Kielczanki PO :) - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-09, 09:22   #4531
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84
Dot.: Kielczanki PO :)

hej

sjonna poczułam klimat świąt..

ja też chyba muszę ubrać w przyszłym tygodniu bo potem wyjeżdzam
miczka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 09:43   #4532
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Hejka dziewczynki!!!
Zawitalam wreszcie do was, jak tylko "oddali" mi internet - mielismy awarie na linii telefonicznej
Lena mi fajna corcia i ksiazki umie czytac
Ciastko bedzie dobrze, silna dziewczyna jestes i masz dzieciaczki do odchowania i bedziesz zyla dlugo jeszcze i caly czas udzielala sie znami na forum
A ja wczoraj bylam u Ani Świebody - robila mi wloski i wreszcie wygladam jak czlowiek - jak zwykle wyszlam zadowolona
w srode bylam z moja "kluska" u lekarza wazy 7630 g i w niedziele konczy 4 miesiace. W srode tez jadla swoja pierwsza marchewke - a dzien wczesniej nauczyla sie robic banki ze sliny i pluc - wiec podczas obiadku bylo to samo, ale zjadla i poki co nie zauwazylam nic niepokojacego, wiec jutro przymierzam sie do jabluszka
eveewe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 09:48   #4533
sjoanna
Zakorzenienie

Dziekuje za mile slowa o choince. Dzisiaj dodam male czerwone bombeczki to tez dam zdjecie.
Powiem wam ze w Polsce u mnie w domu rodzinnym jest taka tradycja i choinke ubieramy w Wigilie rano albo wieczorem dzien wczesniej. Tata z bratem rozklada (bo mamy sztuczna i co roku obiecujemy sobie ze to juz ostatni rok tej starej sztucznej a i tak zostaje ) a potem ja sie wlaczam i ubieramy.
Powiem wam ze i mi sie jakies przeziebionko przytrafilo.
Wczoraj fervex wypilam i lece sobie i teraz zrobic.
I wode z miodem tez sobie zrobie.
Szkoda ze sie pomarancze skonczyly - dawka naturalne witaminy C bylaby najlepsza.

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 10:05   #4534
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

a oto moj kolor i pierwszy obiadek Marysi
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (87,3 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (99,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (105,8 KB, 38 załadowań)
Stary 2011-12-09, 10:44   #4535
syrwia81
Rozeznanie

GG do syrwia81

Ach ta Twoja Marysia i te jej piękne włoski no cudna jest

NIKOLA - 05-03-2012
syrwia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 10:49   #4536
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Napisane przez syrwia81 Pokaż wiadomość
Ach ta Twoja Marysia i te jej piękne włoski no cudna jest
Wloski jak wloski - ale cudak z niej maly. nauczyla sie robic banki ze sliny i pluc wiec teraz siedzi wlasnie i pluje
Stary 2011-12-09, 10:54   #4537
srubka87
Zadomowienie

eveewe - kolor b. ładny, a Marysia...boska Marchewka to miła odmiana po 4 miesiącach mleka

sjoanna- śliczna ta Wasza choineczka

My choinkę ubierzemy za tydzień w niedzielę. Raczej nie mamy tradycji jej ubierania, ubieramy wtedy, kiedy mamy chwilę. W tym roku chcę dokupić zielone bombki i może filoletowe - żeby wprowadzić jakąś zmianę kolorystyczną na choince

A teraz czeka mnie to czego tygryski nie lubią najbardziej....sprzątanie . W naszym pokoju muszę wszystko wywalić z szafek i powycierać w środku i ułożyć, no i posprzątać całe mieszkanie.

Ale jak Tż wróci z pracy czeka mnie pyyyszny obiadek - frytki, kotlet rzymski (mniam), surówka z kiszonej kapusty i...sos czosnkowy To mnie motywuje do pracy

Wkurzona jestem, bo od kilku dni jest strasznie mało ofert pracy. Co prawda wysłałam na kilka, ale termin nadsyłania cv jest np. do stycznia lub dalej, wiec zapewne szybko się nie ruszy.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-09, 10:57   #4538
sjoanna
Zakorzenienie

Eveewe - Marysia sie slini na razie bo zaraz zacznie gadac
I fajnie wyglada z tymi wlosami.

Srubka - a jaki to kotlet rzymski?

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-09, 11:05   #4539
eveewe
Zakorzenienie

GG do eveewe

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Eveewe - Marysia sie slini na razie bo zaraz zacznie gadac
I fajnie wyglada z tymi wlosami.

Srubka - a jaki to kotlet rzymski?
sjoanna choinka swietna, a ty to masz przechlapane z tym remontempodziwiam bo ja juz bym gryzla
Stary 2011-12-09, 11:08   #4540
srubka87
Zadomowienie

Sjoanna- kotlet rzymski - to podwójnie panierowany ser żółty (plaster około 1-1,5 cm) i smażony. Po smażeniu - panierka jest chrupka, a w środku ser jest płynny/ciągnący się - pyszota.
Stary 2011-12-09, 11:22   #4541
I_K
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez srubka87 Pokaż wiadomość
Sjoanna- kotlet rzymski - to podwójnie panierowany ser żółty (plaster około 1-1,5 cm) i smażony. Po smażeniu - panierka jest chrupka, a w środku ser jest płynny/ciągnący się - pyszota.
brzmi pysznie
strasznie zgłodniałam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-09, 11:22   #4542
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

Eve mówiłam kolorek super

Srubka zazdrościć czasu wolnego sama bym pokuchciała ale czasu brak kuchmistrz też ze mnie żaden ale czasem lubię
Stary 2011-12-09, 11:48   #4543
Lowczyni
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Pierniczki kawowe

0,5 kg cukru
0,5 litra mocnej kawy
1/4 kg miodu
1/4 kg smalcu
25 g kakao
2 duże jaja lub 3 małe
1,25 kg mąki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników

Przygotować karmel z całego cukru (podgrzewać w dużym garnku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, aż nabierze złotej barwy i będzie płynny), wlać bardzo ostrożnie kawę i mieszać aż się rozpuści. Dodać smalec i miód i wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać w bardzo dużej misce mąkę, przyprawy, amoniak i kakao. Wlać po trochu ostudzony płyn i rozbełtane jaja bardzo dokładnie wymieszać i pozostawić na noc aby stężało. Następnego dnia rozwałkować na niezbyt cienki placek wykrawać pierniczki piec ok.13 min. W temperaturze ok. 170℃.
Sa równie smaczne zaraz po upieczeniu jak po 4 miesiącach leżenia w puszce.
Agatka tez przepis mnie kusi ale tak sie zastanawiam czy moge zamiast jajek odac proszku do pieczenia a jesli tak to ile? (jajek nie moge jesc)

Cytat:
Napisane przez eveewe Pokaż wiadomość
A ja wczoraj bylam u Ani Świebody - robila mi wloski i wreszcie wygladam jak czlowiek - jak zwykle wyszlam zadowolona
w srode bylam z moja "kluska" u lekarza wazy 7630 g i w niedziele konczy 4 miesiace. W srode tez jadla swoja pierwsza marchewke - a dzien wczesniej nauczyla sie robic banki ze sliny i pluc - wiec podczas obiadku bylo to samo, ale zjadla i poki co nie zauwazylam nic niepokojacego, wiec jutro przymierzam sie do jabluszka
Piękne włosy, jejku kiedy ja będę miała tyle czasu aby się umówić do Sylwi na zrobienie odrostów. Na razie tak żle nie wyglądam, ale na wiosnę musze na 100%.
Mała jest świetna z tą marchewką. Ja chce Nicoli wprowadzic gluten po 4 miesiacy. Bańki ze śliny moja już robi, na razie malutkie jeszcze plucie przed nia hahhaha
Ja wczoraj byłam z mała na szczepieniu i wazy już 6150, ale wzrost ma olbrzymi nie mieści mi się w siatce centylowej 67 cm. A ja przez ostatnie 2 tygodnie zastanawiałam się co mi tak ubrania się kurczą dla niej . Ile twoja ma wzrostu?, bo od Nicoli jest starsza o chyba równy miesiąc.

Musze z Nicolą iśc do fizjoterapeuty bo ogólnie ma asymetrię ciała i mam ją ćwiczyć albo Wojta albo bobathem. I znów kolejna prywatna wizyta echhh a ja się dziwie gdzie mi tak pieniądze idą skoro prawie nic nie kupuje. Na kasę chorych musiałabym czekać na styczeń i nie wiadomo który, a przy tak małym dziecku każdy tydzień jest wązny.
Czasem się tak zastanawiam czy moja lekarka nie zaduzo wymaga od Nicoli bo wczoaj uslyszalam ze powinn lezac na brzuchu podnosic sie na wyprostowanych rekch w lokciach, z tego co sie orientuje to ta umiejetnosc dziecko zdobywa po 4 miesiacu zycia. Mala ładnie podnosi i trzyma glowe w gorze, jak się przemieszcza to ciagnie ja na jedna stronę. Pójde do rehabilitanta i niech sie wypowie, bo dla nie to lekarka troche przesadza i panikuje.

A jakies 2 tygodnie temu bylam z nia na wizycie u ortopedy (z biodrami), na razie kazal nosic szeroko, klasc na brzuszek i nastepna wizyta w polowie stycznia.

Cytat:
boze jaki przepis, uwielbiam ser a teraz wogole nie moge

Ciastko tyle dalas rade wytrzymac, uwazam ze teraz moze byc juz tylko lepiej, sama widzisz ze kazdy ci mowi ze mialas szczescie i niech ci ono towarzyszy nadal

sjoanna fajne drzewko, ja zazwyczaj mam sztuczne. Ale w tym roku chcialabym choinke taka naturalna zrobiona z kawalkow galezi, barzo mi sie poobaja, sa male, geste. I tylko taka mi sie zmiesci, chodz na razie jeszcze nie wiem gdzie
Stary 2011-12-09, 11:58   #4544
sjoanna
Zakorzenienie

Czyli kotlet rzymski to smazeny syr - czy jak go tam nazywaja nasi poludniowi sasiedzi.
Bo w Rzymie o takim nie slyszeli.
Tutaj sie je takie male przekaski - panierowane i smazone male serki, kulki z ryzu z serem w srodku lub oliwki tez smazone w panierce.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-09, 12:03   #4545
izasalamon
Wtajemniczenie

Cytat:
A ja do p. Ani idę w czwartek A co do obiadku - tradycyjnie na całej buzi być musi

Cytat:
eveewe - kolor b. ładny, a Marysia...boska Marchewka to miła odmiana po 4 miesiącach mleka

sjoanna- śliczna ta Wasza choineczka

My choinkę ubierzemy za tydzień w niedzielę. Raczej nie mamy tradycji jej ubierania, ubieramy wtedy, kiedy mamy chwilę. W tym roku chcę dokupić zielone bombki i może filoletowe - żeby wprowadzić jakąś zmianę kolorystyczną na choince

A teraz czeka mnie to czego tygryski nie lubią najbardziej....sprzątanie . W naszym pokoju muszę wszystko wywalić z szafek i powycierać w środku i ułożyć, no i posprzątać całe mieszkanie.

Ale jak Tż wróci z pracy czeka mnie pyyyszny obiadek - frytki, kotlet rzymski (mniam), surówka z kiszonej kapusty i...sos czosnkowy To mnie motywuje do pracy

Wkurzona jestem, bo od kilku dni jest strasznie mało ofert pracy. Co prawda wysłałam na kilka, ale termin nadsyłania cv jest np. do stycznia lub dalej, wiec zapewne szybko się nie ruszy.
Dla pocieszenia powiem ci, że nas też czeka układanie w szafie. Przez to nasze zalanie musieliśmy zdemontować szafę i bałagan mamy już od miesiąca. A tak już bym się chciała go pozbyć!! Bo wszystkie klamoty mamy wszędzie.
izasalamon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 12:30   #4546
joaaa83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lowczyni Pokaż wiadomość
Musze z Nicolą iśc do fizjoterapeuty bo ogólnie ma asymetrię ciała i mam ją ćwiczyć albo Wojta albo bobathem. I znów kolejna prywatna wizyta echhh a ja się dziwie gdzie mi tak pieniądze idą skoro prawie nic nie kupuje. Na kasę chorych musiałabym czekać na styczeń i nie wiadomo który, a przy tak małym dziecku każdy tydzień jest wązny.
Moja bratanica też miała asymetrię i niewłaściwe napięcie mięśniowe. Była rehabilitowana metodą Vojty, ale jej rodzice twierdzą że widoczną poprawę zauważyli dopiero po zajęciach na basenie. Tu chodzi na basen http://szkolkaplywania.pl/

Ja bym na Twoim miejscu zapisała się też na NFZ, bo z tego co pamiętam bratanica miała przez długi czas zajęcia raz w tygodniu (plus ćwiczenia w domu). Możesz zacząc chodzić prywatnie, aby nie marnować czasu, a potem w styczniu już na NFZ.

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Tutaj sie je takie male przekaski - panierowane i smazone male serki, kulki z ryzu z serem w srodku lub oliwki tez smazone w panierce.
Uprzejmie proszę o niezamieszczanie tego typu wpisów w porze obiadowej, bo mi żołądek kręgosłup już zżera, a nadal w pracy jestem
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 12:52   #4547
kropeczka1984
Rozeznanie

Śrubka narobiłaś mi ochoty na ten kotlet rzymski
Co do sprzątania, to ja też już pomału zaczynam. Moje sprzątanie w szafach połączone będzie z przygotowaniem pokoiku dla Synka, bo w sumie i tak trzeba by było to zrobić, więc od razu za jednym zamachem będzie

Eve fajny kolor włosów A tego plucia, to chyba można mieć szybko dość, szczególnie jak małej tak się spodoba, że będzie pluła jedzeniem
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:00   #4548
srubka87
Zadomowienie

kropeczka- mówię Ci wspaniały jest (o ile ktoś lubi ser żółty). Jakiś miesiąc temu natkęłam się na przepis w Internecie i właśnie takiego sobie smaka narobiłam, że mówię - a co, spróbuję. A że jest banalnie łatwy, to udał się wyśmienicie. A Tż-owi tak posmakował, że na drugi dzień musiałam robić ten sam obiad Ale warto też zrobić sos tatarski lub czosnkowy.

lowczyni- oj bidulko...ale czego się nie robi dla dziecka. Do kiedy masz być na takiej diecie? Ja też proponuję zapisać się na NFZ do lekarza - nawet jako wiyta dodatkowa, bo co opinie dwóch specjalistów, to nie jedna - ale myśl, żem strzeliła -hahaha

Edytowane przez srubka87
Czas edycji: 2011-12-09 o 13:02
srubka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:04   #4549
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lowczyni Pokaż wiadomość
Agatka tez przepis mnie kusi ale tak sie zastanawiam czy moge zamiast jajek odac proszku do pieczenia a jesli tak to ile? (jajek nie moge jesc)
Kurde, Aga, nie wiem. Poszukam może przepisu gdzie nie ma jajek, ok?

A mleko możesz? Maślankę, kefir?

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2011-12-09 o 13:09
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:06   #4550
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

chodziłam tam na basen i szczerze polecam nawet na 4 kursach byliśmy super sprawa mały teraz to już duży miał radochę i myślę że na napięcie pomorze....
Stary 2011-12-09, 13:19   #4551
kropeczka1984
Rozeznanie

Cytat:
kropeczka- mówię Ci wspaniały jest (o ile ktoś lubi ser żółty). Jakiś miesiąc temu natkęłam się na przepis w Internecie i właśnie takiego sobie smaka narobiłam, że mówię - a co, spróbuję. A że jest banalnie łatwy, to udał się wyśmienicie. A Tż-owi tak posmakował, że na drugi dzień musiałam robić ten sam obiad Ale warto też zrobić sos tatarski lub czosnkowy.
Z sosem czosnkowym nie będzie problemu, bo uwielbiam A jak robisz panierkę? Jajko i bułka tarta i tyle?
kropeczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:20   #4552
miczka84
Wtajemniczenie

GG do miczka84

ejjjjjjjjjj no robicie smaka też mi się zachciało zrobić
Stary 2011-12-09, 13:29   #4553
srubka87
Zadomowienie

kropeczka - do jajka możesz dodać trochę pieprzu i słodkiej papryki, chciaż ja dodaję też cayene, bo uwielbiam wszystko co ostre. Ja panieruję 3 razy (grubsza panierka zabezpiecza przed wypłynięciem sera), czyli jako, bułka, jajko, bułka, jajko, bułka i patelnia. Tłuszcz musi być rozgrzany. Smażę na takim średnim ogniu (ani mały - bo ser środku się nie rozpuści, ani duży, bo panierka się spali a ser nie rozpuści się). Jak panierka nabierze złocistego koloru, przewracam używając łopatki. Pod koniec smażenia może w niektórych miejscach lekko wypływać - to znak, że rozpuścił się. Jak kotlety nie dają oznak rozpuszcenia w środku (nie wypływa ser przez mikro szczeliny to czekam aż panierka zrobi się nieco ciemniejsza, to nie burzy walorów smakowych.

Mój sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego już przegryza się w lodówce.

miczka- uwierz mi ja od rana myślę o obiedzie. Mam swoje ulubione dania i jak zbliża się godzina zero to tylko o jedzeniu myślę
Stary 2011-12-09, 13:34   #4554
I_K
Zakorzenienie

srubka87 nie wytrzymałam przy tym Twoim kotlecie, musiałam iść na obiad
Stary 2011-12-09, 13:39   #4555
sjoanna
Zakorzenienie

Joaaa - zrob sobie przerwe obiadowa.
To bardzo niezdrowe czekac az sie zoladek do kregoslupa przyssie.

Choinka ubrana wszystkim co mialam i zawiesilam tez drewnianego aniolka z sypialni.

Tak sie zastanawiam - pierzecie reczniki przed pierwszym uzyciem?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-1073.jpg (58,1 KB, 22 załadowań)

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-09, 13:44   #4556
_Ciastko_
Rozeznanie

Cytat:

Choinka ubrana wszystkim co mialam i zawiesilam tez drewnianego aniolka z sypialni.

Ja zawsze piore bo wtedy ładnie recznik pochalnia wilgoc...bez prania jest "śliski" i nie wyciera dobrze.

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:46   #4557
I_K
Zakorzenienie

Cytat:

sjoanna ładna choineczka
ja piorę ręczniki, zresztą staram się wszystko nowe uprać przed założeniem czy użyciem bo nie wiadomo kto tego dotykał przy szyciu i co miał na rękach... no i bardzo lubię prasować
a z ręcznikami to jest tak że czasem te nowe nie chłoną wody i trzeba je nawet parę razy przeprać żeby zaczęły spełniać swoją funkcję
Stary 2011-12-09, 13:48   #4558
_Ciastko_
Rozeznanie

Kotlety ze smazonego sera czasem robila moja mama ale dla mnie sa za tluste - wiadomo sam ser w sobie jest tlusty. A ja dodatkowo mam manie odsaczania na recznikach papierowych wszystko co smarzone, pieczone (np. kurczaka z piekarnika ). Ostatnio w Pizza Hut kladlam chusteczki papierowe na kawalkach pizzy...hmmm ciekawe czy ludzie sie na mnie dziwnie nie patrzyli hehe

Laura znalazla swoj nowy ulubiony kacik. Klade ja na srodku pokoju a ona szybciutko raczkuje pod stol i tak siedzi....wlasnie zrobila pod nim kupke wiec lece ja przebrac

Szczęśliwa mężatka 29.09.2007r

Wizażystka, kosmetyczka i stylistka rzęs Xtreme Lashes -
_Ciastko_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-09, 13:50   #4559
sjoanna
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny - bo wlasnie cos takiego o pochlanianiu wilgoci mi sie o uszy obilo.

Musze wiec uprac ale poczekam na sloneczny dzien - wtedy schnie blyskawicznie. A dzisiaj jest wilgoc w powietrzu i moja bielizna wisi od rana a jakbym ja dopiero wyjela z wody.

a LADY.”

Edith Head
Stary 2011-12-09, 13:57   #4560
lilyth80
Raczkowanie

Cytat:
eveewe kolor śliczny a Marysia tradycyjnie urocza.Widać ,że jej obiadek smakował.Moja córcia na razie jabłuszka obczaja i przy tym jedzeniu podobnie wygląda

Łowczyni -Może zajmij sobie kolejkę na rehabilitacji na styczeń tak czy inaczej,ma sensu za wszystko płacić .Ta twoja lekarka chyba się trochę zagalopowała z tymi umiejętnościami,Nikola ma przecież 3 m-ce dopiero i to chyba jeszcze niecałe ,prawda?moja miesiąc temu też się tak nie podnosiła a teraz już się na piąstkach opiera

O takich pysznościach tu piszecie, a to wszystko to czego nie mogę jeść.Już czasami nie wiem co wymyślić ,żebyśmy z mężem jeden obiad jedli i żeby to jeszcze zjadliwe było.Chyba jeszcze góra 2 m-ce na tej diecie wytrzymam, byle tylko Malgoś jeść wszystko zaczęła ,a potem się najem mleka serów i jajek dosłownie po kokardy
lilyth80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości