Aborcja - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-29, 12:56   #4351
MalarskiSen
BAN stały

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A na przykład choroby psychicznej. A na przykład depresji poporodowej. Każdy przypadek jest inny, nie wrzucałabym wszystkich do jednego wora po prostu.
Wiesz podejrzewam, że pierdyliard kobiet miało szok poporodowy - który ma się jeszcze w szpitalu i depresję poporodową i jakoś sobie radziły, mówiły wprost o tym jak się czuły np. Znam kobitke, która miesiąc nie brała dziecka na ręce bo nie była pewna czy nie zrobi mu krzywdy i miała pomoc + pracę z psychologiem.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

BTW jak chory psychicznie zabije i kończy na oddziale zamkniętym ever to nikt nie lamentuje nad jego krzywdą choć może są leki, które pomogłyby żyć normalnie . Nie wspominając, że częściej się słyszy o mordowaniu dzieci w wieku 2-6 lat.
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 12:58   #4352
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalarskiSen Pokaż wiadomość
Ja osobiście też ale w 16 tygodniu płód czuje ból, rozerwanie żywcem... Rozumiem problem sumienia lekarza.
płód zaczyna czuć ból fizyczny w 24 tygodniu ciąży. wcześniej układ nerwowy nie jest wystarczająco rozwinięty.

do tego aborcje chirurgiczne też są wspierane farmakologią. najpierw podaje się leki, które powodują obumarcie płodu, następnie wywołuje się poród, a ew. resztki usuwa chirurgicznie. jest to po prostu wywołane poronienie.

Cytat:
A czego? Jest okno życia sorry ale nie każ szukać mi w sobie empatii dla kogoś kto zamordował dziecko, dla mnie to gnida, której miejsce jest w zamknięciu.
jako osoba znająca cierpienie podczas depresji, jesteś bardzo zero-jedynkowa w ciągłym ocenianiu innych.

Cytat:
A dla mnie nie jest to kuriozalne tylko zmusza do odpowiedzialności zamiast aborcji lala w końcu zainteresuje się tematem zabezpieczeń, zapłodnienia itp. Same po wątkach tutaj widzicie jak wąska jest ta wiedza i takim osobą to nie przeszkadza.
Jak będzie miała spędzić całe życie w psychiatryku albo więzieniu to może zmieni zdanie, serio nie widzę problemu w sterylizacji lepsze to niż enta aborcja, która skończy czy się nowotworem. Edit: albo innymi powikłaniami.
to jest jej ciało i niech sobie przeprowadza tych aborcji, ile chce. dlaczego chcesz jej tego zabraniać?
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 13:04   #4353
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz podejrzewam, że pierdyliard kobiet miało szok poporodowy - który ma się jeszcze w szpitalu i depresję poporodową i jakoś sobie radziły, mówiły wprost o tym jak się czuły np. Znam kobitke, która miesiąc nie brała dziecka na ręce bo nie była pewna czy nie zrobi mu krzywdy i miała pomoc + pracę z psychologiem.

---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

BTW jak chory psychicznie zabije i kończy na oddziale zamkniętym ever to nikt nie lamentuje nad jego krzywdą choć może są leki, które pomogłyby żyć normalnie . Nie wspominając, że częściej się słyszy o mordowaniu dzieci w wieku 2-6 lat.
Niech zgodne, duże miasto, w miarę zamożna rodzina, wspierający partner, rodzice?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 13:06   #4354
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
płód zaczyna czuć ból fizyczny w 24 tygodniu ciąży. wcześniej układ nerwowy nie jest wystarczająco rozwinięty.

do tego aborcje chirurgiczne też są wspierane farmakologią. najpierw podaje się leki, które powodują obumarcie płodu, następnie wywołuje się poród, a ew. resztki usuwa chirurgicznie. jest to po prostu wywołane poronienie.

jako osoba znająca cierpienie podczas depresji, jesteś bardzo zero-jedynkowa w ciągłym ocenianiu innych.

to jest jej ciało i niech sobie przeprowadza tych aborcji, ile chce. dlaczego chcesz jej tego zabraniać?
Jestem wrażliwa na krzywdę dzieci.

Bo płód to nie chusteczka higieniczna którą po zużyciu wyrzuca się do śmieci i przepraszam ale nie będę popierać takich rzeczy bo komuś się czegoś nie chciało.
A ciało niczyje mnie nie obchodzi, obchodzi mnie rozwaga i szacunek dla życia.
Stary 2016-01-29, 13:12   #4355
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Czasem nie ma komu powiedzieć. Czasem się słyszy "przesadzasz". Nie każda ma pomoc. Serio, nie generalizuj.
Stary 2016-01-29, 13:22   #4356
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Czasem nie ma komu powiedzieć. Czasem się słyszy "przesadzasz". Nie każda ma pomoc. Serio, nie generalizuj.
No ja mam problemy psychiczne jak kogoś zabiję z ich powodu to pomyślisz Elve o mnie tak łaskawie?
Stary 2016-01-29, 13:24   #4357
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem wrażliwa na krzywdę dzieci.

Bo płód to nie chusteczka higieniczna którą po zużyciu wyrzuca się do śmieci i przepraszam ale nie będę popierać takich rzeczy bo komuś się czegoś nie chciało.
A ciało niczyje mnie nie obchodzi, obchodzi mnie rozwaga i szacunek dla życia.
nie, nie jest to wyraz wrażliwości na krzywdę dzieci. bo abortuje się (mówimy tu o granicznym 24 tygodniu ciąży) płód albo zarodek, nie dziecko. płód nie jest chusteczką, ale nie jest też człowiekiem.

rozwaga i szacunek dla życia to także szacunek do już żyjących ludzi.

Cytat:
ale ona sama tak mówi, że były kobiety, które miały depresję poporodową 'i jakoś dały radę'.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-29, 13:27   #4358
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No ja mam problemy psychiczne jak kogoś zabiję z ich powodu to pomyślisz Elve o mnie tak łaskawie?
A dlaczego nie? Przecież nawet prawo patrzy na chorych psychicznie zbrodniarzy łaskawszym okiem. Jeśli są podstawy do tego, żeby stwierdzić że dana osoba nie była poczytalna, to powinno się je uszanować.

Po prostu są różne przypadki i stawianie znaku równości między wygodnictwem a na przykład depresją poporodową, jest według mnie błędem.
Stary 2016-01-29, 13:28   #4359
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
nie, nie jest to wyraz wrażliwości na krzywdę dzieci. bo abortuje się (mówimy tu o granicznym 24 tygodniu ciąży) płód albo zarodek, nie dziecko. płód nie jest chusteczką, ale nie jest też człowiekiem.

rozwaga i szacunek dla życia to także szacunek do już żyjących ludzi.

ale ona sama tak mówi, że były kobiety, które miały depresję poporodową 'i jakoś dały radę'.
Ale ja mówię o zabiciu narodzonego dziecka.

Tak dały bo jak z każdym problemem psychicznym można zwrócić się po pomoc lub leki a najwyżej odstawić dziecko od piersi.
Stary 2016-01-29, 13:30   #4360
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No. Bo miały wsparcie.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Tak dały bo jak z każdym problemem psychicznym można zwrócić się po pomoc lub leki a najwyżej odstawić dziecko od piersi.
I też się spotkać z ostracyzmem, bo jak tak można, to wygodnictwo na pewno, przecież sąsiadka kuzynki dała radę bez leków i karmiła dziecko dwa lata
Stary 2016-01-29, 13:33   #4361
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
No. Bo miały wsparcie.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

I też się spotkać z ostracyzmem, bo jak tak można, to wygodnictwo na pewno, przecież sąsiadka kuzynki dała radę bez leków i karmiła dziecko dwa lata
No kurde ale serio kogoś obchodzi co kto mówi w takim temacie? Bez jaj to moje dziecko i ja decyduję czy jest na piersi czy mleku a co robi koleżanka, kuzynki, sąsiadki to nie mój interes. Trzeba ratować siebie i dziecko i mieć w dopue zdanie innych.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-29, 13:38   #4362
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No kurde ale serio kogoś obchodzi co kto mówi w takim temacie?
Jak masz jeden wielki rozpiernicz hormonalny w organizmie, w tym w głowie, to Cię obchodzi WSZYSTKO. I średnio racjonalnie działasz. I większość wewnętrznych ustaleń przedciążowych możesz powiesić na drążku na papier toaletowy.
A jak jeszcze dochodzi do tego wykończenie fizyczne, to już w ogóle meksyk.
Stary 2016-01-29, 13:39   #4363
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
No kurde ale serio kogoś obchodzi co kto mówi w takim temacie? Bez jaj to moje dziecko i ja decyduję czy jest na piersi czy mleku a co robi koleżanka, kuzynki, sąsiadki to nie mój interes. Trzeba ratować siebie i dziecko i mieć w dopue zdanie innych.
Przecież ciebie obchodzi. Szastasz swoimi opiniami na prawo i lewo generalizujac aż miło. Dopiero jak to mogłoby być o tobie to wara
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 13:44   #4364
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Jak masz jeden wielki rozpiernicz hormonalny w organizmie, w tym w głowie, to Cię obchodzi WSZYSTKO. I średnio racjonalnie działasz. I większość wewnętrznych ustaleń przedciążowych możesz powiesić na drążku na papier toaletowy.
A jak jeszcze dochodzi do tego wykończenie fizyczne, to już w ogóle meksyk.
Ja wszystko rozumiem ale to już nie lepiej zostawić dziecko bez słowa dziadkom, ojcu dziecka i iść do szpitala psychiatrycznego na jakiś czas? Dać sobie czasu?
Uważam, że takie zachowania powinno się pochwalac a nie mordowanie swoich dzieci.
Stary 2016-01-29, 13:47   #4365
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Ja wszystko rozumiem ale to już nie lepiej zostawić dziecko bez słowa dziadkom, ojcu dziecka i iść do szpitala psychiatrycznego na jakiś czas? Dać sobie czasu?
Uważam, że takie zachowania powinno się pochwalac a nie mordowanie swoich dzieci.
Nie zawsze są dziadkowie, nie zawsze jest ojciec dziecka. Mało tego, na wielu oddziałach położniczych jest problem z odpowiednim traktowaniem pacjentek, w wielu przypadkach świeżo upieczone mamy już na starcie są tłamszone, więc o pomocy nie ma mowy. Bierzesz to pod uwagę?

I nie, nikt tu nie pochwala mordowania dzieci. Po prostu sprzeciwiam się nazywania każdego takiego przypadku wygodnictwem, cebulactwem, bo to po prostu generalizowanie, które świadczy o tym, jak mało wiesz, jak słabo znasz realia.
Stary 2016-01-29, 14:03   #4366
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Nie zawsze są dziadkowie, nie zawsze jest ojciec dziecka. Mało tego, na wielu oddziałach położniczych jest problem z odpowiednim traktowaniem pacjentek, w wielu przypadkach świeżo upieczone mamy już na starcie są tłamszone, więc o pomocy nie ma mowy. Bierzesz to pod uwagę?

I nie, nikt tu nie pochwala mordowania dzieci. Po prostu sprzeciwiam się nazywania każdego takiego przypadku wygodnictwem, cebulactwem, bo to po prostu generalizowanie, które świadczy o tym, jak mało wiesz, jak słabo znasz realia.
Kobiety na porodowkach traktuje się jakby ciąża i poród były w ogóle karą za seks. I to jest osobny temat,matka czy ma lat 15,20,30 czy 40 parę powinna być otoczona opieką i mieć do dyspozycji rozmowę z psychologiem i bezpośredni ,darmowy kontakt do 1 roku od porodu.
Tak samo ciąża a potem niemowlak nie powinien być problemem na studiach, w szkole czy pracy ,chęć posiadania dziecka to normalna, ludzka potrzeba a nie kaprys i abstrakcja więc powinny być ulgi dla kobiet i mężczyzn, którzy posiadają dzieci żeby nikt nie musiał myśleć, że dziecko zniszczy mu życie.

---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Przecież ciebie obchodzi. Szastasz swoimi opiniami na prawo i lewo generalizujac aż miło. Dopiero jak to mogłoby być o tobie to wara
Źle mnie odbierasz.
Stary 2016-01-29, 14:03   #4367
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

W czym zabójstwo 3 latka jest gorsze od zabójstwa 30 latka?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 14:04   #4368
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
W czym zabójstwo 3 latka jest gorsze od zabójstwa 30 latka?
Serio pytasz?
Stary 2016-01-29, 14:05   #4369
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Tak. Dla mnie to taka sama zbrodnia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-29, 14:06   #4370
MalarskiSen
BAN stały

No dla mnie nie bo bezbronność dziecka jest raczej nieporównywalna.
Stary 2016-01-29, 14:08   #4371
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Kobiety na porodowkach traktuje się jakby ciąża i poród były w ogóle karą za seks.
Ano właśnie, w wielu miejscach jeszcze tak jest. A to bardzo obciąża psychicznie, fizycznie zresztą też. Kobieta w ciąży i w połogu powinna być otoczona szczególną opieką, wyrozumiałością, spokojem, dobrą radą, bez oceniania. To czas, kiedy jest się mocno obciążoną z każdej możliwej strony, jeśli się nie ma wsparcia, to jest bardzo ciężko. Czasem nawet wsparcie to za mało, bo to co się dzieje w głowie, jest nie do przeskoczenia. Nie dziwię się, że niektóre nie dają rady.
Stary 2016-01-29, 14:09   #4372
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
No dla mnie nie bo bezbronność dziecka jest raczej nieporównywalna.
Nie rozumiem.
Stary 2016-01-29, 14:09   #4373
MalarskiSen
BAN stały

Może nie, że jedna zbrodnia mniejsza ale zabicie dziecka, które z dorosłym nie ma szans jest zbrodnią szczególnie okrutną.
Stary 2016-01-29, 14:12   #4374
quench
Are you talking to me?!

Dot.: Aborcja

To tylko tak pięknie wygląda. Masz wsparcie po urodzeniu dziecka, pójdziesz na terapię, weźmiesz leki.
Leczę depresję poporodową. Mam kochającego męża, a dwa miesiące po porodzie byłam na dnie dna. Nienawidziłam swojego życia, nienawidziłam swojego dziecka. Nie miałam najmniejszej ochoty na tulenie malutkiej, zachwycanie się. Spałam po dwie godziny na dobę, ciągle ryczałam, marzyłam by któregoś pięknego dnia się nie obudzić. Poszłam do ginekologa na kontrolę po połogu i ten skierował mnie do psychiatry. A wiecie co usłyszałam od swojej matki? Że zwariowałam, że myślę tylko o sobie, przez lenistwo wmawiam sobie chorobę itd. Siostra i matka nazywały mnie wyrodną matką. Fajnie, prawda? Koleżanki twierdziły, że to baby blues i hormony. I że przesadzam. Pomagał mi tylko mąż, na tyle na ile mógł. Ale nie oszukujmy się - jeśli ktoś pracuje zawodowo i nie ma go przez cały dzień, to też Cię za wiele nie wyręczy.
Tyle jeśli chodzi o wsparcie. Więc nie dziwię się matkom w depresji, które nie miały wsparcia i zostawione same sobie, że w końcu zabiły.
W naszym kraju panuje kult "matki polki". Kobieta nie ma prawa być zmęczona, po urodzeniu dziecka tryska optymizmem i energią. Nie ma prawa być wkurzona po kolejnej nieprzespanej nocy(jak można złościć się na swoje dziecko, no jak?!) itd. Pamiętam jak na wizażu w wątku dzieciowym któraś z wizażanek napisała, że jest wkurzona bo dziecko się w nocy obudziło i marudziło, a wcześniej fajnie spało. Zaraz poleciały na nią gromy, że jest wyrodną matką, bo narzeka na dziecko, podczas gdy tyle par nie może mieć dzieci...
Stary 2016-01-29, 14:18   #4375
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Ano właśnie, w wielu miejscach jeszcze tak jest. A to bardzo obciąża psychicznie, fizycznie zresztą też. Kobieta w ciąży i w połogu powinna być otoczona szczególną opieką, wyrozumiałością, spokojem, dobrą radą, bez oceniania. To czas, kiedy jest się mocno obciążoną z każdej możliwej strony, jeśli się nie ma wsparcia, to jest bardzo ciężko. Czasem nawet wsparcie to za mało, bo to co się dzieje w głowie, jest nie do przeskoczenia. Nie dziwię się, że niektóre nie dają rady.
Dlatego trzeba reformować od źródła najpierw wiedza o antykoncepcji, antykoncepcji awaryjnej, zdrowiu i higienie narządów rozrodczych ,potem o edukacji społeczeństwa, że ojciec i matka mają TAKIE SAME obowiązku wobec dziecka, uświadamianie o tym jak poród wpływa na kobietę, jej stan psychiczny i fizyczny, traktowanie pacjentek na oddziałach położniczych i porodowych ,bezpłatna nauka w trakcie ciąży przewijania, mycia dziecka itp. itd i opieka psychologiczna a potem negocjować po co aborcja, kiedy i dlaczego.
Stary 2016-01-29, 14:21   #4376
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Może nie, że jedna zbrodnia mniejsza ale zabicie dziecka, które z dorosłym nie ma szans jest zbrodnią szczególnie okrutną.
facet, lat 30. Ma pracę, żonę, może dzieci. Napadło go 3 gości i zabili. też był bezbronny. Też nie miał szans.
Stary 2016-01-29, 14:22   #4377
MalarskiSen
BAN stały

I tak samo uświadomić kobiety, że aborcja to nie jest zabieg bez konsekwencji zdrowotnych i psychicznych, znam ze swojego otoczenia, że dziewczyna po zabiegu była szczęśliwa i czuła ulgę a po 5 miesiącach chciała odebrać sobie życie bo zjadło ją sumienie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-29, 14:29   #4378
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
W naszym kraju panuje kult "matki polki". Kobieta nie ma prawa być zmęczona, po urodzeniu dziecka tryska optymizmem i energią. Nie ma prawa być wkurzona po kolejnej nieprzespanej nocy(jak można złościć się na swoje dziecko, no jak?!) itd. Pamiętam jak na wizażu w wątku dzieciowym któraś z wizażanek napisała, że jest wkurzona bo dziecko się w nocy obudziło i marudziło, a wcześniej fajnie spało. Zaraz poleciały na nią gromy, że jest wyrodną matką, bo narzeka na dziecko, podczas gdy tyle par nie może mieć dzieci...
Ano właśnie. Matka musi, matka nie ma prawa, matka ma być cyborgiem. Yhy.

Współczuję doświadczeń

Cytat:
Dlatego trzeba reformować od źródła najpierw wiedza o antykoncepcji, antykoncepcji awaryjnej, zdrowiu i higienie narządów rozrodczych ,potem o edukacji społeczeństwa, że ojciec i matka mają TAKIE SAME obowiązku wobec dziecka, uświadamianie o tym jak poród wpływa na kobietę, jej stan psychiczny i fizyczny, traktowanie pacjentek na oddziałach położniczych i porodowych ,bezpłatna nauka w trakcie ciąży przewijania, mycia dziecka itp. itd i opieka psychologiczna a potem negocjować po co aborcja, kiedy i dlaczego.
No widzisz, masz takie fajne postulaty, a potem jak przychodzi co do czego, to się okazuje, że o kant tyłka można to obić, bo sama jesteś wśród tych, którzy oceniają zanim się wgłębią w temat.
Stary 2016-01-29, 14:30   #4379
MalarskiSen
BAN stały

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
To tylko tak pięknie wygląda. Masz wsparcie po urodzeniu dziecka, pójdziesz na terapię, weźmiesz leki.
Leczę depresję poporodową. Mam kochającego męża, a dwa miesiące po porodzie byłam na dnie dna. Nienawidziłam swojego życia, nienawidziłam swojego dziecka. Nie miałam najmniejszej ochoty na tulenie malutkiej, zachwycanie się. Spałam po dwie godziny na dobę, ciągle ryczałam, marzyłam by któregoś pięknego dnia się nie obudzić. Poszłam do ginekologa na kontrolę po połogu i ten skierował mnie do psychiatry. A wiecie co usłyszałam od swojej matki? Że zwariowałam, że myślę tylko o sobie, przez lenistwo wmawiam sobie chorobę itd. Siostra i matka nazywały mnie wyrodną matką. Fajnie, prawda? Koleżanki twierdziły, że to baby blues i hormony. I że przesadzam. Pomagał mi tylko mąż, na tyle na ile mógł. Ale nie oszukujmy się - jeśli ktoś pracuje zawodowo i nie ma go przez cały dzień, to też Cię za wiele nie wyręczy.
Tyle jeśli chodzi o wsparcie. Więc nie dziwię się matkom w depresji, które nie miały wsparcia i zostawione same sobie, że w końcu zabiły.
Bardzo Ci współczuję braku wsparcia a wręcz dołożenia obciążenia psychicznego, matka i siostra powinny pomóc,zebyś się przespała czy w ogóle miała czas spokojnie się umyć i zjeść. Dla mnie jest niepojęte takie traktowanie z wyższością.
Jasne bo kobieta powinna prać, sprzątać, gotować obiad dla męża z dzieckiem na rękach i dziękować, że ją to spotkało ale osobiście uważam, że lepiej wyjść i nie wrócić niż zabić.
Stary 2016-01-29, 14:32   #4380
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Dla mnie jest niepojęte takie traktowanie z wyższością.
A Twoje posty to jakie są?

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości