Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-19, 17:32   #421
rumiana Kaśka
Raczkowanie

GG do rumiana Kaśka
Dot.: Pomocy!!!

Cytat:
Napisane przez Ki@ Pokaż wiadomość
Hejka!
Mam problem. Przygotowuję prezentację maturalną na temat "Symbolika barw w literaturze i sztuce" i chciałabym go omówić m.in. na przykładzie Apokalipsy św. Jana i obrazu "Polonia" Jacka Malczewskiego (z 1914 r.). Jednak nigdzie nie mogę znaleźć do tego literatury przedmiotu, tj. sensownych opracowań... Może ktoś mógłby mi podrzucić propozycje bibliografii??? Byłabym baaardzo wdzięczna...

A nie możesz zmienić koncepcji? Czemu akurat Apokalipsa i Malczewski? Bo wiesz co, impresjoniści pasowaliby tu jak cholera, a "Chłopi" to już w ogóle... W "Chłopach" masz mnóstwo opisów sielskich, polskich karjobrazów i to w czterech różnych porach roku. Poza tym te wszystkie wstęgi, kolorowe wesele Jagny i Boryny, wioskowe tradycje. No "Chłopi" mi się rzuciły od razu na myśl. A co do sztuk plastycznych, to cały socrealizm masz symboliczny, jeśli można tak powiedzieć, w kolorach. Szczegóły i ogólne przesłanie socrealistycznych obrazów zawsze odwołują się do ideologii, więc chyba z definicji, można je nazwać symbolicznymi, albo przynajmniej symbolizującymi coś. I tam masz kolory wypisz wymaluj symbolizujące- dużo czerwonego (wiadomo), szarości (jak smog fabryki), butelkowej zieleni (jak mundur) itp.

Poza tym temat masz taki obszerny i tylko dwa dzieła? Trzeba tak, czy się lenisz?

Cytat:
Dziewczyny które maja temat jak ja kobieta fatalna wamp demon...
"Nana", Emile Zola
"Carmen" (nie pamiętam kogo, ale nie będzie problemu ze znalezieniem)
"Niebezpieczne związki" Chaderlos de Laclos (nie pamiętam jak się pisze nazwisko tego francuza, więc uwaga- możliwe, że jest bład)
talkin' 'bout the old style too
and we don't care about their own faults
talkin' 'bout our own style
all we care 'bout is talking
talking only me and you

rumiana Kaśka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-19, 20:38   #422
DsC
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne

Cytat:
Napisane przez milusiaam Pokaż wiadomość
Dziewczyny które maja temat jak ja kobieta fatalna wamp demon to ja znalazłam swietna ksiazke LOLITA jest naprawde fajna bo super sie ja czyta jest wciagajaca a pozatym taka inna tzn nie z kanonu lektur polecam przeczytajcie sobie opracowanie jej i zobaczycie :p a i jeszcze jedna ksiazka PRAWDA O KOBIETACH ta jest jeszcze lepsza bo tam jest wszystko,takie podsumowanie gdybym mogła czytała bym ta ksiazke )
Ja mam temat o aniołach i demonach kobietach... a jakie jeszcze czytasz książki ? Może się skuszę na tą LOLITĘ...skoro piszesz ze ciekawa
Stary 2008-02-21, 17:11   #423
ffrraanniiaa
Przyczajenie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Hejo mam takie pytanie. Wybralam sobie dosc prosty temat na maturke relacje miedzy rodzicami i dziecmi w literaturze i filmie. mam juz lektury zatwierdzone przez polonistke (m.in. mor pani dulskiej,bialy oleander, cudzoziemka, granica) problem polega na tym ze chcialabym zrobic prezentacje multimedialna ale nie mam pomyslu co w niej umiescic jak ja zaczac czy ktos jest mi w stanie pomoc ????
ffrraanniiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 18:37   #424
Ki@
Raczkowanie

Polonistka powiedziała, że maksymalnie 3 dzieła (więc wybrałam 2 obrazy i jeden przykład z literatury). Chodzi o to żeby omówić wszystko dokładnie i zmieścić się w czasie.
Dzięki za podpowiedzi... Może rzeczywiście coś zmienię... Może "Dies Irae" KAsprowicza? To w końcu ekspresjonizm i jest tam dużo kolorów (symbolicznych), ale też brak mi literatury, a w bibliotece nie umieją mi pomóc
Ki@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 21:09   #425
Sz.
Rozeznanie

Jak dla mnie Lolita nie była ani kobietą fatalną, ani demoniczną. Choć książkę polecam ; >

Jeżeli ktoś ma problem z motywem onirycznym - służę pomocą. W zeszłym roku zdawałam rozszerzony polski.
Sz. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 22:23   #426
milusiaam
Wtajemniczenie

Post Dot.: Pomocy!!!

Cytat:
Napisane przez Sz. Pokaż wiadomość
Jak dla mnie Lolita nie była ani kobietą fatalną, ani demoniczną. Choć książkę polecam ; >

Jeżeli ktoś ma problem z motywem onirycznym - służę pomocą. W zeszłym roku zdawałam rozszerzony polski.
Jezeli przeczytałas ksiazke to wiesz ze chodziło mi nie tylko o postać lolity...
z książki można wykorzystać fragmenty, pozwolę sobie zacytować przykład który świadczy ze książka opowiada właśnie o takich (hmmm trudno je nazwać kobietami) dziewczynkach

"Chciałbym teraz przedstawić następującą tezę .otóż między dziewiątym a czternastym rokiem życia zdarzają sie dziewczynki ,które pewnym urzeczonym wędrowcom,dwakroć lub wielokroć starszym niż one ,zdarzają swą prawdziwą naturę nie ludzką,lecz nimfą (czyli demoniczna);tym to stworzeniom wybranym proponuje nadać miano nimfetek"

Pozdrawiam
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 16:23   #427
kapsika
Przyczajenie

witam was mam taki problem i bardzo prosze o pomoc. Wybrałam dosyc łatwy temat i kiedy zabierałam sie do pisania dopadły mnie wątpliwości czy dobrze go rozumiem

temat brzmi: Sposoby przedstawiania śmierci oraz funkcje tego obrazu w literaturze i sztuce. Omów temat na wybranych przykładach.

i mialam taki plan zeby przedstawic różne rodzaje śmierci np. śmierc bohaterska na polu walki, smierc kochanków, śmierc wynikiem kary za popełnione zbrodnie, smierc niewinnego dziecka itp.
a teraz zastanawiam sie czy to o to chodzi a nie np. ze smierc przedstawiano jako szkielet, lub jako cialo rozkładającej sie kobiety, jako postac z kosą

Prosze pomóżcie
kapsika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 17:32   #428
martyna_p
Raczkowanie

hejka ;] mam problem zwiazany z teza do mojego tematu maturalnego ; jaka mam napisac teze do Bohaterki polskich utworow romantycznych i pozytywistycznych.Analiza porownawcza.? Moja polonistka podpowiedziala mi tylko zebym skupila sie na roznicach miedzy tymi bohaterkami ktore wynikaja z zalozen epok. z gory dzieki
martyna_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 19:13   #429
Sz.
Rozeznanie

Wydaje mi się, że w tym momencie autorowi chodziło raczej o chorą osobowość bohatera niż o faktyczne walory "nimfetek". Poza tym, szukasz "bohatera zbiorowego"?
Sz. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 19:39   #430
DsC
Zakorzenienie

mam wybrane książki, konsultowałam to z polonistką - egzaminatorką wieloletnią, także i doświadczoną
Prawdopodobnie będę ją miała w komisji także cieszę się bardzo

Moje książki:
Zrezygnowałam z "Pana Tadeusza" jednak ... bo polonistka powiedziała, że ciężko będzie przebrnąć znowu przez tą książkę poza tym musiałabym ją czytać całą a potrzebna mi tylko jedna postać więc bez sensu
"Dama Kameliowa"
"Cierpienia Młodego Wertera" - LOtta
"Tołstoja" - 2 tomy ... umre zanim ją przeczytam ale podobno jest tam więcej niż jedna kobieta także przyda się do prezentacji
"Tristan i Izolda" - dobra i zła
Matka Chrystusa jako aniołek kobiety
"Moralność Pani Dulskiej" - demon
"Ziemia obiecana" - anioł i demon
"24 godziny z życia kobiety"
"Śliczna dziewczyna"

oraz wiersze Szymborskiej i Poświatowskiej - "Jestem Julią"

już mam wszystko wypożyczone i zabieram się do czytania
Najlepsze jest to, ze przeczytałam już 2 książki, a się okazało, że polonistka mi je wykreśliła, bo nie bardzo się nadawały ... :/
Stary 2008-02-24, 12:34   #431
88Ekaterina88
Zakorzenienie

kapsika sama sobie już moim zdaniem odpowiedziałaś na twoje pytanie:

i mialam taki plan zeby przedstawic różne rodzaje śmierci np. śmierc bohaterska na polu walki, smierc kochanków, śmierc wynikiem kary za popełnione zbrodnie, smierc niewinnego dziecka itp.

a teraz zastanawiam sie czy to o to chodzi a nie np. ze smierc przedstawiano jako szkielet, lub jako cialo rozkładającej sie kobiety, jako postac z kosą

A twój temat to : sposoby przedstawiania śmierci

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 12:37   #432
oliwietka
Przyczajenie

GG do oliwietka

Cytat:
Napisane przez cytrynowa88 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Moja praca maturalna nosi tytuł: Kamienica jako przestrzen zycia czlowieka. Mam wybrane 3 lektury: Lalka, Granica, Moralnosc pani Dulskiej.
Moj plan narazie wyglada mniej wiecej tak: we wstepie definicja kamienicy, rozwiniecie - architektoniczne ujecie kamiency (chodzi mi o opis kamienicy, cytaty zwiazane z opisem) i kamienica jako przekrój podziału społeczeństwa. Zakonczenie: co łaczy te 3 lektury.
Mam literature podmiotu.. ale nie mam przedmiotu. Moze podsuniecie mi jakies pomysly odnosnie mojej pracy. Ogolnie chodzi mi o to aby zdac
robiłam juz prezentacje na ten temat... kiedyś jako zadania domowe na polski jak tylko ja znajde to napisze cos wiecej na ten temat... zapewne granica jest idealnym utworem

Mam tez do was wszystkich prośbę... mój temat to :"Stosunek do zła sprawdzianem człowieczeństwa..." nie mam koncepcji jeżeli chodzi o literaturę spoza kręgu lektur szkolnych?? jakieś propozycje..?ratunku !!
oliwietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 19:42   #433
Nija_
Zakorzenienie

Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)

Chciałabym Was poprosić o pomoc w wyborze literatury

temat: Portret władcy w literaturze różnych epok

Moja wstępna koncepcja:

"Pieśń o Rolandzie" i Karol Wielki jako władca idealny,
"Odprawa posłów greckich" Kochanowskiego i Priam jako zły władca,

to przykłady takie modelowe, zaczerpnięte z opracowania tematu władzy (ogólnie- władzy boskiej, chorych na władzę, tyranii władzy, dylematach władców itd.) w Cogito, a teraz chciałabym dać lektury, które przeczytałam i/lub które przeczytam z wielką przyjemnością jeszcze raz

Myślałam o "Cesarzu" Kapuścińskiego, którego bardzo dobrze mi się czytało;
o mojej kochanej "Marii Antoninie" Stefana Zweiga, tą książką już wielokrotnie się na wizażu zachwycałam, tylko trudno mi ocenić, na ile jest zgodna z prawdą historyczną (oprócz oczywistych faktów ), omówiłabym rządy Marii Antoniny i Ludwika XVI.

Może powinnam dać też "Quo vadis" Sienkiewicza? (rządy Nerona)

A może podpowiecie mi jeszcze jakąś ciekawą książkę
, w końcu to ma być moja prezentacja, nie muszę jej napisać/wygłosić jak typowego szkolnego wypracowania, mogę wyjść poza kanon lektur

Może coś z fantastyki? Coś takiego zupełnie innego niż książki, które do tej pory wymieniłam? A może jeszcze jakiś władca idealny, bo za dużo tych złych władców, Maria Antonina, Cesarz, Neron, Priam

Co radzicie?
Stary 2008-02-25, 20:00   #434
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)

Makbet jakby sie sam o to prosi, Krzyzakow i Potop mozna wykorzystac, Mity Greckie, Illiada, Faraon, z poza kanonu Wladca Pierscieni. Quo Vadis bym wykorzystal.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-25, 20:12   #435
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwietka Pokaż wiadomość
Mam tez do was wszystkich prośbę... mój temat to :"Stosunek do zła sprawdzianem człowieczeństwa..." nie mam koncepcji jeżeli chodzi o literaturę spoza kręgu lektur szkolnych?? jakieś propozycje..?ratunku !!
"Medaliony" Nałakowska

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-25, 20:53   #436
pink69
Zakorzenienie

Dot.: Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)

Satyra Krasickiego "Do króla"

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 17:36   #437
milusiaam
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sz. Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że w tym momencie autorowi chodziło raczej o chorą osobowość bohatera niż o faktyczne walory "nimfetek". Poza tym, szukasz "bohatera zbiorowego"?
Kurcze no wiesz straszysz mnie juz tyle tej książki przeczytałam a ty mi mowisz ze nie potrzebna ach...no nic...;/ nie dam rady z ta matura;/
milusiaam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 08:17   #438
oliwietka
Przyczajenie

GG do oliwietka

Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość
"Medaliony" Nałakowska
dzięki Magnifica medaliony to całkiem niezły pomysł

Dziewczyny proszę was ... nie łamiemy się jest jeszcze tyle czasu, że napewno każda z nas zdąży przygotowaćsię do matury tak perfekcyjnie jak szykowałyśmy się na studniówkę
buziam was wszystkie
oliwietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 15:40   #439
xmeggy
Przyczajenie

Znacie jakieś ciekawe wizerunki kobiet ? nie koniecznie z lektur

xmeggy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-28, 13:58   #440
Ania *
Przyczajenie

cześć maturzystki przeżywałam koszmar prezentacji maturalnej rok temu, więc wiem co czujecie będę trzymać za was kciuki
Omawiałam temat WIELKIE PORTRETY PSYCHOLOGICZNE KOBIET W LITERATURZE i mam jeszcze swoją prezentację-więc jeśli któraś z was chciałaby skorzystać z gotowej pracy to możemy ponegocjować:P (gg:1533952)
Ania * jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 17:51   #441
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ania * Pokaż wiadomość
Omawiałam temat WIELKIE PORTRETY PSYCHOLOGICZNE KOBIET W LITERATURZE i mam jeszcze swoją prezentację-więc jeśli któraś z was chciałaby skorzystać z gotowej pracy to możemy ponegocjować:P (gg:1533952)
To chyba nie jest legalne...
Stary 2008-02-28, 18:08   #442
lopez
Przyczajenie

Ja mam temat "Analiza polskich tekstów hip-hopowych".
Zabardzo niewiem jak się za to zabrać. Może mogłybyście mi coś poradzić albo może znacie jakieś ciekawe, mądre i godne zanalizowania teksty hip-hopowe?? Polskie oczywiście Z góry dzięki
Stary 2008-02-29, 08:57   #443
bossy
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, potrzebuję od Was pomocy, mam nadzieję, że potraficie mi pomóc. Szukam spisu lektur obowiązkowych na rozszerzony poziom z j. polskiego. nie mogę nigdzie znaleźć. może ma któraś z Was zapisane? byłabym naprawdę wdzięczna.

.supergirls just fly.
bossy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 13:12   #444
Fragolka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bossy Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, potrzebuję od Was pomocy, mam nadzieję, że potraficie mi pomóc. Szukam spisu lektur obowiązkowych na rozszerzony poziom z j. polskiego. nie mogę nigdzie znaleźć. może ma któraś z Was zapisane? byłabym naprawdę wdzięczna.

http://www.cke.edu.pl/images/stories...8/polski_a.pdf
strony 29-31

przejrzałam sobie co tu napisałyście i widzę,że żadna z Was nie ma tematu językowego A ja wybrałam sobie taki o zapożyczeniach anglojęzycznych w języku polskim.
Fragolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 15:30   #445
bossy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fragolka Pokaż wiadomość

dzięki ja już po maturze (pisałam jako 1wszy rocznik), ale mi potrzebne pozdrawiam

.supergirls just fly.
bossy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 16:10   #446
niqska
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Light_Blue Pokaż wiadomość
Ja mam temat "motyw tańca w literaturze i sztuce" i interesują mnie książki w których przewija się ten motyw ,ale nie chce żeby to była lektura.Kojarzycie jakieś?
hehe ja mam MOTYW TAńCA I JEGO FUNKCJE W WYBRANYCH UTWORACH LITERACKICH
wziełam do tego
rozmowa ze śmiercią mistrza polikarpa
pana tadka
wesele
tango
walc
sur le pont d'avignon

szkoda że nie moge obrazów :P

robie prezentacje multimedialną z urywkami fimików poszczególnych tańcy takich jak polonez walc tango i piosenke ewy demarczyk ^^

ciekawa jestem jak mi to wyjdzie

niqska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-08, 12:39   #447
magda_madzia
Raczkowanie

Prezentacja maturalna z polskiego- POMOCY!

Zabieram sie dzis do pisania pracy maturalnej z polskiego i mam pytanie: czy ta praca ma byc napisana moimi wlasnymi slowami czy mam korzystajac z literatury przedmiotu przepisywac jej fragmenty?
magda_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-08, 12:41   #448
sceptyczka
Raczkowanie

Dot.: Prezentacja maturalna z polskiego- POMOCY!

bardziej Twoimi słowami-możesz poprzeć się cytatami, ale bez przesady
Stary 2008-03-08, 12:53   #449
Madia
Zakorzenienie

Dokładnie tak. Cytaty możesz wstawić ale wiadomo, żeby nie było tak, że cała praca to cytaty

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012
Madia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-08, 12:56   #450
paulinka3110
Wtajemniczenie

Jeśli w literaturze sa jakies fragmenty które są potrzebne aby je zaprezentować czy zacytować słowo w słowo to możesz, je "wpleść" w treść swojej prezentacji albo najlepiej wykorzystać je jako materiały dodatkowe.

U mnie np. dziewczyny pisały fargmenty na arkuszach A1. To były takie pomoce które miały "ubarwić" samą prezentację!

Moja książkowa wymiana. Zapraszam
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=630571http://
paulinka3110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości