|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4471 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Seba za pierwszym razem nie bardzo wiedzial jak to zrobic, ale znalazlam filmiki na you tube, pokazalam jak robi dziewczynka i za drugim razem juz sie udało. Troszke sie jeszcze wyrywa zbyt szybko i robimy na 2 razy, ale mysle ze przyzwyczai sie i bedzie coraz lepiej. Wkoncu to dla jego zdrowia ![]() ![]() ![]() Natala, Asiuk straszne z tymi szczepieniami, ale tez uwazam, ze za szybko sa podawane ![]() Cytat:
![]() Zazdroszcze grilla ![]() ![]() Czesc ![]() Seba dzis dla odmiany mi z rana zakomunikowal, ze on nie chce isc do szkoly ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-09-08 o 09:46 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4472 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.
Cytat:
ja staram się nie chwalić za wszystko, za byle co ![]() Blonde, jak bym dostała taki zestaw startowy to też bym spróbowała... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4473 | |
Zakorzenienie
|
mysia no wlasnie o ogolne samopoczucie
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4474 |
Zakorzenienie
|
Metko, no bo u mnie nic się nie dzieje. Ciągle to samo
![]()
#4475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W braku kar czy nagród (tablica motywacyjna jest i karą (brak naklejki/znaczka) i nagrodą zarazem (obecność naklejki, znaczka)) chodzi o motywację wewnętrzną, aby dziecko dokonywało świadomego wyboru bez filtra "robię tak bo to podoba się mamie a potem w dorosłym życiu innym", chodzi o dużą samoświadomość potrzeb, pragnień i tak dalej. Nagrody są uzależniające bo wywołują przyjemność, zatem ich brak oznacza karę - bo przyjemności owej nie ma. Stąd łatwo do robienia czegoś po to, by zyskać przywilej, nagrodę - bez zrozumienia "po co". To jest bardzo zawiły temat. Brak nagrody/pochwały w klasycznym wymiarze nie oznacza braku uwagi ( bo o tę uwagę a nie o nagrodę dziecku chodzi najbardziej, do nagrody się przyzwyczaja z czasem) i emocjonalnego ciepła, docenienia. Ponieważ hasło "brak nagród i pochwał" bardzo bulwersuje (bo do takiego systemu jesteśmy przyzwyczajeni!) lepiej odbierać to jako "pochwała opisowa" - i takie hasło możecie sobie wygooglować aby zrozumieć o to w tym chodzi i pozbyć się emocjonalnych uprzedzeń. Jeżeli ciebie Natala temat interesuje to polecam ci serdecznie - facebookową grupę RB, i pozycje Juula, Faber i Mazlish ("jak mówić, żeby dzieci nas słuchały jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły"), Alfiego Kohna "wychowanie bez nagród i kar", stronę dzikiedzieci, oraz dziecisąważne z linków w górze i np ten artykuł, bo prezentuje ciekawe spojrzenie http://andrzejblikle.natemat.pl/1137...hac-sie-nie-da Ja bardzo polecam zainteresowanie się tematem, ja ciągle czytam, wyrabiam sobie powoli własne zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4476 |
Zakorzenienie
|
Natala z mężem jeżdżę:P
Madziu dziękuję, że pytasz ![]() Dzisiaj usg robił mi też mój lekarz, tylko na innym sprzęcie i wychodziło że dzidziuś ma 3000, przepływy w porządku. Powiedział, że różne aparaty mają różny kalkulator... na tamtym sprzęcie zawsze wychodzi większa... więc trzeba to uśrednić i daje na ten moment jakieś 3200;P kamień z serca że mniej a nie więcej ![]() Dzisiaj miałam ktg i jeden skurcz na 70% ![]() ![]() Dziś 39t1d ![]()
Edytowane przez Ana*** Czas edycji: 2014-09-08 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4477 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja intuicyjnie mam zdanie takie, jak Ty i tak samo podchodzę do tej tablicy. Natomiast, co podkreślam też mojemu TŻ ( i on się ze mną zgadza), chciałabym mieszkać często sama, bo teraz żyję wśród innych ludzi - dosłownie, bo teściową mam piętro niżej, mieszkamy przecież w jednym domu. I głęboko we mnie tkwi konieczność okazania się "skuteczną" i konsekwentną matką, czasem wbrew sobie. Nie lubię tego, ale chyba nie jestem w stanie z tym walczyć ![]() Dodam, że moja teściowa nie stawia wnuków do kąta czy grozi biciem, ale np. ma teksty drażniące, typu "jesteś ładną dziewczynką, więc zachowuj się odpowiednio". Zresztą - temat-rzeka u mnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ewa miała 3230 g, tydzień po terminie. Mój tata wyszedł ze szpitala już w piątek. Wyniki badań kwalifikują go do domowej tlenoterapii. Jest to leczenie paliatywne, w terminalnym stadium choroby. Nie wiem, czy mój tata zdaje sobie z tego sprawę, jest już zmęczony tym wszystkim. Chciałabym zajść w ciążę szybko, żeby zdążył poznać drugiego wnuka. |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4478 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Ana, kurcze, juz 40 t. ![]() Jak w ogóle Twoje nastawienie? I mąż jak? Natala, zdrowia dla Marysi, oby leki pomogły na ten migdał ![]() Asiuk, trzymam mocno kciuki za Ewunię w przedszkolu, żeby ładnie sobie radziła i polubiła przedszkole ![]() Madziu, fajnie, że Maja taka zadowolona. Ja bym brała ten angielski, jeśli to tak mało czasu, to fajnie. Mała się osłucha, a nie umęczy ![]() ![]() Widzę, że wyszedł ciekawy temat odnośnie tablicy motywacyjnej ![]() Ogólnie Debrah oczywiście zgadzam się z Tobą, że warto w dziecku kształtować motywację wewnętrzną, która lepiej wpływa na 'wykonywanie zadań', ale i motywacja zewnętrzna jest ważna. Myślę, że to chodzi o to, jakie czynności chcemy wzmacniać. Ciężko ZACZĄĆ w dziecku umacniać pewne czynności bazując na motywacji wewn., bo one nie zawsze dają dziecku 'frajdę'. Więc uważam, że pochwały są dobrą zachętą tutaj. Sama tablica motywacyjna jest dla mnie pomysłem z tych raczej średnich, bo to zakłada, że każdorazowo dziecko za pewną czynność tę nagrodę dostaję i to właśnie tę motywację zewn. wzmacnia, a potem jak za jakiś czas nagrody nie ma, to jest płacz i bunt. A co do metod behawioralnych w uczeniu/wychowywaniu dzieci, to akurat jest kwestia dość rozległa, bo ogólnie brzmi to nieładnie, ale uważam, że każde dziecko, każdy człowiek uczy się pewnych rzeczy na zasadach warunkowania i nie ma w tym nic złego. Byle tylko zajmowanie się dzieckiem nie przypominało wychowywania psa. Co więcej, w przypadku dzieci z problemami (np. Asperger, nawet autyzm, ZZ, zespół touretta i wiele innych) bazowanie na technikach behawioralnych przynosi nie raz rewelacyjne efekty ![]() Napisałabym więcej, chętnie nawet wdałabym się w dyskusję, ale kurna nie mam czasu ![]() ![]() Dziś idziemy na usg bioder i to już właściwie ostatnia rzecz, którą musimy sprawdzić. Hania je bardzo chętnie i rośnie, waży 3600 ![]() ![]() Ja mam problem z budzeniem się w nocy - koszmar. Tzn budzę się oczywiście, wstaję, ale czuję się jak zombie. A nad ranem, to wyganiam meża z łóżka, żeby ją przewinął i mi podał, a potem mi głupio, bo my z Haniunią odsypiamy, a on dyla do pracy...ale serio, czasem nie jestem w stanie się zwlec. Dużo spacerujemy, H bardzo to lubi i śpi sobie jak susełek. I zdjęcie małej pyzulki dla e-cioć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4480 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Hania sliczna dziewczynka ![]() Z nocnym wstawaniem mialam to samo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4481 | |
Zakorzenienie
|
tematu rzeki poruszac nie bede ale o tej tablicy pomyslalam, ze my mamy na troche innych zasadach tzn szymek nie dostaje "buziek" za konkretne rzeczy, (chociaz w sumie to o jedno chodzi
![]() Cytat:
Butter super, ze u Was ok, Hania śliczniusia ![]()
![]() |
#4482 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do taty.... ![]() Cytat:
![]() Ja czuję się co najmniej dziwnie. Totalnie do mnie nie dociera to co się dzieje:P że już lada dzień możemy mieć córcię… Niby brzuszek, niby ruchy, usg i w ogóle… ale że ja??? ja mam w sobie dziecko i ono wyjdzie… no masakra… nie wierzę ![]() ![]() a Hania to czysta mamusia! ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chyba kazda z Nas w to nie dowierza, dla mnie to jest niesamowite ze dziecko jest tak zwiniete i miesci sie w brzuchu, rosnie tam i rozwija ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-09-08 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do Was: Hania cała mama ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4485 |
Zakorzenienie
|
Asiu przykro mi
![]() Ana jesteś wielka ![]() co donkar i motywacji uważam ze odrobina każdego nie zaszkodzi, dziecko powinno tez to poznać i umieć się znaleźć w takich sytuacjach, bo niestety trafi na ludzi którzy stosują takie metodybjak zloty środek ![]() w tym wypadku lepiej żeby dziecko poznalo to od rodziców niż od "złego" świata ![]() my dozujemy umiarkowanie, czasem jako ostateczności ![]()
![]() |
#4486 |
Zakorzenienie
|
Cześć!
Dzięki, dziewczyny, za wsparcie. Ja sytuację taty wypieram ze świadomości - wydaje mi się, że niewiele się przejmuję, że się pogodziłam z tym wszystkim. Ale chyba jest inaczej, choć staram się nie dopuszczać tych uczuć do siebie. Dziś mam dużo roboty, więc raczej z Wami nie popiszę. Miłego dnia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4487 |
Zakorzenienie
|
czesc
Szymonka dzis znow bylo ciezko przekonac do przedszkola, w koncu mowi do mnie :mama czy ty nie rozumiesz ze nie chce isc do przedszkola, jakbym chcial to bym poszedł ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Baobabek a jak Twoj synus? zaakceptowal nowe panie? kaska jak po urodzinach Mikołaja?
#4488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butter, prześliczną masz córę! Dużo siły dla Ciebie ![]() Ana, ![]() Cześć. Ja się witam z przeziębieniem. Boli mnie głowa, gardło i uszy. No a wczoraj wieczorem to jeszcze do kompletu pęcherz ![]()
![]() |
#4489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Seba wczoraj miał chwilowy kryzys, dzis juz ok, tylko najgorsze ranne wstawanie ![]() ![]() No wlasnie Kaska jak tam? Jak Mikolaj? ![]()
![]() |
#4491 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze tak ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kuruj się ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4492 |
Zakorzenienie
|
blonde jak ja bym chciala takie "ranne" wstawanie
![]() mysia zdrowka,
ŚLUBOWALIŚMY http://suwaczki.slub-wesele.pl/20100417600713.html SYNCIO I http://s2.suwaczek.com/201101291762.png SYNCIO II http://www.suwaczki.com/tickers/f2wl2n0ake8axtlz.png Edytowane przez metkaa Czas edycji: 2014-09-09 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak wiem, karykaturalny przykład ale chciałam w ten sposób opisać mechanizm. Poza tym : rodzice są bezpieczną bazą, powinni być, a dzieci doskonale adaptują się też do różnych warunków i różnych stylów wychowania (np inaczej zajmuje się mama inaczej babcia, a dziecko obie opcje akceptuje). No ale to jak dziewczyny pisały temat rzeka i mogłybyśmy i 2 tygodnie pisać a i tak ciężko o jakiś wspólny front ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na ktora Szymek chodzi do p-la, ze o 6 musicie wstac? Mysia zdrowka ![]() Przygotowalam obiad, nastawilam pranie, ogarnelam mieszkanie i mam czas na kawe ![]()
![]() |
#4495 |
Zakorzenienie
|
nie musimy ale pospac juz sie nie da, Szymka woze po 8 ale oni razem z Mateuszem tak wczesnie wstaja
#4496 | ||||
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dzięki za wszystkie miłe słowa o Haniuni
![]() Asiuk, przykro mi z powodu taty ![]() Metko, ale wygadany Twój synek ![]() Mysiu, zdrówka ![]() Cytat:
![]() Powiem Ci, że też tak mam. Np budzę się i myślę "oh, jak mi się chce spać, dobrze, że Mała już jadła', a tu słyszę, jak ona kwili...i już wiem, że nie jadła ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ana, rozumiem Cię, bo ja miałam tak samo. Do samego końca ciężko mi było uwierzyć, że jest we mnie malutki człowieczek...i że da się go wypchnąć ![]() ![]() ![]() Brawo dla męża, że tak wspiera, mimo, że wystraszony ![]() Cytat:
Debrah, ale metody behawioralne, to nie tylko kary i nagrody. Nie powiesz mi, że dziecko nie uczy się przez modelowanie, naśladownictwo itp...to nic innego jak metody behawioralne. Ja, jak wiesz, też nie jestem zwolenniczką Zawadzkiej, bo ona właśnie prezentuje to, o czym pisałam, czyli wychowywanie dziecka jak psa... ale trzeba też wziąć pod uwagę inny aspekt jej działalności (nie broniąc jej metod), że ona idzie do dzieci/rodzin już z problemami... Co innego jest działać od początku w pewien sposób, bez klasycznych kar, a co innego wchodzić w rodzinę, gdzie mocno poprzestawiały się role, priorytety itp i musieć to naprawiać. Co do kar samych w sobie, to ja również jestem przeciwna karom w stylu klaps, stawianie w kącie itp itd...ale uważam też, że należy dziecku jasno i klarownie zakomunikować, jeśli jego zachowanie odbiega od prawidłowego/pożądanego/akceptowanego. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A nie położę Hani obok siebie w nocy, bo mój zwalisty mąż kręci się przez sen jak owsik i boję się, że by ją zgniótł. Serio, jego nie budzi nic, chyba, że mój ryk, że chrapie i budzi mi dziecko... więc boję się, że coś by się mogło jej stać. Jak on wychodzi do pracy, to zazwyczaj na kolejne karmienie biorę ją do łóżka, kładę koło siebie i potem tak drzemiemy. Przedwczoraj np. przespałyśmy tak dwie godziny - ja półnaga, a ona z moją piersią w dziobie ![]() Swoją drogą mój mąż jest fantastycznym tatą, wspaniale zajmuje się Hanią, ale w dzień, wieczorem...W nocy jest masakra. Twierdził całą ciążę, że jak Młoda się urodzi, to będzie się budził, wstawał, każdy kwik go obudzi...i że magicznie przestanie chrapać. A tymczasem, jak go wyganiam, żeby mi ją podał, to jest mega walka, ciężko go dobudzić, jak ją potem usypiam, to budzi mi ją chrapaniem, jak mu zwracam uwagę, to oczywiście robi się z tego awantura. Jak mówię, żeby do niej wstał, bo płacze, to podnosi głowę i mówi 'Hania ciiiiii, śpij' i pada dalej na poduchy... chyba sądzi, że to działa ![]() ![]() ![]() A wczoraj na usg bioderek wszystko git, bioderka dobre, mamy przyjść do kontroli za 10 tygodni. Lekarz bardzo sympatyczny. Więc fajnie. Przed nami zatem maraton szczepień ![]() Ana, coś dla Ciebie ![]() http://tegoniewiesz.pl/ciekawostka/3...nia-2014-roku/ Czyli dziś rodzisz ![]() Edytowane przez ButterBear Czas edycji: 2014-09-09 o 11:47 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4497 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z calego opisu Twojego Tz usmialam sie ![]() Super, ze z bioderkami wszystko ok ![]() Cytat:
![]() ![]() Zbieram sie po Sebe, potem obiad, Tz wroci i ja do pracy...
![]() |
#4498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Butter - wiesz co nieco o PBP - Porozumieniu Bez przemocy? (rosenberg) Ja celuję raczej w tę stronę u siebie. Właściwie się zgadzamy bo ja pisałam o troszkę innym kontekście. Co do was : no.. raczej cię nie podejrzewałam o obawy o rozpuszczenie Hani wspólnym spaniem, ale kto wie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4499 |
Zakorzenienie
|
Butter ja tam widzę na zdjęciu małego Butterka
![]() ![]() Mąż będzie jak na zawał nie zejdzie ![]() Co do opisu Twojego męża to -> ![]() ![]() mówisz że dzisiaj rodzę? najgorzej jak miejsc nie będzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4500 |
Zakorzenienie
|
Debrah nie popadajmy w skrajnosci
mi raczej chodzi o kare na zasadzie ograniczenia jakiejs przyjemnosci z rownoczesnym wytlumaczeniem dlaczego tak sie dzieje... bo stawiania w kącie nie toleruje, chociaż czasem musze postawić dziewczyny do pionu i najpierw je postawic z daleka od problemu, kazac się uspokoić i wtedy wyjaśniać sprawę (tu np kara jest ze chwilowo ani jedna ani druga maja zakaz zabawy przedmiotem konfliktu do czasu zgody... a jak po zgodzie konflikt jest znów to zabawkę chwilowo konfiskuje... taka ze mnie wstretna matka) moze tez troche inaczej na to patrze bo akurat kary (ograniczenie przyjemności) dotycza glownie Sandry, ktorej juz pewne zaleznosci mozna lepiej wytlumaczyc ![]() najzwyczajniej są pewne zachowania których nie tolerujemy (i których nie toleruje większość otoczenia), a jeśli się one powtarzają mimo tłumaczeń i wyjaśnień, to dziecko tez musi nauczyć się liczyć z konsekwencjami, ze niekiedy testowanie granic może wiązać się z "nieprzyjemnosciami" i dezaprobata ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- Ana to urodzisz w korytarzu ![]() a tak poważnie to w moim szpitalu mówili nam ze w razie czego zawsze znalazło by się łóżko i sala żeby spokojnie urodzić, gdyby porodowka była pelna ![]() aż trudno uwierzyć ze juz twoja kolej ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:31.