|
|
#481 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile się teraz daje na wesele???
Cytat:
100 zl czy moze 5 tys ?10 ? a wiesz ,ze ksieza daja tez sluby za darmo ? jak moze kogos nie byc stac na skromne wesele i dostaje kredyt ? a z czego zyja ? i splacaja ten kredyt ,wesela raczej nie planuje sie z dnia na dzien wiec mozna osczedzac. slub i wesele mozna miec kilka razy w zyciu. tak czy smak dla mnie kredyty jest ostatecznoscia i tylko gdy chodzi o jakaś inwestycje (mieszkanie,auto) a nie przyjemnosci. |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zalosne i obrzydliwe to jest, gdy sie robi z tego transakcja
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#483 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nadal twierdze, że należy zrobić czytelny taryfikator
![]() podaj swoją wagę i wzrost, rozmiar buta oraz wypełnij załaczoną ankietę opłata zryczałtowana 40zł za wejscie, w tym kieliszek wina musującego i regionalne przyspiewki, należy opuścić salę przed pierwszym tańcem; extra:szczęśliwcy dostana kieliszkami pary mlodej w głowe, to gwarantuje szczęście opcja ambiente- 150zł, jedno danie ciepłe, zimne przystawki, 4 toasty (tylko za młodych!), w tym wejścówka na dancing do godz.12 itd kazdy gośc po zakupie wejściowki zakłada widoczną neonową rzepową opaskę na nadgarstek, ktora informuje ochroniarzy o ewentualnych nadużyciach i kwalifikuje gościa do korzystania z dostepnych atrakcji uprzejmie informujemy rodzinę i przyjaciół, że wynajęta została profesjonalna agencja ochroniarska
|
|
#484 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzina, która widziała nas tylko wtedy gdy byliśmy potrzebni![]() Zauważyłam, że niektóre pary nastawieni są tylko na kasę i wielkie prezenty ![]() My też mamy sporo wesel, w sobotę mojego kuzyna. Rodzice nie dają pieniążków tylko kupili prezent na określoną sumę. Pieniądze się rozejdą a pościel czy komplet sztućców itp....zawsze się przyda ![]() Do autorki postu, na Twoim miejscu dałabym max. 200zł. Tylko trochę dziwi mnie, że nie utrzymujecie ze sobą kontaktu a pan młody Cię zaprasza... |
|
|
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
A ile byscie daly na prezent na taka opcja slub bez wesela ?
![]() Z mala impreza dla przyjaciol - za pare tygodni sie wybieram na cos takiego .. Pytam powaznie
Edytowane przez fossa Czas edycji: 2009-04-23 o 14:46 |
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
Mi się wydaje, że państwo młodzi postawili Cię w niezręcznej sytuacji. W tym roku moja siostra bierze ślub i do znajomych, z którym kontakt był prawie zerowy wysłała tylko zawiadomienia o ślubie i jak ktoś będzie chciał to pójdzie do kościoła, ale tylko ewentualnie z kwiatami. Bezsensu stawiać w takiej sytuacji osobę, której się dawno nie widziało. Jeżeli dostałaś zaproszenie to pójdź, ja bym dała 200 zł.
|
|
|
|
|
#487 | |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie bez różnicy. Daję prezent z okazji ślubu nie wesela.
|
|
|
|
#488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kariera85, jesteś boska
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W dużej mierze zależy od pary młodej akurat mój kuzyn nie jest bogaty, są bardzo młodzi i wiemy, ze wszystko im się przyda. Zresztą sam powiedział. A ja wychodzę z założenia, że niechciane prezenty lub te które się powtarzają można sprzedać. Moim zdaniem nie jest to najważniejsze, to tylko ludzie się tak nauczyli ![]() Poszukiwanie prezentów, super kreacji itp. stało się ważniejsze niż takie prawdziwe, serdeczne życzenia od serca aby młodzi byli ze sobą szczęśliwi i dobrze im się układało.
|
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam, że lepiej dać pieniądze. Nawet jeśli to ma być 100zł. Po prostu. Młodzi kupią sobie co chcą. Zawsze jak idziesz do kogoś na wesele to tak świetnie znasz gust pary młodej, że kupujesz im prezenty? Ze sprzedawaniem strasznie dużo zachodu, nie każdy ma czas bawić się w takie głupoty
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle ile byś im chciała dać z okazji wspólnie rozpoczętego życia z Twojego postu wynika, że nie tylko para młoda może patrzeć czy się opłaca. Skoro bez wesela nie dam ileś tam bo nie zjem za tyle
|
|
|
#493 |
|
Rozeznanie
|
No cudowny się nam troll trafił! Czytam i aż pod klawiaturę się zapadam od śmiechu.
Nie wiem po co wypisujesz takowe bzdury,może po to,by podkreślić grubość Twojego portfela? Albo to jest coś w rodzaju kompleksu bądź też urazu psychicznego Miała dziewczynka wesele full ludzi było a wszyscy po 10zł wylecieli i kredyt za zabawę spłacać musiała bez "dodatkowego dofinansowania" ...Przykro się czyta takie wypowiedzi,szkoda,że naród nam marnieje... ![]() Na weselu u mojego brata to nikt do tych kopert nie zaglądał,ponad 200 osób po kolei wręczali koperty i prezenciki i jak tu po weselu pamiętać,jaka koperta od kogo?Bez przesady,wesele to dobra zabawa,aby lepiej,milej zapamiętać ślub,cudownie spędzić czas i zobaczyć całą rodzinę wspólnie. A Ty Anette,puknij sie w głowę wybacz oczywiście nie krytykuje tego ile dajesz,nie mówię ,że za dużo,chodzi mi tylko i wyłącznie o to,że na wesele się daje tyle,ile jest się w stanie.Jeżeli mozesz dać tysiaka-to okej,ale nie krytykuj innych i nie rób zasady,że lepiej w ogóle nie iść na wesele jak się nie włoży do koperty tysiaczka,drugiego...serdecznie pozdrawiam
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
a od kiedy to ma się zwrócić na wesele ????????
jakbym wiedziała, że ktoś na ot liczy bym nie poszła wesele się robi dla gości a nie dla siebie nie ma mowy o zwracaniu za catering troszkę to nie poważne myślenie zrobie wesele niech oni zapłacą za miejsce dobre to jest właśnie myślenie ludzi
|
|
#495 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz, ale to nie gości problem, że ktoś na tę okazję kredyt zaciągnął. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ciekawe tylko dlaczego nikt się nie bulwersuje, że orkiestrze trzeba płacić, w końcu chłopcy z kapeli robią to co lubią - śpiewają - niech się cieszą, że mają okazję do publicznego występu i darmo grają Co te pieniądze dla księdza tak w oczy kłują? ![]() ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
![]() (oczywiście nie można zjeść i wypić za więcej niż się kasy dało )
|
|
|
#496 |
|
Zadomowienie
|
[quote=Fresa;12009507]
Przecież zaproszeń nie wręcza się tydzień przed ślubem, jest więc czas, żeby przygotować sobie nie tylko kreację, ale i odłożyć kasę na prezent. No niby tak, ale ja dowiedziałam się o weselu akurat ( przypadkowo ) w niedzielę ( czyli 19 kwiecień), a wesele jest 13 czerwca, więc licząc inaczej, za moje 2 wypłaty . Z 2 tys., które właściwie i tak idą na bieżąco cięzko będzie odłożyć większą sumę
|
|
#497 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Małgoszova Entertainment presents: overcoming imperfections Episode I: Killing the ogre![]() Starring: Cudowna Dieta Mniej Żreć Edytowane przez kariera85 Czas edycji: 2009-04-23 o 16:38 |
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrze powiedziane ze "dla Ciebie", dla mnie ślub bierze się raz w życiu.Ja mam inne zdanie, Ty masz inne czy tak trudno to zaakceptować???Każdy postępuje według swoich zasad.Ja nie dałabym w prezencie 200zl od pary , bo uważam że to za mało , a dla Ciebie to odpowiednia kwota.Ja tylko przedstawiam swoje zdanie.Ja nie muszę na każdą imprezę iść w nowej kreacji i na to konto wolę więcej włożyć do koperty. Ksiądz w tym roku wziął od nas 700zl plus dla kościelnego i organisty.I życzę powodzenia jeśli znajdziesz księdza który nie weźmie "co łaska".Poza tym jeżeli znajdziesz takiego księdza to musisz ze swojej parafii wziąść licencję, za co też oczywiście się płaci. I nie możesz brać ślubu w kościele w którym sobie wymyśliłaś, ot tak sobie. Jasne że wszystko ma dwie strony medalu, ale nie popadajmy w skrajoności. Autorka wątku chciała się dowiedzieć ile się daje więc każdy pisze ile daje i nie wiem o co ten cały szum. Edytowane przez bobo_gumi Czas edycji: 2009-04-23 o 19:33 |
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 700 złotych to grosze w porównaniu z innymi kosztami, a w końcu jak się chce ślubować przed ołtarzem, to akceptuje się fakt, że w kościele też się płaci, a jak się komuś to nie podoba to może ślubować w USC, przecież
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#500 |
|
Zakorzenienie
|
A ja niestety byłam gosciem na weselu gdzie miała miejsce sytuacja odwrotna i powiem że zaszokowała mnie taka sytuacja, kiedy państwo mlodzi wykazali się tak strasznym brakiem szacunku w stosunku do gości.
|
|
|
|
|
#501 |
|
Rozeznanie
|
Nie istnieje zbyt wysokich sum na wesele dla nowożeńców-to jasne
![]() Ale również zbyt niskich,jeśli chodzi oczywiście o mniej bogatych gości... Fakt,że trochę dziwne by to było dla mnie,gdyby taki wuja co od tak sobie kupuje nie mal,że codziennie zegarki,torebeczki swojej żonce po 20 tys $ w górę dał w kopercie 200zł. |
|
|
|
|
#502 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie przesadzajmy... Ksiądz powinien z wielkim uśmiechem udzielić ślubu za free a nie zdzierać jak najwięcej kasy W końcu to, że para ślubuje swoją miłość przed Bogiem jest oznaką wiary, na tym powinno zależeć Kościołowi - na wierzących i praktykujących ludziach a nie na kasie...
|
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nie jest dyskusja na ten wątek. Więc lepiej zakończmy ten temat. Chyba, że uważacie, że ofiara na Kościół też powinno się zwrócić
|
|
|
|
#504 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś ma się zadłużać w banku na wesele a potem szczerzyć kły i zaciskać pięści, bo mu zasmarkani goście darmozjady przynieśli 200 zł w kopercie, to ja olewam taką imprę i wiem, że wiele osób by olało. Cytat:
Nie kamerzysta-chałturzysta, nie zespół za kilka tysięcy. I jednego i drugiego nie było. Kurczę, tak żal utrzymać wspólnotę i rzucić kilka groszy? Aż tak boli utrata tych pieniędzy? A nie boli sukienka? - w końcu w salonie ślubnym powinni rozdawać je za darmo, nie boli kotlet? - w końcu restauracja powinna wspomóc państwa młodych, nie boli kasa dla zespołów? - i tak część jest beznadziejna.
|
|
|
#505 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#506 |
|
Raczkowanie
|
Ok, nie twierdze, że na Kościół trzeba skąpić, ale uważam, że każdy powinien dać tyle na ile go stać, żeby "co łaska" było szczere a nie zaraz po tch słowach jest rzucana minimalna, konkretna sumka.
Zresztą nie o tym miał być wątek
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
![]() ![]() , dajemy po 200 zł, idziemy do dalszych znajomych, znajomych rodziców itdTylko siostrze Tż dajemy dużo więcej ale to dokładnie jeszcze ustalimy.
|
|
|
#508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oprocz Fresy ,ktora przynosi 5 stówek w kopercie ![]() po pierwsze nie bede bralas -jesli kiedykolwiek -slubu koscielnego wiec problem odpada. po drugie to ze ksiadz bierze tyle a tyle a mlodzi sie na to godza to ich broszka ,rownie dobrze mozesz narzekac ze suknie slubne sa takie drogie. szum sama rozpętałas wywolujac burze o drogim księdzu. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2009-04-24 o 15:21 |
|
|
|
|
|
#509 |
|
Raczkowanie
|
Ojej..
nie miałam takiego zamiaru, to tylko moje skromne zdanie![]() kurcze, nie doczytałam, że to nie ja tą burzę wywołałam
Edytowane przez Marcia_E Czas edycji: 2009-04-24 o 16:17 |
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem ile się daje, ale w moich stronach panuje przekonanie, że młodym należy dać tyle by im się zwróciło i jeszcze troszkę zostało, ale oczywiście w granicach swych możliwości finansowych. W czerwcu idziemy TŻtem na wesele wspólnej koleżanki planujemy dać 500 - 600 zł (oni wolą gotówkę). Na więcej nas nie stać niestety, ale wiem, że bylibyśmy ciepło witanymi gośćmi nawet jeśli przyszlibyśmy z pustymi rękoma.
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Rodzina, która widziała nas tylko wtedy gdy byliśmy potrzebni

Kariera85, jesteś boska