30 + 40 + dzień po dniu :-) - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-31, 13:37   #4501
caffeine
Zakorzenienie

Dot.: 30 + 40 + dzień po dniu :-)

Cytat:
Napisane przez Wonder Woman Pokaż wiadomość
Sushi powiadasz, mmmm, bardzo lubię sushi, często przyrządzamy sami w domu.
...
Caffe, a przymierzasz się na zakup Hada Labo ? Z eBay ?
Uwielbiam sushi... oraz marynowany imbir. Próbowałaś może robić równiez imbir?

Tak, mam w planach zakupy HadaLabo na ebay. Szczególnie mnie intryguje ten zachwalany filtr.
Byłoby super odkryć taki zupełnie niewidoczny i niewyczuwalny na twarzy...
caffeine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:42   #4502
zastrzezona
Zadomowienie

Witam popołudniowo
napisałam rano post i mi go wcięła czarna dziura...

Gosiu zapisuję sobie Twoje filmy i polecam obejrzeć Interstellar, ale to nie romans jakby co a... i ja też lubię czytać

Evo odpisywałam Ci rano, teraz już aussie mnie ubiegła i wszystko w temacie wiesz, ja przyrządzam też w ilosciach hurtowych a czasem zostawiam kostki lodu z sokiem cytryny do possania na upały
bardzo dziękuję za link z kosmetykami postudiuję i może uda mi się sprawdzić jakiś ciekawy skład, a potem poszukać odpowiednika w internetach

aussie prawda ze mix kolorów daje wieksze pole do popisu? ale mamy tu dekoratorkę więc co ja się będę odzywać .

Ktos mi tu narobił smaka na desperadosa

najważniejszą rzeczą
pompuje krew
zastrzezona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:45   #4503
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Aussie, faktycznie dlugawa lista, wczesniej nie myslalam o 'chlodzacych; produktach. Warto wiedziec takie rzeczy.
Chodzilo mi czy ma zainteresowania typu science-fiction, park jurajski, geografia, albo inne tematyczne, mozna wtedy nawiazac wystrojem pokoju do jego upodoban. Hehehehehe, takie moje zboczenie zawodowe

Caffeine, ciekawa kolekcja. Nie znam firmy Solar. Zaciekawila mnie przedostatnia sukienka, wyglada jakby material byl perforowany, lubie takie nowosci.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg solar 01.jpg (245,9 KB, 18 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2015-08-31 o 13:48
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 13:56   #4504
Eva ID

GG do Eva ID

Co czytasz Zastrzezona ciekawego? Co czytacie dziewczyny?

Dostalam od przyjaciolki "Second Life" S. J. Watson, wciagnela mnie historia Julii.
Jej siostra zostaje zamordowana I Julia odrywa, ze spotykala sie ona z mezczyznami poznanymi w Internecie... saklada profil na tym samym portalu I zaczyna sie robic lekki thriller.
Wciagnela mnie ta historia.

http://www.theguardian.com/books/201...ew-murky-world

55 kg
Stary 2015-08-31, 14:06   #4505
caffeine
Zakorzenienie

Eva, ja do wody dodaje imbir, bo lubię ten pikantny smak. (Przyrządzam z wrzącą wodą)
Z ciekawostek - czasem robię takie piękne kostki lodu w kształcie kuli (pojemnik rónież z Muji, jak widac jestem fanką wszystkiego co japońskie) w których zamrażam owoce, zioła lub sok. Drinki wyglądają wtedy bardzo apetycznie i kolorowo, a w wersji dla dzieci - ogromny hit.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Caffeine, ciekawa kolekcja. Nie znam firmy Solar. Zaciekawila mnie przedostatnia sukienka, wyglada jakby material byl perforowany, lubie takie nowosci.
Nie znasz Solar??? No to teraz trzymaj pod kluczem kartę visa

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
jak chcecie pastylki, które ma Caffe to podobne są w Hebe bodaj 12 sztuk za 4,99, na opakowaniu maja zeby nawizac je woda az zwieksza objetosc a potem przykryc maseczke ktora uprzednio zostala nalozona. Mowilam, ze one są do okladów a serio wolę je z tonerami lub hydrolatami, wlaśnie chyba muszę wrócicc do samorobek hydrolatow bo czas przesylek mi sie wydluza i ani moich azjatyckich ani polproduktowych zakupow na horyzoncie nie widac...
Ha, ha - no właśnie miałam taka myśl - że coś takiego musi być dostępne również w Polsce. Widzisz Wonder - nie narzekaj, mieszkasz w zakupowym raju
Dana, ja na razie testuje z oczarowym. Chcę wypróbować także z Serozinc La Roche Posay
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...e-de-zinc.html

Stary 2015-08-31, 14:49   #4506
Wonder Woman
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez caffeine Pokaż wiadomość
Uwielbiam sushi... oraz marynowany imbir. Próbowałaś może robić równiez imbir?

Tak, mam w planach zakupy HadaLabo na ebay. Szczególnie mnie intryguje ten zachwalany filtr.
Byłoby super odkryć taki zupełnie niewidoczny i niewyczuwalny na twarzy...
Nie, sama jeszcze nigdy imbiru nie robiłam, a Ty próbowałaś ?
Kurczę, też bym chciała taki filtr, bo przy mojej cerze, jak filtr nie jest odpowiedni, to potem nakładanie fluidu to jakaś masakra jest. Chociaż teraz mam niskobudżetowca z Bielendy i jestem zadowolona. Tylko u nich maks do twarzy to filtr 30, a chciałabym też jakiś 50. Na razie podkradam synowi

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Ha, ha - no właśnie miałam taka myśl - że coś takiego musi być dostępne również w Polsce. Widzisz Wonder - nie narzekaj, mieszkasz w zakupowym raju
Dana, ja na razie testuje z oczarowym. Chcę wypróbować także z Serozinc La Roche Posay
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...e-de-zinc.html
No dobra, zwracam honor, ale myślę, że znalazłoby się sporo rzeczy jednak niedostępnych w Polsce
Swoją drogą Hebe jest nieźle zaopatrzone, znacznie większa gama produktów niż w Rossmannie.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ----------

Cytat:
Co czytasz Zastrzezona ciekawego? Co czytacie dziewczyny?
Eva, ja na tę chwilę czytam Grę o Tron, właśnie skończyłam 1 tom i będę się zabierać za kolejny. Serialu jeszcze nie widziałam, generalnie niby nie moja bajka, na początku szło mi ciężko, ale później wciągnęło mnie na maksa. A tak ogólnie, to lubię książki skandynawskich autorów.
Stary 2015-08-31, 15:05   #4507
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez zastrzezona Pokaż wiadomość

Gosiu zapisuję sobie Twoje filmy i polecam obejrzeć Interstellar, ale to nie romans jakby co a... i ja też lubię czytać

Widziałam "Interstellar", ciekawy

Ja czytam różne gatunki, zależy na co mam ochotę w danej chwili.
Teraz czytam "Sztuka słyszenia bicia serca". Piękna!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 15:50   #4508
Kamlisa
Zakorzenienie

Eve, w okolicach Wałbrzycha ma byc ukryty pociag niemiecki z II wojny swiatowej, Niemcy schowali go w jakims zasypanym tunelu czy coś w tym guscie. Porusza wyobraznie, teraz tam zakaz wchodzenia do lasu, patrole...Ma szukac wojsko. A co w pociagu - złoto, zabytki, archiwa - nie wiadomo, moze byc zaminowany, stąd staraja się odstraszyc domorosłych poszukiwaczy skarbów
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019409,...wiadomosc.html
Te nalesniki mnie kusza, choc to raczej kaloryczny i wiekszy obiad Smazymy nalesniki z maki pełnoziarnistej, robimy farsz miesny, warzywny albo mieszany, smarujemy nalesniki, w rulony, w naczyniu układamy, polewamy sosem z jogurtu i tarkowanej mozzarelli
Kamlisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 16:07   #4509
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
O co chodzi z pociagiem ze zlotem?
Nie bardzo rozumiem o czym piszecie.
Kama mnie wyprzedziła
Dodam tylko, nie wiem, czy to element dezinformacji czy czego, w każdym razie sztab kryzysowy przy wojewodzie orzekł, że RACZEJ nic tam nie ma..W nocyu w okolicach rzekomych był pożar.
A chociaż nie wiado, czy i co tam jest, to kongres żydów juz zglosił ew. roszczenia.
Niemcy tez.
I, oczywiście, Rosjanie, bo twierdza, ze to ich zrabowane przez Niemcow dzieła sztuki mogłyby być...Bo , oczywiście, Rosjanie, wszystko chętnie oddają. Samoloty zwłaszcza

kama
kolejny sezon Continuum ruszył.

Eva
co serialowo się w Emiratach kręci?Chodzi mi o własne produkcje, nie zagraniczne ogladane seriale...?...

Edytowane przez 201608151053
Czas edycji: 2015-08-31 o 16:08
201608151053 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 16:30   #4510
Kamlisa
Zakorzenienie

Beti, zaczęłam sciagac, dzięki
Dzis, jak napisałąs o strasznym upale - pomyślałam, ze to lekka przesada, te 20 - bo tyle było rano...A o 13 poszłam na miasto - 31 w cieniu To rozumiem w Egipcie, ale nie u nas
Stary 2015-08-31, 16:34   #4511
gosia261282
Gang Iren

U mnie 13 st i deszcz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 16:57   #4512
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kamlisa Pokaż wiadomość
Dzis, jak napisałąs o strasznym upale - pomyślałam, ze to lekka przesada, te 20 - bo tyle było rano...A o 13 poszłam na miasto - 31 w cieniu To rozumiem w Egipcie, ale nie u nas
U nas więcej, niemal nie wiało w ciągu dnia...A najgorsze, że poranny balsam do ciala przez ten upał źle mi ze skórą zareagował. O, matko Jakbym maslem się wysmarowała! W dodatku przez ten upał czuję te kozieradkę na włosach,mimo że myłam je wczoraj i dzisiaj Przeważnie pachnę chanel, a teraz masło i rosół:hah aha:na co mi przyszło...
Dobrze, że są mokre chusteczki. trochę ten balsam z siebie wymyłam, ale mnie wykończył..Jak nie wywalam, ten wywalę...Jak nie przepadam za tymi balsamami pod prysznic, w upały się lepiej sprawdzają u mnie...

Czas edycji: 2015-08-31 o 17:16
Stary 2015-08-31, 18:06   #4513
gosia261282
Gang Iren

Jak dobrze, że mnie w Polsce nie ma. Lubię ciepło, ale nie takie upały. Bardzo źle się wtedy czuję.
Stary 2015-08-31, 18:26   #4514
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez Beata2906 Pokaż wiadomość
Jak nie przepadam za tymi balsamami pod prysznic, w upały się lepiej sprawdzają u mnie...
u mnie tez jedyne które się sprawdzają.... uwielbiam ten z nivea

u mnie dzisiaj o 15 było.... 37* lubię ciepełko no ale nie jak jestem w pracy...chociaż przynajmniej klimę mogę włączyć i sie nie gotuję w samochodzie....

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 18:43   #4515
uklika
Zadomowienie

Przywiozlam z PL 3 maski do wlosow: Kallos keratynowa https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ami-mleka.html, Argan’de https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...oist-care.html, i L'biotica https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...wypadania.html
Wyprobowalam Kallos, fajna, wlosy sie bardzo dobrze rozczesuja, nie obciaza. L'biotica natomiast pozostawia wlosy trudne do rozczesania, co mnie zaskoczylo.Nie wiem jeszcze czy dziala, bo za krotko uzywam, ale tym rozczesywaniem bylam nieco zawiedziona. Na szczescie do maski dolaczona byla probka serum i to serum jak dla mnie super, musze go kupic. Super sie wlosy po nim rozczesuja, sa mieciutkie. Arganowej maski jeszcze nie wyprobowalam.
uklika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-31, 19:34   #4516
Kamlisa
Zakorzenienie

ciekawy artykuł o Alfa Star. Titanic od dawna szedł na dno, ludzie o tym wiedzieli, ale orkiestra grała
http://www.money.pl/gielda/wiadomosc...0,1891615.html
Stary 2015-08-31, 21:23   #4517
gosia261282
Gang Iren

Miszka coś się nie odzywa...
Stary 2015-08-31, 21:28   #4518
Michell72
Zakorzenienie

Jutro ma byc jeszcze gorzej.Upalnie,duszn o..Dziś zgodnie stwierdzilismy -ponownie Termy i..pojechalismy- 160 km- by dupska wymoczyć.Wypoczełam.Jeste m zasolona i zakonserwowana

Koło Uniejowa jest zoo Safari ,a w nim.. Białe tygrysy(dwa malusie)i 3 tycie lwiątka Maluchy urodziły się w czerwcu i lipcu...Bożesz..pię kne!

Eva masz dziecko?

Edytowane przez Michell72
Czas edycji: 2015-08-31 o 21:29
Michell72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-31, 21:32   #4519
gosia261282
Gang Iren

Miszka widziałam na fb fotki tych kociaków

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-01, 06:13   #4520
Eva ID

GG do Eva ID

Wonder, nie wiedzialam ze 'Gra o Tron" jest na bazie ksiazki, hahahaha, kiedys widzialam chyba trzy pierwsze fimy tego serialu, Nie zachwycily mnie, w ogole nie ogladam seriali to pewnie dlatego.

Jak lubisz skandynawskich autorow, to na pewno czytalas Stieg Larsson plus paru innych, przypomne sobie jak na polke z ksiazkami w domu zagladne. Mam ich kilka w kolekcji.

Kamlisa, wow! Ukryty pociag ze zlotem?!
Byl artykul wczoraj o tym w Daily Mail. Wszyscy sie podniecaja ale czy faktycznie tam jest jakis pociag?

Emiraty maja swoja kinematografie ale mala, robia jakies seriale vel sitcom, poza tym sciagaja wielkie produkcje do siebie aby tu krecic filmy, np. Fast & Furious 7, Misson Impossible.

Nie ogladam telewizji, mam tam jakas w domu nastawiona na National Geographic albo MTV. Bywa, ze wlacze RAI/Mediaset od czasu do czasu.

Seriali nie ogladam zadnych, znam tytuly bo ludzie o tym mowia/pisza ale nie ogladam. Czasem najdzie kogos misja dziejowa I uraczy mnie 'musisz-to-zobaczyc' serialem, 'napewno-ci-sie-spodoba' wtedy z grzecznosci zobacze 1-3 filmy I spokojnie moge powiedziec z czystym sumieniem ze sprobowalam ale, ze dziadostwa nie ogladam, ahahahahaha.

55 kg
Stary 2015-09-01, 06:41   #4521
aussiewoman
Zakorzenienie

Eva- ach młody bardzo lubi grę w szachy i wszystko co związane z przyrodą (rośliny, zwierzęta... )

Jakiś czas temu pisałyśmy o kwasie migdałowym. Kupując wczoraj serum z bielendy wpadł mi w ręce krem ziaja z kwasem. Haha..zupełnie o nim zapomniałam, a jest super. Zaraz do przyjściu do domu wyciągnęłam go i zaczęłam ponownie używać Warto wypróbować. Krem jest z serii liście manuka i zawiera 3% kwas. Do stosowania na noc.
aussiewoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-01, 07:02   #4522
Eva ID

GG do Eva ID

Aussie, tez uwielbiam szachy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Chess-Room-Kids-Room.jpg (57,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Chess-Room.jpg (188,2 KB, 12 załadowań)

55 kg
Stary 2015-09-01, 07:19   #4523
Wonder Woman
Zadomowienie

Hej Dziołszki
Ja już naprawdę przywykłam do tych upałów, nawet na rowerze wczoraj po południu byłam. I powiem szczerze, że wcale mi nie tęskno do jesieni i zimy.... Aczkolwiek słyszałam, że zima w tym roku ma być bardzo łagodna. Zobaczymy, czy się prognozy sprawdzą.

Eva, tak, czytałam Larssona i kilku innych. Nie czytałam jeszcze Nesbo, zamierzam poczytać jak przebrnę przez Grę o Tron. Co do seriali, oglądam niektóre, ale zdecydowanie nie są to te tasiemce oferowane przez tvp1 czy tvp2 (polskiej produkcji) - te zdecydowanie nie są moją bajką. Rzadko kiedy oglądam seriale czy filmy lecące w tv. Wyjątek - teraz oglądam kryminał Broadchurch na aleKino i ostatnio podpasił mi lecący tam duński serial kryminalny Dicte (Beti, widziałaś go ?)

Miszka, a to zoo to w Borysewie zapewne ? Mam w planach zabrać tam syna, ale chwilowo się wstrzymam, bo po ostatniej wizycie w zoo w Łodzi wyszło na to, że osobą najbardziej zajaraną byłam ja a nie syn.

Gosia, no co jak co, ale pogoda rzeczywiście w UK pozostawia wiele do życzenia ..... Coś za coś....

Kawa
Stary 2015-09-01, 07:36   #4524
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Wonder Woman Pokaż wiadomość
Wyjątek - teraz oglądam kryminał Broadchurch na aleKino i ostatnio podpasił mi lecący tam duński serial kryminalny Dicte (Beti, widziałaś go ?)
Kawa
Oglądam Dicte...Chociaż bohaterka irytująca potwornie. Z duńskich seriali dobrze wspominam Rząd i Biuro ochrony. I, oczywiście, Most nad Sundem, nie mogę sie doczekać 3 sezonu po końcówce 2...

W koncu zabrałam się za drugi tom Jozefiny i Napoleona Gulland, bo już wrzeszczała z półki, żeby przeczytać Do tego - Tanamera - z okładki-powieść jest tym dla Malajów, czym Przeminęło z wiatrem dla amerykańskiego południa...Się okaże I kończę Sto dni bez słońca Szostaka, bo muszę oddać do biblioteki...

Kawa.
Stary 2015-09-01, 07:42   #4525
gosia261282
Gang Iren

Dzień dobry.

U nas pierwszy dzień szkoły dziś.
Stary 2015-09-01, 07:43   #4526
caffeine
Zakorzenienie

Piękny, deszczowy wtorek. Kawa!

Wonder, my też śmigamy na rowerach, nie ma to jak mała przejażdżka na poprawę humoru.

Aussie - a ja kupiłam tonik Bielendy z kwasem migdałowym, już do mnie leci.

Eva - czy ty sama robisz taki wizualizacje 3D? Takie przeskalowane szachy są na tarasie basenu jednego z tutejszych olimpijskich basenów, fajnie to wygląda.

Edytowane przez caffeine
Czas edycji: 2015-09-01 o 08:15
Stary 2015-09-01, 07:58   #4527
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
Ukryty pociag ze zlotem?!
Byl artykul wczoraj o tym w Daily Mail. Wszyscy sie podniecaja ale czy faktycznie tam jest jakis pociag?
.
No, właśnie caly dowcip polega na tym, że nie wiadomo, czy tam COKOLWIEK jest. Niby przedstawiono zdjęcia z georadaru, na których coś widać, ale na razie faceci, którzy zgłosili się po znaleźne zdaje sie nie podali dokładnej lokalizacji, którą ponoć znają...Niestety, w Polsce na każdym szczeblu urzędnicy najpierw gadają, potem myślą...Zamiast sprawdzić w ciszy, potwierdzić na ile się da i dopiero podać do publicznej wiadomości, jak zwykle zrobiono odwrotnie...I za chwilę może się okazać, że to jakaś ściema i kaczka dziennikarska. Ale Wałbrzych ma światową niemal promocję dzięki temu..Jako bardzo dawna wielbicielka przygód pana Samochodzika w każdym razie historię tę ślkedzę...

Kupiłam coś takiego..Wzięłam zestaw promocyjny, będę uzywać przez najbliższe lata...Nie wierze juz, że cokolwiek zadziala na moje przebarwienia, ale i tak kupuję, biedny, głupi miś

http://www.â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠â˜☠/apt...x_2_opakowania

Czas edycji: 2015-09-01 o 07:59

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-01, 08:01   #4528
201608151053
Konto usunięte

Ciekawe, czemu te linki tak wybiorczo nie wchodzą?
Skitetic w kazdym razie jest to
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 500x500.jpg (23,5 KB, 7 załadowań)
Stary 2015-09-01, 08:11   #4529
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
U nas pierwszy dzień szkoły dziś.

Z tego co widze, to niektore szkoly tez sie u nas otwarly. Na drogach zdecydowanie wiekszy ruch I korki.

Cytat:
Piękny, deszczowy wtorek.

Eva - czy ty sama robisz taki wizualizacje 3D? Takie przeskalowane szachy są na tarasie basenu jednego z tutejszych olimpijskich basenów, fajnie to wygląda.

Caffeine, hahahahaha, deszcz jest u nas taka rzadkoscia, ze tez wszyscy uwazaja go za piekno I wtedy to dopiero szalenstwo sie dzieje.
Osobiscie deszczu nie lubie, chyba ze lekki bardzo krotki w cieple poludnie, poza tym jak temperature spade ponizej 18'C to odlacza mi sie opcja dobry humor
Umiem robic 3D wizualizacje ale wykonuja je technicy ja robie glowny project.

Beata, tez bylam fanka Pana Samochodzika, uwielbialam te przygody u poszukiwanie skarbow.
Poza tym chcialam byc Tomkiem Wilmowskim, w ogole chcialam byc chlopakiem bo z 'babami' sie dogadac od dziecka nie moglam, ahahahahaha.

55 kg
Stary 2015-09-01, 08:12   #4530
caffeine
Zakorzenienie

Beata, podobno na przebarwienia świetnie działa arbutyna. Mam w planach zakupić coś z tym składnikiem na jesień.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości