|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Hania dzisiaj dostała pierwszy raz zupkę z makaronem orkiszowym
![]() ![]() Kupiłam dzisiaj Hani krzesełko do karmienia takie http://allegro.pl/show_item.php?item=3024354621 Pewnie już każda z Was krzesełko ma, ale jak przyjdzie, to Wam napiszę, czy jest ok ![]() Przyszedł nam też dzisiaj kubek niekapek/ bidon http://www.kid-basix.com/thesafesippy2.php Ciekawe, czy Hania będzie chciała z niego pić. o to samo miałam pytać ![]() Cytat:
![]() ![]() Ostatnio kupowałam masło klarowane na stronie AleDobre i końcówkę wyrzuciłam, bo stwierdziłam, że już za długo stoi. Cytat:
Dobrze, że ze słuchem Leona wszystko ok. Z resztą też dacie sobie radę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
A skąd wiesz co jest w maśle, które kupujesz do klarowania? Nie wiesz.
Przy klarowaniu masła jednak trochę roboty jest, końcówkę się wylewa bo białko już się miesza z tłuszczem. IMO niewarto przy takiej cenie gotowego ![]()
![]() |
#4293 |
Wtajemniczenie
|
No nie wiem co jest w maśle, które kupuję do klarowania, ale przynajmniej mam wpływ na to, które masło kupię
![]() A to z biedronki, to bardziej chodzi mi o to, czy faktycznie to jest masło klarowane, tak, jak powinno być klarowane. Czy nie ma tam żadnych domieszek. Czy faktycznie cały ten syf zostaje odlany podczas klarowania ![]() Nie jestem jednak jakoś specjalnie nadgorliwa w tym temacie i ja również skuszę się na to masło z biedronki ![]() A o co chodzi z tym mieszaniem się białka z tłuszczem? |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Rozeznanie
|
U nas jedzenie wygląda tak:
6 - 180-210ml mm 9 - jaglanka, owsianka, płatki ryżowe + owoce 13 - zupa ok. 250ml 16 - kaszka albo kleik na 200ml mm 19.30 - ok. 150ml mm Dziewczyny ważycie owoce czy podajecie tak na oko? Nie mam wagi kuchennej i nie wiem ile to 150g owoców? Podaje zazwyczaj albo dużego banana, jabłko albo garsc malin/jagód. Martwi mnie brak mobilnosci Maksa... za tydzień kończy 9 miesiecy a nie raczkuje i nie probuje wstawac, nie siada tez sam ![]()
#4295 |
Zadomowienie
|
Benka nasza Dominika jest tydzień starsza od Twojego Maksia a też jest niemobilna, ale w ciągu ostatniego tygodnia cały czas próbuje ruszyć do przodu (wcześniej nie bardzo chciała). Mi się wydaje, że u nas przyczyną jest to, że jest bardzo rączkowa i wcześniej nie lubiła leżenia na brzuszku. Na razie się nie martwię bardzo, dziecko naszych znajomych też późno zaczęło raczkować. Chociaż jeszcze chwilkę i pewnie zacznę się niepokoić, bo patrząc co inne Maluchy tutaj wyprawiają to szok!
#4296 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
a ja mam pytanie; dziecku z nietolerancja białka mleka krowiego (nie ze skazą) mozna podawac masło?
a masło klarowane kupiłam w sklepiku pod blokiem za 14zł, mlekovity ![]()
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
ależ się zrobiłam sentymentalna i tak potwornie łatwo się wzruszam, aż mi głupio czasami...
![]() ![]() Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2013-02-22 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Zakorzenienie
|
Timii ja też nie wiem dlaczego pediatra tak twierdzi.
Dziecko powinno jescr tyle na ile ma ochotę. Oczywiście zdrowe dziecko.
![]() |
#4300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 06:00/6.30 - pobudka - mleko 8:00 - mleko - pierwsza drzemka -(czasami karmię, czasami nie) 10:00 kasza z owocem - je sporo, na pewno cały słoiczek owoców plus 3/4 duże łyżki kaszy 12 - mleko 14 - obiad - je dużo min 100ml (nie wiem ile w gramach ale na penwo więcej niż 100gr) i zawsze gęste 16/17 mleko 19:20 mleko 22:30 - pierwsza pobudka - mleko 01:00 - mleko 03:00/04:00 mleko i tak codziennie - 7/8razy mleko plus dwa treściwe posiłki i ok 150 ml wody z sokiem. Ciekawe kiedy przestanie tyle jeść ![]() ma 8 miesięcy i waży 7500 ![]() no dobra, na jej usprawiedliwienie dodam, że jest potwornie aktywnym dzieckiem raczkuje, siada, wstaje non stop, więc może tyle jej potrzeba... Edytowane przez _Maya_ Czas edycji: 2013-02-22 o 16:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 | |
Rozeznanie
|
bardzo Ci dziękuję!
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4302 |
Raczkowanie
|
No to ja widzę, że moje dziecko je niewiele...
7- 8 - mleko 120 ml 10 - mleko 180 ml 13 - zupka - prawie cały słoiczek 15 - mleko 180 ml 17 - owoce 19 - mleko 210 ml i śpi do rana Czasem dostaje chrupka kukurydzianego koło 11. Ile waży to nie wiem. Dowiem się w czwartek, bo idę do lekarza. Tż chory dzisiaj. Jakiś wirus albo jakieś lekkie zatrucie pokarmowe. Źle się czuł od rana, potem było coraz gorzej. Męczyło go ostro. Teraz trochę poszło i śpi. Zobaczymy, jak będzie jutro. Dawid ma za to ciągle luźne kupki i jest ich więcej niż zazwyczaj. Obstawiam zęby (z pierwszym ząbkiem też tak było). Spadek apetytu (ale dużo pije), marudzenie (po posmarowaniu dziąseł było lepiej) i gorsze spanie w nocy. Ja tam nic nie widzę, ale jemu ząbki się długo wyżynają. Przynajmniej tak było z pierwszymi dwoma ![]() Od wczoraj uważam z jedzeniem. Muszę trochę zjechać z wagi, bo wesela się szykują, super kiecki w szafie wiszą, a ja się w nie nie mieszczę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | ||
Raczkowanie
|
Nie udało mi się nadrobić wszystkiego przyznaję bez bicia
![]() Z tego co pamiętam Któraś z Was pytała o usypianie w leżaku, my nadal tak usypiamy a młody waży już 11 kg, ale póki co nie ma wyjścia. Na rękach wyrywa się i zanosi, jak się położę obok niego na łóżku to samo... W łóżeczku sporadycznie zdarza się, że zaśnie, ale to bardzo rzadkie przypadki. Także na tym polu polegliśmy ![]() W dzień Leon ma 2 czasem 3 drzemki jedną pół godzinną a drugą godzinę czasem dwie. W nocy śpi nam za to pięknie zasypia tak ok 18-19 a wstaje między 5-6, czasem gdy zje coś nieodpowiedniego przebudza się w nocy, ale wtedy wystarczy dać smoczek i śpi dalej. Co tam jeszcze mmm podłóg nie wyparzam ![]() ![]() Mały nie choruje, do tej pory raz był przeziębiony mimo, że starsza córa co rusz coś z przedszkola przynosi ![]() Zębów na razie mamy dwa, wyszły kilka mies. temu jeden po drugim i teraz czekamy na górne jedynki. Jedzenie u nas wygląda następująco 5-6 mleko 220ml 8 owocek ze słoika, lub banan ubity widelcem zależy co jest na stanie ![]() 10 mleko 220ml 14 zupka-danie i tu spokojnie 200ml zjada jak nie więcej czasem ok 18 kaszka na nutramigenie 220ml Często zdarza się, że pomija któreś mleko a najczęściej wieczorną kaszkę, ale nigdy nie wmuszam jedzenia je tyle ile ma ochotę. Wyraźnie nie smakuje małemu już nutramigen, ale niestety kozie mleko mu nie podeszło, dawaliśmy 4 dni i 4 dni dziecko wrzeszczało z bólu więc odpuściliśmy. Między posiłkami dostaje czasem chrupki kukurydziane, albo piętkę z chleba w ramach masażu dziąseł ![]() Cytat:
![]() Krzesełko świetne ![]() Cytat:
Każde dziecko rozwija się inaczej, niektóre w ogóle pomijają etap raczkowania. Moja starsza córka zaczęła później raczkować mimo, że była dużo szczuplejsza niż Leon, także nie ma reguły. Na zdjęciu Leon z ukochaną żyrafką ![]() Edytowane przez karozka Czas edycji: 2013-02-22 o 19:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4306 |
Wtajemniczenie
|
cześć!!!!
Melduję się z obcych ziem po dlugaśnej posusze internetowej... Od dzisiaj jesteśmy juz połączeni ze światem ![]() ![]() Opowiem później co tam u nas, jakie przygody i inne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
Pola!
Spać przez ciebie dzisiaj nie pójdę!
![]() |
#4309 | |||
Zadomowienie
|
Ja owoców nie ważę, daję na oko, z rozsądkiem. Ponoć nie trzeba się tych wytycznych kurczowo trzymać.
Cytat:
![]() zastanawiam się nad wprowadzeniem drugiego dania ( jeszcze nie skończyl 9 miesięcy)... mam wrażenie, że porcja zupy to dla Bo mało.... Cytat:
moje dziecie nie toleruje mleka krowiego ( ma problemy skórne) i nawet ja masła nie jem ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4310 |
Zadomowienie
|
Mój strasznie mało je w porównaniu z większością dzieci, ale wagę ma raczej sporą,porobił sobie zapasy kilka miesięcy temu. Nie ważyłam go ostatnio, ale pewnie koło 11kg waży, ubranka na 86 w większości kupujemy.
U nas to wygląda tak: 7:00 - cyc 5 min 10:00 - kaszka z owocami 13:30 - mleko 90 ml 15:00- cyc 5 min 17:00-zupka (maksymalnie pół słoiczka, ugotowanej przeze mnie też mniej więcej tyle zje) 18:00 owoc/kisiel/budyń(ilości minimalne, nieraz 2-3 łyżeczki) 20-21 cyc (dzisiaj jadł 20 min, przysypiając z 5 razy ) w nocy budzi się, ale je bardzo mało, pociągnie z 2-3 razy i chrapie dalej. Dzisiaj coś niezbyt dobry humor miał, bo wychodzi mu druga dwójka górna i chyba niedługo wyjdą obie górne jedynki, bo widać je już troszkę. Nie nadążam już za nim, zasuwa na czworakach tak szybko, że ledwo się obejrzę a on już otwiera szafkę albo się wspina po nodze stołu. wstaje już sam przytrzymując się mebli czy łóżka, nie można spuścić go z oczu. Fajnie, że weekend ![]() Ja owoców też daję na oko, zjada do kaszki pół słoiczka i po południu dostaje trochę jakiegoś owoca, ale nie zjada dużo, naraz to jakąś 1/4 banana może. Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2013-02-22 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Raczkowanie
|
U nas skończone 9 miesięcy i też nie raczkujemy nie stoi... Dziś zaczęła sama siadać. Ja doznałam takiego szoku że szkoda gadać
![]() ![]() |
![]() |
#4313 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
7.00 - mleko 210ml 10.00 - owoce z kaszą (jaglaną, manną itp.) 200ml 13.00 - zupka 200-250ml 16.30 - kaszka (Bobovita, Nestle itp.) na 150ml wody 20.00 - mleko 210ml Godziny i ilości to tak mniej więcej, ale ogólnie to jest 5 posiłków, bez podjadania pomiędzy ![]() Cytat:
![]() ![]() Seba jest chyba starszy od Maksa i też się nie przemieszcza. Nie pełza, nie raczkuje, na brzuszku leży rzadko, choć umie się przekręcać bez problemu. Ja się nie przejmuję, tylko czekam. W rodzinie mojego męża, ani on, ani jego rodzeństwo ani dzieci rodzeństwa nie raczkowali, więc mam podejrzenia, że Seba też nie będzie ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 |
Wtajemniczenie
|
ech dziewczyny, powiem Wam, tęskniłam za Wami
![]() Jesteśmy na miejscu juz trzy tygodnie, szczerze mówiąc wydaje mi się że dłużej... Wyprowadzka pełna niespodzianek. Mężowi przy dzwiganiu przesunął się dysk, wyladował na pogotowiu, potem u fizjoterapeuty - na szczęście ten go ustawił dobrze. Ale wyjazd sie opóźnił... Antek w drodze dostał gorączkę wysoką - 39... Ale nic innego mu nie było, zadowolony w sumie z życia. Dostał czopki i to chyba trzydniówka była, bo potem miał trochę krosteczki na buzi. Droga się dłużyła potwornie, to jednak niezły kawał jest... Ale dotarliśmy w końcu ![]() Mieszkanie mamy fajne, jest jasno i ciepło, dobre miejsce, mam blisko do fantastycznego parku (dużo trawników na pikniki, zoo, ogród botaniczny, jeziorko...) i dosyc blisko do centrum, no i dzielnica mało arabska. Samo mieszkanie też spoko, poza paroma meblami - nie do końca przystosowanymi dla małego dziecka (np stolik ze szkalnym blatem, biała skórzana kanapa ![]() Jaja z formalnościami, Francuzi sa jednak megabiurokratyczni... Konto bankowe zakładaliśmy przez 2 godziny wydrukowali nam pół ryzy papieru, do założenia internetu potrzebna była karta kredytowa, którą mieliśmy otrzymać dopiero gdy wpłynie pierwsza pensja! (ale poszli nam na rękę, i sami wpłaciliśmy trochę eurasów) No w każdym razie w końcu się udało. Mam pod nosem cudowny wielki sklep bio ![]() ![]() Anton się przyzwyczaił juz do nowego miejsca, chociaż na początku było kiepsko - pierwsze nocki trochę słabe. No i ogólnie bardziej marudny był niż zwykle. Trochę mi tu samotnie, ciężko ot tak sobie poznać ludzi... Ale mam nadzieję że to chwilowe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4315 |
Rozeznanie
|
Wielkie dzięki za odpowiedzi
![]() ![]() trochę mnie uspokoiłyśćie, bo myślałam że już wszystkie dzieciaki raczkują, wstają itp. Zastanawiam się, czy może Maks nie przebywa za mało w łóżeczku, jakby się w nim bawił to może pomału podciągałby się za szczebelki do siadania czy wstawania. On w łóżeczku tylko śpi, cały dzień spędza na podłodze ![]()
#4316 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
p.s. ja też mam stolik ze szkłem na blacie i białą skorzaną kanapę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4317 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niekapek/bidon kosztował 64zł. Jest piękny ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
dobry
![]() Wczoraj, z okazji 9miesięcy przebiła się dolna prawa jedynka ![]() a dzisiaj spotkanie na szczycie - Malwina i Tosią D: |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Witamy,tęskniliśmy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4320 | ||
Zakorzenienie
|
dziekujemy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.