|
|
#421 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5
Cytat:
![]() 2. Cytat:
Cytat:
Cytat:
W mojej rodzinie większość była prawosławna ( u nich nie ma komunii) i moja mama postanowiła mnie ochrzić w wierze katolickiej bo właśnie nie chciała bym odstawała od dzieci, a co będzie później to sama wybiorę Na obecną chwilę jestem wierząca niepraktykująca bo wkurza mnie instytucja kościoła i mam awersję do księży.Czasem idę do kościoła nie tyle na mszę co dla swojej własnej potrzeby. Moje córka zostanie ochrzczona i pójdzie do komunii jeśli później stwierdzi, że zmienia wiarę bądź w ogóle zostanie ateistką nie będę jej zatrzymywać. Cytat:
gratuluje zakupów ![]() Muszę się dzisiaj wyłonić z domu przejdę się do galerii handlowej na zakupy
|
|||||
|
|
|
#422 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ach czas leci nieubłaganie, tylko my ciągle piękne i młode![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Nie strasz
Mój tż wie, że jeden niefajny ruch z jego strony i wylatuje w samych skarpetkach Już tak raz zrobiłam z jednym facetem i teraz też nie będę miała litości. Zresztą to zależy od człowieka, a nie od zawodu To się pocieszyłam |
|
|
|
#424 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#425 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak sobie właśnie pomyślałam, że ta apteka Gemini to ma niezły biznes na nas
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie nawet nie zauważył
![]() No, ale masz rację
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny nie było mnie tydzień, a tu tyle do nadrobienia;-( nie wiem czy mi się uda!!
Z dobrych rzeczy - robiłam krzywą cukrową, wszystko wyszło bardzo dobrze, wyniki wszystkie w normie, trochę tylko hemoglobina mała;-( W piątek wizyta u lekarza, dowiem się co i jak i Wam napiszę;-) teraz u mnie 29 tydzień! Mam do Was pytanie- czy jeśli macie jakoś wadę wzroku konsultowałyście to wcześniej z okulistą? Do jakiej wady powinno się zgłosić do okulisty? ![]() Nie mam zbyt dużej wady ( - 2 w prawym i -2,25 w lewym) ale wolę się upewnić;-)
|
|
|
|
#428 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A kto Ci będzie sprawdzał czy rodzeństwo chrzczonego dziecka ma takich samych chrzestnych? Mnie się wydaje, że to bez znaczenia Cytat:
Ale kurczę nie wiem, nie mam praktyki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym zawsze jest szansa (skoro rodzić masz w 20 min) że Młode będzie spało 20 godzin na dobę I znudów będziesz obiady 3daniowe gotować ![]() Mój też po domach jeździ
|
||||||
|
|
|
#429 | ||
|
Moderator
|
Cytat:
![]() I pewnie, że to od człowieka zależy Ja o mojego się boję tylko jak jest pijany, bo odnoszę wrażenie, że sam to by nic nie zrobił, ale gdyby jakaś dziewczyna naciskała to raczej by się mocno nie bronił ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#430 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#431 | |
|
Moderator
|
Cytat:
![]() A za tego Navingtona to Cię zaraz zgłoszę ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Do pracodawcy
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do okulisty, to ginekolog chyba by Cię skierował, gdyby uznał, że jest taka potrzeba. Ale może zapytaj go o to jutro. Magduś, ja ostatnio złozyłam zamówienie moje i mamy na 751 złotych i w gratisie dostałam 10 paczek chusteczek, 12 tab. witamin ciążowych i 4 tabletki na przeziębienie w ciązy. Się szarpnęli To już w hebe kiedyś za zakupy za 20 złotych babeczka mi rzuciła 7 par wkładek laktacyjnych chicco
|
|
|
|
|
#433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam i byłam w listopadzie u okulistki, ale kazała mi przyjść w lutym (termin mam na II połowę marca). Z tego co pamiętam mówiła, że każda wadę trzeba skonsultować a kazała mi tak późno przyjść, bo bez sensu mierzyć parę miesięcy przed porodem ciśnienie dna oka. Więc się muszę wybrać. Ja mam wadę -1, -1,25 i mówiła że po ciąży może się wzrok popsuć, przed nie. Ale te ciśnienie dna oka trzeba przed porodem zmierzyć. |
|
|
|
|
#434 |
|
Zadomowienie
|
Jakby mi chociaż grosza rzucili...
|
|
|
|
#435 |
|
Wtajemniczenie
|
Prosze bardzo
zamierzałam się pochwalić, bo wygrałam licytację![]() http://allegro.pl/otulaczek-motherho...tml#tabsAnchor A dzisiaj kurier przyniósł mi zamówiony becik Jeśli którejś się spodobał na zdjęciu, to polecam kupno, jest śliczny, mięciutki w dotyku i ciepły. Zdjęcie dokładnie odzwierciedla kolor, przynajmniej na moim monitorze. W dodatku jest większy niż normalny rożek, spokojnie posłuży na jesień jako lżejszy śpiworek, a dla malucha można go fajnie upiąć. Także jestem bardzo zadowolona![]() Elunka, Kate, Maggie dzięki za pomoc w wyborze rozmiaru stanika, pasuje ![]() Pedze zrobić drugie śniadanko i będę nadrabiać bo widze że nowa dyskusja się wywiązała... |
|
|
|
#436 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o dżizas! zwariowałaś no faktycznie się szarpnęli...
|
|
#437 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale kiedyś widziałam jak te światełka z projektora się kręciły po suficie i sama miałam ochotę się w nie gapić ![]() Ja nie będę miała na początku maty edukacyjnej więc chciałam chociaż karuzelę ![]() Poza tym wydaje mi się, że karuzela może też przyciągnąć uwagę maluszka i my będziemy miały chociaż chwile czasu dla siebie by wyskoczyć do wc, czy zrobić coś w domu. Cytat:
![]() Mój tż często robi coś u ludzi w domu, ale bez przesady. Ja nie jestem z tych zazdrosnych. Chociaż zdarza mi się pytać co tam, co robił i jak odpowiada, że montował to i to u jakiejś babki to zawsze pytam czy młoda czy stara
|
||
|
|
|
#438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poznaj mnie z nim
|
|
|
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
zaraz obczaje tego cadeta;p
co do wady wzroku, ja mam +5,5 i +2,5, ale dziewczyny to nie chodzi o to jaką kto ma wade wzroku tylko chodzi o stan siatkówki, bo przy dużym wysiłku może się odkleić... ja jestem umówiona pod koniec stycznia u okulisty na zbadanie dna oka, ciśnienia w gałce ocznej i stanu siatkówki, wolę dmuchac na zimne
|
#441 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ślicznyy ten otulaczek i za taką cenę..
|
|
|
|
|
#444 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#445 |
|
Zadomowienie
|
Ja dostałam informację z kadr, że do nich muszę składać wszelkie wnioski.
Poniżej podsumowanie mailowe jakie od nich uzyskałam: Podstawowy wymiar URLOPU MACIERZYŃSKIEGO wynosi 20 tygodni. Podstawą udzielenia urlopu macierzyńskiego jest dostarczony do Pracodawcy oryginał aktu urodzenia dziecka. Jeśli chcesz aby oryginał został Ci zwrócony prośba o dołączenie takiej informacji do dokumentów. Akt urodzenia jest jedynym wymaganym dokumentem do udzielenia urlopu macierzyńskiego - nie trzeba wypełniać żadnego dodatkowego wniosku. Akt urodzenia trzeba dostarczyć niezwłocznie po wydaniu go przez Urząd. Bezpośrednio po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego pracownik ma prawo do DODATKOWEGO URLOPU MACIERZYŃSKIEGO w wymiarze max. 6 tygodni, którego udziela się na pisemny wniosek pracownika, składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu. Wniosek przesyłam w załączeniu. Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze 6 tygodni, pracownik ma prawo do URLOPU RODZICIELSKIEGO wymiarze do 26 tygodni. Urlop rodzicielski udzielany jest jednorazowo albo nie więcej niż w trzech częściach, z których każda nie może być krótsza niż 8 tygodni, przypadających bezpośrednio jedna po drugiej - w wymiarze wielokrotności tygodnia. Urlopu rodzicielskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika składany w terminie nie krótszym niż 14 dni przed rozpoczęciem korzystania z tego urlopu, bezpośrednio po skorzystaniu z dodatkowego urlopu macierzyńskiego. Z urlopu rodzicielskiego może korzystać zarówno matka jak i ojciec dziecka. Stosowny wniosek przesyłam w złączeniu. Wynagrodzenie Pracownika (zasiłek macierzyński) w okresie urlopu macierzyńskiego wynosi 100 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto przez kolejnych 26 tygodni urlopu rodzicielskiego. Jeżeli natomiast Pracownik od razu zadeklaruje, że będzie korzystać z całości - 52 tygodniowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego to przez cały ten okres wypłacane będzie wynagrodzenie w wysokości 80 proc. wynagrodzenia zasadniczego brutto. Wysokość otrzymywanego wynagrodzenia przez Pracownika uzależnione jest więc od rodzaju złożonych dokumentów do Departamentu Personalnego. |
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeszcze nic nie zamówiłam i nie wiem kiedy zamówię |
|
|
|
|
#447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na łańcuch i do kaloryfera!
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Zadomowienie
|
dzięki kochana
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#450 | |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() filupka, za wizytę i "klopsika" ![]() mara86, super, że już jesteś "po" Co do chrztu... Choć mamy ślub kościelny (prawie trzy lata temu był dla nas ważny, naprawdę pragnęliśmy przysięgać przed Bogiem), to teraz oddaliliśmy się od kościoła. Nawet msze mnie irytują, a to co wyprawiają ostatnio księża doprowadza do szału (i nie, nie potrzebuję egzorcysty ). Nie wiem, jak brak chrztu odebraliby najbliżsi, ale moja znajoma jest agnostyczką - nie chrzciła córki, ale ta, gdy zaczęły się przygotowania do I Komunii chciała do niej przystąpić. I co? Przystąpiła do chrztu jako 9-letnie dziecko tydzień przed I Komunią. lutien,Rossa1988 kciuki za wizytę ![]() Cytat:
![]() bejb200, za glukozę ![]() Nie wiem, czy taka wada wzroku nie jest za mała... Ale na to pytanie może odpowiedzieć tylko okulista Rossa1988, od razu pomyślałam o Cadecie (Navington Cadet) - tylne koła ma większe i pompowane, przednie skrętne i piankowe, duża gondola (chyba 81cm) i w ogóle fajnie się prezentuje! Dzisiaj moja siostra była na szczepieniu synka (13mies.), a później na pobraniu krwi i gdy trzy pielęgniarki szukały żyły u Małego i wbijały się na oślep to... moja sis zemdlała ![]() Dzwoniła do mnie i opowiadała, że matka to normalnie czuje ból, jaki odczuwa jej dziecko
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.

) z nas komunia była wyjątkowym wydarzeniem, nie chcę pozbawiać tego swojego dziecka.
Jak ksiądz nie pochlapie mi mieszkania wodą święconą to Bóg ześle na mnie jakieś plagi? Podobno on i tak jest wszędzie więc po co święcić mieszkania? Ja rozumiem cmentarze - leżymy w świętej ziemii, ale po co mieszkanie?

Nati u dentysty bardzo dzielna, mina mojego tzta bezcenna jak do gabinetu weszla czarna jak smola murzynka dentystka 

Ortopeda z gin rozwazaja nawet wcześniejsze rozwiazanie ciazy, żeby nie zniszczyć go dokumentnie, ale ja sie nie zdecyduję - jeszcze za dobrze pamietam strach o wczesniaka.