|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Witam z samego ranka
![]() Miscqa opaliłam sobie nogi w nocy ![]() ![]() ![]() Poza tym wyszło ładnie. Wysmarowałam nogi calusieńkie, czyli od stóp do pupy. Pierwszy raz tak pięknie mam opalone kolana ![]() Wklejam zdjęcie mojego samoopalacza, bo nigdzie w necie nie znalazłam tego, co ja mam. Być może jakaś nowość. Oczywiście wszystko na nim po niemiecku. Napiszę wam co pisze linijka po linijce: samoopalające mleczko-fluid, delikatnie wygładzające, letni świeży zapach (rzeczywiście - pierwszy raz w życiu mam nie śmierdzący samoopalacz), nawilżające na 12 godzin, bez smug, naturalna opalenizna, twarz i ciało. Na KWC jest podobny, ale opinie są straszne. Piszą, że wychodzi pomarańczowo-żółty i śmierdzi. Mój nie wyszedł pomarańczowy, tylko śliczny opalony. I nie śmierdzi. No może teraz troszkę czuję, ale nie mocno. Wczoraj pięknie pachniał. Ja myślę, że ten mój to nowsza wersja tego z KWC. Przeszukałam internet polski i niemiecki i nigdzie nie znalazłam mojego samoopalacza, czyli musi być jakaś nowość. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-05-27 o 06:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4592 | |||||||
Raczkowanie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiście też uważam że ta znajoma enis nie miała racji narzucając jej swoje przesądne zdanie i nazywając ją głupią.Nic jej do tego kto kiedy kupuje. Ale w twoich postach wyczułam wrzucanie wszystkich niekupujących do jednego worka.A ja nikogo nie będę przepraszać za to że mam swoje zdanie,bo nikomu go nie narzucam.I nie "latałam " po sklepach,i nie jest to bez sensu,jak się ma powody do obaw o dziecko. Mam nadzieje że poprostu nie pomyślałaś że możesz urazić też inne osoby "niemyślące". Wgórze podałam naszą wcześniejsza dyskusję.Mam nadzieję że rozumiesz co chciałam powiedzieć... Było mi przykro czytając twoje posty poniżej.Bo albo niezauważyłaś naszych postów albo nie zrozumiałąś albo rzeczywiście uważasz też i mnie za głupią. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() Mpik82,duże gratulacje córeczki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kliwia7 Czas edycji: 2010-05-27 o 07:32 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4593 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=gabisun;19594677]dokładnie
![]() ![]() ![]() W pełni się zgadam, przecież po porodzie żadna z nas nie będzie miała ochoty na bieganie po sklepach i ogromne zakupy. W ubiegłym roku straciliśmy naszą fasolkę (ciąża obumarła, lekarze nie mogli ustalić przyczyny), więc teraz do zakupów podchodzimy bardzo ostrożnie, na razie kupimy tylko to co jest potrzebne. Dopiero wczoraj kupiliśmy pierwszy komplecik w rozmiarze 56 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zobaczę jeszcze czy ze mnie nie spłynie wieczorem pod prysznicem ![]() A teraz znikam na parę godzin. Lecę do pracy, a potem jeszcze na zakupki stanikowo-koszulowe. Cycuszki mi się powiększają ![]() No i jeszcze koszulkę nocną chcę kupić. Kupiłam niedawno śliczną, choć żal mi było kasy. A jestem tak zadowolona z niej, że chcę kupić jeszcze jedną tylko w innym kolorze. Podoba mi się w niej to, że krój pozwala na posiadanie dużego brzucha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4595 |
Raczkowanie
|
Musze się komuś wyżalić
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem co Ci powiedzieć ja bym na Twoim miejscu nie wysyałała jej zdjęcia, jestem taką osobą że powiedziałabym co myśle o tym jej głupim pomysle i żeby następnym razem pomyślała najpierw co mówi a dopiero potem mówiła, a 4 kg to wcale nie dużo jak na 25 tygodni Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-05-27 o 07:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4597 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() A % nie pije od 1 dni zapłodnienia (|w wiem dokładnie kiedy to było bo ja była leczona , na PCO więc dzidzia była bardzo zaplanowana ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ja dziś o 18.30 mam wizytę u ortopedy i dowiem sie czy poród naturalny wchodzi w gre. trzymajcie za mnie kciuki |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4598 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba ta pogoda zle na nas wplywa. Weronisia- fajnie, ze samoopalacz super, ja nigdy nie korzystalam (raz przez pomylke wysmarowalam sie mamy "kremem" i potem byl klops ![]() ![]() Justysia- brak mi slow co do takiego zachowania... NA pewno ci przykro Slonko. Trzymaj sie! ![]() cieszy ![]() Co do imion, nie chce mi sie ciagnac tematu; juz sie wypowiedzialam. Moze trzeba do niektorych rzeczy dorosnac, nie wiem... Imiona maja znaczenie i wolalabym nazwac corke Apple (Jabluszko) niz Kasandra. I jesli ktos znajac znaczenie danego imienia z premedytacja je nadaje, to ja... nie mam slow. Zal dziecka i tyle... Zreszta Amerykanie nie sa w swoim prawie zwiazani w kwestii nadawania imion i moga dziecku dac na imie Majonez. Cale szczescie,ze u nas jest jakas regulacja. ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Cytat:
![]() Ja mam za miesiac dokladnie ![]()
![]() |
#4599 |
Raczkowanie
|
Justysia- brak mi slow co do takiego zachowania... NA pewno ci przykro Slonko. Trzymaj sie! Ja bym starala sie nie przejmowac, wage masz akurat (mniejsza niz ja)! wiec wyslij mamie zdjecie USG i niech sie Kobita
cieszy Dziękuję za pocieszenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4600 |
Zakorzenienie
|
hej
![]() wronisia to ja sobie go chyba tez zarzyce zeby mi tz przywiozl z usa tam pewnie jest... bo na dekold i buzie chusteczki rossmana mi pasuja ale nogi mi wychodza masakrycznie ![]() jeszcze peelingi robie wciaz bo chce na basen z dzieckiem isc w niedziele ![]() ja juz sie waga nie przejmuje co ma byc to bedzie i tak pewnie spuchne w 9 mc nie wazne ile bym wazyla hahaha ja dla dziecka nic nie kupuje jeszcze tzn ja wszystko mam to inna sprawa jedynie przed porodem kupie dwa nowe komplety i kilka drobiazgow. bardziej mysle o sobie bo brakuje mi szlafroka, jakas koszule do szpitala, i dobry biustonosz do karmienia. tez mysle w czym bede chodzic po porodzie.. nie chce chodzic w jakis starych wycuagnietych dresach brrrr tylko dola mozna zlapac po dniach patrzac w lustro. Poki co kazalam tz przywiesc mi dwie bluzy w jakis kolorach wesolych i podkoszulki. Moze jakies spodnie dresowe do tego dorzuce bo chyba bedzie najwygodniej tak na pierwszy mc czy dwa. za to zrobilam liste zakupow dla corki tylko najpotrzebniejsze rzeczy nie wliczajac w to butow i kurtki i 600 zl ![]() te dla noworodkow maja fajne ceny ale im wyzej tym drozej echhhhh strach pomyslec jak bedzie nastolatka ![]() a co do imion to my wciaz sobie myslimy teraz podoba mi sie Kaja ![]() ![]() dobra lece ogarniac dom
#4601 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie chodzi przecież o to, żeby sprawdzać znaczenie każdego imienia, ale są takie kojarzące się jednoznacznie. Nie nazwałabym syna Narcyz, a dziewczynki Lolita. Mitologia, literatura jest sporo źródeł negatywnie kojarzących się imion... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4602 | |
Raczkowanie
|
A ja czuję ruchy maleństwa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fajne uczucie - już wiem, że jest bejbiak, bo do tej pory to w sumie taka abstrakcja była - brzuch rósł, na usg coś tam zamajaczyło i koniec. A teraz się rusza YUPPIE! ![]() A tak w ramach imionowej anegdoty ![]() Moja znajoma uparła się, że nazwie córkę Marika, bo to takie piękne imię, ładnie brzmi itd... Kiedy po raz pierwszy powiedziała to swojemu chłopakowi patrzał na nią jak na kretynkę, nie skomentował, a laska dalej swoje - Marika, Marika, piękne imię, ładnie brzmiące itd... Wreszcie wykrztusił, że jest tylko jeden mały problem - Marika po hiszpańsku to pedał/ciota... facet jest hiszpańskojęzyczny ![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
A może to po prostu specyficzne poczucie humoru? Jakoś trudno mi uwierzyć, zeby to było ze złośliwą premedytacją i celem było Twoje ośmieszenie. Nie przejmuj się, czasami ludzie tak mają. Ciesz się ciążą i olewaj smutne chwilki. I pamiętaj, że nasze hormony też działają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4603 |
Zadomowienie
|
Mpik
![]() ![]() Co do kupowania ciuszkow przed porodem. Wydaje mi sie ze to kwestia absolutnie indywidualna. Z jeden strony popieram jak najbardziej gabisun, bo ja sobie nie wyobrazam, po porodzie latac z niemowleciem i kupowac dla niego wyprawke, ubranka i inne duperele... wiec pewnie gdgbym mogla to kupilabym juz wszytsko, jednak mój TŻ w ogole nie popiera mnie w tym temacie, prawdopodobnie ze wzgledu na specjalizacje w jakiej pracuje... jak mi ostatnio powiedział, miał na stole sekcyjnym 25tygodnniowe plody blizniąt... i nie da sie ukryc jest to przerazliwie smutna i przykra sprawa... wiec moim zdniem, nikt nie powinien nikogo krytkowac w sprawie podejscia to tego tematu .
#4604 | ||||||
Zadomowienie
|
Witam z rana
![]() Dobrze, że mam możliwość zajrzeć tu w racy, bo wieczorami to ciężko jest nadrobić, tyle piszecie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Kurcze ja nigdy nie miałam odwagi użyć samoopalacza. Boję się zacieków. Cytat:
![]() ![]() Każda z nas jest inna, ma inne doświadczenia i robi jak uważa. Ja poroniłam pierwszą ciążę, ale nie obawiam się robienia zakupów wcześniej. Po prostu stosuję zasadę robienia "na przekór" losowi. Nie chciałam poddać się strachowi, nie chciałam, żeby strach determinował moje podejście do ciąży i żeby zakłócał moja radość. Dlatego kupuję powoli wyprawkę i za tydzień ruszam z remontem pokoju dla dziecka. Na sam koniec zostawiam tylko wózek i łóżeczko (ale mam już wybrane). Chcę wierzyć, że wszystko będzie dobrze. No i jest tyle rzeczy do kupienia, że nie umiem sobie wyobrazić, że kupuję to dopiero po porodzie. Te wszystkie pierdoły typu termometr, buteleczka, smoczki, kocyki, pieluszki itp. No i już do szpitala trzeba mieć wyprawkę. Ale oczywiście rozumiem kobiety, które myślą inaczej i chcą poczekać. Pewnie większość zakupów robi wtedy mąż w kilka godzin po porodzie. Cytat:
![]() Ufam, że nie miała nic złego na myśli ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4605 |
Zakorzenienie
|
ja rozumiem że niektórzy nie kupują bo dla nich to poprostu za wcześnie a nie dlatego żeby nie zapeszyć
bo według mnie to czy ja kupię cos dla dziecka czy nie to nie będzie miało wpływu na to czy dziecko urodzi się chore czy urodzi się w 25 tyg, tak czy siak by tak było nawet gdybym nie kupiła nic, więc denerwują mnie poprostu takie komentarze, dlaczego trzeba od razu zakładać najgorsze |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4606 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() I kompletnie nie rozumiem twojego ataku na mnie ![]() Szczęśliwa widzę,że idelanie mnie zrozumiałaś, dzięki kochana ![]() Mpik gratuluję potwierdzonej córci ![]() Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-05-27 o 09:03 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do balsamow opalających, kupiłam DOVE dla cery ciemniejszej smarowalam sie dwa razy i wygldam jakbym na wakacjach gdzies była... NIe potrzebnie tylko buzie posmarowalam bo mi sie to nie podoba ![]() w ogole brzydka jestem -strasznie mnie wypryszczyło ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jak mam dużego pryszcza to smaruje go ACNOSANEM po nim szybko mi schodzi tylko nie wiem czy można go stosować w ciąży, ja czasem sobie posmaruje pryszcza, wydaje mi się że jak ktoś smaruje miejscowo to chyba nie jest to szkodliwe dla dziecka Edytowane przez enis84 Czas edycji: 2010-05-27 o 09:26 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4610 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już jak pisałam posta tamtego to sobie pomyślałam czy nie odbierzesz tego jak atak...Teraz wyjaśniłaś swoje poglądy i SORRY że cię zle zrozumiałam ![]() Edytowane przez kliwia7 Czas edycji: 2010-05-27 o 09:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4611 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4612 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Byłam dziś na badaniach, w tym na obciążeniu glukozą- jakoś wypiłam ten roztwór z 75g, chociaż oczywiście zapomniałam z sobą cytryny ![]() Kurcze- brzuch coraz bardziej mi się spina, no-spa i magnez nie pomaga. Nie mogłam dziś przez to spać. Idę więc dziś na nieplanowaną wizytę do lekarza- może stwierdzi, że nic mi nie jest i tak ma być albo każe brać jakieś mocniejsze środki rozkurczowe- cokolwiek, ale przynajmniej może ja się uspokoję. No- o ile mnie lekarz przyjmie (niestety idę do innego lekarza, bo mój prowadzący będzie dopiero we wtorek), ale mam nadzieję, że nie będzie z tym żadnych problemów.. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4615 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() trzymam kciuki za rozmowe z szefem.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4616 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4617 |
Raczkowanie
|
Gabisun cieszę się że mnie rozumiesz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ...i teraz pewnie nikt mnie nie lubi ![]() ![]() Edytowane przez kliwia7 Czas edycji: 2010-05-27 o 10:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4618 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do pozostałych akcesoriów,to każdy ma inne podejście.Ja nie chciałabym,żeby ktoś za mnie kupował rzeczy dla dziecka,zwłaszcza,że ludzie mają róże gusta. Np.moja mam(najukochańsza na świecie) strasznie chcialaby kupić jakieś ubranka dla Małej,ale niestety jej gust nie odpowiada mi i wiem,że ubranka,które by kupiła byłyby lekko mówiąc obciachowe(jeden przykład spioszków już mam).Dlatego delikatnie sugeruje jej,że jak już bardzo chce coś kupić,to niech kupi może mi koszulę do karmienia,pieluchy itd,rzeczy,których wygląd nie ma znaczenia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Martucha ta "znajoma" chyba nie jest zbyt rozwinięta intelektualnie... Niestety takich ludzi jak się okazuje jest dużo.Ja ich olewam,bo wiem,że mam nad nimi mega przewagę.Noszę w sobie najcudowniejszy skarb na świecie i nawet jakbym miała do końca ciąży wyglądać jak zombie to i tak będę najpiękniejsza i wyróżniona,bo w końcu jestem w stanie błogosławionym ![]() Któraś z was pisała też o znajomej co twierdzi,że zwymiotowałaby przewijając dziecko.Trzeba było jej odpalić,że pewnie jak była mała to matka codziennie na nią rzygała i przez to jest teraz taka skwaszona... Dziewczyny co do rozstepów,to fakt,jeśli mają się pojawić to się pojawią,ale uważam,że nawilżanie skóry właściwymi składnikami daję dużą szansę na to,żeby się jendak nie pojawiły,albo pojawiły w mniejszej ilości.Chyba nie musze tłumaczyć jaka jest różnica mędzy suchą,napiętą skórą,a miękką i nawilżoną przy rozciąganiu.To tak jak chociażby z gumą do zucia.Jak wyciągniecie z papierka listek,to łatwo go przepołowić,złamać,a po chwili żucia można ją rozciągać i nie rwie się.To samo skóra,nawilżona ma większą wytrzymałość na rozciąganie. takie jest bynajmniej moje zdanie.
![]() |
#4619 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co do imion zgadzam się, że każde ma swoje znaczenie i jakiś (choćby minimalny) wpływ na osobowość. Ja swego czasu tak bardzo nie lubiłam swojego imienia (bo było INNE, takie oryginalne), że przylgnęła do mnie ksywka Andzia, a w domu i w rodzinie wołają na mnie Ania. Teraz już się przyzwyczaiłam, ale chcę dziecko nazwać tak, aby nie musiało się wstydzić swojego imienia w przyszłości ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
Po pierwsze - wyprawka jest wymagana już chyba w prawie każdym szpitalu. Jak nie masz, to dzwonisz do kogoś z rodziny i ten ktoś MUSI Ci przywieźć wymagane przez szpital rzeczy. Tak jest przynajmniej u nas w szpitalu - trzeba mieć nawet swój termometr!!! Po drugie - każdy ma swój gust i dlatego zakupy zamierzam robić z mężem. Rodzice i teściowie mogą pomóc i coś dokupić, ale wiem, że to nie do końca mi się spodoba (znam ich gust - całkowicie odbiegający od mojego). Po trzecie - nie wierzę w przesądy. Co ma być, to będzie. Nasze przeznaczenie jest z góry zapisane, więc i tak niczego sami nie zmienimy.
![]() |
#4620 |
Zakorzenienie
|
Cześć mamuśki
![]() Nadrobienie was graniczy z cudem ![]() Martucha, znajoma jakaś nienormalna ![]() ![]() Ycnan, ja kupuję takie łóżeczko http://www.allegro.pl/item1046832951...nka_kokos.html My już pościel mamy, prześcieradła, podkładki i inne rzeczy do łóżeczka kupiliśmy osobno. Lubimy prostotę i na to stawialiśmy. A łóżeczko będziemy zamawiać jakoś pod koniec lipca. Lenko, fajnie, że wyszłaś do ludzi ![]() Mszu, mi tez nikt nie ma zamiaru ustąpić miejsca w autobusie. Wczoraj jechałam do szpitala po wypis, od pętli do pętli. Udało mi się usiąść, ale na następnym przystanku stanął nade mną stary dziad i zaczął sapać, chrząkać i znacząco jęczeć. To ja zaczęłam głaskać się po brzuchu, wyciągnęłam z torebki "M jak mama" (gdzie jest o akcji dotyczącej kobiet w ciąży) i spokojnie odwróciłam wzrok. Trzeba walczyć o swoje! Ilonko, bardzo się cieszę, że nie bierzesz dziekanki ![]() Suszilda, witaj ![]() Majka, nie zamarwiaj się informowaniem pracodawcy o L4 - w końcu masz do tego prawo. Odpoczniesz sobie. Ja to już zapomniałam, co to praca ![]() Szokoladko, biedactwo ![]() ![]() Zuziczka, oprócz Aleksandra (których w tym "rzucie" będzie strasznie dużo) podobają mi się wszystkie imiona, które wybraliście ![]() ![]() Mpik, gratuluję jeszcze raz Milenki - jest śliczna ![]() Justysiu, twoja mama zachowała się dziwnie ![]() ![]() Astorianko, historia z imieniem Marika mnie powaliła ![]() ![]() ![]() Mój młody dziś strajk ogłosił i śpi od rana, zero ruchów ![]() ![]() Dziewczyny, ja się dostosuję do waszych opinii odnośnie listy. Tylko które osoby wykreślać - te, które nie odzywały się 2, 3 tygodnie czy ile? Pisałyście o kupowaniu wyprawki przed porodem. My to mamy tyle rzeczy już, że pokój zawalony7, bo jeszcze nie wszystko wypakowane ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.