|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Pomocy!!!
Cytat:
A nie możesz zmienić koncepcji? Czemu akurat Apokalipsa i Malczewski? Bo wiesz co, impresjoniści pasowaliby tu jak cholera, a "Chłopi" to już w ogóle... W "Chłopach" masz mnóstwo opisów sielskich, polskich karjobrazów i to w czterech różnych porach roku. Poza tym te wszystkie wstęgi, kolorowe wesele Jagny i Boryny, wioskowe tradycje. No "Chłopi" mi się rzuciły od razu na myśl. A co do sztuk plastycznych, to cały socrealizm masz symboliczny, jeśli można tak powiedzieć, w kolorach. Szczegóły i ogólne przesłanie socrealistycznych obrazów zawsze odwołują się do ideologii, więc chyba z definicji, można je nazwać symbolicznymi, albo przynajmniej symbolizującymi coś. I tam masz kolory wypisz wymaluj symbolizujące- dużo czerwonego (wiadomo), szarości (jak smog fabryki), butelkowej zieleni (jak mundur) itp. Poza tym temat masz taki obszerny i tylko dwa dzieła? Trzeba tak, czy się lenisz? ![]() Cytat:
"Carmen" (nie pamiętam kogo, ale nie będzie problemu ze znalezieniem) "Niebezpieczne związki" Chaderlos de Laclos (nie pamiętam jak się pisze nazwisko tego francuza, więc uwaga- możliwe, że jest bład)
talkin' 'bout the young style and we don't care about the old folks talkin' 'bout the old style too and we don't care about their own faults talkin' 'bout our own style all we care 'bout is talking talking only me and you |
||
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maturzystki 2008 :) Prezentacje maturalne
Cytat:
![]()
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Hejo mam takie pytanie. Wybralam sobie dosc prosty temat na maturke relacje miedzy rodzicami i dziecmi w literaturze i filmie. mam juz lektury zatwierdzone przez polonistke (m.in. mor pani dulskiej,bialy oleander, cudzoziemka, granica) problem polega na tym ze chcialabym zrobic prezentacje multimedialna ale nie mam pomyslu co w niej umiescic jak ja zaczac czy ktos jest mi w stanie pomoc ????
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
Polonistka powiedziała, że maksymalnie 3 dzieła (więc wybrałam 2 obrazy i jeden przykład z literatury). Chodzi o to żeby omówić wszystko dokładnie i zmieścić się w czasie.
Dzięki za podpowiedzi... Może rzeczywiście coś zmienię... Może "Dies Irae" KAsprowicza? To w końcu ekspresjonizm i jest tam dużo kolorów (symbolicznych), ale też brak mi literatury, a w bibliotece nie umieją mi pomóc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie Lolita nie była ani kobietą fatalną, ani demoniczną. Choć książkę polecam ; >
Jeżeli ktoś ma problem z motywem onirycznym - służę pomocą. W zeszłym roku zdawałam rozszerzony polski. |
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
z książki można wykorzystać fragmenty, pozwolę sobie zacytować przykład który świadczy ze książka opowiada właśnie o takich (hmmm trudno je nazwać kobietami) dziewczynkach "Chciałbym teraz przedstawić następującą tezę .otóż między dziewiątym a czternastym rokiem życia zdarzają sie dziewczynki ,które pewnym urzeczonym wędrowcom,dwakroć lub wielokroć starszym niż one ,zdarzają swą prawdziwą naturę nie ludzką,lecz nimfą (czyli demoniczna);tym to stworzeniom wybranym proponuje nadać miano nimfetek" Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Przyczajenie
|
witam was mam taki problem i bardzo prosze o pomoc. Wybrałam dosyc łatwy temat i kiedy zabierałam sie do pisania dopadły mnie wątpliwości czy dobrze go rozumiem
temat brzmi: Sposoby przedstawiania śmierci oraz funkcje tego obrazu w literaturze i sztuce. Omów temat na wybranych przykładach. i mialam taki plan zeby przedstawic różne rodzaje śmierci np. śmierc bohaterska na polu walki, smierc kochanków, śmierc wynikiem kary za popełnione zbrodnie, smierc niewinnego dziecka itp. a teraz zastanawiam sie czy to o to chodzi a nie np. ze smierc przedstawiano jako szkielet, lub jako cialo rozkładającej sie kobiety, jako postac z kosą Prosze pomóżcie |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
hejka ;] mam problem zwiazany z teza do mojego tematu maturalnego ; jaka mam napisac teze do Bohaterki polskich utworow romantycznych i pozytywistycznych.Analiza porownawcza.? Moja polonistka podpowiedziala mi tylko zebym skupila sie na roznicach miedzy tymi bohaterkami ktore wynikaja z zalozen epok. z gory dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że w tym momencie autorowi chodziło raczej o chorą osobowość bohatera niż o faktyczne walory "nimfetek". Poza tym, szukasz "bohatera zbiorowego"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Zakorzenienie
|
mam wybrane książki, konsultowałam to z polonistką - egzaminatorką wieloletnią, także i doświadczoną
![]() Prawdopodobnie będę ją miała w komisji także cieszę się bardzo ![]() Moje książki: Zrezygnowałam z "Pana Tadeusza" jednak ... bo polonistka powiedziała, że ciężko będzie przebrnąć znowu przez tą książkę poza tym musiałabym ją czytać całą a potrzebna mi tylko jedna postać więc bez sensu ![]() "Dama Kameliowa" "Cierpienia Młodego Wertera" - LOtta "Tołstoja" - 2 tomy ... umre zanim ją przeczytam ![]() ![]() "Tristan i Izolda" - dobra i zła ![]() Matka Chrystusa jako aniołek kobiety "Moralność Pani Dulskiej" - demon "Ziemia obiecana" - anioł i demon "24 godziny z życia kobiety" "Śliczna dziewczyna" oraz wiersze Szymborskiej i Poświatowskiej - "Jestem Julią" już mam wszystko wypożyczone i zabieram się do czytania ![]() Najlepsze jest to, ze przeczytałam już 2 książki, a się okazało, że polonistka mi je wykreśliła, bo nie bardzo się nadawały ... :/
#431 |
Zakorzenienie
|
kapsika sama sobie już moim zdaniem odpowiedziałaś na twoje pytanie:
i mialam taki plan zeby przedstawic różne rodzaje śmierci np. śmierc bohaterska na polu walki, smierc kochanków, śmierc wynikiem kary za popełnione zbrodnie, smierc niewinnego dziecka itp. a teraz zastanawiam sie czy to o to chodzi a nie np. ze smierc przedstawiano jako szkielet, lub jako cialo rozkładającej sie kobiety, jako postac z kosą A twój temat to : sposoby przedstawiania śmierci ![]()
#432 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam tez do was wszystkich prośbę... mój temat to :"Stosunek do zła sprawdzianem człowieczeństwa..." nie mam koncepcji jeżeli chodzi o literaturę spoza kręgu lektur szkolnych?? jakieś propozycje..?ratunku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)
Chciałabym Was poprosić o pomoc w wyborze literatury
![]() temat: Portret władcy w literaturze różnych epok Moja wstępna koncepcja: "Pieśń o Rolandzie" i Karol Wielki jako władca idealny, "Odprawa posłów greckich" Kochanowskiego i Priam jako zły władca, to przykłady takie modelowe, zaczerpnięte z opracowania tematu władzy (ogólnie- władzy boskiej, chorych na władzę, tyranii władzy, dylematach władców itd.) w Cogito, a teraz chciałabym dać lektury, które przeczytałam i/lub które przeczytam z wielką przyjemnością jeszcze raz ![]() Myślałam o "Cesarzu" Kapuścińskiego, którego bardzo dobrze mi się czytało; o mojej kochanej "Marii Antoninie" Stefana Zweiga, tą książką już wielokrotnie się na wizażu zachwycałam, tylko trudno mi ocenić, na ile jest zgodna z prawdą historyczną (oprócz oczywistych faktów ![]() Może powinnam dać też "Quo vadis" Sienkiewicza? (rządy Nerona) A może podpowiecie mi jeszcze jakąś ciekawą książkę, w końcu to ma być moja prezentacja, nie muszę jej napisać/wygłosić jak typowego szkolnego wypracowania, mogę wyjść poza kanon lektur ![]() Może coś z fantastyki? Coś takiego zupełnie innego niż książki, które do tej pory wymieniłam? A może jeszcze jakiś władca idealny, bo za dużo tych złych władców, Maria Antonina, Cesarz, Neron, Priam ![]() Co radzicie? ![]()
#434 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)
Makbet jakby sie sam o to prosi, Krzyzakow i Potop mozna wykorzystac, Mity Greckie, Illiada, Faraon, z poza kanonu Wladca Pierscieni. Quo Vadis bym wykorzystal.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
"Medaliony" Nałakowska
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Portret władcy w literaturze... proszę o pomoc ;)
Satyra Krasickiego "Do króla"
#437 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
dzięki Magnifica
![]() ![]() Dziewczyny proszę was ... nie łamiemy się ![]() ![]() ![]() buziam was wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Przyczajenie
|
Znacie jakieś ciekawe wizerunki kobiet ? nie koniecznie z lektur
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Przyczajenie
|
cześć maturzystki
![]() ![]() ![]() Omawiałam temat WIELKIE PORTRETY PSYCHOLOGICZNE KOBIET W LITERATURZE i mam jeszcze swoją prezentację-więc jeśli któraś z was chciałaby skorzystać z gotowej pracy to możemy ponegocjować:P (gg:1533952) |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
To chyba nie jest legalne...
#442 |
Przyczajenie
|
Ja mam temat "Analiza polskich tekstów hip-hopowych".
Zabardzo niewiem jak się za to zabrać. Może mogłybyście mi coś poradzić albo może znacie jakieś ciekawe, mądre i godne zanalizowania teksty hip-hopowe?? Polskie oczywiście ![]() ![]()
#443 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, potrzebuję od Was pomocy, mam nadzieję, że potraficie mi pomóc. Szukam spisu lektur obowiązkowych na rozszerzony poziom z j. polskiego. nie mogę nigdzie znaleźć. może ma któraś z Was zapisane? byłabym naprawdę wdzięczna.
![]()
![]() |
#444 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.cke.edu.pl/images/stories...8/polski_a.pdf strony 29-31 ![]() przejrzałam sobie co tu napisałyście i widzę,że żadna z Was nie ma tematu językowego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() wziełam do tego rozmowa ze śmiercią mistrza polikarpa pana tadka wesele tango walc sur le pont d'avignon szkoda że nie moge obrazów :P robie prezentacje multimedialną z urywkami fimików poszczególnych tańcy takich jak polonez walc tango ![]() ciekawa jestem jak mi to wyjdzie ![]()
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
Prezentacja maturalna z polskiego- POMOCY!
Zabieram sie dzis do pisania pracy maturalnej z polskiego i mam pytanie: czy ta praca ma byc napisana moimi wlasnymi slowami czy mam korzystajac z literatury przedmiotu przepisywac jej fragmenty?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna z polskiego- POMOCY!
bardziej Twoimi słowami-możesz poprzeć się cytatami, ale bez przesady
![]()
#449 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie tak. Cytaty możesz wstawić ale wiadomo, żeby nie było tak, że cała praca to cytaty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli w literaturze sa jakies fragmenty które są potrzebne aby je zaprezentować czy zacytować słowo w słowo to możesz, je "wpleść" w treść swojej prezentacji albo najlepiej wykorzystać je jako materiały dodatkowe.
U mnie np. dziewczyny pisały fargmenty na arkuszach A1. To były takie pomoce które miały "ubarwić" samą prezentację!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.