|
|
#421 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Koty perskie
Hm, a ja się martwiłam,że moje kocisko uznaje tylko suchą karmę... Puszkowym jedzeniem mogłabym go straszyć
Dziewczyny, podajecie swoim kotom specjalne mleko? Mój Juventus kiedy był mały dostawał trochę "prawdziwego" (dopiero później dowiedziałam się,że nie powinien wcale), natomiast na to z Whiskasa reagował wymiotami. |
|
|
|
|
#422 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Mój pers pije tylko wodę, a pół pers pił mleko na początku jak go wzięłam. Pił takie z folii. Teraz pije wodę, a mleko dostaje " od święta"
Z mlekiem lepiej nie przesadzać, bo ma dużo białka, tak samo jak kocia karma. A co za dużo, to niezdrowo
|
|
#423 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Fipronil, substancja czynna zawarta we wszystkich preparatach FRONTLINE®, gromadzi się w gruczołach łojowych skóry i mieszkach włosowych Twojego zwierzęcia, skąd w sposób ciągły uwalnia się na powierzchnię skóry wraz z fizjologicznie wydzielanym łojem." Nic się nie przedostaje do krwiobiegu. ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-10-07 o 09:17 |
|
|
|
|
|
#424 |
|
Raczkowanie
|
"Fipronil, substancja czynna zawarta we wszystkich preparatach FRONTLINE®, gromadzi się w gruczołach łojowych skóry i mieszkach włosowych Twojego zwierzęcia, skąd w sposób ciągły uwalnia się na powierzchnię skóry wraz z fizjologicznie wydzielanym łojem."
Nic się nie przedostaje do krwiobiegu. ![]() ![]() ![]() [/QUOTE]Wszystko czym potraktujesz skóre(chemia) czy to zwierzaka czy człowieka przenika do organizmu i ma wpływ na działanie wielu narządów wewnetrznych, a Ty jak będziesz tak wierzyć we wszystko co napiszą producenci jakichkolwiek preparatów to współczuje Ci bo większość to są bajeczki dla nawiwnych!!!! cytuje wypowiedz autorstwa "arnie" podaje link do strony http://www.grupy.otopr.pl/toksycznos...n,5909372.html W internecie mozna znalezc wyniki badan, ktore pokazaly ze srodki takie jak Advantage firmy Bayer, lub Frontline firmy Merial nie sa do konca bezpieczne dla zwierzat domowych. Z tego co mozna wyczytac na zagranicznych grupach dyskusyjnych imidacloprid dziala jak nikotyna. Substancje czynne w postaci imidaclopridu oraz fipronilu moga wywolac wiele efektow ubocznych takich jak miejscowe podraznienia skory, a nawet podwyzszony poziom cholesterolu oraz zmiany w DNA. Znane sa rowniez przypadki wplywu powyzszych substancji na samopoczucie oraz zachowanie zwierzat. Radze troche więcej poczytać na ten temat a nie ULOTKE TO KAŻDY POTRAFI PRZECZYTAĆ!!!! ![]() A MI NAPRAWDE LEŻY NA SERCU ZDROWIE MOICH ZWIERZĄT!!! ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- "Fipronil, substancja czynna zawarta we wszystkich preparatach FRONTLINE®, gromadzi się w gruczołach łojowych skóry i mieszkach włosowych Twojego zwierzęcia, skąd w sposób ciągły uwalnia się na powierzchnię skóry wraz z fizjologicznie wydzielanym łojem." Nic się nie przedostaje do krwiobiegu. ![]() ![]() ![]() [/QUOTE]winogronku troche się obawiam o Twoją przyszłość, jak to pisałaś na innych wątkach "zaczynasz jako hodowca" ale jesteś niestety naiwniutka i bardzo uboga w wiedze na niektóre tematy więc proszę Cie nie śledz mnie na każdym wątku i nie dyskredytuj moich wypowiedzi na niektóre tematy, bo Ci na to jeszcze DUŻO BRAKUJE, i jesteś przemądrzała że ho ho
Edytowane przez pandzia76 Czas edycji: 2009-10-09 o 00:18 |
|
|
|
|
#425 |
|
Wtajemniczenie
|
Całą wiedzę jaką przekazuję tu na forum nauczyłam się od specjalistów weterynarzy(którzy uczą przyszłych adeptów) jak i behawiorystów oraz sędziów pracy psów. Więc tylko się ośmieszasz
I proszę nie obrażaj mnie publicznie, bo ja nigdy nie wypowiedziałam do twojej osoby tak pogardliwych słów. |
|
|
|
|
#426 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoja wypowiedz do mojej osoby z wątka o yokach cyt. Ale z Ciebie hodoffca nie ma co ![]() sama się prosiłaś o takie potraktowanie, zainteresowanych odsyłam na wątek o yorkach gdzie winogronek pozwoliła się odnieść do mojej wypowiedzi, jak widać nie jesteś zbyt pojętnym uczniem, albo tak jak już wspomniałam ograniczasz się do powtarzania jak papuga to co w ulotach przeczytasz, lub usłyszysz od weta a nie jednemu z nich kompetencji brakuje - o tym to ja się na skórze własnej i swoich zwierząt przekonałam i wielu czerpie wiedze odemnie na temat hodowli |
|
|
|
|
|
#427 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak na powyższym obrazku widzicie Pandzia jest autorytetem samym w sobie
![]() ![]() Nie będę już nic komentowała bo wszystko zostało wyjaśnione, a takie przepychanki zostawię dzieciom w piaskownicy
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny
Zainteresował mnie wątek poniewaz sama posiadam persa rudego.Jest to znajda i myslalam ze koty nie wymagaja tyle opieki co psy a jednak.. Nie ma mnie od rana do 17 w domu wiec jak przychodze musze poswiecic troche czasu na wyprzytulanie mojego kota itd.Czasami chyba mi sie zali ze tak dlugo mnie nie ma bo usiadzie i miauczy miauczy tak smutnie a jak tylko podejde i ja poglaskam to miauczenie zmienia sie w mruczenie.Nie zglebialam sie w caly watek bo nie mam czasu.Moj kot bardzo lubi sucha karme i zawsze ma ja w misce.Od mleka dostaje biegunki dlatego pije tylko wode.Ogolnie je tylko pokarm gotowy typu saszetki czy puszki ale bardzo lubi tez surowe mieso z kurczaka.
|
|
|
#429 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
To i tak bardzo delikatnie protestuje, moja stara persica po tym jak musiałam siedzieć w pracy po 11h bo pracownica się zwolniła bez uprzedzenia a nie zdążyłam znaleść nikogo na jej miejsce qupkała pod dzwiami wejściowymi, naszczęście jak opanowałam sytuacje w pracy problem ustał....ale wyobrażcie sobie mój stres jak otwierałam dzwi wejściowe do środka wiedząc co moge zastać zara za nimi czasem nie w kosystencji całkiem stałej
|
||
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj kotek tez niestety zostaje po 12h sam ale nie codziennie tylko maksymalnie 2 razy w tyg i raz lub dwa razy w tyg w nocy na szczescie nie protestuje (puki co)a wracajac do tych pchelek jak wolno zapytac co Ty pandziu stosujesz na robalki? mania puszkowa opanowana, dzieki Bogu nowy smak acany podszedl i nie jestem terroryzowana o puszke az tak bardzo - swoja droga dzis mialam sytuacje jak z reklamy Whiskasa kotka spala ja w kuchni przesypywalam karme do pudelka obrocilam sie a ona siedziala z ledwo otwartymi oczkami na progu kuchni i mialknela znaczaco troche pojadla i wrocila spac
|
|
|
|
#431 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja tez mam pytanie jeszcze co do mojego persika
Codziennie musze mu praktycznie przemywac oczka i nose, bo taki brud jakby mu sie zbiera, czy to jest normalne?? Czy powinnam sie martwic?Pozatym jak duzo dawac karmy kociakowi ktory ma troche ponad 3 miesiace? Bo moj by ciage jadl, obojetnie ile nasypie :P I czy puszeczka raz na 3 dni bedzie ok?? Tak w ogole to myslalam, ze moj kociak sie troche uspokoi :P Ale on z dnia na dzien coraz bardziej szaleje, ciagle by sie bawil I powoli zaczyna sie sam lasic :P ale bardzo powoli :P Mu w glowie tylko zabawy, a swoja Pania olewa![]() A od kiedy ta karma/pasta na klaczki?? moge juz ja podawac? Czy kociak za maly? Edytowane przez moniaaaaaaa86 Czas edycji: 2009-10-07 o 23:56 |
|
|
|
|
#432 |
|
Rozeznanie
|
Mojemu kocurowi niestety także muszę prawie codziennie "grzebać" przy oczkach, strasznie się wtedy oburza
moniaaaaaaa86-> pocieszę Cię, że mój Juventus ma już prawie 16 miesięcy i nadal szaleje Jednak po kastracji trochę się uspokoił, na szczęście![]() Dziewczyny, czy Wasze persy też są takie niezdarne i nieporadne? Edytowane przez milka894 Czas edycji: 2009-10-08 o 11:46 |
|
|
|
|
#433 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=moniaaaaaaa86;14629 659]Dziewczyny ja tez mam pytanie jeszcze co do mojego persika
Codziennie musze mu praktycznie przemywac oczka i nose, bo taki brud jakby mu sie zbiera, czy to jest normalne?? Czy powinnam sie martwic?To zależy u niktórych persów może występowaćw skutek infekcji, wszystko zależy od tego czy kotek ma zdrowe oczka i czy ta wydzielina jest czysto fizjologiczna Pozatym jak duzo dawac karmy kociakowi ktory ma troche ponad 3 miesiace? Bo moj by ciage jadl, obojetnie ile nasypie :P I czy puszeczka raz na 3 dni bedzie ok?? Ja stosuje karmienie kociąt w okresie wzrostu bez ograniczeń. Tak w ogole to myslalam, ze moj kociak sie troche uspokoi :P Ale on z dnia na dzien coraz bardziej szaleje, ciagle by sie bawil I powoli zaczyna sie sam lasic :P ale bardzo powoli :P Mu w glowie tylko zabawy, a swoja Pania olewa![]() Trzeba troszkę incjatywy z Twojej strony efekt taki może być wynikiem złej socjalizacji z człowiekiem im wcześniej Tym lepiej. Większość kociąt przyzwyczjonych do miziania od początku( u nas 4tyg ) samo się regularnie o to dopomina, ale też w dużej mierze zależy to od charakteru. ---------- Dopisano o 01:42 ---------- Poprzedni post napisano o 01:31 ---------- [QUOTE=milka894;14629940]Mojemu kocurowi niestety także muszę prawie codziennie "grzebać" przy oczkach, strasznie się wtedy oburza Czaszka persów jest tak zbudowana,że wywiera nacisk na oczodoły i stąd częsty wyciek z oczek.Fizjologiczny wyciek z oczu persów jest spowodowany skróconymi kanalikami łzowymni, a nie uciskiem czaszki, bo gdyby ta uciskała oczodoły groziłoby to wytrzeszczem Edytowane przez pandzia76 Czas edycji: 2009-10-08 o 10:08 |
|
|
|
|
#434 | |
|
Zadomowienie
|
Widzę,że tu same znawczynie tematu ja jestem zielona jesli chodzi oo koty cale zycia mialam psa i nagle wymyslilam sobie ze chce miec kota
Mam do was pytanie poniewaz jak wczesniej pisalam moj kotek jest znaleziony nie wiem jak byl chowany itd i czasami wskakuje do wanny wiecie moze o co chodzi?Czy byl uczony np.mycia?Bo moj pies wskakuje do wanny jak przyjdzie ze spaceru i nie wyjdzie dopoki ktos go nie umyje ale kot to nie wiem.Siedzi w tej wannie a jak podejde i odkrece wode tak leciutko to zaraz zmyka.Prosze o odpowiedz jesli ktos wie bo strasznie mnie to ciekawi![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
Moj kot (moze wieczorem wstawie zdjecie)to taki ciamciak Weterynarz pow ze moze miec ok 10 lat ale mi na tyle nie wyglada.Jak sune myszke na sznurku po podlodze to on siedzi i lapie dopiero jak jest kolo jego nosa to łapą machnie i tyle A jak daje mu tabletke to przez swoj kochany plaski nosek nie umie jej wziac taki smieszny wtedy jest hihihi
|
|
|
|
#435 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=pandzia76;14630079][QUOTE=moniaaaaaaa86;14629 659]Dziewczyny ja tez mam pytanie jeszcze co do mojego persika
Codziennie musze mu praktycznie przemywac oczka i nose, bo taki brud jakby mu sie zbiera, czy to jest normalne?? Czy powinnam sie martwic?To zależy u niktórych persów może występowaćw skutek infekcji, wszystko zależy od tego czy kotek ma zdrowe oczka i czy ta wydzielina jest czysto fizjologiczna Pozatym jak duzo dawac karmy kociakowi ktory ma troche ponad 3 miesiace? Bo moj by ciage jadl, obojetnie ile nasypie :P I czy puszeczka raz na 3 dni bedzie ok?? Ja stosuje karmienie kociąt w okresie wzrostu bez ograniczeń. Tak w ogole to myslalam, ze moj kociak sie troche uspokoi :P Ale on z dnia na dzien coraz bardziej szaleje, ciagle by sie bawil I powoli zaczyna sie sam lasic :P ale bardzo powoli :P Mu w glowie tylko zabawy, a swoja Pania olewa![]() Trzeba troszkę incjatywy z Twojej strony efekt taki może być wynikiem złej socjalizacji z człowiekiem im wcześniej Tym lepiej. Większość kociąt przyzwyczjonych do miziania od początku( u nas 4tyg ) samo się regularnie o to dopomina, ale też w dużej mierze zależy to od charakteru. ---------- Dopisano o 01:42 ---------- Poprzedni post napisano o 01:31 ---------- Cytat:
Edytowane przez milka894 Czas edycji: 2009-10-08 o 20:12 |
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
moja kota zdecydowanie jest gamoniasta nie raz tylek za ciezki czy lapa gdzies zostanie albo sie przez nie przewraca
ten typ widac tak ma ![]() monia - suchej daje narazie do oporu moja mala sama sobie dawkuje... skoro nie najada sie karma moze karma nie jest pelnowartosciowa? czym go karmisz? im wiecej miesa w karmie tym szybciej sie najada (tak mi sie wydaje ze gdzies czytalam), puszeczke tez daje raz na 3 dni, mniej wiecej 2 razy w tygodniu
|
|
|
#437 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Miło że włączasz się we wszelakie dyskusje na tym forum i próbujesz przekazać wiedzę innym użytkownikom. Mam do Ciebie mała prośbę jak chcesz coś napisać to miło by było żeby była to twoja opinia a nie skopiowane słowa innych ludzi. Rozumiem że napisanie czegoś od siebie może być dla niektórych osób za trudnym zadaniem, ale jak już bawisz się w plagiat to wypadało by chociaż zaznaczyć iż jest to cytat i skąd on pochodzi. Link dla zainteresowanych http://www.grupy.otopr.pl/toksycznos...n,5909372.html W dodatku przekazywana wiedza powinna mieć jakąś wartość merytoryczną bo to co cytujesz to tylko puste słowa bez żadnych faktów. Edytowane przez brykiet Czas edycji: 2009-10-08 o 21:07 |
|
|
|
|
|
#438 |
|
|
Słuchajcie, wypróbowywała któraś z Was filtr węglowy do kociej kuwety albo ' pochłaniacz zapachów?
Zamierzam kupić, ale nie wiem...- czy to w ogóle działa...? http://www.allegro.pl/item753552459_...nda_450_g.html http://www.allegro.pl/item757111233_...najtaniej.html
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
Karmie kociaka ROYAL CANIN czy jak to sie tam zwie
czasami mieszam troche z whiskasem i perfekt fit bo jak mi sie skonczyla Royal i nie moglam go nigdzie znalezc a byl weekend to kupilam tamte i tak mieszam
|
|
|
|
|
#440 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest to wątek z którego korzysta niewiele osób które chciałyby się ze mną zagłębiać w opisywany temat, więc nie widzę potrzeby przedstawiania faktów, a dla tych bardziej zainteresowanych odsyłam do podanego przez Ciebie linku jesteśmy na wątku o kotkach perskich więc nie będe zbytnio odbiegała od tematu. I dziękuje za czujność, bo jest mi wstyd jak cholera za tą wpadke ---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- a wracajac do tych pchelek jak wolno zapytac co Ty pandziu stosujesz na robalki? smileofangel w temacie pchełek u mnie wygląda to następująco, kotki dopóki uczestniczyły w wystawach zabezpieczałam preparatami wyżej wymnienionymi( frontline) bo w takich skupiskach nie trudno o załapanie czegoś a ponieważ 2 kociaste są uczulone na pchły( leczenie objawów około 2 mc) i czesto znaczna utrata sierści zmusiła mnie do kropienia spot-onami regularnie lub jak wypadała wystawa. Teraz kotki siedzą w domu i niczym nie kropie, a piseki są zabezpieczane 2 razy do roku w okresie sezonowości insektów tańszym odpowiednikiem fripexem Co do odrobaczania, stosuje( pratel) cześciej niż przeciętny posiadacz pupilka ponieważ mam mioty i musze przy tej okazji odrobaczać wszystkie zwierzęta, a jak nie mam maluchów oddaje kał do badania na obecność pasożytów 2-krotnie w odstępie 2 tyg gdyż jedno badanie nie jest miarodajne ( koszt 24 zł)I tu przestrzegamy pewnego rygoru ponieważ mamy małe dziecko( 2 lata) które całkiem niedawno przestało pakować wszystko do buzi. Edytowane przez pandzia76 Czas edycji: 2009-10-09 o 01:13 |
|
|
|
|
|
#441 |
|
Zadomowienie
|
Ponawiam pytanie: Powie mi ktoś mądry czemu moja kicia wskakuje do wanny??
|
|
|
#442 |
|
Zadomowienie
|
ja niestety nie mam zielonego pojecia
|
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
Monia - Royal Canin nie jest dobra karma bo zawiera zboże (że już nie wspomne o pozostalych dwoch) a bardzo malutko mieska... koty nie powinny jesc takich karm
p.s. od kiedy moje kocie przezucilo sie na Acane i Orijena robi tylko 2 kupki w ciagu doby co jest tylko dobrym objawem zmiany karmy, dziekuje za poinstruowanie mnie co do jedzonka
Edytowane przez smileofangel Czas edycji: 2009-10-13 o 22:37 Powód: blad ort |
|
|
|
|
#444 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej porcję dzienną podzielić na kilka posiłków (w zależności od wieku zwierzęcia) - z wiadomych względów Co do Frontline'a czy innych spot-onów. Wiadomo, że chemia (również niezdrowe i nie bez wpływu na organizm )---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:07 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#445 |
|
Zadomowienie
|
a tak wyglada moja niunia teraz
![]() Smileofangel kurcze ja nie wiem gdzie moge dostac te dwie inne karmy bo ja w De jestem, dzisiaj pojade sprawdzic czy takowe maja rowniez, ale nie sadze kurcze to dziwne bo w sklepach chwala ciagle tego royala a tu sie okazuje ze to nic nie warte;/
|
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
piękna niunia, biszkopcik mmm...
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie ze ma juz oczka zdrowsze i nosek, widac ze jest zadbany
|
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#449 |
|
|
Przez ' RZ' !!!!!!!!!!!!!!
Przepraszam, ale ja nie mogę w takich przypadkach...
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.

Z mlekiem lepiej nie przesadzać, bo ma dużo białka, tak samo jak kocia karma. A co za dużo, to niezdrowo

Tak, przy mokrej karmie szybko pojawiają się problemy z uzębieniem. Ja kupuję mojemu różne suche karmy i kotek jest zadowolony

(również niezdrowe i nie bez wpływu na organizm