|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XII
UU (uczę się)
Śniadanie: płatki żytnie 5 łyżek na kawie z duza ilością mleka, połową banana, łyżką siemienia i łyżką otrąb II śniadanie: duża grahamka z serkiem topionym, jabłko Przed obiadem: ok 100 gram mieszanki bakaliowej(morele, orzechy włoskie, banany, rodzynki) Obiad: miseczka krupniku, 8 pierogów z truskawkami, pokrzywa do picia (tutaj bedzie aerobik o ile się odbędzie :P) Kolacja: twarożek z pomidorkiem i ogórkiem+ kromka chleba żytniego ![]() usmiecham się o ocenę ![]()
#4592 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4593 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4594 |
Rozeznanie
|
ja myślę że ładnie
![]() dziękuję bardzo za ocenkę i rady (skorzystam) ![]() ja również uwielbiiam pierogi ![]() a podwieczorku brak bo przed chwila zjadłam obiad ![]() a erobiku nie bedzie ![]() ![]()
#4595 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Śniadania treściwe ze względu na mróz na dworze oraz dlatego, że rano mam największy apetyt. Wiem, że produkty 0% nie są najzdrowsze, ale nie znalazłam innej wersji owocowego kefiru w zakręcanej butelce, stąd to 0%... Z mixem redukcji i utrzymania trafiłaś w 10. Chcę zrzucić jeszcze 2 kg, ale redukcja nie jest dla mnie na dłuższą metę. Byłam na R i jestem w połowie drogi do upragnionej wagi (2 kg jeszcze zostało). Jednak R odkładam na wiosnę, czekam na warzywa i owoce, tych zimowych nie cierpię, są straszne i bez smaku. Mam zamiar przezimować na niezbyt obfitym U, a potem do roboty. Stąd ten brak masła na kanapkach, węgli w obiedzie (czasami, tak jak dziś, po prostu nie mam ochoty). Zastanawiałam się nad pozostawieniem zwyczaju kolacji białkowej, jednak gdzieś wyczytałam że można dodać węgle o ile je się 3-4 godziny przed snem, no i nie zbyt wiele tych węgli. Czy to prawda? Jeśli jem kolację o 20 a chodzę spać ok. 24 to mi ta kromka chleba nie powinna przeszkodzić, czy jak to jest? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4596 |
Raczkowanie
|
Chorowite wegetariańskie lekkie UUUUUU
1. 3 kromki chleba gryczanego z serem żółtym, papryką, ogórkiem i pomidorem; herbata 2. słodka buła z budyniem 3. duże jabłko, dwie mandarynki 4. zupa pomidorowa zabielana z kluskami, kawa z mlekiem 2% 5. serek homo 150g z dżemem truskawkowym, herbata + woda |
![]() ![]() |
![]() |
#4597 |
Zadomowienie
|
Wczorajsze U:
- 2,5 średniej kromki ciężkiego razowca z twarogiem (100g), ugotowaną gruszką, pokruszonymi 3 orzechami brazylijskimi & cynamonem - bułka słodka z jabłkiem - jogurt pitny wiśniowy z muesli; 2 mandarynki - 3 średnie ziemniaki (tak myślę, były pokrojone w talarki, maźnięte oliwką i zapieczone w piekarniku - mama robiła zanim wróciłam do domu), do tego jajo sadzone na teflonie (oduczyłam się od jaj sadzonych na tłuszczu, takie mi bardziej smakują) & szklanka kefiru 1,5% (najadłam się) - babciny gołąbek z mięsa indyczo-wieprzowego bez kapusty; 2 marchewki na surowo - 100g wieśniaka wymieszane z 100g twarogu; do tego pół pomidora & kilka oliwek (6?) oraz tradycyjnie przyprawy Dzisiejsze, urodzinowe U: - jajecznica z 2 jaj z polędwicą sopocką (4-5 plastrów) & pieczarkami; 3 kromki chleba graham z początku bochenka - średnia grahamka z ramą, polędwicą sopocką, ogórkiem zielonym & jajkiem - szklanka maślanki truskawkowej 1,5%; 3 mandarynki - 8 niedużych racuchów z jabłkiem posypane cukrem pudrem (smażone na niewielkiej ilości oleju) - wpadnie jeszcze kawał tortu tiramisu (a raczej ciasta Delecty wykonanego w tortownicy ![]() - a na kolację pewnie wieśniak z warzywami.. zakochałam się w nim ![]() i jak? ![]()
#4598 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4599 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podbijam i dzisiejsze R wrzucam przed śniadaniem szklanka wody z łyżeczką miodu i 2 łyżeczkami octu jabłkowego Ś - pyszna razowa bułeczka z ziarnami i siemię lnianym z twarożkiem i polędwicą drobiową II Ś - pół jogurtu bakoma men ze słonecznikiem i pestkami dyni O - ze 3 kotleciki drobiowe w panierce i sałatka z pekińskiej mała łyżeczka ziemniaków ( obiad u teściowej) P - zielona herbata K - pewnie jajo
![]() ![]() |
![]() |
#4600 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() zwiększ śniadanie drugie... juz trzeba było zjeść cały jogurt...a najlepiej coś innego. albo zwykły jogurt nautralny i dosypane od siebie słonecznik/ pestki... obiad za mały przede wszystkim, podwieczorka tu nie ma, herbata na podwieczorek?????? kolacja za mała!!!!
![]() |
#4601 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja nie mogę więcej zmieścić - jak zjem całą bułkę na śniadanie to na drugie już w ogóle nie mam ochoty, po obiedzie też już siły na podwieczorek nie miałam. To jak będe za mało jadła to nie schudnę ?? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4602 |
Zadomowienie
|
U
obleci? oceńcie, please.... ![]() ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ---------- To jak będe za mało jadła to nie schudnę ?? ![]() tak to, widzisz, działa.... życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4604 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie sie nie podoba. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Cytat:
a drugie bulke z wedliną/jajkiem warzywem na obiad mieso/rybe z warzywami i np kilkoma lyzkami ryzu brazowego/kaszy/garsc makaronu razowego na podiweczorek np serek homo naturalny,kilka orzechów i na kolacje jajka/serek wiejski/tunczyk z warzywami Tak,jesli bedziesz jadla za malo,to nie schudniesz,a wrecz przeciwnie,spowolnisz sobie metabolizm i bedzie ci trudniej schudnąc. I nie przesadzaj,ze nie zmieścisz tego jedzenia,bez przesady ![]()
![]() |
#4605 |
Zadomowienie
|
Nie będę się spowiadała z moich parametrów. Wstawiam tu swoje jadłospisy w celu oceny ich, a nie mnie.
Jestem pod stałą kontrolą wielu lekarzy specjalistów oraz robię systematycznie badania. Wyniki są dobre, lekarze zadowoleni. Czy mogę tu pisać swoje jadłospisy bez podawania swojej wagi i wzrostu? Czy jest to zakazane?
#4606 |
Zakorzenienie
|
tak a propos
![]() mój jadłospis 1.) owsianka z daktylami i cynamonem, dwa duże jabłka gorąca czekolada z automatu (jestem fanką ^^;P) 2.) bułka żytnia z pieczonym kurczakiem (taką szynką w sensie), jajkiem i musztardą, dosyć sporo cynamonowych serc (tak, chodzi o ciastka), kawa z mlekiem 3.) zupa wielowarzywna z mięsem z indyka; ziemniaki, jajko na twardo, kalafior z bułką tartą na deser, oprócz super mocnej kawy, batonik a la prince polo xxl mleczne, made in Sweden ;D 4.) dwie pomarańcze, marchewek parę (przy książce) 5.) mega kawał razowej bagietki <3 z serem białym, pomidorem, solą i dużą ilością pieprzu a przy top model może parę nerkowców wpadnie, bo widzę, że nnkt nie ma. ![]() ![]()
![]() |
#4607 |
Raczkowanie
|
Śniadanie : Bułka pełnoziarnista z twarożkiem wiejskim,pomidorem i bazylią+kawa
II Śniadanie : 3 ciastka owsiane z dynią + mleko pistacjowe Obiad : Naleśniki z Greenwaya+żurawinowe ciastko Podwieczorek : jabłko+witaminowy Shot ![]() Kolacja : Sałatka z brokułami,oliwkami+ pokrojona pierś z kurczaka(ja z łososiem)+jogurt bałkański Od niedawna jestem na stażu i pracę kończę o godzinie 16:30 w domu jestem ok 17:00 a trudno mi się przestawić do jedzenia obiadu właśnie o takiej godzinie albo nawet i później.Z dwojga złego, jem w greenwayu ale już mam dosyć ![]() Edytowane przez Arissable Czas edycji: 2010-12-01 o 20:02 Powód: siostra źle wpisała |
![]() ![]() |
![]() |
#4608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że sprawa jest dla Ciebie drażliwa, skoro tak reagujesz na niewinne pytanie. a może masz coś do ukrycia, o czym wiesz, że na wizażu nie zostałoby pozytywnie odebrane (typu bmi 17 ;D)? ![]() jejku, Morphine, to nie odpowiadaj. Spoko. Przeżyję z tą niewiedzą, tak myślę. ![]() peace & love for You ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4609 |
Zadomowienie
|
Poprzednie pytanie zignorowałam, a teraz ponawiasz, więc nie wiem, czy było takie sobie niewinne? Wagę mam według lekarzy dobrą, odżywiam się też zdrowo. Zaczynam wprowadzać do jadłospisu wieprzowinę i słodycze, więc w miejscu z postępami nie stoję (tak myślę). Proszę więc jedynie o oceny moich jadłospisów. I byłabym wdzięczna, gdybym takowej się doczekała. Bo naprawdę staram się dojść do normalnego, luźnego utrzymania.
![]()
#4610 |
Raczkowanie
|
Moje P:
Śniadanie: -Owsianka: 3łychy płatków owsianych, 3 łychy żytnich, 1 łyżeczka siemienia lnianego, garść rodzynek, łyżka siekanych migdałów, 2 morele suszone, cynamon. Na szklance mleczka 2% -Bułeczka mleczna z masłem i nutellą ( 2 łychy nutellki ) -Kawa z mlekiem i 2 łyżeczkami cukru. W miedzy czasie: garść migdałów, banan, kaszka Smakija z truskawkami II Śniadanie: Bułka maślana z kruszonką ( gramatura: 150g ) , z dżemem truskawkowym wysokosłodzonym. - Kakao Puchatek na mleku 2% z dwoma łyżeczkami cukru. - 2 pomarańcze Obiad: - Lane kluski na rosole cała miska ( średniej wielkości) - Micha spaghetti z sosem bolońskim, mięsem mielonym posypana grubo tartym żółtym serem ( duużo bo uwielbiam ![]() w miedzy czasie: miseczka mieszanki studenckiej, ptyś z bitą śmietaną, szklanka soku pysio ( marchew, banan, brzoskwinia) Podwieczorek: Bułka graham z masłem i szynką konserwową. do tego serek wiejski 6% 200g, pomidor, papryka, sałata, zioła prowansalskie. - Melisa z 2 łyżeczkami cukru Kolacja: Hot dog domowej roboty: Paluch pelnoziarnisty, parówka z indyka ( 87% mięsa) kapusta pekińska, kiełki słonecznika, pomidor, 2 łyżeczki majonezu, łyżeczka musztardy i full ketchupu. - Szklanka pysia ( jw ) - jabłko Po wpadną pewnie orzeszki z jogurtem cukrem i truskawkami ( mieszanka wybuchowa ![]() ![]()
#4611 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro wszystko jest superekstra, to chyba nie masz się czego wstydzić, nie? Masz okres?
Kochać i tracić, pragnąć i żałować; Edytowane przez Winky Czas edycji: 2010-12-01 o 20:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do normalnego utrzymania pewnie już doszłaś albo niebawem dojdziesz, ale od luźnego dzielą Cię lata świetlne. ![]() luźne utrzymanie to nie kwestia składników pokarmowych, tylko podejścia, moja mała. ps. skąd miałam wiedzieć, że zignorowałaś moje pytanie; rozumiem, że nie mogłam pomyśleć, że go po prostu nie zauważyłaś? Ludzie, nie chcę się kłócić. :/ ani dyskutować nawet. więc spadam. ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Winky, lekarze, rozumiesz. Lekarze. Lekarz jest autorytetem, jak się samemu nie ma argumentów, wystarczy się na jakiegoś powołać, c'nie? ;D
![]() ![]() |
![]() |
#4613 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz rację zamienię śniadania i dam cos na podwieczorek i zobaczymy - a ja naprawdę najadam się strasznie tym co zjadałam.
![]() ![]() |
![]() |
#4614 |
Raczkowanie
|
U:
I. Drożdżówka z serem, jogurt pitny jagodowy - w biegu, w drodze do pracy - zaspałam. II. Ciabatta pełnoziarnista z masłem, szynką, pomidorem, sałatą i ogórkiem; Bounty w ciemnej czekoladzie, kawa z mlekiem. III. Filet z mintaja smażony na oliwie, dwa nieduże ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej. IV. Kromka chleba żytniego z masłem, serek wiejski ze szczypiorkiem i rzodkiewką. I będzie kubek mleka z miodem oraz może (mam nadzieję?) kilka ciasteczek kokosowych.
#4615 |
Zakorzenienie
|
Lekkie U
![]() Śniadanie - placki owsiane (jajko, 4łyżki płatków, otręby) z dżemem porzeczkowym, herbata W szkole: kromka chleba z dżemem ; jabłko 2 kromki z masłem i wędliną Obiad - bogracz + bułka Podwieczorek - banan i jogurt Diat z Lidla (truskawkowy) Kolacja - gulasz z kaszą (tak pół porcji obiadowej, więcej mięsa), herbatka jabłko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4616 |
Zadomowienie
|
U?
P? ??? 1. wielka buła grahamka: - pół z serkiem camembert czosnkowym i krakowską suchą; - pół z masłem orzechowym, serkiem typu włoskiego campresi i konfitura wiśniową; pomidor; ogórek kiszony; banan; kawa z mlekiem 2. kawa capuccino orzechowa twarożek wiejski cały z fitellą kokosową; 2 jabłka duże 3. duża micha zupy gęstej krupnik ze śmietaną w restauracji 4. bułka ciemna podłużna razowa z ziarnami: - pół z serkiem grubo campresi włoskim i krakowską suchą; - pół grubo z masłem orzechowym, grubo z serkiem campresi włoskim i dżemem śliwkowym z czekoladą o smaku orzechów laskowych; kawa z mlekiem 5. wafel princessa carmel love czy jakoś tak, herbata z brązowym cukrem; rządek czekolady milka truskawkowej, 6. 1 jajko z majonezem, groszkiem konserwowym i ogórkiem kiszonym; pół dewolaja z pieczarkami; pół kopertki z serem i szynką; mała galaretka z kurczaka( galat ) kawałek tortu cokis od sowy; kawa mała ze śmietanką ?
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4617 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4618 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiem, że do luźnego U mi jeszcze daleko. Nie przejmuję się już komentarzami na wizażu (gdybym tylko jakieś dostawała). Hmm, mogłaś pomyśleć, że nie zauważyłam, ale dla mnie po prostu oczywiste jest, że jeśli pytanie omijam i piszę kolejny post, to zobaczyłam, ale odpowiadać nie chciałam. Kurczę, myślałam, że chociaż w urodziny uniknę sprzeczek nt. mojego żywienia. Bo jadłospisy wstawiłam z nudów, gdyż od wizażu w części już odwykłam.. ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Lekarze nie są autorytetem. Ale chyba niektórzy znają się na rzeczy? Myślę, że taki lekarz, który zna sytuację nieco lepiej, niż kilka osób z internetu, wie lepiej, czy ważę dobrze, czy nie? Tak przynajmniej mi się wydaje.
![]() |
#4619 |
Raczkowanie
|
Rozsadne U Sn 7;00 owsianka ( 5 lyzek pl owsianych gorskich, jablko starte z cynamone, 200 ml mleka 2 %) SnII 10-11-12 mandarynka, bułka pełnoziarnista posmarowana twarogiem chudym ze szczypiorkiem i poledwica z indyka z pomidorem ogorkiem SnIII 14;00 130 g jogurtu naturalnego z mandarynka i 1 orzechem wloskim, kawa z odrobina mleka 2 % i 1 lyzeczka cukru Ob 17;00 spaghetti z tunczykiem na przecierze pomidorowym- makaron durum zmieszany z pelnoziarnistym- solidna porcja nie jakies pol porcji makaronu Kol 20;30 100 g wiesniaka z 1 lyzeczka jogo naturalnego ogorek pomidor salata rzymska Czy to jest UUU? czy jednak za duzo? czy moge dodac do tego czasem cos slodkiego? czego nie nalezy laczyc wegli z tluszczami czy bialka z tluszczami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
haha, zreszta chyba bardzo ci sie podoba to, ze mozesz tak sie nad soba pouzalac, bo 'jaka to ty biedna nei jestes, wstawiasz swoje piekne jadlospisy, a glupie dziewczyny sie cieebie czepiaja'. Edytowane przez wizjaa Czas edycji: 2010-12-01 o 20:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.