Koty część II - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-20, 09:45   #4741
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość

* Dziewczyny, jak Cham wariuje, gdy usłyszy mojego brata Rzuca się na fotel, wygina się, kładzie, drapie fotel, za chwilę zrywa się , wskakuje za drugi fotel, wybiega i dalej świruje. A temu wszystkiemu towarzyszy ciągłe zaczepne mruczenie. A jak brat trochę się z nim pobawi, to łazi później za nim jak pies
wprawdzie Skuter az tak nie swiruje ale chodzi za mna jak piesek nonstop, nawet jak ide do lazienki to leci za mna

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Milka jedzie koło południa do weta... Proszę trzymać kciuki .
trzymamy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 14:58   #4742
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Milka jedzie koło południa do weta... Proszę trzymać kciuki .
Nie mam kiedy przeczytać postów, a co jej jest?

---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
wprawdzie Skuter az tak nie swiruje ale chodzi za mna jak piesek nonstop, nawet jak ide do lazienki to leci za mna
Mój Cham przez pierwsze miesiące 'pomieszkiwał' w łazience ( miał i ma tam kuwetę, legowisko i jedzenie.) Był tam zamykany na noc i do tej pory, jak ktoś idzie czy jest w łazience, to on też musi Persilla tak samo. Cham teraz śpi ze mną. Potrafi położyć mi się na brzuchu i tak śpimy I jeszcze pies zwinięty pod kołdrą- na zimno nie narzekam

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Persilla: moja mama się śmiała, że trzeba dokupić mu jeszcze jeden stołek, bo mu łapka zwisa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC01087.jpg (56,6 KB, 11 załadowań)
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 15:03   #4743
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
kontrola i decyzja kiedy wyjac srubeczki i blaszki

Cytat:
Mój Cham przez pierwsze miesiące 'pomieszkiwał' w łazience ( miał i ma tam kuwetę, legowisko i jedzenie.) Był tam zamykany na noc i do tej pory, jak ktoś idzie czy jest w łazience, to on też musi Persilla tak samo. Cham teraz śpi ze mną. Potrafi położyć mi się na brzuchu i tak śpimy I jeszcze pies zwinięty pod kołdrą- na zimno nie narzekam

za mezem nie biega, chyba ze mnie nie ma to oba koty ida za mezem, jak on na gorze one tam sie bija, jak idzie na dol to koty zlatuja jak tornado na dol
za to jak jestesmy oboje, to Cycek roznie, raz zostaje z mezem, raz idzie za mna a Skuter zawsze przy mnie, np teraz spi ale jak sie podnosze z fotela to katem oka patrzy czy ide dalej np. na pietro to od razu sie zrywa i biegiem za mna

wczoraj chlopaki tak sie tlukli ze wygladalo na uliczna bojke, odglosy jak dzikie walczace koty o terytorium, po walce polozyli sie razem, objeli lapkami za szyje, wylizali pyszczki i tak zasneli, mam fotke ale w aparacie, jak maz wroci z wyprawy wedkarskiej wieczorem to postaram sie zrzucic na kompa
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-20, 15:18   #4744
monika_sonia
KOTerator

Nareszcie mogę napisać .

Zrobiliśmy prześwietlenie - kość jest piękna, ale jeszcze za wcześnie na operację, decyzję podejmie jutro ortopeda - będę dzwonić, być może nawet gwoździki zostaną w środku już na zawsze (jeżeli będzie operacja, to za jakieś 2-3 tygodnie), blaszek nie ma, dowiedzieliśmy się z wetem dopiero po prześwietleniu jak to ortopeda zrobił - tylko dwa gwoździki.

Wet nareszcie zgodził się, żeby zaszczepić Milkę . Następne szczepienie za miesiąc.

I najważniejsze: UWAGA UWAGA Milka będzie miała test elisa przy następnym szczepieniu i przeprowadzi się do mnie .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 15:47   #4745
danutam
Wtajemniczenie

szybkiego powrotu do zdrowia Milka!
Jak opowiedziałam mężowi o tym, że dodałam w tym wątku zdjęcia Czarka to się ze mnie śmiał, później pokazałam Wasze opinie i dziś kazał dołożyć zdjęć i teraz męczy mnie żeby zgrać zdjęcia z pendriva- odbiło mu. Charlie pozuje jak model- próżniak - to się nazywa męska solidarność.
danutam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 16:11   #4746
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Nareszcie mogę napisać .

Zrobiliśmy prześwietlenie - kość jest piękna, ale jeszcze za wcześnie na operację, decyzję podejmie jutro ortopeda - będę dzwonić, być może nawet gwoździki zostaną w środku już na zawsze (jeżeli będzie operacja, to za jakieś 2-3 tygodnie), blaszek nie ma, dowiedzieliśmy się z wetem dopiero po prześwietleniu jak to ortopeda zrobił - tylko dwa gwoździki.

Wet nareszcie zgodził się, żeby zaszczepić Milkę . Następne szczepienie za miesiąc.

I najważniejsze: UWAGA UWAGA Milka będzie miała test elisa przy następnym szczepieniu i przeprowadzi się do mnie .
zycze tego z calego serca, i zeby okres przejsciowy (docieranie sie charakterkow Sonii i Milki) przebiegl bezbolesnie i trwal krotko

naprawde 2 koty mieszkajace pod jednym dachem ktore sie akceptuja i do tego lubia to przepiekny widok, do tego jeszcze wesoly jak sie oglada ich gonitwy i walki (ale zazdrosci sie nie ominie, zawsze jak trzymam Cycka albo go glaszcze to Skuter wyrasta jak z pod ziemi i patrzy na mnie jak na zdrajce)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-20, 16:12   #4747
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
a jakie dajesz? zwykle? zakup takie dla kotow albo dla ludzi ale bez laktozy, Monika kupuje bezposrednio z Lowicza takie bez laktozy (nie wiem czy dobrze pamietam firme) bo przez sklep to podobno za drogie
Klara z Łowicza z tauryną bez laktozy w kartonikach 200 ml teraz 1,58 zł - trzeba zamówić na minimum 50 zł + kurier 16 zł (transport gratis od 300 zł), gwarantują minimum pół roku ważności.

Klara w zwykłym sklepie czy nawet internetowym jest dużo droższa (nawet 3,5), a przy takich ilościach, jakie u mnie schodzą opłaca się w Łowiczu. U mnie w sklepie jest tylko mleko Whiskasa - jest dobre, ale droższe i to głownie płaci się za opakowanie - buteleczka z zakrętką.

Ja się zawsze staram kupić jak najtaniej i na jak najdłużej

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2011-11-20 o 16:14

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-20, 16:19   #4748
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Klara z Łowicza z tauryną bez laktozy w kartonikach 200 ml teraz 1,58 zł - trzeba zamówić na minimum 50 zł + kurier 16 zł (transport gratis od 300 zł), gwarantują minimum pół roku ważności.

Klara w zwykłym sklepie czy nawet internetowym jest dużo droższa (nawet 3,5), a przy takich ilościach, jakie u mnie schodzą opłaca się w Łowiczu. U mnie w sklepie jest tylko mleko Whiskasa - jest dobre, ale droższe i to głownie płaci się za opakowanie - buteleczka z zakrętką.

Ja się zawsze staram kupić jak najtaniej i na jak najdłużej
u mnie tez idzie sporo kociego mleka, tak nazywamy to bez laktozy, w tesco litr kosztuje 2 euro (ale pamietajcie ze za granica to nie jest duzo) a 3 buteleczki kociego z whiskasa (3x200m) prawie 3 euro, rozboj w bialy dzien (tauryne mam w tubce i dajemy chlopakom z mokrym)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-20, 17:17   #4749
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
u mnie tez idzie sporo kociego mleka, tak nazywamy to bez laktozy, w tesco litr kosztuje 2 euro (ale pamietajcie ze za granica to nie jest duzo) a 3 buteleczki kociego z whiskasa (3x200m) prawie 3 euro, rozboj w bialy dzien (tauryne mam w tubce i dajemy chlopakom z mokrym)
U Ciebie się opłaca, bo pewnie zwykłe mleko w podobnej cenie, a tu i koty piją i ich Ludzie korzystają .

W Polsce z tego co znalazłam, to litr mleka bez laktozy kosztuje 5-10 zł - zależy jakie i gdzie - na Polskę to duuużo. Najłatwiej jest mi kupić w sklepie ze zdrową żywnością dietetyczną - i tam przykładowo: MLEKO KROWIE bez laktozy UHT 1,5% BIO 1L 10,96 zł.

Chyba, że ja o czymś nie wiem? W Biedronce podobno jest tanie, ale u mnie go nigdy nie ma , Tesco blisko nie mam - ale cena nie jest aż tak niska - (podobno 7 zł - jak się mylę, to proszę niech mnie ktoś poprawi ), żeby się tam zaopatrzyć. Najlepsza ta Klara.

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Yola Pokaż wiadomość

Dawno mnie nie było.. moje kotki mam już 6 miesięcy. I wszystko ok.
Jedna z nich - Fuksja jest totalną wariatką
Świetne masz kociaki

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Lenka 91 Pokaż wiadomość
a kiedy najlepiej zacząć kąpać kotka? moja jeszcze przeziębiona więc nie chce żeby się pogorszyło zwłaszcza ze dziś bardziej kicha i noskiem charcze ;( a było już tak dobrze
A po co kąpać?

Cytat:
co do suchej karmy to kupiłam jej taką przekąskę to nie umiała tego jeść wąchała tylko ale pogryźć nie chciała nawet

Czas edycji: 2011-11-20 o 17:13
Stary 2011-11-20, 17:17   #4750
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
U Ciebie się opłaca, bo pewnie zwykłe mleko w podobnej cenie, a tu i koty piją i ich Ludzie korzystają .
zgadza sie, 20 centow roznicy

Cytat:
W Polsce z tego co znalazłam, to litr mleka bez laktozy kosztuje 5-10 zł - zależy jakie i gdzie - na Polskę to duuużo. Najłatwiej jest mi kupić w sklepie ze zdrową żywnością dietetyczną - i tam przykładowo: MLEKO KROWIE bez laktozy UHT 1,5% BIO 1L 10,96 zł.

Chyba, że ja o czymś nie wiem? W Biedronce podobno jest tanie, ale u mnie go nigdy nie ma , Tesco blisko nie mam - ale cena nie jest aż tak niska - (podobno 7 zł - jak się mylę, to proszę niech mnie ktoś poprawi ), żeby się tam zaopatrzyć. Najlepsza ta Klara.
co maja zrobic osoby uczulone na laktoze? koszmar

to mleko co kupuje w tesco jest robione przez angielska firme Arla, niestety tylko tesco je sprowadza, ale nie ma go w kazdym tesco niestety
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-20, 17:43   #4751
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez diablica071086 Pokaż wiadomość
Najnowsze zdjęcia Tigi jak się kamufluje na kocu
Słodka

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Cytat:
dziewczyny dałam małej trochę mleka tam zeby zaobserwować reakcje po chwili jak już wszystko wypiła zabulgotało jej w brzuszku i poleciała do kuwety ja za nią no i po tym mleku zrobiła rzadką kupkę :/ czyli jednak jest biegunka i to z mleka. Tylko jak ja mam ją oduczyć picia tego mleka jak ona nie chce wody?? odwodni mi sie biedactwo przecież
Woda i karma mokra, i wszędzie prawie dostaniesz mleko Whiskasa.

---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ----------

Cytat:
Napisane przez donka_bez_ogonka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co sądzicie o tym filmiku?
ja tego wole nie oglądać

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
krótkowłosego takiego nierasowego też trzeba wyczesywać? słyszałam ze tylko te długowłose wyczesuje się.
Rasowy czy nierasowy, krótkowłosy, długowłosy - czesać trzeba .

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
mam 2 krotkowlose, mlodszy jeszcze nie gubi az tak futra, za to starszy juz tak, na poczatku byl problem z czesaniem, byl zmuszany a teraz sam prosi jak czuje ze za duzo zjada jak sie myje, czeszemy go w zimie codziennie a w lecie raz na 2-3 dni, jak sie zapomnimy to wtedy sam pokazuje ze trzeba go 'posprzatac' jak mowi moj maz, mam taka rekawice do czesania (ja polubil, szczotki nie) i czesanie trwa 20 minut - 3-4 rekawice pelne futra
Ja mam też dwa krótkowłose .

Sonię czeszę furminatorem jak się bardzo "futrzy", a zdarza się jej to dwa razy w roku, ostatnio we wrześniu przez ok. dwa tyg (wtedy jest nie do ogarnięcia, wszyscy jesteśmy w liliowym futrze). Na co dzień czeszę ją rękawicą .

Milka pół futerka zgubiła jak do nas trafiła - biedna nigdy wcześniej w cieple nie była. Jeszcze jej nie czesałam... Ale nie gubi dużo kudełek .

---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez danutam Pokaż wiadomość
W przyszły piątek jedziemy na sterylizację- taki mam plan- ale wszystko wyjdzie w praniu, muszę też odrobaczyć tego drania.
Trzymam kciuki

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Całe szczęście już nic jej nie dolega

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
wczoraj chlopaki tak sie tlukli ze wygladalo na uliczna bojke, odglosy jak dzikie walczace koty o terytorium, po walce polozyli sie razem, objeli lapkami za szyje, wylizali pyszczki i tak zasneli, mam fotke ale w aparacie, jak maz wroci z wyprawy wedkarskiej wieczorem to postaram sie zrzucic na kompa
Nie mogę się doczekać kiedy u mnie tak będzie .
Jeszcze miesiąc i może się uda ukraść babci Milkę .
Do tego czasu planuję dom przygotować tj. pochować/pozabezpieczać kable, poprzestawiać niektóre meble, pozatykać niebezpieczne miejsca (np. do mojego łóżka da się wejść przez 'dziurę' - Sonia jest już za duża, żeby tak się wcisnąć, ale Milka bez problemu by weszła i mogłaby sobie zrobić krzywdę)itp.

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Napisane przez danutam Pokaż wiadomość
szybkiego powrotu do zdrowia Milka!
Milka jest już zdrowa

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
zycze tego z calego serca, i zeby okres przejsciowy (docieranie sie charakterkow Sonii i Milki) przebiegl bezbolesnie i trwal krotko

naprawde 2 koty mieszkajace pod jednym dachem ktore sie akceptuja i do tego lubia to przepiekny widok, do tego jeszcze wesoly jak sie oglada ich gonitwy i walki (ale zazdrosci sie nie ominie, zawsze jak trzymam Cycka albo go glaszcze to Skuter wyrasta jak z pod ziemi i patrzy na mnie jak na zdrajce)
Chyba będzie potrzebny Feliway .
Planuję ją przenieść po teście elisa czyli ok. 19 grudnia - wtedy będą się zbliżały święta i będę miała wolne od pracy i od szkoły minimum dwa tygodnie, więc będę pilnować, żeby Sonia nie zjadła Milki .

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
zgadza sie, 20 centow roznicy
i do naleśników mleko zostaje

Cytat:
co maja zrobic osoby uczulone na laktoze? koszmar
Dokładnie, koszmar...

Cytat:
to mleko co kupuje w tesco jest robione przez angielska firme Arla, niestety tylko tesco je sprowadza, ale nie ma go w kazdym tesco niestety
Z tego co wiem u nas w tesco też jest, ale mam do tesco kawałek i tam też może nie być- gdyby się opłacało - to raz na jakiś czas jechałabym przy okazji lub nawet bez okazji po zapas mleka nawet do innego miasta do tesco - ale się nie opłaca .

Ja się już przyzwyczaiłam do zamawiania wszystkiego przez internet .

Idę Milkę wypuścić i posprzątać jej klatkę - kuwetę już jej z samego rana posprzątałam, ale jeszcze klatka została... Kupiłam jej dziś kocyk do klatki ale szmatki i tak zostają, bo mała mniej już ale wciąż brudzi...

Czas edycji: 2011-11-20 o 17:44
Stary 2011-11-20, 17:59   #4752
Lenka 91
Zadomowienie

dzisiaj Nensi była pierwszy raz sama w domu przez 7h tak się bałam o nią dałam więcej jeść i nawet mleko w proporcji z wodą 1/5 przyjeżdżamy a ona spokojnie sobie śpi a w miseczkach jeszcze picie i jedzenie zostało

Nensi 22.09.11 jest ze mną od 11.11.11

6.08.2014r.

Lenka 91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-20, 19:04   #4753
monika_sonia
KOTerator

Milka już po spacerku, najedzona i ma czysto . Bardzo polubiła swoją nową myszkę, nosiła ją w ząbkach (kupiłam dziś u weta taką puchatą szarą).

Dodaje zdjęcia, jakość kiepska bo było ciemno, jutro może dodam lepsze... To biało-szare to Milka, to niebieskie to jej kocyk. Klatka jest bardzo zimna, dałam jej na bok w kącie, w którym śpi, tekturę - obcięte pudło (a jutro będą kocie budki ).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1 (1).jpg (83,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (2).jpg (106,2 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (3).jpg (103,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1 (4).jpg (116,7 KB, 22 załadowań)

Stary 2011-11-21, 08:24   #4754
pixies20
Rozeznanie

Cześć, może któraś z was mi coś doradzi.. Wczoraj przywiozlam z moim TŻ 3miesięczną kotkę do siebie do domu, na początku była w szoku, ale dość szybko zaczeła sie adaptować. Obecnie już zwiedza wszystkie kąty i łazi za nami wszędzie.
Jednak odkąd ją przywieżliśmy nie załatwiła się do kuwety, w pokoju tez nam nic cichaczem nie zostawila. Dostała jeść, wiec chyba powinna. Troche mnie to martwi.

Druga sprawa to, że nie chce jeść suchej karmy, kupiłam jej Acanę i nie widze, żeby piła wodę..

A trzecia to taka, że wzielismy ją od Pana, ktory kotów ma baaaardzo dużo i mieszka w pracowni z aneksem domowym ;p jak to sam okreslil no i kotka lazila sobie po dworzu, wiec nie była zbyt czysta i niezbyt ładnie pachniala.
Wykąpalismy ją w ciepłej wodzie, do głowki nic sie nie dostalo, wysuszylam ją ręcznikiem, ogolnie doszla do siebie i bylo super, ale troche kicha. Sporadycznie, ma ładny pyszczek, ale ja już zgłupiałam i pół nocy nie śpałam, bo się martwię czy ma koci katar czy nie. W domu mamy ciepło, sami jestesmy ciepłolubni, okno nie bylo otwierane.

Co możecie doradzić?
pixies20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 09:16   #4755
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez pixies20 Pokaż wiadomość
Co możecie doradzić?
Wizyta u weta - szczepienie, odrobaczenie i ogólny przegląd .

Stary 2011-11-21, 09:30   #4756
diablica071086
Zadomowienie

a jaki ma żwirek w kuwecie bo moja toleruje tylko benka drobnego a na drewniany żwirek sie wypieła dopiero jak wymieszałam pół na pół jest lepiej ale i tak kocha benka
diablica071086 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-21, 10:48   #4757
pixies20
Rozeznanie

żwirek ma własnie drobny, bezzapachowy. benek plus od właściciela troche piasku z moczem, zeby znalazła kuwetę.
ale obawiam sie, że młoda radośnie załatwiłą się do pudełka, w którym ją przywieźliśmy. no i pozmieniała mi ustawienia w lapku. w ogole straszny z niej pieszchoch, ciągle zaczepia, miauczy i co ją się dotknie to zaczyna mruczeć.
ma na imie Easy, a niestety wcale nie jest spokojna, także własciciel nie trafił. później wkleje jakieś fotki

tak dawno już kota żadnego nie miałam, że sie zamartwiam o nią. pod koniec tygodnia wybiorę się do weta na pewno chociaż była odrobaczona i odpchlona przez wlasciciela.
Stary 2011-11-21, 11:38   #4758
monika_sonia
KOTerator

Milka jest smutna, cały czas się oblizuje i próbuje sobie coś łapką wyciągnąć z pyszczka.

Ślini się, pyszczek jest zakrwawiony po jednej stronie u góry, ząbki malutkie i ostre, jeden wygląda, jakby albo dopiero co wyszedł albo się ułamał... Wydaje mi się może, ale ma marne te zęby... Zupełnie inne niż Sonia... Jakieś takie tępe i jakby bez szkliwa...

Mam nadzieję, że wypadł jej ząbek a nie jest to np. zapalenie dziąseł albo wypadanie zębów .

Idę pracować... Będę do wieczora siedzieć jak na szpilkach i myśleć, czy nic jej nie jest

Stary 2011-11-21, 14:08   #4759
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Milka jest smutna, cały czas się oblizuje i próbuje sobie coś łapką wyciągnąć z pyszczka.

Ślini się, pyszczek jest zakrwawiony po jednej stronie u góry, ząbki malutkie i ostre, jeden wygląda, jakby albo dopiero co wyszedł albo się ułamał... Wydaje mi się może, ale ma marne te zęby... Zupełnie inne niż Sonia... Jakieś takie tępe i jakby bez szkliwa...

Mam nadzieję, że wypadł jej ząbek a nie jest to np. zapalenie dziąseł albo wypadanie zębów .

Idę pracować... Będę do wieczora siedzieć jak na szpilkach i myśleć, czy nic jej nie jest
a ogladalas dokladnie dziasla? Skuter i Milka sa w podobnym wieku, Skuter wlasnie gubi zeby (capi mu przy tym z pyska strasznie), obejrzelismy jego dziasla i ma zestaw zebow w roznych fazach, niektore cale, niektore same szpileczki a niektorych w ogole nie ma, tam gdzie nie ma zebow dziaslo jest zaczerwienione, proceder wypadania starych zabkow trwa ok miesiaca

pixies20 - kotek moze nie robic siku i kupki nawet 48 godzin, Skuterek mial 8 tygodni jak go przynieslimy i nie zrobil siku przez 24 godziny, z kupka to w ogole 72 godziny, jak to malutki kotek to mozna mu pomoc tak jak mama mu pomaga (znalazlam na miau.pl) ale z wiekszym nie wiem, nie napisalas w jakim wieku jest kotek
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-21, 15:47   #4760
Lenka 91
Zadomowienie

dziewczyny sprzątałam dziś kuwetę Nensi po 2 dniach była pełna.. mleko ograniczone jest do minimum tzn na 10 miarek wody 1 miarka mleka i moja mała to pije stopniowo daje coraz mniej tego mleka aż zacznie pić wodę zabarwioną i mam nadzieję pewnego pięknego dnia wypije samą wodę. Chodzi mi głównie o to ze ona praktycznie ciągle pije i je mokra karmę i to jest powód jej wodnistych kupek (tak mi się wydaje) bo jakby miała biegunkę to by nie było normalnych kupek a sa i to dość spore niektóre. co do suchej karmy to mała niechętnie ją gryzie dlatego daje jej trochę suchej i trochę mokrej zazwyczaj wyjada tą mokrą sucha zostaje ale mięknie trochę od tej mokrej i mała jak zgłodnieje to zje i te chrupki dzisiaj pierwszy raz zjadła suchą karmę bez rozmiękczania myślę że to dobry znak wybaczcie jesli mało sensownie napisałam :P co o tym myślicie?

6.08.2014r.

Stary 2011-11-21, 17:44   #4761
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny sprzątałam dziś kuwetę Nensi po 2 dniach była pełna.. mleko ograniczone jest do minimum tzn na 10 miarek wody 1 miarka mleka i moja mała to pije stopniowo daje coraz mniej tego mleka aż zacznie pić wodę zabarwioną i mam nadzieję pewnego pięknego dnia wypije samą wodę. Chodzi mi głównie o to ze ona praktycznie ciągle pije i je mokra karmę i to jest powód jej wodnistych kupek (tak mi się wydaje) bo jakby miała biegunkę to by nie było normalnych kupek a sa i to dość spore niektóre. co do suchej karmy to mała niechętnie ją gryzie dlatego daje jej trochę suchej i trochę mokrej zazwyczaj wyjada tą mokrą sucha zostaje ale mięknie trochę od tej mokrej i mała jak zgłodnieje to zje i te chrupki dzisiaj pierwszy raz zjadła suchą karmę bez rozmiękczania myślę że to dobry znak wybaczcie jesli mało sensownie napisałam :P co o tym myślicie?

prawidlowy tok myslenia, mysmy ograniczyli mokre naszym chlopakom jakis czas temu, kazdy je pol torebki (50g) i ta polowka podzielona na 2 razy - rano i wieczorem (czyli po 25 g), reszta to suche, Cyc jest ograniczony dieta 60g, Skuter na razie do woli suchego

kupki teraz sa zbite (ale nie kamienie), no i zapach jest mniej intensywny niz przy takiej rozmoklej
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-11-21, 17:57   #4762
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
prawidlowy tok myslenia, mysmy ograniczyli mokre naszym chlopakom jakis czas temu, kazdy je pol torebki (50g) i ta polowka podzielona na 2 razy - rano i wieczorem (czyli po 25 g), reszta to suche, Cyc jest ograniczony dieta 60g, Skuter na razie do woli suchego

kupki teraz sa zbite (ale nie kamienie), no i zapach jest mniej intensywny niz przy takiej rozmoklej
moja to taki łasuch ciągle by jadła ja właśnie też daje 25g rano i 25 wieczorem mokrej karmy do tego sypię trochę suchej żeby się przyzwyczajała powoli do chrupania Nensi czasami ok 15 upomni się o jedzenie to trochę jej daje mokrego tak z 4-5 kawałeczki mięska reszta suchego jutro kociczka ma 3 miesiące

6.08.2014r.

Stary 2011-11-21, 18:26   #4763
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
a ogladalas dokladnie dziasla? Skuter i Milka sa w podobnym wieku, Skuter wlasnie gubi zeby (capi mu przy tym z pyska strasznie), obejrzelismy jego dziasla i ma zestaw zebow w roznych fazach, niektore cale, niektore same szpileczki a niektorych w ogole nie ma, tam gdzie nie ma zebow dziaslo jest zaczerwienione, proceder wypadania starych zabkow trwa ok miesiaca
Niepotrzebna panika chyba była . Zmienia zęby.

Sonii ząbki wypadły na 4 m-ce, Milce dopiero teraz ale Milka była bardzo zaniedbana i może dlatego dopiero na 7 miesięcy zmienia uzębienie.

Oglądnęłam dokładnie pyszczek: jak na moje oko to nie ma 4 ząbków, w tym dzisiaj jeden jej wypadł i jeden wyrwałam ja .

Wypuściłam ją teraz wieczorem z klatki, ale nie biegała. Położyła się ze mną i spałyśmy godzinkę . Uwielbiam ją .

Ortopeda nie miał czasu się zastanowić czy zostawić gwoździki czy nie ...

Czas edycji: 2011-11-21 o 18:29
Stary 2011-11-21, 19:24   #4764
pixies20
Rozeznanie

Cytat:

pixies20 - kotek moze nie robic siku i kupki nawet 48 godzin, Skuterek mial 8 tygodni jak go przynieslimy i nie zrobil siku przez 24 godziny, z kupka to w ogole 72 godziny, jak to malutki kotek to mozna mu pomoc tak jak mama mu pomaga (znalazlam na miau.pl) ale z wiekszym nie wiem, nie napisalas w jakim wieku jest kotek
dziękuje za odpowiedź napisalam w 1 poscie, ze kotka ma 3 miesiące, urodzona 08.08. Kupa się dziś pojawiła w kuwecie także jest coraz lepiej.
A masz może jakiś pomysł co zrobić, żeby jadła suchą karmę?
Zmoczyłam ją wodą i nic, nie ruszyła, a jak pomieszałam mokre z suchym to troche bardziej, ale i tak starała sie wyjadać mokre.
Stary 2011-11-21, 19:30   #4765
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
dziękuje za odpowiedź napisalam w 1 poscie, ze kotka ma 3 miesiące, urodzona 08.08. Kupa się dziś pojawiła w kuwecie także jest coraz lepiej.
Zmoczyłam ją wodą i nic, nie ruszyła, a jak pomieszałam mokre z suchym to troche bardziej, ale i tak starała sie wyjadać mokre.
moja tak samo robi spryciara ale jak jej pomieszam to słychać chrupanie i nawet jak zostawi sucha w miseczce to ona namoknie trochę tym tłuszczykiem od mokrej i zjada resztę raz zrobiłam jej płatki na mleku tzn suchą karmę polałam trochę mlekiem i zjadła szybciutko

właśnie zapomniałam wam sie pochwalić że dziś pierwszy raz wyczesywałam Nensi (tak na próbę czy sie da...) ku mojemu zaskoczeniu ona zaczęła mruczeć i sama sie nastawiała pod szczotkę ale sierści nie było zbyt dużo na szczotce potem

6.08.2014r.

Edytowane przez Lenka 91
Czas edycji: 2011-11-21 o 19:32
Stary 2011-11-21, 19:34   #4766
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
A jakie ma suche? Może chrupki są dla niej za duże? Spróbuj może inne? Np. z Royal Canin - Babycat jest bardzo drobny.

Dobrze robisz, że mieszasz. Ja bym jej na początek dawała dużo mokrego i trochę suchego - i stopniowo wprowadzała coraz więcej....

Stary 2011-11-21, 20:17   #4767
pixies20
Rozeznanie

Cytat:
A jakie ma suche? Może chrupki są dla niej za duże? Spróbuj może inne? Np. z Royal Canin - Babycat jest bardzo drobny.

Dobrze robisz, że mieszasz. Ja bym jej na początek dawała dużo mokrego i trochę suchego - i stopniowo wprowadzała coraz więcej....
kupiłam Acanę. chrupki nie są duże raczej. mysle, ze to moze byc przez to,ze pan kotek od ktorego wzielismy kotkę zaczął karmic ją Whiskasem, poniewaz zlikidowali mu sklep z innymi karmami, a musial cos kupic juz teraz. pewnie kot sie 'uzaleznił'.
dziś sparzylam jej troche piersi z kurczaka to wcinała jak szalona.
Stary 2011-11-21, 20:23   #4768
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
kupiłam Acanę. chrupki nie są duże raczej. mysle, ze to moze byc przez to,ze pan kotek od ktorego wzielismy kotkę zaczął karmic ją Whiskasem, poniewaz zlikidowali mu sklep z innymi karmami, a musial cos kupic juz teraz. pewnie kot sie 'uzaleznił'.
dziś sparzylam jej troche piersi z kurczaka to wcinała jak szalona.
Acana jest drobna, ale podobno koty tego nie lubią . Moja Sonia je, ale już np. Cycek ze Skuterkiem się na to wypięli.

Możesz kupić Whiskas i dorzucać parę chrupek dopóki się całkowicie nie przestawi na porządną karmę.

Nie mieszaj surowego z suchym - u mnie skończyło się na wymiotach przez dwa dni , kot nie potrafi tego równocześnie strawić.

Stary 2011-11-21, 20:30   #4769
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
Acana jest drobna, ale podobno koty tego nie lubią . Moja Sonia je, ale już np. Cycek ze Skuterkiem się na to wypięli.

Możesz kupić Whiskas i dorzucać parę chrupek dopóki się całkowicie nie przestawi na porządną karmę.

Nie mieszaj surowego z suchym - u mnie skończyło się na wymiotach przez dwa dni , kot nie potrafi tego równocześnie strawić.
a ja nawet nie znam nazwy suchej karmy jaką kupiłam bo poszłam do zoologiczne do takiej znajomej i powiedziałam ze chce dobrą suchą karmę dla małego kota t mi dała taką w woreczku 350g wielowartościowa i coś gadała ze sierść nie będzie jej zalegać w brzuszku

6.08.2014r.

Stary 2011-11-21, 20:51   #4770
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
a ja nawet nie znam nazwy suchej karmy jaką kupiłam bo poszłam do zoologiczne do takiej znajomej i powiedziałam ze chce dobrą suchą karmę dla małego kota t mi dała taką w woreczku 350g wielowartościowa i coś gadała ze sierść nie będzie jej zalegać w brzuszku
Ja karmy na wagę nie kupuję bo jest przeważnie zwietrzała, źle przechowywana i traci swoją wartość (a w domu mam w hermetycznym pudle), łatwo jest klienta oszukać, mogą w niej być robaczki itp .

Pani z zoologicznego może mieć wiedzę, albo może wydawać się, że ma wiedzę - tak samo jak większości ludzi wydaje się, że wet wie wszystko, a tymczasem nie jeden nie słyszał o Orijenie itp.

Warto wiedzieć czym się karmi zwierzaka i poczytać samemu na ten temat .

Podejrzewam, że kupiłaś RC np. Hairball - dużo lepsza od Whiskasa [nic do RC nie mam (Milkę RC Recovery bardzo wzmocniło, Sonia wychowała się na RC Kitten)], ale najlepszą karmą z najnajnajwyższej półki bym ją nie nazwała.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości