izotek - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-28, 08:06   #4351
withi_as
Zakorzenienie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Błagam, nie strasz
Inna sprawa, że szczegółowych badań hormonalnych też nie miałam robionych. Strasznie się boję,że kiedy nastanie dzień,że skończę kurację problem zacznie się od początku.
Tak jak mówię - przy następnej okazji zrób badania hormonów. Tak naprawdę obojętne jest czy zrobi się je przed kuracją, czy w trakcie - jak masz jakieś wahania to wyjdą w każdej tej sytuacji, o ile się nie mylę (jak coś to poprawcie) izotek nie wpływa na hormony płciowe.

Wiem że ciągniesz tą kurację na małych dawkach, dlatego napisałam dużo aaaaaa w środku słowa bardzo. Nie pamiętam jak dokładnie wygląda ta Twoja kuracja, ale jak wydaje Ci się że mogłabyś brać już większe dawki, a lekarz się na to nie zgadza - skonsultuj to z innym dermatologiem. Prowadzenie dwuletniej kuracji izotretynoniną według wielu lekarzy jest totalnie bez sensu, dlatego o tym napisałam, zresztą sama tą wiedzę posiadasz
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 08:16   #4352
lisnov
Zakorzenienie

A mogłbyście napisać jakie te hormony? Ale takie na pewno i jedną wersję proszę
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 08:18   #4353
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Myślę że testo, progesteron i LH, FSH. Ja do tego badam jeszcze TSH, ft3 i ft4, ale to ze względu na tarczycę.

Jak coś to proszę o poprawkę, ale wydaje mi się że te powyższe cztery w zupełności wystarczą i dadzą odpowiedź, czy trądzik jest hormonalny czy nie
Stary 2015-05-28, 08:18   #4354
anitkamyyy
Raczkowanie

[QUOTE=withi_as;51557336]Tak jak mówię - przy następnej okazji zrób badania hormonów. Tak naprawdę obojętne jest czy zrobi się je przed kuracją, czy w trakcie - jak masz jakieś wahania to wyjdą w każdej tej sytuacji, o ile się nie mylę (jak coś to poprawcie) izotek nie wpływa na hormony płciowe.

Izotek nie ma wpływu na hormony ogólnikowo napisałam żeby zrobić badania przed rozpoczęciem kuracji, bo w takiej kolejności to się powinno odbyć.
anitkamyyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 08:25   #4355
lisnov
Zakorzenienie

A cykl? Jakoś trzeba robić w określonym czasie? Przed, po okresie?
Stary 2015-05-28, 08:30   #4356
anitkamyyy
Raczkowanie

Cytat:

Zaczerpnięte z portalu abczdrowie:
" Badania laboratoryjne obejmują: DHEAS, testosteron całkowity i wolny oraz stosunek LH/FSH. Należy pamiętać, że przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych może zaburzyć właściwą interpretację pomiaru. Preparaty należy odstawić około 4.–6. tygodnia przed badaniem."
anitkamyyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 10:26   #4357
moniazawadzka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Błagam, nie strasz
Inna sprawa, że szczegółowych badań hormonalnych też nie miałam robionych. Strasznie się boję,że kiedy nastanie dzień,że skończę kurację problem zacznie się od początku.
Ja przeszłam kuracje izotekiem około 3 lat temu, to była moja ostatnia deska ratunku. Kazdy to potwierdzi ze izotek bardzo obciaza organizm, ale nie demonizujmy i nie straszmy. Ja trafilam na fajnego lekarza, który zlecił mi wczesniej badania, czeste wizyty kontrolne itd. Skutki uboczne były standardowe, jak u wiekszosci, ale komfort psychiczny ze znika mi to paskudztwo z twarzy nie da sie z niczym porównac Teraz mineło 3 lata a moja skóra naprawde jest ładna, jnaszczescie nie ma wielu blizn, tylko znostały porozszezane pory

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 10:30   #4358
Asiaaa95
Raczkowanie

