Kielczanki PO :) - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-08, 08:02   #4501
joaaa83
Rozeznanie

Dot.: Kielczanki PO :)

Ciastko wiem, że najgorzej człowieka dobijają problemy zdrowotne, bo bezsprzecznie zdrowie jest najważniejsze. Ale nie można się martwić na zapas i zobaczysz, że wszystko będzie dobrze.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 08:31   #4502
lenka05
Raczkowanie

Ciastko za takie myślenie. Najpierw trzeba zrobić badania, nie zakładać najgorsze scenariusze. Wszystko dobrze się juz raz skończyło i teraz też tak będzie
lenka05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 08:49   #4503
srubka87
Zadomowienie

Ciastko - daj spokój...aż łzy stanęły mi w oczach, jak czytałam końcówkę Twojej wypowiedzi. Miałaś dużo szcześcia i tak jak mówi izasalamon, widać masz tu jeszcze dużo do zrobienia. Przede wszystkim musisz odchować Laurę i Kacpra, a potem nacieszyć się życiem z Mężem. Szkoda, że w sumie to niczego nowego się nie dowiedziałaś, ale trzeba cierpliwie poczekać na tomograf i kolejną wizytę.

lilyth - córcia śłiczna, ale jaka zdolna - już czyta
Stary 2011-12-08, 08:50   #4504
ivona84
Zakorzenienie

GG do ivona84

Cytat:
Napisane przez lilyth80 Pokaż wiadomość
Mój mały czytelnik
Super zdjecie

Cytat:
Napisane przez _Ciastko_ Pokaż wiadomość
Jestem jeszcze w Warszawie tzn,,,juz wyjezdzamy. Bylam jeszcze odwiedzic moja siostre cioteczna w jeje nowym mieszkaniu A co do wizyty musze zrobic kontrolny tomograf glowy zeby wiedziec jak to teraz wszystko wyglada. Dostalam skierowanie wiec badanie moge wykonac w Kielcach a potem z wynikiem przyjechac na kolejna konsultacje. Dzis nie mialam robionego bo po pierwsze NFZ zwraca tylko koszt wizyty a badanie musialabym oplacic sama czyli 450zł, a po drugie przy tomografie jest podawany kontrast a wtedy nie moge karmic pirsia 12h wiec nie wiem szczerze jak to zrobie Narazie nic nie wiem jesli chodzi o zabieg. Lekarz tylko mi powiedzial ze mialam ogroooomne szczescie ze z tego wyszlam (tzn po tym wylewie, poczawszy od tego ze nie jestem sparaliżowana konczac na tym ze zyje). Czasami łapę się na tym ze patrzac na Laure mam takei glupie mysli że gdybym znow miala ten wylew i by sie to zle skonczylo to Ona nawet nie bezie mnie pamietac....az mi sie lzy w oczach pojawiaja. No nic....narazie musze czekac na badanie i tyle. Warszawe napewno odwiedze jeszcze.
Aż się popłakałam jak przeczytałam Twojego posta, ale proszę mi tak nie pisać. Najważniejsze że wszystko się udało i będzie dobrze na pewno - trzymam kciuki, żeby badania wyszły ok i żeby następna konsultacja wszystko wyjasniła

64 => 55
ivona84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 10:24   #4505
lena_mi
Zakorzenienie

czarna kawa gratulacje!!! i co będa buty w grochy?

Ciastko głowa do góry, dobrze że wszystko jest teraz dobrze i trzymam mocno, mocno kciuki żeby dalej tak było i tomografia wykazała że nie ma się już czym martwic!

Miałam wczoraj tę wizytę i USG - wyszło mi że mam obniżone łożysko
Za 3 tygodnie powtórka USG, czy się podniosło..
Dziewczyny miała któraś z Was taką "diagnozę" w 21 tygodniu ciąży? Jakie miałyście długości między łożyskiem a szyjką?
Martwię się cholernie bo z opisu lekarza nie brzmiało to dobrze;/

Poza tym z dzidzią w porządku, prawdopodobnie to Dziewczynka
Stary 2011-12-08, 10:40   #4506
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Dziewczyny miała któraś z Was taką "diagnozę" w 21 tygodniu ciąży? Jakie miałyście długości między łożyskiem a szyjką?

Musisz przede wszystkim dużo leżeć. Wtedy są duże szanse, że łożysko się podniesie. Jesteś na zwolnieniu?
Stary 2011-12-08, 10:58   #4507
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Musisz przede wszystkim dużo leżeć. Wtedy są duże szanse, że łożysko się podniesie. Jesteś na zwolnieniu?
Tak, jestem na zwolnieniu i właśnie się zastanawiam jak tu więcej odpoczywac skoro i tak niewiele robię
Pisałaś na innym wątku że się przeprowadzasz? Można wiedziec gdzie?
Dzięki jeszcze raz za pocieszenie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 11:04   #4508
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
czarna kawa gratulacje!!! i co będa buty w grochy?

Ciastko głowa do góry, dobrze że wszystko jest teraz dobrze i trzymam mocno, mocno kciuki żeby dalej tak było i tomografia wykazała że nie ma się już czym martwic!

będą

nie wiedziałam że jesteś w ciąży gratulacje ale na zwolnienie marsz

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 11:07   #4509
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, jestem na zwolnieniu i właśnie się zastanawiam jak tu więcej odpoczywac skoro i tak niewiele robię
Pisałaś na innym wątku że się przeprowadzasz? Można wiedziec gdzie?
Dzięki jeszcze raz za pocieszenie
Przeprowadzamy się do Kielc. Wracamy na stare śmieci
Wy mieszkacie w Warszawie z tego co wyczytałam. Zostajecie tam na stałe?
Stary 2011-12-08, 11:47   #4510
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
będą

nie wiedziałam że jesteś w ciąży gratulacje ale na zwolnienie marsz
Dzięki Kochana, 2 miesiące po ślubie się udalo melduję, że na zwolnieniu już jestem
Oj chciałabym Cię zobaczyc w dniu ślubu, jak nie na żywo, to chociaż na zdjęciach

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

Cytat:
Przeprowadzamy się do Kielc. Wracamy na stare śmieci
Wy mieszkacie w Warszawie z tego co wyczytałam. Zostajecie tam na stałe?
oo, z Krakowa? A tam tak pięknie nie, żeby w Kielach jakoś źle było
Tak, my w wawie, czasem chętnie też bym stąd uciekła, ale już tu zostaniemy do końca - mój mąż stąd i raczej niechętny na przeprowadzki, no i praca! Poza tym przyzwyczajenie, już 9 lat tu jestem..
Stary 2011-12-08, 12:03   #4511
_Ciastko_
Rozeznanie

Dziewczyny jesteście Kochane Buziaki za słowa otuchy. Jestescie niezastapione

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 12:05   #4512
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, my w wawie, czasem chętnie też bym stąd uciekła, ale już tu zostaniemy do końca - mój mąż stąd i raczej niechętny na przeprowadzki, no i praca! Poza tym przyzwyczajenie, już 9 lat tu jestem..
No tak jakoś wyszło Kraków owszem jest piękny i kocham go bardzo - w końcu 8 lat tu mieszkam, ale zdecydowaliśmy, że jednak wracamy. Nam jest łatwiej, bo oboje jesteśmy z Kielc. Tu jest nasza rodzina i przyjaciele. A wiadomo, rodzice młodsi się nie robią i z czasem będą potrzebować tego, żebyśmy byli blisko. Mamy tu swoje własne mieszkanie i chcemy spróbować innego życia niż to które prowadzimy tutaj. Mam na myśli to, że mąż chce otworzyć własną firmę, a w Krakowie niestety to jest trudniejsze, bo rynek w tej branży jest przepełniony. Poza tym tu mamy to, co najcenniejsze - dwie babcie, które tylko czekają na zajęcie się naszym Maluchem, więc ja będę miała łatwiej z powrotem do pracy.
Zawsze mówiłam, że nigdy nie wrócę do Kielc, bo to dziura. Ale muszę przyznać, że w miarę mojego "dojrzewania" zmieniłam zdanie. Teraz wiem, że Kielce będą dobre przede wszystkim dla naszych dzieci - powietrze, otoczenie, tępo życia Kraków pod tym względem zaczyna przypominać Śląsk. Smog, to tu jest widoczny gołym okiem. Poza tym Kielce ostatnio bardzo się rozwijają i już nie są taką "dziurą", za jaką je miałam kiedyś
Stary 2011-12-08, 12:45   #4513
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym przyzwyczajenie, już 9 lat tu jestem..
9 lat? Ja po 25 uciekłam z Warszawy na prowincję I żyję, i mam się dobrze

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 13:48   #4514
sjoanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Ciastko_ Pokaż wiadomość
Jestem jeszcze w Warszawie tzn,,,juz wyjezdzamy. Bylam jeszcze odwiedzic moja siostre cioteczna w jeje nowym mieszkaniu A co do wizyty musze zrobic kontrolny tomograf glowy zeby wiedziec jak to teraz wszystko wyglada. Dostalam skierowanie wiec badanie moge wykonac w Kielcach a potem z wynikiem przyjechac na kolejna konsultacje. Dzis nie mialam robionego bo po pierwsze NFZ zwraca tylko koszt wizyty a badanie musialabym oplacic sama czyli 450zł, a po drugie przy tomografie jest podawany kontrast a wtedy nie moge karmic pirsia 12h wiec nie wiem szczerze jak to zrobie Narazie nic nie wiem jesli chodzi o zabieg. Lekarz tylko mi powiedzial ze mialam ogroooomne szczescie ze z tego wyszlam (tzn po tym wylewie, poczawszy od tego ze nie jestem sparaliżowana konczac na tym ze zyje). Czasami łapę się na tym ze patrzac na Laure mam takei glupie mysli że gdybym znow miala ten wylew i by sie to zle skonczylo to Ona nawet nie bezie mnie pamietac....az mi sie lzy w oczach pojawiaja. No nic....narazie musze czekac na badanie i tyle. Warszawe napewno odwiedze jeszcze.
Moze odciagaj sobie pokarm i zmaganyzuj troche na czas po podaniu kontrastu?
No i mysl pozytywnie, tak jak ci radzily dziewczyny!
Oczywiscie ode mnie - kciuki!

Cytat:

Jak obnizone to lezenia plackiem.
A za to zeby bylo wszystko dobrze - kciukasy!

Dzisiaj 8 grudnia maz ma wolne bo jest swieto koscielne wiec wybralismy sie na zakupy choinkowe.
Choinki we Wloszech ubiera sie okolo 8 grudnia wlasnie.
Choinke - zywa - kupilismy w sklepie ogrodniczym a troche bombek i ziemie w obi. W obi juz zadnych zywych nie mieli.
Szklane bombki tutaj sa drogie . Ladne ale nieduze kosztowaly po 8 euro!
Jak na razie choinke wyjeli z doniczki tesc z mezem i wsadzili do duzej, wraz z ziemia. Podlalismy ja obficie (tesc nawet za bardzo i musielismy wylewac wode z podstawki bo sie przelewala) i przetransportowali do salonu.
Troche ja rozlozylam bo byla zawinieta.
W salonie, zreszta w calym mieszkaniu, jest chlodniej niz na dworze.
Na zewnatrz jest prawie 20 stopni. Naprawde.
Nic nie czuc atmosfery swiatecznej choc ludzi po sklepach strasznie duzo!

Kupilismy zlote i czerwone bombki. I swiatelka kolorowe.
Dam drzewku odpoczac troche i albo pozniej, albo jutro ubiore w to co mamy.

Tesc oczywiscie sie krzywil, ze takie drzewo gubi igly i w ogole zle kupilismy, bo mialo sucha ziemie.
Ale jemu sie prawie nic nie podoba.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-1059.jpg (38,2 KB, 30 załadowań)

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 14:11   #4515
kropeczka1984
Rozeznanie

Dziewczyny ostatnio wygląda na to, że wpadam do Was tylko w potrzebie :/
Dzięki wielkie za rady odnośnie kremów przeciw odparzeniom

Ciastko nie martw się na zapas. Zrób badanie i wtedy zobaczymy, co powie lekarz. No i nie myśl, co by było, bo to kompletnie niepotrzebne.

Lena mi u nas na wątku ciążowym parę mamuś miało taki problem. Z tego co kojarzę, to trzeba odpoczywać a wtedy wszystko może wrócić do normy

A ja dzisiaj troszku się zapomniałam... Razem z Mężem sprzątaliśmy szafki w kuchni, a mamy naprawdę sporą kuchnię. Ja niby tylko fronty myłam, obiad zrobiłam i sprzątnęłam schody, ale po tym wszystkim dosłownie padłam do łóżka. Dopiero co wstałam i czuję się jakbym miała z 80 lat :/ Muszę troszkę przystopować.
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 14:20   #4516
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

heloł

Ciastko takie wydarzenia uczą pokory i pokazują co w życiu najważniejsze....dobrze że z tego wyszłaś i dokładnie tak jak piszą dziewczyny nie ma co się martwić na zapasczas pokaże choć pewnie nie wiem co pisze.... bo to całkiem co innego być z drugiej strony

sjonnaa ładne drzewko a teściem nie ma co się przejmować jak twoje samopoczucie?

Almis super ja też studiowałam w krk ale nawet mi przez myśl nie przeszło żeby tam zostać choć lubiłam to miasto mam nadzieję że się kiedyś spotkamy w parku
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 14:30   #4517
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
No tak jakoś wyszło Kraków owszem jest piękny i kocham go bardzo - w końcu 8 lat tu mieszkam, ale zdecydowaliśmy, że jednak wracamy. Nam jest łatwiej, bo oboje jesteśmy z Kielc. Tu jest nasza rodzina i przyjaciele. A wiadomo, rodzice młodsi się nie robią i z czasem będą potrzebować tego, żebyśmy byli blisko. Mamy tu swoje własne mieszkanie i chcemy spróbować innego życia niż to które prowadzimy tutaj. Mam na myśli to, że mąż chce otworzyć własną firmę, a w Krakowie niestety to jest trudniejsze, bo rynek w tej branży jest przepełniony. Poza tym tu mamy to, co najcenniejsze - dwie babcie, które tylko czekają na zajęcie się naszym Maluchem, więc ja będę miała łatwiej z powrotem do pracy.
Zawsze mówiłam, że nigdy nie wrócę do Kielc, bo to dziura. Ale muszę przyznać, że w miarę mojego "dojrzewania" zmieniłam zdanie. Teraz wiem, że Kielce będą dobre przede wszystkim dla naszych dzieci - powietrze, otoczenie, tępo życia Kraków pod tym względem zaczyna przypominać Śląsk. Smog, to tu jest widoczny gołym okiem. Poza tym Kielce ostatnio bardzo się rozwijają i już nie są taką "dziurą", za jaką je miałam kiedyś
Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
9 lat? Ja po 25 uciekłam z Warszawy na prowincję I żyję, i mam się dobrze

Bardzo lubię wracac do Kielc, przyjeżdzac do Rodziny i jak się tylko da to odwiedzam swoje rodzinne miasto, podziwiam rozwój i kibcuję by były coraz lepsze i piękniejsze, ale wiem że już raczej nie wrócę. Tu w wawie mamy mieszkanie, pracę, większośc przyjaciół. Poza tym mąż nie zna zbyt dobrze Kielc. A i pracy w Kielcach by nie znalazł (bo brak takiej "branży"), mnie też nie byłoby łatwo.
Są plusy i minusy - jak zawsze - mieszkania w obu miastach, ale jest mi w sumie dobrze tak jak jest - fajnie że w każdej chwili mogę pojechac do rodzinnego domku Mimo że czasem tęsknie i chciałabym miec bliżej swoich bliskich, to na szczęscie udało mi się trafic na fajnych teściów, więc to zawsze jakaś namiastka mojej rodzinki
Stary 2011-12-08, 14:38   #4518
lilyth80
Raczkowanie

ciastko-wydaje mi się ,że masz w sobie tyle energii i pozytywnego nastawienia do życia ,że te czarne myśli to tylko chwilowy "wypadek przy pracy". Miałaś wielkie szczęście i na pewno cię to szczęście nie opuści,więc po prostu ciesz się życiem i cudnymi dziećmi.A pokarm spróbuj może odciągać na zapas już wcześniej i jakoś ten czas przetrzymacie.Dzielna jesteś kobieta i tyle!
lena_mi- ja też miałam dość nisko łożysko na usg połówkowym ,ale jeszcze w normie ,niedługo potem poszłam na zwolnienie ,a po kontroli po miesiącu było wszystko w porządku,więc po prostu dbaj o siebie,odpoczywaj i będzie dobrze.

sjoanna-śliczna ta twoja choineczka .Może zamiast bombkami ,jakimiś ozdobami domowej roboty ją wystroić? Ja planowałam szycie "bombek" w tym roku ,żęby dla Małgosi były bezpieczne ,ale coś czuję ,że mnie święta z tym szyciem zastaną...
lilyth80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 15:05   #4519
lena_mi
Zakorzenienie

Dzięki Wam Dziewczyny za pocieszenie Mam nadzieję, że po Świętach okaże się że łożysko się podniosło, musi byc dobrze!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 15:13   #4520
sjoanna
Zakorzenienie

Chcialabym upiec pierniczki i pare powiesic na choince.
Ale nie wiem czy to uda mi sie zrobic.
A co do innych robotek recznych to nie mam niestety zdolnosci.
No moze lancuch dalabym rade zrobic

Mnie drzewko tez sie podoba, choc myslalam o jeszcze mniejszym za to z wieksza iloscia korzeni. Zeby dalo sie je posadzic.
Na tym pisze ze nie do posadzenia - ze tylko drzewko swiateczne.
Ale nie mielismy wyboru. Byly tylko wieksze.
No chyba ze 2 tygodnie temu w Ikei. Malusie takie, slodkie - ale za wczesnie to bylo.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-08, 15:25   #4521
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

przepis na pierniczki robiłam w poniedziałek z synkiem mieliśmy radochę następnym razem dałabym mniej cukru

PIERNIKI

4 szkl maki
2 jaja
1,5 szkl. cukru
2 kopiaste łyzki masla
30dag miodu(okolo pol szklanki)
2 plaskie lyzeczki sody
1 lyzeczka kakao
2 łyzki przyprawy korzennej
cukier puder-do lukru
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 15:38   #4522
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Cytat:
Dzięki Kochana, 2 miesiące po ślubie się udalo melduję, że na zwolnieniu już jestem
Oj chciałabym Cię zobaczyc w dniu ślubu, jak nie na żywo, to chociaż na zdjęciach

---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

i jedno i drugie da sie zrobic wszka kobiecie w ciązy sie nie odmawia

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 15:58   #4523
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Choinke - zywa - kupilismy w sklepie ogrodniczym a troche bombek i ziemie w obi. W obi juz zadnych zywych nie mieli.
Szklane bombki tutaj sa drogie . Ladne ale nieduze kosztowaly po 8 euro!
Jak na razie choinke wyjeli z doniczki tesc z mezem i wsadzili do duzej, wraz z ziemia. Podlalismy ja obficie (tesc nawet za bardzo i musielismy wylewac wode z podstawki bo sie przelewala) i przetransportowali do salonu.
Troche ja rozlozylam bo byla zawinieta.
W salonie, zreszta w calym mieszkaniu, jest chlodniej niz na dworze.
Na zewnatrz jest prawie 20 stopni. Naprawde.
Nic nie czuc atmosfery swiatecznej choc ludzi po sklepach strasznie duzo!

Kupilismy zlote i czerwone bombki. I swiatelka kolorowe.
Dam drzewku odpoczac troche i albo pozniej, albo jutro ubiore w to co mamy.

Tesc oczywiscie sie krzywil, ze takie drzewo gubi igly i w ogole zle kupilismy, bo mialo sucha ziemie.
Ale jemu sie prawie nic nie podoba.
fajna choineczka a pierniki zawsze można kupić
żywa choinka to zawsze żywa jest zapach i w ogóle...

u mnie przed blokiem rośnie taka mała ładna i gęściutka choineczka kształtem idealna... w sam raz na drzewko świąteczne do domu
może kiedyś taką wyhoduje

Cześć Kawa sukienkę już wybrałaś? jak Twoje przygotowania?
Stary 2011-12-08, 16:05   #4524
_agata
Zakorzenienie

Gdyby któraś miała ochotę na pierniczki, to wrzucam przepisy, sprawdzone od lat Nie tylko przeze mnie...

Przepis 1 - te powinny trochę poleżeć żeby zmiękły

PIERNIKI
Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu (masło lub margaryna)
- 0,5 łyżki sody
- 15 g proszku do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Wykonanie:
Połowę cukru umieścić w garnku z tłuszczem i miodem (chwilę gotować).
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę miodowo-tłuszczową i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni ok. 10 minut

Najlepiej zrobić na początku grudnia. Na drugi dzień po upieczeniu zapakować w puszki.

Przepis 2 - te są szybko miękkie.

Pierniki:
-1 kg maki
-2 jaja
-4 lyzeczki sody
-1/2 szklanki mleka
-20 dkg cukru
-50 dkg miodu płynnego
-200g kostka masła
-30 g przyprawy do piernika
-1 płaska łyżka kakao

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.
Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).
Walkujemy ciasto (nie za cienko, jakieś 7-8 mm) i pieczemy w temp. 170 stopni po 10 minut.
Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

Z tej porcji wychodzi 110-130 sztuk w zaleznosci od wielkosci foremek.

Można zrobić pierniczki nadziewane.
Ciasto wałkować cieńsze, na ciasto lyzeczka nakładać powidla w odstepach tak zeby pasowaly do ksztaltu foremek. Nakrywać drugim rozwalkowanym plackiem, dociskać palcami kazdy piernik dookola masy powidlowej, wycinać ksztalty foremką. Jesli po wycieciu jakis piernik sie rozkleja to naciągnąć lekko ciasto i sklejać juz wycietego piernika. Po naciagnieciu ciasta piernik stracil ksztalt (ale jest dobrze sklejony) dlatego ponownie nakladać foremke i wycinać ponownie uzyskujac w ten sposob ladny ksztalt.

Pierniczki kawowe

0,5 kg cukru
0,5 litra mocnej kawy
1/4 kg miodu
1/4 kg smalcu
25 g kakao
2 duże jaja lub 3 małe
1,25 kg mąki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników

Przygotować karmel z całego cukru (podgrzewać w dużym garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż nabierze złotej barwy i będzie płynny), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać aż się rozpuści. Dodać smalec i miód i wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 170℃.
Sa równie smaczne zaraz po upieczeniu jak po 4 miesiącach leżenia w puszce.

Te poniżej są najlepsze do ozdabiania. W smaku takie sobie, ale podczas pieczenia zachowują kształt, idealne na choinkę.

Czeskie pierniczki tradycyjne

800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników ( daję jedno opakowanie przyprawy i 2 łyżeczki cynamonu)

Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo, piekę zawsze tego samego dnia.
Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 4 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować jajkiem z dodatkiem jednej łyżeczki cukru pudru ( to dla ładnego koloru). Smarowałam je również mlekiem skondensowanym, które wcześniej posłodziłam pudrem i te bardziej mi się podobają. Temperatura pieczenia 160-170 st. C., czas ok. 10 minut.

Lukier

1 białko
120 - 140g przesianego cukru pudru
sok z cytryny ( opcjonalnie)

Proporcje są oczywiście przybliżone, wszystko zależy od wielkości jajka.
Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić.
Do wyciskania lukru używam małego rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Wlewam do niego lukier i wtedy dopiero odcinam końcówkę.

o
Stary 2011-12-08, 16:36   #4525
izasalamon
Wtajemniczenie

To ja chyba się skuszę Jutro będę działać
izasalamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 16:40   #4526
sjoanna
Zakorzenienie

O ile fajnych przepisow!

Mam nawet przyprawe do piernikow ale z zeszlego roku. Musze sprawdzic date przydatnosci.

Choc powiem wam ze zaczelismy juz ubierac - wszak tutaj to tradycja dnia dzisiejszego i juz mamy duzo zawieszonych zlotych bombek.
Jeszcze jutro musze zrobic zawieszki do malych czerwonych i je powiesic.

Zdjecie daje w swietle bo lampeczki sa za slabe i zdjecia niezbyt wygladaja po ciemku.
Ale atmosfera jest super!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-1060.jpg (47,4 KB, 27 załadowań)

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-08, 17:16   #4527
_agata
Zakorzenienie

To drzewko jest urocze

o
Stary 2011-12-08, 17:28   #4528
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
O ile fajnych przepisow!

Mam nawet przyprawe do piernikow ale z zeszlego roku. Musze sprawdzic date przydatnosci.

Choc powiem wam ze zaczelismy juz ubierac - wszak tutaj to tradycja dnia dzisiejszego i juz mamy duzo zawieszonych zlotych bombek.
Jeszcze jutro musze zrobic zawieszki do malych czerwonych i je powiesic.

Zdjecie daje w swietle bo lampeczki sa za slabe i zdjecia niezbyt wygladaja po ciemku.
Ale atmosfera jest super!
piękna choinka My chyba w poniedziałek ubierzemy
Stary 2011-12-08, 17:50   #4529
kropeczka1984
Rozeznanie

Sjoanna piękna choinka
Lubię choinki, ale jakoś specjalnie nie chce mi się ich ubierać Pewnie dopiero w ostatnim tygodniu przed Świętami ubiorę naszą małą choineczkę
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-08, 19:28   #4530
_Ciastko_
Rozeznanie

My pewnie ubierzemy w przyszłym tygodniu jak tylko mąż bedzie mieć wolne. Teraz ma wolne w niedziele ale musimy konczyc remoncik wiec nawet nie mamy czasu.
Sjoanna choineczka świetna

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości