Filtry ochronne - ZBIORCZY CZ.II - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-07-22, 10:09   #4741
nikisa
Zakorzenienie

Dot.: Filtry ochronne - ZBIORCZY CZ.II

Cytat:
Napisane przez LhunLai Pokaż wiadomość
Ja czytałam, że Comfy Water jest przeznaczony do cery suchej i może trochę bielić ale nie miałam okazji testować.
Właśnie na tym koncie na insta, które jest podane wyżej, dziewczyny piszą, że może wysuszać i bardziej nadaje się do cery mieszanej, tłustej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Piękno rodzi się w bólach niestety
290cc anatomy 29.04.2017 piękna data

nikisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-22, 11:20   #4742
LhunLai
Eternal rebel

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Właśnie na tym koncie na insta, które jest podane wyżej, dziewczyny piszą, że może wysuszać i bardziej nadaje się do cery mieszanej, tłustej

Dlatego i tak najlepiej po prostu przetestować na sobie
Stary 2020-07-22, 11:54   #4743
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Słuchajcie mam rozkminę.

Wiosną/latem/jesienią jak wychodziłam dużej na dwór- zakupy, wycieczki, Sport to spf50 to był obowiązek.
I zawsze nakladalam tego dużo, żeby faktycznie była ochrona, reaplikowałam po kilku godzinach.

Jak gdzieś wychodziłam na 15 minut to bezsensu nakładać.

Ale.. jestem w ciąży i mimo, że duuuzo mniej przebywam na słońcu, jestem na zwolnieniu w domu, więc siłą rzeczy mniej się przemieszczam na zewnątrz...

Mimo to dzisiaj zauważyłam, że na czole wyszedł mi taki przebarwiony placek, widzę to kątem oka. Czyli jednak pewnie przez hormony moja cera jest foto- uwrażliwiona.
To jest coś takiego

https://s.mamotoja.pl/i/ostuda-w-cia..._MIN-82109.jpg

Boje się, że się będzie powiększać, więc jestem zmuszona nosić spf od rana, już po umyciu twarzy.

No i mnie zastanawia, czy taki nałożony rano filtr na twarz to w ogóle działa tak cały dzień? Na wszystkich kremach jest napisane, żeby reaplikować po kilku godzinach 🤷

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-22, 13:20   #4744
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Konto usunięte

Od wpływu hormonów może wyłazić ostuda. Na czole można pomyśleć o jakiejś dodatkowej ochronie jak wychodzisz z domu, np. o kapeluszu, czapce z daszkiem.
I filtry z wyższą ochroną przed promieniowaniem w zakresie UVA mogłyby skuteczniej zapobiegać przebarwieniom niż filtry z taką standardową ochroną.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
No i mnie zastanawia, czy taki nałożony rano filtr na twarz to w ogóle działa tak cały dzień? Na wszystkich kremach jest napisane, żeby reaplikować po kilku godzinach ��
Filtr przede wszystkim musi być równomiernie rozłożony na twarzy, tak żeby każdy punkcik na skórze był chroniony przez warstewkę filtru. To po części jest trochę jak z podkładem. W ciągu dnia podkład może się zbierać w zmarszczkach, przesuwać, spływać, warzyć się, można go zdrapać czy zetrzeć - no generalnie w jakimś miejscu może z twarzy znikać. W przypadku podkładu to lepiej widać, bo podkład jest bardziej widzialny, kolorowy, nie jest taki przezroczysty i widać jak odsłania skórę bez podkładu. Jak filtr ci gdzieś zniknie to odsłoni przed słońcem niechronioną skórę.
Na przykład u mnie okolica nosa jest problematyczna, podkłady potrafią się zmazać w ciągu dnia - z filtrami przeciwsłonecznymi dzieje się to samo.

Są podkłady, które się trzymają u mnie długie godziny. Są też takie, które mają problem wytrwać chociaż ze 4 godzinki. Z filtrami widzę trochę podobieństw, czasami widać jak się filtr wyciera lub wędruje po twarzy. Z tego względu dobrze byłoby czasem dokładać. Dlatego producenci umieszczają informację o reaplikacji, film pozostawiony na skórze nie jest niezniszczalny i nieścieralny.

I taka druga kwestia - fotostabilność filtru. Raczej mało który filtr będzie fotostabilny przez 12 godzin, może się w jakiejś części już wcześniej "zużyć" od słońca. Czasami producent podaje czas fotostabilności, np. 6 godzin, ale zazwyczaj nie ma takich informacji. I też nie ma co się sugerować czasem 6 godzin jak po 3 godzinach zetrzesz sobie z nosa filtr przebierając się na przykład, ten czas nie uwzględnia ścierania się, znikania z twarzy.

Tak że np. jak nakładałaś filtr rano, a chcesz po południu wyjść gdzieś z domu, to warto dołożyć filtr - żeby się upewnić, że nie masz już gdzieś startego, że jest równomiernie rozłożony. I ta porcja filtru będzie też świeższa, mniej "zużyta".

Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164
Czas edycji: 2020-07-22 o 13:24
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-22, 21:18   #4745
zeluuha
Przyczajenie

Dobry wieczór,
chciałem się zapytać czy używanie specjalnego kremu do twarzy z filtrem ma duże znaczenie? Ponieważ z tego co widzę to zwykły filtr przeciwsłoneczny nie konkretnie "na twarz" można dostać nawet w 4-krotnie większej pojemności w tej samej cenie, a czytałem też, że dużo osób takich właśnie takich filtrów na twarz stosuje.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź ).
zeluuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-22, 21:51   #4746
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nikisa Pokaż wiadomość
Zamówiłam próbki wszystkich trzech purito na allegro, opinie dobre, wiec mam nadzieję, że będą oryginalne
Skusiłaś mnie, też zamówiłam wszystkie trzy wersje
I jeszcze mi wczoraj w międzyczasie Biore Watery Gel przyszedł, na resztę chyba przyjdzie mi jeszcze długo poczekać
Zdziwiłam się bo akurat jego zamówiłam jako ostatniego.

Cytat:
No i mnie zastanawia, czy taki nałożony rano filtr na twarz to w ogóle działa tak cały dzień? Na wszystkich kremach jest napisane, żeby reaplikować po kilku godzinach 🤷
dzikie_wino już dość mocno wyczerpała temat, ale potwierdzam, że jeśli chcesz się skutecznie chronić, reaplikacja jest konieczna, filtr nie chroni cały dzień (stabilność + ścieranie)
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-22, 21:58   #4747
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zeluuha Pokaż wiadomość
Dobry wieczór,
chciałem się zapytać czy używanie specjalnego kremu do twarzy z filtrem ma duże znaczenie? Ponieważ z tego co widzę to zwykły filtr przeciwsłoneczny nie konkretnie "na twarz" można dostać nawet w 4-krotnie większej pojemności w tej samej cenie, a czytałem też, że dużo osób takich właśnie takich filtrów na twarz stosuje.

To zależy od tego jak konkretny krem będzie się sprawował na konkretnej twarzy. Jak ktoś ma cerę dobrze znoszącą filtry, to pewnie spokojnie będzie mógł używać też wersji do ciała.
Ja kiedyś używałam pomarańczowego Lirene w dużej tubie jako zamiennika dla Pharmacerisa hydrolipidowego. Miały bardzo podobne składy (chyba nawet ten sam "system" filtrów) i właściwości też bardzo podobne.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-23, 09:35   #4748
LhunLai
Eternal rebel

Cytat:
Słuchajcie mam rozkminę.

Wiosną/latem/jesienią jak wychodziłam dużej na dwór- zakupy, wycieczki, Sport to spf50 to był obowiązek.
I zawsze nakladalam tego dużo, żeby faktycznie była ochrona, reaplikowałam po kilku godzinach.

Jak gdzieś wychodziłam na 15 minut to bezsensu nakładać.

Ale.. jestem w ciąży i mimo, że duuuzo mniej przebywam na słońcu, jestem na zwolnieniu w domu, więc siłą rzeczy mniej się przemieszczam na zewnątrz...

Mimo to dzisiaj zauważyłam, że na czole wyszedł mi taki przebarwiony placek, widzę to kątem oka. Czyli jednak pewnie przez hormony moja cera jest foto- uwrażliwiona.
To jest coś takiego

https://s.mamotoja.pl/i/ostuda-w-cia..._MIN-82109.jpg

Boje się, że się będzie powiększać, więc jestem zmuszona nosić spf od rana, już po umyciu twarzy.

No i mnie zastanawia, czy taki nałożony rano filtr na twarz to w ogóle działa tak cały dzień? Na wszystkich kremach jest napisane, żeby reaplikować po kilku godzinach ��

Ja do tego, co dzikie_wino rozpisała, dodam, że bardzo by Ci się przydał taki sztyft z spf 50, żebyś mogła sobie smarować to miejsce co jakiś czas, np. taki: https://alohacare.pl/produkt/sztyft-...8aAs9VEALw_wcB. Według testów pod kamerą UV takie sztyfty chyba jako jedyne całkowicie i dokładnie pokrywają skórę produktem, więc do ochrony takich przebarwień są najlepsze i zdecydowanie najwygodniejsze w użyciu. Bardzo polecam Ci chronić to miejsce, moja kuzynka nabawiła się takiego dużego, ciemnego placka na policzku w czasie ciąży ale ona z tych, co wolą się opalać - a teraz jęczy i narzeka, że to brzydko wygląda. Teraz to już jej tylko laser może pomóc. Lepiej zapobiegać - i też dlatego mimo wszystko ja bym nakładała filtr nawet, gdy wychodziłabym gdzieś na 15 min.

Cytat:
Dobry wieczór,

Jak widzę takie coś, to myślę sobie, oesu ale cebulactwo No jak Ci nie przeszkadza tłusty i gęsty filtr na twarzy, to spoko Chyba, że coś się w polskich filtrach pod tym względem zmieniło bo ostatni raz 'tutejszego' filtra używałam może z 10 lat temu

Edytowane przez LhunLai
Czas edycji: 2020-07-23 o 09:36
LhunLai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-23, 09:37   #4749
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
To zależy od tego jak konkretny krem będzie się sprawował na konkretnej twarzy. Jak ktoś ma cerę dobrze znoszącą filtry, to pewnie spokojnie będzie mógł używać też wersji do ciała.
Ja kiedyś używałam pomarańczowego Lirene w dużej tubie jako zamiennika dla Pharmacerisa hydrolipidowego. Miały bardzo podobne składy (chyba nawet ten sam "system" filtrów) i właściwości też bardzo podobne.
Dokładnie, też używałam tego Lirene do ciała na twarz przez długi czas i było ok. Niektóre filtry do ciała mają też opis face&body, np. Bioderma Photoderm Max w sprayu. Pytanie czy będzie Ci pasować formuła oraz czy na dłuższą metę skóra twarzy się z konkretnym filtrem dogada, no ale tego nikt Ci nie powie. Trzeba by było też spojrzeć na jakiś konkretny produkt. Bo kryterium ceny to nie wszystko, co z tego że np. Babydream w sprayu jest duży i tani, skoro ja się męczę nawet zużywając go na nogi Dla mnie na co dzień (w trybie miejskim) właściwości niestety są priorytetem.
5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-23, 10:07   #4750
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Jak widzę takie coś, to myślę sobie, oesu ale cebulactwo No jak Ci nie przeszkadza tłusty i gęsty filtr na twarzy, to spoko Chyba, że coś się w polskich filtrach pod tym względem zmieniło bo ostatni raz 'tutejszego' filtra używałam może z 10 lat temu
Ja w tym nie widze zadnego cebulactwa. Dobre filtry do tanich nie naleza i jesli uzywa sie ich wedlug "prawidel sztuki" na twarz i szyje, to 30 ml znika w szybkim tempie. Jak pisalam, pomaranczowy filtr Lirene oraz Pharamceris hydrolipidowy do ciala w duzej tubie mialy te same filtry i takie same wlasciwosci jak Pharmaceris hydrilipidowy do twarzy.
Stary 2020-07-23, 11:06   #4751
LhunLai
Eternal rebel

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Ja w tym nie widze zadnego cebulactwa. Dobre filtry do tanich nie naleza i jesli uzywa sie ich wedlug "prawidel sztuki" na twarz i szyje, to 30 ml znika w szybkim tempie. Jak pisalam, pomaranczowy filtr Lirene oraz Pharamceris hydrolipidowy do ciala w duzej tubie mialy te same filtry i takie same wlasciwosci jak Pharmaceris hydrilipidowy do twarzy.
Słowo klucz - "dobry filtr", a ja odniosłam wrażenie, że autor posta chce kupić byle co, byle było tanie, ale może to tylko moje wrażenie. Natomiast skoro są takie do ciała z podobnymi właściwościami, no to spoko
Stary 2020-07-23, 11:10   #4752
Konto usunięte

Jak więcej reaplikacji mi wchodzi podczas jakiegoś tygodnia (dużo chodzę po mieście, plenery) to taka mała tubeczka 50 ml starczy mi na około tydzień. W pojemności 30 ml to chyba na weekendowy wypad mini wersja podróżna
Ja tu nie widzę cebulactwa, po prostu wygoda, brak konieczności chodzenia po filtr do samej twarzy kilka razy w miesiącu albo stackowania pudełek z raptem miesięcznym zapasem - w jednej butelce wygodniej przechowywać, mniej się opakowań wyrzuca. I mniej do rozcinania, to dopiero dorodna cebula

Jeszcze powiedzmy że to wygodna pojemność do torebki. Ale i tak noszę z sobą filtr do ciała, bo poza twarzą używam filtrów też na nogi, ręce, etc. - siłą rzeczy zabieram większą torebkę, więc większy filtr do twarzy też by się zmieścił bez problemu
A jeszcze wygodniej mieć jeden do wszystkiego zamiast nosić kilka opakowań

Cytat:
Ja do tego, co dzikie_wino rozpisała, dodam, że bardzo by Ci się przydał taki sztyft z spf 50, żebyś mogła sobie smarować to miejsce co jakiś czas, np. taki: https://alohacare.pl/produkt/sztyft-...8aAs9VEALw_wcB. Według testów pod kamerą UV takie sztyfty chyba jako jedyne całkowicie i dokładnie pokrywają skórę produktem, więc do ochrony takich przebarwień są najlepsze i zdecydowanie najwygodniejsze w użyciu. Bardzo polecam Ci chronić to miejsce, moja kuzynka nabawiła się takiego dużego, ciemnego placka na policzku w czasie ciąży ale ona z tych, co wolą się opalać - a teraz jęczy i narzeka, że to brzydko wygląda. Teraz to już jej tylko laser może pomóc. Lepiej zapobiegać - i też dlatego mimo wszystko ja bym nakładała filtr nawet, gdy wychodziłabym gdzieś na 15 min.
Ten laserek to bym omówiła z naprawdę ogarniającym przebarwienia dermatologiem, bo może wyjść gorzej niż przed laserem...

Przy takim sztyfcie jeszcze bym się zastanowiła, czy nie zrobi ze skóry masakry. Na pewno zależy od osoby - sama może bym spróbowała tego używać okazjonalnie, ale codziennie to pewnie bym miała wysyp na czole dziesiątek wyprysków i to przy stosowaniu retinoidów na receptę i kwasu salicylowego.
d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-23, 11:59   #4753
chimay
Zakorzenienie

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88017705]Jak więcej reaplikacji mi wchodzi podczas jakiegoś tygodnia (dużo chodzę po mieście, plenery) to taka mała tubeczka 50 ml starczy mi na około tydzień. W pojemności 30 ml to chyba na weekendowy wypad mini wersja podróżna
[/QUOTE]

Ja w poprzednim roku nawet nie zdazylam jak zuzyc 50 ml Byl to Canmake Mermaid i reszte uzywam tego roku, bo nie przestrzegam zasady wyrzucania otwartych w ubieglym roku filtrow. Moze tego lata zdenkuje, ale slabo to widze, bo mialam w tym roku filtr na twarzy moze z 10 razy.
Stary 2020-07-23, 12:17   #4754
Konto usunięte

W pewnym sensie zazdroszczę. Na pewno mój portfel zazdrości
Stary 2020-07-23, 12:26   #4755
chimay
Zakorzenienie

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88017940]W pewnym sensie zazdroszczę. Na pewno mój portfel zazdrości [/QUOTE]

Ja zazdroszcze tym, ktorzy moga wlaczyc filtry w swoja codzienna rutyne pielegnacyjna. Mnie zostaje tylko medycyna estetyczna
Stary 2020-07-23, 13:25   #4756
LhunLai
Eternal rebel

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88017705]Jak więcej reaplikacji mi wchodzi podczas jakiegoś tygodnia (dużo chodzę po mieście, plenery) to taka mała tubeczka 50 ml starczy mi na około tydzień. W pojemności 30 ml to chyba na weekendowy wypad mini wersja podróżna
Ja tu nie widzę cebulactwa, po prostu wygoda, brak konieczności chodzenia po filtr do samej twarzy kilka razy w miesiącu albo stackowania pudełek z raptem miesięcznym zapasem - w jednej butelce wygodniej przechowywać, mniej się opakowań wyrzuca. I mniej do rozcinania, to dopiero dorodna cebula

Jeszcze powiedzmy że to wygodna pojemność do torebki. Ale i tak noszę z sobą filtr do ciała, bo poza twarzą używam filtrów też na nogi, ręce, etc. - siłą rzeczy zabieram większą torebkę, więc większy filtr do twarzy też by się zmieścił bez problemu
A jeszcze wygodniej mieć jeden do wszystkiego zamiast nosić kilka opakowań

Ten laserek to bym omówiła z naprawdę ogarniającym przebarwienia dermatologiem, bo może wyjść gorzej niż przed laserem...

Przy takim sztyfcie jeszcze bym się zastanowiła, czy nie zrobi ze skóry masakry. Na pewno zależy od osoby - sama może bym spróbowała tego używać okazjonalnie, ale codziennie to pewnie bym miała wysyp na czole dziesiątek wyprysków i to przy stosowaniu retinoidów na receptę i kwasu salicylowego.[/QUOTE]
Ja nie zużywam filtrów w takim tempie, może za mało nakładam? Muszę to zweryfikować.

A czemu sztyfty powodują u Ciebie wypryski?
No i czemu laser miałby zrobić jeszcze gorszą masakrę? Myślałam, że on cyk, ładnie wykasowuje przebarwienia i jest git Ja też będę musiała z niego skorzystać bo mam niestety małe przebarwienie hormonalne na policzku, mimo stosowania filtrów z religijnym niemalże fanatyzmem, ech.
No i mam takie ledwo widoczne, jakby 'rozlane', piegowate przebarwienia pod oczami, nie wiem, co z nimi zrobić
Stary 2020-07-23, 14:29   #4757
Konto usunięte

U mnie małe ilości filtru jednorazowo źle się sprawdzają. Ostatnio widziałam, że sporo dziewczyn mierzy twarze maseczką w płachcie i wychodzi im ilość filtru pokroju 0,8 ml czy nawet jakieś 0,6. Nakładają tyle i im to jakoś starcza. Zazdroszczę.
Mnie dziwi jak ktoś mniej więcej mojego wzrostu, z moim rozmiarem głowy (kapelusza) nakłada taką maseczkę jak ja miałam i jeszcze można by obciąć trochę kawałków, a u mnie po parę centymetrów brakuje z każdej strony, nos zakryty tylko w połowie, tej węższej połowie. No nie byłaby to dobra metoda pomiaru u mnie. Wychodzi na to, że mogę mieć trochę większą twarz niż przeciętnie

Próbowałam dwa lata temu w ramach redukcji zużycia odmierzać filtr na samą twarz łyżeczką miarową 1,25 ml i to faktycznie było trochę mniej niż używałam normalnie
Oprócz odmierzania musiałam też zmienić sposób nakładania, bo jak najpierw zaczynałam od nakładania standardowej dla mnie ilości na policzki (to mój priorytet w ochronie przeciwsłonecznej), to na resztę twarzy już ciężko było pozostałą ilość rozprowadzić, wręcz na siłę trzeba było. Albo dołożyć filtru i tyle było z tego odmierzania
Przy kolejnych podejściach już inaczej nakładałam, równomiernie cieńszą warstwą. I szybko przestałam jak oparzyłam policzki pracując z domu, bez wychodzenia nawet... U mnie po prostu dobrze się sprawdza nakładanie większej ilości na same policzki, bo szybko mi się robią oparzenia.

Ale jak ktoś nie ma aż tak szybko spalającej się skóry, to o połowę mniejsze ilości pewnie robią robotę.
Stary 2020-07-23, 15:38   #4758
Konto usunięte

Ja jakiś czas temu mierzyłam dużo za dużą płachtę i wyszło mi, że jej powierzchnia to 371,5 cm2, więc przepisowa dawka przy takiej powierzchni to 0,75 g filtra, zaokrąglając w górę (g, nie ml). I potem na wadze jubilerskiej wyciskam tyle produktu (ale nie codziennie, raczej za pierwszym razem, żeby mieć rozeznanie np. ile to pompek albo ile mniej więcej objętości).

A ta płachta była dla mnie dużo za duża - nachodziła na włosy, nachodziła na brodę, na policzkach miałam robione zakładki. Zatem wychodzi na to, że mi powinno wystarczyć jeszcze mniej. Ale ja jestem raczej drobna, 160 cm wzrostu, rozmiar S (ok, M), twarz szczupła, więc jestem skłonna w to uwierzyć. Widzę czasem po zdjęciach ze znajomymi, że moja głowa jest przy nich po prostu mała

Ostatnio kontynuuję eksperyment, kupiłam trochę płacht i mierzę każdą po kolei, która mniej więcej najlepiej odpowiada mojej twarzy

Oczywiście nie chodzi o to, żeby biegać z linijką i miarką w ręku, zawsze trzeba aplikować z zapasem (część się wchłonie choćby w dłonie), ale mój ścisły umysł cieszy się z takich eksperymentów, jest to dla mnie zwyczajnie ekscytujące Nie chcę zabrzmieć jak psycho

Edytowane przez 5f42baaf55c99c9383de422acc0cb88e1da365bd_65628aba0b01a
Czas edycji: 2020-07-23 o 15:40
Stary 2020-07-23, 15:57   #4759
Konto usunięte

No właśnie nigdy się nie spotkałam z maską, która nie była na mnie za mała

Też nie jestem jakoś przesadnym wielkoludem, 170 cm wzrostu to chyba tak przeciętnie. Rozmiar kapelusza 56 cm. I twarz nie jest "nalana", rozmiar S a nie jakieś 6XL. Zresztą mierzenie swoją drogą, ale policzki i tak dostaną trochę filtru extra
Stary 2020-07-23, 16:38   #4760
zeluuha
Przyczajenie

Chodzi mi o to, że jeśli wziąć pod uwagę takie kremy jak ten Lirene do twarzy https://www.drogerienatura.pl/lirene...-f50-40ml.html to jest go dość mało jeśli stosować go tak jak jest to zalecane, a np. tej emulsji jest dużo więcej https://www.rossmann.pl/Produkt/Prod...-ml,66527,8634 ewentualnie np. ten spray od Babydream http://https://www.rossmann.pl/Produ...ml,147151,8634. Mieszkam w małym mieście, jest tu tylko rosmann i zwyczajnie wygodniej byłoby mi kupić coś większego bez zabawy w wyjazdy do innego miasta bądź wysyłki. No i tutaj pojawia się moje pytanie czy taki filtr będzie ok, czy lepiej sobie odpuścić.
zeluuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-23, 16:48   #4761
Konto usunięte

Technicznie - nie widzę przeszkód, by używać tych większych filtrów również na twarzy. Zatem będzie dużo i tanio.

Praktycznie - miałam kiedyś ten mały Lirene do twarzy (ale przed zmianą składu, ten niebieski jest jego następcą) i był bardzo lekki i komfortowy, na pewno lepszy od emulsji. Emulsja była "ok". Z kolei spray Babydream dla mnie jest tak tłusty, że jeśli nie uda mi się go zużyć na nogi w ogrodzie, to go jesienią po prostu wywalę do śmietnika.

Więc pytanie brzmi, czy chcesz mieć dużo i tanio? To spoko, tamte dwa dadzą radę, nie widzę też przeszkód by te filtry do ciała nałożyć na twarz Ale jeśli zależy Ci też na lekkiej, nietłustej formule, to za to przeważnie trzeba zapłacić więcej.

Stary 2020-07-24, 08:42   #4762
Konto usunięte

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88018723]No właśnie nigdy się nie spotkałam z maską, która nie była na mnie za mała

Też nie jestem jakoś przesadnym wielkoludem, 170 cm wzrostu to chyba tak przeciętnie. Rozmiar kapelusza 56 cm. I twarz nie jest "nalana", rozmiar S a nie jakieś 6XL. Zresztą mierzenie swoją drogą, ale policzki i tak dostaną trochę filtru extra [/QUOTE]

Grunt, że znasz już swoją skórę i wiesz, co jest dla niej dobre
Bezpieczeństwo najważniejsze, szczególnie przy tretynoinie - lepiej dać za dużo filtra, niż za mało.
Stary 2020-07-24, 09:47   #4763
Konto usunięte

Nawet mam wrażenie, że u mnie nie jest od tego bardziej wrażliwa skóra. Tak standardowo jak zawsze. Tylko przebarwień bym wolała nie mieć
Stary 2020-07-24, 09:56   #4764
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Chodzi mi o to, że jeśli wziąć pod uwagę takie kremy jak ten Lirene do twarzy https://www.drogerienatura.pl/lirene...-f50-40ml.html to jest go dość mało jeśli stosować go tak jak jest to zalecane, a np. tej emulsji jest dużo więcej https://www.rossmann.pl/Produkt/Prod...-ml,66527,8634 ewentualnie np. ten spray od Babydream http://https://www.rossmann.pl/Produ...ml,147151,8634. Mieszkam w małym mieście, jest tu tylko rosmann i zwyczajnie wygodniej byłoby mi kupić coś większego bez zabawy w wyjazdy do innego miasta bądź wysyłki. No i tutaj pojawia się moje pytanie czy taki filtr będzie ok, czy lepiej sobie odpuścić.
Ewentualnie ten spray dla dzieci, bo lirene ma straszny skład.

Kremy z filtrem są też w aptekach, a tych nie brakuje w żadnym polskim mieście
Vichy czy Uriage polecam , Biodema i Avene też są polecane

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-24, 10:07   #4765
Konto usunięte

Co tam straszy?

Mnie bardziej straszy skład Babydream - tłuszcz, tłuszcz, tłuszcz i jeszcze raz tłuszcz i nic dla równowagi...
Stary 2020-07-24, 11:34   #4766
kaledonia
zielony stworek

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88020242]Co tam straszy?

Mnie bardziej straszy skład Babydream - tłuszcz, tłuszcz, tłuszcz i jeszcze raz tłuszcz i nic dla równowagi...[/QUOTE]
Cytat:
Aqua, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Propylene Glycol, Octocrylene, C12-15 Alkyl Benzoate, Dimethicone, Potassium Cetyl Phosphate, Cetyl Alcohol, Titanium Dioxide (nano), Ethylhexyl Triazone, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Hydrogenated Dimer Dilinoleyl / Dimethylcarbonate Copolymer, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Triethanolamine, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Alumina, Palmitic Acid, Allantoin, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Decyl Glucoside, Stearic Acid, BHA, Simethicone, Methylparaben, Phenoxyethanol, Diazolidinyl Urea, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben.
Takie tam mi przeszkadzają, ale Tobie jak widać nie
https://wizaz.pl/kosmetyki/skladnik,462500,bha.html
Cytat:
Wykazuje działanie kancerogenne, ulega przekształceniu w pochodne chinonowe. Może wywoływać wysypki, pokrzywki. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych. Składnik niezalecany w kosmetykach dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę.
https://wizaz.pl/kosmetyki/skladnik,...xyethanol.html
Cytat:
Całkowicie zakazany do stosowania w przemyśle kosmetycznym na terenie Japonii. Niezalecany w produktach dla dzieci i kobiet w ciąży. Może działać drażniąco na skórę, wchłania się przez skórę do krwiobiegu. Substancja nie została dostatecznie przebadana.
Jeśli nie zaleca się dla dzieci i kobiet w ciąży, to ja zazwyczaj omijam takie kosmetyki i mnie się zapala od razu czerwona lampka.

Jestem
tutaj
Stary 2020-07-24, 13:54   #4767
Konto usunięte

Ogólnie są ludzie od czuwania nad bezpieczeństwem kosmetyków, używanych w nich substancji, ich stężeń. Można spokojnie przyjąć, że nie trzeba się specjalizować w chemii, aby móc zrobić zakupy kosmetyczne

Na wizażowej encyklopedii takie kwiatki? Phenoxyethanol nie jest zabroniony w Japonii - dopuszczony do użycia w takich samych stężeniach jak i w Unii Europejskiej. Nie wiem o jakich zaleceniach mowa, ale jest dopuszczony jako bezpieczny w produktach dla kobiet w ciązy, dla dzieci.
Pierwszy lepszy przykład filtru japońskiego dla dzieci konserwowanego Phenoxyethanolem:
https://incidecoder.com/products/kao...ds-milk-spf-50

Nie widzę najmniejszego sensu, aby wspominać co wyszło w wysokich stężeniach na zwierzętach, jak dopuszczana ilość BHA w kosmetykach to chyba nawet sporo poniżej 0,01%. I pytanie czy nie chodzi o te badania, gdzie zwierzętom BHA podawano doustnie a nie na skórę - to kolosalna różnica. Dla osób niewiedzących jak interpretować badania to ze sporą dozą prawdopodobieństwa służy tylko do straszenia.
Ogólnie nie podoba mi się stwierdzenie, że wykazuje działanie kancerogenne - to brzmi jak niepodważalny pewniak, jakby nie było z czym dyskutować. Tymczasem to wcale nie jest sklasyfikowane jako kancerogen ale jako możliwy kancerogen, być może ma takie działanie - ale tego nie wiadomo. Równie prawdopodobnym kancerogenem jest picie gorących napojów, np. herbatka powyżej 65 stopni. Po prostu przydałoby się to przeformułować, żeby pokrywało się z obecnym stanem wiedzy zamiast wprowadzać zbędną dramaturgię...

A parabeny to naprawdę spoko konserwanty
Stary 2020-07-24, 15:11   #4768
kaledonia
zielony stworek

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88020994]Ogólnie są ludzie od czuwania nad bezpieczeństwem kosmetyków, używanych w nich substancji, ich stężeń. Można spokojnie przyjąć, że nie trzeba się specjalizować w chemii, aby móc zrobić zakupy kosmetyczne

Na wizażowej encyklopedii takie kwiatki? Phenoxyethanol nie jest zabroniony w Japonii - dopuszczony do użycia w takich samych stężeniach jak i w Unii Europejskiej. Nie wiem o jakich zaleceniach mowa, ale jest dopuszczony jako bezpieczny w produktach dla kobiet w ciązy, dla dzieci.
Pierwszy lepszy przykład filtru japońskiego dla dzieci konserwowanego Phenoxyethanolem:
https://incidecoder.com/products/kao...ds-milk-spf-50

Nie widzę najmniejszego sensu, aby wspominać co wyszło w wysokich stężeniach na zwierzętach, jak dopuszczana ilość BHA w kosmetykach to chyba nawet sporo poniżej 0,01%. I pytanie czy nie chodzi o te badania, gdzie zwierzętom BHA podawano doustnie a nie na skórę - to kolosalna różnica. Dla osób niewiedzących jak interpretować badania to ze sporą dozą prawdopodobieństwa służy tylko do straszenia.
Ogólnie nie podoba mi się stwierdzenie, że wykazuje działanie kancerogenne - to brzmi jak niepodważalny pewniak, jakby nie było z czym dyskutować. Tymczasem to wcale nie jest sklasyfikowane jako kancerogen ale jako możliwy kancerogen, być może ma takie działanie - ale tego nie wiadomo. Równie prawdopodobnym kancerogenem jest picie gorących napojów, np. herbatka powyżej 65 stopni. Po prostu przydałoby się to przeformułować, żeby pokrywało się z obecnym stanem wiedzy zamiast wprowadzać zbędną dramaturgię...

A parabeny to naprawdę spoko konserwanty [/QUOTE]
O ludzka naiwności... nie chce mi się robić OT, ale mimo zakazu na półkach Superpharm stoją odżywki do paznokci z rakotwórczym folmaldehydem. Sprawa dopiero niedawno zgłoszona do odpowiednich organów.
Nie polecam kupowania w ciemno czegokolwiek i wierzenia w ludzi od tego.
Herbaty nie piję cały dzień, a krem z filtrem mam na twarzy całą dobę i to przez cały rok, więc tym bardziej zwracam uwagę na to co nakładam na twarz !

Jestem
tutaj
Stary 2020-07-24, 15:53   #4769
Konto usunięte

Na razie ani picie herbaty, ani BHA nie są pewnymi kancerogenami. Odnośnie obu są jedynie niepotwierdzone przypuszczenia, nie wykazano im działania rakotwórczego. A mimo to w encyklopedii wizaz.pl jak wół jest o wykazanym działaniu rakotwórczym. Bardzo niefortunnie sformułowane, niezgodnie z obecnym stanem wiedzy. W skrócie - widać, że ta encyklopedia zbyt profesjonalna nie jest, ktoś to powinien lepiej kontrolować przed publikacją. Albo w obecnej sytuacji skonsultować i wyedytować. Nie traktowałabym tego jako wiarygodnego źródła informacji.
Stary 2020-07-25, 09:40   #4770
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;88015428]Od wpływu hormonów może wyłazić ostuda. Na czole można pomyśleć o jakiejś dodatkowej ochronie jak wychodzisz z domu, np. o kapeluszu, czapce z daszkiem.
I filtry z wyższą ochroną przed promieniowaniem w zakresie UVA mogłyby skuteczniej zapobiegać przebarwieniom niż filtry z taką standardową ochroną.

Filtr przede wszystkim musi być równomiernie rozłożony na twarzy, tak żeby każdy punkcik na skórze był chroniony przez warstewkę filtru. To po części jest trochę jak z podkładem. W ciągu dnia podkład może się zbierać w zmarszczkach, przesuwać, spływać, warzyć się, można go zdrapać czy zetrzeć - no generalnie w jakimś miejscu może z twarzy znikać. W przypadku podkładu to lepiej widać, bo podkład jest bardziej widzialny, kolorowy, nie jest taki przezroczysty i widać jak odsłania skórę bez podkładu. Jak filtr ci gdzieś zniknie to odsłoni przed słońcem niechronioną skórę.
Na przykład u mnie okolica nosa jest problematyczna, podkłady potrafią się zmazać w ciągu dnia - z filtrami przeciwsłonecznymi dzieje się to samo.

Są podkłady, które się trzymają u mnie długie godziny. Są też takie, które mają problem wytrwać chociaż ze 4 godzinki. Z filtrami widzę trochę podobieństw, czasami widać jak się filtr wyciera lub wędruje po twarzy. Z tego względu dobrze byłoby czasem dokładać. Dlatego producenci umieszczają informację o reaplikacji, film pozostawiony na skórze nie jest niezniszczalny i nieścieralny.

I taka druga kwestia - fotostabilność filtru. Raczej mało który filtr będzie fotostabilny przez 12 godzin, może się w jakiejś części już wcześniej "zużyć" od słońca. Czasami producent podaje czas fotostabilności, np. 6 godzin, ale zazwyczaj nie ma takich informacji. I też nie ma co się sugerować czasem 6 godzin jak po 3 godzinach zetrzesz sobie z nosa filtr przebierając się na przykład, ten czas nie uwzględnia ścierania się, znikania z twarzy.

Tak że np. jak nakładałaś filtr rano, a chcesz po południu wyjść gdzieś z domu, to warto dołożyć filtr - żeby się upewnić, że nie masz już gdzieś startego, że jest równomiernie rozłożony. I ta porcja filtru będzie też świeższa, mniej "zużyta".[/QUOTE]

Dzięki wielkie za wytłumaczenie, faktycznie mogę mieć ostude ciazowa, typowe objawy mam.

Muszę kupić jakiś krem spf 50, bo mi się obecny powoli kończy, mam ten Lirene hydrolipidowy, stara, pomarańczowa wersja, jak piszecie, że nowa gorsza, to nawet nie mam zamiaru kupić.

Chyba sobie kupię znowu La Roche posay athelios xl.

Dla mnie żaden z kosmetyków do ciała nie nadawał się do twarzy, po prostu ja mam tłusta cerę, a te kosmetyki są tłuste same w sobie.

Zanim coś kupię to naprawdę czytam milion recenzji, nie interesują mnie chwyty marketingowe pt. krem do twarzy spf 50. Po prostu trudno jest zrobić znośną formułę na twarz, większość producentów jednak nie daje rady.

Kosmetyki do twarzy z wysokim spf to są jednak drogie sprawy, nie chce kupować w ciemno kremu za 60 zł albo więcej, by pot wylądował w kuble na śmieci...

Ostatnio Lirene wypuściło żel krem do twarzy, zainteresowało mnie to, jak myślicie

Skład: Aqua (Water), C12-15 Alkyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Glycerin, Butylene Glycol, Potassium Cetyl Phosphate, Propanediol, Alcohol Denat., Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Cetyl Alcohol, Dimethicone, Glyceryl Stearate, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Acrylates/C12-22 Alkyl☠ Methacrylate Copolymer, PEG-240/HDI Copolymer Bis-Decyltetradeceth-20 Ether, Hydroxyacetophenone, Tocopheryl Acetate, Decyl Glucoside, Xanthan Gum, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Arginine, Coco-Glucoside, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Timonacic, Propylene Glycol, Pentylene Glycol, Potassium Laurate, tocopherol, Lecithin, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Hydroxyethylcellulose, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Ethylhexylglycerin, Methylparaben, Phenoxyethanol, Parfum (Fragrance).

Aha, o znalazłam jeszcze zwykły krem na dzień spf 30, jak wypada skład? Czy ten spf to tylko podpucha?

Skład
Aqua (Water), Ethylhexyl Methoxycinnamate, C12-15 Alkyl Benzoate, Caprylic/Capric Triglyceride, Cetearyl Alcohol, Potassium Cetyl Phosphate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dicaprylyl Carbonate, Glycerin, Octocrylene, Ethylhexyl Triazone, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (nano), Hydroxyacetophenone, Parfum (Fragrance), Vinyl Dimethicone/Methicone Silsesquioxane Crosspolymer, Triethanolamine, Decyl Glucoside, Panthenol, Xanthan Gum, Ethylhexylglycerin, Allantoin, Propylene Glycol, Silver (nano), Phenoxyethanol, Triethyl Citrate, CI 42090 (FD&C Blue No. 1).

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości