Byłe Tableciary plotkary :-) - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-14, 14:37   #4711
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Dot.: Byłe Tableciary plotkary :-)

Cytat:
Napisane przez ja22 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczynki

No ja też już nie mogę się doczekać narodzin mojej maleńkiej córeczki
Chciała bym już byc na porodówce, im dłużej czekam tym bardziej wmawiam sobie różne rzeczy i zaczynam się zamartwiać czy wszystko gra.

Maleństwo mniej się odzywa, czasem brzuszek mnie pobolewa. Do tego dochodzą rózne skurcze. Wczoraj myslałam że już się zaczeło, ale to był fałszywy alarm.

Oj jak ten czas pomału płynie...
Karolinko miło ze jestes

Cytat:
Napisane przez mezatka07 Pokaż wiadomość
a ja powiem tylko, ze program po dzisiejszej tempce potwierdzil obecnosc owulacji w 13/14dc uczylam sie na kursie na tych samych zasadach co dziala ten program, dlatego sama tez to analizuje

od dzisiaj Duphaston
a wczoraj jeszcze przed snem cos mi po brzuszku plywalo

Asiu ja korzystałam z programu FF

Cytat:
Napisane przez kasiasiar Pokaż wiadomość
A ja Was dzisiaj zasypię zdjęciami

pierwsze to fotka kartki z podziekowaniami, którą przekazała mi koleżanka od koleżanki, która urodziła dzidziusia, a u której nie mogłam niestety wczoraj być.Kartka przedstawia jej synka

drugie to solniczka i pieprzniczka na prezent dla koleżanki

trzecie, czwarte prezent dla siostrzenicy-chrześnicy.jest to zabawka w cześciach .juz jej kilka kupiłam , mam nadzieję, że kiedyś uzbieramy całość

piąte zabawka do kąpieli dla młodszej siostrzenicy

Zamazałam nazwę producenta żeby o reklamę mnie nikt nie posądził

Kasiu ładne prezenty

Cytat:
Napisane przez kina2807 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczynki
w koncu mam chwilke, zeby do Was napisac
juz ponad 180 kartek swtiatecznych od firmy wyslanych, ufff, jeszcze zostalo ponad 100, ale to albo kierowniczka wysle, albo ja w poniedzialek
dzis po pracy jade prosto na kurs prawka, pozniej szybko do domku i jedziemy z Tztem na weekend do swoich rodzin

Karolinko juz sie nie moge doczekac Twojej kruszynki, ale pewnie nie tak barzdo jak ty, to juz niedlugo i bedziemy swietowac urodzinki Amelci

Kinia tyle kartek ręka ci nie odpada?
Nikita_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-14, 14:43   #4712
kina2807
Zakorzenienie

Nikitko, ale ja recznie tego nie wypisywalam, zyczenie nadrukowalismy, tylko musialam przygotowac poszczegolnym kierownikom i szefowi do podpisu, sprawdzic adresy odbiorcow, przepisac je do worda i wydrukowac na naklejkacj, pozniej te naklejki wydrukowac i przykleic na kopertki, a dzis wyslalam juz gotowe kartki

Mąż i żona...
kina2807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-14, 14:46   #4713
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kina2807 Pokaż wiadomość
Nikitko, ale ja recznie tego nie wypisywalam, zyczenie nadrukowalismy, tylko musialam przygotowac poszczegolnym kierownikom i szefowi do podpisu, sprawdzic adresy odbiorcow, przepisac je do worda i wydrukowac na naklejkacj, pozniej te naklejki wydrukowac i przykleic na kopertki, a dzis wyslalam juz gotowe kartki

A to co innego, ale tak czy inaczej duzo pracy to wymaga
Stary 2007-12-14, 14:48   #4714
kina2807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nikita_Wawa Pokaż wiadomość
A to co innego, ale tak czy inaczej duzo pracy to wymaga
ano duzo duzo
dziwczynki spadam jzu na kurs, a pozniej do mamuni jade
postaram sie odezwac dzis wieczorem albo jutro
pozdrawiam Was bardzo goraco i na wszelki wypadek zycze udanego weekendu:cmok :papa

Mąż i żona...
kina2807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-14, 14:50   #4715
Pomidora
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki.
Ja znowu trochę po łebkach przeczytałam posty, bo od wczoraj gorączki nie zbiłamByłam w pracy, a potem mężuś do lekarza mnie zawiózł. No i okazało się, że sobie zapalenie oskrzeli i tchawicy wychodowałam Bo kaszel od 3 tygodni mam, ale myślałam, że sobie przejdzie. Głupia jestem No i na zajęcia nie pójdę, tylko z tą gorączką w kuchni siedzę i gotuję na urodzinki.

Nikitko, zdrowiej szybko, zapalenie płuc to nie przelewki Nie zazięb tego kochana.

Kasiu, śliczne te prezenty

Karolinko, pospiesz się z tym rodzeniemBo dzidzia pokrzywdzona będzie. Wiem jak mój mąż ma 19 grudznia urodziny, to często dostawał jeden prezent na święta i urodziny

Kiniu, miłego kursu, ale się dziś nawysyłałaś kartek, nono

Asiu, oby twoje przeciucia się sprawdziły

Kachulko, ale ci tz zrobił niespodziankę Nie dziwię się, że cała w skowronkach chodzisz

Idę dalej kurczaczka w galarecie i piernik robić, ale będę zaglądać do was

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-14, 14:58   #4716
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Pomidorowa to nie ja mam zapalenie płuc a moja kosmetyczka

A tobie kochana zycze szybkiego powrotu do zdrowia
Stary 2007-12-14, 15:07   #4717
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
Pomidorowa to nie ja mam zapalenie płuc a moja kosmetyczka

A tobie kochana zycze szybkiego powrotu do zdrowia
Widzisz Nikitko, ja już w tej gorączce nie doczytuję dokładnie

Zapomniałam wam napisać, że mój mężuś przyniósł mi wczoraj prezent.Mianowicie kupił mi bardzo dobrą ceramiczną prostownicęWczoraj nawet na nią nie spojrzałam, bo półprzytomna byłam, ale dziś już będzie wypróbowana. Rozgrzewa się podobno w 1 minutę Zobaczymy.

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 15:11   #4718
kasiasiar
Zakorzenienie

Pomidorko zdrowiej szybciutko kochana.A dostałaś jakieś antybiotyki?
Prostownica fajny prezencik Ja też codziennie walczę z włoskami prostując je.Tylko, że ja mam taka tanią prostownicę za 20zł.jakoś takie tanie prodykty dłużej mi służa bo do tych wyższopółkowych szczęścia nie mam Ciągle sie cos psuje czy przepala
kasiasiar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-14, 15:28   #4719
mezatka07
Zakorzenienie

Kasiu ja tez korzystam z FF, jest calkiem fajny
a powiedz mi- czy Ty mierzysz tempki itd?? prowadzisz ajkies wykresiki??
napisz do czego Ci sluzy

u mnie pobolewanie lewego jajnika co jakis czas- musze zmieniac pozycje, zeby mniej mnie bolal
a do tego pojawila sie nadkwasnosc zoladka
nigdy mi sie to nie zdarzalo, nie wiem co to zgaga, wiec jak mi sie przypaletalo w ciazy to polecialam do lekarza (byla ona tez zwiazana z okropnymi bolami brzucha..ale podobo w ciazy sie moze nasilac)

ale przeciez to nie mozliwe.... nawet gdyby w tym cyklu doszlo do zaplodnienia to przeciez za wczesnie jeszcze na zagniezdzenie.. tak mi sie wydaje.. wszedzie pisza, ze ok 7 dni po owulacji min. 4 dni
sama nie wiem
jestem jakos dziwnie spokojna, nawet nie mam jakichs mysli, ze jak nie wyjdzie to sie bede smucic itd chyba zwariowalam
skad we mnie ten spokoj?? az mnie denerwuje...
Stary 2007-12-14, 15:30   #4720
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Widzisz Nikitko, ja już w tej gorączce nie doczytuję dokładnie

Zapomniałam wam napisać, że mój mężuś przyniósł mi wczoraj prezent.Mianowicie kupił mi bardzo dobrą ceramiczną prostownicęWczoraj nawet na nią nie spojrzałam, bo półprzytomna byłam, ale dziś już będzie wypróbowana. Rozgrzewa się podobno w 1 minutę Zobaczymy.

No bywa i tak

To fajny prezencik dostałaś od mężusia, jak wyprostujesz włoski to czekamy na fotke
Stary 2007-12-14, 15:32   #4721
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
napisz do czego Ci sluzy

u mnie pobolewanie lewego jajnika co jakis czas- musze zmieniac pozycje, zeby mniej mnie bolal
nigdy mi sie to nie zdarzalo, nie wiem co to zgaga, wiec jak mi sie przypaletalo w ciazy to polecialam do lekarza (byla ona tez zwiazana z okropnymi bolami brzucha..ale podobo w ciazy sie moze nasilac)

ale przeciez to nie mozliwe.... nawet gdyby w tym cyklu doszlo do zaplodnienia to przeciez za wczesnie jeszcze na zagniezdzenie.. tak mi sie wydaje.. wszedzie pisza, ze ok 7 dni po owulacji min. 4 dni
sama nie wiem
jestem jakos dziwnie spokojna, nawet nie mam jakichs mysli, ze jak nie wyjdzie to sie bede smucic itd chyba zwariowalam
FF poleciły mi dziewczyny ze staranek, ale to było w zeszłym roku, stosowałam go jakies 3msc bo potem ginka kazała schowac termometr do szafy i iść na całość niestety inna ginka powiedziała ze najpierw badanie nasienia potem sie mna zajmie i tak wyszło jak wyszło, po nowym roku bedzie wszystko wiadomo

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-14, 15:37   #4722
Pomidora
Zakorzenienie

Kasiu, dostałam antybiotyki i mężuś mi wieczorem wykupi. Tylko się martwię, bo jezeli pamiętacie to niedawno też byłam chora i antybiotyki brałam. Całkiem sobie organizm tymi tabletkami wyjałowię

A prostownica jest super, mam nadzieję, że się nie popsuje. Teraz włosków nie prostuje, że gorączkę trochę zbiłam i sprzątam w kuchni i gotuję, póki na nogach się trzymam

Nikitko, w niedzielę na przyjazd gości pewnie wyprostuję włoski, to postaram się zdjęcie wkleić, chociaż ciągle zapominam o tych zdjęciach, taka ze mnie skleroza jest

Asiu, mam nadzieję, że ten spokój z wewnątrz się bierze Oby kochana, a jak nie to dobrze do tego podchodzisz, będą kolejne próby

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 15:43   #4723
mezatka07
Zakorzenienie

wiem wiem niektorzy lekarze mowia, zeby sprawdzac tempke ze 2-3 cykle a pozniej odstawic termometr bo to dodatkowy czynnik stresujacy

co lekarz to opinia

w pewnym sensie sie z tym zgadzam, bo nawet lekarze z klinik leczenia bezplodnosci tak mowia

ja lubie prowadzic te wykresy i dodatkowo duzo czytac na necie, bo coraz lepiej poznaje swoje cialo i dobrze mi z tym
a wszystko prawde mowiac zalezy od podejscia danej kobiety- niekotra bedzie sie przejmowac doslownie wszystkim, bo jak np nauczy sie obserwowac sluz to pozniej nie bedzie mogla swojego sluzu odstawic w kat tylko przeciez codziennie w toalecie widzi czy jest czy nie, ile go jest itd takze to tez moze byc dodatkowym czynnikiem stresujacym

hehe a sporo takich znam
Stary 2007-12-14, 15:46   #4724
mezatka07
Zakorzenienie

Pomidorko zdrowiej skarbeczku, a z tymi antybiotykami to pij duzo kefirkow, jogurtow itp a zoladeczek tak bardzo nie odczuje tego
Stary 2007-12-14, 15:50   #4725
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
napisz do czego Ci sluzy

sama nie wiem
Cytat:
Pomidorko zdrowiej skarbeczku, a z tymi antybiotykami to pij duzo kefirkow, jogurtow itp a zoladeczek tak bardzo nie odczuje tego

No co lekarz to opinnia to fakt

A może actimela pic

Jest tez Trilac albo inne osłonowe leki
Stary 2007-12-14, 15:54   #4726
mezatka07
Zakorzenienie

Cytat:
No co lekarz to opinnia to fakt

A może actimela pic

Jest tez Trilac albo inne osłonowe leki
Jeszcze byl Lakcid czy jakos tak sie to pisze, pamietam jak bylam mala to to dawali do antybiotykow
Stary 2007-12-14, 15:56   #4727
ja22
Zadomowienie

GG do ja22

Cieszę się że trzymacie za nas kciukaski.

Lekarz kazał mi leżeć a ja jednak jestem za tym żeby już mnie wzieły bóle porodowe

Cała rodzinka liczy że maleństwo bedzie z nami na święta.

Ray u nas w sypialni to teraz bardzo jest fajnie. Nie ma to jak pozycjas na wilka facet leży i wyje
Ja słyszałam że seks w 9 miesiącu jest nie wskazany a poza tym mój M też sobie nie wyobraża pieszczot jak tam Amelcia pcha się już główką na świat

Jejku, fajnie jakby mnie w nocy chwyciło
Stary 2007-12-14, 15:58   #4728
Pomidora
Zakorzenienie

To chyba sobie raczej kupię to o czym piszecie, bo nie lubię kefirów, a na jogurty po ostatnim antybiotyku nie mogę patrzeć

Dziewuszki, ale u mnie w chatce pachnie piernikiem Jakos tak świątecznie się zrobiło

Karolinko, to trzymamy kciukasy, żeby w nocy cię chwyciło. A nie masz stracha? Ja każdą pytam, bo ciekawa jestem, jak się czuje kobieta przed porodem

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 15:59   #4729
mezatka07
Zakorzenienie

mam apel do wszystkich dziewczynek, ktore biora tabsy- zeby codziennie oprocz antykow zjadac jeszcze 1 tabletke kwasu foliowego, bo niestety piguly wyplukuja go z naszego organizmu
(wiem to od doktora, pani farmaceutki)
a ciagle szukam tez informacji o nowych badaniach na tematy, ktore mnie teraz interesuja.... no i tez bylo o tym, ze u wielu kobiet, ktore braly anty, odstawily i zaczely brac kwas foliowy i w krotkim czasie zaszly w ciaze- nie udalo sie w organizmie zgromadzic wystarczajacej ilosci kw. fol. i czesto dochodzilo do poronien bardzo wczesnej ciazy...

takze dziewczynki lykamy kwasik

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-14, 16:01   #4730
mezatka07
Zakorzenienie

ide cos posprztac i obiadek zrobic....... bo znowu sie tu z wami zasiedzialam
Stary 2007-12-14, 16:01   #4731
kasiasiar
Zakorzenienie

Karolinko trzymam kciuki zebyście tegoroczne świeta spędzili w trójkę

Pomidorko jak było na wywiadówce??????
Stary 2007-12-14, 16:02   #4732
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
mam apel do wszystkich dziewczynek, ktore biora tabsy- zeby codziennie oprocz antykow zjadac jeszcze 1 tabletke kwasu foliowego, bo niestety piguly wyplukuja go z naszego organizmu
(wiem to od doktora, pani farmaceutki)
a ciagle szukam tez informacji o nowych badaniach na tematy, ktore mnie teraz interesuja.... no i tez bylo o tym, ze u wielu kobiet, ktore braly anty, odstawily i zaczely brac kwas foliowy i w krotkim czasie zaszly w ciaze- nie udalo sie w organizmie zgromadzic wystarczajacej ilosci kw. fol. i czesto dochodzilo do poronien bardzo wczesnej ciazy...

takze dziewczynki lykamy kwasik

Dobrze, że piszesz Asiu, bo moja mama namawiała mnie do brania już teraz kwasu, ale ja troszkę nosem na niego kręcę (bo myślałam, po co tak wcześnie?) No i chyba mama ma rację i trzeba będzie brać go już teraz Ale w sumie fajnie, będę czuła, że już się do ciąży przygotowuję

Kasiasiarku, wywiadówka w porządku, trochę przez mgłę bo tę głupią gorączkę miałam:/ A że jestem nową nauczycielką, to miałam rodziców po wywiadówce jeszcze przez dwie godziny. Ale większość bardzo miła i chętna do współpracy. Zdarzył się tylko jeden tatuś zapatrzony w swojego synka (który ma zresztą zachowanie naganne). Powiedział, że gdyby w szkole uczyli mężczyźni to byłaby dyscyplina, bo jak dzieci mają kobiety szanować. W ogóle, buc jakiś. Zakończyłam chłodno rozmowę i nie dyskutowałam z nim o przekonaniach. Ale przynajmniej wiem, dlaczego dziecko tak się zachowuje Jakbym miała takiego tatusia, to pewnie też naganne zachowanie bym miała

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 16:22   #4733
kasiasiar
Zakorzenienie

No niestety Niektórzy ludzie nie powinni wychowywać dzieci i kształtować ich charakterów . No ale co zrobić
Fajnie ze wywiadówka przebiegła ok,

A ja zaraz bedę miała gości Troche sie zdenerwowałam bo zaprosiłam ich na 18.00 a oni przysłali mi sms ze o 17.30 juz przyjdą.Troche mi to nie pasuje bo TZ dopiero koło 19 bedzie a ja mam tez duzo rzeczy do roboty.No ale cóz zrobić
Stary 2007-12-14, 16:28   #4734
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety Niektórzy ludzie nie powinni wychowywać dzieci i kształtować ich charakterów . No ale co zrobić

A ja zaraz bedę miała gości Troche sie zdenerwowałam bo zaprosiłam ich na 18.00 a oni przysłali mi sms ze o 17.30 juz przyjdą.Troche mi to nie pasuje bo TZ dopiero koło 19 bedzie a ja mam tez duzo rzeczy do roboty.No ale cóz zrobić
Też wolę, żeby goście nawet pół godziny się spóźnili niż wcześniej przyszli. Ale dasz sobie radę, miłego wieczoru Kasiasiarku

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 17:11   #4735
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja22 Pokaż wiadomość
Cieszę się że trzymacie za nas kciukaski.

Lekarz kazał mi leżeć a ja jednak jestem za tym żeby już mnie wzieły bóle porodowe

Cała rodzinka liczy że maleństwo bedzie z nami na święta.

Ray u nas w sypialni to teraz bardzo jest fajnie. Nie ma to jak pozycjas na wilka facet leży i wyje
Ja słyszałam że seks w 9 miesiącu jest nie wskazany a poza tym mój M też sobie nie wyobraża pieszczot jak tam Amelcia pcha się już główką na świat

Jejku, fajnie jakby mnie w nocy chwyciło
A może na Lisa czai sie cała noc a nad ranem ucieka

Karolinko fajnie by było gdybys urodzła przed świętami

Cytat:
To chyba sobie raczej kupię to o czym piszecie, bo nie lubię kefirów, a na jogurty po ostatnim antybiotyku nie mogę patrzeć

Dziewuszki, ale u mnie w chatce pachnie piernikiem Jakos tak świątecznie się zrobiło

Karolinko, to trzymamy kciukasy, żeby w nocy cię chwyciło. A nie masz stracha? Ja każdą pytam, bo ciekawa jestem, jak się czuje kobieta przed porodem

To kwestia tego co kto lubi, mój synek polubił pic actimela i to nie przez Martyne Wojciechowska ale dzieki szkole

Cytat:
Dobrze, że piszesz Asiu, bo moja mama namawiała mnie do brania już teraz kwasu, ale ja troszkę nosem na niego kręcę (bo myślałam, po co tak wcześnie?) No i chyba mama ma rację i trzeba będzie brać go już teraz Ale w sumie fajnie, będę czuła, że już się do ciąży przygotowuję

Kasiasiarku, wywiadówka w porządku, trochę przez mgłę bo tę głupią gorączkę miałam:/ A że jestem nową nauczycielką, to miałam rodziców po wywiadówce jeszcze przez dwie godziny. Ale większość bardzo miła i chętna do współpracy. Zdarzył się tylko jeden tatuś zapatrzony w swojego synka (który ma zresztą zachowanie naganne). Powiedział, że gdyby w szkole uczyli mężczyźni to byłaby dyscyplina, bo jak dzieci mają kobiety szanować. W ogóle, buc jakiś. Zakończyłam chłodno rozmowę i nie dyskutowałam z nim o przekonaniach. Ale przynajmniej wiem, dlaczego dziecko tak się zachowuje Jakbym miała takiego tatusia, to pewnie też naganne zachowanie bym miała

No to pierwsza wywiadówka za Toba , zdarzają sie różni rodzice. Dobrze że masz juz to za soba, a teraz kochana się kuruj

Cytat:

Kasiu to miłego wieczorku życze z gośćmi

A ja robiłam z synkiem ozdoby choinkowe na poniedziałek do szkoły cos tam nam wyszło
Stary 2007-12-14, 17:54   #4736
mezatka07
Zakorzenienie

ale sie wystraszylam wlasnie
bo zaczelo mnie cos piec w srodku- nie wiem gdzie jakos gleboko w pochwie czy macicy..nie mam pojecia i wstalam i mi sie mokro zrobilo, myslalam, ze dostalam okresu jak to u mnie czasem bywa ale nie, na szczescie to tylko jakis gesty sluz, nie wiem skad sie wzial hehe, ale napedzil mi stracha
Stary 2007-12-14, 17:55   #4737
mezatka07
Zakorzenienie

KAsiu a z czego i jakie ozdobki robiliscie???
Stary 2007-12-14, 17:56   #4738
mezatka07
Zakorzenienie

Pomidorko a wy za ile byscie chcieli zaczac staranka??
Stary 2007-12-14, 18:05   #4739
Pomidora
Zakorzenienie

Nikitko, fajnie, że spędziliście z synkiem czas na robieniu ozdób To zawsze takie śliczne wspomnienia zostawia

Asiu, my możemy się starać dopiero za 1,5 roku, bo muszę być po stażu żeby po macierzyńskim mieć gdzie wrócić Niestety, polskie realia. I denerwuje mnie, jak ktoś nie rozumie, że nie zawsze można iść na żywioł. Ale na szczęście, większość osób tutaj doskonale rozumie tę sytuację

28.09.2014

Stary 2007-12-14, 18:13   #4740
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
KAsiu a z czego i jakie ozdobki robiliscie???
z papieru kolorowego, modeliny i brokat

Cytat:
Nikitko, fajnie, że spędziliście z synkiem czas na robieniu ozdób To zawsze takie śliczne wspomnienia zostawia

Asiu, my możemy się starać dopiero za 1,5 roku, bo muszę być po stażu żeby po macierzyńskim mieć gdzie wrócić Niestety, polskie realia. I denerwuje mnie, jak ktoś nie rozumie, że nie zawsze można iść na żywioł. Ale na szczęście, większość osób tutaj doskonale rozumie tę sytuację

Niom fajnie było tak razem cos porobic.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości