![]() |
#4501 |
Rozeznanie
|
Dot.: Kielczanki PO :)
Ciastko wiem, że najgorzej człowieka dobijają problemy zdrowotne, bo bezsprzecznie zdrowie jest najważniejsze. Ale nie można się martwić na zapas i zobaczysz, że wszystko będzie dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4502 |
Raczkowanie
|
Ciastko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4503 |
Zadomowienie
|
Ciastko - daj spokój...aż łzy stanęły mi w oczach, jak czytałam końcówkę Twojej wypowiedzi. Miałaś dużo szcześcia i tak jak mówi izasalamon, widać masz tu jeszcze dużo do zrobienia. Przede wszystkim musisz odchować Laurę i Kacpra, a potem nacieszyć się życiem z Mężem. Szkoda, że w sumie to niczego nowego się nie dowiedziałaś, ale trzeba cierpliwie poczekać na tomograf i kolejną wizytę.
lilyth - córcia śłiczna, ale jaka zdolna - już czyta ![]()
#4504 | |
Zakorzenienie
|
Super zdjecie
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
czarna kawa gratulacje!!! i co będa buty w grochy?
![]() Ciastko głowa do góry, dobrze że wszystko jest teraz dobrze i trzymam mocno, mocno kciuki żeby dalej tak było i tomografia wykazała że nie ma się już czym martwic! ![]() Miałam wczoraj tę wizytę i USG - wyszło mi że mam obniżone łożysko ![]() Dziewczyny miała któraś z Was taką "diagnozę" w 21 tygodniu ciąży? Jakie miałyście długości między łożyskiem a szyjką? Martwię się cholernie bo z opisu lekarza nie brzmiało to dobrze;/ Poza tym z dzidzią w porządku, prawdopodobnie to Dziewczynka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4506 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisałaś na innym wątku że się przeprowadzasz? Można wiedziec gdzie? ![]() Dzięki jeszcze raz za pocieszenie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiedziałam że jesteś w ciąży gratulacje ![]() ![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wy mieszkacie w Warszawie z tego co wyczytałam. Zostajecie tam na stałe? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oj chciałabym Cię zobaczyc w dniu ślubu, jak nie na żywo, to chociaż na zdjęciach ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() Tak, my w wawie, czasem chętnie też bym stąd uciekła, ale już tu zostaniemy do końca - mój mąż stąd i raczej niechętny na przeprowadzki, no i praca! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jesteście Kochane
![]() ![]()
#4512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zawsze mówiłam, że nigdy nie wrócę do Kielc, bo to dziura. Ale muszę przyznać, że w miarę mojego "dojrzewania" zmieniłam zdanie. Teraz wiem, że Kielce będą dobre przede wszystkim dla naszych dzieci - powietrze, otoczenie, tępo życia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
9 lat? Ja po 25 uciekłam z Warszawy na prowincję
![]() ![]()
![]() |
#4514 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i mysl pozytywnie, tak jak ci radzily dziewczyny! ![]() Oczywiscie ode mnie - kciuki! ![]() Cytat:
A za to zeby bylo wszystko dobrze - kciukasy! ![]() Dzisiaj 8 grudnia maz ma wolne bo jest swieto koscielne wiec wybralismy sie na zakupy choinkowe. ![]() Choinki we Wloszech ubiera sie okolo 8 grudnia wlasnie. Choinke - zywa ![]() Szklane bombki tutaj sa drogie . Ladne ale nieduze kosztowaly po 8 euro! ![]() Jak na razie choinke wyjeli z doniczki tesc z mezem i wsadzili do duzej, wraz z ziemia. Podlalismy ja obficie (tesc nawet za bardzo i musielismy wylewac wode z podstawki bo sie przelewala) i przetransportowali do salonu. Troche ja rozlozylam bo byla zawinieta. W salonie, zreszta w calym mieszkaniu, jest chlodniej niz na dworze. Na zewnatrz jest prawie 20 stopni. Naprawde. ![]() Nic nie czuc atmosfery swiatecznej choc ludzi po sklepach strasznie duzo! Kupilismy zlote i czerwone bombki. I swiatelka kolorowe. Dam drzewku odpoczac troche i albo pozniej, albo jutro ubiore w to co mamy. Tesc oczywiscie sie krzywil, ze takie drzewo gubi igly i w ogole zle kupilismy, bo mialo sucha ziemie. Ale jemu sie prawie nic nie podoba. ![]()
![]() |
#4515 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny ostatnio wygląda na to, że wpadam do Was tylko w potrzebie :/
Dzięki wielkie za rady odnośnie kremów przeciw odparzeniom ![]() Ciastko nie martw się na zapas. Zrób badanie i wtedy zobaczymy, co powie lekarz. No i nie myśl, co by było, bo to kompletnie niepotrzebne. Lena mi u nas na wątku ciążowym parę mamuś miało taki problem. Z tego co kojarzę, to trzeba odpoczywać a wtedy wszystko może wrócić do normy ![]() A ja dzisiaj troszku się zapomniałam... Razem z Mężem sprzątaliśmy szafki w kuchni, a mamy naprawdę sporą kuchnię. Ja niby tylko fronty myłam, obiad zrobiłam i sprzątnęłam schody, ale po tym wszystkim dosłownie padłam do łóżka. Dopiero co wstałam i czuję się jakbym miała z 80 lat :/ Muszę troszkę przystopować. |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 |
Wtajemniczenie
|
heloł
Ciastko takie wydarzenia uczą pokory i pokazują co w życiu najważniejsze....dobrze że z tego wyszłaś i dokładnie tak jak piszą dziewczyny nie ma co się martwić na zapas ![]() sjonnaa ładne drzewko ![]() ![]() Almis super ![]() ![]() ![]()
#4517 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bardzo lubię wracac do Kielc, przyjeżdzac do Rodziny i jak się tylko da to odwiedzam swoje rodzinne miasto, podziwiam rozwój i kibcuję by były coraz lepsze i piękniejsze, ale wiem że już raczej nie wrócę. Tu w wawie mamy mieszkanie, pracę, większośc przyjaciół. Poza tym mąż nie zna zbyt dobrze Kielc. A i pracy w Kielcach by nie znalazł (bo brak takiej "branży"), mnie też nie byłoby łatwo. Są plusy i minusy - jak zawsze - mieszkania w obu miastach, ale jest mi w sumie dobrze tak jak jest - fajnie że w każdej chwili mogę pojechac do rodzinnego domku ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4518 |
Raczkowanie
|
ciastko-wydaje mi się ,że masz w sobie tyle energii i pozytywnego nastawienia do życia ,że te czarne myśli to tylko chwilowy "wypadek przy pracy". Miałaś wielkie szczęście i na pewno cię to szczęście nie opuści,więc po prostu ciesz się życiem i cudnymi dziećmi.A pokarm spróbuj może odciągać na zapas już wcześniej i jakoś ten czas przetrzymacie.Dzielna jesteś kobieta i tyle!
lena_mi- ja też miałam dość nisko łożysko na usg połówkowym ,ale jeszcze w normie ,niedługo potem poszłam na zwolnienie ,a po kontroli po miesiącu było wszystko w porządku,więc po prostu dbaj o siebie,odpoczywaj i będzie dobrze. sjoanna-śliczna ta twoja choineczka .Może zamiast bombkami ,jakimiś ozdobami domowej roboty ją wystroić? Ja planowałam szycie "bombek" w tym roku ,żęby dla Małgosi były bezpieczne ,ale coś czuję ,że mnie święta z tym szyciem zastaną... |
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Wam Dziewczyny za pocieszenie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4520 |
Zakorzenienie
|
Chcialabym upiec pierniczki i pare powiesic na choince.
![]() Ale nie wiem czy to uda mi sie zrobic. A co do innych robotek recznych to nie mam niestety zdolnosci. ![]() No moze lancuch dalabym rade zrobic ![]() Mnie drzewko tez sie podoba, choc myslalam o jeszcze mniejszym za to z wieksza iloscia korzeni. Zeby dalo sie je posadzic. ![]() Na tym pisze ze nie do posadzenia - ze tylko drzewko swiateczne. ![]() Ale nie mielismy wyboru. Byly tylko wieksze. No chyba ze 2 tygodnie temu w Ikei. Malusie takie, slodkie - ale za wczesnie to bylo. ![]()
#4521 |
Wtajemniczenie
|
przepis na pierniczki robiłam w poniedziałek z synkiem mieliśmy radochę
![]() PIERNIKI ![]() 4 szkl maki 2 jaja 1,5 szkl. cukru 2 kopiaste łyzki masla 30dag miodu(okolo pol szklanki) 2 plaskie lyzeczki sody 1 lyzeczka kakao 2 łyzki przyprawy korzennej cukier puder-do lukru
#4522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() żywa choinka to zawsze żywa ![]() u mnie przed blokiem rośnie taka mała ładna i gęściutka choineczka ![]() ![]() może kiedyś taką wyhoduje ![]() Cześć Kawa ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4524 |
Zakorzenienie
|
Gdyby któraś miała ochotę na pierniczki, to wrzucam przepisy, sprawdzone od lat
![]() Przepis 1 - te powinny trochę poleżeć żeby zmiękły PIERNIKI Składniki: - 5 jaj - 0,5 kg cukru - 1,5 kg mąki - 0,5 kg miodu - 0,5 kg tłuszczu (masło lub margaryna) - 0,5 łyżki sody - 15 g proszku do pieczenia - 5 dkg kakao - 5 dkg przyprawy do pierników - zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce) Wykonanie: Połowę cukru umieścić w garnku z tłuszczem i miodem (chwilę gotować). Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę miodowo-tłuszczową i ubite jajka. Wszysto dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni ok. 10 minut Najlepiej zrobić na początku grudnia. Na drugi dzień po upieczeniu zapakować w puszki. Przepis 2 - te są szybko miękkie. Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu płynnego -200g kostka masła -30 g przyprawy do piernika -1 płaska łyżka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto (nie za cienko, jakieś 7-8 mm) i pieczemy w temp. 170 stopni po 10 minut. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Z tej porcji wychodzi 110-130 sztuk w zaleznosci od wielkosci foremek. Można zrobić pierniczki nadziewane. Ciasto wałkować cieńsze, na ciasto lyzeczka nakładać powidla w odstepach tak zeby pasowaly do ksztaltu foremek. Nakrywać drugim rozwalkowanym plackiem, dociskać palcami kazdy piernik dookola masy powidlowej, wycinać ksztalty foremką. Jesli po wycieciu jakis piernik sie rozkleja to naciągnąć lekko ciasto i sklejać juz wycietego piernika. Po naciagnieciu ciasta piernik stracil ksztalt (ale jest dobrze sklejony) dlatego ponownie nakladać foremke i wycinać ponownie uzyskujac w ten sposob ladny ksztalt. Pierniczki kawowe 0,5 kg cukru 0,5 litra mocnej kawy 1/4 kg miodu 1/4 kg smalcu 25 g kakao 2 duże jaja lub 3 małe 1,25 kg mąki 1 łyżeczka amoniaku 2 opakowania przyprawy do pierników Przygotować karmel z całego cukru (podgrzewać w dużym garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż nabierze złotej barwy i będzie płynny), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać aż się rozpuści. Dodać smalec i miód i wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 170℃. Sa równie smaczne zaraz po upieczeniu jak po 4 miesiącach leżenia w puszce. Te poniżej są najlepsze do ozdabiania. W smaku takie sobie, ale podczas pieczenia zachowują kształt, idealne na choinkę. Czeskie pierniczki tradycyjne 800g mąki, 280g cukru pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu) Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia. Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 4 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C., czas ok. 10 minut. Lukier 1 białko 120 - 140g przesianego cukru pudru sok z cytryny ( opcjonalnie) Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.
![]() |
#4525 |
Wtajemniczenie
|
To ja chyba się skuszę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 |
Zakorzenienie
|
O ile fajnych przepisow!
![]() Mam nawet przyprawe do piernikow ale z zeszlego roku. Musze sprawdzic date przydatnosci. ![]() Choc powiem wam ze zaczelismy juz ubierac - wszak tutaj to tradycja dnia dzisiejszego i juz mamy duzo zawieszonych zlotych bombek. Jeszcze jutro musze zrobic zawieszki do malych czerwonych i je powiesic. Zdjecie daje w swietle bo lampeczki sa za slabe i zdjecia niezbyt wygladaja po ciemku. ![]() Ale atmosfera jest super! ![]()
#4527 |
Zakorzenienie
|
To drzewko jest urocze
![]()
![]() |
#4528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4529 |
Rozeznanie
|
Sjoanna piękna choinka
![]() Lubię choinki, ale jakoś specjalnie nie chce mi się ich ubierać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Rozeznanie
|
My pewnie ubierzemy w przyszłym tygodniu jak tylko mąż bedzie mieć wolne. Teraz ma wolne w niedziele ale musimy konczyc remoncik wiec nawet nie mamy czasu.
Sjoanna choineczka świetna ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.