Koty część IV - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-10, 20:01   #4831
Lenka 91
Zadomowienie

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
Nikt mi nie wmówi że podrzucenie wyhodowanej w warunkach hodowli karmówkowej (słabej, bez instynktu obronnego nieraz) myszy kotu w zamkniętym pomieszczeniu to to samo co polowanie.
ale nikt tu tego nie stwierdził...

Nensi 22.09.11 jest ze mną od 11.11.11

6.08.2014r.

Lenka 91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 20:04   #4832
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
(...)

To miłe, że nie rzuca żywych. Niektórzy faceci na karmienie węża zapraszają znajomych...
Mają nierówno pod sufitem w takim razie Zresztą daleko nie szukając (po ostatnich rewelacjach z Hiszpanii jak to byki poturbowały jakichś pchających się pod kopyta kolesi) miłośnicy gonitwy czy walki byków również. Tak jak walki psów, kogutów itp. Nieco inna sprawa, fakt, ale obserwowanie dla przyjemności cierpienia i przerażenia zwierząt jest wypaczeniem psychiki.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 20:10   #4833
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Dyskusje a propos dawania drapieżnikom trzymanym w domu żywej karmówki przerabiałam już mając szczury (kilka lat je miałam, uwielbiam te zwierzaczki, ale niestety krótko żyją i każda śmierć jest dla mnie piekielnym przeżyciem). Nikt mi nie wmówi że podrzucenie wyhodowanej w warunkach hodowli karmówkowej (słabej, bez instynktu obronnego nieraz) myszy kotu w zamkniętym pomieszczeniu to to samo co polowanie.
Na wolności ofiarą padają osobniki słabsze, głupsze, gorzej przystosowane - słowem te, które dadzą się upolować. Selekcja naturalna, poza tym szanse są w miarę wyrównane - raz kot myszkę złapie a raz mu ucieknie (tak samo jest z wężem i szczurem). Nie rozumiem osób, które czerpią radość z patrzenia na polowanie, tak samo jak nie poszłabym do rzeźni oglądać - bo dla mnie to przykry widok. Dodam, że nie jestem wegetarianką.
Gdyby były jakieś wątpliwości to ja jeszcze napiszę:
nie jestem za dawaniem kotu żywej myszy jako zabawki do pomęczenia, nie kupiłabym żywej myszy dla kota, nie wiem nawet czy "skusiłabym" się na mrożoną/nieżywą (chyba, że zależałoby od tego życie/zdrowie kota).

Dyskusja zaczęła się od tego, że ja napisałam coś co miało znaczyć - wydajemy tyle siana na karmy, a te i tak nigdy nie dorównają temu, co kotu oferuje natura - czyli myszki z taurynką - ale coś za coś, albo myszki, albo spanie na łóżku do góry brzuchem .

Pochwalę się: Sonia dziś po raz pierwszy w życiu wskoczyła mi do talerza sprawdzić co jem . Podzieliłam się z nią mięskiem, ale pokręciła noskiem i poszła chrupać chrupki. Nigdy wcześniej tak nie robiła, wie, że nie wolno chodzić po stole i nie interesuje jej moje jedzenie, a dziś mnie zaskoczyła . Milka też traktuje ludzkie jedzenie jak coś obrzydliwego, nawet wąchać nie chce, dziwne te moje koty.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 20:17   #4834
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Mają nierówno pod sufitem w takim razie Zresztą daleko nie szukając (po ostatnich rewelacjach z Hiszpanii jak to byki poturbowały jakichś pchających się pod kopyta kolesi) miłośnicy gonitwy czy walki byków również. Tak jak walki psów, kogutów itp. Nieco inna sprawa, fakt, ale obserwowanie dla przyjemności cierpienia i przerażenia zwierząt jest wypaczeniem psychiki.
niestety jest dużo ludzi bezmyślnych i bezdusznych

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość

Pochwalę się: Sonia dziś po raz pierwszy w życiu wskoczyła mi do talerza sprawdzić co jem . Podzieliłam się z nią mięskiem, ale pokręciła noskiem i poszła chrupać chrupki. Nigdy wcześniej tak nie robiła, wie, że nie wolno chodzić po stole i nie interesuje jej moje jedzenie, a dziś mnie zaskoczyła . Milka też traktuje ludzkie jedzenie jak coś obrzydliwego, nawet wąchać nie chce, dziwne te moje koty.
moja zawsze pyszczek wciska do talerza i czeka czy jej coś nie skapnie

6.08.2014r.

Stary 2012-07-10, 20:17   #4835
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Ale ja nigdzie nie napisałam, że któraś z Was tak robiła. Po prostu przedstawiłam swoje zdanie, które tyczy się nie tylko kotów, ale praktycznie każdego trzymanego w warunkach domowych drapieżnika.

A tak w innym temacie - dostałam próbkę TOTW i PON od dobrych dusz z forum miau.
TOTW jest fuj. Luna nawet nie powąchała...
Uwielbia Fitmin, przekonała się do Hillsa z jagnięciną - sama już nie wiem która ze średniopółkowych karm jest najlepsza, a coś muszę wybrać skoro bezzbożówki są fuj.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 20:26   #4836
Malla
Nie depcze krokusów

Kurczę, mój wszystko je... Tylko Ziwi budzi w nim sprzeczne emocje.
Stary 2012-07-10, 20:36   #4837
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Ja jeszcze liczę na to, że się objadła swojego ukochanego tuńczyka i ruszy coś w nocy. Albo, że PON jej podpasuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-10, 20:37   #4838
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Ale ja nigdzie nie napisałam, że któraś z Was tak robiła. Po prostu przedstawiłam swoje zdanie, które tyczy się nie tylko kotów, ale praktycznie każdego trzymanego w warunkach domowych drapieżnika.
Na pewno myszki hodowlane to nie to samo co dzikie.

Raz miałam w domu myszkę, jeszcze jak Feliks był.
Feliks ją upolował, dotykał łapką a myszka udawała, że nie żyje . Ja się bałam (dziwne, chomiki miałam a myszki się wystraszyłam ), krzyczałam, Feliks był zdziwiony i w końcu myszka uciekła. Feliks jej długo jeszcze szukał i patrzył na mnie z wyrzutem, żebym mu oddała nową zabawkę, bo się nie zdążył pobawić .

Cytat:
A tak w innym temacie - dostałam próbkę TOTW i PON od dobrych dusz z forum miau.
TOTW jest fuj. Luna nawet nie powąchała...
Uwielbia Fitmin, przekonała się do Hillsa z jagnięciną - sama już nie wiem która ze średniopółkowych karm jest najlepsza, a coś muszę wybrać skoro bezzbożówki są fuj.
Hills lepszy chyba od Fitmin, masz jeszcze coś do wyboru? Można próbować wybrać najlepszą średniopółkową, które Lunie podchodzą?

Stary 2012-07-10, 20:44   #4839
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Na razie z wypróbowanych wiem, że je Fitmin (uwielbia, wręcz pożera - w ogóle mam wrażenie, że im słabsza karma tym lepiej ją ja), Hills, Nutricat. Wiem, że nie rusza Orijena, Boscha, Josery. Zobaczymy jak z TOTW czy PON.

Stary 2012-07-10, 20:50   #4840
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Na razie z wypróbowanych wiem, że je Fitmin (uwielbia, wręcz pożera - w ogóle mam wrażenie, że im słabsza karma tym lepiej ją ja), Hills, Nutricat. Wiem, że nie rusza Orijena, Boscha, Josery. Zobaczymy jak z TOTW czy PON.
Co do pogrubionego - tak właśnie jest .

Spróbuj zawalczyć trochę dłużej z TOTW, fajny skład, cena jeszcze fajniejsza, może się uda ? PoN u mnie szybko znika, może też się uda powoli?

Z tych co podałaś to chyba jednak Hills, nie żebym uważała, że tamte są gorsze, albo że Hills lepszy, bo średnia półka to średnia półka, ale jakbym miała wybierać, to chyba bym postawiła na Hillsa - ale drogie to, TOTW by chyba taniej wyszedł .

A próbowała Luna Applaws? Naprawdę wydaje się mi najlepszy, taki fajny tłusty, koty lubią .

Stary 2012-07-10, 21:07   #4841
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Applaws jeszcze nie. Boję się kupić dużą paczkę i potem karmić bezdomniaki. Już i tak mamy odżywione śmietnikowce - im tam Orijen pasował.
Sępię próbki na miau, może się coś uda.
Ona jest znajdką, może gdzieś kiedyś ktoś ją Whiskasami karmił. Po sterylce jak nie chciała jeść i się martwiłam to kupiłam jej saszetkę Whiskas Supreme Sardynkowy to wciągnęła radośnie.
Echhhh, sama już nie wiem jak tą mendę karmić - a boję się, że od tych testów się pochoruje.

Stary 2012-07-10, 21:11   #4842
monika_sonia
KOTerator

Nie mam już Applawsa, bo bym Ci wysłała... Może tu ktoś ma i się podzieli ?

Pochorować się nie pochoruje, ale jak już jej coś będzie smakować to wprowadzać wiadomo trzeba stopniowo.

Milka właśnie zamiast swojej łapki myje moje kapcie, głupek .

Stary 2012-07-10, 21:48   #4843
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
To pewnie nie raz widziałaś konia, który podnosi tylną nogę jakby zaraz miał kopnąć, o to mi właśnie chodziło
O matko, a ja sobie wyobrażałam takiego wiesz, podnoszącego przednią nogę jakby chciał w ziemi pokopać

Ale dobra, przepraszamy za OT

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Srajtuch wreszcie przestał śmierdzieć!
Myślałam, że mi nos odpadnie jak się przychodził straszliwie tulić po tej kąpieli

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-10, 22:42   #4844
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
Applaws jeszcze nie. Boję się kupić dużą paczkę i potem karmić bezdomniaki. Już i tak mamy odżywione śmietnikowce - im tam Orijen pasował.
Sępię próbki na miau, może się coś uda.
Ona jest znajdką, może gdzieś kiedyś ktoś ją Whiskasami karmił. Po sterylce jak nie chciała jeść i się martwiłam to kupiłam jej saszetkę Whiskas Supreme Sardynkowy to wciągnęła radośnie.
Echhhh, sama już nie wiem jak tą mendę karmić - a boję się, że od tych testów się pochoruje.

Dziewczyny nie zabijcie mnie ale ja uwazam ze kot powinien jesc to co lubi , jezeli lubi Whiskasa ........ to wtedy mozna zainwestowac w lepsza sucha karme moje swego czasu lubily jesc tylko Feliksa i Whiskasa z mokrej i jadly tylko to bo inne te lepsze obchodzily z daleka ( tyle kasy co wydalam na lepsza mokra i musialam dawac bezdomniakom bo moje ja odrzucaly na szczescie przestawilam ich na Cosma i sucha TOTW i jak na razie jedza i ja happy i koty zdrowe nie testuje na razie bo tez sie boje zeby sie nie pochorowaly ...... a kusza mnie nowe saszetki Schmusy Nature's menu

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:41 ----------

Uciekam bo mnie Julka wola juz na lozko dobranoc Wszystkim
Stary 2012-07-11, 05:07   #4845
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Sukces - z fochami, ale 1/2 miseczki ToTW zjedzone!

Stary 2012-07-11, 06:18   #4846
Anitast
Zakorzenienie

Cytat:
Sukces - z fochami, ale 1/2 miseczki ToTW zjedzone!

Swietnie powoli sie przestawi na TOTW , moje teraz to wcinaja az im sie uszy trzesa i nawet bardziej lubia sucha niz mokra
Stary 2012-07-11, 08:16   #4847
Afiore
Rozeznanie

Hej wszystkim
Mam problem z kotem: jest złośliwy!
Śpi zawsze ze mną, ale często wychodzi w środku nocy. Wtedy po prostu drapie o framugę, ja wstaję i mu je otwieram. Ostatnio jednak znalazł rozrywkę we wchodzeniu na książki na półce nad moim biurkiem, zrzucaniu wszystkiego po kolei, robiąc przy tym mnóstwo hałasu, a na koniec odbijaniem się z nich do skoku, dzięki czemu książki przewracają się w drugą stronę i spadają na ziemię
Macie pomysł, jak go tego oduczyć?

Długość od karczku do końcówek
32-34-✄-31-...-37-✄-30-32-34-36-38-40-42-44-46-48-50
Afiore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 08:55   #4848
Alexandre
Zadomowienie

Dziewczyny, ile czekałyście na zrealizowanie zamówienia na animalii?

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 08:58   #4849
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Afiore Pokaż wiadomość
...
On nie jest złośliwy, tylko cholernie mu się nudzi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-11, 09:46   #4850
donka_bez_ogonka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Używana miska dla kota na all za 500 zł o.O.
Kot gratis - to dużo tłumaczy.
http://allegro.pl/miska-sliczny-kot-...479909091.html
Na allegro, tablicy i innych stronkach z ogłoszeniami weszło coś takiego w życie, że można sprzedawać tylko zwierzęta rasowe z dokumentami na to. Kiedyś można było zobaczyć np. pół pers, albo pół brytyjczyk za 200-300 zł. Albo co ktoś "cwańszy" to nawet dachowca ładnie opisał i chciał sprzedawać. Teraz każde takie ogłoszenie jest automatycznie usuwane, więc ludzie znaleźli na to sposób np. "sprzedam miseczkę i szczotkę dla psa. Cena to 600 zł. Możliwość sprzedaży tych rzeczy tylko w pakiecie z psem, ponieważ pies jest bardzo przywiązany do tych rzeczy"

Cytat:
Hej wszystkim
Śpi zawsze ze mną, ale często wychodzi w środku nocy. Wtedy po prostu drapie o framugę, ja wstaję i mu je otwieram. Ostatnio jednak znalazł rozrywkę we wchodzeniu na książki na półce nad moim biurkiem, zrzucaniu wszystkiego po kolei, robiąc przy tym mnóstwo hałasu, a na koniec odbijaniem się z nich do skoku, dzięki czemu książki przewracają się w drugą stronę i spadają na ziemię
To nie złośliwość. Po prostu mu się nudzi jak Ty śpisz. Miałam ten sam problem. Wszystko na stole było idealną zabawką do turlania po stole, a później do zrzucenia na ziemie. I blat w kuchni był wtedy taki fajny, i półki. Też się na Kitty wtedy denerwowałam, bo TŻ smacznie spał, a mnie to budziło, czasami 5 razy w ciągu nocy! GRrr. Teraz z perspektywy czasu widzę, że sama dawałam jej pole do popisu, bo tam gdzie Kitty zawsze wchodziła, to ja miałam poustawiane perfumy, figurki, kartki itp. Nic więc dziwnego, że jak tam wskoczyła, to coś zawsze spadało. Teraz po prostu bym zdjęła te rzeczy, albo ustawiła je gdzie indziej żeby kot mógł sobie tam być i nic nie zrzucać.
Stary 2012-07-11, 10:07   #4851
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Hej wszystkim
Tak jak pisały dziewczyny - to nie jest złośliwość Mam to szczęści że Horus całe noce przesypia - no albo mi się tak wydaje bo moja mama mówi że on do niej w nocy przychodzi, popatrzy i idzie dalej. Mam drzwi uchylone do sypialni i kot sobie wchodzi lub wychodzi kiedy chce.
Podobny problem był opisany w książce "Koci detektyw" - tam akurat kot zrzucał w kuchni różne rzeczy bo nie wpuszczano go do sypialni ( budził ciągle opiekunów ). Tam zabezpieczono wszystko i poustawiano na blatach zabawki i maskotki żeby kot miał co zrzucać i nie robił hałasu. Do sypialni go nie wpuszczano. Przez kilka nocy był krzyk i płacz a później kot się uspokoił. Nie wiem czy to może pomóc w twoim przypadku ale może daj mu jakieś zabawki na podłodze żeby nie miał ochoty wchodzić na półki lub pozabezpieczaj te książki jeżeli się da. Może też nie zamykaj drzwi od sypialni to on sobie będzie sam wchodził i wychodził.

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 10:10   #4852
Malla
Nie depcze krokusów

Nie ma co szukać daleko, Lenka miała podobny problem.
Stary 2012-07-11, 10:25   #4853
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nie ma co szukać daleko, Lenka miała podobny problem.
nooo też mi skakała po drzwiach w nocy jak jej sie nudziło albo rano jak wyjść chciała (rano3 w nocy) też uwielbiała sie bawić skakać i wariować w nocy teraz mam wszędzie drzwi otwarte że mała łazi w nocy gdzie chce i zabieram hałasujące zabawki a zstawiam te które lubi ale nie wydają dźwięków jakby chciała sie bawić... ale i tak przesypia większość nocy (już) bo do ok 5 miesiąca była tak energiczna że ciągle biegała skakała szalała więc to chyba normalne przy takich kocich dzieciakach

6.08.2014r.

Stary 2012-07-11, 10:34   #4854
ziazik
Rozeznanie

Będę się przez tydzień opiekować kotkami w rodzinie - Zyziem u teściów, Gizmo u wujków, którzy mieszkają nad teściami i Puszkiem u siostry męża, która mieszka obok teściów Dobrze, ze wszyscy blisko, trzy koty oporządzę za jednym zamachem, pewnie ze trzy razy dziennie będę jeździć
A oto podopieczni:
1., 2. Zyzio z Gizmo
3. Zyzio z Puszkiem
4. Odkryłem, jak wskoczyć do umywalki
5. Chłodzę się
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20110911_002.jpg (94,4 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110825_001.jpg (90,5 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3520.jpg (70,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 12070042.jpg (85,5 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 12070047.jpg (68,6 KB, 34 załadowań)
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 10:36   #4855
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Będę się przez tydzień opiekować kotkami w rodzinie - Zyziem u teściów, Gizmo u wujków, którzy mieszkają nad teściami i Puszkiem u siostry męża, która mieszka obok teściów Dobrze, ze wszyscy blisko, trzy koty oporządzę za jednym zamachem, pewnie ze trzy razy dziennie będę jeździć
A oto podopieczni:
1., 2. Zyzio z Gizmo
3. Zyzio z Puszkiem
5. Chłodzę się

Ale piękne zwierzuchy! Zazdroszczę
Stary 2012-07-11, 10:38   #4856
Lenka 91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
A oto podopieczni:
1., 2. Zyzio z Gizmo
3. Zyzio z Puszkiem
5. Chłodzę się
piękna gromadka jak Ci sie spodoba to taki zwierzyniec sobie zafundujesz? a jaka kuuupa radości w kuwetach

6.08.2014r.

Stary 2012-07-11, 10:43   #4857
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Siejusia Pokaż wiadomość
Ale piękne zwierzuchy! Zazdroszczę
Ja sobie nie, bo się narobię przy nich

Cytat:
Napisane przez Lenka 91 Pokaż wiadomość
piękna gromadka jak Ci sie spodoba to taki zwierzyniec sobie zafundujesz? a jaka kuuupa radości w kuwetach
Najpierw muszę duży dom mieć, nie dwa wynajmowane pokoje
No, łącznie 4 kuwety trzy razy dziennie, szałowo a jeszcze miseczki myć, pouzupełniać, wodę w miseczce dla bezdomniaków zmienić i każdego trochę popieścić, będzie się działo
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 10:45   #4858
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Lenka 91 Pokaż wiadomość
a jaka kuuupa radości w kuwetach
hahahaha
Stary 2012-07-11, 11:52   #4859
Alexandre
Zadomowienie

Pomolestuję Was dzisiaj trochę.
Pytałam o animalię i bez odezwu więc pewnie żadna z Was stamtąd nic nie zamawiała?
W sierpniu zabezpieczamy balkon i okno. Siedzę od kilku godzin na miau i przeszukiwałam też ten wątek i nic nie znalazłam. Gdzieś mi mrygnęło że kiedyś pisałyście i wklejałyście zdjęcia swoich zabezpieczonych balkonów i okien. Czy którejś z Was udało się zamontować zabezpieczenia bez wiercenia i ogólnej ingerencji w budynek?
Mój kolega z TŻtem wpadli na pomysł żeby kupić sztywne rurki ucięte tak by sięgały od podłogi do sufitu czyli balkonu powyżej i aby były one umocowane za pomocą klamerek do balustrady. O ile to sobie wyobrażam i dół rzeczywiście wydaje się stabilny to co do góry mam wątpliwości. No i też nie wiem jak Oni chcą siatkę do tego podpiąć.
Ponadto otwieramy okna uchylnie i nie chcę żeby Irys się powiesił. Kratka Trixie odpada bo trzeba ją przywiercić.
Cały czas o tym myślę i nie daje mi to spokoju.
Jeśli już o tym była pogadanka to mnie przegnajcie i polecę szukać dalej i zamilknę

Alexandre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-11, 12:14   #4860
monika_sonia
KOTerator

Animalia po otrzymaniu przelewu wysyłam do kilku dni, normalnie jak wszędzie. Co do siatki - nie wiem, ja mam na śrubach.

Byłam na policji, nic nie zrobią.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości