|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
Cytat:
Ludzie posyłają chore dzieci do żłobków, przedszkoli - na bank, bo widziałam dzieci z gilami zielonymi do pasa, kaszlące, prychające, po prostu chore, a rodzice musieli lecieć do pracy. Dwa - wśród dzieci wszystko przenosi się z prędkością światła. Trzy - personel pracujący w takich placówkach też jest różny, znam przedszkole, gdzie maluchy zamiast na normalny spacer wyprowadzane są na betonowy taras i biegają po nim tam i z powrotem, siedzą na tym betonie, jak dla mnie to chore. Czasami jest tez tak, że taki żłobek to dla malucha mega stres i jego organizm jest wiecznie jakby osłabiony i łatwiej chwyta świństwa - tak mi się wydaje przynajmniej. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4682 | |||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
![]() Cytat:
a teraz za każdym razem jak przychodzi do zrzygania powtarza "Przemeczku ubierz buciki chodź do babci" ![]() Cytat:
Cytat:
![]() spapuguje ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4683 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym razie mniej więcej tak to wygląda. Cytat:
![]() Marchewka, doskonale Cie rozumiem. Bo dla mnie z tymi + to mam takie same myśli tzn. że lepiej jednym ciągiem i "mieć z głowy", a do tego właśnie nie widzę sensu wracać do pracy na kilka mies. czy rok i znów znikać. Jednak nie mam aż tylu Twoich -, bo u mnie TŻ jednak przejmuje opiekę nad Małym. No i w chwili obecnej mam możliwość spotykać się z różnymi ludźmi, bo jakoś kilka moich koleżanek równo w ciąże zaszło. Gorzej będzie pewno przy kolejnej.
![]() |
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4685 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chociaz 3 to juz hardcore trzeba albo uwielbiac dzieci albo byc baardzo zdesperowanym kasowo... Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-12-19 o 21:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Powiem Ci, że wydaje mi się, że opieka nas 3 dzieci w wieku od 2 lat w górę jest łatwiejsza niż nad 1. Mykam spac, bo mi się moje obsamrkańce budzą co chwila i gadają przez sen. Oj chyba znowu ciężka noc przede mną. A jutro do lekarza idziemy, bo młoda ma całe oko zaropiałe. Edytowane przez modro Czas edycji: 2013-12-19 o 21:52 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4688 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Emil 13.04.2013 Edytowane przez maluska88 Czas edycji: 2013-12-19 o 22:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4689 |
Zakorzenienie
|
http://mamdziecko.interia.pl/kuchnia...ia,nId,1027853 ksiazka kucharska dla małego alergika w pdfie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
to tak.jak.moj d. Biedny jutro tez lekarz Cytat:
dobry pomysl to tak jak blizniaki by sie dalo pod opieke hii Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#4691 | ||||||||
Zadomowienie
|
Ja prasuję i troszkę sprzątam, maż w pracy, Kubcio spi, i w ramach przerwy nadrabiam
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [QUOTE=maarchewka;44227273]Dziewczyny, jeżeli to by nie byłą kwestia kasy, na co byście się decydowały wracając do pracy? - opiekunka, żłobek prywatny, żłobek państwowy?? QUOTE] sprawdzona opiekunka Cytat:
i jeszcze nei mamy zębów, ale Kuba już sam myje ząbki ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() oj nie wątpię ![]() ![]()
![]() |
#4692 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() mój mąż od kilku dni ma więcej luzu, ale tak też dużo pracował, tyle że późno wracał, albo pracował jeszcze w domu więc nie było siły by mi pomagał bo nie miał kiedy...chociaż, mała wtedy jeszcze nie miała takiego lekkie snu i dostawał ochrzany że jak ona śpi to on nawet garów nie zmyje ![]() ---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
Inna koleżanka też mi opowiadała, że mała cały czas chorowała, ona non stop brała l4. Ale za to w przedszkolu i szkole już chorowała rzadko. ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4693 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za wyjasnienie z tym wychowawczym
![]() deb u mnie w firmie nigdy nie robili problemow z urlopem. Moglam sobie np w lutym wziac 2 tyg mimo, ze to poczatek roku. Ale.moze po macierzynskim nie beda tacy hojni ![]() Marchewka a gdybys Ty przez miesiac w ramach powrotu do pracy wykorzystywala urlop wypoczynkowy to nie nalicza sie z powrotem swiadczenia? Co do opieki nad dzieckiem to wydaje mi sie, ze taki roczniak ma jeszcze czas na socjalozowanie sie i jakbym miala wybor to zdecydowanie opiekunka,albo taka opcja, o ktorej Cloche pisala. Ja mysle o powrocie do pracy sierpien/wrzesien ale tylko na jakas czesc etatu i probowac wymieniac sie z TZem. Ewentualnie opieka na 2-3h dziennie. na razie sie tym.nie martwie bo nawet nie wiem gdzie bedzimy mieszkac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Wtajemniczenie
|
poczytałam tylko chwilke Was i juz dzieci wołają..ostatnio jeden i drugi budzi sie koło 9
![]() fajnie bo wstaje sobie po 7 i moge spokojnie zjeśc sniadanie i wypic GORĄCĄ kawę a nie odstaną i zimną ![]() no ale nie zdążyłam Was ogarnąc..i tylko podziękuje za miłe komentarze w stosunku do mnie.. marchewka.. nuna.. Deb.. Ash..hump..sharp... ![]() ![]() ![]() za bardzo nie moge Was całowac bo jeszcze mi sie zarazicie.. ![]() pozdrawiam wszystkie i buziaki dla Was lecę do do Gabrynia i Wiktorka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Zakorzenienie
|
nadrobię później bo mam trochę pracy dziś
![]() ogólnie wychodzi na to że mamy tasiemca czy inne dziadostwo albo kp jest bardziej kaloryczne niż mm. w każdym razie mąż dzwonił, I. waży tylko 6060 g (co daje przyrost niecałe 200 g w 2 miesiące odkąd rozszerzamy dietę i minimalizujemy kp). po nowym roku idziemy badać krew i siki, na razie odstawiamy gluten (a już chciałam go dawać bez ograniczeń) i tankujemy małego żarłoka ile wlezie ![]() i w związku z odstawieniem glutenu na miesiąc takie ogłoszenie: mam kaszkę holle owsianą, bezmleczną otwartą w ten wtorek, prawie całe opakowanie. oddam w dobre ręce
![]() |
#4696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie jest taki problem ze ja bym chciałą wrocić normalnie do pracy na pół roku zeby się trochę wdrożyć w temat, calkiem z rynku nie wypaść a jednocześnie wziąść jak najdlużej wyższe wynagrodzenie . tuż przed ciążą dostałam podwyżkę i jej prawie nie wykorzystałam bo jak brałam L4 to mi się naliczało ze średniej z przed podwyżki.. potem macierzynski to samo.. wiec jak planuje kolejnego dzieciaczka to najbardziej finansowo by bylo zebym wrocila na pełny etat i troszke popracowala, zeby mi się naliczyla nowa stawka chorobowa... tzn przynajmniej przez 3 miesiące bez zwolnienia lekarskiego.. Kombinuje tak, że może wroce na caly etat ale jeden dzien w tygodniu będę brała zalegly urlop, albo 2 dni w tygodniu to moze mi na pół roku tego urlopu jueszcze starczy..Jak wroce to będę miala chyba z 40 dni urlopu do wykorzystania.. Nic to na razie planuje, rozmyslam kombinuje, a jak probowałam o tym pogadaćz mężem to on nie bardzo czuje temat...ehhh |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marchewko ale pamiętaj, że jak dasz małego do żłobka to jest pewne że przypałęta się jakaś choroba, kto wtedy weźmie l4 na dziecko? bo jak Ty to znowu dostaniesz starą stawkę i znowu 3 miesiące od tego momentu nie możesz iść na l4. ---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
![]() |
#4698 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dzięki ![]() dzięki ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dzięki ![]() no chyba tylko my ![]() Cytat:
![]() ![]() ja bym przygarneła bo mój żandych kaszek nie chce, może ta akurat? ![]() Cytat:
planuje drugiego dziecia za jakieś 2,5 roku więc spokojnie zdaże 2 lata popracować ![]() ![]() ![]() ![]() dzięki wszystkim których nie zacytowałam za gratki ![]()
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2013-12-20 o 09:36 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no to Piotruś dostanie kaszkę pod choinkę - a jak wam nie podejdzie to można wysłać Tymkowi ![]()
![]() |
#4701 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z zebami tez jest roznie. Mojemu braciszkowi blizniakowi zaczely wychodzic zeby jak mial 4 m-ce a mi zaczely wychodzic pol roku pozniej, po skonczonych 10 m-cach. I w tydzien go dogonilam a jemu juz wtedy trzonowe wychodzily. Kazde dziecko jest inne, kazde rozwija sie w swoim tempie, a i tak do poltora roku - max dwoch wszystkie beda takie same ![]() Vil ja to ostatnio caly czas mysle ze niedlugo Przemo bedzie mial 9 m-cy! Matko jak to brzmi! Zapiernicz ten czas. Pierwsze dwa miesiace mi sie dluzyly, pozniej bylo ok, a od 5 m-ca to nie wiem kiedy leci ten dzien za dniem. Sama lapie sie na mysleniu ze moja niunia ma pol roku, a tu niedlugo bedzie 8 m-cy. I chyba od pol roku ten czas jest najlepszy. Mam w domu kochana smieszke. I nocka w miare ok, obudzila sie raz i zasnac nie mogla. Wstala o 5:30 i zasnelysmy o 7. I przewaznie byla drzemka pol godz a tu sie obudzilysmy o 8:30. I dopiero teraz spi. To pewnie dlatego ze planowalam ze posprzatam jak bedzie spac po 9. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4705 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marchewka ja bym stawiala w pierwszej kolejnosxi na zlobek panstwowy, opiekunka a na koncu zlobek prywatny. Albo nawet na poczatku opoekunka ![]() Diabli brawa za wyniki Nie wiem czy powinnam pisac ale napisze. Kolezanka kolegi szczepila niedawno dziecko skojarzonymi (dzecko ma cos kolo dwoch/trzech lat) i po tej szczepionce przestalo chodzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4707 |
Zakorzenienie
|
więcej mleczka i zobaczysz, ze waga będzie rosla. akcja butla zdziała cuda hehe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4708 | |
Zakorzenienie
|
Marchew rozumiem. Ale tak sobie gdybalam, ze gdybys zaszla w ciaze pod koniec macierzynskiego i przez miesiac odbierala urlop wypoczynkowy czyli tak jakby wrocila do pracy i potem na l4 to.chociaz Ci sie swiadczenia odnowia, choc bez podwyzki. Wiec jesli nie uda Wam sie zalatwic opieki dla Wojtka a po miesiecznym wypoczynkowym rzeczywiscie sie odnawiaja swiadczenia (ale tego nie wiem) to jest to jakies wyjscie. zwlaszcza, ze tak jak.pisze deb moze sie nie udac 3mcy bez l4 i wtedy na nic oplacanid opiekunki bo nie wskoczy Ci wyzsza stawka... Sama nie wiem. Jesli nie wracasz do pracy dla samej pracy to bym na Twoim miejscu tak kombinowala
![]() Ech, tez bym.chciala od razu drugiego maluszka. Moja kolezanka jest wlasnie w ciazy z drugim. Bedzie 15mcy roznicy miedzy maluchami. No ale juz wie, ze bedzie miala druga cesarke. Ja bym tego chciala uniknac jesli sie da. Wciaz odczuwam skutki mojego cc, a co dopiero bedzie po drugim ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4710 | ||
Zakorzenienie
|
![]() ale fajnie tak sobie na spokojnie posniadaniowac... goraca kawa czy herbata, achhh... kiedy to bylo ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- napisze i tutaj... bylismy na kardio-kontroli i odstawiamy leki ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.