|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 5 wątku na odchowalni ? | |||
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.5 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 15,91% |
Piątego wątku początek, w bólu wykluwa się pierwszy ząbek |
1 | 2,27% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje |
3 | 6,82% |
Dzieciom zakładamy śliniaki, bo się ślinią nieboraki |
1 | 2,27% |
Lęk separacyjny przeżywamy, lecząc go w ramionach Mamy |
0 | 0% |
Tylko u nas dyskusja zażarta, każda wypowiedź uwagi jest warta |
1 | 2,27% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera |
4 | 9,09% |
Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają ![]() |
13 | 29,55% |
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki |
8 | 18,18% |
Mamo, Tato kończcie spanie; kupa czeka na przebranie |
1 | 2,27% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! |
4 | 9,09% |
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. |
0 | 0% |
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. |
1 | 2,27% |
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają |
0 | 0% |
Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4501 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
nowotwór z chemii? To dzieciaki roczne z białaczką żrą za dużo pryskanych warzyw i czipsów?
Mój dziadek zmarł na raka. Umierał miesiącami. Wycierałam mu pośladki z kupy, wstrzykiwałam morfinę, masowałam zwiędłe, bezwładne nogi. Rak to choroba, której źródła jeszcze nie zbadano. NIKT NIE ZNA PRZYCZYN ZARAKOWIENIA. jeśli tak bezsprzecznie wiesz o tym, z czego rak się bierze, to bezapelacyjnie powinnaś dostać nobla. Bo nikt nie wie. Podchodzę do raka tak samo zdroworozsądkowo jak do wszystkiego. jeden złapie raka płuc, a nigdy nie palił, drugi kopci jak smok a raka nie widać. Reguły nie ma. Fajnie zwalić na złe żywienie niewytłumaczalną chorobę, bo wtedy mamy odpowiedź na egzystencjonalne "DLACZEGO JA?!", ale to bzdura i mamienie. Nie ma recepty na zdrowie i życie bez raka. Moje guzy i przeżyta chemia nie były moją winą. Poprostu na mnie padło. i nijak nigdy tego, że moja tarczyca nie działa nie zwalałam na żarcie. Chociaż napewno jak rzygałam jak kot łatwiej byłoby mi zaakceptować, że to od jedzenia a nie dlatego, że jestem złym człowiekiem i los mnie pokarał. Przed chemią nie da się wystrzec. Rozumiem, że mieszkasz minimum 100 kilometrów od jakiejkolwiek cywilizacji, bez prądu (linie wysokiego napięcia są rakotwórcze), bez telefonu, kablówki, telewizora, komputera. Sadzisz sama swoje warzywa i sama raz na trzy miesiące zabijasz świniaka, nie kupujesz mięsa ze sklepów, a mąkę bez polepszaczy ugniatasz na kamieniu? Piekarnika też nie masz, a nie daj boże mikrofalówki, tylko opiekasz tego świniaka w palenisku? chemii się nie da uniknąć i to bzdura, że chronisz rodzinę przed nią. Jeśli żyjesz tak jak opisałam wyżej(co jest nierealne w dzisiejszych czasach) to minimalizujesz chemię. a zanieczyszczone powietrze, smog, dziura ozonowa, pestycydy w powietrzu? Ludzie żyjący "bez chemii" to albo pustelnicy, którzy żyją w puszczy i jedzą trawę z jeleniami, albo hipokryci i ignoranci, którym się wydaje, że jeśli posadzę trzy marchewki na krzyż to już zniwelują wszystko co może powodować choroby i będą zawsze szczęśliwi i młodzi. bez raka. No! ![]() ![]() PS: nigdy, przenigdy nie wysypałabym trutki na myszy. Uważam, że to barbarzyństwo i okrucieństwo. Zwierzę może jest szkodnikiem, ale umieranie kilka dni, gdy organy są trawione przez chemię i zwierzę kona w męczarniach to jest niehumanitarna śmierć. Zbyt dużo mamy zwierząt i zbyt zwierzęta lubię, żeby skazywać je na cierpienie. Szkodnik ma zdechnąć szybko i możliwie bezboleśnie. Taka jestem powalona, że nie lubię jak coś przeze mnie cierpi ![]() ![]() Motyleksw weź się zlituj! krzywulce takie, że wstyd, ale na czymś się uczyć trzeba! Dziś kupiłam materiał w serduszka i krowy! jak nogi przestaną mi wchodzić w dupę to się pobawię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamo, Tato kończcie spanie, bo przeżywam ząbkowanie! Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm mięso można czymś tam zastępować w diecie dziecka, niech mąż sam mu jedzonko przygotowuje jak chce mieć wege dziecko ![]()
![]() |
#4504 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4506 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4507 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A z cielakiem, no fakt szkoda mi go. Ale wiesz, jak nie podam go mojej małej, to mu życia nie zwróci. ![]() nie no, sama robiłam żarcie, pakowałam w te sklepowe słoiczki i pasteryzowałam ![]() Ty masz męża wege? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4508 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Dziewczyny,odedzwe.się.in nym.razem.Buziaczki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4510 |
Rozeznanie
|
Ashyshqa podpatrzyłam i przerobiłam na swoją modłę. proste jest! spokojnie da się zrobić bez maszyny i super sposób na stare ciuchy!
Krokodyl to PanKrok. Oczek nie ma, bo nie mam kiedy kupić ![]() jak chcecie to mogę zrobić prosty tutorial, każda babka nawet bez żadnych zdolności takiego zrobi! Temat płaczących cielaczków Jak pisałam, mamy konie. Koniny nigdy nie jadłam, ale jestem jak najbardziej za jej produkcją! Każdy koniarz, który ma trochę rozumu, rozumie zależność mięso-gospodarka. Otóż, jeśli w Polsce koń stałby się zwierzęciem towarzyszącym to po pierwsze gro ludzi, którzy zyją z hodowli-zdechliby z głodu. Po drugie, jeśli zabroniono by na świecie uboju zwierząt, to co z tymi wszystkimi świniami, gęsiami, krowami? żyłyby dalej, aż wymarłby gatunek. Tak naprawdę zwierzęta mięsne mają fajne życie! na przykładzie koni: Koń mięsny to koń o którego się dba, bo jak się zrani to sporo to kosztuje. Konie więcej spedzają czasu na pastwiskach niż szportowe zwierzęta, których właściciele nie chcą stracić przez kontuzję i zamykają w stajniach. Ale mięśnie ważą więcej niz tłuszcz, trawa jest tańsza niż siano, więc najlepiej się opłaca, żeby taki koń biegał i jadł trawę, niż żeby żył zamknięty w ciemnej komórce! Poza tym, koń rzeźny tylko żre. nie wozi ludzi, nikt go nie szturcha patykiem, nie miażdzy grzbietu i nie ściska języka. Ma wieczne wczasy. Najlepsze mięso wołowe to japońska wołowina. Dlaczego? jest miękka, soczysta... Osiągają to przez ... relaks krów! tak tak! krów nie wolno stresować, są MASOWANE, rozluźniane. wtedy mięso smakuje lepiej! Zwierzęta wyczuwają zdenerwowanie innych osobników. jeśli nie widzą ich śmierci-nie denerwują się, tylko ufnie idą. Jest nawet projekt takiej linii uboju w której zwierzę idzie jakoś pod kątem, no specyficzne takie. Opracowane przez psychologów zwierząt. i zwierzę idące taką specyficzną ścieżką nie boi się i jest rozluźnione. Nie ma co walczyć z jedzeniem mięsa, bo to zawali gospodarkę i zniszczy wiele rodzin żyjących z hodowli. Nie ma co walczyć z mięsem, bo wszystkie gatunki mięsne by bezpowrotnie wyginęły (ktoś chce świniaka wziąć jako maskotkę na balkon? ). Trzeba walczyć ze złymi warunkami hodowli, niehumanitarnym transportem (który w przypadku koni jest bzdurą, a ostatnie filmy pokazujące okrutne transporty są sprzed wielu lat!) i okrutnym ubojem. wywnętrzyłam się, idę zjeść kabanosa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4511 |
Zakorzenienie
|
Hump, Innocence - no tak jakbyśmy się zebrały wszystkie i nie jadły to może jednego cielaczka mniej by zabili bo by takiego zbytu nie było
![]() Ja też nie muszę jeść miesa na co dzień ale raczej nie umiałabym w ogóle zrezygnować. Dzięki za odpowiedź co do ryb - Agnes i Salviae. No ryby też lubię więc trudno będę żarła - w takim razie mała dostanie je ze słoika choć wątpię by w słoikach mieli jakieś lepsze.
![]() |
#4512 |
Rozeznanie
|
Ag_nes
jeśli pozwolisz, to potraktuję Twoje dziecko jak konia ![]() najbardziej wartościowy jest glut z siemienia. Siemię można zaparzyć albo zagotować. gotowanie lepsze, ale jak nie ma czasu to i zalać wrzątkiem i zostawić na noc można. można dać mielone, albo całe. preferuję podawanie całego. zalewamy dość małą ilością wody. jak się zgluci, to dla dziecka bym to zmiksowała i dodała np kaszki czy kleiku i znów przemiksowała na breję. można też takiego zmiksowanego gluta dorzucić do zblendowanej marchwi czy czegoś innego. jeśli zaparzasz mielone, to zmiel przed gotowaniem bezposrednio, żeby nie wywietrzało. |
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do przepisow, codziennie piatek ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4515 |
Rozeznanie
|
Innocence jak banialuki sadzisz, to nie da się przejść obojętnie
![]() Jasne, ten pogryziony smoczek to nam służy cały czas! wcale nie wpadłam na to, żeby go wywalić ![]() ![]() Próbuję Ci uświadomić, że to, że sobie zakichaną marchewkę posadzisz nie zmienia nic. NIC kompletnie. chyba, że żyjesz w puszczy, dziecko nie je nic oprócz tego, co sama posadzisz, i nie dotyczy was zanieczyszczone powietrze, bo macie wielką bańkę mydlaną. w tą bańkę mydlaną to mogę w sumie uwierzyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4516 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ech...kiedy w koncu beda tylko dobre wiesci ![]() Cytat:
Jestem dzis padnieta. Jeszcze kilka takich nocek i sie do lozeczka Daro nie doczolgam by go nakarmic Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4518 |
Zakorzenienie
|
Budyniek dawaj ten tutorial. Swego czasu wszystkie szylysmy tu literki imion naszych dzieci, teraz przyjdzie pora na krokodyle. Tym bardziej, ze ten Twoj prezentuje sie lepij niz zabawki lamaze.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#4519 |
Zakorzenienie
|
Nie chce wdawać się w jakąś ostrą wymianę zdań ale tak czytając Innocence i Budyńka myślę, że prawda leży po środku
![]()
![]() |
#4520 |
Rozeznanie
|
nie wiem co to jest Lamaze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4521 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Budyniek nie zgodzę się z tobą odnośnie raka. Niektórzy owszem mają predyspozycje genetyczne, ale niektórzy hodują go sobie na własne życzenie mikrofalówkami, liniami wysokiego napięcia (dlatego nie chodzę u nas do parku bo nie dość że mały to rozdzielnia elektryczna, czy jak to się zwie stoi na środku) karagenem (taki syf,w jedzeniu udowodnione, że działa rakotwórczo a nadal dodawany) i tak dalej, i tak dalej ... A jak kogoś stać to niech kupuje eko, ja ma siłę, chęci i środki to niech sadzi swoje własne warzywka. Zawsze to o jedną pryskaną marchewkę dalej do raka. Co wcale nie oznacza, że ja też tak robię, bo niestety nie mam dostępu. A margaryna ... no cóż tłuszcze utwardzone to nie jest najzdrowsze jedzenie. Wybacz, ale nie dobrnęłam do masmixa więc nie wiem o co chodziło. Znałam kiedyś osobę która powiedziała, że rak to jest normalna choroba, tylko troszkę bardziej skomplikowanie się ją leczy (nie wycina, nie truje chemią). Niestety ja byłam wtedy małym dzieckiem, ta pani już nie żyje a była znachorką przedwojenną (nie czary-mary tylko taką "prawie" dyplomowaną, prawie bo wybuchła wojna i nie przystąpiła do egzaminu) więc nie znam szczegółów. Podobno leczyła raka odpowiednim jedzeniem i miała na swoim koncie dużo uleczeń (nie uzdrowień). Niestety nie spotkałam na swojej drodze drugiej takiej osoby co by potrafiła leczyć raka.
![]() |
#4522 |
Rozeznanie
|
Deb ja również jestem tego zdania. Najlepiej karmić "zdrowo" dużo wartościowych, bogatych w witaminy produktów, bez fast foodów, cukru, soli czy mrożonek i gotowców. Ale to i tak nie jest 100% unikanie chemii, bo ona jest wszędzie. nie jestem za karmieniem samymi węglami i to jeszcze w postaci batonów i czipsów. Ale tez nie jestem zdania, że jak nie posadzę własnej marchewki to jestem leniwa i krzywdzę dziecko, bo mi na nim nie zależy
![]() bez skrajności. Nie fastfoody i nie 100% własnego (bo i się nie da wszystkiego wytworzyć samodzielnie, a w takim razie to hipokryzja, bo mięso z mięsnego to zdrowe, ale tylko własne warzywa ochronią świat przed chemią ![]() Jestem wymordowana konkretnie, więc mogę pisać nieskładnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lamaze to firma produkująca rzeczy dla dzieci, chyba głównie (o ile nie tylko) grzechotki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niemniej jednak wydaje mi sie, ze u Wojtusia jakiejs tragedii zwiazanej z kp byc nie moze, bo za dobrze przybiera chlopak i ogolnie dobrze rozwiniety jest. aaaale!!! moja przyjaciolka u swojego panicza obserwuje rozne cuda - ona w ogole prawie nic nie moze jesc, i zrobila sobie zupe na kroliku z marchewka i pietruszka i mlody podobno wlasnie mial potem problemy z baczkami i sie wydzieral. mowi, ze jakis czas nawet wlasnie marchewke i pietruszke skreslila z jadlospisu, a teraz w ramach testu dodala i bach... (nie mam pojecia, na czym ona ta zupe gotowala, no i co w ogole w tej zupie procz krolika bylo - wszystkie zboza skreslone, z warzyw nie pytajcie mnie co je... ![]() ja nie wiem, czy cos az tak masakrycznego jest mozliwe... zeby karmiaca mama nawet glupiej marchewki nie mogla zjesc???????? ale tak sobie skojarzylam, ze moze u Wojtusia cos podobnego... reakcja na "cholera-wie-co" - bo jak sie okazuje, nawet takie "bezpieczne" rzeczy moga taaaaakie cuda powodowac ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() niezla kieszonke mialas, ou jeah... tfardzielka, bedziesz dziedziczce opowiadac ![]() Cytat:
no i na podwieczorek mozesz probowac tez juz jakos mu ta butle urozmaicic. kaszka bezglutenowa na mleku z przecierem owocowym? kurde nie wiem, sama nie mam pojecia co bym zrobila... cale szczescie mamy jeszcze czas... Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4525 |
Rozeznanie
|
Xal,
jasne, że można ograniczyć rzeczy rakotwórcze. ale one są ogólnie niezdrowe nawet myśląc zwyczajnie zdroworozsądkowo. Przecież każdy wie, że linie wysokiego napięcia nie są dla organizmu obojętne, a jednak czasem trzeba pod nimi przejść. i nie mamy gwarancji, że jedzenie/nie jedzenie czegoś nie zafunduje nam raka właśnie. Znam kilka przypadków raka płuc u osób, które miały sportowego ekoświra, nie paliły, a jak ktoś palił obok to ustawiali się tak, żeby na nich nie leciało. więc nie mamy gwarancji żadnej, ze to warzywo nas ocali. Poza tym, jest tak wielkie stężenie innego świństwa w powietrzu, glebie, mięsie, owocach, że ta pryskana marchewka to jest taki mikroułamek, który w praktyce, poza naszym dobrym samopoczuciem nie da nic. Nie mówię, że własne=złe. Wlasnie wlasne=super! Ale nie zgodzę się, że funduję dziecku raka i napewno zemrze, jeśli będzie jadło jedzenie marketowe. bo i tak przecież nie będę bić własnych świń, sadzić brzoskwiń i pomarańczy, czy zarybiać stawów, więc to już jaką zje marchewke nie zmieni zbyt wiele. |
![]() ![]() |
![]() |
#4526 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tak samo jak Xal piszę - zawsze to o jedną marchewkę dalej od raka. Ciągle udowadniają że jakieś tam substancje powszechnie używane zwiększają ryzyko zachorowania - nie znaczy to że się zachoruje, ale że ryzyko jest większe. To chyba tak samo jak np. moja babcia miała raka piersi to ja mam większe ryzyko zachorowania niż kobieta, której babcia raka nie miała ale nie znaczy to że ja zachoruję a ona nie - loteria.
![]() |
#4527 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Otóż.uświadomie.Cie.teraz .ja.Moja.zakichana.marche wka,pietruszkai.inne.sącu dem.w.porównaniu.z.warzyw ami.w.sklepach,na,.bazark ach.czy.nawet.w.słoiczkac h.Widać,że,nie.masz.pojęc ia.o.tym.jak.uprawia.się. warzywa,.na.sprzedaż.w.Po lsce. ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co innego, jak sa predyspozycje genetyczne. ze sie wystrzegasz chemii to dobre - szczegolnie wlasnie, ze widocznie rodziny rak sie trzyma. ale swoimi wypowiedziami troszke jakby kpisz z ludzi, ktorzy nie uwazaja az tak jak ty na te szczegoly. wiesz, ja strasznie uwazalam na kazda pierd..olke w ciazy, a dziecko mam ciezko chore. i co, moze mi tez zarzucisz, ze cos zrobilam nie tak? moze zlym powietrzem oddychalam? przed niektorymi rzeczami sie nie ucieknie niestety...
![]() |
#4530 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.