|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XV
Cytat:
Hihi własnie...czas na zmiany firanek....ot mój wieczny problem co tu zawiesić?? może jakieś makarony zamówię do kuchni ![]()
![]() |
![]() |
#4592 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XV
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4593 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() a masz umowę o pracę na czas nieokreślony?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mogę się mylić, ale wydaje mi się, że umowa na zastępstwo jest na tyle niekorzystną umową, że tego typu przepisy jej nie obejmują. tu nie chodzi o nagłe zwolnienie z pracy, bo Ty od samego początku masz świadomość tego kiedy Twoja umowa się kończy i że nie ma ona prawa przedłużenia. poza tym, żeby dostawać L4 musisz mieć do tego podstawę, comiesięczne RMUA z zakładu pracy, a jak skończy Ci się umowa i nie zostanie przedłużona to nie dostaniesz tego. gdzie wtedy zaniesiesz ewentualne L4? dowiedz się o to porządnie jak to dokładnie wygląda w przypadku Twojej umowy, żebyś potem nie została bez ubezpieczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4595 |
Zakorzenienie
|
U nas też często dokładają terminy, ale z poprawkami to jest ciężko. Możesz próbować się przepisać, ale pierwszeństwo mają osoby zdające pierwszy raz, bo ośrodek powinien im zapewnić egzamin w miesiąc od momentu umówienia i dlatego ciężko poprawkowiczów przesunąć na wcześniejszy termin
![]() |
#4596 |
Wtajemniczenie
|
wtedy chyba przejmuje ZUS moje L4, moj tato tez byl na zastepstwo i chorowal jak juz przyszedl pracownik, ktoego zastepowal, ale nie mogl dluzej chorowac niz pol roku chyba
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz był wolny termin własnie na 20 grudnia ale pani powiedziała że ten termin jest dla osób które zdają pierwszy raz....i mnie nie zapisała....a głupek jestem bo mogłam ładnie poprosić...i może by mnie wcisła jednak....no ale trudno...
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4598 |
Zakorzenienie
|
agatko mam nadzieję, że za kolejnym podejściem Ci się uda
![]() w sumie nie wiem jak to jest, ale czuję, że jak kiedyś się zdecyduję to będę zdawać z milion razy ![]() ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Maga a jak tam u was z kompletowaniem wyprawki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4599 |
Raczkowanie
|
Kathe taka jest tylko różnica że tobie nikt umowy nie wypowiada. Twoja umowa skończy się w dniu, w którym przyjdzie do pracy osoba którą zastępujesz. Nikt twojej umowy nie wypowiada w tym przypadku, po prostu kończy się i do widzenia. Obecnie jesteś na zwolnieniu lekarskim i w tym przypadku twoje wynagrodzenie płaci ZUS w postaci zasiłku chorobowego, więc ZUS będzie cię opłacał tak długo jak będziesz na tym właśnie zwolnieniu lekarskim, jednakże jak sama zauważyłaś zwolnienie nie może trwać dłużej niż 6 m-cy, a w uzasadnionych przypadkach do 9m-cy. Potem ZUS nie płaci już zasiłku chorobowego. A zasiłek chorobowy wcale nie jest równoznaczny z tym że jesteś gdzieś zatrudniona. Nie znam podstawy dla której lekarz po porodzie miałby ci wypisać dalej L4, żebyś mogła skorzystać z zasiłku chorobowego.
Na twoim miejscu przeszłabym się poprostu do urzędu pracy i zapytała o te świadczenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4600 |
Konto usunięte
|
A jaki kodeks reguluje umowy na zastępstwo? Pracy czy cywilnoprawny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4601 |
Zakorzenienie
|
Chyba jesteśmy gotowi
![]() Dzisiaj kuzynka mi przyniosła kocyk, żebym na wyjście ze szpitala miała ![]()
Edytowane przez Maga83 Czas edycji: 2013-03-15 o 09:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4602 | |
Zakorzenienie
|
Monika bo Ty nie wiesz jeszcze ale ja jestem maniak firankowy
![]() ![]() ![]() Fiol ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4603 |
Konto usunięte
|
Maga śliczny kocyk
![]() Agatka to ja mam na odwrót ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4604 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4605 |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38081815]A jaki kodeks reguluje umowy na zastępstwo? Pracy czy cywilnoprawny?[/QUOTE]
kodeks pracy... czyli dobrze, ze jestem na zwoleniu lekarskim bo tak to bym nawet zadnego dochodu od stycznia nie miala ;/ no tak, po porodzie chyba przez jakis czas kobieta nie moze isc do pracy bo fizycznie przeciez nie dalaby rady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4606 |
Raczkowanie
|
Kathe fakt kobieta po porodzie nie mogłaby iść do pracy, ale ty tej pracy nie będziesz miała w chwili porodu, bo twoja umowa kończy się jak tamta laska wróci i od tego czasu jesteś zwolniona, więc nie masz do jakiej pracy wracać - no nie wiem ale dla mnie to jest logiczne i rozumie się samo przez się. będziesz na zwolnieniu lekarskim nie będąc w zatrudnieniu.
popytaj fachowców od prawa pracy i śwaidczeń społecznych (np. w urzędzie pracy) bo nie jestem pewna, ale gdybyś pociągnęła na tym l4 do końca ciąży to potem automatycznie wskakujesz w zasiłek macierzyński. Nie jestem pewna dlatego popytaj fachowców. Edytowane przez aganieszkab Czas edycji: 2012-12-11 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4607 |
Konto usunięte
|
Tak jest przy umowie na czas określony.
Zostaje ona przedłużona do dnia porodu (potem to już chyba zależy od pracodawcy). Po tym dniu jeśli chodzi o pracę - to się jej nie ma, a jeśli chodzi o kasę - to się przechodzi na zasiłek macierzyński do ZUSu (no chyba, że pracę kontynuujecie). Kompletnie nie wiem, jak jest z umową na zastępstwo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4608 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38082037]Mogłabym mieć jedną firankę do każdego pomieszczenia, byleby ładną.[/QUOTE]
A ja w ogóle nie mam firanek w domu ![]() Cytat:
A kocykami zaraziłam się od Ciebie bo kiedyś o nich pisałaś ![]()
![]() |
![]() |
#4609 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() i może dlatego przysługuje Ci jakiś zasiłek.... trzeba zapytać w UP.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4610 |
Zakorzenienie
|
miałam tego nie pisać, ale chyba jednak nie potrafię przemilczeć. odnośnie mikołajek, zrobiło mi się przykro, bo zgadujecie od kogo dostałyście prezenty a osoba, dla której ja robiłam nie dała znaku czy dostała prezent. wysłałam 3.12 poleconym priorytetem i dzisiaj sprawdziłam w śledzeniu przesyłek i wygląda na to, że listonosz 7.12 zostawił awizo, którego nikt nie odebrał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4611 |
Zakorzenienie
|
hehe mój też nie wyraża zadowolenia bo zawsze to robię w tajemnicy a później mówię że to mamy jest :P haha a tak poważnie w tym roku raczej sobie odpuszczę no chyba że te makarony jakieś tanie zamówię ale nie wiem jeszcze...
![]()
![]() |
#4612 | |
Konto usunięte
|
Gdybym nie miała wokół siebie bloków i wścibskich sąsiadów, też bym nie miała. Ale już widziałam z okna w bloku naprzeciwko gościa wgapiającego się w moje....... No way, zboczków nie sponsoruję:P
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4613 | ||||||
Zakorzenienie
|
Witam
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U mnie nic ciekawego.Zła jestem na siebie bo nakręciłam się przez tą tempke a dziś się rozczarowałam...
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4614 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38082626]Hmm ciężka sprawa. A pisze na forum ta osoba? Może to wyjaśnij z nią po prostu...[/QUOTE]
ostatnio nie pisze albo pisze bardzo mało. pisałam PW jakiś czas temu, ale cisza. mam nadzieję, że po prostu komuś nie jest po drodze na pocztę, jest zaganiany, ale mimo wszystko zrobiło mi się przykro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4615 |
Zakorzenienie
|
iza ja widze że ta tempka na Ciebie za dobrze nie wpływa...;/ nie przejmuj się tak! Jutro będzie wyżej...olej to....niech sobie skacze jak chce nie zawsze jest idealnie
![]() ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:01 ---------- wnioskuję że miałaś Medi??
![]() |
#4616 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4617 | |
Zakorzenienie
|
nie traktuj tego personalnie
![]() heh... a Ty jeszcze wszystko koordynowałaś... Cytat:
jak się będziesz denewować, to termometr na urlop....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4618 |
Zakorzenienie
|
Nie przejmuj się Kochana! Ona ma dziś egzamin na prawko więc pewnie siedziała i się uczyła i jazdy miała!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoją drogą poczułam się jak dziecko przy tej zabawie i czekaniu na prezent. jak zobaczyłam w skrzynce awizo to nie interesowało mnie, że mąż zmęczony, pogoniłam go na pocztę bo nie wytrzymałabym czekając aż odbierze kolejnego dnia po pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Strasznie mi sie podobaja te kocyki ![]() Daj znaka jak sie sprawuja....może będzie mi dane je kupić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:13.