![]() |
#391 |
Rozeznanie
|
Dot.: Facet z gospodarki
Gdyby mój tz stwierdził, że jednak chce zostać na swojej gospodarce i mieszkać w swojej wsi/okolicy, to też powiedzialabym mu ariwederczi. On by świadomie wybrał życie, które mi nie pasuje, więc to by był także jego wybór. Drogi by się rozeszly i tyle, dla mnie miłość nie ma tu nic do rzeczy, bo są granice kompromisów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 |
ctrl alt delete
|
[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;47110514]Ale powiedz po co studia komuś kto wie że całe życie będzie na roli pracował?[/QUOTE]
No bo wiesz, teraz wszystko jest zautomatyzowane na gospodarce i te skompliowane maszyny... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Daję głowę, że nie potrafiłabyś nawet podłączyć 90% z nich ![]() 3. Akurat myślenie 'po co mu na roli studia' to znak rozpoznawczy małych wioseczek zabitych dechami, które tkwią mentalnie w XIX wieku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
ctrl alt delete
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 |
Zakorzenienie
|
Mimo wszystko jestem ciekawa jak wygląda edukacja rolników względem wieku, bo odnoszę wrażenie, że różnice mogą być dość znaczące...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 | |
BAN stały
|
Cytat:
Bo gdy jakaś awaria nastąpi to wyświetla się kod cyfrowy który wskazuje jakiego podzespołu to awaria. Trzeba szybko zapisać ten kod i szukać w instrukcji co się stało, pokazać ten kod mechanikowi ze specjalistycznym sprzętem w razie potrzeby naprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W końcu to duży problem społeczny i nawet w tym wątku widać, że niewiele jest dziewczyn chętnych do zostania żoną rolnika. Jakoś nikt nie wpada na pomysł programu lekarz/prawnik szuka żony ![]() Cytat:
Cytat:
Traci czas i pieniądz, czemu rolnik niby ma nie liczyć pieniędzy wydawanych na dojazd? To rzadko jest milioner. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#399 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Ale swoją drogą. "W mieście" też dzisiaj są takie cuda, że szukają recepcjonistki z wyższym wykształceniem i sprzątaczki z maturą. W sumie zawód rolnika po prostu wpisuje się w ten trend. ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Czytałam, że to jest ogólnie spory problem społęczny - na wsi jest masa tzw. "starych kawalerów" z gospodarką, a w mieście masa "singielek", któe nie są w stanie znaleźć faceta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zakorzenienie
|
Więc po co ten prześmiewczy ton? Nie znam się, ale wykpię. Na prawdę, cięzko się nie irytować momentami.
Biorąc pod uwagę pokolenie naszych rodziców - nie znam ani jednej osoby zajmującej się na stałe rolnictwem, która miałaby wyższe wykształcenie. Maturalne jest rzadkością, najwięcej jest osób po zawodówce, bądź ze średnim wykształceniem. Nie ma sensu udawać, że sami doktorzy, kiedyś owszem różnica w wykształceniu między wsią z miastem była oromna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
BAN stały
|
Cytat:
I takie są dla rolników organizowane przez Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Różne, i obsługi maszyn i urządzeń i nowoczesnych metod uprawy roślin i hodowli zwierząt, chemizacyjne i inne wedle potrzeb. W formie prelekcji ale także na sprzęcie , na pokazach w terenie. Dziś nie można stać w miejscu, trzeba się rozwijac bo z tym wiąże się pomoc unijna. Bo W Polsce nadal jest wstyd wyjść za rolnika, wracać na wieś. Bo co koleżanki, znajomi powiedzą. I jeszcze nie prędko to się zmieni . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To chyba nie wstyd, ale niechęć do takiego stylu życia. Mam domek letniskowy w Borach Tucholskich, obok jest typowa polska wieś, ani bogata ani biedna. Latem jest tam pięknie, ale tylko latem. Przychodzi jesień, zima i życie staje się tam bardzo trudne. Właśnie nawet niby prozaiczny dojazd jest problemem, bo droga do wsi jest drogą gruntową, a nie asfaltową, jedziesz po błocie i roztopach, a czasem wpadasz w dziurę i pchasz samochód brudna po kolana. A takich wsi znam wiele, nie tylko u siebie czy na ścianie wschodniej, ale nawet w okolicach mocno zurbanizowanego Zakopanego. Edytowane przez jelonki Czas edycji: 2014-07-01 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie jestem jakąś amebą żeby się podporządkowywać facetowi i iść na tą wieś jeśli to w ogóle się nie pokrywa z moimi planami na przyszłość. niech on znajdzie żonę na wsi, a ja znajdę chłopa w mieście. po co się na siłę męczyć jeśli dwie osoby rozjeżdżają się w poglądach na tak ważną kwestę? miłość to nie cierpienie i podporządkowanie się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#404 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - teściowie Cię zjedzą - on się okaże burakiem - on nie ma ambicji, pewnie nawet czytać nie umie - zagoni Cię o gnoju - na pewno jest wyniszczony, jest młodym staruszkiem - to praca tak cięzka, że żyć się nie da - biedę będziesz klepać - do pracy Ci nie da iść i wiele wiele innych bzdur. Nic o trudach życia z dala od miasta. Bo w mieście nie mieszkałam nigdy, przeprowadziłam się do męża z małej miejscowości, gdzie były takie same problemy z dojazdami, zaspami etc. Tak samo trzeba było palić w piecu i tak samo trzeba było jechać 20km do najbliższej biedronki. Różnica była tylko jedna - ja nie miałam gospodarstwa. Wtedy ta magiczna wieś staje się cudna, piękna, hipnotyzująca i spokojna ![]() ---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
W takiej sytuacji ustąpienie wyleje się wielkim strumieniem żalu i nieszczęścia za kilka lat. Jak ktoś nie chce żyć na wsi, to powinien od razu kandydatowi podziękować. Umartwianie się w imię miłości wcale dobrze by się nie skończyło. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I od razu widać różnice w naszym podejściu. Mnie, typowego mieszczucha od pokoleń, przeraża sam niedogodny dojazd i nawet innych, bardziej poważnych i złożonych problemów już nie rozważam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale to nie zmienia faktu, że na pierwszych stronach wątku argumenty nie brzmiały "nie chciałabym być z rolnikiem bo dojazd jest beznadziejny i daleko miałabym do pracy/teatru", tylko "rolnik to zawód bez ambicji i lepszy architekt albo lekarz na męża". Dopiero potem została zmieniona linia obrony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 |
Konto usunięte
|
Dla mnie mieszkanie z tesciami jest niedopuszczalne nie wazne jacy sa i gdzie to bedzie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
BAN stały
|
Cytat:
A zdarzają się przyjaźnie między tymi kobietami, sporo jest dobrych i zdrowych relacji nawet mieszkając razem. I sporo takich gdzie teściowa nawet daleko od młodych dokucza, jątrzy i doprowadzi do rozpadu małżeństwa. I naprawdę nie wszyscy na wsi mieszkają w rodzinach wielopokoleniowych w jednej chałupie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Konto usunięte
|
W mojej glowie egzystuje jedynie zdrowy rozsadek. Znam tesciow. Nie chce z nimi mieszkac. Z zadnymi bym nie chciala. Nic ci do tego i przedtan udawac ze robisz mni psychoanalizy bo nie wiem czy sie smiac czy plakac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja ze swoją teściową, choć ją lubię, zdecydowanie nie chciałabym mieszkać, ani w jednym domu, ani nawet w osobnym domu ze wspólnym podwórkiem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Konto usunięte
|
Ten wątek to jakieś kuriozum... A tak niewinnie się zaczął.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#414 |
Rozeznanie
|
Co więcej autorka wątku chyba się już nie wypowiada.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale na tym wątku raczej ich nie ma zbyt wielu. ![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- No właśnie. Na autorkę może nie bezpośrednio ale w podtekstach polały się pomyje w większości wypowiedzi i nie ma się co dziwić, że nic już nie pisze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Możliwość powstania konfliktu na płaszczyźnie synowa - teściowa 2. Brak swobody, konieczność prowadzenia domu na spółkę, a co za tym idzie - robienie nie zawsze tego co się chce i kiedy się chce 3. Spojrzenie krytycznych, doświadczonych oczu na poczynanie młodej gospodyni, presja, że jak się nie wykrochmali na czas pościeli to zostanie się źle ocenionym 4. Brak ogólnie pojętej swobody - w majtkach z łazienki nie wyjdziesz, z mężem się nie pokłócisz, wiecznie ktoś obcy uczestniczy w Twoim życiu Ota, takie nagłe zamieszkanie z lokatorami, którzy Cię oceniają i jesteś w jakiś sposób zależna od ich zdania. I choćby teściowa była jak brylant, to i tak nie wszystkim będzie to pasowało. Mi najbardziej chyba doskwiera to w momencie kiedy się pokłócimy. Wtedy jest dziwnie, chociaż teściowie jak zobaczą, że coś nie gra to zauważalnie się nagle dematerializują. A mimo to czuję się skrępowana, nie chcę wtajemniczać innych w nasze sprawy, nie chcę też ich krępować. To chyba jeden z większych minusów. Dużo rozwiązuje tutaj własny kąt we wspólnym domu. Nasza sypialnia jest na piętrze, którego używamy tylko my, więc w razie W można się tam wynieść i nie pokazywać innym na oczy. Co nie zmienia faktu, że to nie jest w dalszym ciągu samodzielne, intymne mieszkanie. Ogólnie, ja swoją sytuację oceniam na plus, ale jestem w stanie rozumieć, że ktoś nie chce nawet próbować. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-07-01 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba raczej do komfortu życia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.