|
|
#421 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Widzę Wyrak, że otacza nas inna rzeczywistość.
Nie będę przekonywać nikogo do swojej racji, bo każdy ma swój rozum. Elfir, nie musisz mnie ostrzegać. Tak jak powiedziałam Switeziance nie zamierzam wygrać w dyskusji. Niesprawiedliwie również osądzasz, że nie mam żadnych podstaw, żeby się wypowiedzieć w dyskusji. To jest temat rzeka, a dalsze potyczki słowne nie mają sensu, bo zazwyczaj tak bywa, że ktoś kogoś urazi. Nie chcę tego. Pozdrawiam Was.
|
|
#422 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Osobiście uważam, że skoro i tak muszę odbyć te kilka(kiedyś)-naście (pewnie obecnie) spotkań to niech chociaż coś z tego wyniosę. Dlatego zamiast marudzić, że trzeba "odbębnić kurs" i "się przemęczyć" można byłoby popytać się który ksiądz ma odpowiednie kompetencje i talent dydaktyczny i wybrać się akurat do niego? A może jednak okaże się, że ten kurs nie jest wcale taki zły i nieciekawy. Dużo się np. mówi o ojcu Pawle Gużyńskim. Na kursy prowadzone przez niego zawsze są tłumy chętnych. Cytat:
Tak naprawdę jestem kosmitką :P (a przynajmniej czasem tak się czuję )
|
||
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świtezianka - miałam raczej na myśli nie tajną agentkę , tylko osobę przygotowana merytorycznie do dyskusji - np. po studiach teologicznych lub coś w ten deseń. Bo nie przedstawia swoich prywatnych wyobrażeń na temat religii, tylko oficjalne stanowisko i nauczanie KK.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-02-24 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#424 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#425 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Gdzieś czytalam, ze to właśnie przez encyklikę Humanae Vitae sporo ludzi odeszło od kościoła, zwłaszcza w państwach zachodnich. I że wielu teologów wcale się nie zgadzało z jej przekazem.
|
|
|
|
|
#427 |
|
Rozeznanie
|
Nie czytałam całej ale fragment dotyczący małżeństwa jest całkiem rozsądny. Poza tym o ile pamiętam to papież jest również teologiem a poza tym głową Kościoła więc jego wypowiedzi powinny przynajmniej być znane katolikom.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#428 |
|
Wtajemniczenie
|
Sory że tak wtrącę, ale jak to jest....Bóg stworzył świat i aniołów, stworzył ich wcześniej niż ludzi.....wiec kurdę dlaczego to ludzie zgrzeszyli pierwsi???
Przeciez pierwsi zgrzeszyli aniołowie Chyba ateistka sie powoli staje
|
|
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywistosc otacza nas ta sama, tylko, ze Ty sie nie odnosisz do niej, a do wlasnych wyobrazen - vide przyklad o przyjemnosci z seksu.
Widze wlasnie ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czy mi się znów wydaje, czy po raz kolejny generalizujesz i wrzucasz wszystkich do jednego worka? A przecież tyle razy wypominałeś to rozmówcom... ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Pojawia się pytanie - czy anioł ma wolna wolę? Bo grzech jest zależny od wolnej woli. No i do popełnienia grzechu potrzebny jest jakiś system zakazów, które trzeba złamać. Widocznie aniołowie nie mieli niczego zakazanego.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2011-02-27 o 00:33 |
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Ludzie, jak wiadomo sa rozni, wot, truizm, ale prawdziwy. Co tylko zadaje klam propagowanemu min. tutaj ww stereotypowi, na tyle rozpowszechnionemu, ze niektorzy sami zaczynaja w niego wierzyc.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#432 | ||||||
|
BAN stały
|
dobrze, że tak lubisz pytać o piernik i wiatrak, bo ja się zapytam, co ma Twoja odpowiedź do wpisu Elfir:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#433 | |
|
Rozeznanie
|
A już się obawiałam, że jedynie mi umknął sens tej dyskusji :P
Co do pytania: Cytat:
Nie rozumiem Twojego pytania: dlaczego to ludzie zgrzeszyli pierwsi? Do czego ono ma się odnosić? Pozdrawiam Edytowane przez Switezianka_23 Czas edycji: 2011-02-27 o 16:33 |
|
|
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
jak się cieszę, że widzę podobne poglądy do moich.
Szczerze polecam spojrzenie G. Carlin'a http://www.youtube.com/watch?v=TLgacbYRQ_I uśmiejecie się
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
W nowej "Polityce" jest ciekawy artykuł jak się kochać po katolicku
![]() http://www.polityka.pl/spistresci W sumie to ciężko musi się żyć z wizją Boga, który za prezerwatywę do piekła wysyła... |
|
|
|
|
#436 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Apropo piekła. Umieramy Bóg zsyła nas do piekła.... ale chwila? Wysyła nas do Szatana? do swojego odwiecznego wroga z którym toczy nieustanny bój? i Szatan ten zły ma się słuchać Boga? I torturować dusze tych którzy są źli a więć jemu przychylnych?!?!?!? Bóg używa dobrych(anioły) do pomocy ludziom, a szatan miał by swoich ewentualnych pomocników torturowac na rozkaz tego z kim walczy o władze nad światem?!?!?!? Something is fuckt up!!! Something is wrong here "
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę religia katolicka się generalnie kupy nie trzyma i ciężko racjonalnemu człowiekowi w to wszystko uwierzyć. Trzeba po prostu łykać jak pelikan, innej opcji nie ma
|
|
|
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
można nie łykać i czuć WOLNOŚĆ
)))))) Polecam także książki R.A. Monroe - trylogia o podróżach astralnych etc. pomagają załapać dystans do doczesnego życia. Dla wszystkich pozytywna Joss Stone i Melissa Etheridge http://www.youtube.com/watch?v=ef-f-l2Pbn8
|
|
|
#439 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie mam takiej wizji Boga, który za prezerwatywę zsyła do piekła. I nie łykam , jak pelikan. Świadomie się zdecydowałam, że chcę żyć po katolicku , i jestem z tym szczęśliwa.
|
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
No ale po co żyć po katolicku, co pociąga za sobą jakieś ograniczenia, skoro samemu się nie wierzy w to, że Bóg za gumy nie karze ogniem piekielnym?
Ostatnio nieźle się zdziwiłam, kiedy moja mama, osoba kiedyś chodząca regularnie do kościoła, teraz krytykująca tę instytucję i z przyzwyczajenia od święta tam zaglądająca, powiedziała, że po śmierci to i tak raczej nie ma żadnego życia, zamieniamy się tylko w atomy i krążymy w materii. A ja sobie pomyślałam, że kurczę faktycznie, więcej dowodów jest na to, że tak się właśnie dzieje, a Bóg, niebo, życie wieczne, to tylko takie ziemskie znieczulacze, bo człowiek nie potrafi pogodzić się z tym, że kiedyś go po prostu nie będzie... |
|
|
|
|
#441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mało kto jest tak obcykany jak Switezianka, a obracam się zdawałoby się wśród samych katolików. Większość ludzi nie ma zielonego pojęcia o wierze, w której żyją. Łykają tylko to co powie kościół. Zwłaszcza starsze osoby. Śpiewają na pogrzebach (niedawno miałam okazję tego wysłuchiwać) o jakichś antyfonach , powtarzają to w kółko a żadna z nich nie wie co to takiego. I tak jest ze wszystkim, bezmyślne powtarzanie utartych przekonań. A jak zapytasz "a czemu tak, babciu?" to babcia odpowie "bo tak trzeba". Bo sama nie wie. Polska rzeczywistość.
|
|
|
#442 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#443 | ||
|
Rozeznanie
|
Czy wy naprawdę macie takie wyobrażenie o Bogu i religii katolickiej??:
Cytat:
Tak więc żaden człowiek nie może autorytatywnie stwierdzić, że ktoś inny zostanie potępiony. Swoją drogą Kościół oficjalnie nigdy nie uznał, że dana osoba na pewno znalazła się w piekle. Cytat:
Ale nie zgodzę się, że racjonalnemu człowiekowi ciężko jest uwierzyć w Boga i Kościół. Uważam się za osobę racjonalną. Nie mogę powiedzieć że wierzę w zjawisko ewolucji ponieważ ja wiem, że ono występuje i codziennie w pracy widzę je w działaniu. Znam teorie powstania wszechświata, budowę atomu, zasady genetyki i to wszystko zupełnie nie przeszkadza mi w mojej wierze w Boga i wyznawaniu religii katolickiej. To właśnie łykanie wszystkiego jak pelikan prowadzi do fanatyzmu i nienawiści, który zawsze był i będzie sprzeczny z przesłaniem Chrystusa. Nie rozumiejąc swoich przekonań zawsze przegramy dyskusję z kimś kto faktycznie wierzy w to co robi więc łatwiej nam będzie go po prostu nienawidzić, nazwać nawiedzonym/moherem/antychrystem/żydokomuną (do wyboru do koloru) i odciąć się od jakiegokolwiek dialogu. I w taki oto sposób mamy dwie zamknięte grupy obrzucające się wzajemnie wyzwiskami i uważające, że to właśnie one są lepsze od przeciwników. Nie jestem jakoś super oblatana w sprawach wiary. Zwyczajnie zadaje pytania i szukam na nie odpowiedzi, niekoniecznie polegając jedynie na tym co powie ksiądz na kazaniu albo wierząc w to co napiszą w gazecie. Jeżeli słyszę bzdury i widzę manipulację faktami to mówię to głośno niezależnie od tego czy rozmawiam z katolikiem czy ateistą. Jeżeli zostanie mi udowodnione że się mylę to przyznaję się do błędu i jestem o daną informację mądrzejsza. Pozdrawiam |
||
|
|
|
|
#444 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozna tez (nomen omen) wierzyc, ze sie jest oswieconym i wolnym, a inni lykaja i nie sa wolni. Rozne rzeczy mozna, a o fakty w miedzy czasie mniejsza ![]() Cytat:
? Przeciez w tym temacie jaskrawie udowodnilas, ze sama nie masz zielonego pojecia o stanowisku KK w sprawach o ktorych piszesz ![]() Nie no, sluchaja kosciola i wierza, faktycznie - szokujace i naganne dla osoby wierzacej, co oni sobie wyobrazaja Opary absurdu po prostu.
||
|
|
|
|
#445 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Widzę, że w ogóle nie rozumiesz tego co piszę. Ja nie mówię o stanowisku KK tylko o ludziach, których znam i o których wiele mogę powiedzieć. Nie rozumiem jak na podstawie kilku zdań możesz twierdzić, że nie mam o czymś zielonego pojęcia. ![]() Naganne i szokujące jest to, jak ci ludzie postępują a nie że wierzą i chodzą do kościoła.
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#447 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Powtorze - problemy z pamiecia, czy nie wiesz co piszesz? Caly czas, ze kosciol Cie smieszy, jego nakazy sa uciazliwe, imputujesz ile to niby kasy na kosciol idzie, piszesz jakies bzdety o stanowisku kosciola do seksu. Cytat:
Cytat:
?
||||||||
|
|
|
|
#448 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Takie sytuacje powtarzają się nagminnie w codziennym życiu. To nie był skrajny przypadek. Kolejny przykład: brak tolerancji i szeroko zakorzeniona nienawiść do ludzi niewierzących. - ktoś nie chodzi do kościoła to jest sztanem wcielonym, - ktoś nie da pieniędzy na kościół dla starszych pań, które chodzą po domach i zbierają (a raczej wyłudzają) pieniądze - to co jest? wielkie oburzenie, wytykanie palcami na ławce pod blokiem, rozsiewanie plotek. W małych miejscowościach każdy siebie zna i tak się kończą wszelkie objawy odmienności wyznaniowej. Wyrak, nie mam sklerozy i dobrze wiem co piszę. Odwołałam się do ostatniej wypowiedzi o "łykaniu jak pelikan" i wtedy mówiłam o ludziach a nie o kościele. A sam KK śmieszy mnie i nadal będzie śmieszył i nigdy nie będę uznawać jego zasad, dlatego do niego nie należę. I nie rozumiem dlaczego nie mogę powiedzieć swojego zdania na ten temat. Kościół tworzą ludzie i to oni go reprezentują. Jak jest każdy widzi. Piszesz co mnie to obchodzi jak ludzie postępują? Nic by nie obchodziło, żeby nie dotykało mnie osobiście. Bo brak tolerancji i wciskanie nosa w moje życie jest nie do zniesienia.
Rasowa Edytowane przez zuziunia13 Czas edycji: 2011-03-09 o 07:50 |
|
|
|
|
|
#449 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To tak jak ocenianie wszystkich kibiców sportowych przez pryzmat tego co się dzieje na stadionach piłkarskich. Albo wszystkich młodzieżówek partii politycznych przez pryzmat Młodzieży Wszechpolskiej. Cytat:
Pozdrawiam |
||
|
|
|
|
#450 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj jakos nie mam fantazji na dyskutowanie z czyimis nieskladnymi wrzutami.
Cytat:
?Cytat:
?Wiesz, ona po prostu widzi to co chce. Jak ktos mowi o nienawisci do niewierzacych, to jak dla mnie sie chyba urwal z jakiegos alternatywnego wymiaru.
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

Tak naprawdę jestem kosmitką 
, tylko osobę przygotowana merytorycznie do dyskusji - np. po studiach teologicznych lub coś w ten deseń. Bo nie przedstawia swoich prywatnych wyobrażeń na temat religii, tylko oficjalne stanowisko i nauczanie KK.

Chyba ateistka sie powoli staje
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
? 

, powtarzają to w kółko a żadna z nich nie wie co to takiego.
Mozna tez (nomen omen) wierzyc, ze sie jest oswieconym i wolnym, a inni lykaja i nie sa wolni. Rozne rzeczy mozna, a o fakty w miedzy czasie mniejsza