![]() |
#421 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy któraś sie przyłączy do małego Klubu Dziewic?
Cytat:
![]() jakby kazda para, która uprawia seks przed ślubem nie mogła brać ślubu kościelnego to 90procent społeczeństwa bez tego ślubu by żyło. Ja nie jestem specjalnie wierząca ale znam wierząca pare, która mimo wszystko współzyje. Chca byc ze soba, jednak poki co nie maja warunkow do tego zeby moc wziąć ten ślub, nie maja jak zamieszkać razem bo studiują i mieszkają w innych miastach.Zawsze przy spowiedzi ksiądz pyta sie ich czy maja zamiar sie pobrać , myślą poważnie o związku. Nigdy nie mieli problemów z dostaniem rozgrzeszenia. Tyene- podziwiam szczerze i trzymam mocno kciuki za was ![]() Edytowane przez Oliwiabb Czas edycji: 2013-05-04 o 22:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
poza tym, być dumnym z bycia dziewicą? a jaki w tym powód do dumy? co za różnica czy jesteś, czy nie? jeśli zwracasz uwagę na takie rzeczy i na tej podstawie oceniasz ludzi, to krzyż na drogę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu też jest dysonans, bo chciałabym ślubu kościelnego. No, ale wiem, że z drugiej strony to nie fair, skoro nie potrafię przykładać się do wszystkich zasad. Ostatecznie wystarczy mi ślub cywilny, bo życia na kocią łapę całe życie to sobie nie wyobrażam, więc jeszcze sam cywilny mógłby ewentualnie być. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-04 o 22:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
BAN stały
|
Cytat:
I co ciebie tak boli w moim nastawieniu? Nie każdy musi klękać przed ołtarzem w białej sukni. Edytowane przez kasia89pl Czas edycji: 2013-05-04 o 22:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie należy być dla ludzi ogólnie zbyt surowymi, ale para powinna chociaż w okresie narzeczeństwa i nauk przedmałżeńskich uczynić drobne starania żeby żyć zgodnie z wiara katolicką. Z całym szacunkiem, ostatnio zostałam zaproszona na ślub z weselem, oczywiście kościelny zaproszenie typu teatralnego ,,Zapraszamy na przedstawienie pt ,,Stracona wolność" część pierwsza w kościele, druga na sali, w rolach głównych młodzi, w rolach drugoplanowych goście, ksiądz i gapie." Ani słowa o istocie tego związku, miłości, itp. Zaproszenie jak na 18tke. Ja się pytam co to ma być. Teatr ze ślubu. Modne i na czasie. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-04 o 22:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogólnie według mnie śluby kościelne powinny być właśnie takie. Ale podejrzewam, że w takim przypadku śluby kościelne zdarzałyby się niezwykle rzadko ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no i generalnie ja również uważam, że nie każdy musi mieć ślub kościelny.
![]() |
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Muszę dodać, że niektórzy księża ponoć niezbyt przykładają się do tych ślubów, robią taką taśmówkę kiedy jest kilka ślubów w jeden dzień.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-04 o 23:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#431 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawa bardzo jestem tego ich ślubu, tym bardziej, że jeszcze nigdy ślubu kościelnego na żywo nie widziałam. Nie moge się doczekac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Wtajemniczenie
|
Albo te wieczory panieńskie, prezenty typu wibrator, jakiś penis, zamawianie striptizera (ostatnie jest dla mnie zdradą niezależnie czy kościelny czy cywilny).Co do wibratorów, mam szczerą nadzieję, że ludzie zaproszeni na wieczorek poprzedzający ślub kościelny mają chociaż pozornie tyle ogłady aby nie wyskakiwać z takim nietaktem. Co innego jakieś żele do masażu, bielizna, kamasutra - w końcu Kościół tego nie zabrania, ale wibrator to już gruba przesada.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-04 o 23:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Najważniejsze to dostosować wieczor panieński do panny młodej ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
Ooo te wartościowe książki to tez dobry pomysł np jakies psychologiczne o małżeństwie itp.
Dla mnie takie pochlej party ze striptizem jest po prostu hańbą, a potem ślubuje się miłość - masakra i szczerze nawet nie chciałabym w takim panieńskim uczestniczyć ze względu na szacunek do mojego partnera. Zaraz przypomina mi się KacWawa. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-05 o 00:02 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, ochrzczona jestem jak najbardziej, bierzmowana też, więc ze strony technicznej ze ślubem kościelnych by nie było. Chłopak nigdy nie przeciwstawiał się w razie czego przeciw kościelnemu, mimo że sam generalnie nie wierzy. Wiem właśnie, że istnieje opcja ślubu jednostronnego. Co do panieńskich, to zgadzam się i jeśli panieński, to taki jaki chcę, bo to jednak mój dzień i generalnie dużo bardziej bym była zadowolona z takich książek o małżeństwie niż np wibratora, który jakoś nie przemawia do mnie i leżałby w kącie, bo nie ciągnie mnie do takich zabawek ![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-05-05 o 00:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
tyene tak mądrze pisze, że chwilami mam ochotę się nawrócić.
![]() |
![]() |
#438 |
Konto usunięte
|
zgadzam się
![]() ja straciłam dziewictwo w tak potępionym przez niektóre wizazanki wieku 16 lat. i owszem nie byłam wtedy szczególnie dojrzała ale nie widzę w tym wielkiego problemu. skoro byłam zakochana, w związku od jakiegoś czasu i wiedziałam jak się zabezpieczyć to nie widziałam powodu żeby czekać. teraz mam 23 lata, z tamtym chłopakiem od dawna nie jestem i ani przez chwile tego nie żałowałam ani nie miałam poczucia, ze to jakaś patologia była. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Rozeznanie
|
o to to to. na pewno będzie inspiracją
![]()
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
- cóż, własne nawrócenie zawdzięczam dominikanom- zawsze będę Bogu dziękować, ze kiedyś postawił ich na mojej drodze.
Tyene dobrze radzi, polecając zainteresowanym nauki przedmałżeńskie u nich właśnie- co ciekawe, bardzo często po tych naukach młodzi wcale nie biorą ślubu, a np. rozstają się- za to zyskują ŚWIADOMOŚĆ, o co chodzi w zawieraniu małżeństwa, czym jest budowanie relacji z drugim człowiekiem i jak to w ogóle jest trudne- wiedza taka jest bezcenna. Zresztą- może lepiej nie polecać, bo mają w porównaniu z innymi prowadzącymi takie nauki naprawdę duży odsetek rozstań par ![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-05-05 o 12:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Przyczajenie
|
Chyba problem leży w tym jak postrzegacie dziewictwo i dlaczego niektórzy chcą być z tego powodu dumni, a niektórzy nazywają dewiacją i masochizmem czekanie do ślubu.
Mi się wydaje, że jeżeli chce się kiedyś być w małżeństwie, a człowiek jest tak zrobiony, że chce, to najlepszym spoiwem w związku jest miłość, a czym jest miłość? Na pewno nie jest to jakieś uczucie. Miłość to ukierunkowanie woli na dobro innych w tym wypadku osoby, z którą się kiedyś chce pobrać, nawet jeżeli się jej jeszcze nie zna, bo przecież założenie jest takie, że się ją pozna. Czynnością takiego ukierunkowywania jest czystość przedmałżeńska, bo przecież to się robi dla związku i gadka o dostosowywaniu się/temperamencie... przecież, ludzie wiedzą po jakimś czasie czy wiążą się z wyuzdanymi dewiantami, seks w małżeństwie powinien być obustronnym dążeniem do zaspokojenia partnera/dania mu radości płynącej z seksu, wtedy jest przeciwny egoizmowi, który kłóci się z miłością, a ta ma przecież nadawać związkowi właściwy bieg. Jeżeli chcecie miłości, ale prawdziwej miłości a nie motylków w brzuchu i różu w głowie, to skąd macie mieć pewność, że dwoje ludzi nie są dla siebie narzędziami masturbacji, bo przecież lubią seks, co jest normalne, że seks nie jest ważniejszy od miłości. Skąd być pewnym? Czystość jest tym, co się wnosi do małżeństwa, gdy chce się, aby było ono silne, bo przecież to jakaś porcja miłości wniesiona już na starcie. Ciekawą osobą, która była dziewicą do ślubu jest Adriana Lima http://www.gq.com/women/photos/20060...nderwear-model wybaczcie jeżeli z czymś się powtórzyłem, nie czytałem całego wątku Edytowane przez Lievy Czas edycji: 2013-05-05 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Wtajemniczenie
|
Dziś bardzo ładnie ksiądz na kazaniu mówił, że Bóg powinien być na pierwszym miejscu, nie ukochany - bo ukochany może odejść, nie dzieci - one tez kiedyś odejdą. Jesli Bóg jest na pierwszym miejscu, a nie człowiek to wtedy nie odczujemy takiej dotkliwej pustki jak ci ludzie odejdą, nie bedzie takiej zadry w sercu. A miłośc do Boga zawsze przenosi się na relacje mąż-żona, matka-dziecko i ta ziemska miłość też jest przez to piękna.
---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Konto usunięte
|
a ja myślę, że jakkolwiek by to nie brzmiało, po prostu jest. Możesz zresztą podstawić tu inne, ładniejsze słowo, ale chyba przyznasz, że patrzysz na to jaki potencjalny mąż ma charakter, czy nie jest kłamcą, czy dotrzymuje obietnic, czy jest pracowity etc etc. Gdyby się okazało, że zdradza i oszukuje to byś go zostawiła, czyż nie? Dla mnie seks wpasowuje się w ten schemat, bo czemu nie, skoro to tak samo ważna rzecz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Wtajemniczenie
|
Tylko, że seks można podreperować u seksuologa, psychologa (mimo opisanego przez Ciebie przypadku, jest on wyjątkiem), niektórzy ludzie nie musza mieć seksu, że aż iskrzy, nie jest to ich konieczny warunek, nie zostawią przez to i tylko przez to partnera, którego kochają (tak, wiem, miłośc to nie wszystko, ale jest podstawą inaczej nie byłoby dla kogo się starać w razie niepowodzeń, bo i po co skoro za rogiem może czekać na mnie ktoś inny). Charakteru człowieka natomiast na zmienisz - owszem leń może się sprężyć i być bardziej pracowitym, fleja, może zacząć dbać o swoje otoczenie, ale z oszustem i zdrajcą trudno żyć, bo jednorazowe oszustwa bardziej bolą niż nieposprzątanie po sobie.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-05-05 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słowo "sprawdzić" niekoniecznie musi uprzedmiotawiać człowieka, bo jeśli sprowadzimy je tylko do sfery seksu, to być może; ale ludzie, aby ze sobą być często potrzebują czasu (ja np. potrzebuję, są wyjątki, że nie ma tego czasu i się uda, ale to wyjątki) na dobre poznanie samych siebie w relacji z drugim człowiekiem, ale i poznanie drugiej osoby; ja tam jak najbardziej sprawdzałam własnego męża np. w kłótniach, wtedy gdy było średnio- bo przekonałam się, ze mam do czynienia z człowiekiem, w którym nie siedzi agresja, w kłótni nie muszę się go bać, nie zostanę zwyzywana itp. Przyglądałam się zresztą , czy też sprawdzałam, w wielu aspektach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.