![]() |
#4831 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Matura 2011 - część IV
Cytat:
![]() Mnie też się nie uśmiecha wydawać takiej kupy kasy na widzimisię uczelni (bo nie wierzę, żeby obsługa rekrutacji była aż tak kosztowna, żeby każdy potencjalny student miał płacić po 50-120zł ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4833 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4834 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Rozeznanie
|
mi się wydaje, że połowa mojej klasy jest na humanie, bo z matmy dno i wodorosty. Chociaż jak usłyszałam tekst dziewczyny zdającej historię (rozszerzoną), że ona nie może dostawać 2 bo zdaje maturę, to nic mnie nie zdziwi.
![]() Ja na ustne nie narzekam, chociaż gdyby były z rańca to byłoby o wiele milej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I pomimo tego, że większość klasy z matmy leży i już nawet nie kwiczy to jakąkolwiek aktywność zauważam dopiero w dniu sprawdzianu. Przez miesiąc przerabiania działu nikt nie podejdzie i nie zapyta o co chodzi w tym i tym zadaniu. W dniu sprawdzianu nie wiem za co, a właściwie za kogo się brać, 14 osób mówi do mnie jednocześnie i chce nauczenia ich matmy w 10 minutową przerwę.
![]() |
#4837 |
Zadomowienie
|
U mnie w klasie panuje pogląd że przecież jesteśmy najlepszym liceum w Kato, więc wszyscy dostaną się na prawo- do Wawy, Krk lub Wrocławia. Przecież mają 9487827983249238 zer na kontach, rodziców w branży więc to żaden problem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie wg paru osób twierdzenie Pitagorasa jest na mnożenie, a nie dodawanie ![]() oooo, a już myślałam, że to tylko u mnie tak jest ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4840 |
Wtajemniczenie
|
Adus_ u nas zazwyczaj ze sprawdzianu jest około 20 jedynek, na półrocze jest zawsze ok 24 dwój...
![]() Macie jakieś sposoby na spanie? A właściwie to nie spanie? Bo przychodzę do domu i mi się spać chce, a muszę się uczyć. Kawa mi nic nie daje, po niej dalej jestem półprzytomna.
#4841 |
Rozeznanie
|
Widzę, że toczy się tu rozmowa o ścisłowcach i humanistach. Kiedyś ktoś powiedział, że ostatni humaniści żyli w renesansie. Teraz humanizm to tylko wymówka leniwych osób na ich nic nierobienie. Ja sama jestem w klasie z rozszerzoną historią i matematyka, chemia to nie moje klimaty, ale jestem się ich w stanie nauczyć. Może nie idealnie bo z matematyki mam beznadziejną nauczycielkę, powtarzamy materiał w 3 minuty na jednym zadaniu, co dla nas jest za szybko. Tzn mamy np. zadanie o ciągach, ostatni raz ciągi mieliśmy półtora roku temu i nic nie pamiętamy, ona z boku obok danych do zadania bazgrze swym malutkim pismem podstawowe informacje o ciągach i zanim ktoś zdąży przepisać, a co dopiero pomyśleć, zadanie skończone. Potem kolejne z funkcji kwadratowej i też tak samo tłumaczy. Jak ktoś przyjdzie do tablicy i nie umie to ona dyktuje co ma pisać. Na dodatek chodzą tylko niektóre osoby. Wynik jest taki, że nic sobie nie przypominamy i nie rozumiemy zadań bo w domu niektórzy nie mają czasu powtarzać czegoś, co powinno być rzetelnie na lekcji wytłumaczone. Osoby gorzej radzące sobie z przedmiotami ścisłymi potrzebują porządku, przejrzystych notatek, chodzi mi o to, że najpierw przypominamy sobie podstawowe wiadomości z działu, potem mówimy w jakich zadaniach mogą być wykorzystane i je robimy, a tak jest groch z kapustą jak ten babsztyl tłumaczy. Dlatego nienawidzę matematyki i nudzę się w szkole na lekcjach bo po co przepisywać coś, do czego się w ogóle potem nie zajrzy. Dodam, że baba jest na prawdę miła i uśmiechnięta i każdemu niezręcznie jest zwrócić uwagę, że źle nas uczy. Tak powtarzać to sobie może mat-fiz. Jeśli wprowadzono tę maturę z matematyki obowiązkową to powinno się zrobić czystki w nauczycielach bo to jest ich wina, że tak słabo to wszystko wychodzi. Dodam, że z podstawowej matematyki miałam 70% i tylko dlatego, że chodziłam na fakultety z inna nauczycielką, która porządnie tłumaczy. Jestem przykładem, że nawet ktoś kogo to nie za specjalnie interesuje może sobie spokojnie dać radę z matematyką. Humanizm to wymówka na lenistwo. Wolę polski, języki, ale jak trzeba to dam radę się nauczyć matematyki, wystarczy chcieć. Zresztą co się dziewczyny martwicie o innych, dobrze, że wy umiecie, a reszta to nie wasz problem. Jeśli chodzi o tę nagonkę na studia o charakterze ścisłym to jest błąd. Kto ma iść to i tak na to pójdzie. Biedni humaniści się poprzestraszają, może się niektórzy i dostaną, ale cyrki się zaczną na kolokwiach. Moim zdaniem nie ma co ludzi zmuszać. Jak ktoś lubi to co robi to sobie poradzi. Apel powinien być wystosowany tylko do tych osób, które idą na studia, aby iść i wybierają takie kierunki bo niby najłatwiejsze i żeby tylko papierek zrobić. A to, że tak mało inżynierów itp to wina naszego kraju. Jakby umiał się zatroszczyć o pracowników to by nie wyjeżdżali za granicę w tak dużej ilości. Teraz na siłę zachęca się ludzi na te kierunki, chociaż i tak wiadomo, że póki się sytuacja nie poprawi w państwie to i oni wyjadą. Wszędzie powinna być równowaga, ale w naszym kraju została zachwiana na własne życzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4842 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4843 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4846 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ALE: niektórych rzeczy fakt, da się nauczyć i zrozumieć i myślę, że na to 2 w klasie humanistycznej wiele nie potrzeba ALE są osoby, które pomimo prób, starań, nauki nie są w stanie tego ogarnąć. Widzę to na kilku przykładach, są osoby które pomimo, że chcą nie potrafią. Więc uważam, że stwierdzenie, że humanizm to wymówka na lenistwo nie jest zawsze odpowiednia. Poza tym, trzeba by było się zastanowić nad tym, czym jest humanizm w dzisiejszych czasach. Bo nazywanie humanistą każdego, kto potrafi nauczyć się historii czy polskiego jest bezsensu. Ale czy to nie wynika z braku pojęcia określającego nasze predyspozycje? Bo ok, jest ścisłowiec i humanista, pierwszy kojarzy mi się z matmą i fizyką, drugi z historią, polskim. A co z osobami kochającymi języki? Osobami, które nie lubią matmy, ale są świetne w geografii? Bo takiej osoby nie nazwałabym ani ścisłowcem, ani humanistą. No właśnie. Więc 'utarło się' nazywać ich humanistami, bo polski, historię można wkuć na pamięć i mieć jakieś podstawy. A matematykę niekoniecznie. ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4847 |
Rozeznanie
|
Oo dyskusja na temat humanistów i ścisłowców się rozwinęła
![]() Dowiedziałam się, że jeszcze w połowie marca mam pisać maturę z chemii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4848 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja już sama nie wiem co zrobić. ![]() ![]() Ale przynajmniej dzisiaj dowiedziałam się, że zeszłoroczne progi punktowe na "mojej" uczelni zostały zawyżone. ![]() ![]()
![]() |
#4849 |
Rozeznanie
|
Potrzebuję tyle samo z rozszerzenia.
![]() Oddali nam wsipowskie matury. ![]() Polski 55%, matematyka 62% Porażka. Pocieszam się, że były beznadziejnie trudne. Ciekawe jak niemiecki...
![]() |
#4850 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Inna znajoma wynajmuje pokój o byłej studentki, 28 lat i robi jej jazdy nawet jak jacyś znajomi dłużej posiedzą :| |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Zakorzenienie
|
ja potrzebuje ok 92% z matmy P lub ok 65% z geo R lub matmyR
na matme R nie licze, mam nadzieje, ze podstawa bedzie prosta ![]() Peggy - na jakie kierunek sie wybierasz?
#4852 |
Rozeznanie
|
Na gospodarkę przestrzenną albo na inżynierię środowiska.
![]()
![]() |
#4853 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4854 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Rozeznanie
|
Ooo.
![]() ![]() Chyba, że kiepsko napiszę maturę to Politechnika Łódzka...
![]() |
#4856 |
Zadomowienie
|
trochę mnie tylko geometria wykreślna przeraża
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Zakorzenienie
|
ja tez
![]() tam wystarczy 65-70pkt zeby sie dostac
![]() |
#4858 |
Rozeznanie
|
No z rozszerzenia.
![]()
![]() |
#4859 |
Zakorzenienie
|
ale podstawa na 90pare
![]() hmm ogolnie to nie wiem co chce robic w zyciu, poczytalam troche o gp i ten kierunek wydal mi sie ciekawy. myslalam jeszcze ew. o ekonomii, turystyce [ale ponoc tir nie oplaca sie studiowac] do czerwca jeszcze moze mi sie zmienic, ale miejmy nadzieje, ze nie ![]()
#4860 |
Rozeznanie
|
No dlatego tak trochę liczę na tę matematykę podstawową.
![]() Ale ciągle jeszcze marzy mi się IŚ na AGH, a tam potrzebuję dobrej geografii i dobrego niemieckiego...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:04.