|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł będzie najlepszy dla naszego nowego wątku? | |||
| Chodzimy jak kaczuszki, bo mamy takie piękne brzuszki. |
|
1 | 1,92% |
| Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. |
|
22 | 42,31% |
| Przez te nasze duże brzuszki chodzimy jak kaczuszki. |
|
1 | 1,92% |
| W kilogramy obrastamy, ale to wszystko dla cudownej roli mamy. |
|
2 | 3,85% |
| W kilogramy obrastamy - dla cudownej roli mamy. |
|
18 | 34,62% |
| Staś, Filip czy Amelka - to i tak będzie nasza ukochana perełka. |
|
10 | 19,23% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/
Dzień dobry brzuchatki!
Wybasenikowałam sie, pożarłam śniadanko i chyba zaraz idę sie kimnąć na chwilkę ![]() Gratuluję wszystkim udanych wizyt To naprawdę ważne by sie nie nakręcać i nie szukać dziury w całym Ja właśnie do śniadanka wypiłam cały kubek jakoś tez strasznie za mną chodziłCytat:
Czasem szarpnie mnie dziwnie,że mam wrażenie, że chce macicę mi oderwać, albo dziś na basenie w pępek mi przyfasolił, że zapiekło- ale poza tym synek grzecznie się rozpycha ![]() A jak tam dziś samopoczucie po szkole rodzenia? Zakwasy to zawsze najgorsze na drugi dzień... za majstrów i uwinięcie się w terminie!Cytat:
Ja podobnie jak aa2 teraz- w ciągu ost. miesiąca utyłam najwięcej, aż się przeraziłam ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4472 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/
Dzasta
I bardzo dobrze. Śmiech to samo zdrowie Anetika Ja wybiorę chyba mniejszą 120x90. Nieźle z tym przyśpieszeniem A my się pomeczymy albo i nie ha! ![]() Martusia Wielorybka chciała po kąpieli się położyć spać i wylądowała dupąw dziurze ![]() Ja to chyba się nie wysilę z obiadem: ziemniaczki, jajko i fasolka szparagowa
|
#4473 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to z tymi japonkami to też bym nie przesadzała. Np. moonik pisała że wyrzuca po wyjeździe w góry czy coś a ja nie mam chyba aż tak
przynajmniej nie miałam, jak nie było maluszka w drodze. Bo już nie można przesadzać. Przecież na dworze jest wiele zarazków i mimo to buty się nosi po rok czasami a prysznic czy pokój w hotelu na wyjeździe wątpię aby był groźniejszy niż ulice Swoją droga ja u siebie w domu i tak chodzę na boso albo w skarpetkach- nie umiem się przestawić na kapcie. Tak jak mój tż który bez kapcia nie pójdzie ![]() Ale teraz jak jest maluszek to dla spokoju ducha wywale i już ![]() Małgosia od wczoraj chodzi za mną ta twoja teoria na temat wielkości brzucha i zaawansowania ciąży Ty serio tak, bo aż nie wierzę ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Aaaa , ale mam katar, zaraz się wścieknę Co gorsze znowu mam dzień lenia a powinnam chociaż na pocztę iść Spray, ale sen haha
|
|
|
|
#4474 | |
|
Zakorzenienie
|
o to samo miałam pytać
![]() Cytat:
![]() A z rzeczy przydatnych w szpitalu to koleżanko poleciła mi by zabrać jakiś balsam do ust- pomadkę, ze w trakcie porodu tak jej wyschły i tak miała spierzchnięte, że potem długo jej się goiły. (a ona z tych co na codzień nie używa- ja to mam w każdej torebce cos do ust )Tez niby banał
|
|
|
|
|
#4475 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ancia
Trzeba ich przygotować Fiuu 2,5tys... Za 1,5 to ona powinna za mnie odczywac ból podczas porodu ;-)A Kochana pogratulujesz jak skończymy ![]() Cotka Pisalam Ci tam wczesniej, że nie uważam żeby wielkość brzucha świadczyla o stopmniu zaawansowania ciązy bo to taka teria by byla kosmmiczna wręcz ![]() Poprostu mamy z Tż takie przeczucia 9oby mylne), że urodzę wcześniej... Po odstawieniu leków (związanych z PCOS) regularnie miesiączkę mialam przez 2 cykle. Ostatnią miesiączkę miałam jakoś w październiku... a potem leki na wywołnie...tylko zamiast miesiączki wywołały mi Balonika Podobno do zapłodnienia doszło gdzieś pod koniec grudnia. Wszystkie terminy porodu a miałam ich już chyba 3 ustalane były na podstawie wielkości jeszcze wtedy płodu... Stąd te dziwne przeczucia. Zwlaszcza jak Gin zmienial mi te terminy, mały był zazwyczaj wiekszy niż inne dzieciaczki w tych tygodniach itp...---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
|
|
#4476 |
|
Zakorzenienie
|
jestem z siebie dumna poszłam do sklepu i zrobiłam zakupy , za niedługo zrobie obiad
dzis robie wątróbkę drobiowa-nie mogłam sie oprzec bo chodzi za mna cała ciąże -mniam![]() noi właśnei zjadłam wiśnie -jak zobaczyłam w sklepie to kazałam zapakować-konsumpcja zajeła mi moment hihi |
|
|
|
#4477 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do wyrzucania tych rzeczy ze szpitala- chyba chodzi o przynoszenie zarazków do domu ale można to wrzucić wszystko do reklamówki a w domu od razu wyprać. w moim szpitalu trzeba wszystko miec dla dzidzi to tez mam to potem powyrzucać? ![]() Cytat:
"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C. Edytowane przez indygo79 Czas edycji: 2011-07-13 o 11:52 |
||
|
|
|
#4478 |
|
Zakorzenienie
|
Indygo nie wiem w sumie. Może chodzi o to, że chodzisz po korytarzach gdzie mogą być zarazki z innych oddziałw
sama nie wiem. Ale skoro położna tak mówi to jej wierzę ![]() Będę biedniejsza o 5-20zł a bogatsza o spokój |
|
|
|
#4479 | |||||
|
kosmitka
|
Cytat:
To co może zainteresować dziewczyny to krzywa cukrowa, której też w wielu krajach się nie robi. A zalecenia dotyczące odzywania powinny dostawać wszystkie ciężarne, nie tylko te z "cukrzycą ciążową". Podobne przykłady dotyczyły wyników badań na anemię itp. Naprawdę fajna książeczka, promowana przez polską funację Rodzić po ludzku. Cytat:
. Ja dzisiaj pierwszy raz spróbowałam kawy zbożowej waniliowej, pyszna .Cytat:
.Samopoczucie dziękuję, niezłe. Boli mnie kark i teraz zaczął brzuch. Ale grzecznie leżę, może ustąpi. Za majstrów też trzymam kciuki. I Twoich i swoich .Cytat:
Najbardziej mnie zszokowała położna, która wczoraj też myślała, że rodzę już, zaraz. ![]() Cytat:
Tak mam dość tego remontu, gotowania w syfie, ehhh.
|
|
|
#4480 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stokrotko, dobrze, że już lepiej się czujesz Chciałam tylko dopytać o tą kuzynkę, ona w PL urodziła? A ile miała w ciąży usg? (ja bym tam lekarza nie "winiła", wiedza o takiej wadzie przed urodzeniem nie jest do niczego potrzebna, jedynie do tego by się z sytuacją oswoić; co innego wada serca, układu nerwowego, gdzie często trzeba przed porodem zdecydować o tym, gdzie się urodzi, żeby jak najszybciej operować, bo to zagraża życiu) Przykro, jak coś takiego się wydarza u kogoś bliskiego ![]() Aiszka, Asia, Anetika, Agnieszka, Tusia - gratuluję udanych wizyt ![]() Cytat:
Cena w Makro w dechę! Co do pieluszek - planuję na początek kupić rozmiar 1 z Pampersa. Nie wiem czy mają wycięcie na pępek, zawsze można zawinąć (jak któraś doświadczona mama nam tu radziła) i jest git Ciocię pytałam o pępek, to mówiła, że on się trzyma czasem tylko koło tygodnia, więc przy dobrych wiatrach po trzech dniach w domu nie będzie go już (a wcześniej w szpitalu się nim zajmą przecież).Na wizażu jest fajny wątek "hity i kity wyprawki" - tam wiele mam chwaliło pieluszki z Biedronki (Dada), Rossmana (Babydream) i Lidla - ale polecają raczej te większe rozmiary, "jedynki" ponoć najlepsze z Pampersa. Cytat:
Choć tak na chłopski rozum - przyjeżdża na porodówkę kobieta niezorientowana, zarośnięta (a chyba przy przyjęciu nie pytają o to, czy ogolona, a jak nie to odsyłają ), to chyba mają jakieś własne sprzęty jednorazowe na taki wypadek ![]() A co do parcia, to ja sobie myślę, że to chyba położna podczas porodu powie co i jak. W końcu to chwilę trwa zanim się dojdzie do tej fazy porodu. A nie wyobrażam sobie spierać się z położną, "że ja chcę tak, bo czytałam że tak lepiej". To już wolę współpracować ![]() Czy ja nie za lajtowo podchodzę do tych kwestii? No ale przecież nie opierdzielą mnie, że nie chodziłam do szkoły rodzenia, że nie wiem jak oddychać, przeć, co robić. W końcu nie ma obowiązku się na tym wszystkim znać. Jak się idzie do szpitala na zabieg, operację czy co bądź to też nikt nie wymaga od nas, żebyśmy wszystko wiedzieli, tylko nam pokazują potem co dalej i wydają zalecenia.Cytat:
![]() Wrzucam sondę, bo widzę, że nic nowego nie przybyło ![]() Asia, u mnie też dziś wątróbka ![]() Zaliczyłam już dziś laboratorium, pani mi upuściła 3 fiolki krwi
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-07-13 o 12:10 |
||||
|
|
|
#4481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za zakupy a ja bym sobie czereśnie zjadła![]() skończyłam prasować, dużo na szczęscie nie było, czas na odpoczynek
|
|
|
#4482 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
![]() Jedna wyrzuci, druga nie, ja się nie zamierzam nad tym zastanawiać, dla mnie to bez znaczenia. W domu przecież nie jest sterylnie czysto, a i nie jest chyba najlepiej chować dziecko pod kloszem, w sterylnych warunkach. Każda zrobi tak, jak jej będzie pasowało. Cytat:
.
|
|
|
#4483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mył się po porodzie, a potem wiecie te "uplawy"...
|
|
#4485 |
|
Zakorzenienie
|
ej a propo krzywej cukrowej wiecie ze mój gin powiedział ze dopiero po 30 tyg ciąży mi zleci jakby co? na razie oznacza cukier w normalnym badaniu krwi i powioedziałz e to wustarczy
|
|
|
|
#4486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja dziś się mierzyłam i przez miesiąc mi tylko 1cm urósł i mam 94cm, ale ja jestem daleko z terminem w porównaniu z Wami
|
|
|
#4487 |
|
kosmitka
|
Agnyska tyle napisałaś, że aż muszę się skupić, by na wszystko odpisać, a więc:
- golenie - pytałam, czy jest wymagane, a nie czy wyrzucają z sali za nieogoloną bożenę. Jeśli wymagają, to wolę sama się do tego przygotować, niż zdać na brzytwy położnych, zwłaszcza że często w szpitalach mają te zwykłe maszynki zamiast jednorazowych ![]() - co do oddychania -chciałam wiedzieć jak uczą, przecież pisałam wcześniej, że rodzenia nie można się nauczyć, mój lekarz twierdzi że to jest tak atawistyczne, że każda sobie poradzi bez szkołyu. Jeśli jednak mogę sobie oszczędzić narządów, to wolę to wiedzieć. A czy mi ta wiedza przy porodzie zostanie, to inna historia .- o parciu położna będzie mówiła, ale są różne techniki i to tobie ma być wygodnie, sama będziesz czuła pewnie co i jak. A do szkoły rodzenia nie ma obowiązku chodzić, w mojej nawet nie uczą ani oddychania przeponą, ani nic w tym temacie, więc służy chyba czemu innemu .Małgosia - bueeeee. Twój argument najbardziej do mnie przemówił. Aż za bardzo.
|
|
#4488 | |||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry z samego rana
Odpisuje już chyba z 15 min bo mój komputer ma dziś jakiegoś małego świra, i albo się zawiesza albo kasuje![]() Cytat:
ale to pewnie ten największy skok wagowy (mam nadzieję że dziecka a nie mójCytat:
pyszności... też jadałam parę razy w ciązy, ale nie lubię sama robić![]() archinta Mam właśnie na 2gie śniadanie, sok pomidorowy i jabłko To może jakaś zbiorowa zachcianka ![]() Cytat:
Maluszek Edytowane przez kaileight Czas edycji: 2011-07-13 o 12:21 |
|||
|
|
|
#4489 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a reszta?
|
|
#4490 |
|
Wtajemniczenie
|
Ancia
Ciekawa musi być ta książka A co do terminu, poczekamy zobaczymy. Przygotujemy sobie to co trzeba wcześniej i będzie dobrze ![]() Mój Tż przechodzi ciażę..od dwóch dni bolą go plecy w odcinku lędzwiowym ![]() Chodzi, stęka a teraz pisze, że klęczy przed biurkiem w pracy bo go tak boli mniej niż jakby siedzial... A co my mamy powiedzieć? ![]() Ech faceci ![]() I jeszcze a propos nakręcania się. To jest prawda sama w sobie. Jak u którejś z nas pojawia się jakiś problem to reagujemy w podobny sposób:"zapytam gin może też tak mam", "mi nic nie mówil muszę zapytać"...A oni nie mówią bo nie ma się czym martwić czyli jest okej. Mojej przyjaciółki syn - Aniołek - miał zespól Fallota - wadę serca - i oni o tym musieli wiedziec dużo wcześniej żeby ich przygotować na to co będzie się działo po porodzie. Jesteśmy w rękach dobrych lekarzy, do których mamy zaufanie i tego się trzymajmy
|
#4491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do parcia, to chodziło mi o to, że nie chcę się szarpać czy kłócić z położną - zdam się na nią, tym bardziej, że jej chyba też zależy na tym, żebym urodziła i została z moimi narządami na miejscu
|
|
#4492 |
|
Wtajemniczenie
|
Ancia bożena?
|
#4493 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=anciaahk;28110047]...... czy wyrzucają z sali za nieogoloną bożenę..... /QUOTE]
nieogolona bożena mnie rozwaliła Cytat:
|
|
#4494 |
|
Zakorzenienie
|
Ja resztę piorę
. Tylko klapki autuję
|
|
|
|
#4495 |
|
Zakorzenienie
|
kaileight no w końcu ktos kto lubi watróbke bo w moim otoczeniu mówia beeee a ja lubie , kaszanke tez lubie
|
|
|
|
#4496 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry brzuchatki !!!
U nas Sloneczko !!! Idziemy zaraz na zakupki bo lodowka swieci pustkami ![]() Spray....Mac kosztowal nas 1150 eurakow ![]() No i sen niezly.. pewnie sprawdzalas jak sie obudzilas czy brzuszek na swoim miejscu... Ja tez mam ciagle sny nie z tej ziemi ![]() Stokrotko...Naprawde przykre to co napisalas o dzieciatku kolezanki... Gratuluje udanych wizyt ![]() Pisalyscie o tym gazie... mI dali podczas porodu i czulam sie po nim jak nacpana.. Nawet z tego wszystkiego dalam tz maske i kazalam zeby sobie machnal na rozluznienie..hihih No ale powiem ze nie bardzo usmiezalo to bol.... Raczej rozluznialo miedzy skurczami... Ale jak przychodzill skurcz to nie bylo niestety zmiluj sie.... ![]() Milego dzionka |
|
|
|
#4497 |
|
Zakorzenienie
|
Zamówiłam sobie spodenki ciążowe- rozmiar 46 h&mowe, stwierdziłam, że fajne luźne będą. Wyciągam z koperty, myślę, no wielgachne, jak na fastfooda jakiegoś , zakładam a te gady dopasowane zaraz się poryczę nawet tż się lekko zląkł jak je zobaczył.
|
|
|
|
#4498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4499 | |
|
kosmitka
|
Nie wiem, jak inaczej nazwać bożenę, mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam. Sama mam bardzo sympatyczną ciocię Bożenę, ale ciocia a bożena to dwie różne rzeczy
.Małgosia - książka to Poród bez granic, oparta głównie na porównaniu systemu holenderskiego i francuskiego, ciekawa naprawdę. Agnyska, nie do końca się z Tobą zgadzam. Po to teraz mówi się o planach porodu, nacinaniu krocza (lub nie), automatycznym (lub nie) podawaniu oksytocyny, spotkaniach z położną - by właśnie pewnych rzeczy uniknąć. To, że położna tak się nauczyła i robi nie oznacza, że to jest najlepsze dla naszego organizmu. Lekarzom też teoretycznie powinno zależeć na naszym zdrowiu, a jacy trafiają się partacze, to można o tym książkę napisać. ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
Swoją drogę rozmiarówkę w h&m mają niezłą .
|
|
|
#4500 |
|
Zakorzenienie
|
A weź
zamówiłam na all takie które często się przewijają na aukcjach. Takieło: http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/523656/1 A też swojego czasu mierzyłam i też 44-46 brałam do przymierzalni i faktycznie zdarzyło się że były luźne, ale wyglądały niefajnie ogólnie. Straszne to jest. Żyje sobie człowiek, nosi swoje s/m a tu nagla z dnia na dzien 46 obcisłe ;o Ja rozumiem, ze Filipek, ja rozumiem, że może za dużo jem, ale czemu to dupsko tak urosło
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:18.

jakoś tez strasznie za mną chodził
Czasem szarpnie mnie dziwnie,że mam wrażenie, że chce macicę mi oderwać, albo dziś na basenie w pępek mi przyfasolił, że zapiekło- ale poza tym synek grzecznie się rozpycha 
za majstrów i uwinięcie się w terminie!

pyszności... też jadałam parę razy w ciązy, ale nie lubię sama robić