Kobieta to nie walizka... - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-29, 16:07   #421
cal
Raczkowanie

Dot.: Kobieta to nie walizka...

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
I całe szczęście!
Chociaż w sumie szkoda, że kobiety nie będą miały szansę na przedstawienie swojej opinii, chociażby w formie referendum.
Zdajesz sobie sprawę ile kosztuje referendum?? Polacy maja problem żeby wybrać sie w niedzielne popołudnie na jakiekolwiek wybory....

A co do przytaczanych wciąż porównań - dlaczego cc na życzenie nie, a operacje plastyczne tak...

Jak dla mnie jest to sprawa prosta i oczywista - o ile poza cc istnieje jeszcze poród naturalny(mogę urodzić sama) to niestety krzywej przegrody nosa sobie nie wyprostuję, piersi nie powiększę i tłuszczu do końca nie zlikwiduje - do tego potrzebny jest lekarz i stół operacyjny a do porodu nie koniecznie.

i jeszcze jedno pytanie do zwolenniczek cc na życzenie czy Wam sie wydaje że WHO u PTG i nie wiem kto jeszcze robią wam na złość?? że to jakiś tajny spisek przeciwko Wam - młodym, inteligentnym, nowoczesnym kobietom?? bo takie odnoszę wrażenie.
cal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 18:56   #422
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cal Pokaż wiadomość
Zdajesz sobie sprawę ile kosztuje referendum?? Polacy maja problem żeby wybrać sie w niedzielne popołudnie na jakiekolwiek wybory....

A co do przytaczanych wciąż porównań - dlaczego cc na życzenie nie, a operacje plastyczne tak...

Jak dla mnie jest to sprawa prosta i oczywista - o ile poza cc istnieje jeszcze poród naturalny(mogę urodzić sama) to niestety krzywej przegrody nosa sobie nie wyprostuję, piersi nie powiększę i tłuszczu do końca nie zlikwiduje - do tego potrzebny jest lekarz i stół operacyjny a do porodu nie koniecznie.

i jeszcze jedno pytanie do zwolenniczek cc na życzenie czy Wam sie wydaje że WHO u PTG i nie wiem kto jeszcze robią wam na złość?? że to jakiś tajny spisek przeciwko Wam - młodym, inteligentnym, nowoczesnym kobietom?? bo takie odnoszę wrażenie.
Pomijając wytyczne WHO i PTG:
A co konkretnie masz przeciw, żeby ktoś zapłacił sobie za cc?
Przecież nie z Twoich pieniędzy będzie ta operacja tylko z prywatnych tej osoby i jeśli coś pójdzie nie tak, to ta osoba będzie żałowała swojej decyzji, a nie Ty.
Niech każdy sam za siebie podejmuje decyzje.
I tyle

Jak Kowalska robi sobie sztuczny biust za własne pieniądze, to mi nic do tego, a bez silikonów można się obejść.
Natomiast dziecko, jakoś, urodzić trzeba.
Jeśli ktoś chce cc i jest gotów za to zapłacić: proszę bardzo, ja sprzeciwu nie zgłaszam.
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 21:39   #423
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Z sondy zalozonej przez Jeanneate:

Cesarskie cięcie
*Antoinette*, Ashlee_, Ata77, babilonia, blawatek19, Celestia, Clove1, Gothic_Daisy, Hyysteria, kakamber, kaolinait, kkaarroollaa, Latina90, lilia_wodna, liquefy, MacyRose, madmuazelle, madzia.a, Martitka10, Mischka, miss venflon, muron, musicman, niqsia13, ofca102, olka_222, paulinka3110, poissonivy, Rogusia_007, shonya, sine.ira, szajajaba, Teje, velika, wąż, _dagusia_
A teraz powinniście każdą z tych wymienionych tu wizażanek wyszpiegować - w jakim wątku się wypowiadała i wkleić odpowiednie cytaty, aby wskazać na ich np niekompetencję, brak wiedzy, niedojrzałość psychiczną, amoralność... aby wszystko to suma sumarum dało prosty, jedynie słuszny i akceptowalny wniosek: kobiety NIE mogą decydowac o sobie, tylko lekarz może podejmować decyzje...

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 21:54   #424
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
A teraz powinniście każdą z tych wymienionych tu wizażanek wyszpiegować - w jakim wątku się wypowiadała i wkleić odpowiednie cytaty, aby wskazać na ich np niekompetencję, brak wiedzy, niedojrzałość psychiczną, amoralność... aby wszystko to suma sumarum dało prosty, jedynie słuszny i akceptowalny wniosek: kobiety NIE mogą decydowac o sobie, tylko lekarz może podejmować decyzje...

To ja po części yyy wyszpiegowałam .
Nie mam w zwyczaju grzebać w innych wątkach niz w tych których uczestniczę,
Ba, z powodu mej słabej pamięci mało kojarzę wizażanki.
No chyba ,ze któraś napisze tak ewidentnie /dla mnie/ zapamietywalny(kontrowers yjny?) post jak własnie Teje a potem w innym wątku tak ewidentnie sobie przeczy.

I jeszcze jedno kobieta może o sobie decydować jak najbardziej
A tu jest pomijany wazny aspekt -tu kobieta jest przede wszystkim PACJENTKĄ. Więc halo ? to do lekarzy powinno należeć ostatnie słowo
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 22:08   #425
arrachnee
Zakorzenienie

Bardzo się dziwię kobietom, które zakładają, że urodzą tylko przez CC. ALE to ich wybór. CC niedobre? Proszę bardzo: należy edukować, tłumaczyć, zrobić ze znieczulenia standard - walczyć z obrazem porodu sn jako koszmaru.
Czekanie na wizytę u specjalisty przez kilka miesięcy - to dopiero jest niedobre dla zdrowia. Proponuję zabronić.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 22:27   #426
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze jedno kobieta może o sobie decydować jak najbardziej
A tu jest pomijany wazny aspekt -tu kobieta jest przede wszystkim PACJENTKĄ. Więc halo ? to do lekarzy powinno należeć ostatnie słowo
Halo Ale pacjent ma prawo/możliwość skorzystania z fakultatywnej, dodatkowo płatnej, niedostępnej dla wszystkich możliwości jeśli znajdzie kompetentnego lekarza, który zgodzi się wykonać zabieg na własną odpowiedzialność. No to hallo? Skoro płaci-wymaga-jest ktoś, kto weźmie-i zrobi, to w czym problem? Halo!
Off top: im bardziej się zagłębiam w temat, tym bardziej przybliża się do mnie obraz z "Opowieści podręcznej" Margaret Atwood. Jeśli ktoś czytał, to wie o co chodzi. Brrr!!!

[Pozwolę sobie zacytować jeden z komentarzy biblionetki : "
Cytat:
„Opowieść podręcznej” jest rodzajem proroctwa-przestrogi. Czasy anarchii, ujęte w stwierdzeniu: „byliśmy społeczeństwem ginącym z nadmiaru wyboru”*, przypominają naszą teraźniejszość. Atwood tworzy obraz społeczeństwa totalitarnego, ukrytego pod deklaracjami realizacji ideałów boskiego porządku. Gilead jest światem ściśle uporządkowanym od chwili narodzin aż do śmierci, który w imię poszanowania godności i wolności kobiet odmawia im prawa do samostanowienia, począwszy od sfery seksualnej, po intelektualną: „Staram się zbyt wiele nie myśleć. Jak wszystko inne, tak samo myśl musi być racjonowana”*. Widać jak na dłoni prymitywne mechanizmy władzy, konfrontujące idee autonomii z wyższym porządkiem i prawem naturalnym, wiarę z rytuałem, wolność z dobrem społecznym, a miłość bliźniego z obowiązkami prokreacyjnymi."
źródło: http://biblionetka.pl/ks.asp?id=1415 ]
Brzmi znajomo, nieprawdaż?

Stary 2008-08-29, 22:45   #427
Teje
Rozeznanie

To, zeby zaglosowac w tej sondzie trzeba bylo planowac dziecko, jeszcze nie rodzic i decyzje miec przed soba. Czyli ktos , kto juz dzieci ma i wiecej nie planuje tez nie powinien glosowac? Ciekawe... I coz : z zyciu nie zafarbuje sie na blond - ale jak juz to platynowy Jak isc na calosc, to isc na calosc!!! naparwde umiem sie postawic w jakiejsc sytuacji , w ktorej nie jestem. I gdybym miala miec dziecko, na pewno nie rodzilabym go w Poslce tylko w miejscu, gdzie moglabym miec cesarke na zyczenie.

Ale w sumie dziekuje za wyciagniecie tego postu. Bo to ladnie obrazuje sytuacje - chcesz dokonac streylizacji, w Polsce Ci nie wolno, bo nie masz prawa sama zdecydowac o takiej sprawie - jedziesz gdzies , gdzie Ci toz robia. Bedziesz chiala miec cesarke - tez sie bedziesz wymykac. Tylko czemu mi sie marzy, ze te zabiegi mozna miec normalnie, legalnie w szpitalu, po tym, jak sie za nie ZAPLACI???
Teje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-29, 22:56   #428
201710120930
Konto usunięte

No jeszcze raz ja halo
Żadna mi nowina ze za kasę wbrew rozsądkowi zawsze znajdzie się ktoś kto za pieniadze zrobi chetnej pannie cycki rozmiar FFF(?) z człowieka uczyni kota ,z murzyna białego.Nowina. Za kasę mozna wszystko.
Czy to jest normalne to juz inna sprawa,oczywiście.
Stary 2008-08-29, 23:32   #429
dzustam
Zakorzenienie

W tym watku po części kobieta stała się walizką - bezwolną istotą, która nie może podjąć samodzielnie chociażby błędnej decyzji...

Cieszę się, że są dobrzy ludzie na tym świecie, którzy znają jednyną prawdę objawioną...

I silni mężczyźni, pobożne kobiety, lekarze z misją, zwolennicy porodów naturalnych - położą tę walizkę na odpowiednie miejsce, bo to tylko walizka...

Jeszce raz zaznaczę, tak pro forma, jestem zwolenniczką poródów naturalnych

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-29, 23:51   #430
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Teje po prostu napisala cos moim zdaniem zupelnie niekonsekwetnego. Jesli osoba ktora twierdzi ze:
- nie chce miec dzieci (w watku o aborcji)
- poddala sie sterylizacji (w watku o powodach niechcenia dzieci)

a pozniej glosuje jak chce urodzic, to dla mnie nie jest spojne i logiczne. Ja nikomu nie mowie co ma pisac, ale jesli ktos bedzie pisal rzeczy jak dla mnie wykluczajace sie, to powiem, ze moim zdaniem to sie wyklucza; nie dorabialbym do tego zadnej ideologii... jesli ktos chce, to jej/jego sprawa.

Mnie to juz nudzi: chcesz decydowac, decyduj, znajdz sobie kogos kto Ci brzuch rozetnie i tyle. Od wielu stron niezmienne pytanie: lekarz Ci nie jest potrzebny do podjecia decyzji, a jest potrzebny do wykonania zabiegu i opowiedzialnosci?

Cytat:
Halo Ale pacjent ma prawo/możliwość skorzystania z fakultatywnej, dodatkowo płatnej, niedostępnej dla wszystkich możliwości jeśli znajdzie kompetentnego lekarza, który zgodzi się wykonać zabieg na własną odpowiedzialność. No to hallo? Skoro płaci-wymaga-jest ktoś, kto weźmie-i zrobi, to w czym problem? Halo!
Hm, niezaleznie czy prywatnie czy nie prywatnie, lekarz ktory wykonuje niepotrzebna operacje, tylko dlatego ze pacjent sobie tego zyczy i placi, zachowuje sie dla mnie nieetycznie; niezaleznie jaka by to operacja nie byla.

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
To, zeby zaglosowac w tej sondzie trzeba bylo planowac dziecko, jeszcze nie rodzic i decyzje miec przed soba. Czyli ktos , kto juz dzieci ma i wiecej nie planuje tez nie powinien glosowac? Ciekawe... I coz : z zyciu nie zafarbuje sie na blond - ale jak juz to platynowy Jak isc na calosc, to isc na calosc!!! naparwde umiem sie postawic w jakiejsc sytuacji , w ktorej nie jestem. I gdybym miala miec dziecko, na pewno nie rodzilabym go w Poslce tylko w miejscu, gdzie moglabym miec cesarke na zyczenie.
Teje, ja po prostu nie rozumiem, po co w tej sondzie glosowalas? Wiesz ze dzieci nie chcesz i jak sama twierdzisz, w przypadku zajscia w ciaze bedziesz dazyla do usuniecia jej za wszekla cene (obrazowo widac w zalaczonym opisie). Szanuje Twoje poglady, ale jak sie to ma do sondy "jak zamierzasz rodzic?".

Moze ja tez zaglosuje

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 08:41   #431
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie to juz nudzi: chcesz decydowac, decyduj, znajdz sobie kogos kto Ci brzuch rozetnie i tyle. Od wielu stron niezmienne pytanie: lekarz Ci nie jest potrzebny do podjecia decyzji, a jest potrzebny do wykonania zabiegu i opowiedzialnosci?
Wyrak, skoro Cie to nudzi, to skad masz tyle energii, aby na każdej stronie watku co najmniej trzykrotnie wklejać sparafrazowaną swoją poprzednią wypowiedź? Uczestnictwo w wątku naprawdę nie jest obowiązkowe, można energię życiową zużyć np na poszukiwanie miłości swojego życia i potencjalnej matki dla swoich dzieci

Cytat:
Hm, niezaleznie czy prywatnie czy nie prywatnie, lekarz ktory wykonuje niepotrzebna operacje, tylko dlatego ze pacjent sobie tego zyczy i placi, zachowuje sie dla mnie nieetycznie; niezaleznie jaka by to operacja nie byla.
Rozumiem, ze np taki chirurg plastyczny (który robi ładniejsze noski, biusty, ba! nawet skraca wargi sromowe ) zajmuje się samymi niepotrzebnymi operacjami, jest amoralny i nieetyczny?

Cytat:
Cieszę się, że są dobrzy ludzie na tym świecie, którzy znają jednyną prawdę objawioną...

I silni mężczyźni, pobożne kobiety, lekarze z misją, zwolennicy porodów naturalnych - położą tę walizkę na odpowiednie miejsce, bo to tylko walizka...
O tak, dobrze, ze jest ktoś, kto nam wskaże nasze miejsce! Cóż byśmy poradziły, my - biedne, nieskażone myślą istotki Dobrze, że jest ktoś, kto nam powie, co mamy czuć, co robić, kiedy się bać...

Myślę, ze trzeba założyć sondę: czy chciałabyś móc zdecydować , w jaki sposób urodzisz dziecko? Albo cos w tym stylu.

Edytowane przez Jula
Czas edycji: 2008-08-30 o 08:43 Powód: lit.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 08:58   #432
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Tak, ja również myślę, ze taka sonda byłaby najwłaściwsza "czy chcesz mieć wybór- rodzić naturalnie czy przez cc"
Wyrak, cały czas mówisz, że to lekarz powinien decydować o tym czy jakaś operacja powinna być przeprowadzona czy nie.
Otóż mój mąż ma żylaki na nogach i wyobraź sobie, ze lekarz mu powiedział, że sam musi zadecydować czy chce operacji czy nie. Noga męża wygląda bardzo źle, ale mój mąż zdaje sobie sprawe, że po operacji noga może wyglądać jeszcze gorzej (mój tata miał taką nieudaną operacje). Ale najważniejsze że ma wybór! Że może sam zadecydować co woli. Znając wszystkie za i przeciw, chce jednak poddać się operacji
Nikt za niego nie decyduje!!!!
Tak samo jest np z wadą wzroku! Ja mam słabe mięśnie w oku i mimo, ze wzrok mam dobry, to ucieka mi oko. I również mam wybór. Mogę poddać się operacji a moge zostawić jak jest. Nikt mi operacji nie zabrania jak również nikt mnie do niej nie zmusza!
Myślę, ze jest wiele takich przykładów na to, że pacjent ma prawo decydować o sobie! A lekarz jest od tego aby poinformować pacjenta jakie grożą mu komplikacje, jesli podda się operacji, a jakie jak z niej zrezygnuje.
Rezygnacja z operacji na żylaki nie daje 100% gwarancji, że nie stanie się najgorsze, ale poddanie się jej ponosi za sobą ryzyko!
Poród naturalny również nie daje nam gwarancji że wszystko będzie ok, cc również.
Dlaczego więc moge decydować o tym czy z operować sobie noge oko, a nie moge zdecydować jak chce urodzić?
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 09:05   #433
madzia.a

Przepraszam, ze pisze post pod postem ale nie potrafie w momencie edycji wklejać cytat
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Więc uważasz, że skoro chce sama zadecydować czy chce mieć operacje na zylaki to powinnam ją sobie sama rozciąć? Po to są przecież lekarze!!! A czemu to oni nie decydują o tej operacji? bo to moje życie a nie jest to zagrożenie życia!!!!!!!!
Sorry, ale twoje myślenie jest nieco infantylne!!!
Stary 2008-08-30, 09:17   #434
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
W tym watku po części kobieta stała się walizką - bezwolną istotą, która nie może podjąć samodzielnie chociażby błędnej decyzji...

Przecież każdy dzień kobiety to dzień pełen wyzwań.
A każda minuta to dylemat słuszności wyborów- czy dosolić zupę,czy posłać zakatarzone dziecko do przedszkola,czy rozpocząć drugie studia ,czy postawić na karierę zawodową czy jednak rzucić tego dupka ? ? ?

W wątku wydawało mi się ,ze raczej chodzi o to czy kompetentni ludzie m.in Polskie Towarzystwo Ginekologiczne wyda opinię czy cc na życzenie w oparciu m.in o statystyki mówiące o śmiertelności noworodków/matek,późniejszych powikłań jest błędem w sztuce lekarskiej czy takowym nie jest.
Stawka jest za wysoka by ot sobie mieć wybór tupnięcia nogą -bo ja tak chcę
Zresztą co tam pacjent ma zawsze wybór -może wypisać się ze szpitala na żadanie,może nie stosować się do zaleceń lekarza i nie przyjmować przepisanych leków itp ale chyba(?) nie może rządać by lekarz uzywał takiego a takiego skalpela przy operacji (chodź waham się )
ma wybór? no ma.

Wyjeżdzanie z 'argumentami' typu
-płacę to żądam
-zawsze znajdzie się ktoś kto to zrobi
-...bo w tej Polsce
jest co najmniej niepoważne.

Swoją drogą :tak -trzeba umieć profesjonalnie rozpakować walizkę -by nie popsuć zamka ,by nie rozbebeszyć zawartości ...

Cytat:
Napisane przez Jula
Cóż byśmy poradziły, my - biedne, nieskażone myślą istotki Dobrze, że jest ktoś, kto nam powie, co mamy czuć, co robić, kiedy się bać...
Co ,nie?
Tyle razy czytałam tu na forum o ateistach rozwikłających zagadki tego wszechświata przy porannej jajecznicy i ich glupich jak te barany sąsiadach spod znaku KK
A tu zong ,ktoś znalazł wspólny mianownik- MYgłupie KOBIETY
Podajmy sobie dłonie
Stary 2008-08-30, 09:20   #435
cal
Raczkowanie

Cytat:
Pomijając wytyczne WHO i PTG:
A co konkretnie masz przeciw, żeby ktoś zapłacił sobie za cc?
Przecież nie z Twoich pieniędzy będzie ta operacja tylko z prywatnych tej osoby i jeśli coś pójdzie nie tak, to ta osoba będzie żałowała swojej decyzji, a nie Ty.
Niech każdy sam za siebie podejmuje decyzje.
I tyle

bo nawet jeśli za cc zapłaci to za ewentualne dalsze leczenie już nie koniecznie. A więc zapłacimy MY wszyscy w tym ja... i to już mnie boli.

---------------------------------------------------------------------------------------------
aha i co nieszczęsnego tytułu wątku....
to właśnie zwolenniczki cc robią z siebie walizki - otworzyć kiedy (ja) chcę zamknąć kiedy chcę. (a nie kiedy jest na to czas kiedy decyduje o tym dziecko.. natura.)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 09:33   #436
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Co ,nie?
Tyle razy czytałam tu na forum o ateistach rozwikłających zagadki tego wszechświata przy porannej jajecznicy i ich glupich jak te barany sąsiadach spod znaku KK
A tu zong ,ktoś znalazł wspólny mianownik- MYgłupie KOBIETY
Podajmy sobie dłonie
Myślę, ze są takie sytuacje w życiu kobiety, ze nie jest istotne, czy wierzy w to, ze jakiś koleś z brodą stworzył świat w 7 dni i człowieka, by bił mu pokłony i dostarczał radości, czy wierzy w to, ze jest "całkiem przypadkowym wypierdkiem kosmosu"
Myślę, że to może być jedna z tych "okazji". Podaję rękę [... mając nadzieję, że nie zostanie odgryziona.... ]

Stary 2008-08-30, 09:41   #437
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

Jeszce raz zaznaczę, tak pro forma, jestem zwolenniczką poródów naturalnych
nic dodać, nic ująć

Cytat:
Rozumiem, ze np taki chirurg plastyczny (który robi ładniejsze noski, biusty, ba! nawet skraca wargi sromowe ) zajmuje się samymi niepotrzebnymi operacjami, jest amoralny i nieetyczny?
Jula, dokładnie chirurg plastyczny przyszedł mi też na myśl, gdy przeczytałam wypowiedź Wyraka.
Nie no, sorki, ale mały biust nie jest zagrożeniem życia, a więc jego powiększanie jest zwykłą fanaberią kobiety, czyli takie operacje są po prostu niepotrzebną ingerencją w oraganizm , wnioski (moje) takie, jak u Juli

Cytat:
bo nawet jeśli za cc zapłaci to za ewentualne dalsze leczenie już nie koniecznie. A więc zapłacimy MY wszyscy w tym ja... i to już mnie boli.
A nie boli Cię, że musisz płacić za wieloletnie leczenie palacza chorego na raka płuc?
nie boli Cię, że utrzymujesz setki/tysiące skazanych, osadzonych w więzieniach?
nie boli Cię, że płacisz alimenty dzieciom, których ojcowie uchylają się od tego obowiązku??

Przykładów można mnożyć... dziwi mnie tylko, że na wszystko ludzie potulnie się zgadzają tylko ta cc na życzenie, a właściwie możliwość wyboru przez samą kobietę, jest solą w oku...
Stary 2008-08-30, 09:47   #438
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Jula, dokładnie chirurg plastyczny przyszedł mi też na myśl, gdy przeczytałam wypowiedź Wyraka.
Nie no, sorki, ale mały biust nie jest zagrożeniem życia, a więc jego powiększanie jest zwykłą fanaberią kobiety, czyli takie operacje są po prostu niepotrzebną ingerencją w oraganizm , wnioski (moje) takie, jak u Juli
Dziewczyny, ale o co Wam chodzi? Przecież Wyrak pisał już wiele razy, że jest przeciwny operacjom plastycznym. Obawiam się, że tego argumentu nie przebijecie.
Stary 2008-08-30, 09:49   #439
cal
Raczkowanie

Cytat:
A nie boli Cię, że musisz płacić za wieloletnie leczenie palacza chorego na raka płuc?
nie boli Cię, że utrzymujesz setki/tysiące skazanych, osadzonych w więzieniach?
nie boli Cię, że płacisz alimenty dzieciom, których ojcowie uchylają się od tego obowiązku??

Przykładów można mnożyć... dziwi mnie tylko, że na wszystko ludzie potulnie się zgadzają tylko ta cc na życzenie, a właściwie możliwość wyboru przez samą kobietę, jest solą w oku...
boli owszem. Ale jeśli chodzi o cc ktoś odpowiednio szybko sie zreflektował i coś zaczynają z tym robić. i za to plus

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 09:50   #440
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale o co Wam chodzi? Przecież Wyrak pisał już wiele razy, że jest przeciwny operacjom plastycznym. Obawiam się, że tego argumentu nie przebijecie.
No , ale to nie zmienia faktu, że takie operacje są wykonywane , kobieta płaci, a lekarz tnie

Cytat:
boli owszem. Ale jeśli chodzi o cc ktoś odpowiednio szybko sie zreflektował i coś zaczynają z tym robić. i za to plus
Tak, tak, plus...
Poczekajmy, za parę lat odbiorą nam KOBIETOM prawo wyborcze, bo co taka kobieta może wiedzieć o polityce?
A i najlepiej, żeby kobietom odebrać możliwość wstępu na uniwersytety, niech do garów i rodzenia dzieci wracają

Krok wstecz to żaden plus
Stary 2008-08-30, 10:01   #441
201710120930
Konto usunięte

Porównanie operacji plastycznych a operacji 'zwykłych'jest nie trafione.

Dam przykład.
Nawet w stomatologii jest wyodrebnione tzw leczenie zachowawcze czyli: przychodzisz z próchnicą lekarz ci zęba leczy albo usuwa.
Ingeruje w to,zebyś Ty był/była była zdrowsza.

Istnieje też stomatologia estetyczna : plomba jest okej ale jest TYLKO brzydka bo np przebarwiona więc lekarz ci ją po prostu wymienia na ładniejszą.

A my mówimy o błędzie w sztuce lekarskiej /czy mam to napisać na czerwono ?/ ( o ile cc na żądanie tak zostanie zakwalifikowane)
Jest to całkiem inna inszość .
Jeśli cokolwiek zostanie za takie uznane lekarz nie ma prawa tego wykonać.
Ani w medycynie estetycznej ani jakiejkolwiek
To,ze znajdą się czarne owce/jak w każdym zawodzie/ nie ma tu nic do rzeczy
Stary 2008-08-30, 10:04   #442
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Poczekajmy, za parę lat odbiorą nam KOBIETOM prawo wyborcze, bo co taka kobieta może wiedzieć o polityce?
A i najlepiej, żeby kobietom odebrać możliwość wstępu na uniwersytety, niech do garów i rodzenia dzieci wracają
Fresa, nie rozumiem, po co co kobietom uniwersytet? Przecież do rodzenia dzieci wystarczy sprawny układ rozrodczy, wyższe wykształcenie się tu nie przydaje To jest takie nienaturalne - kobiety od wieków siedziały w domu, gotowały, rodziły dzieci, opiekowały się nimi... po co burzyć naturalny ład i porządek? Studia, praca.... nadmiar wysiłku intelektualnego... wszystko to zaburza naturalny cykl kobiecy, wpływa negatywnie na płodność oraz instynkt macierzyński. Dajmy panom decydować za nas, oni wiedzą, co dla nas najlepsze, zaufajmy im [ok, trochę mnie poniosło założę się jednak, że znajdzie się spore grono wyznawców tej "naturalnej" teorii]

Stary 2008-08-30, 10:06   #443
cal
Raczkowanie

Cytat:
Tak, tak, plus...

Krok wstecz to żaden plus
przypomnę amfetamina kiedyś była każdej aptece - super pobudzający środek. Zakazano jej sprzedaży. OGRANICZONO PRAWO CZŁOWIEKA do jej kupowania. To też jest krok wstecz?????

po pewnym czasie stwierdzono jej szkodliwy wpływ. Tak jak teraz z cc. Okazało sie ze nie jest to metoda którą można stosować ot tak sobie. Tylko w sytuacjach zagrażających życie.

to tak jakby przy katarze prosić od razu a antybiotyk. Pytanie po co?
bo nie lubię smarkać???
Stary 2008-08-30, 10:58   #444
arrachnee
Zakorzenienie

W tym pomyśle, jednak, najbardziej przeraża mnie cc jako błąd w sztuce [tak, wiem niby cc na żądanie]. Ilu mamy niedouczonych, trzymających się stołka lekarzy - lekarzy, którzy będą się bali wykonać cc? Co w sytuacji kiedy, poród rozpocznie się naturalnie a kobieta zacznie wrzeszczeć, że chce cesarkę? Są lekarze, którzy za wszelką cenę zmuszają do porodu sn, są też tacy, którzy przy najmniejszej wątpliwości zarządzają cc. Czy nie grozi nam to, że cc będzie wykonywana tylko w ostateczności. Dla mnie ten pomysł to krok do tego, aby np. wada wzroku przestała być wskazaniem do cc. I znowu kobieta-inkubator.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

Edytowane przez arrachnee
Czas edycji: 2008-08-30 o 11:01 Powód: literówka
arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 11:16   #445
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Istnieje też stomatologia estetyczna : plomba jest okej ale jest TYLKO brzydka bo np przebarwiona więc lekarz ci ją po prostu wymienia na ładniejszą.
A kto zapłaci za wstawienie nowego zęba, gdy przy wydłubywaniu brzydkiej plomby coś pójdzie nie tak i całego zęba diabli wezmą?
Ja nie widzę sensu w ruszaniu czegoś co jest, co się dobrze trzyma, a jedynie komuś brzydko wygląda

Cytat:
Fresa, nie rozumiem, po co co kobietom uniwersytet? Przecież do rodzenia dzieci wystarczy sprawny układ rozrodczy, wyższe wykształcenie się tu nie przydaje To jest takie nienaturalne - kobiety od wieków siedziały w domu, gotowały, rodziły dzieci, opiekowały się nimi... po co burzyć naturalny ład i porządek? Studia, praca.... nadmiar wysiłku intelektualnego... wszystko to zaburza naturalny cykl kobiecy, wpływa negatywnie na płodność oraz instynkt macierzyński. Dajmy panom decydować za nas, oni wiedzą, co dla nas najlepsze, zaufajmy im [ok, trochę mnie poniosło założę się jednak, że znajdzie się spore grono wyznawców tej "naturalnej" teorii]
Jula, no i kiedyś tak będzie, pożyjemy, zobaczymy, a jeśli nawet nie my, to następne pokolenie już na pewno .

Cóż można powiedzieć?
Kobiety kobietom zgotowały ten los
Stary 2008-08-30, 11:46   #446
madzia.a

Cytat:
przypomnę amfetamina kiedyś była każdej aptece - super pobudzający środek. Zakazano jej sprzedaży. OGRANICZONO PRAWO CZŁOWIEKA do jej kupowania. To też jest krok wstecz?????

po pewnym czasie stwierdzono jej szkodliwy wpływ. Tak jak teraz z cc. Okazało sie ze nie jest to metoda którą można stosować ot tak sobie. Tylko w sytuacjach zagrażających życie.

to tak jakby przy katarze prosić od razu a antybiotyk. Pytanie po co?
bo nie lubię smarkać???
Ja przy katarze prosze o antybiotyk. A wiesz dlaczego, bo jesli nie wylecze się od razu, to będe chorować 2 miesiące i później mam duże problemy z zatokami, raz nawet miałaś iść na zabieg. Ja to wiem i moja lekarka też to wiedziała. A idąc do nowego lekarza, on o tym nie wie.
I dzięki temu postępowaniu, w obecnej chwili mam całkowicie czyste zatoki
Czasami pacjent zna lepiej swój organizm, a pod tym względem lekarz nigdy go nie pozna.
Stary 2008-08-30, 12:01   #447
dzustam
Zakorzenienie

Tak po zastanowieniu muszę stwierdzić, że mądry, odpowiedzialny, z ludzkimi odczuciami lekarz będzie wiedział, że jego pacjentka chce cc z powodu panicznego strachu przed bólem, bedzie wiedział jak jego pacjentka ma na imię, jak będzie się nazywało dziecko...

Mądry lekarz doradzi najlepsze rozwiązanie i uszanuje wolę niektórych pacjentek, innym odmówi lub przemówi do rozsadku. Pozostawi wybór.

Konował powie, nie bo nie, od wieków kobiety rodziły w kartoflach i pani tez nic się nie stanie

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 14:07   #448
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrak, skoro Cie to nudzi, to skad masz tyle energii, aby na każdej stronie watku co najmniej trzykrotnie wklejać sparafrazowaną swoją poprzednią wypowiedź? Uczestnictwo w wątku naprawdę nie jest obowiązkowe, można energię życiową zużyć np na poszukiwanie miłości swojego życia i potencjalnej matki dla swoich dzieci
Na razie wole cwiczenie jezykowe pt. parafrazowanie moich wlasncy wypowiedzi

Cytat:
Dziwne ze przy wychwytywaniu jednych moich wypowiedzi, nie zauwzylas, ze tak, uwazam ze kosmetyczne zabiegi chirurgiczne sa nieetyczne.

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Tak, ja również myślę, ze taka sonda byłaby najwłaściwsza "czy chcesz mieć wybór- rodzić naturalnie czy przez cc"
Wyrak, cały czas mówisz, że to lekarz powinien decydować o tym czy jakaś operacja powinna być przeprowadzona czy nie.
Otóż mój mąż ma żylaki na nogach i wyobraź sobie, ze lekarz mu powiedział, że sam musi zadecydować czy chce operacji czy nie. Noga męża wygląda bardzo źle, ale mój mąż zdaje sobie sprawe, że po operacji noga może wyglądać jeszcze gorzej (mój tata miał taką nieudaną operacje). Ale najważniejsze że ma wybór! Że może sam zadecydować co woli. Znając wszystkie za i przeciw, chce jednak poddać się operacji
Czywidzisz roznice pomiedzy podaniem pacjentowi kilku sposobow leczenia, a zupelnie niepotrzebna operacja?

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
W tym pomyśle, jednak, najbardziej przeraża mnie cc jako błąd w sztuce [tak, wiem niby cc na żądanie]. Ilu mamy niedouczonych, trzymających się stołka lekarzy - lekarzy, którzy będą się bali wykonać cc? Co w sytuacji kiedy, poród rozpocznie się naturalnie a kobieta zacznie wrzeszczeć, że chce cesarkę? Są lekarze, którzy za wszelką cenę zmuszają do porodu sn, są też tacy, którzy przy najmniejszej wątpliwości zarządzają cc. Czy nie grozi nam to, że cc będzie wykonywana tylko w ostateczności. Dla mnie ten pomysł to krok do tego, aby np. wada wzroku przestała być wskazaniem do cc. I znowu kobieta-inkubator.
Arranchnee, niby tak, tylko ze taki niedouczony lekarz rownie dobrze moze spaprac cc za ktore sie wezmie.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 14:46   #449
Jeanette83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachnee Pokaż wiadomość
wada wzroku nie jest wskazaniem do CC Wskazania do CC sa jasno okreslone, nie trudno je znalezc - sa juz nawet wklejne w tym watku.

Teje, pytanie brzmi - "jaka wolalabys rodzic?" - pytanie jest skierowane do wszystkich kobiet ktore rodzic beda/planuja/maja szanse. To ze kobieta ma dziecko nie znaczy ze nie bedzie juz rodzic, to ze nie planuje miec dzieci nie znaczy ze ich miec nie bedzie (no chyba ze jest wysterylizowana), to ze jest mloda i o dzieciach nie mysli nie znaczy ze je wyklucza...

Wyrak, moim zdaniem powinienes zaglosowac w sondzie "jak wolalabys rodzic?" - w koncu medycyna idzie do przodu, nie wiadomo czy nie przytrafi Ci sie ciaza, a potem moze juz nie byc okazji wypoeidziec sie na ten temat No i chyba bylbys w stanie postawic sie w sytuacji kobiety ciezarnej prawda? Wiec zapraszam.

Wydaje mi sie ze temat sie wyczerpal. Skoro wchodzimy na poziom rozmow o religii, swiatopogladzie, powtarzamy to co bylo 10 stron temu, to chyba lepiej poczekac na decyzje w tej sprawie i wtedy bedzie mozna chwalic/psioczyc na rzad, lekarzy, PTG, WHO do woli...

Jeanette83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 14:48   #450
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwne ze przy wychwytywaniu jednych moich wypowiedzi, nie zauwzylas, ze tak, uwazam ze kosmetyczne zabiegi chirurgiczne sa nieetyczne.
Nie mam w zwyczaju szpiegowania rozmówców nie "wychwytuję", tylko czytam. Czasem mniej uważnie, zwłaszcza gdy któryś raz pod rząd widzę to samo.

Cytat:
zupelnie niepotrzebna
Podaj definicję hasła "zupełnie niepotrzebna" a ja dam Ci odpowiedź na "całkiem przydatna i często potrzebna"

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości