mamuśki

U nas noc też suuuper

Chyba przestaję karmić bo mój cycek nie wytrzymuje ugryzień przez zębola zauważyłam,że mam małą rankę na sutku
w związku z tym nie mam pojęcia jak przestać karmić? tak odrazu koniec czy zmniejszyć ilość karmień czy jeszcze lepiej wziąć tabletki na zatrzymanie laktacji?
to co my byśmy chciały to jedno ale co na to całe odstawienie nasze pacholęta?

princ a Ty jak odstawialaś to Roksi nie protestowała? nie domagała się cyca?

Stary 2012-05-19, 19:39   #4282
agnieszka 0605
Zakorzenienie

goldi bardzo dziękuję jaka wyregulowana brew

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:44   #4283
amarantas
Raczkowanie

My jużpo wizycie u chirurga dziecięcego. Ile mały się wypłakał to tylko on wie Okazało sie, że nie musiał mieć nacinanego napletka, ale po miejscowym znieczuleniu musiała go mocno naciągnąć/odkleić.
Teraz mamy zadanie, co kąpiel smarować/wstrzykiwac pod naletek maść znieczulającą, a potem delikatnie odciągać, a następnie smarować TRIDERMEM. Używała któraś z was tą maść u tak małego dziecka? W ulotrce pisze, że powyżej 2 lat dzowniła do lekarki aby się upewnić, że jest ona wskazana, powiedziała, ze mam się nie martwić,że często jest stosowana u dzieci. Nie uspokoiło mnie to;/ ale posmarowałam, aby bardziej nie zaszkodzić.
A na chemoroida też dostał maść i raz dziennie mam mu zrobić masowanko odbytu małym paluszkiem
Za dwa tygodnie kontrola.

wymianka
amarantas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 19:55   #4284
muffinka90
Zakorzenienie

bidny Jasiulek

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-19, 20:26   #4285
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
My jużpo wizycie u chirurga dziecięcego. Ile mały się wypłakał to tylko on wie Okazało sie, że nie musiał mieć nacinanego napletka, ale po miejscowym znieczuleniu musiała go mocno naciągnąć/odkleić.
Teraz mamy zadanie, co kąpiel smarować/wstrzykiwac pod naletek maść znieczulającą, a potem delikatnie odciągać, a następnie smarować TRIDERMEM. Używała któraś z was tą maść u tak małego dziecka? W ulotrce pisze, że powyżej 2 lat dzowniła do lekarki aby się upewnić, że jest ona wskazana, powiedziała, ze mam się nie martwić,że często jest stosowana u dzieci. Nie uspokoiło mnie to;/ ale posmarowałam, aby bardziej nie zaszkodzić.
A na chemoroida też dostał maść i raz dziennie mam mu zrobić masowanko odbytu małym paluszkiem
no to najgorsze juz chyba za Wami

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

co taka cisza dzisiaj? x-factor? liga mistrzów? czy dzieciaki daja popalić?

Stary 2012-05-19, 20:36   #4286
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez amarantas Pokaż wiadomość
oh bidulek
nie znam tej masci niestety

Goldi no niezla brewka niezla ,widac roznice na zdjeciu.Ja bym chciala henne,ale na rzesy,bo nie zawsze chce mi sie malowac,a sa piekielnie jasne i wygladam tragicznie bez maskary....
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 20:41   #4287
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
princ a Ty jak odstawialaś to Roksi nie protestowała? nie domagała się cyca?
Cudne dziecie nie protestowało Karmiac butlą, tuliłam do nagiego cyca. Może tak gładko poszło, bo ja przez osłonki silikonowe karmiłam (bo głazy od nadmiaru mleka miałam i mała nie mogła złapać dobrze sutka).

Wpadłam na chwilkę, bo przerwa w meczu Spokojnych nocek

Edytowane przez princessskaa
Czas edycji: 2012-05-19 o 20:45
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-19, 20:44   #4288
elf27
Zadomowienie

może dlatego, ze była malutka i nie rozumiała, starsze trudniej (no chyba że samo się dostawi), mój nie protestował jeśli chodzi o jedzenie ale chciał do pociumkania
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-19, 20:51   #4289
muffinka90
Zakorzenienie

moj odstawil sie sam na cale szczescie... moglby tylko zrobic to pozniej

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
Stary 2012-05-19, 20:52   #4290
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Cudne dziecie nie protestowało Karmiac butlą, tuliłam do nagiego cyca. Może tak gładko poszło, bo ja przez osłonki silikonowe karmiłam (bo głazy od nadmiaru mleka miałam i mała nie mogła złapać dobrze sutka).

Wpadłam na chwilkę, bo przerwa w meczu Spokojnych nocek
zgadlam że LM

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości