![]() |
#421 |
Rozeznanie
|
Dot.: Samodzielne szycie!
Ja swoje poczatki z szyciem zaczynałam na starym singerze babci maszyna ma z 50 lat a dalej sprawna i kiedyś będzie moja a jakiś czas temu dostałam Łucznika od teściowej oddałam do regulacji bo pentelkowała i teraz chodzi jak marzenie.
Narazie zaczynam swoje próby szycia i żeby nie były one zbyt kosztowne to chodze do SH i tam poszukuję materiałów do szycia bardzo tanie i czasami naprawdę super a jak mi coś nie wyjdzie to przynajmniej nie jest mi żal |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zadomowienie
|
Też ostatnio wymyśliłam, że sh to dobry pomysł na materiały, wymyśliłam sobie kosmetyczkę z materiału w drobne kwiatki i stwierdziłam, że najlepiej będzie poszukać czegoś w sh, znalazłam długą spódnicę i krótkie spodenki na podszewkę, a przy okazji okazało się, że spódnica na mnie dobra, więc ją skróciłam i tak powstały dwie pierwsze uszyte przeze mnie rzeczy za 7 zł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
Czesto w koszach są powrzucane kawałki materiałów albo nawet końcówki ze sklepów warto zawsze zapytać sprzedawczyni ja szukam często pośród pościli lub zasłon. ostatnio udało mi sie kupić 15 m błękitnego atłasu za 20 zł bo był na wagę szukam zawsze kawałków tak aby uczyć się kroju a tego na przerabianiu rzeczy nie mozna się tego nauczyć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Witam miłośniczki szycia,
jestem reporterką TVN Warszawa i zwracam się do Was z prośbą - szukamy osoby, która mogłaby porozmawiać w naszym studio na żywo o szyciu w domu: czy Warszawianki szyją, gdzie można się tego nauczyć, gdzie zaopatrzyć, czy to się opłaca, jakie zalety ma własnoręcznie uszyta kreacja od ciucha z sieciówki? Sprawa jest pilna, bo szukamy gościa do programu na środę, na godzinę 18.30 (nagranie będzie w naszym studio na Kawalerii 5). Jeśli któraś z Was jest zainteresowana, albo zna osobę, która idealnie by się nadawała do tematu, bardzo proszę o szybki kontakt, najlepiej pod numerem 501 388 975, lub na adres m.glusniewska@tvn.pl pozdrawiam, Maja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Konto usunięte
|
pozdrawiam wszystkich
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Eeee ale o 19 na tvn są wiadomości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
tak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Ou, to tego nie wiedziałam
![]() No cóż, to nie pooglądam ![]() A tak nawiasem mówiąc, pamięta któraś programy Xymeny Zaniewskiej? jaki to tytuł był ... ehhh skleroza ... ---------- Dopisano o 19:36 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Stawka większa niż szycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Rozeznanie
|
Też ogladałam ten program i myślę że teraz czegoś takiego brakuje bo jest wiele programów gdzie można prezentować swoje talenty amatorsko ale jeśli chodzi o szycie i projektowanie odzieży nie ma czegoś podobnego.
W Stanach program RUNWAY Heidi Klum jest bardzo popularny i wiele osób po tym programie odniosło sukcesy a to przecież w większości ludzie którzy lubili szyć ale nie zajmowali się tym zawodowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Przyczajenie
|
prosiłam już na innym wątku o tą pomoc ale co mi tam zamieszcze i tutaj, może tutaj ktoś mi pomoże Witajcie ![]() Przeczytałam całą masę różnych postów, instrukcji, porad jak szyć ![]() ![]() Tak czy siak zaczynam powoli szyć - no i mam problem Kupiłam sobie wczoraj wykrój z Burdy (9772 - nie wiem czy to komuś coś mówi, sukienka i ogrodniczi od 6m-cy do 3 lat) i jak to zobaczyłam to omal zawału nie dostałam ![]() Proszę pomóżcie mi ![]() co ja mam z tym dalej zrobić? kupić papier i to odrysować? ale jak ? no bo chyba z tego orginalnego szablonu to grzech to wycinać ? jeśli ktoś by mi wytłumaczył jak mam sobie taki szablon przygotować była bym bardzo, ale to bardzo wdzięczna ![]() z góry bardzo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zrób tak: Kup papier taki hmm jakby śniadaniowy, nie wiem w sumie do czego on jest ![]() I to kładziesz na wykrój i rysujesz rozmiar, który Cię interesuje.tylko tu trzeba bardzo uważać, żeby przerysować odpowiednie linie i żeby nic się nie przesuwało. Możesz na brzegach spiać papier z wykrojem szpilkami np. Uważaj też na wszystkie oznaczenia, szczególnie kierunek nitki, punkty styku itp. Wszystko musisz dokładnie skopiować. A jeśli chcesz lepszy papier to na pewno w pasmanteriach mają papier Burdy do kopiowania, jest bardziej przezroczysty i w ogóle lepszej jakości, ale szkoda na niego kasy wywalać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Witam, ja treż może, jakiś miesiąc temu kupiłam sobie maszynę i ostatnio przyszywałam taśme to fieranki ,w pewnym momencie złamała się igła i opadły też ząbki do przesuwania matriału
![]()
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Kochana prosta sprawa z tym wykrojem. Musisz zerknąć do tej szarej wkładki wśrodku Burdy, poszukać model który chcesz szyć i tam pisze na jakim arkuszu się znajduje (A, B, C, D, E, F, G...), patrzysz na rozmiar, który chcesz uszyć i w opisie jest zaznaczone jaki kolor i jaką linią jest namalowany. Rozkłądasz odpowiedni arkusz, bierzesz półpergamin (ogólnie papier, który prześwituje) i odrysowujesz dokąłdnie wg. zaznaczonych linii. Opisz każdą część kroju i nie zapomnij skopiować strzałki, która pokazuje jak przykłądać wykrój do tkaniny. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam w miarę zrozumiale
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Wtajemniczenie
|
Ja podkładam pod wykrój papier opakowaniowy i jadę radełkiem po wykroju, najlepiej na dywanie, bo wtedy radełko się ładnie odznacza na papierze
![]() Kiedyś próbowałam odrysowywać na papierze śniadaniowym ale za dużo przez niego nie było widać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Przyczajenie
|
mój ty jesssuuu
dziękuję bardzo za pomoc!!!!!!!!!!!!! właśnie leżę na podłodze ![]() jak tylko zakupię se ten papier ![]() ![]() jeszcze raz wielka buźka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zadomowienie
|
ostatnio kupiłam sobie burdę szycie krok po kroku, parę rzeczy mi się tam spodobało, zwłaszcza krótkie sukienki i może kiedyś sobie coś uszyję jak znajdę czas i siłę co z pewnością prędko nie nastąpi i oile połapie się co mam robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Zna ktoś, odpowiedz na mojego posta
![]()
![]() |
#444 |
Przyczajenie
|
Nie wiem co to za usterka ale z całą pewnością zanieś maszynę do reklamacji.W końcu maszyna jest nowa i ma szyć a nie psuć się,lub łamać igły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba podczas szycia uważać i nie wykonywać gwałtownych ruchów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny. Kupilam sobie dzisiaj Burde szycie krok po kroku 2/2009 i sa tam na prawde swietne ciuszki. Ale gdy chcialam ogladnac wykroje okazalo sie ze nie wszystkie sa w gazetce. Tzn redakcja czesc wykrojow umiescila w internecie podobno na stronie burdastyle.com i mialy byc darmowe. Weszlam tam oczywiscie ale nie ma zadnego wykroju z tego numeru :/
I szczerze powiedziawszy wkurzylam sie. Nie po to kupuje burde, zeby drukowac wykroje z internetu a po drugie to gdzie szukac tych wykrojow? Moze ktoras z was tez ma taki problem ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Wtajemniczenie
|
mam w końcu kabel do maszyny
![]() ![]() uruchomiłam ją dzisiaj, szyje, ale wydaje mi się, że trochę śmierdzi i teraz boję się, że się spaliła od tego iskrzenia kabla albo jest na drodze do spalenia. nie wiem czy ten smrodek jest normalny czy nie, czuć go tylko jak się wwącham w otworki ![]() może powinnam ją dać do wyczyszczenia albo jakiejś konserwacji? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.