Biżuteryjna DG - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-21, 10:54   #541
jola1964
Przyczajenie

Dot.: pólfabrykaty

No marzy mi sie taki sklep otworzyć jak wspomnialm że przychodzi klientka do niego wybiera sobie jakiś półprodukt np kulka drewniana plus bigiel plus szpilka i sama go sobie w domu montuje . mam juz swoją dzialalnośc jestem na przychodach i rozchodach więc myślę to rozszerzyć Tylko to strasznie duze koszty najgorzej z lokalem takie ceny. A druga rzec to poprostu kupuje sobie półprodukty i robie w domu i gotowe sprzedaje .
jola1964 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-21, 13:06   #542
agnessja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jola1964 Pokaż wiadomość
No marzy mi sie taki sklep otworzyć jak wspomnialm że przychodzi klientka do niego wybiera sobie jakiś półprodukt np kulka drewniana plus bigiel plus szpilka i sama go sobie w domu montuje . mam juz swoją dzialalnośc jestem na przychodach i rozchodach więc myślę to rozszerzyć Tylko to strasznie duze koszty najgorzej z lokalem takie ceny. A druga rzec to poprostu kupuje sobie półprodukty i robie w domu i gotowe sprzedaje .
specjalnie to mi się nie chciałoby jechac do sklepu po 2 koraliki pare bigli, w dodatku ceny w takim sklepie są wyższe od tych w necie, zawsze staram się robić zakupy w necie za kwotę która zwalnia mnie z opłaty pocztowej, więc mam taniej i bez dodatkowych kosztów;

taki sklep to ma rację bytu raczej w dużych miastach czy aglomeracjach i tam gdzie się dużo osób przewija, raczej na samodzielną działalność to się nie opłaca, produkcja to kolejna sprawa, zajmuje czas, możesz sama wszystkiego nie ogarnąć, pracownik to koszty i ryzyko, czy będzie dobrze się wywiązywać z obowiązków

może bardziej jakieś stoisko z półfabrykatami i wyrobami we własnym sklepie z odzieżą, + sprzedaż w internecie... a rozliczanie to wszelkie info może znajdziesz na wątku wcześniej wspomnianym...

Blog o hobby - scrap i decou
agnessja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 07:33   #543
agdar
BAN stały

Dot.: Biżuteryjna DG

Nie chce byc zlosliwy ale najlepiej w kwestii podatkow zapytac urzad skarbowy.Prowadze firme jubilersko uslugową i sprzedaje gotowe wyroby ,połfabrykaty i urzad skarbowy o tym wie i nie mialem przez 8 lat kontroli.Przez kilka lat nie mialem kasy bo sprzedawalem wylacznie na fakturę i nikt sie do tego nie przyczepil.Teraz mam kasę gdyz mam uslugi.
agdar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 07:39   #544
agdar
BAN stały

prowadze firmę juz 8 lat jestem na ryczalcie 9 procentowym czyli produkcja sprzedarz i usługi wyrobów jubilerskich.Kasa w tym przypadku jest potrzebna.Dla scisłosci dodam jeszcze swoje nr pkd
36.22.z-produkcja wyrobów jubilerskich
36.61.z-produkcja sztucznej biżuterii
27.41.z -produkcja metali szlachetnych
52.48.c-sprzedaz detaliczna zegarów .zegarków oraz bizuterii
52.61.z sprzedaz detaliczna prowadzona przez domy sprzedazy wysylkowej
52.73.z naprawa zegarków ibizuterii
33.50.z produkcja zegarów i zegarkow.
Nie wiem czemu ktos twierdzi ze ryczaltu nie ma skoro ja place juz kilka lat a od 3 lat jestem bez vatu.

---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

Byc moze chodzilo o ryczalt ewidencjonowany czyli staly podatek miesięczny.Tu taka sytuacja moze sie zdarzyc w zaleznosci od regionu.Kazdy urzad skarbowy na swoim terenie okresla taki podatek i albo mozna go placic albo nie.
Jesli chodzi o sklepy z polfabrykatami .W Warszawie masz takie sklepy na ul Elektoralnej i Orlej.Jest ich kilka ARMA HOPEA JASPER.Kupisz wszystko ,praktycznie tylko skladac i sprzedawac

---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ----------

Mam mnóstwo znajomych w branzy jubilerskiej i prawie wszyscy jesli maja male koszty sa na ryczalcie i nie ma tu znaczenia czy pracujesz z metalami szlachetnymi
Stary 2009-09-22, 07:40   #545
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agdar Pokaż wiadomość
Nie wiem czemu ktos twierdzi ze ryczaltu nie ma skoro ja place juz kilka lat a od 3 lat jestem bez vatu.
Ten ktoś twierdzi tak dlatego, że takie są przepisy. Ryczałt to co najwyżej twórcy ludowi (Cepelia), cała reszta się na to nie łapie. I nie wiem jakim cudem nie płacisz VAT-u, skoro sprzedajesz metale szlachetne - polecam przestudiowanie NOWYCH przepisów i NOWEJ ustawy VAT. 8 lat temu może było inaczej, ale teraz jest inaczej.

W innym wątku napisałeś, że od 8 lat nie miałeś kontroli US - to wszystko wyjaśnia. Powodzenia w płaceniu zaległego podatku
clementinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 08:46   #546
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Z tego co mi tłumaczył zorientowany znajomy kasa nie jest potrzebna ale wtedy musisz wystawiać faktury. Przy produkcji masowej gdzie sprzedajesz jakąś partię konkretnemu odbiorcy np. firmie to wtedy według mnie ma to sens. Wyobraź sobie, że ja np sprzedaję w galerii. Klientka kupi a ja do niej: "proszę podać swój NIP bo muszę pani fakturę wystawić." No co to klienta obchodzi, że TY MUSISZ. Twój problem ona kupuje i płaci i reszta jej nie obchodzi .
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-22, 10:08   #547
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
Z tego co mi tłumaczył zorientowany znajomy kasa nie jest potrzebna ale wtedy musisz wystawiać faktury. Przy produkcji masowej gdzie sprzedajesz jakąś partię konkretnemu odbiorcy np. firmie to wtedy według mnie ma to sens. Wyobraź sobie, że ja np sprzedaję w galerii. Klientka kupi a ja do niej: "proszę podać swój NIP bo muszę pani fakturę wystawić." No co to klienta obchodzi, że TY MUSISZ. Twój problem ona kupuje i płaci i reszta jej nie obchodzi .
Hanuś, umiejętność czytania ze zrozumieniem szwankuje? Sorry, ale już inaczej się nie da.
Pół tego forum jest zasypane dyskusjami o tym, że TRZEBA MIEĆ KASĘ, bo srebro (i wszystkie szlachetne) MUSZĄ być fiskalizowane, od pierwszej złotówki, a tu kolejny radosny kwiatek z cyklu "kasa nie jest potrzebna".

A on jest złotnikiem/jubilerem. On czyli Pan-Ja-Mam-Ryczałt-Nie-Mam-Vatu-I-Wiem-Wszystko-Najlepiej.

Jak sprzedajesz coś jako firma firmie, to możesz wystawić tylko fakturę, ale nie osobie prywatnej.

No i potem ludzie się dziwią, jak przychodzi US, kontrola, zaległe podatki i kary - jest płacz i zgrzytanie zębami i jedno wielkie "a ja taka uczciwa, ojojoj, ale ten zły urząd skarbowy tak mnie skrzywdził".

Cytat:
Nie chce byc zlosliwy ale najlepiej w kwestii podatkow zapytac urzad skarbowy.Prowadze firme jubilersko uslugową i sprzedaje gotowe wyroby ,połfabrykaty i urzad skarbowy o tym wie i nie mialem przez 8 lat kontroli.
Nie chcę być złośliwa, ale w takim bądź razie idź i spytaj Urząd Skarbowy jak jest TERAZ. 8 lat bez kontroli wszystko wyjaśnia.

Edytowane przez clementinne
Czas edycji: 2009-09-22 o 10:10

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-22, 10:50   #548
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Hanuś, umiejętność czytania ze zrozumieniem szwankuje? Sorry, ale już inaczej się nie da.
Pół tego forum jest zasypane dyskusjami o tym, że TRZEBA MIEĆ KASĘ, bo srebro (i wszystkie szlachetne) MUSZĄ być fiskalizowane, od pierwszej złotówki, a tu kolejny radosny kwiatek z cyklu "kasa nie jest potrzebna".

No przecież dokładnie to napisałam.
Stary 2009-09-22, 10:51   #549
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
No przecież dokładnie to napisałam.
To Kochanie napisałaś: "Z tego co mi tłumaczył zorientowany znajomy kasa nie jest potrzebna ale wtedy musisz wystawiać faktury."
Stary 2009-09-22, 10:59   #550
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Tak, tak napisałam. I wtedy musisz wystawić fakturę. My tu mówimy o sprzedaży osobie fizycznej - prywatnej i wtedy zgadzam się, że kasa to obowiązek.

Zresztą szykuje się kolejna utarczka słowna. Nie lubię się tego - pasuję
Stary 2009-09-22, 16:28   #551
agdar
BAN stały

i tu jestes w blędzie Nie chce byc zlosliwy .Wlasnie wrócilem z urzedu skarbowego.Otóz czesciowo masz rację nie ma ryczaltu na sprzedarz i produkcję ale pozostal na uslugi jubilerskie.Czyli naprawy i PRODUKCJĘ WYROBÓW JUBILERSKICH Z POWIERZONEGO MATERIALU. Moge zrobic i kilo pierscionków i jesli ktos da mi na to srebro lub da kamienie podlega to pod uslugi i mozna rozliczac sie na ryczalcie.
Stary 2009-09-22, 16:41   #552
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
i tu jestes w blędzie Nie chce byc zlosliwy .Wlasnie wrócilem z urzedu skarbowego.Otóz czesciowo masz rację nie ma ryczaltu na sprzedarz i produkcję ale pozostal na uslugi jubilerskie.Czyli naprawy i PRODUKCJĘ WYROBÓW JUBILERSKICH Z POWIERZONEGO MATERIALU. Moge zrobic i kilo pierscionków i jesli ktos da mi na to srebro lub da kamienie podlega to pod uslugi i mozna rozliczac sie na ryczalcie.

Tjaaa....bo kazdy klient, który chce sobie kupić kolczyki przynosi do złotnika własny srebrny granulat....
Stary 2009-09-23, 06:20   #553
agdar
BAN stały

Do jubilera idzież przewaznie cos naprawic i ewentualnie aby cos zrobil.Mi klienci przynoszą najczesciej kamienie np bursztyny.A jesli chcesz cos kupic gotowego to idz do salonu .Tutaj jest róznica .atak cięzko to pojac
Stary 2009-09-23, 08:30   #554
brevis
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Tjaaa....bo kazdy klient, który chce sobie kupić kolczyki przynosi do złotnika własny srebrny granulat....
clementinne
Opanuj swój język, obrażasz ludzi swoimi złośliwymi odzywkami.
Popatrz jak wyglądają Twoje posty - okropne i nie służą sensownej dyskusji.
brevis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-23, 08:41   #555
heurek
Wtajemniczenie

Brevis - no wybacz ale gdzie tu złośliwość? I jeśli Clementinne ze swoimi postami nie służy sensownej dyskusji to ja chyba czytać nie umiem. Większość jej postów oparta jest o jej własne doświadczenie i wiele razy miała rację podpowiadając nam. A nikt jej tego robić nie karze.
Nie, no chyba na tym skończę bo mogę stać się złośliwa

Fikcja to prawda ukryta w jądrze kłamstwa, a prawdę tę można wyrazić bardzo prosto- magia istnieje

heurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-23, 09:14   #556
clementinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brevis Pokaż wiadomość
clementinne
Opanuj swój język, obrażasz ludzi swoimi złośliwymi odzywkami.
Popatrz jak wyglądają Twoje posty - okropne i nie służą sensownej dyskusji.

Ja mam inne zdanie

Heurek....dziękuję, że chociaż Ty potrafisz myśleć i czytać ze zrozumieniem
Stary 2009-09-23, 11:40   #557
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

agdar na pewno też masz rację, ale zwróć uwagę jaki jest profil działalności osób bywających na tym forum...
Zupełnie inny niż Twój i Twoje rady po prostu mogą wprowadzić nieco zamieszania, chociaż wiem że tego nie chcesz...
Stary 2009-10-03, 08:30   #558
kassia27
Raczkowanie

GG do kassia27

dziewczyny co o tym myślicie

http://www.stopzus.pl/

Korci mnie to ale się boję może któraś z Was wie coś o tego typu firmie????

A tutaj są pytania zainteresowanych i odpowiedzi. Wygląda to interesująco! Jestem już totalnie zamotana :/

http://www.optigen.pl/faq/FAQ.html

eeeeee już mi się chyba odechciało ....
ale możecie sobie poczytać.

Edytowane przez kassia27
Czas edycji: 2009-10-03 o 08:50
kassia27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-03, 15:40   #559
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

Na ten temat był artykuł w Gazecie Wyborczej z 24 września (obecnie przedrukowany przez Angorę z 4 października), ale jeszcze nie przeczytałam ;P
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-03, 17:16   #560
substytut
Zakorzenienie

Dla mnie to grubymi nicmi szyte.

Korzysci ma przede wszystkim osoba do ktorej sie zglaszasz.
Podejmujac wspolprace z taka firma albo placisz im co miesiac 599zl.

Mozesz placic mniej jesli polecisz im kolejna osobe - bodajze przy 5 czy 6 nie placisz juz wcale a jesli bedzie wiecej to zaczynasz jeszcze zarabiac. Tak dzialaja PIRAMIDY a nie normalne firmy.
I co to za txt: "Łatwo więc policzyć, że picie takich trunków da nam trzy razy większą emeryturę, niż da nam ZUS"

Poza tym zakladajac pierwsza firme masz znizke na ZUS przez 2 lata. Mozna rozwazyc rowniez rownoczesna prace w innej firmie gdzie za Ciebie zaplaca ZUS, niestety nie wiem czy np. przy wymiarze zatrudnienia na 1/4 etatu (by miec czas na swoja firme ) tez to dziala.

Dla zainteresowanych http://msp.money.pl/wiadomosci/podat...,0,537614.html

I wywiad z czlowiekiem z tej firmy ktora daje taka mozliwosc
http://wiadomosci.onet.pl/1572846,2679,1,kioskart.html
Tylko co jak firma sie zamknie albo zmienia prawo?
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-03, 17:34   #561
poice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
Mozna rozwazyc rowniez rownoczesna prace w innej firmie gdzie za Ciebie zaplaca ZUS, niestety nie wiem czy np. przy wymiarze zatrudnienia na 1/4 etatu (by miec czas na swoja firme ) tez to dziala.
Z tego co się orientuję, to nie tyle wymiar ułamkowy etatu, co wysokość wynagrodzenia ma znaczenie - nie może być ono niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę w gospodarce w danym roku. Czyli jeśli wysokość oskładkowanego dochodu na 1/4 etatu jest w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia, to z działalności trzeba tylko składkę zdrowotną odprowadzić.

Cytat:

Byc moze chodzilo o ryczalt ewidencjonowany czyli staly podatek miesięczny.
W przypadku ryczałtu ewidencjonowanego nie ma stałej kwoty podatku - należność podatkową oblicza się procentowo (różne stawki w zależności od rodzaju działalności, które w przypadku ryczałtu można łączyć) od osiągniętego w danym miesiącu przychodu i pomniejsza o zapłaconą składkę zdrowotną w wymiarze 7,75% wymiaru składki. Podatek w stałej kwocie występuje w przypadku karty podatkowej i wtedy kwota ta jest uzależniona od rodzaju prowadzonej działalności, wielkości miejscowości jej prowadzenia i liczby zatrudnionych pracowników.

Aha, zapomniałabym. Na ZUS jest jeszcze jeden "sposób" - kupić sobie hektar ziemi i zarejestrować się w KRUS

Mój wątek

Edytowane przez poice
Czas edycji: 2009-10-03 o 18:29
poice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-03, 18:26   #562
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez poice Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję, to nie tyle wymiar ułamkowy etatu, co wysokość wynagrodzenia ma znaczenie - nie może być ono niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę w gospodarce w danym roku. Czyli jeśli wysokość oskładkowanego dochodu na 1/4 etatu jest w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia, to z działalności trzeba tylko składkę zdrowotną odprowadzić.
Ale ten przepis się zmienił już jakiś czas temu...
Stary 2009-10-03, 18:37   #563
poice
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Ale ten przepis się zmienił już jakiś czas temu...
Serio? A kiedy? Bo ja to wyczytałam tu http://www.destro.pl/firma/dzialalno...-i-skladki-zus i tam jest niby mowa o roku 2009 oraz http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad4.pdf str11-12 też niby poradnik z 2009. Wiem, że od pierwszego marca była zmiana dla osób prowadzących działalność i wykonujących pracę na podstawie umowy chałupniczej

Mój wątek

Edytowane przez poice
Czas edycji: 2009-10-03 o 19:24
poice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-07, 07:42   #564
biejcia
Raczkowanie

Witam,
mam takie pytanko, nie znalazłam tu takiego wątku, a jeśli jest to proszę tylko o linka...
interesuje mnie kwestia opłat celnych. Większość Was ma działalności gospodarcze, są wśród Was takie osoby, które zamawiają półfabrykaty z zagranicy? Jak to jest z cłem? Możecie mi przybliżyć problem?

Będę bardzo wdzięczna
biejcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 14:28   #565
krutko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez biejcia Pokaż wiadomość
Witam,
mam takie pytanko, nie znalazłam tu takiego wątku, a jeśli jest to proszę tylko o linka...
interesuje mnie kwestia opłat celnych. Większość Was ma działalności gospodarcze, są wśród Was takie osoby, które zamawiają półfabrykaty z zagranicy? Jak to jest z cłem? Możecie mi przybliżyć problem?

Będę bardzo wdzięczna
Podbijam wątek bo też mnie to interesuje.
krutko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 11:40   #566
mlisiewski
Raczkowanie

Na większość półproduktów przy sprowadzaniu z USA, Chin, Indii, Singapuru i Japonii cło wynosi 0-8% (inne państwa zapewne podobnie, te znam z doświadczenia). Do tego dochodzi 22% VAT doliczane do wartości oclonej przesyłki, łącznie z kosztami wysyłki.

Aby przesyłkę oclić należy złożyć dokument SAD (strony dla procedury wprowadzenia do obrotu), którego wypełnienie jest trudne, nawet jeśli ma się oprogramowanie do tego służące (drogie). Można to również zlecić agencji celnej (od 70zł netto w górę), niektóre firmy kurierskie (np Fedex) biorą to na siebie, ale za to liczą sobie ładnie za przesyłkę.
Dodatkowo jeśli sprowadza się np drewniane koraliki czy muszle należy dołączyć oświadczenie mówiące, że sprowadzany towar nie podlega ochronie Konwencji Waszyngtońskiej (CITES).

Żeby bezproblemowo sprowadzany towar wprowadzić do obrotu w przesyłce powinna znaleźć się faktura, czyli dokument posiadający minimum: pełen adres nadawcy (najlepiej z nazwą firmy), pełen adres odbiorcy (koniecznie z nazwą firmy), wszystkie pozycje z przesyłki, łącznie z ceną każdej z pozycji, sumę oraz koszt przesyłki.
Zmuszenie Azjatów do dołączenia poprawnego dokumentu wymaga zwykle kilku(nastu) wiadomości i nie zawsze kończy się sukcesem (mam na myśli niewielkie zamówienia, do $500) - zwykle nie bardzo wiedzą o co chodzi, nie bardzo znają angielski i nie bardzo im zależy.

uzupełnienie: wydruk płatności Paypal nie jest fakturą i nie jest wystarczający.

Kolejny problem jest z elementami metalowymi, a konkretnie unijnymi normami odnośnie zawartości ołowiu i niklu - są one dużo ostrzejsze niż gdziekolwiek i czasem można mieć poważny kłopot, tam gdzie się go człowiek nie spodziewa, np z niektórymi produktami oferowanymi przez FMG. O Azji nawet nie wspomnę.

Edytowane przez mlisiewski
Czas edycji: 2009-10-11 o 13:04
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-12, 07:38   #567
biejcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mlisiewski Pokaż wiadomość
Aby przesyłkę oclić należy złożyć dokument SAD (strony dla procedury wprowadzenia do obrotu), którego wypełnienie jest trudne, nawet jeśli ma się oprogramowanie do tego służące (drogie).
Dodatkowo jeśli sprowadza się np drewniane koraliki czy muszle należy dołączyć oświadczenie mówiące, że sprowadzany towar nie podlega ochronie Konwencji Waszyngtońskiej (CITES).
Czy tego dokumentu SAD nie da się ściągnąć z internetu z jakiś stron celnych?

Odnośnie drewnianych koralików, czy sklep sam zobowiązany jest do wystawienia takiego oświadczenia i to robi, czy należy się o to upomnieć?
Stary 2009-10-12, 10:54   #568
mlisiewski
Raczkowanie

Wpisz w Google "dokument SAD" - znajdziesz przynajmniej kilka stron, z których możesz ściągnąć formularz, w tym stronę Ministerstwa Finansów.

Oświadczenie składa importer i on ponosi odpowiedzialność, jeśli nie jest zgodne z prawdą. Listę gatunków podlegających ochronie można sprawdzić tutaj: http://www.cites.org/
Stary 2009-10-12, 12:08   #569
biejcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mlisiewski Pokaż wiadomość
Oświadczenie składa importer i on ponosi odpowiedzialność, jeśli nie jest zgodne z prawdą. Listę gatunków podlegających ochronie można sprawdzić tutaj: http://www.cites.org/
Ehhh... strasznie to wszystko skąplikowanie brzmi
A przykładowo jeśli ktoś mi sprzeda dajmy na to jakieś drewniane koraliki będące pod ochroną pod inną nazwą, bo logiczne, że nie muszę się na tym znać, a na przykładzie chociażby kamieni: turkus - howlit wiem, że takie rzeczy mają miejsce... To kto wówczas ponosi odpowiedzialność? Sklep który to zafałszował czy ja, która składa oświadczenie? I przede wszytkim gdzie takie oświadczenie należy złożyć?
Wiem, że jestem bardzo dociekliwa, ale bardzo obcy to dla mnie temat, a może niebawem będę musiała się z tym zmagać... być może są gdzieś w Internecie jakieś informacje na ten temat podane jakoś przystępniej niż tylko w formie suchych przepisów, jeśli tak to proszę o linka, będę sobie szperała sama, chodzi tylko o nakierowanie mnie...

z góry dzięki
Stary 2009-10-12, 13:46   #570
mlisiewski
Raczkowanie

W razie rozbieżności musisz udowodnić, że wysłano Ci inny towar niż zamawiałaś - co nie powinno być trudne. Oświadczenie dołącza się do SADu.
Jeśli znajdziesz jakieś opracowanie prosto i jasno opisujące jak poprawnie wypełnić SAD to podziel się.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości