|
|
#481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych
Wg mnie problem w tym, że on nie daje się ubrać na spokojnie, ciężko wszystko dopasować. A na leżąco to już wcale.
Kieszonkę ubieram na chodząco, tego się nie da, brakuje trzeciej ręki.
|
|
|
|
|
#482 |
|
Rozeznanie
|
Spróbuj najpierw związać w pasie (tzn niżej, jak wam wypadnie),a dopiero później pod paskiem przełożyć ten kawałek materiału co tam powinien być
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Udało się na śpiocha. Gdy on mi chodzi w trakcie ubierania, to już nie jest tak jak być powinno.
|
|
|
|
|
|
#484 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Najszybciej i najłatwiej zakładają sie pieluszki na rzepy, ale wiekszosc dzieci, w tym moja Natalia, odpinaja je ![]() Moja córka, od kilku dni świadomie woła, że chce zrobic kupe ---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ---------- Kropka, a już najłatwiej zakłada się majteczki, np. takie wełniane + tetra, o których już wcześniej pisałam |
||
|
|
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
Jakiś felerny czas mam chyba. Na deser zgubiłam kabel do aparatu.
Pieluchy takie jak na foto. Z bambusem wewnątrz i wkładką bambusowo - mikrofibrową. |
|
|
|
|
#486 |
|
Zadomowienie
|
Kropka ale łaciato u Ciebie
Fajne pieluszki
|
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
Łaciato, bo tak jest śmiesznie.
A w tygrysie młody wygląda jak Flinston. ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Chętnie bym pooglądała Wasze zbiory? Uwieczniacie je gdzieś? |
|
|
|
|
#488 |
|
Zadomowienie
|
Koniecznie wklej fotke Daniela Flinstona
![]() Wracasz jeszcze do pampkow? Ja swoje pieluszki pokazywalam tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=342 Choc teraz nasz stosik wyglada juz nieco inaczej ![]() A tu moja corka w formowance od eko_mamy https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1306962921 |
|
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
Śliczne, też mocno wzorzyste i kolorowe, tyle że nie zwierzęce.
Ja od pampków całkiem nie odchodzę. Na noc zostają. Moje dziecko musi mieć sucho w nocy, taka fanaberia, to raz. A dwa, jak ma mokro to śpi czujnie, żeby go przebrać i wyjść powiesić czy wypłukać wielorazówkę nie ma szans, zaraz za mną stoi i buczy... a kisić tego w sypialni nie będę przecież. Niech bryka z mokrą dupą w dzień. Może zechce do nocnika w końcu.
|
|
|
|
|
#490 |
|
Zadomowienie
|
My tez na noc mamy pampersy od jakiegos czasu
Niestety przy ząbkowaniu pojawiło sie odparzenie po całej nocy w pieluszce, a na przebierane nie ma szans - jest wrzask na całe miasto. No wiec czas zabkowania przeczekujemy w jednorazówkach
|
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Jak widać wszystko się przydaje. Wszystko dla ludzi.
![]() ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Czy te Minkowate napki zapinacie w tym wieku, żeby skrócić pieluszkę, czy na pełnym rozpakowaniu jedziecie? |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#492 |
|
Zadomowienie
|
Ja we wszystkich pieluszkach mam zapięty 1 rząd, ale tez ostatnio zastanawiałam sie czy juz ich całkowicie nie rozpiąć. Moja córka wazy 10 kg
|
|
|
|
|
#493 |
|
Zakorzenienie
|
Danio to samo, 10kg.
I tak mi się wydaje, że lepiej leży jak jest spięte jedno. Inaczej dupka tak spada trochę. Ale mam też inny zgryz - wychodzą mi te kitki po bokach. Obsuwają się w dół i wyłażą koło pachwin. Dokładnie tak samo mam w pampersach Active. Ja poprawiam, a one wyłażą. Czemu?
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
Mi tez czasami wychodza, ale bardzo rzadko. Zazwyczaj wtedy jak zakładam pieluszke w biegu i nie mam za bardzo jak ułożyć ich ładnie wokół pasa. Ale zazwyczaj przy zakładaniu udaje mi sie ułożyć je ładnie przy pasie i tak juz zostaja
|
|
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#496 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Fotki w klubie ![]() Bianka pozbywam się wszystkich otulaczy, bo podpasowały nam kieszonki. Nie mam formowanek, a składanie pieluch jakoś mi nie pasuje, nie umiem dobrze ich ułożyć, otulacze nie są mi już potrzebne. Tomek ma już dobrze ponad 4 kg i używamy wszystkich 20 kieszonek i 4 aio, wystarcza na pranie co 2gi dzień, bardzo mi się ta opcja podoba. A otulacz Imse vimse poszedł już dzisiaj:/ Mam pytanko - czy Wam tez przeciekają kieszonki ekomamy? Mam jedną minke i już ze trzy razy musieliśmy się przebierać, bo przeciekła (chyba w okolicy gumek), tylko nie wiem, czy to pul, czy ją źle zainstalowałam. Żadna inna pielucha jeszcze nie przeciekła, a od tygodnia-dwóch Tomek miewa naprawdę mocno nasikane.
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w końcu obczaiłam o co biega z tym wiązaniem formowanek i metodą zakładania też. Wzięłam gada na kolana, oparłam na sobie, tak pod kątem trochę i ubrałam. Wyszło prawie dobrze.
Ale jeden dobry sik i leci bokami, nie są tak chłonne jak Minkowe otulaczki z wkładami. Mam 4, 3 nie używane odsyłam. |
|
|
|
|
#498 |
|
Zakorzenienie
|
Puchata doopa
![]() Przy okazji parę akrobacji i bajzel w tle.
|
|
|
|
|
#499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() fajnie wyglądai jaki akrobata z niego! ![]() ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Ela - ja bym sie nie pozbywała wszystkich otulaczy. Upodobania pieluszkowe pewnie jeszcze Ci sie zmienią kilka razy w zaleznosci od pory roku, wieku dziecka, miejsca Waszego pobytu... Jestem pewna, że otulacz jeszcze nie raz będzie Ci potrzebny |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#500 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wg mnie służą bardziej do odpieluchowania, zwłaszcza, jeśli są zakładane bez otulacza (są dobre do treningu nocnikowego - dziecko samo może wyjąć pieluszkę zza paska i siadać na nocnik) |
|
|
|
|
|
#501 |
|
Zadomowienie
|
Kasia.234 - taki sam nick masz na chostoforum?
Jeśli tak, to fajny stosik masz
|
|
|
|
|
#502 |
|
Zakorzenienie
|
Ano akrobata, niestety.
![]() No właśnie, bardziej na pół.
|
|
|
|
|
#503 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zadomowienie
|
Kropka, no super Daniel prezentuje się w zwierzęcych pieluchach
Mogliby sobie piątke przybić z Witkiem, który też wygląda jak jaskiniowiec w swojej panterce czy tygrysiej pieluszce, i tez wlazi wszedzie gdzie sie da, a nawet jak sie nie da to i tak wlazi. Tetro u nas spokojnie daje rade na 1 sik, ale szczerze to nie wymagam od tej pieluszki zbyt wiele - taka wlasnie na dzien, bez otulacza - zeby po ziemi sie nie polało Elu, to nic z tym otulaczem . Głębiej się na tym zastanawiając to naprawdę nie powinnam już wiecej kupować - a już napewno nie otulaczy I podobnie jak Velluto, uważam że jakiś otulacz warto zawsze mieć. No chyba, że chcesz dokupić coś innego ))Tomek superaśny pieluchowiec ![]() Eko_mama nam nie cieknie, nie mam jednak żadnej minke od niej. Może problem tkwi w za mało chłonnej wkładce? Kasiu, rzeczywiście uroczy stosik --- A do nas dziś dotarł wełniany otulacz od franiszki. Fajniasty, uszyty nieco na wzórk muksut'a, miękki, przewiewny, mega zgrabny. Zobaczymy jak będzie trzymał, póki co się moczy. Zdjęcia wrzuciłam na chustoforum, w dziale recenzji jak ktoś jest zainteresowany ![]() Mamy też nowy otulacz babyetty (dotarł do nas w ramach wymiany gwarancyjnej - poprzedni puścił oczko przy napce i dostaliśmy nowy). O taki: |
|
|
|
|
#505 |
|
Rozeznanie
|
Witam,
Mam pytanie bo czytając ten wątek chyba lekko zgłupiałam Niebawem zostanę mamą Chciałabym używać pieluszek wielorazowych, jednak dopiero od 3-4 miesiąca. To moje pierwsze dziecko, więc nie za bardzo wiem kiedy dziecko powinno być odpieluszkowywane. Dlatego pytanie. Jakie pieluszki na początek. Takie by dziecko czuło mokro (z tych materiałów naturalnych) czy sucho (materiały sztuczne). Na pewno chcę używać kieszonek one size. Ale wolałabym chociaż na początek kupić jakieś tańsze (na allegro) żeby sprawdzić czy ogólnie dam radę ![]() Możecie coś konkretnego polecić. Bo ja już naprawdę się pogubiłam w tych firmach, materiałach itd ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ---------- I jeszcze jedno. Jak dzidzia zrobi siku w taką pieluchę, to rozumiem że cała idzie do prania tzn wkład + cały otulacz ?? |
|
|
|
|
#506 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Napisz jeszcze, czy masz w domu dużo grzejników, żeby suszyć pieluszki, czy raczej wolisz szybkoschnące? Standardowo polecam po kilka sztuk z każdego rodzaju, żeby sprawdzić, co pasuje tobie i dziecku. Więcej napiszę za chwilę. |
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie jestem nastawiona na żaden konkretny rodzaj, zastanawiam się co skompletować jako "pakiet startowy", żeby to miało ręce i nogi.
|
|
|
#508 |
|
Zadomowienie
|
Najogólniej pisząc - najlepiej zaopatrzyć się we wszytsko w niewielkiej ilości i potestować na dziecku. Inaczej trudno określić co dla Was bedzie ok. W tej kwestii naprawdę - ile dzieci i mam tyle upodobań.
Dla dziecka 4- 5 mcy, jeśli miałabym nie inwestować zbyt wiele, to proponowałabym: -5 szt kieszonek Happy Flute z bambusem i wkładkami z mikrofibry (w miare tania wersja kieszonek z naturalnym materiałem przy pupie, do kupienia na wielorazowo.pl i na allegro) -3-4 szt kieszonek z mikropolarem przy pupie (tańsza opcja to chińskie z allegro, albo szyte hand made np. ze str franiszki.pl; wersja droższa to firmówki - Bumgenius one size, Charlie Banana, Fuzzi Bunz, Itti Bitti, hand made: eko_mama, babyetta, nappime, maleme, pupeko) -otulacze 2 szt (Flip one size byłby chyba najbardziej uniwwrsalny) -6-9 szt tetry bambusowej Kikko lub muśliny Imse Vimse -6 szt prefoldów + jeśli na noce też planujecie wielo to proponuję dokupić 3-4 formowanki bambusowe/konopne + wełniany otulacz. Przedstawiłam zestaw, który pozwoli na pieluchowanie dziecka tylko wielo. Jesli chcecie tylko popróbować to proponuję po 1-2 szt wsyztskiego kupić, nie wiecej. Z czasem przekonacie się co sprawdza się najlepiej i dokupicie, a mniej lubiane pieluchy sprzedacie. Ostrzegam, żeby nie był - wielopieluchowanie wciąga i może prowadzić do poważnego uzależnienia
Edytowane przez biankaaa Czas edycji: 2011-08-11 o 22:34 |
|
|
|
|
#509 |
|
Rozeznanie
|
no to na początek proponuję po kilka sztuk różnych rodzajów, jak już pisałam wyżej
![]() kieszonki z polarem i z innym materiałem w srodku formowanki i otulacze i teraz kieszonki pulowe różnych firm, na allegro są najtańsze chyba, jak polar w środku to dziecko ma sucho, jak np bambus to czuje, że ma mokro, na początek np po 3 sztuki, jak się sprawdzą to dokupić więcej formowanki - nie za duże, bo dziecko jeszcze malutkie, więc raczej cieńsze niż grubsze, do tego otulacze, na pewno wełniany i pulowy, również żeby sprawdzić co wam podpasuje generalnie pieluszki nie mogą być za grube i za szerokie, bardziej chłonne na noc i do spania w dzień, pozostałe raczej cieńsze do częstszych zmian. Piszcie, co jeszcze chcecie wiedzieć, na pewno ktoś pomoże
|
|
|
|
|
#510 |
|
Rozeznanie
|
Grzejniki mam, ale jakoś nie widzi mi się mieć porozwieszanych pieluch w całym domu
Zależy mi na szybkoschnących, ale najważniejsze jest jednak dziecko i to co będzie dla niego najzdrowsze. Niby materiały naturalne są najzdrowsze, ale czy 3 miesieczne dziecko powinno miec mokro w pieluszce? To chyba jeszcze nie czas na naukę nocnikowania. No i chyba takie dzieci dużo sikają, więc więcej by musiało być tych pieluch by częściej zmieniać Ale czy te ze sztucznym materiałem wewnątrz nie będą szkodliwe? No i jeśli te sztuczne, to jaki materiał najlepszy w środku?? Wiem że na zewnątrz PUL, że kieszonka i zapięcia na napy Wkłady też jakieś się tam dopasuje. Ale co z warstwą wewnętrzną pieluchy? Na noc to i tak zamierzam używać pampków dopóki nie uporam się z wielorazowymi za dnia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:45.

Niestety nie mam ich na co zamienić, bo Pani u której kupowałam nie ma innych.

Ale czy te ze sztucznym materiałem wewnątrz nie będą szkodliwe? No i jeśli te sztuczne, to jaki materiał najlepszy w środku?? Wiem że na zewnątrz PUL, że kieszonka i zapięcia na napy