|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.2.
Cytat:
Najpierw na pleckach i bawi się wiszącymi dzyndzlami, potem hopsa na brzuszek i ogląda to, co na macie Podchodzę, zagaduję, podstawiam książeczki i to może czasem trwać z godzinę, czasem krócej/dłużej.Dziś w nocy Krzyś spał od 21 do 7.30 rano! Jak się przebudziłam nad ranem i zobaczyłam, że już jest jasno, a On jeszcze nie wołał, to się zerwałam na równe nogi by do łóżeczka zajrzeć, czy wszystko ok... Zdenerwowałam się strasznie przez ten krótki moment. Ale oczywiście smacznie spał na brzuszku ![]() Po tym, jak w końcu obudził się i zjadł o tej 7.30, dospaliśmy jeszcze do 10 ![]() No i poza tym - dziś mieliśmy pierwszy dzień bez kupy!!! Trochę bączków odchodziło, ale nic poza tym Rozumiem, że tak się zdarza i przy kp? ![]() To ja pojeżdżę sobie trochę czołgiem, dobranoc!
|
|
|
#4592 | |||||||||
|
Kniaginia
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Hehe. To mi przypomniało – jak byliśmy teraz na wczasach to dużo zwiedzaliśmy, byliśmy w różnych miejscach, sporo ludzi i jak ktoś pytał o wiek naszego dziecka, to TŻ odpowiadał, że ma 7 m-cy. Nabierali się. A on to nie wiem, wstydzi się czy co? Cytat:
O, my tez basen zaczynamy 8 września J Cytat:
Gdzie zdjęcia? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wywaliło mi emoty. Tak, u nas ostatnio często są 2 dni bez kupy. Edytowane przez maria28 Czas edycji: 2013-08-31 o 20:55 |
|||||||||
|
|
|
|
#4593 | ||
|
Wtajemniczenie
|
A nie wiem, gdzie dokładnie, jedziemy, jedziemy i zatrzymujemy się, gdzie nam się podoba
![]() No nie widzę. Po prostu. W zeszłym roku 3 sztuki znalazłam, TŻ 2 wory w tym samym czasie. Cytat:
Cytat:
Ja mam matę od 2 mies. i to był świetny zakup. Wojtek cały czas się na niej bawi, kilka godzin dziennie. Super się pierze, szybko schnie, myślę, że jeszcze trochę nam posłuży. Ja mam Tiny Love, ma 5 zabawek, lusterko, grający panel i szeleszczące i piszczące elementy w samej macie, na razie hitem są właśnie te szeleszczaki i lusterko. Zabawki zwisające z pałąków tak średnio, bo W. ciągle chce na brzuchu. Cześć Maria!
zgodnie z planem, zgodnie z logika, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami 21.04.2013. Edytowane przez corka_rosy Czas edycji: 2013-08-31 o 20:56 |
||
|
|
|
|
#4594 | |
|
Raczkowanie
|
no nie pomyslałam
Cytat:
No nic, biję się w piersi ![]() No i kosmici w końcu zawitali i do mnie. Mały obudził się o 23 z wielkim rykiem, byliśmy z Tż w szoku o co mu chodzi, o tej porze to już chyba ze 3 miesiące się nie budził; nie pomogło ukołysanie, smok, śpiewanie, no nic kompletnie, zrobiłam w końcu 150 mleczka, wyduldał i poszedł spać jak aniołek ![]() A pod czym śpią Wasze dzieci? Mojego kładę do łóżeczka w śpiworku, ale jak zrobi się chłodniej, to chyba będzie on za cienki. Czy przykrywacie dzieci kołderką? I nie boicie się, że w nocy nie nałożą sobie ją na buzię? Bo takie mam obawy...
|
|
|
|
#4595 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A gdzie na basen? Dzięki za info kupkowe! ![]() Cytat:
![]() A matę chyba taką samą mamy (co się dzieje, jak się ten panel na nr 3 nastawi bo u nas NIC... )
|
|
|
#4596 | |||||||
|
Kniaginia
|
Nawet Was nie czytałam na wyjeździe, bo Internet łapałam w komórce tylko w określonym miejscu w pokoju, trzymając rękę wysoko w stronę sufitu
![]() oldzinx, fajna fotka ![]() panika, a kto Torresowi takie autoportrety rysował? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Nam Róża wczoraj o mało nie zleciała z bardzo wysokiego łóżka, a była zabarykadowana. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||||||
|
|
|
|
#4597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem jak ten panel działa, bo jeszcze baterii nie kupiłam ![]() Tasia, a Ty zapisałaś się na ten basen?
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4598 | |
|
Kniaginia
|
Cytat:
Teraz w domu moja śpi w cienkich śpioszkach i pod kocykiem. Na Mazurach mieszkaliśmy w domu, w którym była straszna zimnica jak dla mnie. Mimo, że mieliśmy tam do dyspozycji grzejnik elektryczny, to w nocy było zimno i Róża spała naubierana jak jeszcze nigdy: na przykład body z krótkim rękawem, na to welurowe śpiochy, śpiworek i dodatkowo przykryta kocykiem. Gdy po karmieniu nocnym opatulałam jej szyjkę tym kocykiem, to takie słodkie minki robiła, że jej tak dooobrze Na bemowski OSIR. |
|
|
|
|
|
#4599 | ||||
|
Zadomowienie
|
witam porą wieczorową
![]() Tasia i co z tym nosidłem w końcu?? licytowałaś? ja mam z babybjorn'a i mogę potwierdzić/ polecić że bardzo fajne kupiłam używane.. Cytat:
ja mam też takie.. odpalał wujo ciągnik, wszystkie dzieciaki na przyczepę i do lasu na jagody i grzyby ![]() Cytat:
brawo dla Różyczki za nową umiejętność ![]() moja Ewa na początku co chwila się przekręcała a teraz jakoś zapomniała o tym ![]() Cytat:
Cytat:
ale dziś robiłam porządki u malutkiej i mam tam takie schlafsack'i czyli takie śpiworki, w które się dziecko wkłada i zapina.. i tak sobie myślę, że to dobre rozwiązanie.. coś takiego: https://www.google.pl/search?q=baby+...w=1366&bih=570 kawał na dziś: Orkiestra kościelna na Górnym Śląsku: - Zymbalisten fertig? - Fertig! - Puzonen fertig? - Ja, naturlich. - Trompette fertig? - Fertig, fertig! - Also! Eins, zwei, drei: Boże coś Polskę... |
||||
|
|
|
|
#4600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to po kolei: z wspominek: jeszcze pamiętam jak w zimie wujek pożyczał sanie takie wielkie, zaprzęgał konie i robił nam kulig- ciotka miała trzy siostry z tego jedna ma 11 dzieciaków, wiec było nas mnóstwo. Nieraz same dzieciaki, nieraz z rodzicami- ech.... spiworki takie mam grubszy na zimę i taki cieniutki w którym usypiała w lecie ( po to zakładamy bo kopała w szczebelki, albo nogi sie klinowały między- potem zdejmowany) kawał-
|
|
|
#4601 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i mieliśmy jeszcze starą ramę od jakiegoś starego wózka i hejaaa ![]() to były czasy.. ja wkładałam małą jak była mniejsza do takiego śpiworka ale wtedy ona się burzyła bo miała krępację.. jutro muszę spróbować bo dzis już śpi mój suseł |
|
|
|
|
|
#4602 | |
|
Kniaginia
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4603 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Już widzę ze mi cytaty wcięło, więc od razu piszę: Despa, popieram w 100 % to co napisałaś. To my tworzymy ten watek i od nas zależy jak tu będzie, jak wsyztskie sie poobrażamy to faktycznie bedzie ![]() Pani, cudny Michałek i piękne portrety Cytat:
na szczęscie łożko niziutkie i nic sie nie stało, ale strachu co niemiara. Trzeba bardzo uważać na te nasze turlające się szkrabyCytat:
Witaj ponownie Cytat:
![]() u nas Emanuel wywołuje skrajne emocje od euforii po frustracje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a gdzie na tych mazurach byliście? brawo za Różowe turlanki co do fotelika, to ja nie wiem co w tym dziwnego, tez bym do knajpy wzieła dziecko w foteliku jakbym autem przyjechała. Zresztą, co to kogo? ![]() Cytat:
Janek śpi na brzuchu wiec raczej nic sobie nie założy...tak myślę ![]() cos jeszcze chciałam, ale zapomniałam ![]() Do jutra
Edytowane przez alliw Czas edycji: 2013-08-31 o 22:13 |
|||||||
|
|
|
|
#4604 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (żarcik)Cytat:
kobieto skąd ty masz na to siłę?Cytat:
Cytat:
no czasem mu się uśnie od tak ale nie wieczorem![]() Cytat:
![]() Cytat:
za przewrotkiA ty znowu do rymu ![]() Pani piękny portret no bo synio pięknyWitam się i ja wieczornie ![]() Jestem zmartwiona bo od jakiegoś czasu moje dziecię nie chętnie je mleko mm nawet zmieniłam mleko na inne ale też nic zje 60 i koniec czasem 90 no i wieczorem 120-150 zależy bo dziś tylko 70 ![]() ja nie wiem co się dzieje, do pediatry za tydzień dopiero. Zawsze jak zje tyle tylko to cyca dostaje ale i przy cycu czasem się wygłupia nie je ładnie, a jak odstawię to paluszki mamle w buzi obstawiam że to i zęby ale żeby tak nie miał apetytu przez to![]() Co do grzybobrania to i ja mam wspomnienia i uwielbiam zbierać...
|
||||||
|
|
|
|
#4605 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas ogólnie już chłodno.. śpimy w bodziakach na długi rękaw, skarpeciochy i leginsy.. plus kocyk Cytat:
a przypomniało mi się teraz jak byłam na urlopie i nie miałam gdzie dziecka przewinąć- katastrofa! weszłam do restauracji i zapytałam czy mogę w środku (na szczęście nie było klientów więc nie było problemu) nie wiem.. może dlatego, że małe miasteczko.. ale np w Rossmanie mogłoby być.. u Was też tak jest? ---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Cytat:
i tak samo zje i zaraz piąstkę ssie albo paluchy w buzi.. tez mnie to zastanawia, wizytę również mamy za tydzień.. zobaczymy jak z wagą.. kto wie może będziemy za niedługo witać pierwsze ząbki
|
|||
|
|
|
|
#4606 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Teraz to się ładnie rozpisałyście, jak chciałam tylko zajrzeć na chwilkę przed spaniem
Więc odpisuję tylko:Cytat:
Baterie ![]() No nie zapisałam się... nie wiem gdzie i trochę boję się sama... Jeszcze myślę ![]() Daleko... Cytat:
No to z bączkami mamy podobnie ![]() Jeszcze nie było końca aukcji, obserwuję cenę na razie... Alliw no wiem właśnie, ale jeśli jakoś tanio bym kupiła, to chyba warto, w końcu to jeszcze 2,5 kg A cena na razie powolutku rośnie, jeszcze niewysoka
|
|
|
#4607 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale było miękko i na dołkach się podskakiwało![]() Cytat:
to chyba trochę mało...
|
||
|
|
|
|
#4608 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Cytat:
Cytat:
![]() My jeździliśmy wozem na jagody i grzyby. Sąsiad zaprzęgał konia, wszyscy na wóz i wio do lasu ![]() ja kupiłam ostatnio nosidło też do 10 kg ( Nikoś waży teraz 6 kg ). Ale używane, za parę groszy moja ciotka wczoraj stwierdziła, że ząbki już tuż tuż są ja tam się nie znam, ale w sumie to może być, bo mały ciągle paluszki ( i nie tylko |
||
|
|
|
|
#4609 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Dzis slynny chrzest wiec trzymajcie kciuki zebym nikomu krzywdy nie zrobila czyt. siostrze, bo jeszcze sie nie zaczelo a ja juz jestem jak tykajaca bomba.... Wczoraj milion zalatwien, na szczescie dziecko mi kosmici wrocili ![]() Po zupkach ma problemy z kupka.. musze mu dawac zupke I pozniej jakis owoc rozluzniajacy to moze pomoze. Pani ale Michas sie zmienil, nie poznalabym OtTakaJa a Twoj dziec wrocil? Czy poprostu ladnie sypia? Bo mowilas ze tez maruda ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Chcialam sie jeszcze pochwalic ze Kamilek dzis spal 20 do 7 ![]() Klementynka ja daje ta kaszke bez wyrzutow sumienia ale wczoraj kupilam jeszcze 7zboz sliwkowo jablkowa z cukrem I tez dam bez wyrzutow bo czytalam ze dobrze dziala na wyproznienia wiec mojemu sie sprzyda
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4610 |
|
Zakorzenienie
|
Maria- będziesz na basen chodziła bardzo blisko mnie...trza zapoznać nasze panny. Może my też się zapiszemy.
|
|
#4611 | ||
|
Kniaginia
|
Witam
![]() W wiejskiej agroturystyce niedaleko Mrągowa ![]() Dla nas najbliżej. Ja jestem wyrodną matką, bo nie czytałam opinii o szkołach pływania, tylko zapisałam Różę na najbliższy basen od naszego miejsca zamieszkania. Cytat:
O ja pierdziu! Tyle godzin? Mojej się poprzestawiało i nie wiem, czy te czasy jeszcze wrócą. ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
Może są jeszcze miejsca na ten kurs od 8-ego. |
||
|
|
|
|
#4612 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla Róży za turlanie. Ja od czasu jak młody fiknął na podłogę to zostawiam go tylko w łóżeczku albo na kocyku na podłodze. Na łóżku tylko z kimś. Tyle że on nawet jeszcze nie potrafi się turlać. Co do oceniania to ja zawsze mówię że każdy robi jak chce i krzywdy swojemu dziecku nie zrobi. Za to teściowa i bratowa są mistrzyniami w ocenianiu innych starałam się im wytłumaczyć że każde dziecko w swoim tempie się rozwija ale do nich nie przemawiają takie argumentyCytat:
![]() Co do kupy (Tomik tylko na cycu, bez dopijania itd.), a więc czekaliśmy na nią prawie 3 tygodnie! Naprawdę. Po tyg zaczęłam się denerwować, tel do lekarza mówi że normalne i czekać. Po 2 tyg podałam czopka glic. (chociaż niekoniecznie bo lekarz nadal twierdził ze na cycu tak się zdarza bo mleko się prawie w 100% wchłania a do tego upały i dziecko się poci sporo), podałam i co i nic! Nic nie wyleciało bo nie miało co. I dopiero za 5 dni zrobił kupę. Trochę jej było No ale dziecko było spokojne cały czas, nie maiło wzdęć,nie prężyło się (za to pierdki szły ładnie choć śmierdziuchy). A teraz robi tak co 5 dni. Tak więc spoko luz, na cycku tak to już bywa.Cytat:
Co do maty szkoda że nie ma mi kto pożyczyć to bym sprawdziła. Ale może popatrzę za używanymi... Cytat:
TŻ twierdzi że jego syn w różu spać nie będzie.Cytat:
![]() U nas tata miał zielonego żuka i ładował nas na pakę i w las. Miło powspominać ![]() Cytat:
![]() Kwestia przewijaków to zalezy w której cześci miast jestem - wchodzę np. do przychodni albo do banku bo tam bratowa pracuje albo do teściowej do pracy ale rosman mógł by też pomyśleć o takim kąciku przewijakowym Cytat:
za chrzciny , będzie wszystko super, najważniejszy jest luz ![]() Witamy, dzisiaj Tomek z racji tego że wczoraj wstał po 7 postanowił nadrobić stracony czas i wstał o 5 idę gotować rosółA i jeszcze zabobon dnia (zasłyszany wczoraj od mamy koleżanki) uwaga, uwaga: Do roku nie wolno dziecku lusterka pokazywać bo nie będzie mówiło padłam
|
|
|
#4613 |
|
Kniaginia
|
Hehe. Ja od dawna pokazuję. A najlepsze jest stawanie przed ogromnym lustrem w szafie przesuwnej. Ostatnio tak przed nim trzymam Różę, jakby stała i tuptała na nogach. Chichra się na głos i rękę wyciąga do swojej ręki.
|
|
|
|
|
#4614 | |||||
|
Zadomowienie
|
witam!
Cytat:
albo rozejrzę się znowu za używanym za parę groszy.. Cytat:
a dokarmiasz już? czy tylko mleko? Cytat:
Cytat:
u nas prawie codziennie od 20 do 6/7 Cytat:
ale zabobon hahaha moja codziennie wisi na lustrze z szafy.. jak nie w sypialni to u siebie w pokoiku co do tego kącika- może w większych miastach jednak są ![]() dziewczyny słoiczek można trzymać otwarty w lodówce nie dłużej niż 48h? ja dziś ugotuję kaszkę zobaczę co na to dziecina bo ta do picia już jej nie smakuje a na początku wcinała aż jej się uszy trzęsły ![]() a ja wczoraj napiłam się piwa wareczka radler.. nawet mi smakowała bo ja nie przepadam za piwem smakowym z sokami itp.jakby policzyć to pierwszy raz od przeszło roku u nas dziś tylko 18stopni.. trzeba sie ubarć cieplej na spacering i ruszamy do lasu miłej niedzieli |
|||||
|
|
|
|
#4615 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#4616 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Ciągle pada...! Ale dobrze, niech pada, dawno nie padało ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i brawo! za spanie Nieźle! ![]() Cytat:
Cytat:
Tylko zobaczę sobie, jaki mam tam autobus...Cytat:
Ło ho ho! Krzyś już dziś zrobił (klasyczną "po pachi" ), jeden dzień nie było i się martwiłam ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- A zabobon - Krzyś uwielbia lusterka, zawsze się cieszy do tego kolesia z lustra Czyli zostanie niemową
|
|
|
#4617 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale matka się poprawiła i kupiła już niebieskie. No i jeszcze takie z grzechotką - przecena jest teraz w rossmanie - 12,99 kosztują. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie spania pod kołderką. Martwiłam się, czy mały sobie jej nie nałoży na buzię w czasie snu, a nie pomyślałam, że może się też skopać i z zimna budzić się co chwila. Chyba więc zamiast w pościel to zainwestuję w zimowy śpiworek, tylko też większy, bo z tego co ma powoli wyrasta.
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4618 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
o taki śpiworek mamy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
co do zabobonu to mój nie będzie mówił bo lustro dzień w dzień ![]() ![]() no w końcu było co nadrabiać ![]() co by tu zjeść
|
|
|
#4619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
słyszałam już gdzieś o tym, z tym, że bez wyjaśnienia - że nie można pokazywać lusterka, a na moje pytanie czemu - "bo nie można "... i słyszałam też, że nie można ścinać włosów do roczku. Też nie wiem, czemu ![]() Cytat:
chociaż lepiej zawsze sprawdzać, bo niektóre już teraz nie pamiętam, ale na pewno to był jakiś deserek z hippa albo babydream, że 24 godziny tylko można Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#4620 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
W H&M promocja - 20% na caly dzial dzieciecy ![]() wystarczy wydrukowac kupon ![]() klik
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:47.

dla Krzysia że lubi tam siedzieć. A długo tak polezy? Bo u nas maty brak i nie wiem czy opłaca się mi jeszcze kupować, czy to moje szybko nudzace się dziecko by tam leżało.
Najpierw na pleckach i bawi się wiszącymi dzyndzlami, potem hopsa na brzuszek i ogląda to, co na macie
Podchodzę, zagaduję, podstawiam książeczki i to może czasem trwać z godzinę, czasem krócej/dłużej.
Jak się przebudziłam nad ranem i zobaczyłam, że już jest jasno, a On jeszcze nie wołał, to się zerwałam na równe nogi by do łóżeczka zajrzeć, czy wszystko ok... Zdenerwowałam się strasznie przez ten krótki moment. Ale oczywiście smacznie spał na brzuszku
Rozumiem, że tak się zdarza i przy kp? 

udało mu sie wyjąć miał nachomikowane w policzkach
bo u nas NIC... )
)

kobieto skąd ty masz na to siłę?

za chrzciny , będzie wszystko super, najważniejszy jest luz