|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2
kolanosia zaproszenie już dawno czeka, sprawdź dobrze w swoim profilu
![]() ![]()
#422 |
Raczkowanie
|
Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2
Oczywiście dopiero dzisiaj odkryłam zaproszenie do klubu, a już się chciałam obrazić
![]() Madzia, no to gratuluję pierwszego słowa ale czemu TATA ![]() Kolanosia - to może powinnaś malutką zważyć, bo jeśli spada na wadze to nie ma co czekać tylko trzeba działać! Może to alergia? czasami się objawia właśnie totalnym brakiem apetytu.. Moje dziecię też fridy nie ten teges... odpukać nie miał kataru i ja stosuję ją z rzadka. A powiedzcie, wyparzacie za każdym razem? i jak często te filterki się wymienia? Jeśli chodzi o ubieranie dzidzia, to przyznam się (trochę obok tematu) że dzisiaj nie poszłam z nim na spacer... lenia złapałam bo głowa mnie boli i nie mam siły nigdzie łazić... a mały i tak zasnął w porze spacerku ![]() A ostatnie dni ubierałam go tak: body z długim, śpiochy, spodenki na szelkach, skarpetki, cienka koszulka, kurtka średnio gruba, czapeczka i na to cieniutki kocyk. I nie narzekał ![]() No i jak mam się wyrobić na dwóch wątkach, no jak?? A moje małe się zbiesiło i tak jak się budził 2 razy tak od 3 dni 4 razy w nocy ![]()
#423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Bella ważyliśmy ją w piątek i przez miesiąc przybrała 400g, mało bo mało ale lekarze jak zwykle każą nie panikować. Do tego ona w ogóle zawsze mało jadła ale teraz to najbardziej niepokoi mnie to że przed jedzeniem wpada w szał na sam widok butelki. Nosimy ja na rękach, usokajamy smoczkiem i gdzies po pół godziny dopiero zaczyna jeść. No masakra jakaś! Do tego nie ma żadnych innych zmian np skórnych i dostaje mleko hipoalergiczne obniżające alergię na białko krowie.....No i co mam jeszcze robić????
![]() |
#424 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale myśle że możesz spróbować - zacząć właśnie od pół miarki i stopniowo zwiększać. Kleik nie zagęszcza tak mocno mleczka jak kaszka. U nas po kleiku było wszystko ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
koanosiu współczuję tych przeżyć
![]() A co do zagęszczania to ja też jestem ciekawa kiedy można. Nam leci 14. tydzień i powoli o tym myślę. Mój Maluszek ostatnio przesypiał całe noce ale znowu zaczął sie budzić około 3-4 na jedzonko. A fajnie by było jakby już spał do rana ![]() Za tydzień w poniedziałek zapytam pediatrę od kiedy można zagęszczać mleczko. gosik mój Nikoś też tak macha rączkami. Udaje mu się złapać smoka i go sobie wyciaga a za chwile płacze bo smoka nie ma i tak w kółko ![]() Poza tym mój maluszek przez te latajace rączki utrudnia sobie zasypianie, bo sie wbudza. Ale z tego co wiem to trzeba po prostu zaczekac aż mu to przejdzie. U nas nie sprawdzało się opatulanie kocem bo Mały się darł jak nie mógł ruszać rączkami.
#426 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- Cytat:
Gosik a z jakiej dzielnicy warszawy jesteś?bo ja też jestem z warszawy, mieszkam na białołęce. Edytowane przez karolina84 Czas edycji: 2010-03-22 o 14:27 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#427 | ||||||
Raczkowanie
|
Witam po weekendzie
![]() Chrzciny, chrzciny i po chrzcinach ![]() ![]() Przyznam się, że przeleciałam was po łebkach ![]() Cytat:
Wyniki z krwi nie były idealne więc dajemy żelazo i wit. C. No i u nas był problem z nabiałem, mógł troszkę uszkodzić jelita tyle, że ja już go nie jem 3,5 m-ca a poprawy w przyrostach nie widać ![]() W walce z małymi przyrostami mam ustawiony budzik i 2 razy w nocy karmię Zosię przez sen. No i zaczęłam wprowadzać kaszę jaglaną w zeszłym tygodniu ale była mała wysypka na udzie wiec się wstrzymałam, ale jutro znów zaczynam. Po 5 dniach dodam marchew, po kolejnych 5 ziemniaka a potem dynię. No i mam kupiony Docoflor i chyba też jej go zapodam. mini I jak dla mnie jest naprawdę ok, a używam go po kilka-kilkanaście razy w tyg. Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#428 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A lekarze mówią, jaka może być przyczyna tego jadłowstrętu? Bo wygląda na to, że jedzenie jej się źle kojarzy, może coś ją potem boli? Cytat:
![]() ![]() A mam pytanie z innej beczki - JAK SIĘ BAWIŁYŚCIE ZE SWOIMI DZIECIACZKAMI JAK MIAŁY 2-3 MIESIĄCE?
![]() |
#429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zykle guganie, samolocik, leżenie na brzuszku i kładzenie zabawki przed nią, w foteliku albo na macie zawieszaliśmy zwykle tylko jendą zabawkę i w sumie dużo pozwalamy jej bawić się samodzielnie
![]() |
#430 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja bez smoka to nie daje rady. Już się boję dnia kiedy przyjdzie odstawić to "cudo" ![]() Cytat:
Ja na Bemowie. Cytat:
Tak więc bez rączek i smoka nie dajemy na razie rady funkcjonować
![]() |
#431 |
Zadomowienie
|
u nas podobnie jak napisała gucia,
staram sie zeby mała bawiła sie sama, podsuwam jej zabawki, a ona je chwyta no i juz ma co robic guganie, samolocik, głupie miny ![]() udało mi się wprowadzić zasade że przez cały dizeń mała jest poza łóżeczkiem, bawimy się, drzemki są na naszym łóżku, a wieczorem ją kłade do łóżeczka - i już wiadomo że w łóżeczku to ten dłuuugi sen nocny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
My dzisiaj byłyśmy na dłuuugim spacerku, pogoda świetna. Oby jutro tak było to tez pójdziemy. Sama się tak dotleniłam że teraz spać mi się chce.... czekam na mamę aż wróci do domu i się zajmie mała to sobie poleniuchuję troszkę
![]() co do zabaw, to Laura ma 3 miesiące już skoczone i bardzo lubi grzechotkę , żyrafę sophie ostatnio też polubiła (chyba do niej dorosła) już ją maca w raxzkach i gryzie, lubi tez w bujaczku posiedzieć i trochę na brzuszku pogimnastykowac się ![]()
![]() Edytowane przez carolans Czas edycji: 2010-03-22 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Eehhhh....kurcze, nie mam w ogole czasu na wizaz ostatnio no!
A ze ja od was uzalezniona ciezko jestem to zle mi z tym odwykiem.... ![]() Dzisiaj o 11 przyszla kolezanka, poszlysmy na miasto i wrocilam na 16 na jedzenie malego i dopiero teraz usiadlam przed kompem.... ![]() Dziekuje kochane slicznie za odp. odnosnie jedzonka ![]() ![]() ![]() ![]() Maly je na razie wiec kolo 10 marchewke a kolo 15 jabluszko, przy czym jablszko lubi zdecydwoanie bardziej i otwiera buzke taaaak szeroko natomiast na marchewke entuzjazm jesz dosc sredni... ![]() A i André smiga juz w rajtkach ![]() ![]()
#434 |
Rozeznanie
|
U nas bawimy się w "guganie" czyli rozmowy, robienie min i uśmieszków, wpatrywanie się w karuzelke którą Nikoś uwielbia i może tak naprawdę dłuuugo, leżenie na macie i wpatrywanie się w zabawki na niej, leżenie na brzuszku.
Ostatnio Nikoś na brzuszku tak się wiercił, że przeczołgał się do przodu jakieś 20 cm ![]() Ulubioną zabawia jest jednak u nas dyskoteka ![]() ![]() ![]() ![]() Kupiliśmy dwie płyty z piosenkami Fasolek, Natalki Kukulskiej, Majki Jeżowskiej, Kulfona i Moniki, Wesołych Nutek, Pana Tik-Taka, Pana Kleksa i jeszcze innych wykonawców. I to był strzał w dziesiątkę!!!
#435 |
Zadomowienie
|
szkoda że nie widzicie mojej. zasneła z malpka pluszowa przytulona i trzyma ja mocno chyba zeby nie uciekla.
my też własnie gadamy w jej języku ![]()
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
znalazłam jak to wyglada, foto ponizej
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
hej dziewuszki
![]() wpadlam na chwilepodac Wam link do piosenek, które uwielbia moje dziecko... moze Waszym tez sie spodoba, poza tym lubi tez Arke Noego ![]() http://www.youtube.com/watch?v=TMmzixwtTes http://www.youtube.com/watch?v=z3JWJ...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=Ro1Co...eature=related buziaki
#438 |
Rozeznanie
|
Pamiętam, że na Poczekalni były plany założenia wątku dla zrzucających po ciąży kilogramy i mam pytanko - czy powstał taki wątek? Czy może dopisywałyście się do innych wątków?
#439 |
Raczkowanie
|
Co do kleiku to ja zaczelam małej dodawac, jak miala jakies 3 i pol miesiaca. Oczywiscie stopniowo. Jedak zauwazylam, że lepiej tolruje kleik kukurydziany, a nie ryżowy. Teraz nie chce juz samego mleka tylko zageszczony. Od tamtego momentu spi mi calą noc.
Od kilku dni klade ją spac około 21(wczesniej chodzila o 23) i ladnie przesypia nockę. Dzisiaj wstała o 8.40 pogugała do motylkow na scianie, przebrałam pieluchę i poszłyśmy jezcze spac, wstalysmy dopiero o 12!!!!! W czwartek idę z małą na szczepienie ciekawa jestem ile juz wazy podejrzewam, że 7 kilo już na pewno ![]() A i posze trzymac za mnie jutro kciuki, bo ide do gina zalozyc w koncu ta spirale ![]() ![]()
![]() |
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Kolanosia a to nie sąpoprostu bolesne wzdęcia i np. widok flachy kojarzy się jej z tym, że będzie bolało?
Gosik mój mały od dawna tak wierzga łapkami po twarzy i w ryk... więc opatulam go jak jest niespokojny i śpi spokojniej ![]() ![]() Zrobił ok 16 łada rzadką kupcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zebra mój Adaś robi gęstą ciemną bo niestety jesteśmy na żelazie i odkąd zaczeliśmy je brać to kupka tak wygląda. Edytowane przez karolina84 Czas edycji: 2010-03-22 o 17:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
My też byliśmy na żelazie ale mały wył od rana do wieczora, bo takie kolki po nim miał... Kupy wtedy miał fuj papa zielona i męczył się nie raz płakał...a tearz raz mi robi ładne raz papowate(choć żółte) i mam juz mętlik w głowie czemu tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kolanosia ja miałam taki przypadek: moja Lenka na początku jadła bardzo ładnie mleko modyfikowane (bebilon ha, nigdy nie karmiłam jej piersią, niestety nie mogłam), gdzieś w 3 tygodniu zaczęła bardziej ulewać, tzn ulewała zawsze ale wtedy zaczęła więcej ulewać. Byłyśmy wtedy w szpitalu i zlecono nam zagęszczanie mleka Nutritonem, co bardzo pomogło, utrzymywało pokarm w żołądku. Oczywiście nadal musiałam uważać i trzymać ją odpowiedio wyżej, nie podnosić nóg po jedzeniu itp, ale nie ulewała już od ruszania się. I tak było przez kilka tygodni, potem stopniowo co dzień zaczęła mniej jeść - aż doszło do tego że robiła przerwy 6h między posiłkami a miała wtedy 2 m-ce ![]() Edytowane przez suonko2 Czas edycji: 2010-03-22 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
Tak za kazdym razem tak je i bardzo lubi, a karmie ja co 4 godziny
![]()
#447 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny my już po kąpieli ale Agusia nie chce pić mleczka no i leży sobie znów obok na łóżku i wpatruje się w żyrafkę, a do konika musze kupić baterie bo już cholery jedne padły
a co do smoczka to też jestem na siebie zła bo kiedyś dawałam go bardzo bardzo mało a teraz to prawie przed każdym zasypianiem ale w nocy to wogóle nie ma smoka bo jak uśnie to go sama wypluwa a potem karmiąc na śpiocha to jej go nie daje
![]() |
#448 |
Wtajemniczenie
|
ufff... przeleciałam was...
Tak się chwalicie tymi przewrotami na brzuch/plecy. U nas nie ma żadnych oznak do przewracania ale pochwalę naszymi innymi wygibasami. http://www.youtube.com/watch?v=toCQFGbCsxE |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
ehh moja córa, się bo Nutritionie nabawiła biegunki, do lekarza biegałam co tydzień, może i mniej ulewała, ale nabawiła się jakiś pałeczek czegoś tam i niestety postanowiliśmy odstawić zagęszczacz, wolę żeby ulewała niż, miała biegunkę i się męczyła...
#450 |
Wtajemniczenie
|
chciałam się pokazać z moją niunią tylko dziewczyny trochę pokazały mi się sińce (ciemne doły) pod oczami, dopiero na zdjęciu to widze bo w lustrze tego tak niewidać, i chyba musze iść do lekarza z nerkami bo tak zawsze miałam jak nerki to i doły pod oczami
![]() aha i nie wiem czy zauważycie ząbek ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.