![]() |
#481 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
Cytat:
Czy niekatolicy, tzw. dobrzy ludzie, stosujący tabletki, w ogóle mają jakąś szansę na pójście do nieba w myśl tej ideologii ![]() Cytat:
![]() I gdzie Bóg konkretnie opowiedział się za NPRem, bo to chyba istotne, żeby oddzielać wymysły ludzi, którzy przypisują je Bogu (czym dla mnie jest własnie NPR czy zakaz antykoncepcji, w czasach powstawania Pisma św. o pigułkach czy gumach nawet mowy nie było), od Boga samego w sobie, a raczej bogów, bo każde wyznanie, a może nawet każdy wierzący człowiek, wierzy w nieco innego. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Po pierwsze piekło dla mnie to nie jakieś mityczne miejsce z kotłami, smołą i stadem kudłatych kolesi z widłami. To stan duszy, stan wiecznego odrzucenia Boga. Po drugie Bóg bezpośrednio nie opowiedział się za NPRem ani nie potępił antykoncepcji na takiej zasadzie jak myślisz: "A teraz przykazanie 11: nie będziesz stosował prezerwatywy ani pigułek hormonalnych....". Bóg powiedział ludziom: "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się". Bóg ustanowił, że stosunek seksualny ma wiele aspektów: daje przyjemność, pozwala okazać miłość i oddanie partnerowi a także może prowadzić do poczęcia (niekoniecznie musi ale jest to jeden ze skutków i powinno się go brać pod uwagę). Z tych założeń wynika kilka rzeczy: Po pierwsze osoby niewierzące nie mają problemów z pójściem do piekła za antykoncepcję, ponieważ one z założenia decydują się na stan nieobecności Boga w ich życiu. Nie można oceniać, że tak będzie na zawsze, ponieważ w każdej chwili mogą wybrać życie z Bogiem i jeżeli szczerze poproszą o wybaczenie to je otrzymają. Nie myl tutaj podejścia "zrozumiałem że moje życie nie jest pełne i chcę to zmienić" od "teraz żyje jakby Boga nie było a przed śmiercią powiem że jest mi przykro to i tak pójdę do raju" bo tu nie o to chodzi. Po drugie to nie samo używanie prezerwatyw czy pigułek jest grzechem. Grzechem jest postawa odrzucenia faktu, że seks to również prokreacja (piszę również). To tak jakby się chciało zajadać się ciastkami ale jednocześnie w taki sposób aby nie zostawały one trawione przez organizm. Taka postawa jest rozumiana przez Katolików jako pewien wyraz pychy w stosunku do Boga. To tak jakby mówiło się: "Fajnie, że ustawiłeś sprawę tak, że czujemy przyjemność z seksu ale ja przecież wiem lepiej i uważam, że ta cała prokreacja jest niepotrzebna. Sama przyjemność i możliwość pokazania oddania i miłości partnerowi wystarczy, po co mamy się przejmować dodatkowo, że z tego mogą być dzieci." Tak naprawdę to żaden człowiek nie jest w 100% pewien, że rozumie i wykonuje zamysły Boga ani że za dany czyn będzie zbawiony czy potępiony. To co możemy zrobić to posłuchać tego co mają do powiedzenia autorytety w danej dziedzinie, rozważyć to w swoim własnym sumieniu i postępować tak jak uznamy że będzie najlepiej. W końcu po śmierci to my staniemy twarzą w twarz z Bogiem i to tylko my będziemy musieli się wytłumaczyć z własnego życia. To apropos wiary w Boga. Trochę inaczej jest z byciem katolikiem. Tutaj już należysz do pewnej instytucji i albo zgadzasz się z jej interpretacją danych spraw albo nie i szukasz innej lub zostajesz ale liczysz się z konsekwencjami (np nieotrzymaniem sakramentów). Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świadoma osoba, która wie, skąd biorą się dzieci, nawet jeśli stosuje antykoncepcję, nie odrzuca faktu, że seks to też prokreacja i nawet z zabezpieczeniem można zajść w ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Konto usunięte
|
gwiazda https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521281 biedna, nie wie jak to się stało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz trochę racji jeżeli chodzi o stosowanie prezerwatyw (w przypadku tabletek jak już wyjaśniłam, skoro osobiście uznaję zapłodnienie jako początek życia ludzkiego to nie mogę ze względów etycznych uznać hormonalnej antykoncepcji, która wpływa na możliwość zagnieżdżenia się zarodka. Nie będę się na ten temat kłóciła. Jest to tylko moja własna postawa). Podobnie jak NPR prezerwatywa służy odłożeniu ciąży bez blokowania płodności partnerów. Tutaj mam wrażenie, że Kościół broni się zdaniem często bardzo nadużywanym i stosowanym mocno wybiórczo: "wystrzegajcie się tego, co ma choćby pozory zła". Chodzi o to, że prezerwatywa do pewnego stopnia zdejmuje z człowieka część odpowiedzialności za jego czyny i może właśnie prowadzić do traktowania ciąży jako "efektu ubocznego seksu" (nie musi, ale mimo wszystko mniej człowiek myśli o możliwości zajścia w ciążę w przypadku stosowania prezerwatywy niż gdy polega jedynie na obserwacjach organizmu). Wiem, że nie każdy się musi z tym zgodzić ale Kościół po prostu bierze to pod uwagę w swojej ocenie etycznej dotyczącej antykoncepcji. Poza tym tak jak wcześniej pisałam: nie ma obowiązku bycia Katolikiem ale jeżeli już się jest powinno się brać pod uwagę nauki Kościoła Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Przyczajenie
|
Ale wszelkie dogmaty katolickie zostały wymyślone przez takiego samego człowieka jak ja cz Ty . Nie bóg zakazał używania gumek czy tabletek tylko człowiek
![]() Więc to jest chore. Bo nie wiem czy Bóg woli jak żywe noworodki wrzuca się do śmietnika , czy dusi może jednak ta pospolita gumka jest rozwiązaniem ? Nikt nie będzie za przeproszeniem rządził moim tyłkiem i świadomie decyduję się na skuteczną i pewną metodę antykoncepcyjną , bo wolę aby moja córka miała szczęśliwe dzieciństwo i żebyśmy mogli jej zapewnić dobry byt a nie głowienie się które z mojej np 6 dzieci nie pójdzie do kina czy nie dostanie nowych bucików bo naturalna metoda nie zadziała . Żyjcie dalej w swoim zaścianku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Celebre Czas edycji: 2011-04-08 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bóg to nie jest dziadek wyglądający zza chmurki, ani facet biorący w manifestacji prolife. Niby czemu czujesz, że ktoś chce twoim tyłkiem (jak to określasz) rządzić? Daj żyć innym w spokoju.
![]() |
![]() |
#489 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wydaje mi się, że dalsze ciągnięcie tego tematu naprawdę nie ma sensu ponieważ w kółko powtarzamy te same argumenty a poza tym nie jest to zgodne z zamysłem autorki tego wątku. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Zadomowienie
|
To nie jest wątek polemiczny!!! To jest wątek dla tych, którzy już podjęli decyzję i wybrali NPR! Proszę to uszanować.
Polemiki są gdzie indziej: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=447498 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Rozeznanie
|
O! Własnie na taki wątek chciałam trafić
![]() Jestem jeszcze nawet nie początkującą, póki co się wtajemniczam, czekam na materiały do nauki, szukam stron na temat NPR i rad ![]() Możecie dać mi jakieś wskazówki - jak zacząć, na co zwracać szczególną uwagę ? I czy to, że często śpię odkryta, a nie zupełnie pod kołdrą, ma jakieś odzwierciedlenie w temp? Z góry dzięki i witam się również tutaj ![]() ![]() Edit - chyba jednak nie tu powinnam była pisać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Raczkowanie
|
dlaczego nie tutaj powinnaś pisać?
ja bardzo zaawansowana nie jestem ale: zwracaj uwagę na to, aby temperaturę mierzyć zawsze o tej samej godzinie i w tym samym miejscu. no i na śluz oczywiście, pamiętaj, że on też może się zmieniać w ciągu dnia - wtedy na wykresie notujesz ten, który był najbardziej płodny ![]() co do spania bez kołdry... przy robieniu wykresów ważniejsza jest różnica temperatur (musi być wyraźny skok temperatury). to, jaka jest twoja "standardowa" temperatura nie jest ważne, u każdego człowieka jest inna... ja na przykład mam dość niską, bo koło 36,0 zazwyczaj po godzinie 6 ![]() mam nadzieję że coś pomogłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Rozeznanie
|
Utwierdzasz mnie w prawidłowym przekonaniu, że podstawowym krokiem do rozpoczęcia npr jest mierzenie temp i obserwacja śluzu
![]() Nadal nie mam książek, wrrrrrr ![]() ![]() Wyliczyłam sobie, ze w przyszłym tygodniu mam dostać okres i mam nadzieję, że do tego czasu termometr wpadnie w moje ręce!
![]() |
#494 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Rozeznanie
|
Objawowo termiczną, albo Rotzera albo CCL.
Póki co dziś mierzyłam pierwszą temperaturę, mam okres. Dopiero zaczęłam ![]()
![]() |
#496 |
Rozeznanie
|
Roksanula powodzenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Rozeznanie
|
Switezianka Dziękuję. Możesz mi napisać jak uczyłaś się npr-u? Z jakich materiałów korzystałaś?
![]() |
#498 |
Rozeznanie
|
Po pierwsze mam wykształcenie biologiczno-medyczne więc zmiany hormonalne w cyklu kobiety miałam dosyć dobrze wytłumaczone na studiach, poza tym uczyła mnie moja pani ginekolog. Nigdy nie miałam problemów z analizą wykresów, ponieważ zazwyczaj są tak jasne, że nie ma żadnej wątpliwości. No i korzystam tylko z niepłodności bezwzględnej więc względnej nie muszę wyliczać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Rozeznanie
|
Już kupiłam, tylko jeszcze nie doszedł
![]() Właściwie to zamówiłam dwie takie same książki. Bo i tą napisaną przez Rotzera jak i tą autorstwa Elżbiety Wójcik bodajże, ale też o metodzie Rotzera. Przejrzę je i trudno, jak będą się pokrywać to jedną z nich sprzedam, a jak się będę uzupełniać to super ![]()
![]() |
#501 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#502 |
Rozeznanie
|
http://bibliofile.pl/ksiazka/90042376
http://merlin.pl/Sztuka-planowania-r.../1,771830.html Dziś przyszły obie ![]()
![]() |
#503 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Rozeznanie
|
To jest subiektywna opinia.
![]() |
#505 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
to jest BARDZO subiektywna opinia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
Rozeznanie
|
Jak każda reklama.
![]() |
#508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#509 |
Rozeznanie
|
Mam obie, nie wiem która lepsza, bo dopiero wczoraj przyszły a mi się udało przeczytać tylko tą autorstwa Wójcik. Dziś zacznę czytać Rotzera, jest obszerniejsza, ale nie wiem co w niej jest tak naprawdę
![]()
![]() |
#510 |
Przyczajenie
|
Ja osobiście na początku mojej przygody z NPR korzystałam z tej książki http://www.tolle.pl/pozycja/sztuka-planowania-rodziny
---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Polecam też stronę http://npr.pl//index.php/content/view/29/43/ W prawym dolnym rogu jest menu, nt. pierwszych kroków... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:42.