ile pieniędzy do koperty? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-23, 14:01   #481
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Ile się teraz daje na wesele???

Cytat:
Napisane przez bobo_gumi Pokaż wiadomość

A tutaj się mylisz.moi znajomi sami robili wesele i ślub.Czy zdajesz sobie sprawę ile się płaci księdzy za ślub?(dla mnie to chore ale tak jest).Powiem że dużo.Młodzi sami płacili za wszystko i brali kredyt na tą okoliczność.Było to skromne wesele a nie "zastaw się a postaw".Nie bierzesz pod uwage tego że kogoś może nie być stać na skromne wesele a nie na atrakcje ponad stan.Owszem liczy sie ślub za który musisz zapłacić.Poza tym chyba każdy chciał mieć i ślub i wesele bo to jest impreza raz w życiu.
no prosze cie zaskocz mnie i powiedz mi ile sie placi ksiedzu za slub ?

100 zl czy moze 5 tys ?10 ?

a wiesz ,ze ksieza daja tez sluby za darmo ?

jak moze kogos nie byc stac na skromne wesele i dostaje kredyt ? a z czego zyja ? i splacaja ten kredyt ,wesela raczej nie planuje sie z dnia na dzien wiec mozna osczedzac.

slub i wesele mozna miec kilka razy w zyciu.

tak czy smak dla mnie kredyty jest ostatecznoscia i tylko gdy chodzi o jakaś inwestycje (mieszkanie,auto) a nie przyjemnosci.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:17   #482
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A tutaj się mylisz.moi znajomi sami robili wesele i ślub.Czy zdajesz sobie sprawę ile się płaci księdzy za ślub?(dla mnie to chore ale tak jest).Powiem że dużo.Młodzi sami płacili za wszystko i brali kredyt na tą okoliczność.
Wydalo sie, wszystko przez ksiedza Zalosc.

Zalosne i obrzydliwe to jest, gdy sie robi z tego transakcja

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:40   #483
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

ja nadal twierdze, że należy zrobić czytelny taryfikator

podaj swoją wagę i wzrost, rozmiar buta oraz wypełnij załaczoną ankietę

opłata zryczałtowana 40zł za wejscie, w tym kieliszek wina musującego i regionalne przyspiewki, należy opuścić salę przed pierwszym tańcem; extra:szczęśliwcy dostana kieliszkami pary mlodej w głowe, to gwarantuje szczęście
opcja ambiente- 150zł, jedno danie ciepłe, zimne przystawki, 4 toasty (tylko za młodych!), w tym wejścówka na dancing do godz.12

itd

kazdy gośc po zakupie wejściowki zakłada widoczną neonową rzepową opaskę na nadgarstek, ktora informuje ochroniarzy o ewentualnych nadużyciach i kwalifikuje gościa do korzystania z dostepnych atrakcji
uprzejmie informujemy rodzinę i przyjaciół, że wynajęta została profesjonalna agencja ochroniarska

Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:43   #484
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Tak jak Paula pisze - po co w ogole isc? Zero kontaktu od 6 lat i chcesz isc na wesele tej osoby?

Przeciez to prawie jawne wyludzanie kasy jest. Mialem w mlodosci podobna sytuacje, ze do rodzicow nagle sie zwalila nie widziana nigdy rodzina typu x woda po kisielu, na wesele zaprosili, mlodzi prezent dostali i od tej rodziny zero widu, slychu od tamtego czasu
Też mieliśmy podobną sytuację. Rodzina, która widziała nas tylko wtedy gdy byliśmy potrzebni

Zauważyłam, że niektóre pary nastawieni są tylko na kasę i wielkie prezenty

My też mamy sporo wesel, w sobotę mojego kuzyna. Rodzice nie dają pieniążków tylko kupili prezent na określoną sumę. Pieniądze się rozejdą a pościel czy komplet sztućców itp....zawsze się przyda

Do autorki postu, na Twoim miejscu dałabym max. 200zł. Tylko trochę dziwi mnie, że nie utrzymujecie ze sobą kontaktu a pan młody Cię zaprasza...

Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:44   #485
fossa
Zadomowienie

A ile byscie daly na prezent na taka opcja slub bez wesela ?
Z mala impreza dla przyjaciol - za pare tygodni sie wybieram na cos takiego ..
Pytam powaznie

Edytowane przez fossa
Czas edycji: 2009-04-23 o 14:46
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:47   #486
Karmellita
Raczkowanie

Mi się wydaje, że państwo młodzi postawili Cię w niezręcznej sytuacji. W tym roku moja siostra bierze ślub i do znajomych, z którym kontakt był prawie zerowy wysłała tylko zawiadomienia o ślubie i jak ktoś będzie chciał to pójdzie do kościoła, ale tylko ewentualnie z kwiatami. Bezsensu stawiać w takiej sytuacji osobę, której się dawno nie widziało. Jeżeli dostałaś zaproszenie to pójdź, ja bym dała 200 zł.
Karmellita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:47   #487
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Pytam powaznie
Dla mnie bez różnicy. Daję prezent z okazji ślubu nie wesela.

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:47   #488
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Cytat:
Napisane przez kariera85 Pokaż wiadomość

opłata zryczałtowana 40zł za wejscie, w tym kieliszek wina musującego i regionalne przyspiewki, należy opuścić salę przed pierwszym tańcem; extra:szczęśliwcy dostana kieliszkami pary mlodej w głowe, to gwarantuje szczęście
opcja ambiente- 150zł, jedno danie ciepłe, zimne przystawki, 4 toasty (tylko za młodych!), w tym wejścówka na dancing do godz.12

itd

kazdy gośc po zakupie wejściowki zakłada widoczną neonową rzepową opaskę na nadgarstek, ktora informuje ochroniarzy o ewentualnych nadużyciach i kwalifikuje gościa do korzystania z dostepnych atrakcji
uprzejmie informujemy rodzinę i przyjaciół, że wynajęta została profesjonalna agencja ochroniarska

Kariera85, jesteś boska
Stary 2009-04-23, 14:52   #489
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
Też mieliśmy podobną sytuację. Rodzina, która widziała nas tylko wtedy gdy byliśmy potrzebni

Zauważyłam, że niektóre pary nastawieni są tylko na kasę i wielkie prezenty

My też mamy sporo wesel, w sobotę mojego kuzyna. Rodzice nie dają pieniążków tylko kupili prezent na określoną sumę. Pieniądze się rozejdą a pościel czy komplet sztućców itp....zawsze się przyda

Do autorki postu, na Twoim miejscu dałabym max. 200zł. Tylko trochę dziwi mnie, że nie utrzymujecie ze sobą kontaktu a pan młody Cię zaprasza...

Przyda się... szczególnie jak piąta osoba obdarowuje Cię kompletem sztućców
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 14:58   #490
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Przyda się... szczególnie jak piąta osoba obdarowuje Cię kompletem sztućców
No wiesz od tego są listy prezentów ( jak już wcześniej ktoś napisał).
W dużej mierze zależy od pary młodej akurat mój kuzyn nie jest bogaty, są bardzo młodzi i wiemy, ze wszystko im się przyda. Zresztą sam powiedział.
A ja wychodzę z założenia, że niechciane prezenty lub te które się powtarzają można sprzedać.

Moim zdaniem nie jest to najważniejsze, to tylko ludzie się tak nauczyli
Poszukiwanie prezentów, super kreacji itp. stało się ważniejsze niż takie prawdziwe, serdeczne życzenia od serca aby młodzi byli ze sobą szczęśliwi i dobrze im się układało.
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 15:26   #491
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
No wiesz od tego są listy prezentów ( jak już wcześniej ktoś napisał).
W dużej mierze zależy od pary młodej akurat mój kuzyn nie jest bogaty, są bardzo młodzi i wiemy, ze wszystko im się przyda. Zresztą sam powiedział.
A ja wychodzę z założenia, że niechciane prezenty lub te które się powtarzają można sprzedać.

Moim zdaniem nie jest to najważniejsze, to tylko ludzie się tak nauczyli
Poszukiwanie prezentów, super kreacji itp. stało się ważniejsze niż takie prawdziwe, serdeczne życzenia od serca aby młodzi byli ze sobą szczęśliwi i dobrze im się układało.
Tak, tylko że niewiele par praktykuje listy prezentów.

Ja uważam, że lepiej dać pieniądze. Nawet jeśli to ma być 100zł. Po prostu. Młodzi kupią sobie co chcą. Zawsze jak idziesz do kogoś na wesele to tak świetnie znasz gust pary młodej, że kupujesz im prezenty? Ze sprzedawaniem strasznie dużo zachodu, nie każdy ma czas bawić się w takie głupoty
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 15:29   #492
koKOro
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Pytam powaznie

tyle ile byś im chciała dać z okazji wspólnie rozpoczętego życia

z Twojego postu wynika, że nie tylko para młoda może patrzeć czy się opłaca. Skoro bez wesela nie dam ileś tam bo nie zjem za tyle

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 15:44   #493
tulula1227
Rozeznanie

No cudowny się nam troll trafił! Czytam i aż pod klawiaturę się zapadam od śmiechu.

Nie wiem po co wypisujesz takowe bzdury,może po to,by podkreślić grubość Twojego portfela?
Albo to jest coś w rodzaju kompleksu bądź też urazu psychicznego Miała dziewczynka wesele full ludzi było a wszyscy po 10zł wylecieli i kredyt za zabawę spłacać musiała bez "dodatkowego dofinansowania" ...

Przykro się czyta takie wypowiedzi,szkoda,że naród nam marnieje...

Na weselu u mojego brata to nikt do tych kopert nie zaglądał,ponad 200 osób po kolei wręczali koperty i prezenciki i jak tu po weselu pamiętać,jaka koperta od kogo?Bez przesady,wesele to dobra zabawa,aby lepiej,milej zapamiętać ślub,cudownie spędzić czas i zobaczyć całą rodzinę wspólnie.

A Ty Anette,puknij sie w głowę wybacz oczywiście nie krytykuje tego ile dajesz,nie mówię ,że za dużo,chodzi mi tylko i wyłącznie o to,że na wesele się daje tyle,ile jest się w stanie.Jeżeli mozesz dać tysiaka-to okej,ale nie krytykuj innych i nie rób zasady,że lepiej w ogóle nie iść na wesele jak się nie włoży do koperty tysiaczka,drugiego...
serdecznie pozdrawiam
tulula1227 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 16:02   #494
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

a od kiedy to ma się zwrócić na wesele ????????
jakbym wiedziała, że ktoś na ot liczy bym nie poszła

wesele się robi dla gości a nie dla siebie
nie ma mowy o zwracaniu za catering
troszkę to nie poważne myślenie zrobie wesele niech oni zapłacą za miejsce dobre
to jest właśnie myślenie ludzi
Stary 2009-04-23, 16:09   #495
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Zresztą każdy pisze że trzeba się liczyc z kosztami, owszem , ale nie bierzecie pod uwagę tego , że niektórzy muszą brać kredyty żeby wziąśc ślub i mieć wesele, więc po cichu liczą że część się zwróci.
Jeżeli kogoś nie stać na wyprawienie wesela to niech go nie wyprawia, bo to nie jest żaden obowiązek a jeszcze tym bardziej się zadłużać.
Wybacz, ale to nie gości problem, że ktoś na tę okazję kredyt zaciągnął.

Cytat:
Napisane przez Gwiazdeczka1978 Pokaż wiadomość
Zgadzam sie. My idziemy na komunie chrzesnicy w maju. Dajemy 500 zł do koperty, plus jakis złoty łancuszek. Ale w sumie to od pary dorosłych i dwójki dzieci.
Gwiazdeczko, a ja już się zastanawiałam ile w takim razie daje się na komunię i chrzest, skoro na ślub 100 - 200 złotych... wychodzi, że na chrzciny jakieś 20 do 50 złotych

Cytat:
Napisane przez Titane Pokaż wiadomość
Nooo... przecież można nie jeść przez tydzień, a rachunki to się jakoś tak same może zapłacą w tym miesiącu, bo najważniejsze to mieć gest
Przecież zaproszeń nie wręcza się tydzień przed ślubem, jest więc czas, żeby przygotować sobie nie tylko kreację, ale i odłożyć kasę na prezent.

Cytat:
.Czy zdajesz sobie sprawę ile się płaci księdzy za ślub?(dla mnie to chore ale tak jest).
W sumie to nic dziwnego, że ten temat wypłynął
Ciekawe tylko dlaczego nikt się nie bulwersuje, że orkiestrze trzeba płacić, w końcu chłopcy z kapeli robią to co lubią - śpiewają - niech się cieszą, że mają okazję do publicznego występu i darmo grają

Co te pieniądze dla księdza tak w oczy kłują?

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:
Napisane przez kariera85 Pokaż wiadomość

itd

I jeszcze niech każdy zadeklaruje co będzie jadł i pił i tego niech się trzyma
(oczywiście nie można zjeść i wypić za więcej niż się kasy dało )

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 16:28   #496
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

[quote=Fresa;12009507]

Przecież zaproszeń nie wręcza się tydzień przed ślubem, jest więc czas, żeby przygotować sobie nie tylko kreację, ale i odłożyć kasę na prezent.

No niby tak, ale ja dowiedziałam się o weselu akurat ( przypadkowo) w niedzielę ( czyli 19 kwiecień), a wesele jest 13 czerwca, więc licząc inaczej, za moje 2 wypłaty. Z 2 tys., które właściwie i tak idą na bieżąco cięzko będzie odłożyć większą sumę
Stary 2009-04-23, 16:37   #497
kariera85
Wtajemniczenie

GG do kariera85

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
[...]
I jeszcze niech każdy zadeklaruje co będzie jadł i pił i tego niech się trzyma
(oczywiście nie można zjeść i wypić za więcej niż się kasy dało )
oczywiście to wszystko jest w dołaczonej profesjonalnej ankiecie która pozwoli ustalic, czy do trzeciego pokolenia wstecz nie było w rodzinie przypadków nadużycia alkoholu tudzież obżarstwa
Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć

Edytowane przez kariera85
Czas edycji: 2009-04-23 o 16:38
kariera85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 19:29   #498
bobo_gumi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
no prosze cie zaskocz mnie i powiedz mi ile sie placi ksiedzu za slub ?

100 zl czy moze 5 tys ?10 ?

a wiesz ,ze ksieza daja tez sluby za darmo ?

jak moze kogos nie byc stac na skromne wesele i dostaje kredyt ? a z czego zyja ? i splacaja ten kredyt ,wesela raczej nie planuje sie z dnia na dzien wiec mozna osczedzac.

slub i wesele mozna miec kilka razy w zyciu.

tak czy smak dla mnie kredyty jest ostatecznoscia i tylko gdy chodzi o jakaś inwestycje (mieszkanie,auto) a nie przyjemnosci.

Dobrze powiedziane ze "dla Ciebie", dla mnie ślub bierze się raz w życiu.Ja mam inne zdanie, Ty masz inne czy tak trudno to zaakceptować???Każdy postępuje według swoich zasad.Ja nie dałabym w prezencie 200zl od pary , bo uważam że to za mało , a dla Ciebie to odpowiednia kwota.Ja tylko przedstawiam swoje zdanie.Ja nie muszę na każdą imprezę iść w nowej kreacji i na to konto wolę więcej włożyć do koperty.
Ksiądz w tym roku wziął od nas 700zl plus dla kościelnego i organisty.I życzę powodzenia jeśli znajdziesz księdza który nie weźmie "co łaska".Poza tym jeżeli znajdziesz takiego księdza to musisz ze swojej parafii wziąść licencję, za co też oczywiście się płaci. I nie możesz brać ślubu w kościele w którym sobie wymyśliłaś, ot tak sobie.

Jasne że wszystko ma dwie strony medalu, ale nie popadajmy w skrajoności. Autorka wątku chciała się dowiedzieć ile się daje więc każdy pisze ile daje i nie wiem o co ten cały szum.

Edytowane przez bobo_gumi
Czas edycji: 2009-04-23 o 19:33
bobo_gumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 19:38   #499
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ksiądz w tym roku wziął od nas 700zl plus dla kościelnego i organisty.I życzę powodzenia jeśli znajdziesz księdza który nie weźmie "co łaska".Poza tym jeżeli znajdziesz takiego księdza to musisz ze swojej parafii wziąść licencję, za co też oczywiście się płaci. I nie możesz brać ślubu w kościele w którym sobie wymyśliłaś, ot tak sobie.
Chwila, moment... a za kreację, restaurację, orkiestrę płaciłaś co łaska?
700 złotych to grosze w porównaniu z innymi kosztami, a w końcu jak się chce ślubować przed ołtarzem, to akceptuje się fakt, że w kościele też się płaci, a jak się komuś to nie podoba to może ślubować w USC, przecież

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 19:39   #500
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Jak ktoś chce wycyckać gości na kasę, to goście go wycyckają
A ja niestety byłam gosciem na weselu gdzie miała miejsce sytuacja odwrotna i powiem że zaszokowała mnie taka sytuacja, kiedy państwo mlodzi wykazali się tak strasznym brakiem szacunku w stosunku do gości.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 20:25   #501
tulula1227
Rozeznanie

Nie istnieje zbyt wysokich sum na wesele dla nowożeńców-to jasne
Ale również zbyt niskich,jeśli chodzi oczywiście o mniej bogatych gości...
Fakt,że trochę dziwne by to było dla mnie,gdyby taki wuja co od tak sobie kupuje nie mal,że codziennie zegarki,torebeczki swojej żonce po 20 tys $ w górę dał w kopercie 200zł.
tulula1227 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 20:53   #502
Marcia_E
Raczkowanie

Cytat:
700 złotych to grosze w porównaniu z innymi kosztami, a w końcu jak się chce ślubować przed ołtarzem, to akceptuje się fakt, że w kościele też się płaci, a jak się komuś to nie podoba to może ślubować w USC, przecież

Nie przesadzajmy... Ksiądz powinien z wielkim uśmiechem udzielić ślubu za free a nie zdzierać jak najwięcej kasy W końcu to, że para ślubuje swoją miłość przed Bogiem jest oznaką wiary, na tym powinno zależeć Kościołowi - na wierzących i praktykujących ludziach a nie na kasie...
Marcia_E jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 21:15   #503
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcia_E Pokaż wiadomość
Nie przesadzajmy... Ksiądz powinien z wielkim uśmiechem udzielić ślubu za free a nie zdzierać jak najwięcej kasy W końcu to, że para ślubuje swoją miłość przed Bogiem jest oznaką wiary, na tym powinno zależeć Kościołowi - na wierzących i praktykujących ludziach a nie na kasie...
no weź nie żartuj, że w to wierzysz, że to są sami "wierzący praktykujący" ludzie. Poza tym większość kosztów jest uzasadniona. Utrzymanie świątyń, często ogromnych i starych, sporo kosztuje. Jeżeli to są naprawdę prawdziwi katolicy, znani w parafii to na pewno udzielą im ślubu bez ofiary. Tyle że w obliczu ogromnych kosztów wesel, skąpienie na Kościół jest po prostu śmieszne.

Ale to nie jest dyskusja na ten wątek. Więc lepiej zakończmy ten temat. Chyba, że uważacie, że ofiara na Kościół też powinno się zwrócić
Stary 2009-04-23, 22:02   #504
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze powiedziane ze "dla Ciebie", dla mnie ślub bierze się raz w życiu.Ja mam inne zdanie, Ty masz inne czy tak trudno to zaakceptować???Każdy postępuje według swoich zasad.Ja nie dałabym w prezencie 200zl od pary , bo uważam że to za mało , a dla Ciebie to odpowiednia kwota.Ja tylko przedstawiam swoje zdanie.Ja nie muszę na każdą imprezę iść w nowej kreacji i na to konto wolę więcej włożyć do koperty.

Jasne że wszystko ma dwie strony medalu, ale nie popadajmy w skrajoności. Autorka wątku chciała się dowiedzieć ile się daje więc każdy pisze ile daje i nie wiem o co ten cały szum.
Ok, Ty masz inne zdanie od pauli78, masz prawo. Tylko, że takie myślenie jak Twoje pociąga za sobą traktowanie gości jako krowy dojne, jak chodzące portfele na nogach.

Jak ktoś ma się zadłużać w banku na wesele a potem szczerzyć kły i zaciskać pięści, bo mu zasmarkani goście darmozjady przynieśli 200 zł w kopercie, to ja olewam taką imprę i wiem, że wiele osób by olało.

Cytat:
Napisane przez Marcia_E Pokaż wiadomość
Pierwszą rzeczą na jaką zbierałam pieniądze przed ślubem to ceremonia w kościele i opłaty w usc oraz specjalnie wynajęty chór.

Nie kamerzysta-chałturzysta, nie zespół za kilka tysięcy. I jednego i drugiego nie było.

Kurczę, tak żal utrzymać wspólnotę i rzucić kilka groszy? Aż tak boli utrata tych pieniędzy?

A nie boli sukienka? - w końcu w salonie ślubnym powinni rozdawać je za darmo, nie boli kotlet? - w końcu restauracja powinna wspomóc państwa młodych, nie boli kasa dla zespołów? - i tak część jest beznadziejna.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 00:10   #505
bobo_gumi
Raczkowanie

Cytat:
A co mam Ci pwoiedzieć za co ile zapłaciłam?Przecież nie taki jest temat i sens tego posta.Poza tym nie chodzi tutaj o mnie za co ja płacę.ja tylko stwierdziłam że do koperty wkładam 400-500zl od pary, więc nie wiem jaki sens mają Twoje pytania???ja z kosztami mojego wesela sie liczyłam i wcale nie zapraszałam gości ze względu na kasę.Nie wiem o co to halo?
bobo_gumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 08:35   #506
Marcia_E
Raczkowanie

Ok, nie twierdze, że na Kościół trzeba skąpić, ale uważam, że każdy powinien dać tyle na ile go stać, żeby "co łaska" było szczere a nie zaraz po tch słowach jest rzucana minimalna, konkretna sumka.
Zresztą nie o tym miał być wątek
Stary 2009-04-24, 14:01   #507
justysia171
Zakorzenienie

Dot.: ile pieniędzy do koperty?

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
ja mam w tym roku 4 wesela. i doszliśmy z narzeczonym że damy po 200 na każde. + kwiaty czy ewentualnie inności typu maskotki czy slodycze jak sobie Młodzi zażyczą
My podobnie mamy w licpu i sierpniu i wrześniu w sumie 9 wesel, dajemy po 200 zł, idziemy do dalszych znajomych, znajomych rodziców itd
Tylko siostrze Tż dajemy dużo więcej ale to dokładnie jeszcze ustalimy.

justysia171 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 15:19   #508
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

dla mnie goscie moga przyjsc nawet bez prezentow ot taka goscinna jestem .

oprocz Fresy ,ktora przynosi 5 stówek w kopercie

po pierwsze nie bede bralas -jesli kiedykolwiek -slubu koscielnego wiec problem odpada.

po drugie to ze ksiadz bierze tyle a tyle a mlodzi sie na to godza to ich broszka ,rownie dobrze mozesz narzekac ze suknie slubne sa takie drogie.

szum sama rozpętałas wywolujac burze o drogim księdzu.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-04-24 o 15:21
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 16:15   #509
Marcia_E
Raczkowanie

Ojej.. nie miałam takiego zamiaru, to tylko moje skromne zdanie

kurcze, nie doczytałam, że to nie ja tą burzę wywołałam

Edytowane przez Marcia_E
Czas edycji: 2009-04-24 o 16:17
Stary 2009-04-24, 17:24   #510
Wisienki
Zakorzenienie

Smile Dot.: Ile się teraz daje na wesele???

Nie wiem ile się daje, ale w moich stronach panuje przekonanie, że młodym należy dać tyle by im się zwróciło i jeszcze troszkę zostało, ale oczywiście w granicach swych możliwości finansowych. W czerwcu idziemy TŻtem na wesele wspólnej koleżanki planujemy dać 500 - 600 zł (oni wolą gotówkę). Na więcej nas nie stać niestety, ale wiem, że bylibyśmy ciepło witanymi gośćmi nawet jeśli przyszlibyśmy z pustymi rękoma.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości