|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A propos spania przy świetle to przypomniała mi się sytuacja, kiedy moja teściowa złapała się za głowę jak usłyszała, że mała śpi całkiem w ciemności :P Dla niej to nie do pomyślenia i żadne argumenty nie trafiają. Ale co tam... i tak uważa, że ogólnie zdziwiam. Nie dość, że Hania śpi po ciemku to jeszcze nie pozwolę jej jeść słodyczy, oglądać tv i palić przy niej. Same zakazy - taka ze czepialska mnie matka samo zło :P Zaś co do trudności z przewijaniem to u nas też już nic nie pomaga. Ostatnio miałam chytry plan i dałam małej na przewijaku do zabawy gąbkę w kształcie sowy. Tego jeszcze nie miała w rękach poza kąpielą więc nawet chwyciło. Zadowolona zmieniam pieluchę. Nagle patrzę... sowa nie ma sporego kawałka nogi za to moje dziecko coś zaciekle żuje :P Szybka interwencja. Udało się: gąbczasta noga wyciągnięta, sowa odebrana, dziecko przewinięte. Zadowolona z siebie biorę Hanię do zabawy. Minęło 15 min. Patrzę a ona jakoś dziwnie się oblizuje i mlaska. Wracam do sowy na oględziny i rzeczywiście... niekompletna. W walce straciła jeszcze kawałek ucha. Malutki kawałek więc spoko nawet jak młoda połknęła to będzie żyła. Wracam do zabawy pogodzona z losem sowy inwalidy. Kolejne 15 min a Hanka dalej mieli i mieli. Nagle tadam! Mignęło mi coś żółtego w jej buzi. Operacja wyciągania tej resztki nie obyła się bez krzyku ale udało się ![]()
![]() |
#4262 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
dziewczyny pracujące i kp - mam pytanie. czy wychodzicie z pracy godzinę wcześniej?
ja chciałabym ale teraz czytam że to należy się mamom których maluchy mają nie więcej niż 6mcy ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Cytat:
![]() ja jeszcze nie pisałam ale my śpimy w ciemnościach. bez żadnych lampek. mamy tylko latarnię za oknem i to daje trochę światła. odkręcam lekko żaluzje... ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ---------- Cytat:
Cytat:
'http://praca-kobiet.wieszjak.pl/czas-pracy/280051,Jaki-jest-czas-pracy-kobiety-karmiacej-piersia.html Edytowane przez Timii Czas edycji: 2013-02-21 o 13:28 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Zakorzenienie
|
Timii, tak, wychodzę z pracy godzinę wcześniej.
Żadne potweirdzenie od lekarza nie jest mi potrzebne. Zgodnie z kodeksem pracy: Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. § 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie. ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Aha, nie ma górnej granicy wieku dziecka, do której można karmić. ![]()
![]() |
#4264 |
Rozeznanie
|
Hm.. ciekawe czy ta godzina wcześniejszego wyjścia obowiązywałaby mnie gdybym poszła na staż z urzędu pracy lub do pracy, jak i gdzie miałabym to zgłosić że kp ? hm... i czy musiałabym mieć zaświadczenie od lekarza bo tu byłby problem...
![]() tak teoretycznie pytam |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedzi
![]() Jestem już spokojniejsza. Siniak to siniak. Pierwszy, ale nie ostatni zapewne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Borys też miał parę siniaków, ale takich bladych. Nie wiem jak myję pupę mój mąż, który najcześciej kąpie Borysa ( mam nadzieję, że w ogóle myje ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() lol ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w zależności od zmiany przychodzę albo później, albo wychodzę wcześniej |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wychodze godzinę wcześniej, ale musiałam donieść zaświadczenie, ze karmię. Niby nie ma górnej granicy wieku, ale każdy zakład pracy moze sobie stworzyć milion swoich regulaminów i u mnie bodajże do 1,5 roku można wychodzić. Dzisiaj moje dziecko zostało z dziadkiem, koło 10ej zawsze daje mu kaszkę, szykuję mojemu tacie kaszkę i owoce, które ma dać Adasiowi, jeśli wcześniej zostało coś w słoiczku to jest to w lodówce no i dziś zapomniałam wyjąć owoców na wierzch (były w Adasia szafce) to tata dorwał w lodówce słoiczek z ZUPĄ! i tym sposobem moje dziecko jadło kaszkę z zupą! widzę, ze przy zlewie leży pusty sloiczek, czyli nawet to zjadł. Dziwne, bo mi nawet z owocami nie chce jeść. Kurde, muszę mu powiedzieć żeby chociaż czytał co mu daje! blllee |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
Zadomowienie
|
słuchajcie, jak to jest z tymi materacami gryka kokos? bo już się pogubiłam, która strona i kiedy ? i jak wygląda kokos a jak gryka ?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4270 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tutaj to jakiś totalny nonsens - czytam że "kobieta karmiąca to taka która karmi i która urodziła nie później niź 6mcy temu"!! ludzie co za nonsens- tzn że jeśli ja karmię ale urodziłam ponad 9mcy temu to nie jestem karmiąca!!! zaje.biscie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 |
Rozeznanie
|
te takie jakby kwadraciki to gryka
![]() mam podejrzenie, że Maks ma alergię właśnie na grykę... zawsze po drzemce jest bardziej czerwony na buzi, w niedzielę i poniedziałek miał kaszę gryczną na obiad i od poniedziałku jest dużo bardziej zsypany, no wygląda strasznie... ale nie wiem czy to możliwe?
#4272 |
Zakorzenienie
|
My spimy w ciemnościach, jak była malutka to paliłam lampkę, ale w koncu przestałam.
Ja chce po skonczonym roku odstawic Maje od piersi, ona bardzo cycowa jest, bez cyca ani rusz :/ Niestety usypia przy piersi, nie liczac spania na spacerze, gdy ładnie usnie sama. |
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj Maciuś jadł na obiad pyzy z mięsem i marchewkę z groszkiem
![]() ![]()
![]() |
#4274 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do kaszki, to ja mam dziecko antykaszkowe i antykleikowe. Więc oprócz obiadków, owoców, czasem jakiegoś chrupka kukurydzianego to wcina mleko i dobrze mu z tym... ![]() Cytat:
W nocy ma ciemno, ale mamy lampkę ledową z czujnikiem ruchu. Jak wchodzimy do niego, to się zapala. Od początku uczyliśmy go spania po ciemku. Z zapaloną lampką spał tylko dwa razy, gdy dostał silnego kataru i co rusz musiałam mu ściągać... brrr.... Oby nigdy więcej takich nocy... Dawid też siedzi podczas kąpieli. O leżeniu nie ma mowy. Do dużej wanny też się na razie nie przekonał, więc zalewa nam łazienkę ![]() Cytat:
![]() My natomiast mamy jakieś problemy żołądkowe. Dawid dziś trzy razy dość mocno ulał (musiałam się przebierać), do tego luźne kupki. Boję się o skazę białkową, bo wczoraj dałam mu trochę deserku z dodatkiem jogurtu. Muszę poczytać o skazie białkowej. Mój mąż miał skazę do ok. 3 r.ż., więc trochę panikuję pewnie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Raczkowanie
|
jak ja Ci zazdroszcze tego, ze tak Maciek duzo roznych rzeczy je. Moja lubi jesc, nie ma problemu tylko ciagle ja wysypuje... i wiele produktow ma "na potem". Jak robilas pyzy? i marchewke z groszkiem taka zasmazana czy tylko ugotowane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4276 |
Zakorzenienie
|
Zaczynam powoli dawać Maciowi "normalne" jedzenie, prze przypawieniem.
Marchewkę robiłam dla siebie, tak jak zwykle. Najpierw poddusiłam na maśle klarowanym aż lekko zmiękła, zalałam wrzątkiem i dusiłam do miękkości. Zaprawiłam troszkę mąką. Leciutko posoliłam i odłożyłam dla Macia, a dla siebie dosoliłam. ![]() Pyzy... robiłam dla nas i dla Macia razem. 2 duże ziemniaki ugotowane, utłuczone i wystudzone. 6 dużych ziemniaków startych na drobnej tarce, dokładnie odciśnięte na wiór. To wyrabiamy dokładnie, trochę soli i pieprzu. Mięso... u mnie 200 g cielęciny. Do tego 1 cebula posiekana i uduszona, sól i pieprz. Dla Macia bez cebuli. Mielimy mięso, wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej formujemy placuszki, nakładamy kulkę mięsa, zaklejamy, toczymy pyzy ![]() Gotujemy ok. 20 minut. Smacznego ![]()
![]() |
#4277 |
Rozeznanie
|
Maksik i rogaliki ;D
#4278 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
dziewczyny jak obecnie wygląda u Was karmienie maluchów? u nas: 8.30 - kaszka z owocami + cyc 12 - zupka 15-cyc 16 - kończymy zupkę bo zazwyczaj nie dojada. jeśli wszystko zjedzone to wtedy warzywa (fasolka szparagowa, ziemniaczek, marchewka) lub jakiś deserek np. 18-kaszka z owocami 19-cyc w nocy - cyc po przebudzeniu. nie wiem jak jest u was ale martusia nie zjada porcji zupki 200g. chyba zaczne jej robic mniejsze porcje zeby miala jakiś inny konkretny podwieczorek a nie dojadanie tej zupy. blee. sama bym tak nie chciała... kaszki zjada na 90mln mleka. do niedawna robiłam na 60mln. ona do szczupłych nie należy i nie chce jej utłuczyć. poza tym tyle jej wystarcza. wiecej nie chce. z tym ze to gesta kaszka. tylko do zjedzenia lyzeczka. ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:08 ---------- dziewczyny pracujace - o ktorej wracacie do domu do swoich pociech? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 | |||||||||
Zadomowienie
|
a ja chora leżałam
![]() ![]() do tego górne jedynki mu wychodzą już tydzień! widzę je pod samą skórą takie blade punkty, ale przebić się nie mogą ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() na szczęście wiosną moja babcia wyhoduje nam na działce piękne i zdrowe warzywka ![]() a tutaj http://lokalnazywnosc.pl/ możecie poszukać w swojej okolicy rolników sprzedających swoje warzywa i owoce ![]() stokroteczka to trzymam kciuki żeby badania słuchu wyszły jak najlepiej, i żeby wogóle udało się je zrobić! millena u nas też mąż długo miał odmienne zdanie na każdy temat dotyczący dziecka, wkońcu kilka razy dałam mu zrobić po swojemu...i możecie się domyślić rezultatów ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Maddy - my bujaczek pożyczylismy już 3 miesiące temu młodszej koleżance bo Olaf nie chciał w nim już przebywać, wręcz wyrywał się z niego a wcześniej też ładnie w nim spał. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
u nas wygląda to tak mniejwięcej: 7-8 pobudka - mleko 10-11 kaszka + owoce 13-14 obiad - warzywa i mięso na parze 16-17 kaszka + owoce lub jakiś inny podwieczorek jak mam czas wymyślać i robić 20. - mleko przed snem ok północy mleko ok. 3-4 mleko ALE raz się budzi na to jedzenie a raz przesypia i spi do 7-8 zależy od tych akcji nocnych... do domu wracam ok 17tej, ale wychodzę ok. 11 czasem i pózniej zależy o której babcia kończy pracę, tyle że ja pracuje sama dla siebie to mogę sobie pozwolić. czasem w domu pracuję więc nie wychodzę. a czasem wcale nie pracuję ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4280 |
Zadomowienie
|
_agata a masło klarowane sama robisz czy kupujesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() Nie było mnie kilka dni- znowu z córą odwiedziłam mamę, a TŻ z moim tata wytapetowali nam prawie całe mieszkanie ![]() ![]() nadrabiałam cały czas przez komórke ![]() Chciałam sie pochwalic, że mamy już 6 ząbków i mała nauczyła sie przemieszczac- co prawda do tyłu, ale zawsze .. iii... nie podoba jej sie to ![]()
#4283 |
Zakorzenienie
|
Wcześniej robiła, ale przy obecnych cenach masła (prawie 5 zło za kostkę) to mi się nie opłaca.
Kupuję w Biedronie w wiaderku 500 g za chyba 12 zło. Jest bardzo dobre, czyściutkie, świeże. A masło klarowane to czysty tłuszcz więc spokojnie może stać po otwarciu. U nas długo nie stoi bo używam do smażenia kotletów ![]() Timii, ja pracuję do 15, więc 15.40 jestem w domu. Wracam pieszo bo przy okazji zaliczam szybki spacer ![]() Inna sprawa, że u nas pod biurowcem nie ma gdzie zaparkować, a najbliżej mogłabym w centrum handlowym, do którego muszę dojść jakieś 7 minut. A do tego rano odśniezyć samochód, dojechać, zaparkować, dojśc do pracy. To tyle samo mi schodzi co pieszo ![]() A karmienie Macia. Rano cyc koło 7 (ew. jak się budzi wcześniej to też dostaje), ale o 7 zawsze. Przed 9 kasza 12 obiad - zupa 15 obiad - drugie danie ok. 16.30 cyc później podczas naszego obiadu jakiś chleb zjada albo owoce, czasami trochę cyca cyc do snu
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4284 |
Rozeznanie
|
a ja z pytaniem z innej beczki... Kupowała któraś z Was karnisze na allegro?
![]() Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2013-02-22 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Zadomowienie
|
Ja kupowałam przez allegro z tych samych powodów co Twoi rodzice. Przycinane nawet były bo rozmiar niestandardowy. Obyło się bez bólu i na prawdę szybko.
#4286 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Zadomowienie
|
Kupowałam u tego: studio-dekor-pl.
Byliśmy zadowoleni ![]()
#4288 |
Raczkowanie
|
Witam po długiej przerwie
![]() Nie było mnie, ponieważ przechodziłam przez ostatnie miesiące wyjątkowo ciężki czas, ale teraz już powoli widać światełko w tunelu. Leon zwany malutkiem ![]() Młody zasuwa już po całym domu, zaczyna też uparcie wstawać i ma na koncie kilka siniaków, także nie można go z oka spuścić. Odezwę się jeszcze wieczorem, bo piszę teraz z telefonu. Pozdrawiamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() rany, to moje dziecię to je 2 razy więcej niż Macio :/ My nie podajemy jeszcze drugiego dania, ale w miejsce waszej zupy dostaje pierś. Potem obiad, podwieczorek, przed kąpielą kaszka glutenowa i cyc. Porcje dajemy różne, tyle ile chce. Jeśli nie chce, nie wmuszam. A czasem zjadłby wiecej niż mu proponuję. Przez moment zastanawiałam się, czy nie przekarmiam gościa, ale nie.. on jak nie jest głodny to nie je. No i mój szybki BOBill cyca je króciutko. Z tego co pisałaś kiedyś, Macio chyba je dość długo i intensywnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś
![]() Teraz cyc trwa dość krótko, jakieś 4-5 minut, ale gość połyka konkretnie ![]() Nie wydaje mi się, żeby jadł dużo. Porcje nie są wielkie. Zupy je ok. 120-150 g. Drugie danie to np. dzisiaj 3 pyzy wielkości orzecha włoskiego, ze 2 łyzki marchewki z groszkiem... niedużo ![]() Kaszy na śniadanie zjada teraz 2 kopiate łyżki Bobovity, do tego woda... nie wiem ile tego jest łącznie, ale odmówił jedzenia kaszek, które mu gotowałam a jeść coś musi przecież ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.