Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Phenoxyethanol - właściwości i zastosowanie

Fenoksyetanol

Phenoxyethanolum

Co to jest phenoxyethanol i jaką funkcję pełni w kosmetykach?

Phenoxyethanol znajduje się w składzie wielu produktów kosmetycznych. Jakie ma działanie i czy nakładanie go na skórę jest bezpieczne dla zdrowia?

Spis treści:

  • Czym jest phenoxyethanol?
  • Właściwości phenoxyethanolu
  • Zastosowanie fenoksyetanolu w kosmetykach
  • W jakich kosmetykach można znaleźć fenoksyetanol?
  • Czy fenoksyetanol jest bezpieczny?

Czym jest phenoxyethanol?

Phenoxyethanol (2-fenoksyetanol) to eter aromatyczny, fenylowa pochodna glikolu etylenowego. Czysta substancja ma oleistą konsystencję i wydziela delikatny zapach przypominający aromat różany. To bezbarwna, silnie higroskopijna ciecz o lepkiej konsystencji.

Fenoksyetanol występuje w przyrodzie — znajdziemy go np. w cykorii lub zielonej herbacie. Jego zadaniem jest ochrona tych roślin przed rozwojem mikroorganizmów. W przemyśle kosmetycznym używa się syntetycznego odpowiednika tego składnika. Warto wiedzieć, że sztuczny phenoxyethanol jest niemal taki sam jak naturalny.

Właściwości phenoxyethanolu

Występujący naturalnie w przyrodzie fenoksyetanol chroni rośliny przed bakteriami. Właśnie ze względu na to działanie wykorzystuje się go w przemyśle kosmetycznym jako konserwant. Syntetyczna substancja, którą produkuje się na potrzeby przemysłu kosmetycznego, ma te same właściwości co naturalny fenoksyetanol będący składnikiem zielonej herbaty.

Phenoxyethanol ma szeroki zakres działania — zabija nie tylko bakterie, lecz także inne drobnoustroje naturalnie występujące w przyrodzie. Jest skutecznym sposobem do walki z bakteriami Gram-dodatnimi i Gram-ujemnymi. Hamuje rozwój drożdży, które są przyczyną wielu dolegliwości skórnych. Działanie przeciwdrobnoustrojowe fenoksyetanolu jest bardzo silne, z kolei jego wpływ na barierę ochronną i strukturę skóry niewielki. Właśnie z tego powodu stanowi jedną z najczęściej wykorzystywanych konserwantów.

Składnik ten jest również substancją zapachową — wydziela delikatny, kwiatowy aromat. Sam nadaje zapach, ale może być też rozpuszczalnikiem dla innych substancji zapachowych. Dodatkowo rozpuszcza inne stosowane w przemyśle kosmetycznym konserwanty.

Zastosowanie fenoksyetanolu w kosmetykach

Phenoxyethanol jest konserwantem i antyseptykiem. Znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ znacznie przedłuża przydatność produktu do użycia. Dzięki temu krem lub balsam może być stosowany nawet przez 24 miesiące od otwarcia opakowania. Fenoksyetanol zapewnia czystość mikrobiologiczną produktu, chroniąc go przed zanieczyszczeniami z zewnątrz.

Zauważ, że w codziennej pielęgnacji nakładamy większość kosmetyków palcami. Nawet jeśli dłonie są świeżo umyte, wciąż znajdują się na nich baterie. Te i inne mikroorganizmy przeniesione do słoiczka z produktem sprawią, że zacznie się on psuć. To proces naturalny, który można jednak powstrzymać. Natura sama tworzy tego rodzaju mechanizmy, dlatego takie substancje jak phenoxyethanol zawarte są w roślinach.

Wykorzystanie phenoxyethanolu w kosmetykach zapobiega rozwojowi bakterii przeniesionych na opuszkach palców lub pędzlu. Stworzenie niekorzystnego środowiska dla bakterii sprawia, że produkt dłużej pozostaje świeży i może być bezpiecznie stosowany. Badania nad fenoksyetanolem wykazały, że wspiera on działanie innych substancji zawartych w preparatach kosmetycznych.

W związku z tym, że to aromatyczny eter, ma zastosowanie także jako utrwalacz perfum. Sam ma kwiatowy, przywodzący na myśl różę zapach i jest skutecznym rozpuszczalnikiem. Dlatego znajdziemy go również w składach perfum i wód toaletowych.

W jakich kosmetykach można znaleźć fenoksyetanol?

Fenoksyetanol to konserwant zabezpieczający kosmetyki na wypadek przedostania się do opakowania bakterii i innych drobnoustrojów. Ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Znajdziemy go niemal we wszystkich preparatach, które mogą być użytkowane przez wiele miesięcy po otwarciu. Jest składnikiem produktów, które nakłada się na twarz palcami, np. preparatów do pielęgnacji twarzy i kosmetyków kolorowych.

Producenci zdają sobie sprawę, że niewiele osób ma czas na to, by po każdym użyciu myć pędzle i gąbki do aplikacji podkładów. Dlatego we wszystkich produktach tego typu stosuje się konserwant, którego zadaniem jest dbanie o czystość mikrobiologiczną użytkowanego preparatu. Wyjątek mogą stanowić kosmetyki sprzedawane w buteleczkach próżniowych z pompką.

Phenoxyethanol stosuje się również w produktach dla dzieci i niemowląt, takich jak np. chusteczki nawilżane czy kremy przeciw pieluszkowemu odparzeniu skóry.

W przypadku fenoksyetanolu nazewnictwo stosowane przez producentów jest dość zróżnicowane. Na liście składników kosmetyku może on występować pod następującymi nazwami:

  • phenoxethol;
  • phenoxyethanol;
  • fenoxietanol;
  • phenoxytol;
  • 2-phenoxyethanol;
  • 2-phenoxy-ethanol;
  • 2 phenoxy;
  • 2-phenoxyethanol;
  • 2-hydroxyethyl phenyl ether;
  • 2-phenoxy- ethanol;
  • 2-phenoxyethyl alcoholethanol;
  • 1-hydroxy-2-phenoxyethane;
  • ethylene glycol monophenyl ether;
  • ethylenglykolmonophenylether.

Czy fenoksyetanol jest bezpieczny?

Zdania na temat bezpieczeństwa stosowania fenoksyetanolu są podzielone. Należy zdać sobie sprawę z faktu, że wciąż prowadzi się badania na temat jego wpływu na organizmy żywe. Stąd pojawiające się w Internecie informacje o toksyczności tego składnika i jego niekorzystnym wpływie na układ nerwowy człowieka. Trzeba pamiętać, że obecnie to wciąż nie są oficjalnie potwierdzone informacje.

American College of Toxicology wydał opinię, że to substancja bezpieczna, która przenika do wnętrza skóry, ale jest bardzo szybko metabolizowana. Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (Scientific Committee on Consumer Safety – SCCS) w 2016 roku wydał pozytywną opinię na temat fenoksyetanolu z zastrzeżeniem, że powinien być stosowany w określonych stężeniach. Jego zawartość w preparacie nie może przekroczyć 1%.

Europejska Agencja Chemikaliów nie uznała phenoxyethanolu za alergen, ale zaleca ostrożność w jego stosowaniu. Niemowlęta, osoby cierpiące na AZS lub ŁZS oraz te o wrażliwej skórze powinny unikać stosowania produktów, które zawierają w składzie fenoksyetanol.

Działanie w kosmetykach

Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Typ składnika

Substancja syntetyczna

Funkcja w kosmetyku

Konserwant

Rozpuszczalnik

Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd

Substancja zapachowa

Alergenne
2
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Ostrzeżenia

Całkowicie zakazany do stosowania w przemyśle kosmetycznym na terenie Japonii. Niezalecany w produktach dla dzieci i kobiet w ciąży. Może działać drażniąco na skórę, wchłania się przez skórę do krwiobiegu. Substancja nie została dostatecznie przebadana.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.