![]() |
#422 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Ja mam generalnie uśmiech "na rekina", więc jak słyszę "uśmiechnij się", to wiem, że wszystkie dzieci w promieniu 5 mil zaczną uciekać i mdleć. Niestety, moj naturalny niewymuszony wyraz twarzy jest niewiele lepszy, jak zyć, panie premierze, jak zyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hm a ja ostatnio przeczytałam w innym wątku, że trzeba być idiotką żeby 2-latka samolotem do Egiptu brać no i te płacze w samolocie zagotowało mną bo okazuje się, że ja jestem taką "idiotką" tyle, że moja 2 - letnia córka nie zapłakała w samolocie w tamtą stronę ani RAZ! bawiła się, rysowała, śmiała się, zjadła i zasnęła wracaliśmy nocą, cały lot przespała, 2 razy krótko zapłakała bo jej nóżki chyba ścierpły pobyt na wakacjach rewelacyjny, nic córkom nie było kompletnie ale jestem "idiotką" bo zabrałam 2-latka w daleką podróż samolotem (no najlepiej nigdzie się nie ruszać i siedzieć zamkniętą w 4 ścianach) a jeszcze zanim matką zostałam leciałam z Bułgarii i w drodze na lotnisko z hotelu (wracając do domu) dorośli super odpowiedzialni w autobusie pili % - nie wiem dokładnie co i w efekcie 1 zwymiotował extra nie? nie trzeba być dzieckiem i wpaść w turbulencje ![]()
![]() |
![]() |
#424 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że z dzieckiem nie wszędzie i nie zawsze iść można. Są miejsca czy imprezy z gruntu nie przewidziane dla małych dzieci. Po drugie idąc gdzieś z dzieckiem rodzic bierze odpowiedzialność za jego zachowanie. Ale nie można przesadzać w drugą stronę. Dziecko to jest normalny człowiek. A tu czytam jakby dziecko to było coś gorszego, jakaś niedoróbka w stosunku do dorosłych. Nie wiem dlaczego ten pan uważa, że dziecko powinno wstawać zawsze gdy mówi do niego dorosły, bo co? To nie XIX wiek, bez przesady... Nie wiem dlaczego uważa, że rodziny z dziećmi powinno się umieszczać w osobnych salach restauracyjnych (pomijam, że są lokale oznaczane jako przyjazne dzieciom, ja np. chwilowo jeśli chcę iść z dziećmi to idę do takich) wszak nie wszystkie dzieci wrzeszczą i rzucają jedzeniem, a już tekst o tym, że 5-latek złośliwie puszczał bąki... to jakiś zdolny był, bo ja np. chociażbym chciała takich cudów to nie potrafię - i zawsze myślałam, że to zależy od zjedzonych potraw i ewentualnych problemów z trawieniem. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#426 | ||||
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja dorzucę od siebie żeby odsapnąć od tych przychodni: niesamowicie mnie wk...rza jak robię sobie zakupy w np. supermarkecie i nagle słyszę rozdzierający wrzask "mama kuuuuuuuuuuup mi toooooo". Mama nic. Wrzask jeszcze większy. Mama nic. Dziecko kładzie się na podłodze, rozwala wszystko wokół i zanosi się rykiem na cały sklep. Totalna olewka, niech sobie ryczy, matka idzie dalej. Ewentualnie szarpie go za rękę i ciągnie za sobą, czerwonego, zasmarkanego. No po prostu nie ogarniam. Czy tym ludziom nie jest wstyd? Nie są w stanie zapanować nad własnym dzieckiem? Zapadłabym się pod ziemię na ich miejscu... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg niego niegrzecznym jest powiedzenie przez wegetarianina, że nie je mięsa, bo może to gospodarzom zepsuć nastrój. A jak już poczytałam, że człowiek może zabijac zwierzęta nie tylko z głodu ale i dla rozrywki, bo stoi nad nimi, to podziękowałam stanowczo. Autorytet żaden. Cytat:
Trochę spokoju, zajęcia się sobą, pogody ducha? Mnie mało co wkurza i wręcz nie mogę wyjść z podziwu patrząc na ludzi, którzy codziennie znajdują sobie coś co ich zdenerwuje. A w miarę upływu czasu ci ludzie mają coraz więcej i więcej powodów do wkurzania się. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#428 |
Konto usunięte
|
No to tak - siedzisz w domu z dzieckiem - źle, dziadziejesz; chcesz wyjść z dzieckiem - źle, dziecko przeszkadza; chcesz wyjechać z dzieckiem - łomatkoicórko źle źle źle!
To jest dopiero jak żyć! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak dla mnie to powinnaś zwyczajnie matce powiedzieć, że nie masz ochoty na rozmowę i tyle, a nie straszyć dziecko. To ty jesteś dorosła, a zachowałaś się jak smarkacz. Zemsta na dziecku za głupotę matki, no faktycznie jest się czym chwalić... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może i jest im wstyd ale jeżeli mówi do dziecka 2-3 razy, że czegoś nie kupi i dziecko zaczyna histerię to w tym momencie próba odwrócenia uwagi to jedno wyjście a 2 to olewka i dziecku szybciej przechodzi i też niestety, ale dopóki nie przeżyjesz to nie zrozumiesz też mnie nie raz dziwiły obrazy jak dziecko siada na podłodze krzyczy o coś, rzuca, odstawia histerię hm no bywa różnie, że powiem w skrócie ciekawe co Ty byś zrobiła w takim momencie z dzieckiem? tłumaczysz, że nie kupisz bo np. nie masz pieniędzy i dziecko zaczyna odstawiać histerię, że ono chce i już (chyba nie ma rodzica albo jest ich baaardzo mało, który takiej sceny chociaż raz nie przeżył) co robisz? bo ja po prostu olewałam (teraz takich scen nie mam, ale bywały) o ile tłumaczenie nie pomaga nie zwracam uwagi, 5 minut i po sprawie a że pokrzyczy? zapamięta, że następnym razem ten krzyk i płacz nic nie da może jesteś z tych co uważają, że w takiej sytuacji to dziecko powinno "w tyłek dostać" ?
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Iwa_iw Czas edycji: 2013-10-23 o 21:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to powiedz mi jak ogarniasz 2-latka,który zobaczył jakaś zabawkę i zapragnał ją mieć ,tu teraz ,natychmiast (dzieci w tym wieku nie bardzo ogarniają,ze coś jest niewykonalne,a jesli czegoś chcą to całym sobą,nie ma jutro,czy za tydzień) ,matka odmawia -ok,dziecko nie musi mieć wszystkiego,ale ma prawo być chyba niezadowolne z tej odmowy? jak wyobrażasz sobie wyrażenie niegatywnych emocji przez 2-3 latka np. ? "rozumiem matko,ze nie mozesz mi tego kupić,jednakże jest mi ogromnie przykro i odczuwam frustrację' ? Podpowiem Ci .Takie dziecko wyraża emocje tak jak umie -płacze,krzyczy,tupie. Rodzic jest od tego,zeby nauczyć dziecko wyrażania emocji w sposób spolecznie akceptowany ale również dostosowany do wieku dziecka. Płaczący i tupiący kilkulatek to norma,10-latek już nie.
![]() |
![]() |
#433 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;43402782]
i to naprawdę powód do dumy ![]() jak dla mnie to powinnaś zwyczajnie matce powiedzieć, że nie masz ochoty na rozmowę i tyle, a nie straszyć dziecko. To ty jesteś dorosła, a zachowałaś się jak smarkacz. Zemsta na dziecku za głupotę matki, no faktycznie jest się czym chwalić...[/QUOTE] Uwierz mi że moja mina mówiła wtedy wszystko i naprawdę chciałam jak najładniej się uśmiechnąć, ale nie wyszło. ![]() ![]() Choć nic mnie tak nie wkurza jak dziecko które ciągnie za włosy w autobusie/kościele. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co wg ciebie zrobić, jeśli dziecko chce wynieść pół sklepu a argumentem jest "bo chcę"? Zazwyczaj staram się przekonać, że nie dziś, że następnym razem, że mamy lizaka w domu (nawet jak nie mamy) itd. Ale jak mi dziecko robi scenę nadal, to nie pozostaje mi nic innego, jak zignorować. Moje dziecię jest z gatunku jęczybuł, czyli o wszystko jęczy, jakbym chciała się tym przejmować to już dawno bym skończyła w wariatkowie. Staram się po prostu nie zabierać dzieci na zakupy, biorę tylko jak na prawdę muszę. Czy jest wstyd? Tak, pierwsze kilka razy, potem już jest człowiekowi wszystko jedno ![]() ![]() I na prawdę wierz mi, że nic mi tak nie psuje nastroju jak kolejka w markecie i jedno dziecko jęczące z nudów w wózku i drugie jęczące przy kasie, że chce to, tamto i siamto ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dla was to pewnie dziwne, ale w ten sposób opanowuję emocje ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2013-10-23 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
To powinnaś doskonale rozumieć mamy z tym całym zapaleniem mózgu. One się też zwyczajnie ekscytują po całości.
![]() |
#438 |
Konto usunięte
|
Taaak, tylko, że w pewnym momencie, jak pisałam, trzeba sie ogarnąć. Jak zdążyłaś zauważyć, żyjemy w społeczeństwie i czasem musimy wstrzymać konie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Kurcze tak czytam i czytam i w sumie to skłaniam się ku opiniom matek w tym wątku, mimo że sama nie mam dzieci i mieć nie będę. Mnie tam nie przeszkadzają matki zakochane w swoich dzieciach, co więcej wydaje mi się, że większość to jednak matki "normalne", a nie te o których opisujecie. Niektóre historie są dziwne, ale tak jak w tym wątku było pisane, większość tych przypadków dotyczy jednak osób niewychowanych, a nie odmienionych macierzyństwem. I dziwi mnie, że tak wielu osobom dzieci przeszkadzają ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#440 |
Żona Gargamel
|
Wściekne się chyba. Napisałam co mnie wkurza i od razu 3 odpowiedzi "a co ty byś zrobiła" "wyobraź sobie..". Chciałam po prostu napisać że mnie to wkurza a nie wysłuchiwać argumentów, które do mnie i tak nie przemawiają, a które próbują ze mnie zrobić tępą idiotkę, która z dziećmi miała do czynienia tylko w tychże omawianych sklepach/autobusach/przychodniach.
Mam 3 bratanków i 2 bratanice, część z nich ze mną mieszka. Obserwuje wychowanie każdego od urodzenia. Jeśli dziecko jest dobrze wychowane a nie rozwydrzone i chowane "bezstresowo" to nie będzie odstawiać szopek w miejscach publicznych, może sobie trochę popłacze ale bez scen. Koniec i kropka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to się wściekaj ile chcesz ![]() posiadanie dzieci a obserwowanie ich wychowywania to rzeczywiście "to samo" hahaah ja to jestem baaaardzo ciekawa jak się część wypowiedzi niektórych dziewczyn tutaj zmieni po tym jak dzieci kiedyś tam może będą mieć i np. nie będą to dzieci, że tak powiem "łatwe" chciałabym za kilka lat w tym samym gronie porozmawiać na te same tematy ![]()
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo z tego co mi wiadomo, to wychowywanie dziecka trochę trwa, nie rok i nie dwa. Moje ma 3 lata dopiero i uważam, że jeszcze nie zdążyłam wychować chociaż nieustannie się staram. Czy jest dobrze wychowane to stwierdzić można będzie względnie za 10-15 lat. Do tego czasu niestety mogą pojawić się okresowo różne niepożądane zachowania. I wierz mi, wcale mnie one nie cieszą i byłabym szczęśliwa ich nie widzieć. I na koniec to czy sobie dziecko popłacze czy inaczej się zachowa zależy od jego charakteru przede wszystkim, czyli od tego w jaki sposób okazuje emocje. Trudno "wychowywać" emocje, można co najwyżej zabronić je okazywać... tylko nie jestem przekonana czy to jest dobre. Małe dzieci dopiero się uczą jak można się zachować, jak nie. Coś takiego jak "dobre wychowanie" to dla nich abstrakcja. Dzieci są do świata nastawione egoistycznie, pragną jedynie zaspokajać swoje potrzeby, dopiero nauczyć je trzeba, że nie wszystko tu teraz i od razu.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Konto usunięte
|
smerfetk_a, nieważne jak wychowane dziecko jest, ZAWSZE może odstawić szopkę. Bo jest człowiekiem targanym emocjami, z ktorymi nie umie jeszcze sobie radzić i po prostu nie da się go sobie zaprogramować tak jak się chce - tak samo jak nie zaprogramujesz dorosłego żeby robił to co chcesz.
Są dzieci ąę grzeczne i miłe, co słuchaja dorosłych cały czas, a są mali terroryści, których nauczenie zycia w społeczenstwie to koszmarna, trudna i długa praca. No nikt nie rodzi się z wbudowanym systemem norm, musi się ich nauczyć, niektorzy szybciej i łatwiej, a inni wolniej. Z drugiej strony rozumiem, że niektóre rzeczy po prostu wkurzają, ile byś zrozumienia nie próbowała okazać. Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2013-10-23 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Za kilka lat jak najbardziej możemy porozmawiać w tym samym gronie, nic sie u mnie nie zmieni, bo w moim przypadku posiadaanie dziecka byłoby prostym sposobem na trafienie do Uwagi i zmarnowanie temu dziecku życia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziękuję CI za tego posta ![]() wiesz, matkę też czasami wkurza takie zachowanie własnego dziecka (piszę tutaj o sobie) to dla nikogo nie jest nic fajnego i przyjemnego tylko trzeba się ogarnąć, przeżyć i iść dalej próbując wychować małego człowieka na ludzi
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Przecież to nie jest tak, że matki akceptują wszystkie, nawet najbardziej beznadziejne zachowania swoich dzieci, nie wiem skąd macie takie wnioski? Wychowywanie dzieci odbywa się na co dzień, w domu, nie od święta. Jeśli idę z dzieckiem do restauracji i moje dziecko akurat w ten dzień zachowuje się beznadziejnie i załóżmy wy to widzicie to nie oznacza, że przez 100 innych dni zachowuje się dokładnie tak samo i mi to nie przeszkadza. Trudno żeby matka stawiała dziecko po kątach restauracji czy podejmowała jakieś inne "wychowawcze" czynności publicznie, bo z reguły to nie działa. Dzieci doskonale wiedzą i widzą, że rodzic w danej sytuacji się krępuje publiki i na pewne rzeczy "przymknie oko".
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
Ale kto mówi o akceptowaniu?
![]() ![]() ![]() I nie wątpię, że w domu są grzeczniejsze, bo jak się mama wkurzy to po ptokach, ale w miejscu publicznym sie wstrzymuje, sama tak robiłam ![]() ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Ja w ogóle nie wiem czy można stwierdzic, że dziecko jest "wychowane", raczej "chwilowo okiełznane" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
jestę wieszczę
|
Jak jestem gdzieś z moim siostrzeńcem i odstawia manianę, to też go zlewam, bo ma 2,5 roku i jest na etapie ustalania granic. Pobeczy minutę, widowni nie ma, wstanie i biegnie za mną. Niestety na małego dzieciura-terrorystę to jedyny sposób. Na szczęście nie muszę się nim i jego siostrą bliźniaczką zajmować zbyt często, bo po prostu nie znoszę dzieciaków. Niestety, dzieci się do mnie garną
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:05.