|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4741 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4742 |
Zakorzenienie
|
hm.. ale co to mnie boli? pytałaś może swojego lekarza? ja idę dopiero w pon. na kolejne badanie.
nie wiem, czy tylko ja się czuję tak słabo w ciąży? dziewczyny ja po wejściu na I piętro muszę usiąść, bo mam mroczki przed oczami, wieczorem od 18 do 20 zasypiam, potem budzę się o 2 wnocy, nie śpię do 5, potem znowu od 5 do 8.. wczoraj 3 razy wymiotowałam wodą ![]() obawiam się ruszać na miasto, żeby nie zasłabnąć za kierownicą. na szczęście brzuch mi urósł. nie jest jakiś wielki, ale jest ![]() już się nie mogę doczekać kolejnego usg. ponoć można iść pomiędzy 18 a 20 tc? to prawda? czy mogę zrobić dwa usg w 18 tc i 20 tc? bo chciałam zrobić w przychodni przyszpitalnej i u pryw. lek. czy to szkodliwe? chyba nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4743 |
Wtajemniczenie
|
Witam, USG można robić często, ja mam co 3 tygodnie na każdej wizycie.
#4744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie spalam prawie przez tego zeba dopiero nad ranem po 5 przestal mnie tak mocno bolec. Najgorsze jest to, ze myslalam ze to na gorze, a tez nadole mnie cos boli. Ide zaraz sie przejsc bo kolo mnie jest Caritas i stomatolog, tylko nie wiem od ktorej ale to niedaleko to sie przejde. Mam tylko nadzieje, ze sprzetu nie maja z lat 60tych.
![]() |
#4745 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
Źle się dzisiaj czuję ![]() ![]() Edytowane przez mamuska003 Czas edycji: 2010-07-15 o 07:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#4746 |
Zakorzenienie
|
Cześć, kochane.
Mamuska, mnie też wczoraj cały dzień brzuch bolał. Nie aż tak jak piszesz, ale jednak było to nieprzyjemne. Cały dzień praktycznie byłam wzdęta, miałam jakieś kolki, coś mnie ciągnęło w podbrzuszu bardziej... No ale chyba minęło, przynajmniej na razie. Cóż, zdarza się... Layla, nie zaszkodzi na pewno jak zrobisz dwa USG w krótkim odstępie. Ja wprawdzie ostatnio byłam w 13 tygodniu, a kolejne dopiero mam w 24 ![]() Co do samopoczucia, to nie jest mi aż tak słabo, ale na pewno znacznie szybciej się męczę. Po przejściu średnio szybkim krokiem kilkuset metrów jestem zasapana i strasznie łomocze mi serce. Cóż, układ krwionośny działa na zwiększonych obrotach, zdaje się, że nic w tym dziwnego... Ale jeśli często robi Ci się słabo, to może to kwestia ciśnienia? Niskiego cukru? Sama nie wiem... W Łodzi znów upał i zaduch, zwariować można. A ja dziś w końcu idę do fryzjera ![]() ![]() ![]()
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-07-15 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4747 |
Zadomowienie
|
Mnie też brzuszek pobolewał- to od przeforsowania- trzeba mniej chodzić (albo wolniej) i więcej leżeć- tak mi zaleciła położna na szkole rodzenia. Wczoraj się nasprzątałam ale na szczęście nic nie bolało oprócz pleców nisko- ruszyć się nie mogłam. Jak siedzę to jest ok ale jak trochę poleżę to zaraz ból mi wchodzi w plecki. No cóż, uroki ciąży... Poza tym też łapią mnie skurcze w nocy- w łydkach, na szczęście dopiero 3 razy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4748 |
Zakorzenienie
|
mnie też czasem pobolewa brzuch i zwykle o jest od przeforsowania (np podczas sprzątania). A myślę Layla, że te mroczki przed oczami i omdlenia to ciąża plus upały. Ja przez te upały czuję sie strasznie, dziś głowa mnie boli. A przecież wiele nie robię. Jesli sporo wymiotujesz to warto p[ogadać z lekarzem o tym.
#4749 | |
Kici kici miau miau
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4750 |
Zakorzenienie
|
Ja dzis mam mroczki przed oczami, w glowie mi sie kreci i doszlam ledwo do dentysty i mowilam ze mam pecha, dopiero w poniedzialek bedzie
![]() ![]() Juz mnie brzuch boli na mysl ze musze cisnac sie w autobusie..
#4751 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Wczoraj byłam na USg- i lekarz mówi że wszystko ok. jedynie zniepokoił się wymiarami dziecka FL 373 mm BDP 554 mm FL/BDP = 67% (norma 71-coś) I znów mam powód do zmartwienia- kurde... Powiedział, że na następnej wizycie za 4 tyg. znów zrobi USG aby sprawdzić jak rośnie dziecko. Prosze napiszcie mi jakie macie wymiawy dzidzi z okresu 20-23 tc dla porównania. Strasznie boję się wad genetycznech (zespół Downa) przecież w13tyg. nie było widać kości nosowych (niby za tydzień juz widział je) a teraz ta główka- wiem panikuję ale jednak boję się.... Ps. Wczoraj już nie był taki pewnien czy to chłopiec- bo po prostu nie widział ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4752 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4753 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
BPD= 4,48 cm FL= 3,62cm FL/BPD= 81% i mam masę innych pomiarów. Nic się nie bój - wszystko jest dobrze.
![]() |
#4754 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak,ja mialam takie bole - czasami zginalam sie w pol z bolu. Ja mysle, ze czesc winy za to ponosi pogoda - bo jest naprawde goraco , a nasze organizmy musza jakos sobie radzic z tym ![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- Cytat:
A co do jezdzenia - teraz sie boje troche bo lapia mnie skurcze w nogach - jesli zlapalby mnie podczas jazdy moge spowodowac wypadek ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4755 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, a ja sie zasnatawiam - bo mam wizyte u mojego hematologa, i czy w ciazy po 20 tygodnu bedzie na usg widac inne moje narzady, zeby mogl je obejrzec? czy tylko dzidziol mu sie pokaze i nic wiecej yhm.?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4756 |
Zadomowienie
|
DZIEŃ DOBEREK WSZYSTKIM!!!
![]() Nadrobiłam zaległości i postaram się poodpowiadać ale bez nickow - wybaczcie ![]() 1. Tak, juz pamietam ROZEK ![]() ![]() 2. Wszystkie NOWE rzeczy dla malenstwa nalezy prac i prasowac w wys. temp. - jaka tylko dozwolona, po czasie sie zwalnia tempo ![]() 3. Ja stosowalam na poczatku PLATKI MYDLANE BAMBI _ sa tez do pralki ![]() 4. ANECKA - podzwon po przychodniach kochana - mow ze jestes w ciazy masz okropny bol zebow i dziasel, ze przeszlo ci do krtani z bolem i Cie zarejestruja - 4 dni moga doprowadzic do powaznego zapalenia a po co masz sie meczyc z nastepne dwa tygodnie? Potem juz moga nie trafic z antybiotykiem jak i bakteryjny zespol ci sie dolaczy... a nie wszystkie w ciazy sa dozwolone... na pewno nei beda ci teraz kazac usuwac bo i nie mozna, najpierw musza zajac sie stanem zapalnym... wiec trutka, mascie albo antybiotyk, potem ewentualnie wiercenie etc... Podaje Ci nr tel na Biegunowa:768562188 (zadzwon jak najszybciej bo rej chyba do 11 - nie pamietam:/) chociaz z bolem i bez wczesniejszego umowienia przyjmuja ![]() A tu do pryawtnego na VITA babka superniasta BOJAROWICZ - tez opisz sytuacje jak nie dzis to jutro - w razie czego powiedz ze tylk ona spogladniecie czy antyb. potrzebny... 604594837 Malkiewicz ponoc rzeczywiscie robi usg jak potrzebuje inf. nie czesciej niz 3-4 razy przez 9 mies. chyba ze cos mu sie nie zgadza... ale ogolnie jest ok, tylko mi u niego przeszakdza to ze sie wypytuje a nie mowi, nie opisuje poza serduszkiem pikajacym ![]() 5 BOLE< KLUCIA - normalka w ciazy ![]() 6. SLABOSC W CIAZY ;( niestety i ja ja mam , a i nadpotliwosc... wchodzac po paru schodach mam sapke, ocieazalosc, klocia, bole brzucha przy pepku, rece mi zaczynaja puchnac, a najgorsze UPALY od ktorych wymiotuje tez nawet woda - poprostu trzeba unikac slonca - a jak to zrobic jak nawet po 18 u nas grzeje skwar - szok ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- KROPECZKO nie przejmuj sie i nie zamrtwiaj ![]() Kazdy z nas jest indywidualny, ma swoje tempo zycia i ROZWOJU to samo z malenstwami naszymi - granice sa wytycznymi - Twe wyniki nie odbiegaja duuuuzo, nie przesadzajmy, dziecina musi miec swoj czas i trzeba mu go dac, poza tym wymiary na niektorych sprzetach nie sa adekwatne do tego co jest w rzeczywistosci w naszym brzuszku ! Podam Ci przyklad: - w 38-40 t.c. 1 - lekarze stwierdzili, ze nasz synek bedzie mial powyzej 4400 i dl ok 60, balam sie o maluszka :/ PO CESARCE byli w szoku a ja spokojem sie palalam o wage ![]() - Moja kolezanka urodzila teraz dziewczynke - ma 46 cm waga 2600 - ale wszystko jest w normie, mama kruszynka, tata malutki ![]() a główka bedzie miec odpowiednie wymiary do calego korpusu ciala zobaczysz ![]() NIE ma co sie sugerowac malymi odstepstwami bo bysmy zwariowali!!! Wody plodowe znieksztalcaja nawet pomiary, a nawet jesli tak nie jest to maluch bedzie jeszcze rosnac i dojdzie do wymierow odpowiednich dla siebie nei tabeli ![]() ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Mamuski a czy kazda z was miala robione tsh??? Jak nie przy najblizszej wizycie poproscie o nie - n akase chorych jest darmowo i powinno byc wykonane nawet u osob zdrowych przynajmniej 1/2 razy w ciazy |
![]() ![]() |
![]() |
#4757 |
Zakorzenienie
|
Ktora z dziewczyn wybiera sie na targi Mother & Baby do Wrocławia?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4758 |
Zadomowienie
|
USG możesz robić często, nie jest niebezpieczne dla dzidziusia.
#4759 |
Zakorzenienie
|
Pelnia, ja właśnie na najbliższej wizycie chcę poprosić gina o skierowanie na wszystkie trzy hormony tarczycy. W dzieciństwie leczyłam się na nadczynność. Wprawdzie jakiś rok przed ciążą wyszły OK, ale wiem, że w ciąży powinno się to mieć pod kontrolą. Nawet jak mi nie da, to zrobię na własną rękę.
#4760 | |
Zadomowienie
|
co to za targi - mozesz napisac cos wiecej
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Zabrali nam dzis wode (ulice remontuja) zdarzylam poprac i ugotowac zupe, troche do wiader ponalewac wody, ale niestety nie moge zabrac sie za kompocikowanie z czeresni, a cala lodowa ich :/ mam tylko nadzieje, ze sie nie popsuja bo ogromna szkoda by byla! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
7-8 sierpnia sa we Wroclawiu od 10-17- bilet 12 zl - mozesz zrobic zakupy dla maluszka po atrakcyjnych cenach, posluchac lekarzy, poloznych, wziac udzial w zajeciach - nauczyc sie chustowania i masy innych rzeczy. Ja ide ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4762 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdzie będą targi i czy jest jakiś spis co o której godzinie i w danym dniu?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wyszuka Ci link do strony ttargow , o ile dobrze pamietam w Hali Tysiaclecia?Stulecia? Nie jestem z Wroclawia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4764 | |
Zadomowienie
|
ZNALAZŁAM!!
![]() Mały śpi to mozna pobaraszkowac na necie ![]() Mamy stronke ![]() http://www.motherandbaby.pl/index.php?page=21 ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Cytat:
tak, tak, juz mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4765 |
Wtajemniczenie
|
kropka27 właśnie zajrzałam do mojego wyniku badania połówkowego, mam coś takiego
BPD/OFD 85% ( 70-86% - to chyba norma), połowkowe mialam w 20tc i 4 dni.
#4766 |
Zadomowienie
|
a kiedy są ?
#4767 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4768 |
Zadomowienie
|
Hejka wczoraj poszłam do apteki po coś do płukania na te spuchnięte dziąsło i mowie babie, co poleca dla kobiet w ciąży i dała mi: Tinctura Salviae z szałwią. Wracam do domu, czytam ulotkę a tam pisze- nie stosować w ciąży ani w okresie karmienia!!
![]() ![]() ![]()
#4769 |
Raczkowanie
|
Ale wymiar OFD to wymiar potyliczno-czołowy, a jakie masz wymiary BPD i FL? Ja nie mam tego wymiaru OFD.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4770 | |
Kici kici miau miau
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.