Cześć, dawno mnie tu nie było, a to ze względu maturalnej "gorączki" Za półtora miesiąca i ja kończę kurację (dokładnie 17 lipca). Przypomnę, że przyjmę około 175 mg/kg m.c. ;-) i słuchajcie, przełom - wypieprzyłam (za przeproszeniem) korund ostatecznie do śmieci jakiś miesiąc temu, nie dlatego, że znowu zrobiłam sobie jakąś krzywdę czy coś, po prostu nie chcialam zeby mnie kusiło ;-) Od tej pory nic nie kombinuje i jest dobrze, a te blizny, które (myślałam że) się wyostrzyly wróciły względnie do normy także jestem zadowolona. Nic nie zapycham, nic nie scieram i tak jest dla mnie najlepiej. Kurcze, dziwnie będzie jednak bez tego Aknenorminu... Mycie włosów raz w tygodniu, zero blyszczenia twarzy cały dzień... Ach, będzie mi tego brakowało, nie powiem, że nie! ;-)
Asiaaa95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 10:30   #4359
mona0015
Raczkowanie

W załączniku skan mojego skierowania na badania które robiłam przed i w trakcie leczenia.
Nie straszcie ludzi aż tak skutkami ubocznymi bo to kwestia indywidualna. Skutki które będą występować na 100% to suchość skóry. spojówek, ust, i może pojawić się krew przy dmuchaniu nosa (żaden wodospad, małe kropki), łamiące (nie wypadające - mylimy pojęcia) włosy, i ja miałam częściej katar. Tyle. Nie bolały mnie mięśnie, wątroba nie dokuczała. Skórę po prostu trzeba smarować rano i wieczorem - mówię tu o buzi a usta nawilżać non stop. Nie używajcie byle jakich kremów do twarzy bo to też ma znaczenie. Buzie trzeba myć nawilżającym mydłem/balsamem (ja akurat używałam Ziaja Med).
Skończyłam kurację 2 dni temu Zaczęłam 22 października zeszłego roku, brałam 40mg dziennie. Niestety pominęłam parę dawek ale i tak pomijając pare dni dawki uzyskałam wynik ponad 130 mg także ponad minimum. Jeżeli nie pomagają wam różne maści to polecam to leczenie. Ja brałam już wszystko - tetracykline, różne żele i maści typu Epiduo, Cleandaclin, Isotrexin itp (za dużo wymieniać) a z trądzikiem walczę już 4 lata. Nie żałuję tej kuracji bo widzę poprawę, jaką mam twarz, że blizny się także rozjaśniły, polecam ! Tylko trafić musicie na dobrego dermatologa. JA problemów z hormonami nie miałam, miałam badania u ginekologa bo proszki antykoncepcyjne brałam długo przed kuracją, przed przepisaniem Izoteku miałam robione te badania co w załączniku.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0471.jpg (57,8 KB, 12 załadowań)
mona0015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 10:55   #4360
lisnov
Zakorzenienie

Ok, to ja zobaczę. Ale i tak spytam lekarki bo niedługo mam wizytę. A póki co:
Dziękuję Ci Izoteku za:
1) brak potrzeby codziennego mycia włosów
2) nieświecenie się twarzy
3) za to, że nauczyłam się mieć posmarowane usta (przedtem wytrzymywałam z pomadką maks minutę) i przy okazji za znalezienie fajnych pomadek
4) za to, że zmusiłeś mnie do nawilżania twarzy i że znalazłam idealny krem dla mnie (dłuugo nie mogłam nic znaleźć)
5) za zmuszenie mnie do zmiany nawyków żywieniowych (duzy cholesterol)

Chyba koniec, jak mi się przypomni to dopiszę
Stary 2015-05-28, 14:47   #4361
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
5) za zmuszenie mnie do zmiany nawyków żywieniowych (duzy cholesterol)
Odżywiam się okropnie, a wyniki mam dobre i kurde żadna siła mnie nie zmusi do zmiany nawyków żywieniowych.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 15:53   #4362
Margoza
Raczkowanie

A wracając jeszcze do tematu tych hormonów...jeżeli faktycznie po badaniach okażę się, ze tu są jakiś odchylenia i prawdopodobnie jest to trądzik hormonalny to myślicie, że należy przerwać kurację Izo?

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Odżywiam się okropnie, a wyniki mam dobre i kurde żadna siła mnie nie zmusi do zmiany nawyków żywieniowych.
Ja mam to szczęście, że nawyków żywieniowych zmieniać nie musiałam, ale dziękuję Izotkowi za umiar w imprezowaniu i alkoholizowaniu się
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 16:33   #4363
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Oczywiście że nie, dlatego już kiedyś pisałam, że najlepiej zrobić sobie na własną rękę hormony, może i nie jest to groszowa sprawa jak wskaźniki wątrobowe, ale co to jest to 100zł + pewność, w porównaniu do dużo droższej kuracji + niepewność?
Nawet teraz, jak jesteś w trakcie, to przy następnych badaniach wykup sobie po prostu testosteron, stosunek LH/FSH, progesteron i będziesz wiedziała.

Zapytałam kiedyś mojego endokrynologa o jego zdanie na temat trądziku a hormonów płciowych. Powiedział, że w przypadku słabego, bądź średnio nasilonego trądziku, bardzo rzadko problem ten jest związany z hormonami płciowymi. Jeżeli są już jakieś wahania w hormonach, zwłaszcza chodzi o testosteron, to zmiany na skórze są bardzo duże i każdy lekarz (dermatolog) jak zobaczy takiego pacjenta, powinien mieć już w głowie zapaloną lampkę, że mogą to być zmiany powstałe w wyniku zaburzeń hormonalnych. No ale co lekarz to opinia, to tak w ramach ciekawostki
Myslisz,że dawka 20mg tez jest za mała?Bo moja dermatolog nie chce mi zwiekszyć ze względu na bóle stawów i w ostateczności moja kuracja potrwa do końca sierpnia,czyli rok.
Podczas wizyty mówiła mi,że nie mam znaczenia jak długo bierze się lek.Musi byc tylko wybrana odpowiednia dawka.
Iwona75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-28, 16:58   #4364
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iwona75 Pokaż wiadomość
Myslisz,że dawka 20mg tez jest za mała?Bo moja dermatolog nie chce mi zwiekszyć ze względu na bóle stawów i w ostateczności moja kuracja potrwa do końca sierpnia,czyli rok.
Podczas wizyty mówiła mi,że nie mam znaczenia jak długo bierze się lek.Musi byc tylko wybrana odpowiednia dawka.
No i tak to właśnie jest każdy lekarz co innego gada...mi na pierwszej wizycie lekarz powiedział, że leku nie powinno się brać dłużej niż 6 max. 7 miesięcy i w tym czasie należy wybrać te 120-140 mg na kg masy ciała, wtedy ta kuracja ma największe szanse powodzenia, ale wiadomo, że to jest scenariusz dla osób, które omijają uciążliwe skutki uboczne. Ja zaczynałam od dawki 20 mg, teraz jestem na 40 mg, a za jakieś 2 tyg. co 3 dzień będę brała 60 mg. Wydaję mi się, że ważne jest też dobre dawkowanie pod tym względem żeby nie skakać z dawki na dawkę tylko stopniowo zwiększać. Ja niby teraz jestem na 40 mg, ale co 3 dzień cały czas biorę 20 mg. Co 3 dni schodzę z dawki i jest ok.
Stary 2015-05-28, 17:07   #4365
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mogę Ci powiedzieć czy za mała, czy za duża, bo lekarzem nie jestem. Roczna kuracja wydaje mi się, że nie jest niczym dziwnym, bardziej mówiłam o sytuacjach, kiedy kuracja ciągnie się np prawie dwa lata, a podobno i takie są. (przykładowo osoba ważąca np ponad 80kg, biorąca 10-20mg/doba)

Pamiętam że gdzieś wyczytałam/usłyszałam o tym, że kobiety dermy gorzej leczą od facetów, bo podchodzą do sprawy bardzo zachowawczo, dają małe dawki, boją się skutków ubocznych. Facet jak przypakuje to od razu z grubej rury dużą dawkę, o ile to oczywiście możliwe, a kuracja trwa jak najkrócej. Już nie pamiętam skąd to wiem, trochę miesięcy minęło, ale zapadło mi to w głowę i generalnie, wydaje mi się że coś w tym może być

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Napisane przez mona0015 Pokaż wiadomość
W załączniku skan mojego skierowania na badania które robiłam przed i w trakcie leczenia.
Nie straszcie ludzi aż tak skutkami ubocznymi bo to kwestia indywidualna. Skutki które będą występować na 100% to suchość skóry. spojówek, ust, i może pojawić się krew przy dmuchaniu nosa (żaden wodospad, małe kropki), łamiące (nie wypadające - mylimy pojęcia) włosy, i ja miałam częściej katar. Tyle. Nie bolały mnie mięśnie, wątroba nie dokuczała. Skórę po prostu trzeba smarować rano i wieczorem - mówię tu o buzi a usta nawilżać non stop. Nie używajcie byle jakich kremów do twarzy bo to też ma znaczenie. Buzie trzeba myć nawilżającym mydłem/balsamem (ja akurat używałam Ziaja Med).
Skończyłam kurację 2 dni temu Zaczęłam 22 października zeszłego roku, brałam 40mg dziennie. Niestety pominęłam parę dawek ale i tak pomijając pare dni dawki uzyskałam wynik ponad 130 mg także ponad minimum. Jeżeli nie pomagają wam różne maści to polecam to leczenie. Ja brałam już wszystko - tetracykline, różne żele i maści typu Epiduo, Cleandaclin, Isotrexin itp (za dużo wymieniać) a z trądzikiem walczę już 4 lata. Nie żałuję tej kuracji bo widzę poprawę, jaką mam twarz, że blizny się także rozjaśniły, polecam ! Tylko trafić musicie na dobrego dermatologa. JA problemów z hormonami nie miałam, miałam badania u ginekologa bo proszki antykoncepcyjne brałam długo przed kuracją, przed przepisaniem Izoteku miałam robione te badania co w załączniku.

Trochę jakbym o sobie czytała

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-28, 17:19   #4366
Margoza
Raczkowanie

[QUOTE=withi_as;51564585]Nie mogę Ci powiedzieć czy za mała, czy za duża, bo lekarzem nie jestem. Roczna kuracja wydaje mi się, że nie jest niczym dziwnym, bardziej mówiłam o sytuacjach, kiedy kuracja ciągnie się np prawie dwa lata, a podobno i takie są. (przykładowo osoba ważąca np ponad 80kg, biorąca 10-20mg/doba)

Pamiętam że gdzieś wyczytałam/usłyszałam o tym, że kobiety dermy gorzej leczą od facetów, bo podchodzą do sprawy bardzo zachowawczo, dają małe dawki, boją się skutków ubocznych. Facet jak przypakuje to od razu z grubej rury dużą dawkę, o ile to oczywiście możliwe, a kuracja trwa jak najkrócej. Już nie pamiętam skąd to wiem, trochę miesięcy minęło, ale zapadło mi to w głowę i generalnie, wydaje mi się że coś w tym może być

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Wiadomo, że to nie zasada, ale ogólnie uważam, że lekarze-faceci jakoś tak się nie pierdzielą jak kobitki Konkret przede wszystkim Dlatego jeżeli już muszę wolę się leczyć u panów.
Stary 2015-05-29, 00:04   #4367
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
(...)
Wiadomo, że to nie zasada, ale ogólnie uważam, że lekarze-faceci jakoś tak się nie pierdzielą jak kobitki Konkret przede wszystkim Dlatego jeżeli już muszę wolę się leczyć u panów.
U mnie akurat odwrotnie bo leczyłam się bardzo długo u dermatologa faceta i wciąż wracał do antybiotyków, za które w tej chwili bym go wyśmiała. Kobieta zabrała się do sprawy konkretniej i gdybym od razu do niej trafiła miałabym teraz po kuracji śliczną cerę, a nie twarz z przebarwieniami po próbach wcześniejszych lekarzy tak więc reguł tutaj jak i w innych dziedzinach brak.

Co do podłoża hormonalnego to kiedyś wyczytałam, ze podłoże hormonalne charakteryzuje się wypryskami w okolicy brody/ust, a reszta twarzy wygląda ok. Jest faktycznie coś takiego?
Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. Gdyby trądzik miał podłoże hormonalne to chyba raczej Izo by go nie ruszył ponieważ nie działa na hormony Niemniej myślę, że racją jest, że najlepiej byłoby wykluczyć problem hormonalny już na wstępie kuracji, niestety nie jest to zbyt popularne podejście, samemu trzeba się wszystkiego dowiedzieć i o wszystko zadbać

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-05-29 o 00:06
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-29, 00:25   #4368
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
U mnie akurat odwrotnie bo leczyłam się bardzo długo u dermatologa faceta i wciąż wracał do antybiotyków, za które w tej chwili bym go wyśmiała. Kobieta zabrała się do sprawy konkretniej i gdybym od razu do niej trafiła miałabym teraz po kuracji śliczną cerę, a nie twarz z przebarwieniami po próbach wcześniejszych lekarzy tak więc reguł tutaj jak i w innych dziedzinach brak.

Co do podłoża hormonalnego to kiedyś wyczytałam, ze podłoże hormonalne charakteryzuje się wypryskami w okolicy brody/ust, a reszta twarzy wygląda ok. Jest faktycznie coś takiego?
Poza tym jest jeszcze jedna sprawa. Gdyby trądzik miał podłoże hormonalne to chyba raczej Izo by go nie ruszył ponieważ nie działa na hormony Niemniej myślę, że racją jest, że najlepiej byłoby wykluczyć problem hormonalny już na wstępie kuracji, niestety nie jest to zbyt popularne podejście, samemu trzeba się wszystkiego dowiedzieć i o wszystko zadbać
Izo pomoglby nawet na tradzik hormonalny bo bardzo zmniejsza rozmiar gruczolow łojowych, a co za tym idzie ilosc loju, ktory jest produkowany, no i hamuje zatykanie porów itp. Problemem jest to, ze po odstawieniu izo problem moze wrocic.
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-29, 00:50   #4369
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Izo pomoglby nawet na tradzik hormonalny bo bardzo zmniejsza rozmiar gruczolow łojowych, a co za tym idzie ilosc loju, ktory jest produkowany, no i hamuje zatykanie porów itp. Problemem jest to, ze po odstawieniu izo problem moze wrocic.
No tak, tez fakt. Tylko czy pomógłby poprzez redukcję tych gruczołów łojowych całkowicie? To znaczy tymczasowo całkowicie.

Jeszcze nad jednym dumam. W przyszłym tygodniu ma być upał i trzeba będzie odsłonić trochę ciała aby się nie ugotować. Myślę o balsamie brązującym, a one nieco wysuszają Macie jakieś plany w związku z wiosenną bladością?
Stary 2015-05-29, 07:04   #4370
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Też o tym czytałam wielokrotnie, ale mój przykład pokazuje że niekoniecznie tak musi być - wypryski miałam tylko na brodzie, generalnie moja broda wyglądała jak pole bitwy, mam jeszcze zdjęcia i jak teraz na to patrzę to mam łzy w oczach ... Natomiast hormonalnie wszystko jest ok. Policzki, nos, czoła - wszystko miałam zawsze ładne, nic mi nie wyskakiwało. Tylko ta nieszczęsna broda ...
Stary 2015-05-29, 11:06   #4371
lisnov
Zakorzenienie

Miałyście/macie jakieś reakcje alergiczne?

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Nie chodzi mi o reakcje alregiczne na izo - bo to oznacza, że trzeba przerwać kurację. Chodzi mi o spowodowanie przez izo reakcji alergicznych np. na pyłki roślin.
Stary 2015-05-29, 11:22   #4372
meowww
Raczkowanie

Cytat:
No tak, tez fakt. Tylko czy pomógłby poprzez redukcję tych gruczołów łojowych całkowicie? To znaczy tymczasowo całkowicie.

Jeszcze nad jednym dumam. W przyszłym tygodniu ma być upał i trzeba będzie odsłonić trochę ciała aby się nie ugotować. Myślę o balsamie brązującym, a one nieco wysuszają Macie jakieś plany w związku z wiosenną bladością?
Nie wiem, ale z tego co czytalam, to w wiekszosci przypadkow izo redukuje ilosc gruczolow lojowych/zmniejsza je na stale i wtedy tradzik juz nie wraca. Ale w przypadku gdy ktos ma tradzik hormonalny to nie mam pojecia jak to wszystko dziala, ale mysle, ze mimo wszystko, nawet jak tradzik powroci, to czesto moze byc znacznie mniejszy.

U mnie i tak nie ma zbytnio slonca Z natury jestem bardzo blada, ale jakos mi to pasuje *vamp* haha.

Moze sprobuj Garnier Summer Body Sun Kissed? Kiedys go uzywalam, ma wlasciwosci nawilzajace wiec nie powinien bardzo wysuszac.
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-29, 17:28   #4373
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

Nie chodzi mi o reakcje alregiczne na izo - bo to oznacza, że trzeba przerwać kurację. Chodzi mi o spowodowanie przez izo reakcji alergicznych np. na pyłki roślin.
Ja mam wysypke po wewnetrznej stronie rąk i katar sienny .Na pewno zawdzieczam to izo.
Stary 2015-05-29, 19:30   #4374
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam wysypke po wewnetrznej stronie rąk i katar sienny .Na pewno zawdzieczam to izo.
Właśnie ja mam katar sienny... i też zrzuciłam winę na izo, bo ja alergii nie mam. Coś na to Ci lekarz poradził?
Stary 2015-05-29, 19:45   #4375
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:

Rozswietlacze i nablyszczacze. Tylko, ze ja mam bardzo, bardzo zolty odcien skory, wiec u mnie moja trupia bladosc w sloncu nie wyglada zle, gdy naloze nablyszczacz. Z rozowym odcieniem skory juz szalu nie bedzie.
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-29, 20:15   #4376
Iwona75
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie ja mam katar sienny... i też zrzuciłam winę na izo, bo ja alergii nie mam. Coś na to Ci lekarz poradził?
Nic nie poradził,bo nie mówiłam mu o tym.Nie jest to dla mnie bardzo uciązliwe.Najbardziej dokuczaja mi bóle stawów i tym sie martwię.
Stary 2015-05-29, 20:39   #4377
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Nic nie poradził,bo nie mówiłam mu o tym.Nie jest to dla mnie bardzo uciązliwe.Najbardziej dokuczaja mi bóle stawów i tym sie martwię.
A my nie możemy brać jakiego 4flexu np? Bo ja tez mam kłopoty ze stawami (poza izo) i zawsze bralam takie suplementy na stawy. Zawsze coś. 4flex akurat drogi ale są też inne np collaflex
Stary 2015-05-30, 01:08   #4378
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Nic nie zauważyłam

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Nie wiem, ale z tego co czytalam, to w wiekszosci przypadkow izo redukuje ilosc gruczolow lojowych/zmniejsza je na stale i wtedy tradzik juz nie wraca. Ale w przypadku gdy ktos ma tradzik hormonalny to nie mam pojecia jak to wszystko dziala, ale mysle, ze mimo wszystko, nawet jak tradzik powroci, to czesto moze byc znacznie mniejszy.

U mnie i tak nie ma zbytnio slonca Z natury jestem bardzo blada, ale jakos mi to pasuje *vamp* haha.

Moze sprobuj Garnier Summer Body Sun Kissed? Kiedys go uzywalam, ma wlasciwosci nawilzajace wiec nie powinien bardzo wysuszac.
To logiczne, pewnie dzięki tym gruczołom, które przestają już być takie aktywne.
Właśnie niby każdy ma, ale później w praniu nieco inaczej to wygląda i skóra zawsze nieco bardziej sucha była. Ale dzięki za pomysł ja mam swojego faworyta w ofercie Dove, może i tym razem się sprawdzi.
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;51578842]Rozswietlacze i nablyszczacze. Tylko, ze ja mam bardzo, bardzo zolty odcien skory, wiec u mnie moja trupia bladosc w sloncu nie wyglada zle, gdy naloze nablyszczacz. Z rozowym odcieniem skory juz szalu nie bedzie.[/QUOTE]

Ja także nigdy nie jestem trupio blada, raczej śniady odcień skóry, ale zawsze podkreślałam kolor na początku lata i obecnie czuję się jednak blado. Poza tym ciemniejsza skóra optycznie wyszczupla sylwetkę
Stary 2015-05-30, 07:27   #4379
kalinolistek
Zakorzenienie

Od czasu kiedy biore te leki, to opalam sie w zawrotnym tempie (niestety nie moge sie ukryc przed sloncem, mam praktyki) i od razu na brazowo. Mam filtr, balsam i poki co skora ma sie dobrze.
Za to na twarzy raz lepiej, raz gorzej.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-30, 17:31   #4380
lisnov
Zakorzenienie

Z jakich miast piszecie?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości