![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: PRAWO JAZDY szkoły w KRAKOWIE
Ja także nie zgadzam się z negatywną opinią dotyczącą LUZ-u.
Nie dość, że cały kurs udało mi się zrobić w 1,5 miesiąca to egzamin zdałam za pierwszym razem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Witam ponownie!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
ja właśnie dojeżdżam ostatnie godziny w Klaksonie na długiej i zobaczymy za tydzień, jak z tą zdawalnością. na temat szkoły mogę powiedzieć sporo dobrego, natomiast z poszczególnymi osobami bywało różnie. teoria opierała się na oglądaniu filmów z zasadami, manewrami i tymi wszystkimi cudami, ktore potem były omawiane i wyjasniane w razie potrzeby i rozwiazywaniu pytań - duży plus - nie ma opcji, żeby skończyć teorię bez przerobienia pytań. co do praktyki - nie ma przypisanego instruktora, jesli nie przejawia się chęci jazdy z kimś konkretnym, to loteria, a wiadomo sa lepsi i gorsi. ja własnie odzywam jakieś małe traumy z niektorych jazd z p. Danielem i jak nie zdam, bedzie mi smutno, że mu zaniżę zdawalnoć, bo jest moim instruktorskim idolem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Z tego co czytam to chyba lepiej opiniować instruktora niż szkołę jazdy.Osobiście robiłam kurs w Luzie i byłam średnio zadowolona (nie pamiętam nazwiska instruktora bo to dawno temu było).Natomiast mogę z czystym sumieniem polecić p.Annę Wiśniewską z Auto-Testu na Wielopolu.Nie ma przeproś,jak coś nie wychodzi wałkuje się do skutku.Żadnego załatwiania spraw prywatnych.Ma fajne podejście.Polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam szkołę AUTO TOP Czubaj & Kurek, na Alei Pokoju (przy rondzie czyżyńskim).
Ja jeździłam z p. Edziem i z p. Bogusiem i są świetni. Z tego, co mi wiadomo od koleżanki, to pozostali instruktorzy też są bardzo dobrzy. Opanowani, rzeczowi, ale jest i czas na rozmowę, zart, rozluźnienie, ale głównie efektywna nauka. |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Ja polecam Auto Salwator. Teoria w trybie przyśpieszonym zrobiona w dwa weekendy. Jazdy w miesiąc. Bardzo ludzcy i profesjonalni instruktorzy.
Dobierałam też dwie godziny chyba w Klaksonie (ma siedzibę, jedną z siedzib, na Grota Roweckiego) i byłam bardzo zadowolona z instruktora, niestety nazwiska nie pamiętam.
#37 |
Przyczajenie
|
Witam!
Czy możecie mi polecić naprawdę dobrego instruktora w Krakowie? Nie mam już czasu i pieniędzy by męczyć się z moim instruktorem, który najwyraźniej cały czas miał mnie w nosie. Pozostał mi po nim lęk przed jazdą, złe nawyki i poczucie tego, że jazda autem jest poza moim zasięgiem. Szukam kogoś, kto spokojnie mi wszystko wytłumaczy. Po 30h jazdy w dalszym ciągu jestem zielona. Jeździłam z instruktorem o którym wspominała Shiava (poprzednia strona tego wątku) Nie tłumaczy praktycznie nic, łapie za kierownicę nie mówiąc co było nie tak. Próbując dowiedzieć się co zrobiłam źle najczęściej odsyłał mnie do lektury kodeksu drogowego. O czymś takim jak redukcja biegów dowiedziałam się w 18 godzinie jazd. Parkowanie przerobilismy tylko prostopadłe - tu brawa dla niego, to wyjaśnił mi dobrze. Ale reszta? a górka? na oczy nie widziałam. Długo by pisać, mój kurs był kompletną porażką. Najlepszy jego tekst na 6 godzinie jazdy "Co ty robisz na tym kursie jak jeździć nie umiesz?" ![]() Dziewczyny pomocy! Podajcie mi namiar na kogoś kto mnie wyprowadzi na prostą i odpowie na każde pytanie. Edytowane przez HusMus Czas edycji: 2009-10-30 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Auto TOP Czubaj & Kurek, instruktor Edward Shierle - fantastyczny facet, niesamowicie cierpliwy, nie krzyczy, dobrze tłumaczy, sympatyczny. Bardzo polecam.
Aleja Pokoju 82 ; 12 686 00 33 |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Dziękuję za ekspresową odpowiedź!
|
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co
![]() Ja byłam bardzo zadowolona, mam nadzieję, że Ty też będziesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Ja w Krakowie próbowałam z dwiema szkołami - juvex na ruczaju (beznadzieja totalna) i Pętla w borku fałęckim, którą to szkołę mogę z całego serca polecić. A szczególnie panią Wiolettę
![]()
#42 |
Zadomowienie
|
Ja polecam pana Janka Kotlarskiego ze STYLU na ul.Filipa (przecznica od Długiej). Super uczy, tłumaczy. Miałam z nim tylko 10 godzin (po 30 praktycznie zmarnowanych z b.sympatycznym panem ktory nie nauczył mnie niestety nic) i zdałam za pierwszym razem
![]()
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg ![]() Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja robiłam prawko w OES'ie na Wrocławskiej i jestem bardzo zadowolona, na wykłady można chodzić jak komu pasuje, rano lub po południu
![]() ![]() ![]()
#44 |
Rozeznanie
|
Ja właśnie robię kurs w Szkole Samochodowej AUTO-TEST ul. Aleksandry 11 w Krakowie. Mam szczęście, bo mieszkam w bloku obok instruktorki, p. Teresy więc jazdy mam właściwie spod domu na drugim końcu miasta (Prądnik Biały)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
Hej, prawo wczoraj zdane
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
A ja polecam OES z Wrocławskiej. Wypróbowałam kilku instruktorów, każdy pokazał mi jeżdżenie z innej perspektywy. I moim zdaniem kluczem do sukcesu są jazdy z kilkoma instruktorami.
Zdałam za trzecim razem. Za pierwszym razem poległam na znaku stop przy wyjeździe z MORD'u. Za drugim razem, po raz pierwszy w życiu 2X zgasł mi samochód podczas ruszania pod górę. Czyli miałam pecha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
A może któraś z was wie coś o szkołach: Zebra, Lider, Lteam?
Może jakąś inną z Huty możecie polecić? Pomóżcie, chcę się zapisać, ale nie wiem jaką szkołę wybrać. |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Kolorowa - AutoTop na Al. Pokoju, polecam bardzo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo
![]() Zastanawiam się nad tą szkołą, bo wiele osób ją poleca. Proszę o więcej, jeśli ktoś może coś polecić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Ja uczyłam się w Hucie w szkole"Jurek" (na Budziszyńskiej chyba) nie polecam, nauczyciel najczęściej zabierał mnie na łuk i okej ten nauczyłam się robić bez problemów, ale podczas jazdy na placu manewrowym wychodził z auta i rozmawiał z kolegami a ja jeździłam sama. Nie nauczyłam się parkować mimo iż wzięłam u niego 38 godzin, bo po 30 byłam zielona. Teraz widze że jestem głupia bo po 30 mogłam zmienić instruktora tym bardziej że nie miał nawet toyoty, polecił mi za to swojego kolege instruktora z którym jeździłam 2 h przed egzaminem. Tylko że dalej nie nauczyłam się parkowania co dla mnie jest czarną magią i na tym właśnie oblałam. Egzamin miałam bodajże w kwietniu tamtego roku i od tej pory po tym niezdanym nie podjęłam następnej próby. Boje się próbować znowu, ale postanowiłam w sierpniu zapisać się na egzamin na wrzesień/październik a w wakacje przypomnieć sobie jazde i przygotować się do teori(to zrobie sama bez problemów)
Teraz zastanawiam się jakiego instruktora wybrać, dlatego proszę o aktualne opinie o szkołach jazdy, i cenach dodatkowych godzin ![]() A także ma pytanie, czy po tym czasie jaki minął od ostatniego egzaminu przy zapisywaniu musze donieść jakieś papiery??
#51 |
Rozeznanie
|
Ja miałam styczność z dwoma szkołami:
1. PRYMUS na Prądnickiej - NIE POLECAM!!! Kilku instruktorów miłych, ale średnio umiejących przekazać wiedzę, a jeden niemiły, opryskliwy, mrukliwy.... ciągle miałam z nim jakieś zatargi, a jak czegoś nie wiedziałam, to kazał mi przeczytać w kodeksie drogowym :/ Poza tym szkoła średnio uczciwa - "wymuszali" dokupowanie jazd, w efekcie wyjeździłam ok 48 godzin z tym niemiłym instruktorem, bo nie dało się go zamienić 2. ALBAR na Karmelickiej -POLECAM GORĄCO!!! Jeździłam z panem Robertem - no naprawdę było super, wszystko potrafił mi wytłumaczyć, jak nie rozumiałam to szukał innego sposobu, atmosfera miła, wszystko idealnie na czas, super!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Witam.
Kurs robiłam w LUZIE. Kurs teoretyczny prowadzony przez Pana Grzesia, a praktyka? Przerwsze 4 jazdy po 2 godziny... i 4 różnych instruktorów. Wybrałam Pana Pawła K. Człowiek cudowny... Łuk trenowalismy do upadłego, tak samo parkowanie, przełaczki, ronda, agrafki i wszytsko to co było na egzaminie. Nie złościł się, poprawiał, zagadywał, była luźna atmosfera. Człowiek lubi się pośmiać. Jeździłam na podgórzu, hucie, i gdzie tam jeszcze trzeba. Oczywiście, zdałam za 1 RAZEM. I to dzięki niemu. PS. Nie brałam zadnych dodatkowych jazd ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Śmiać mi się chce, jak czytam teksty w stylu: "Nic mnie nie nauczyli, poszłam do innej szkoły i się dowiedziałam jak mało umiem", albo listy rzeczy, których nie przerabiałyście z danym instruktorem, bo był aż tak kiepski.
Rozumiem, że oni mogą być różni, no ale nie przesadzajmy... chyba same wiecie, czego się macie nauczyć, skoro niedługo przed Wami egzamin ![]() Ja też miałam takiego instruktora, który skupiał się bardziej na tym, żebym umierała ze śmiechu, zamiast mnie porządnie nauczyć, więc zrobiłam sobie listę i sama pilnowałam, czego mam się nauczyć. Można powiedzieć, że go zmuszałam do ćwiczenia ze mną poszczególnych manewrów, bo on wolał opowiadać mi kawały i śpiewać dziwne piosenki... jak można nie zauważyć STOPu przy wyjeździe z MORDu, to inna sprawa. Co z Ciebie za kierowca, skoro nie patrzysz na znaki? Nie kieruję tego pytania do nikogo tu konkretnie, żeby nie było. Zdałam za pierwszym, uprzedzając Wasze pytania, a lat mam 18.
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Swoją drogą nie rozumiem po co mam wybierać kiepskiego instruktora, zmuszać go by mnie czegoś nareszcie nauczył i jeszcze mu płacić słoną kasę za jego brak kompetencji? Dziwić się potem, że Polacy słyną z kiepskich umiejętności i nieodpowiedzialnego zachowania na drodze. Wybacz, wolę od razu iść do dobrego instruktora, dać zarobić solidnemu fachowcowi i zostać porządnym kierowcą a nie douczać się na tyłkach innych samochodów, lub broń Boże w rowach. ![]() Ja ze swej strony polecam instruktora Mariana Łakotę. Poszłam do niego z polecenia, bo uczył moich znajomych, potem mojego męża i w końcu mnie. Zdawalność średnio 1 - 2 podejście. Posiada olbrzymią wiedzę, bo jest instruktorem od lat, a przy tym jest po prostu bardzo otwartym, ludzkim człowiekiem, któremu, jeśli jest kłopot, można się nawet w rękaw wypłakać ![]() ![]() Edytowane przez elsi Czas edycji: 2010-07-27 o 14:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Gdy pierwszy raz w zyciu mialam w rece galke do zmiany biegow - liczyłam na to, ze ktos kompetentny mi wyjasni do czego to sluzy, i jak sie tym poslugiwac. Po 30h jazdy nie wiedzialam, ze zmniejszajac predkosc, powinnam zredukowac bieg ![]() Takze nie dziw sie, ze laski narzekają - ja nie jestem blondynką ![]() Wiec nie dziw sie, ze ktos odradza szkole, w ktorej niczego sie nie nauczyl. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
naprawdę, część kobiet jest totalnie zielona w tych sprawach zanim zacznie kurs, a potem są z nich naprawdę dobrzy kierowcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
O ludzie, naprawdę nie rozumiem jak można zdawać prawo jazdy 2 lata i nie zmienić wcześniej szkoły?
Umiejętności umiejętnościami, ale ja szkołę bym zmieniła i to szybciutko, gdybym widziała, że instruktor mnie niczego nie uczy, wyciąga kasę, a ja zdaję już 10 egzamin. Czasem to się zastanawiam, czy ludziom nie żal pieniędzy na pakowanie je w coś, co i tak nie ma szans na powodzenie. Ale cóż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
czy są w Kraku szkoły, gdzie można się nauczyć jazdy na terenówce / SUVie?
![]() Prawko mam od lat, ale nie jeżdżę. Teraz być może trafi się nam do kupienia coś terenowopodobnego, więc chciałabym sobie przypomnieć jak się jeździ, ale na podobnym samochodzie do tego który będę mieć, a nie przykładowo na yarisce ![]() Wiem, wiem, mogę obdzwonić wszystkie szkoły w Kraku i się po prostu popytać, ale może któraś z Was zna taką szkołę? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Gothic_Daisy, może jednak wystarczyłyby jazdy "zwykłym" samochodem kursowym? Ja ucząc się manewrów do egzaminu, doszkalałam się na placu manewrowym SUV-em koleżanki (Toyota RAV4) i moim zdaniem nie ma wielkiej różnicy w prowadzeniu (a nawet uważam, że Ravką jest łatwiejsze). A ćwiczyłam głównie łuk
![]() Chyba, że znajdziesz taka ofertę, ale nie wiem, czy jest sens tracić czas na szukanie. Edytowane przez elsi Czas edycji: 2010-08-08 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Nie no, nie będę poświęcać jakoś strasznie dużo czasu na szukanie
![]() ALE jakby się coś znalazło, to bym wolała ![]() ![]() A przykładowo znajoma, która jeździ normalnie Hondą CRV, a czasem jeździ zwykłymi samochodami, mi mówiła, że jednak jest spora różnica w prowadzeniu, dlatego też mi radziła sobie przypomnieć jednak na czymś podobnym. Na razie będę szukać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.