![]() |
#421 |
Konto usunięte
|
Dot.: Facet z gospodarki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
BAN stały
|
Cytat:
nie twierdzę, że nie miałam obaw, że może być koszmarnie, że teściowa to będzie jak ta z dowcipów. I nawet układałam strategię jak te przewidywane utarczki zmniejszać, eliminować, unikać. Lecz w sposób aby nie było to moim kosztem, aby nie wyglądało, że ulegam. Jakoś tak aby konfliktu nie było a wyszło na moje. Ale akurat mile się rozczarowałam w stosunki do niej ,moje czarne scenariusze się nie sprawdziły. Nieco nerwów naszargał mi jedynie teść , któremu moje poglądy na życie się nie podobały, nie dał rady mnie sobie podporządkować i nie miał wsparcia w synu w walce ze mną. I jednocześnie obrabiał mi dupę za nie spełnianie wiejskich obowiązków i chwalił się znajomym , że synowi udało się ożenić z panną z miasta,wykształconą, pracującą. Bo to nie były częste przypadki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Konto usunięte
|
Musze przyznac, ze z tego watku najwiecej wynioslam na temat jak dzialaja nowoczesne maszyny rolnicze i jakie sa metody upraw czy hodowli zwierzat. Ide jutro do KRUSu i po dotacje. Z taka wiedza nawet o hektary mnie nie zapytaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zadomowienie
|
Ema podoba mi się to, jak rzeczowo umiesz podejść do tematu i że otwarcie przyznajesz o trudach życia na wsi. To naprawdę godne podziwu, że uprawiając taki styl życia potrafisz krytycznie do tego podejść. Jesteś najlepszym dowodem na to, że decyzję trzeba podjąć świadomie, znając wszystkie zalety i wady i nie ma, co koloryzować, bo potem człowiek się męczy całe życie.
Moja babcia mieszkała na wsi, ale takiej typowo 'zabitej dechami'. Brak kanalizacji, brak centralnego ogrzewania, kąpanie się w misce itp. Gdy się już bardzo źle czuła, zapominała się, wzięliśmy ją do siebie. Łazienka, kuchnia na miejscu, cieplutko i przytulnie, ale doskonale było widać, jak się u nas bidulka męczyła mimo że miała dużo więcej wygód niż u siebie... Nie każdy się nadaje do życia gdziekolwiek, po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
BAN stały
|
Cytat:
Składasz tony dokumentów najczęściej w okienku i czekasz na decyzję. ![]() W międzyczasie okazuje się , że masz błędnie wypełnione mimo, że wypełniała osoba kompetentna zajmująca się tym zawodowo. Nie te pieczątki, nie te zaświadczenia, nie te symbole.Składasz nowe i okazuje się , że te stare jednak były dobre. Jedynie osoba sprawdzająca się pomyliła ale nie wiadomo kto to był, kto wysłał do ciebie pismo z niby pomyłkami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | ||
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47109981]Straconego czasu nie odda Ci jednak nikt
![]() (...).[/QUOTE] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale piszę o tych dojazdach wyłącznie ze swojej perspektywy, w chwili gdy mieszkam na granicy miasta więc trochę już jak na wsi właściwie bo najbliższy sklep to ok kilometra drogi ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-07-01 o 14:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#432 |
Konto usunięte
|
ten wątek najlepiej pokazuje, że można skończyć studia, a być nieinteligentny i ograniczonym
![]() sama nie związałabym się z rolnikiem, pomimo, że wyprowadzka z miasta to było moje marzenie od wielu lat (całe życie mieszkałam w mieście właśnie), ale nie muszę próbować pokazywać swojej (niby) wyższości i twierdzić, że rolnicy to niewykształceni głupcy, nie mający zainteresowań, z którymi można porozmawiać tylko o stonkach ![]() marzenie spełniłam, mieszkam na wsi, a obok mojego domu jeden rolnik ma mnóóóstwo hektarów - zboże, ziemniaki, koniczyna, nie wiem czy coś jeszcze ![]() na polach jest średnio raz na parę dni, traktorem oczywiście, i praca zajmuje mu średnio z dwie/trzy godziny, a czasem to i 30min, wszystko robi sam; pewnie trochę więcej będzie miał pracy jak będą żniwa(?), ale co to za męcząca praca - siedzenie w kombajnie i kierowanie nim ![]() ten sam rolnik ma trójkę dzieci i wszyscy pokończyli studia, jedyny syn założył własną firmę i ma restaurację - to tak a propos tego jak rolnicy żerują na biednych dzieciach i nie pozwalają się im rozwijać co mnie jeszcze uderzyło - pisanie o wsiach zabitych dechami, z samymi polnymi drogami, z wieloma kilometrami do najbliższego dużego miasta; tak jakby tylko takie właśnie w Polsce istniały ![]() u mnie na wsi mam stację paliw, dwa sklepy spożywcze, warzywniak, kwiaciarnię, wulkanizację, sklep z częściami do aut, a do najbliższej biedronki (i tym samym do miasta) 8km, więc co za problem skoczyć choćby i po same winogrona? wszelkie wsie w okolicy mojej są tak samo rozwinięte, niektóre jeszcze nawet bardziej problemu z przejazdem też nie ma, bo wszędzie są asfaltowe drogi więc serio, nie wiem po co popadać w skrajności, bo takie wsie zabite dechami to może jeszcze się ostały gdzieniegdzie na wschodzie, ale często podróżuję, a w Polsce jak wiadomo autostrad brak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- sunprince cieszysz sie bo masz tylko 8 km do najbliższej biedronki - to jest własnie dla mnie definicja dziury zabitej dechami, gdzie do najbliższego większego sklepu masz x kilometrów i jest to co najwyżej biedronka a nie np makro czy alma xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wprawdzie nie ta kolejność bo najpierw trzeba mieć na własność te hektary lub być tzw. domownikiem rolnika ale może kiedyś się przyda. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa jest w Elizówce 65 A i B k. Lublina. W pobliżu Giełdy Rolnej. A jej oddziały w każdym mieście powiatowym woj. lubelskiego. A KRUS w Lublinie na ul. Droga Męczenników Majdanka 12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
To i ja się wypowiem.Od urodzenia mieszkam na wsi,mój mąż również.Kochamy wieś.Ale wiecie co?Coraz bardziej zastanawiamy się nad opcją wyprowadzki do miasta.Nie dlatego że nas brzydzi wieś,wręcz przeciwnie.Bardzo ją lubimy,cisza,spokój,lato, wiosna piękne.Ale.DOJAZDY.A mamy tylko 10 km do miasta.Komunikacja jest.Ale dojazdy są po prostu uciążliwe.Czasami jak zostaje się bez samochodu a trzeba jechac szybko coś zalatwić to nie ma takiej opcji..Nigdy nie chodziłam na dodatkowe zajęcia bo nie było jak.Na imprezy chodziłam rzadko bo nie ma jak wrócic.Może są osoby którym wady wsi nie przeszkadzaja,ale nam zaczynaja.A co do rolnika.Sa gospodarstwa ktore naprawde przynosza duuze dochody.Ale nie oszukujmy się,watpie ze kobieta bedzie miala mozliwosc pracy na etacie.Nie mowie ze bedzie musiala zapindalac w gospodarstwie.Ale.Gdy sa dzieci bedzie musiala je wozic,przywozic.Nie oszukujmy sie musi robic obiad,ogrnac dom.Mąż tego nie zrobi.Nie bedzie mial czasu.No chyba ze ktos sie dorobi tak ze bedzie tylko chodził z rączkami w kieszeniach..Ale na taka pozycje trzeba pracowac wiele lat a nawet cale zycie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zadomowienie
|
Ja jestem z miasta i też nie chodziłam, jak 90% moich znajomych
![]() Mam wrażenie, że dawniej nie było takiego buum na zajęcia dodatkowe. Teraz na wsiach jest większa gama zajęć dodatkowych niż za czasów mojego dzieciństwa w mieście. Moja koleżanka ma córkę (mieszkają na wsi) i ta córka chodzi na tańce i język obcy, wszystko na wsi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Konto usunięte
|
no wiesz szczerze mówiąc jak patrzę na znajomych we wsi to sporo chodzi na te zajęcia dodatkowe do szkoły ale...
...albo to dzieci starsze których nie strach puścić samemu by jechało autobusem podmiejskim/pksem/rowerem ...albo mają naprawdę blisko że można spacerkiem przejść ....albo rodzice ich zawożą:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Konto usunięte
|
no ja wykorzystuję z 80% tego co mi daje miasto. w sumie jedyna wioska w której mogłabym mieszkać to jastarnia, jastrzębia góra czy jurata :d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No dokładnie oto mi chodzi.Np w liceum wszystkie koleżanki ,,miastowe" chodziły a ,,wsiowych" nas było ok 10 i żadna nie chodziła nigdzie.I był ten podział zawsze odczuwalny.Ja w domu po szkole byłam ok 2 godz po skonczonych zajeciach,kolezanki z miasta po 15 minutach.Dlatego ja chyba nie chciałabym żeby moje dziecko męczyło się tak jak ja się męczyłam.Oczywiście nie generalizuje,wiem że są wsie bardzo uprzemysłowione gdzie jest wszystko,nawet przysłowiowa głupia biedronka.Ale myśle że takich wsi jest mało.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4711811 4]
na polach jest średnio raz na parę dni, traktorem oczywiście, i praca zajmuje mu średnio z dwie/trzy godziny, a czasem to i 30min, wszystko robi sam; pewnie trochę więcej będzie miał pracy jak będą żniwa(?), ale co to za męcząca praca - siedzenie w kombajnie i kierowanie nim ![]() Doceniam to, że jako jedna z niewielu stajesz tutaj w obronie rolników, ale niestety z tym się nie mogę zgodzić. Kombajn to nie ferrari ze wspomaganiem i klimatyzacją. Taki sprzęt trzeba najpierw przyotować [co przynajmniej mojemu mężowi zajmuje 2 razy więcej czasu, niż późniejsza jego obsługa] i czasem po takim przygotowywaniu ledwo łazi ze zmęczenia. Następnie pracujesz na nim, w żniwa często od rana do nocy, w upale i skwarze, sypie się na Ciebie kurz i drapiący, swędzący pył, to wszystko na stojąco, przynajmniej mój ma taką technikę bo cięzko prosto prowadzić siedząc. To wszystko wymaga siły fizycznej.To jest koszmarna robota. Tak samo jak wszelkie inne prace polowe. Polecam eksperyment - miałam okazję przejechać się 20minut ciągnikiem po nierównym terenie. Siedziałam na miejscu pasażera i próbowałam nie spaść. Po 20 minutach byłam tak wykończona i miałam tak zmęczone mięśnie, jakbym kilometr rowów przekopała. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-07-01 o 15:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do komunikacji miejskiej - drabina chyba może potwierdzić że w Trójmieście z nią słabo ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Wtajemniczenie
|
Też się z Tobą zgodzę.Od ładnych kilku lat moi rodzice nie maja gospodarstwa.Ale pamiętam jak jeszcze gówniarzem byłam te żniwa od rana do nocy.Albo siano i ciuki..I jak byliśmy w gościach to też nie można było długo posiedziec bo trzeba zwierzęta nakarmić.I te wakacje spędzone przy dziabaniu i pieleniu ogrodu.Teraz teoretycznie nie powinniśmy mieć pracy skoro nie ma gospodarstwa.Nieprawda.Za wsze się coś znajdzie.A to koszenie trawy praktycznie co 2 tyg bo rośnie jak oszalala.A to grabienie liści na wiosne,a to podcięcie drzewek,przenoszenie drewna,węgla do odpowiedniego miejsca.Ogród mamy nadal więc pielenie i dziabanie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Konto usunięte
|
szczerze mówiąc mieszkam w takim miejscu że z komunikacją miejską nie ma problemu ale jakby mnie ktoś wywlókł na szadółki, matarnię, kowale, czy inne suche dwory-koskowo, to bym się pocięłą :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też się z Tobą zgodzę.Od ładnych kilku lat moi rodzice nie maja gospodarstwa.Ale pamiętam jak jeszcze gówniarzem byłam te żniwa od rana do nocy.Albo siano i ciuki..I jak byliśmy w gościach to też nie można było długo posiedziec bo trzeba zwierzęta nakarmić.I te wakacje spędzone przy dziabaniu i pieleniu ogrodu.Teraz teoretycznie nie powinniśmy mieć pracy skoro nie ma gospodarstwa.Nieprawda.Za wsze się coś znajdzie.A to koszenie trawy praktycznie co 2 tyg bo rośnie jak oszalala.A to grabienie liści na wiosne,a to podcięcie drzewek,przenoszenie drewna,węgla do odpowiedniego miejsca.Ogród mamy nadal więc pielenie i dziabanie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
BAN stały
|
Cytat:
Koszenie zboża zaczyna się około południa gdy rosa obeschnie. I wieczorem też jak już rosa na roślinach to się nie da kosić. Bo stare kombajny się zapychają a w nowych komputer wyłącza i nie da się nic zrobić.Piszczy, ze za duża wilgotność i trzeba jechac do domu. "Miejsce pasażera" w ciągniku jest niewygodne. Zresztą nawet nie powinno go być. Po co pasażer kierowcy potrzebny? Ale na siedzeniu kierowcy już jest całkiem wygodnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ze strony antyrolniczych wyzwisk nie bylo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miejsce pasażera to był przykład tego, że samo jeżdżenie maszyną też wymaga siły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
zabawne że z wejherowa które leży x gmin i miast dalej, dojedziesz komunikacją miejską do Wrzeszcza szybciej niż z wielu dzielnic. ale nie o tym temat ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.