![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jest tu ktoś kto ma nowofunlanda?
Dlatego po kazdym spacerze trzeba go dokladnie wysuszyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dzięki za wszelkie info, link który mi podesłałaś to kopalnia wiedzy, jest tam praktycznie wszystko co chcę wiedzieć
![]() Już się nie mogę doczekać psa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się, że mogłam pomóc i cieszy mnie również to, że będzie to przemyślana decyzja i że psiak będzie z hodowli, a nie z pseudo
![]() Jak będziesz miała jeszcze ajkieś pytania to pisz ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Mój tato ma niufka i z tym smrodkiem to różnie bywa
![]() Psem to on nie śmierdzi, ale jak wiadomo - niufki kochają wodę. Argosa (imię psa taty) ciężko upilnować na spacerze, żeby nie pakował się do wody. Kałuże, rowy, stawy... On to kocha. I później śmierdzi właśnie tą wodą. One mają gęstą sierść, nawet kąpiel czasami nie pomaga na pozbycie się smrodu. Ale poza tym - wspaniały pies ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Mam po sasiedzku hodowle tych psow
Generalnie rasa wspaniala jak ktos kocha duze kudlate psy. Ale ma swoje minusy-jak kazda ![]() Mam troche z nimi stycznosci i duzo rozmawiam z Dagmara i co moge powiedziec... -Slinia sie strasznie,latem szczegolnie-mnie to osobiscie odstrasza. -Pielegnacja wlosa nie az taka ciezka,trzeba regularnie trymowac,rozczesywac,uzyw ac dobrych kosmetykow.Potrafia brazowiec od slonca ![]() -Kapiele bardziej problematyczne ,jesli sam wejdzie do wody to pol biedy,ale jesli chcemy wykapac w domu takiego delikwenta to mamy niezly wycisk.Sierc tych psow jest bardzo ciezka do namoczenia... Trzeba sie niezle nameczyc by woda z szamponem dotarla do skory ![]() -Jesli ktos sie decyduje dac psa do salonu-to koszta tez nie sa male... -Uwazac trzeba na oczy(zdarzaja sie zapalenia spojowki,trzeciej powieki,itd ) i na stawy(dysplazje) -Maja sile malego konia pociagowego ![]() -Kochaja ludzi,nie lubia samotnosci,dobrze toleruja inne psy -co do dzieci-jak przy kazdym psie ,trzeba uwazac mimo ze to sa dosc lagodne psy i maja duzo cierpliowsci - wcale nie sa leniwe ![]() ![]() -Sa dosc uparte i nie tak latwo je wyszkolic jak np owczarka czy spaniela ![]() -Duzy pies-duze koszta ew leczenia,ceny leczenia sa adekwatne do wielkosci psa niestety...Trzeba sie z tym tez liczyc. -Dosc duze koszty utrzymania-wyzywienia jesli ktos mysli o suche karmie. -Lubia ruch ale nie moze to byc ruch wymuszony,raczej dluzsze spacery niz np jednostajny klus. Mimo minusow mozna sie w nich zakochac ![]() Sa przekochane z charakteru ![]() ![]() Na pewno nie sa glosne,raczej zaliza zlodzieja niz go pogryza... Z tego co widze toleruja dobrze inne psy,mniejsze chyba lepiej niz te podobnej wielkosci (ale to tylko moja obserwacja) Sa bardzo pogodne,takie wiecznie szczesliwe miski ![]() Nie slyszalam o agresorach wsrod niufow(moze gdzies tam sa,ale raczej to rzadkie przypadki,zdarzaja sie za to odrobine lekliwe) -sa dosc stabilne psychicznie ale latwo jest go zlamac zlym traktowaniem,to delikatny pies pod tym wzgledem.Awersja niuf sie zablokuje ...
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-05-31 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a co to za hodowla? możesz na priv |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2)Cała reszta zależy tylko od wychowania psa i tego jak jest traktowany. Wiadomo jak właściciel będzie na psa krzyczał czy bił go to pies stanie się agresywny i jednocześnie lękliwy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co oczywiście nie zmienia faktu, że owczarek niemiecki to pies wszechstronny. Bardziej wszechstronny od spaniela czy nowofundlanda. Z każdym psem trzeba pracować i bzdurą jest informacja o tym, że z owczarkiem ciągle trzeba pracować i powtarzac komendy, bo inaczej je zapomni, a już niufek nawet po 5 latach niewykonywania żadnych poleceń na radosne "leżeć" ze strony swojego pana szybko legnie u jego stóp. Spaniel to jedna z łatwiejszych ras do wychowania, tylko trzeba umieć do niego dotrzec, jak zresztą do każdej innej rasy. Nie do końca. Ogromny wpływ mają wydarzenia z pierwszych tygodni i miesięcy życia szczeniaka. Dlatego tak ważny jest wybór ODPOWIEDNIEJ hodowli i koniecznie zasięgnięcie informacji o ojcu szczeniąt (bo podejrzewam, że matka będzie na miejscu). Rodzice MUSZĄ być stabilni psychicznie. Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2012-06-01 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Chodzilo mi o szybkość nauki, sa rasy szybciej i wolniej sie uczace.
![]() Wg prof Corena Nowofundlandy są w rankingu inteligencji użytkowej i posłuszeństwa na 34 miejscu.Cocker jest na 20 ![]() Mogę jeszcze podać z jego książki profil osobowościowy tej rasy: "Grupa- Uzytkowosc: Psy pociągowe Dominacja-Terytorializm:Bardzo niska Inteligencja/zdolność uczenia się: Umiarkowanie wysoka Reaktywność emocjonalna: Bardzo niska Towarzyskość:Bardzo wysoka Poziom wydatkowania energii: Bardzo niski Skala oceny: Bardzo niski- Najniżej ocenione 25%,w porównaniu do wszystkich badanych pod względem tej cechy psów(75% oceniono wyżej) Umiarkowanie niska- Wyżej niż najniżej ocenione 25%,ale niżej niż pozostałe 50% badanych psów Umiarkowanie wysoka-Wyżej niż 50% ocenionych psów,ale niżej niż pozostałe 25% Bardzo wysoka-Najwyżej ocenione 25 % pod względem tej cechy(75% oceniono wyżej) Proszę zauważyć ,ze co do poziomu wydatkowanej energii,specjaliści są zgodni ,iż każdy pies ma okresy większej i mniejszej aktywności,wiec nie istnieją psy naprawdę nieaktywne. " Z ksiazki S.Corena "Dlaczego Twój pies zachowuje się w ten sposób?Przewodnik po osobowości psa" Jak juz jestem w tej rasie to wkleje jeszcze fajna stronke Klubu Niufow ![]() Warto poczytac,szczegolnie dzial weterynaria-o badaniach oraz doskonalenie rasy. http://www.nowofundland-klub.pl/chow_i_hodowla.html
żonka ![]() Małżeństwo nie jest stanem, jest umiejętnością. https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2012-06-02 o 07:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jasne, że też wpływ mają wydarzenia, ale jeśli się już coś wydarzy to trzeba to jak najszybciej wyeliminować tresurą, żeby nie było gorzej, bo potem będzie trudno z takim 70 kg psem. To w takim razie ja źle zrozumiałam twoją wypowiedź, sorki ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Dziękuję Wam kochane za zainteresowanie tematem oraz szeroko zakrojoną pomocą na privach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie do dziewczyn, która mają nowofundlanda.
Interesuje się tą rasą od kilku lat i wspólnie z TŻ jesteśmy zakochani w tych psach i jeśli kiedykolwiek będziemy mieć czworonoga to będzie to niuf ![]() Bardzo odpowiada nam jego charakter, wygląd a także jego ratownicze skłonności ja wiecznie jak jestem nad wodą boje się, że się utopię i jakoś tak obecność niufka doda mi może pewności siebie ![]() ![]() A teraz pytanie: Czy te psy naprawdę w ogóle nie szczekają na obcych?! Chodzi o to, że niespodziewanie zdecydowaliśmy się budować na wsi (dostaliśmy działkę sąsiadującą z ogromnymi łąkami ![]() ![]() Zależy nam na łagodnym psie, dlatego nie chodzi żeby był agresywny, gryzł kogoś czy ogólnie odstraszał, ale o takie szczekanie, nawet radosne, które da mi znać, że ktoś w ogóle idzie... Obecnie mam kundelka, który szczeka radośnie na wszystkich machając ogonkiem(łącznie z domownikami), bo chce żeby się z nią bawić podczas przywitania, aledzięki temu mamy znak, że ktoś się zbliża... Więc zdziwiło mnie to co przeczytałam o niufach, że niby nie szczekają praktycznie w ogóle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pamiętaj tylko, że przy wyborze szczeniaka BARDZO! dokładnie przeglądaj rodowody i starannie wybierz hodowle, żeby nie było potem problemów z chorobami genetycznymi. Pamiętaj też, że jeśli chodzi o hodowle to nie daj się nabrać na nowe związki typu SKPiKR itp. bo są to pseudohodowle z podrabianymi rodowodami, które sami sobie drukują. Jeśli hodowla to tylko z ZKwP ![]() Edytowane przez burtonistka Czas edycji: 2013-04-25 o 15:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Nie chodzi o to żeby pies odstraszał tylko bardziej informował, choć takiego byczka nie jeden się wystraszy ![]() Czyli jest szansa, że jak odpowiednio go wytresuję zaszczeka na skradającego się morderce ![]() Polecasz jakieś konkretne strony o tym jak tresować nowofundlandy? Lub w ogóle psy? W sumie to szczekanie nie jest jakieś najważniejsze, ale miło by było, jestem akurat z tych osób, którym szczekanie psa nie przeszkadza ![]() Hm, nie wiedziałam, że takie jaja są odstawiane z hodowlami... ![]() ![]() A na co zwrócić uwagę w takim rodowodzie? Słyszałaś coś o tych hodowlach? http://zpotockiegodworu.net/Arion.html http://www.nowofundland.net/ To są chyba dwie najbliższe mojego miejsca zamieszkania, dlatego pytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do stron z wychowaniem to linki podeślę ci na PW bo tu je cenzurują. Na temat hodowli też na pw ci napiszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.