przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-01, 21:05   #4591
aniaamelia
Zadomowienie

Dot.: przetłuszczające się włosy- WATEK ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Mam problem. Nie wiedziałam, gdzie napisać, bo problem nie jest jednoznaczny.

Nie wiem, czym i jak mam pielęgnować włosy. Przetłuszczają się, plączą się i jeszcze mam łupież, po umyciu skóra swędzi - wydaje się być przesuszona.

Co robić? Przekopałam sporo wątków, ale szukałabym czegoś, co pomoże mi na to wszystko naraz

Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Jak często myjesz włosy? Napisz dokładnie jakich kosmetyków używasz, czy prostujesz albo suszysz. Może coś doradzimy

Izuś mnie wyprzedziła

Edytowane przez aniaamelia
Czas edycji: 2012-05-01 o 21:07
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 07:57   #4592
201708160922
Konto usunięte

Teraz (od kilku dni) szampon Joanna Rzepa i Odżywka do włosów wzmacniająca (ze skrzypem i rozmarynem) Joanna. Odżywkę Joanny spłukuję, a przy rozczesywaniu stosuję Pantene aqua light (dwufazowa w sprayu).

Wcześniej używałam szampony Pantene aqua light - przez kilka miesięcy byłam zadowolona, ale włosy zaczęły mi się bardzo plątać. Próbowałam jakiegoś szapmonu Farmony, ale było to samo: okropnie się plątały. Ostatnio kupiłam szampon błotny Bielendy z nadzieją, że oczyści mi skórę głowy, ale nie było oszałamiającej różnicy po 2 dniach

Nie prostuję, jedwabiu nie używam (innych kosmetyków też nie), włosy suszę, gdy jest zimno (tzn.późna jesień, zima), ale nie zauważyłam, żeby to robiło jakąś wielką różnicę.

Włosy myję co 2-3 dni, przy czym na trzeci dzień wyglądają tak, że rozpuścić ich nie mogę

Łupież suchy czy tłusty? Raczej tłusty.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 20:14   #4593
aniaamelia
Zadomowienie

Cytat:
Teraz (od kilku dni) szampon Joanna Rzepa i Odżywka do włosów wzmacniająca (ze skrzypem i rozmarynem) Joanna. Odżywkę Joanny spłukuję, a przy rozczesywaniu stosuję Pantene aqua light (dwufazowa w sprayu).

Wcześniej używałam szampony Pantene aqua light - przez kilka miesięcy byłam zadowolona, ale włosy zaczęły mi się bardzo plątać. Próbowałam jakiegoś szapmonu Farmony, ale było to samo: okropnie się plątały. Ostatnio kupiłam szampon błotny Bielendy z nadzieją, że oczyści mi skórę głowy, ale nie było oszałamiającej różnicy po 2 dniach

Nie prostuję, jedwabiu nie używam (innych kosmetyków też nie), włosy suszę, gdy jest zimno (tzn.późna jesień, zima), ale nie zauważyłam, żeby to robiło jakąś wielką różnicę.

Włosy myję co 2-3 dni, przy czym na trzeci dzień wyglądają tak, że rozpuścić ich nie mogę

Moim zdaniem jeśli myjesz włosy co dwa dni to są włosy normalne a nie przetłuszczające.
Jeśli swędzi cie skóra to prawdopodobnie podrażnia cię szampon. Kup jakiś delikatny np. BD albo Lilliputz. Olejuj włosy i kup jakąś maskę.
Zapraszam na wątek Walka o zdrowe i piękne włosy.

Jeśli chodzi o Pantene to nie używam.
Stary 2012-05-02, 21:02   #4594
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jeśli myjesz włosy co dwa dni to są włosy normalne a nie przetłuszczające.
Jeśli swędzi cie skóra to prawdopodobnie podrażnia cię szampon. Kup jakiś delikatny np. BD albo Lilliputz. Olejuj włosy i kup jakąś maskę.
Zapraszam na wątek Walka o zdrowe i piękne włosy.

Jeśli chodzi o Pantene to nie używam.
Serio? Bo mnie wkurza, że umyję włosy we wtorek, a w czwartek muszę myć znowu.

Jakoś nie jestem przekonana do używania szamponów dla dzieci.

Czy olejowanie nie powoduje przetłuszczania włosów? Czy takie szampony dla dzieci zmywają olej dobrze?

Co takiego daje maska, czego nie da mi odżywka?
Stary 2012-05-02, 21:45   #4595
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:

Tak jak napisała aniaamelia, jeżeli myjesz włoski co 2-3 dni, to wcale nie jest źle (ja myję codziennie)

Łupież pewnie jest spowodowany zbyt drastycznym oczyszczaniem, powinnaś używać jakiegoś delikatniejszego szamponu.
Może on też wydłużyć świeżość włosków, tak było u mnie

Odżywka też jest ziołowa i może wysuszać, zainwestuj w coś nawilżającego

No i jednak ja bym czymś zabezpieczała końcówki po myciu, bo w ten sposób mogą się niszczyć

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

Cytat:

Jakoś nie jestem przekonana do używania szamponów dla dzieci.

Czy olejowanie nie powoduje przetłuszczania włosów? Czy takie szampony dla dzieci zmywają olej dobrze?

Co takiego daje maska, czego nie da mi odżywka?
Nie wszystkie szampony dla dzieci są fajne, ale Babydream, Hipp, biały Lilliputz mają naprawdę fajne i delikatne składy

U mnie olejowanie nie wzmaga przetłuszczania i bez problemu zmywam je w/w szamponami
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

11.01.12 - kwasy i naturalna pielęgnacja twarzy

Moje włosy
izus_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 22:19   #4596
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:

?
Wieeele bym dała, żeby móc myć włosy co 2 dni...
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-02, 22:36   #4597
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Odżywka też jest ziołowa i może wysuszać, zainwestuj w coś nawilżającego

No i jednak ja bym czymś zabezpieczała końcówki po myciu, bo w ten sposób mogą się niszczyć
Czyli np. jaka?

W jaki sposób mogą się niszczyć? Chodzi o to, że ich nie suszę? Przyznaję, że mam spory mętlik w głowie, jeśli chodzi o suszenie: jedni mówią: suszenie niszczy włosy, przesusza etc. Inni mówią, że mokry włos jest bardzo podatny na zniszczenia i zbrodnią jest noszenie mokrych, a już nie daj boże chodzenie z mokrymi spać. I już nie wiem.

Końcówki mam naprawdę ok, nawet jeśli nie podcinam ich co miesiąc.

Dziękuję za rady

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2012-05-02 o 22:38

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-02, 22:47   #4598
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli np. jaka?

W jaki sposób mogą się niszczyć? Chodzi o to, że ich nie suszę? Przyznaję, że mam spory mętlik w głowie, jeśli chodzi o suszenie: jedni mówią: suszenie niszczy włosy, przesusza etc. Inni mówią, że mokry włos jest bardzo podatny na zniszczenia i zbrodnią jest noszenie mokrych, a już nie daj boże chodzenie z mokrymi spać. I już nie wiem.

Końcówki mam naprawdę ok, nawet jeśli nie podcinam ich co miesiąc.

Dziękuję za rady
Moimi ulubionymi odżywkami bez silikonów są te:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html

Włosy nie niszczą się tylko przez suszenie, prostowanie, farbowanie, ale też doznają uszkodzeń mechanicznych typu ocieranie się o ramiona, kurtki itp.
Wtedy mogą się szybciej rozdwajać i najlepiej je czymś zabezpieczać
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-02, 23:04   #4599
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
Włosy nie niszczą się tylko przez suszenie, prostowanie, farbowanie, ale też doznają uszkodzeń mechanicznych typu ocieranie się o ramiona, kurtki itp.
Wtedy mogą się szybciej rozdwajać i najlepiej je czymś zabezpieczać
A jak się zabezpiecza końcówki?

(wiem, że te moje pytania są takie, a nie inne, no ale...)
Stary 2012-05-02, 23:17   #4600
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
A jak się zabezpiecza końcówki?

(wiem, że te moje pytania są takie, a nie inne, no ale...)
Najlepiej po myciu jeszcze w wilgotne włoski wetrzeć kroplę olejku lub jedwabiu (ale bez alkoholu).

Ja używam i jednego i drugiego, najpierw wcieram kroplę oleju (śliwkowego, kokosowego, masła karite), a na to daję kroplę jedwabiu CHI
Teraz jestem 3 miesiące po podcięciu i nie mam ani jednej rozdwojonej końcówki
No poza tymi krótkimi bejbikami, na które jeszcze nie znalazłam sposobu
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-03, 09:37   #4601
201708160922
Konto usunięte

Czyli używanie jedwabiu to nie grzech? Nawet jeśli to jedwab z silikonem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-03, 10:06   #4602
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli używanie jedwabiu to nie grzech? Nawet jeśli to jedwab z silikonem?
z tego, co wiem, to na końcówki silikon nie szkodzi, ba, właśnie je chroni

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-03, 10:16   #4603
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
z tego, co wiem, to na końcówki silikon nie szkodzi, ba, właśnie je chroni
Używałam przez jakiś czas - właśnie takiego z silikonem -Joanny, a potem naczytałam się, jakie to silikony złe ;p Ale widać nie doczytałam aż tak uważnie

I jeszcze jedno: dlaczego (wg opinii jednej z recenzentek) tego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...wa-wersja.html jedwabiu nie wolno stosować przed suszeniem, bo: "wtedy włosy się gotują". Czyli prawdziwego jedwabiu można, silikonu nie można?

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2012-05-03 o 10:17
Stary 2012-05-03, 10:32   #4604
aniaamelia
Zadomowienie

Cytat:
Używałam przez jakiś czas - właśnie takiego z silikonem -Joanny, a potem naczytałam się, jakie to silikony złe ;p Ale widać nie doczytałam aż tak uważnie

I jeszcze jedno: dlaczego (wg opinii jednej z recenzentek) tego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...wa-wersja.html jedwabiu nie wolno stosować przed suszeniem, bo: "wtedy włosy się gotują". Czyli prawdziwego jedwabiu można, silikonu nie można?
Poczytaj wątki na forum pielęgnacja włosów. Tam dowiesz się wszystkiego Tutaj robisz OT.

Jedwab kupisz tylko w sklepach z półproduktami. Reszta to silikony + niewielki dodatek jedwabiu lub nie ma go wcale.

Edytowane przez aniaamelia
Czas edycji: 2012-05-03 o 10:34
Stary 2012-05-03, 10:36   #4605
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:

Silikony wcale nie są złe, wystarczy zadbać o regularne oczyszczanie, ab6y się nie nadbudowały
Ogólnie, to jedna z lepszych ochron
Ja unikam ich w szamponach i odżywkach d/s, bo nadmiar obciąża mi włoski, ale po myciu jedwab, albo spray z silikonami uważam za przydatny
Po totalnym odstawieniu silikonów, włoski mi się szybciej rozdwajały, więc wróciłam do nich w formie zabezpieczania

Co do tego jedwabiu, to nie wiem dlaczego jest przez kogoś uznany za nie nadający się podczas suszenia
Większość sprayów termoochronnych ma silikony, bo głównie na tym polega ochrona przed szkodliwym działanie suszarki

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Poczytaj wątki na forum pielęgnacja włosów. Tam dowiesz się wszystkiego Tutaj robisz OT.

Jedwab kupisz tylko w sklepach z półproduktami. Reszta to silikony + niewielki dodatek jedwabiu lub nie ma go wcale.
W sumie racja, zeszliśmy trochę z tematu

Takie pytanie powinny się pojawić na innym wątku, a ja też nie zwróciłam na to uwagi
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-13, 20:55   #4606
Griwen
Przyczajenie

Mam do was pytanko.
Jaki szampon będzie dobry do cienkich i przetłuszczających się włosów dla chłopaka?

Teraz używam H&S, do włosów przetłuszczających się, ale widzę że to nie jest dobry pomysł. Zresztą niewiele mi on także pomaga.

Do tego kupić coś jeszcze odżywkę?

Dziękuję.
Griwen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-13, 22:41   #4607
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Griwen Pokaż wiadomość
Mam do was pytanko.
Jaki szampon będzie dobry do cienkich i przetłuszczających się włosów dla chłopaka?

Teraz używam H&S, do włosów przetłuszczających się, ale widzę że to nie jest dobry pomysł. Zresztą niewiele mi on także pomaga.

Do tego kupić coś jeszcze odżywkę?

Dziękuję.
Napisz coś więcej, jak często myjesz włoski, czego wcześniej używałeś i czy coś działało lepiej?
No i przepraszam za osobiste pytanie, ale mógłbyś podać też swój wiek, bo może on też mieć znaczenie, w sensie czy nie jesteś w okresie dojrzewania

Postaramy się pomóc
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-14, 07:03   #4608
Griwen
Przyczajenie

do usunięcia

Edytowane przez Griwen
Czas edycji: 2012-05-14 o 13:32
Stary 2012-05-14, 07:04   #4609
Griwen
Przyczajenie

Myję włosy codziennie rano (nie wyobrażam sobie tego zrobić wieczorem), a i tak koło 15, 16 są już przetłuszczone.
Od zawsze używałem H&S.
Mam 19 lat.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-15, 23:29   #4610
nhung
Zadomowienie

Jakiś czas temu pisałam tutaj, że chciałabym zacząć bardziej dbać o włosy, ażeby dłużej były świeże... Myłam włosy co 2 dni (np. w poniedziałek rano, a następnie w środę rano).
Zaczęłam stosować łagodne szampony: BabyDream, Joanna Rzepa, odżywka Isana + olej jojoba... Niestety stan moich włosów po tych kosmetykach tylko się pogarszał i w końcu doszło do tego, że musiałam myć włosy codziennie!
Stwierdziłam, że nie ma co się męczyć i postanowiłam wrócić do head&shoulders, który jest tak odradzany przez wiele wizażanek Włosy powoli zaczęły wracać do normalnego stanu, a do tego zaczęłam wcierać odżywkę Jantar...
Obecnie jestem b. zadowolona, ponieważ okazuje się, że Jantar sprawił, że mogę myć włosy co 3 dni!!! Czyli np. w poniedziałek rano i w czwartek rano
Tak więc na razie tylko head&shoulders (choć to pewnie mógłby być garnier albo pantene itp.) + jantar.
Jedynym minusem jest to, że zaczął się pojawiać problem, którego nigdy wcześniej nie miałam: strasznie plączą mi się końcówki Dosłownie co parę minut.

Teraz kupiłam sobie maskę Kallos, mam nadzieję, że pomoże mi na końcówki
nhung jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 09:26   #4611
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Griwen Pokaż wiadomość
Myję włosy codziennie rano (nie wyobrażam sobie tego zrobić wieczorem), a i tak koło 15, 16 są już przetłuszczone.
Od zawsze używałem H&S.
Mam 19 lat.
Najprawdopodobniej szampon H&S jest zbyt agresywny dla Twojego skalpu, albo są już przeciążone przez silikony.
Najlepiej jak kupisz jakiś szampon typowo oczyszczający np. Barwa, Joanna Rzepa, Joanna Naturia, Eva Natura, Malwa, umyjesz nim włoski i tym samym oczyścisz je z tego co mogło się nadbudować.
Na co dzień możesz kupić sobie jakiś delikatny szampon np. Hipp, Babydream z Rossmanna lub żel i szampon 2w1 Lilliputz w białym opakowaniu (też w Rossmannie).

Mi bardzo pomaga ten szampon Lilliputz

No i skoro skóra głowy jest tłusta, to może jakąś wcierkę
Woda brzozowa, Joanna Rzepa Kuracja wzmacniająca, Seboradin Niger....
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-20, 16:06   #4612
pietrucha95
Raczkowanie

a mam pytanie. Jak są maski do włosów przetłuszczających się to nakładacie tez na skalp? Bo własnie zwykłe maski nałozone u mnie na skalmp powodują szybsze przetłuszczanie się włosów.
pietrucha95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-20, 16:42   #4613
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez pietrucha95 Pokaż wiadomość
a mam pytanie. Jak są maski do włosów przetłuszczających się to nakładacie tez na skalp? Bo własnie zwykłe maski nałozone u mnie na skalmp powodują szybsze przetłuszczanie się włosów.
Ja nakładam na skalp, ale Ty przecież nie musisz
Stary 2012-05-20, 22:10   #4614
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrucha95 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem maska do włosów przetłuszczających się, posiadająca składniki mające wpływ na zmniejszenie przetłuszczania powinna być nakładana na skalp

Są np.maski z glinkami, które dobrze wpływają na skórę głowy i mogą zmniejszać przetłuszczanie, więc wydaję mi się, że jak nie będzie nakładana na skalp, to nawet w odpowiedni sposób nie zadziała
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-21, 20:14   #4615
MargoF1
Raczkowanie

Ach dziewczyny, mimo wszelkich możliwych dostępnych środków (również przez Was polecanych) nie udało mi się ani trochę zniwelować problemu z moją skórą głowy. Jak pogoda zaczęła robić się ładniejsza, to problem nawet się pogłębił i 8-10h to max świeżości moich włosów. Zdecydowałam się w końcu na wizytę u dermatologa i okazało się, że.... mam łojotok. Problem pojawił się gdy przeprowadziłam się do miasta jakieś 8 miesięcy temu), wtedy też natężył się problem trądziku na twarzy. Pani doktor stwierdziła, że to od zanieczyszczonego środowiska. Przepisała mi szampon Stieprox (na skórę głowy działa kojąco, ale bardzo niszczy końcówki włosów ;/), maść do twarzy Differin i wcierkę do skóry głowy (lek robiony na zamówienie). W sumie zapłaciłam ok 90zł, ale mam nadzieję, że wszystko jest już na najlepszej drodze do normalności
Macie podobne doświadczenia?

Edytowane przez MargoF1
Czas edycji: 2012-05-21 o 20:17
MargoF1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 20:35   #4616
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez MargoF1 Pokaż wiadomość
Przepisała mi szampon Stieprox (na skórę głowy działa kojąco, ale bardzo niszczy końcówki włosów ;/)
Sama piana tak niszczy końcówki włosów?
Cóż, myj skórę głowy, ale na końcówki kładź na ten czas jakąś odżywkę
Stary 2012-05-21, 22:17   #4617
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Sama piana tak niszczy końcówki włosów?
Cóż, myj skórę głowy, ale na końcówki kładź na ten czas jakąś odżywkę
Dokładnie, to samo chciałam napisać
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-21, 22:35   #4618
MargoF1
Raczkowanie

Tak, sama piana czyni takie szkody ;/ I odżywka niezbyt to niweluje. Mam na głowie istne sianko! Dobrze, że ten szampon stosuje się co drugi dzień, bo wtedy to nie wiem co by było....
MargoF1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 23:03   #4619
izus_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MargoF1 Pokaż wiadomość
Tak, sama piana czyni takie szkody ;/ I odżywka niezbyt to niweluje. Mam na głowie istne sianko! Dobrze, że ten szampon stosuje się co drugi dzień, bo wtedy to nie wiem co by było....
No, ale czy podczas mycia skalpu masz nałożoną odżywkę na końcówki?
1.04.12 - Seboradin
12.04.12 - Eclipta

Moje włosy
Stary 2012-05-21, 23:06   #4620
IvieDalia
Rozeznanie

Ja mam spory problem - włosy przetłuszczają się w zastraszającym tępie, muszę myć włosy codziennie, włosy umyte rano, późnym popołudniem zamieniają się w nieświeże strączki
dodatkowo - piecze, swędzi mnie skóra głowy od dłuższego czasu ( chyba już jakiś rok z tyłu głowy). Nawet po delikatnym szamponie. Czy jest na to jakiś sposób? Chciałam stosować kurację wzmacniającą z Joanny, która prawdopodobnie pomogłaby na przetłuszczanie się włosów, ale boję się, że podrażni skalp...

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.

IvieDalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości