![]() |
#541 |
Przyczajenie
|
Dot.: pólfabrykaty
No marzy mi sie taki sklep otworzyć jak wspomnialm że przychodzi klientka do niego wybiera sobie jakiś półprodukt np kulka drewniana plus bigiel plus szpilka i sama go sobie w domu montuje . mam juz swoją dzialalnośc jestem na przychodach i rozchodach więc myślę to rozszerzyć Tylko to strasznie duze koszty najgorzej z lokalem takie ceny. A druga rzec to poprostu kupuje sobie półprodukty i robie w domu i gotowe sprzedaje .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
taki sklep to ma rację bytu raczej w dużych miastach czy aglomeracjach i tam gdzie się dużo osób przewija, raczej na samodzielną działalność to się nie opłaca, produkcja to kolejna sprawa, zajmuje czas, możesz sama wszystkiego nie ogarnąć, pracownik to koszty i ryzyko, czy będzie dobrze się wywiązywać z obowiązków może bardziej jakieś stoisko z półfabrykatami i wyrobami we własnym sklepie z odzieżą, + sprzedaż w internecie... a rozliczanie to wszelkie info może znajdziesz na wątku wcześniej wspomnianym...
![]() |
![]() |
#543 |
BAN stały
|
Dot.: Biżuteryjna DG
Nie chce byc zlosliwy ale najlepiej w kwestii podatkow zapytac urzad skarbowy.Prowadze firme jubilersko uslugową i sprzedaje gotowe wyroby ,połfabrykaty i urzad skarbowy o tym wie i nie mialem przez 8 lat kontroli.Przez kilka lat nie mialem kasy bo sprzedawalem wylacznie na fakturę i nikt sie do tego nie przyczepil.Teraz mam kasę gdyz mam uslugi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
BAN stały
|
prowadze firmę juz 8 lat jestem na ryczalcie 9 procentowym czyli produkcja sprzedarz i usługi wyrobów jubilerskich.Kasa w tym przypadku jest potrzebna.Dla scisłosci dodam jeszcze swoje nr pkd
36.22.z-produkcja wyrobów jubilerskich 36.61.z-produkcja sztucznej biżuterii 27.41.z -produkcja metali szlachetnych 52.48.c-sprzedaz detaliczna zegarów .zegarków oraz bizuterii 52.61.z sprzedaz detaliczna prowadzona przez domy sprzedazy wysylkowej 52.73.z naprawa zegarków ibizuterii 33.50.z produkcja zegarów i zegarkow. Nie wiem czemu ktos twierdzi ze ryczaltu nie ma skoro ja place juz kilka lat a od 3 lat jestem bez vatu. ---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Byc moze chodzilo o ryczalt ewidencjonowany czyli staly podatek miesięczny.Tu taka sytuacja moze sie zdarzyc w zaleznosci od regionu.Kazdy urzad skarbowy na swoim terenie okresla taki podatek i albo mozna go placic albo nie. Jesli chodzi o sklepy z polfabrykatami .W Warszawie masz takie sklepy na ul Elektoralnej i Orlej.Jest ich kilka ARMA HOPEA JASPER.Kupisz wszystko ,praktycznie tylko skladac i sprzedawac ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- Mam mnóstwo znajomych w branzy jubilerskiej i prawie wszyscy jesli maja male koszty sa na ryczalcie i nie ma tu znaczenia czy pracujesz z metalami szlachetnymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W innym wątku napisałeś, że od 8 lat nie miałeś kontroli US - to wszystko wyjaśnia. Powodzenia w płaceniu zaległego podatku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Rozeznanie
|
Z tego co mi tłumaczył zorientowany znajomy kasa nie jest potrzebna ale wtedy musisz wystawiać faktury. Przy produkcji masowej gdzie sprzedajesz jakąś partię konkretnemu odbiorcy np. firmie to wtedy według mnie ma to sens. Wyobraź sobie, że ja np sprzedaję w galerii. Klientka kupi a ja do niej: "proszę podać swój NIP bo muszę pani fakturę wystawić." No co to klienta obchodzi, że TY MUSISZ. Twój problem ona kupuje i płaci i reszta jej nie obchodzi .
![]() |
#547 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pół tego forum jest zasypane dyskusjami o tym, że TRZEBA MIEĆ KASĘ, bo srebro (i wszystkie szlachetne) MUSZĄ być fiskalizowane, od pierwszej złotówki, a tu kolejny radosny kwiatek z cyklu "kasa nie jest potrzebna". A on jest złotnikiem/jubilerem. On czyli Pan-Ja-Mam-Ryczałt-Nie-Mam-Vatu-I-Wiem-Wszystko-Najlepiej. Jak sprzedajesz coś jako firma firmie, to możesz wystawić tylko fakturę, ale nie osobie prywatnej. No i potem ludzie się dziwią, jak przychodzi US, kontrola, zaległe podatki i kary - jest płacz i zgrzytanie zębami i jedno wielkie "a ja taka uczciwa, ojojoj, ale ten zły urząd skarbowy tak mnie skrzywdził". Nie chcę być złośliwa, ale w takim bądź razie idź i spytaj Urząd Skarbowy jak jest TERAZ. 8 lat bez kontroli wszystko wyjaśnia. Edytowane przez clementinne Czas edycji: 2009-09-22 o 10:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No przecież dokładnie to napisałam.
![]() |
![]() |
#549 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Rozeznanie
|
Tak, tak napisałam. I wtedy musisz wystawić fakturę. My tu mówimy o sprzedaży osobie fizycznej - prywatnej i wtedy zgadzam się, że kasa to obowiązek.
Zresztą szykuje się kolejna utarczka słowna. Nie lubię się tego - pasuję ![]()
![]() |
#551 |
BAN stały
|
i tu jestes w blędzie Nie chce byc zlosliwy .Wlasnie wrócilem z urzedu skarbowego.Otóz czesciowo masz rację nie ma ryczaltu na sprzedarz i produkcję ale pozostal na uslugi jubilerskie.Czyli naprawy i PRODUKCJĘ WYROBÓW JUBILERSKICH Z POWIERZONEGO MATERIALU. Moge zrobic i kilo pierscionków i jesli ktos da mi na to srebro lub da kamienie podlega to pod uslugi i mozna rozliczac sie na ryczalcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tjaaa....bo kazdy klient, który chce sobie kupić kolczyki przynosi do złotnika własny srebrny granulat.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
BAN stały
|
Do jubilera idzież przewaznie cos naprawic i ewentualnie aby cos zrobil.Mi klienci przynoszą najczesciej kamienie np bursztyny.A jesli chcesz cos kupic gotowego to idz do salonu .Tutaj jest róznica .atak cięzko to pojac
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Wtajemniczenie
|
Brevis - no wybacz ale gdzie tu złośliwość? I jeśli Clementinne ze swoimi postami nie służy sensownej dyskusji to ja chyba czytać nie umiem. Większość jej postów oparta jest o jej własne doświadczenie i wiele razy miała rację podpowiadając nam. A nikt jej tego robić nie karze.
Nie, no chyba na tym skończę bo mogę stać się złośliwa ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
agdar na pewno też masz rację, ale zwróć uwagę jaki jest profil działalności osób bywających na tym forum...
Zupełnie inny niż Twój i Twoje rady po prostu mogą wprowadzić nieco zamieszania, chociaż wiem że tego nie chcesz...
![]() |
#558 |
Raczkowanie
|
dziewczyny co o tym myślicie
http://www.stopzus.pl/ Korci mnie to ale się boję ![]() A tutaj są pytania zainteresowanych i odpowiedzi. Wygląda to interesująco! Jestem już totalnie zamotana :/ http://www.optigen.pl/faq/FAQ.html eeeeee już mi się chyba odechciało .... ale możecie sobie poczytać.
AngelDesign Edytowane przez kassia27 Czas edycji: 2009-10-03 o 08:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Zakorzenienie
|
Na ten temat był artykuł w Gazecie Wyborczej z 24 września (obecnie przedrukowany przez Angorę z 4 października), ale jeszcze nie przeczytałam ;P
![]() |
#560 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to grubymi nicmi szyte.
Korzysci ma przede wszystkim osoba do ktorej sie zglaszasz. Podejmujac wspolprace z taka firma albo placisz im co miesiac 599zl. Mozesz placic mniej jesli polecisz im kolejna osobe - bodajze przy 5 czy 6 nie placisz juz wcale a jesli bedzie wiecej to zaczynasz jeszcze zarabiac. Tak dzialaja PIRAMIDY a nie normalne firmy. I co to za txt: "Łatwo więc policzyć, że picie takich trunków da nam trzy razy większą emeryturę, niż da nam ZUS" Poza tym zakladajac pierwsza firme masz znizke na ZUS przez 2 lata. Mozna rozwazyc rowniez rownoczesna prace w innej firmie gdzie za Ciebie zaplaca ZUS, niestety nie wiem czy np. przy wymiarze zatrudnienia na 1/4 etatu (by miec czas na swoja firme ![]() Dla zainteresowanych http://msp.money.pl/wiadomosci/podat...,0,537614.html I wywiad z czlowiekiem z tej firmy ktora daje taka mozliwosc http://wiadomosci.onet.pl/1572846,2679,1,kioskart.html Tylko co jak firma sie zamknie albo zmienia prawo?
![]() |
#561 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Aha, zapomniałabym. Na ZUS jest jeszcze jeden "sposób" - kupić sobie hektar ziemi i zarejestrować się w KRUS ![]() Edytowane przez poice Czas edycji: 2009-10-03 o 18:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#563 |
Raczkowanie
|
Serio? A kiedy? Bo ja to wyczytałam tu http://www.destro.pl/firma/dzialalno...-i-skladki-zus i tam jest niby mowa o roku 2009 oraz http://www.zus.pl/pliki/poradniki/porad4.pdf str11-12 też niby poradnik z 2009. Wiem, że od pierwszego marca była zmiana dla osób prowadzących działalność i wykonujących pracę na podstawie umowy chałupniczej
![]() Edytowane przez poice Czas edycji: 2009-10-03 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Raczkowanie
|
Witam,
mam takie pytanko, nie znalazłam tu takiego wątku, a jeśli jest to proszę tylko o linka... interesuje mnie kwestia opłat celnych. Większość Was ma działalności gospodarcze, są wśród Was takie osoby, które zamawiają półfabrykaty z zagranicy? Jak to jest z cłem? Możecie mi przybliżyć problem? Będę bardzo wdzięczna ![]()
![]() |
#565 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Raczkowanie
|
Na większość półproduktów przy sprowadzaniu z USA, Chin, Indii, Singapuru i Japonii cło wynosi 0-8% (inne państwa zapewne podobnie, te znam z doświadczenia). Do tego dochodzi 22% VAT doliczane do wartości oclonej przesyłki, łącznie z kosztami wysyłki.
Aby przesyłkę oclić należy złożyć dokument SAD (strony dla procedury wprowadzenia do obrotu), którego wypełnienie jest trudne, nawet jeśli ma się oprogramowanie do tego służące (drogie). Można to również zlecić agencji celnej (od 70zł netto w górę), niektóre firmy kurierskie (np Fedex) biorą to na siebie, ale za to liczą sobie ładnie za przesyłkę. Dodatkowo jeśli sprowadza się np drewniane koraliki czy muszle należy dołączyć oświadczenie mówiące, że sprowadzany towar nie podlega ochronie Konwencji Waszyngtońskiej (CITES). Żeby bezproblemowo sprowadzany towar wprowadzić do obrotu w przesyłce powinna znaleźć się faktura, czyli dokument posiadający minimum: pełen adres nadawcy (najlepiej z nazwą firmy), pełen adres odbiorcy (koniecznie z nazwą firmy), wszystkie pozycje z przesyłki, łącznie z ceną każdej z pozycji, sumę oraz koszt przesyłki. Zmuszenie Azjatów do dołączenia poprawnego dokumentu wymaga zwykle kilku(nastu) wiadomości i nie zawsze kończy się sukcesem (mam na myśli niewielkie zamówienia, do $500) - zwykle nie bardzo wiedzą o co chodzi, nie bardzo znają angielski i nie bardzo im zależy. uzupełnienie: wydruk płatności Paypal nie jest fakturą i nie jest wystarczający. Kolejny problem jest z elementami metalowymi, a konkretnie unijnymi normami odnośnie zawartości ołowiu i niklu - są one dużo ostrzejsze niż gdziekolwiek i czasem można mieć poważny kłopot, tam gdzie się go człowiek nie spodziewa, np z niektórymi produktami oferowanymi przez FMG. O Azji nawet nie wspomnę. Edytowane przez mlisiewski Czas edycji: 2009-10-11 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie drewnianych koralików, czy sklep sam zobowiązany jest do wystawienia takiego oświadczenia i to robi, czy należy się o to upomnieć?
![]() |
![]() |
#568 |
Raczkowanie
|
Wpisz w Google "dokument SAD" - znajdziesz przynajmniej kilka stron, z których możesz ściągnąć formularz, w tym stronę Ministerstwa Finansów.
Oświadczenie składa importer i on ponosi odpowiedzialność, jeśli nie jest zgodne z prawdą. Listę gatunków podlegających ochronie można sprawdzić tutaj: http://www.cites.org/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A przykładowo jeśli ktoś mi sprzeda dajmy na to jakieś drewniane koraliki będące pod ochroną pod inną nazwą, bo logiczne, że nie muszę się na tym znać, a na przykładzie chociażby kamieni: turkus - howlit wiem, że takie rzeczy mają miejsce... To kto wówczas ponosi odpowiedzialność? Sklep który to zafałszował czy ja, która składa oświadczenie? I przede wszytkim gdzie takie oświadczenie należy złożyć? Wiem, że jestem bardzo dociekliwa, ale bardzo obcy to dla mnie temat, a może niebawem będę musiała się z tym zmagać... być może są gdzieś w Internecie jakieś informacje na ten temat podane jakoś przystępniej niż tylko w formie suchych przepisów, jeśli tak to proszę o linka, będę sobie szperała sama, chodzi tylko o nakierowanie mnie... z góry dzięki ![]()
![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
W razie rozbieżności musisz udowodnić, że wysłano Ci inny towar niż zamawiałaś - co nie powinno być trudne. Oświadczenie dołącza się do SADu.
Jeśli znajdziesz jakieś opracowanie prosto i jasno opisujące jak poprawnie wypełnić SAD to podziel się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.